Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Militarii romani din Irak si Afganistan vizitati de oficiali de la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :855
Thursday, 23 September 2004
Ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, impreuna cu seful Statului Major General, gen. Mihail Popescu, efectueaza zilele acestea o vizita in teatrele de operatii din Irak si Afganistan, se arata intr-un comunicat al MApN.

Joi, 23 septembrie, delegatia de la Bucuresti i-a vizitat pe militarii romani dislocati la Nassiryah, in taberele White Horse (Batalionul 812 Infanterie 405 militari) si Mittica (Compania de politie militara - 100 militari). Cu ocazia vizitei in Irak a ministrului Apararii Nationale, Drapelul de Lupta al Batalionului 812 Infanterie a fost decorat cu Ordinul National Pentru Merit, ca recunoastere a meritelor deosebite in pregatirea specifica si participarea cu succes la diferite operatiuni de cooperare militara internationala si actiuni de lupta din cadrul misiunilor internationale. Delegatia condusa de Mircea Pascu este insotita din partea Guvernului Romaniei de Ioan Talpes, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile apararii nationale, integrarii europene si justitiei, se mai arata in comunicat. In cadrul aceleiasi vizite, oficialii romani au vizitat taberele Charlie si Alpha, de langa Al Hillah, in care actioneaza detasamentul de geniu (149 de militari) si cel special (56 de militari) si au avut o intrevedere cu comandantul Diviziei multinationale centru - sud poloneze, generalul-maior Andrzej Ekiert, sub comanda caruia actioneaza trupele romane in zona. Pe timpul intalnirii, ministrul apararii a fost informat de generalul  Eikert despre intentia fortelor coalitiei de a redisloca militarii care actioneaza in zona. Impreuna cu generalul Mihail Popescu, s-a luat decizia de a se trimite la Al Hillah doi ofiteri din Statul Major General al Armatei Romaniei care sa pregateasca, impreuna cu responsabilii diviziei multinationale, redislocarea militarilor romani, atat din punct de vedere operativ, cat si logistic.

 

 
Scandalul Bastroe naste un comitet de criza la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :452
Thursday, 23 September 2004
Premierul Adrian Nastase a dispus miercuri, 22 septembrie, constituirea unui Grup de Alerta in ceea ce priveste situatia tensionata de pe bratul Chilia al Dunarii.

Comitetul, care urmeaza sa gestioneze cat mai bine pentru Romania situatia generata de Ucraina prin construirea canalului navigabil Bastroe, va fi format din reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, precum si din alte institutii.  Primul ministru roman urmeaza sa fie informat in flux continuu in legatura cu modul in care evolueaza situatia de pe Dunare, urmand ca evaluarile Grupului de Alerta sa fie inaintate si presedintelui Ion Iliescu. Masurile pe care tara nostra le va lua in continuare pentru rezolvarea situatiei de pe Bratul Chilia si repunerea in legalitate a zonei de granita vor depinde de informatiile transmise de acesta grupare nou-formata. Totodata Adrian Nastase  a amintit membrilor MAI si MAE roman necesitatea formarii cat mai rapid a unei Comisii mixte de frontiera, in concordanta cu prevederile Tratatului Bilateral romano-ucrainean.

 
Presedintele Iliescu s-a intors la treburile internePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Thursday, 23 September 2004
Dupa un turneu efectuat zilele trecute in Canada si in Statele Unite ale Americii, presedintele roman Ion Iliescu a revenit in tara in cursul diminetii de joi, 23 septembrie.

Deplasarea sefului roman de stat a vizat in principal participarea la deschiderea dezbaterilor sesiunii cu numarul 59 a Adunarii Generale a ONU. Iliescu a mai participat si la Reuniunea la nivel inalt consacrata luptei impotriva foametei si saraciei. Chestionat la aterizarea pe aeroportul international Henri Coanda in legatura cu impresiile in urma Adunarii ONU, Iliescu s-a aratat optimist in ceea ce priveste viitorul, el declarand ca se pregateste un intreg program de reforma care va fi finalizat anul viitor cu prilejul celei de-a 60-a aniversari a ONU. La New York, presedintele Iliescu a mai avut intrevederi si cu alti sefi de stat si de guverne, precum si cu laureatul de origine romana al Premiului Nobel pentru pace, Ellie Wiesel. Presedintele Romaniei a participat, de asemenea, si la dejunul de lucru oferit de secretarul general al ONU, Kofi Annan. Seful statului roman a profitat de deplasarea efectuata in Statele Unite pentru lansarea versiunii in limba engleza a volumului realizat in colaborare cu Vladimir Tismaneanu, politologul de origine romana, stabilit in SUA. Marele soc din finalul unui secol scurt este o lucrare alcatuita din convorbiri intre Iliescu si Tismaneanu pe marginea experientei pe care a reprezentat-o comunismul. Vizita la New York a fost precedata de prezenta presedintelui roman la Montreal la dezvelirea statuii lui Eminescu din Piata Romaniei. Prezenta la Montreal, in zilele de 17 si 18 septembrie, a marcat si implinirea a 85 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Canada si Romania.

 
Scorpions revine la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :419
Thursday, 23 September 2004
Trupa de rock hard-and-heavy Scorpions, va concerta pentru a treia oara la Bucuresti, pe 8 octombrie, in cadrul unui turneu de promovare a ultimului lor album Unbreakable.

Dupa doi ani, Scorpions revine in Romania, la Sala Polivalenta. Turneul in care se afla in prezent rockerii germani, a inceput pe 13 septembrie in Kuala Lumpur, Malaezia si, dupa ce va atinge 43 de orase de pe intreg meridianul, se va finaliza la 5 decembrie. Odata cu acest nou lansat album, Unbreakable, Scorpions aniverseaza 20 de albume si 35 de ani de existenta a trupei. Este un album reusit, spun cunoscatorii, cu toate ca a fost produs in doar trei luni. Experienta, dar mai ales talentul, isi spun cuvantul in munca lor de creatie, tot efortul constand, dupa spusele membrilor, in a conecta instrumentele la retea. Scorpions a concertat pentru prima oara in Romania, in 1992, ei revenind si pe scena Cerbului de Aur, in ultima seara a festivalului din 2002. Trupa a adus o contributie insemnata stilului hard-and-heavy, prin impunerea genului baladei, odata cu piesele cunoscute pana si de profani, Holiday si Still Loving You. In istoria lor, Scorpions au fost foarte aproape de o schimbare ce le-ar fi deviat cursul destinului, in momentul in care solistul Klaus Meine si-a pierdut vocea, fiindu-i necesara o operatie delicata la corzile vocale. Anul 1980 a reprezentat perioada de culme a trupei de rock. Scorpions este prima trupa germana de rock, cu trei aparitii succesive la Madison Square Garden, in fata a peste 60.000 de iubitori ai genului. Klaus Meine, Rudolf Schenker şi Matthias Jabs, din componenta Scorpions sunt intr-o stransa prietenie, de unde si productivitatea trupei, ca si anduranta in lungile turnee, de cate 4 luni.

 
Un jurnalist are nevoie de ajutorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :621
Thursday, 23 September 2004
Jurnalistul Gabi Dobre, angajat al Televiziunii Romane, are nevoie de sprijinul tuturor celor care pot sa il ajute pentru a-si trata o boala foarte grava.

In varsta de 32 de ani si cu 11 ani de activitate in presa, Gabi Dobre a fost diagnosticat in anul 2001 cu o boala grava. De atunci a suferit patru interventii chirurgicale si a urmat un tratament specific. Boala a recidivat insa, dar cazul lui a fost acceptat de unul dintre cei mai renumiti medici oncologi, prof. univ. dr. Christoph Zielinski din Viena. Tratamentul presupune insa deplasare saptamanala la Viena, la un cost de aproximativ 5000 de euro pe saptamana. Pentru strangerea sumelor necesare a fost creat contul RO83FNNB000301027918 RO01, deschis la FINANSBANK sucursala Ploiesti. Mai multe relatii pot fi obtinute la telefoanele 0722/230.266 si 0722/163.434 (sursa: Ziua)

 
Splendida Romanie prezentata de artisti plastici la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :429
Thursday, 23 September 2004
50 de artisti plastici contemporani isi expun in perioada 22 septembrie-12 octombrie lucrarile in cadrul Salonului National de Peisaje, Splendida Romanie.

Vernisajul acestei expozitii a avut loc miercuri, 22 septembrie, la Galeria Fundatiei, iar editia din acest an reprezinta o premiera pentru spatiul romanesc. Expozitia reuneste nume cunoscute atat in plan national cat si international, ce expun peisaje din Romania si lucrari de etnografie. Dupa vernisajul expozitiei, seara de miercuri a mai prilejuit si o tragere la sorti a premiilor Baku Art. Astfel, au fost acordate sase premii ce au constat in doua desene, doua gravuri, o pictura si un premiu special. Printre artistii care expun zilele acestea la Galeria Fundatiei, pot fi admirate lucrari semnate Elena Dragomirescu, Cezara Negrescu, Leonard Slavu, Teodor Raducanu, Vasile Pop Negresteanu si Grigore Stan. 

 

 
Mutu scoate bani si din casa nouaPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :423
Thursday, 23 September 2004
Atacantul roman Adrian Mutu a vandut cotidianului britanic The Sun drepturile de mediatizare a petrecerii de casa noua la care Briliantul se gandeste in ultima vreme.

200.000 de lire sterline (echivalentul a 12 miliarde de lei) a cheltuit tabloidul englez The Sun pentru a avea in paginile sale poze in exclusivitate cu Mutu si cu prietenii acestuia la petrecerea organizata in noua resedinta a atacantului, situata din capitala Angliei. Petrecerea urmeaza sa se desfasoare luna viitoare si va avea ca invitati fotbalisti din Romania, dar si din Anglia, ca si alti prieteni ai fotbalistului roman, Atmosfera va fi intretinuta de muzica preferata a lui Adi: manele si hip-hop...

 
Ucraina vrea sa convinga Chisinaul ca Bastroe e bunPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :445
Thursday, 23 September 2004
Ministerul ecologiei al Ucrainei a remis Ministerului de Externe al Republicii Moldova un "studiu de evaluare a impactului asupra mediului in zona unde se construieste canalul Bastroe".

Studiul respectiv a fost repartizat la sase grupuri de specialisti (experti in ecologie) din Republica Moldova, care urmeaza sa-si expuna pozitia oficiala referitoare la posibilul impact asupra mediului din Delta Dunarii in cazul exploatarii canalului Bastroe. Potrivit directorului adjunct al Directiei stiinta, educatie ecologica si relatii cu publicul din cadrul Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale, Nicu Vrednic, in prezent "sunt doar presupuneri privind impactul minim asupra mediului in cazul exploatarii canalului Bastroe". Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale de mediu din Republica Moldova sunt impotriva construirii canalului Bastroe, considerand ca "acesta pune in pericol de degradare si distrugere totala a celui mai valoros ecosistem deltaic din Europa". Aceeasi pozitie este sustinuta de mai multi ecologisti din Ucraina. Delta Dunarii constituie una din cele mai bogate rezervatii naturale din Europa, aflata sub protectia UNESCO.

 
Secretarul general al NATO vine in Basarabia pentru problema transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia/Romanian Global News
Accesari :457
Thursday, 23 September 2004
Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, va intreprinde miercuri, 23 septembrie, o vizita de documentare in Basarabia.

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice va purta convorbiri cu presedintele Vladimir Voronin, cu ministrul de Externe, Andrei Stratan, precum si cu ministrul Apararii, Victor Gaiciuc, unul din subiectele principale ale discutiilor urmand a fi problema transnistreana. In timpul vizitei efectuate in luna mai la Bucuresti, Jaap de Hoop Scheffer a declarat ca reglementarea problemei transnistrene este foarte importanta pentru securitatea europeana, avandu-se in vedere faptul ca Republica Moldova este unul din vecinii NATO la Est, iar peste cativa ani va deveni si vecina UE.

 
Un nou centru cultural pentru diaspora romana ia fiinta la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :494
Thursday, 23 September 2004
Incepand de vineri, 24 septembrie la Madrid isi va incepe functionarea Centrul de Interes Cultural Romania, inaugurat de Asociatia romano-spaniola Romania.

Sediul acestei institutii se va afla in cadrul Bibilotecii Publice La Latina Antonio Mingote, din Calle Rafael Finat 51. Institutia, prima de acest gen, isi propune sa fie un punct de referinta cultural pentru romanii din Madrid. Centrul va contine si o biblioteca romaneasca al carui fond de carte a fost donat de catre Guvernul Romaniei, prin Departamentul pentru Romaniii de Pretutindeni, se arata intr-un comunicat al Asociatiei romano-spaniole Romania. Inaugurarea, programata sa se desfasoare vineri cu incepere de la orele 18.00, va beneficia de prezenta autoritatilor romane si spaniole, a unor personalitati marcante ale diasporei romanesti in Spania, dar si a unor importanti oameni de cultura spanioli, interesati de limba romana. Partea romana va fi reprezentata, se mentioneaza in comunicat, de Ambasadorul Romaniei la Madrid, Stelian Oancea si de presedinta Asociatiei Romania, Doina Fagadar, precum si de autoritati de la Bucuresti. Spania va fi reprezentata la acest eveniment de Consilierul pe Probleme de Cultura si Sport din cadrul Comunitatii Madrid, dl. Santiago Fisas, Directorul General al Arhivelor, Muzeelor si Bibliotecilor din Comunitatea Madrid, dl. Alvaro Ballarin si Directorul General al Imigratiei, Cooperatiei in Vederea Dezvoltarii si Voluntariat din cadrul Comunitatii Madrid, dl. Carlos Clemente. Evenimentul de o importanta majora pentru comunitatea romana madrilena va fi continuat printr-o manifestare artistica ce va cuprinde momente de poezie in cele doua limbi, lecturarea unui fragment din Mircea Eliade, realizata de dna Fagadar in limbile romana si spaniola. Muzica romaneasca va si ea prezenta printr-un recital al interpretului de muzica populara, Stefan Ciuca, acompaniat de grupul Transilvae.es. Finalul serii va fi marcat de o expozitie de artizanat romanesc si o degustare de preparate romanesti. Directia Bibliotecilor Publice din Comunitatea Madrid a manifestat o reala deschidere fata de acest Centru de Interes Cultural, cat si fata de cultura romaneasca in general, mentioneaza comunicatul remis de Asociatia Romania. Centrul cultural roman va servi unei mai bune cunoasteri a culturii romane in Madrid, dar si gazduirii unor expozitii ale artistilor romani sau spanioli si unor conferinte pe diverse teme, precum integrarea imigrantilor in Spania.

 
"De la Nord la Sud" cu stationare la HelsinkiPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :333
Thursday, 23 September 2004
Jurnalista Denisa Udroiu a vernisat, la Helsinki, o expozitie cu 54 de fotografii realizate in Tunisia si Finlanda.

Expozitia a fost numita "From South to North - A Trip Through Tunisia and Finland" (De la Nord la Sud - o calatorie prin Tunisia si Finlanda) si a fost gazduita de STOA, centru cultural multi functional. Fotografiile au facut parte dintr-un proiect finantat de Ministerul Afacerilor Externe finlandez, "1001 de pasi", proiect care popularizeaza cultura araba in Finlanda. Expozitia, a carei deschidere a fost facuta de Directoarea pentru Africa de Nord si Orientul Mijlociu din MAE Finlandez si de trimisul special al Ministrului Culturii din Tunisia, va fi expusa intr-un turneu prin mai multe orase din Finlanda. "Ideea era de a-i face pe vizitatori sa se simta in atelierul unui fotograf care si-a intins la uscat pozele proaspat developate. Am intins sfori in galerie, de care am atarnat fotografiile cu clesti de lemn fabricati in Romania, pe care i-am pictat in culorile alb si rosu pentru a aminti de steagul tunisian si alb-albastru pentru a aminti steagul finlandez. Prezentarea fiind ceva mai putin clasica a placut foarte mult. Pozele sunt si ele mai putin conventionale, intrucat au textul tiparit pe ele", a explicat Denisa Udroiu. (sursa: Ziua).

 

 
Marele Bal de Primavara in comunitatea romanaPDF Print E-mail
St. Albans, Noua Zeenlanda/Romanian Global News
Accesari :394
Thursday, 23 September 2004
{mosimage}Comunitatea romanilor din regiunea St. Albans din Noua Zeelanda va sarbatori curand in costumatii de carnaval, Marele Bal de Primavara.

{mosimage}Pentru a veni in ajutorul celor care nu au vizitat inca situl comunitatii (www.romania.co.nz) vom publica anuntul precum si adresele unde se pot gasi costumele necesare petrecerii. "Sambata, 25 Septembrie 2004, incepand cu orele 3 trecute fix Bibicii, Didinele, Pamponii, Mitele si Cracaneii sunt invitati la Marele Bal de Primavara: muzica, baloane, chiote, tambalau - lucru mare si lume, lume sa-ti vina cu ameteala. Costumatia e obligatorie, monser, si se poate inchiria de la ...[vezi mai jos] sau improviza in caz de famelie mare-remuneratie mica, dupa buget. Vocea patriotului nationale va cheama sa dam un exemplu de chefuit surorilor noastre de ginte latina. Ai naturelul simtitor, esti ambetat si vrei sa-ti treaca? Vino sa petreci, sa bei si sa te magnetizezi strasnic cu jamaica impreuna cu romanii verzi. Aveti putintica rabdare, stimabilior, locul Carnavalului, o sala nici prea-prea, nici foarte-foarte va asteapta, [pe strada Sapientii, la numarul 11bis] mai precis: 1047 Colombo St, St Albans, Christchurch - St Albans Community Resource Centre. Sunteti asteptati acolo, negresit". Pentru cei care doresc sa participe organizatorii dau si cateva adrese unde se pot inchiria costume: Malthouse Costumes, 71 Colombo St., Beckenham, Ph. 332 32 78, The Arts Centre, 1st floor galleria, Camelot Costume Hire 390 Riccarton Rd, Church Corner, Costume Cavalcade 178 Manchester St. Ph. 366 82 16, Fancy That Costume Hire, 54 Wordsworth St. Sydenham, Minifies, Makeup Wigs Accessories, Party Time Costumes 77c Briggs Rd. Shirley, Petticoat Lane 16 Harewood Rd Papanui, Showbiz Costumes 11 Balfour Terrace, Pandora's Costume Hire 305 Manchester St."

 
Expertii The Economist Intelligence Unit comenteaza situatia din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :437
Thursday, 23 September 2004
"Criza scolilor romanesti din Transnistria reprezinta doar ultima lovitura data procesului de negocieri, care oricum erau sterile.

Nu este clar nici cand ar putea fi reluate negocierile, nici daca ne putem astepta la schimbarea formatului pentagonal de negocieri, iar apropierea alegerilor parlamentare si prezidentiale din 2005 nu vor face decat sa complice negocierile, servind Transnistriei ca motiv pentru tergiversari", informeaza un raport al expertilor de la "The Economist Intelligence Unit". Potrivit expertilor, o solutie federativa, care sa legitimeze rolul militar al Rusiei in regiune si sa confirme dreptul Tiraspolului la secesiune va fi respins de Moldova si de comunitatea internationala, in timp ce Tiraspolul nu va accepta o oferta mai mica. "Totodata, atat Tiraspolul, cat si Moscova nu vor accepta vreo schimbare in structura garantiilor, care sa duca la includerea unor forte multinationale. O solutie pentru vechea problema a retragerii militarilor rusi pare, la fel, foarte departe. Rusia a pus veto in 2003 pe orice incercari ale membrilor OSCE de a impune un nou termen limita pentru evacuarea militarilor si munitiilor. Rusia foloseste refuzul presedintelui Voronin de a semna acordul propus de Moscova, in noiembrie 2003, ca si extinderea NATO, drept motive suplimentare pentru a ramane in regiune". In opinia autorilor raportului citat, escaladarea tensiunilor de catre Transnistria apare, in acest moment, ca o dorinta de a pastra status-quo-ul si de a justifica perpetuarea prezentei militare rusesti in regiune, desi (...) posibilitatea declansarii unui nou conflict armat e mult mai mica acum, motivul fiind prezenta observatorilor internationali si presiunile Statelor Unite, Uniunii Europene si a institutiilor internationale". "Dupa alegerile parlamentare, puterea Partidului Comunistilor se va reduce. Partidul de guvernamant nu are siguranta ca va castiga cele 61 de mandate in Parlament pentru a putea alege un presedinte. In acest caz, comunistii vor fi nevoiti sa incheie o alianta, cel putin temporara, si nu este exclus faptul ca aliatul comunistilor ar putea fi una dintre componentele Blocului "Moldova Democrata", care ramane destul de slab pentru a-i invinge pe comunisti in alegeri. Exista insa riscul ca aceste negocieri sa esueze, si, dupa ce Parlamentul nu va fi in stare sa aleaga un presedinte, va fi nevoit sa se autodizolve. Chiar daca acest scenariu, care va destabiliza procesul legislativ si stabilitatea politica in anul 2005, ar putea fi evitat, partidele politice in Moldova raman subdezvoltate pentru a putea imbunatati eficienta legislativa in 2005".

 
Deputatul german Claudia Nolte ingrijorata de situatia din estul BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :285
Thursday, 23 September 2004
Ministrul de Externe basarabean, Andrei Stratan, a avut miercuri o intrevedere cu Claudia Nolte, deputat, responsabil in Bundestagul german pentru relatiile cu Basarabia.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al MAE, in cadrul discutiilor au fost abordate subiectele prioritare ale politicii externe a Republicii Moldova, o atentie deosebita fiind acordata procesului de integrare europeana a acesteia si solutionarii conflictului transnistrean. Deputatul german si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu tensionarea situatiei din raioanele de Est ale Republicii Moldova, generata de actiunile liderilor transnistreni. Stratan s-a referit la masurile care urmeaza pentru indeplinirea Planului de Actiuni Republica Moldova - UE, ceea ce "va permite Republicii Moldova sa solicite la incheierea acestui proces modificarea statutului relatiilor sale contractuale cu UE". El a dezvoltat ideea instituirii pentru cetatenii Republicii Moldova a unui regim de vize mai flexibil cu UE, argumentand ca aceasta ar avea un impact stimulator, inclusiv pentru economia Republicii Moldova.

 
Regizoarea romanca Nona Ciobanu pe scena americanaPDF Print E-mail
San Diego, Statele Unite/Romanian Global News
Accesari :389
Thursday, 23 September 2004
Spectacolul cu piesa The Love of Three Oranges, regizat de romanca Nona Ciobanu se joaca zilele acestea pe scena La Jolla Playhouse.

Premiera spectacolului au fost sustinuta la 19 septembrie, urmand ca reprezentatii ale aceleiasi piese sa se desfasoara pana la 17 octombrie. Productia este realizata de La Jolla Playhouse in colaborare cu Fundatia Culturala Toaca, a carei co-fondatoare este chiar regizoarea romanca Nona Ciobanu. The Love of Three Oranges este adaptata liber de Nona Ciobanu, dupa un scenariu de Carlo Gozzi, iar adaptarea americana este semnata de James Magruder, in timp de regia de aceeasi Nona Ciobanu. James Magruder caracterizeaza acest spectacol ca o adaptare americana a unei adaptari romanesti a unui scenariul italian, dupa o poveste persana. The Love of Three Oranges este povestea tanarului print Tartaglia, care sufera foarte grav de ipohondrie, singurul lucru care il poate salva fiind un ras bun. Dar in jurul sau se desfasoara o conspiratie organizata de verisoara sa, Clarice si de intrigantul iubit al acesteia, Leandro, in colaborare cu vrajitoarea cea  rea Fata Morgana. Conspiratia are ca scop ca printul Tartaglia sa nu rada niciodata, asigurandu-le astfel lor tronul. Cand, printr-un accident, Fata Morgana il face totusi pe print sa rada, infuriata ea il blesteama pe acesta sa se indragosteasca de trei portocale si sa le caute pe intreg cuprinsul pamantului. Astfel, Tartaglia pleaca intr-o calatorie alaturi de camaradul sau, Truffaldino.  Regizoarea Nona Ciobanu a debutat la Festivalul de Teatru de la Edinburgh cu piesa Tinerete fara batranete si viata fara de moarte primind numeroase premii, de-a lungul timpului, pentru spectacolele regizate in Romania, Germania si Malta. Ea este si co-fondatoarea Fundatiei Culturale Toaca, o organizatie non-profit care ofera tinerilor artisti pregatire inter-disciplinara si sprijin pentru diferite proiecte, promoveaza comunicarea si dialogul cultural intre artistii romani independenti si creaza un spatiu in care arta, politica si problemele sociale interactioneaza. Scenografia si costumele sunt realizate de Iulian Baltescu si de Nona Ciobanu, iar luminile de Iulian Baltescu.

 
Sex Traffic pe Channell 4PDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :595
Thursday, 23 September 2004
Doua tinere actrite romance, Anamaria Marinca si Maria Popistasu, joaca rolurile principale intr-o productie britanica de televiziune, ce va fi difuzata toamna aceasta, pe postul Channel 4, anunta pagina TV Today.

Productia, in doua parti, a fost realizata anul trecut in studiourile Media Pro Pictures, de compania Meridian Broadcast si a fost regizata de David Yates. Actiunea se desfasoara in Romania, Marea Britanie si Canada. Filmul se numeste Sex Traffic, scenariul a fost scris de Abi Morgan, iar subiectu sau se refera la o retea internationala de trafic de fiinte umane si prostitutie, ce opereaza in Europa si America. Tinerele actrite romance joaca in rolurile unor moldovence Elena si Vara, fortate sa se prostitueze. Unul dintre motivele aparitiei acestui film pe micile ecrane este impactul pe care l-au avut relatarile unor tineri moldoveni, despre conditiile de trai de dupa 1991, cand peste un milion de persoane au fugit peste granitele tarii, majoritatea intrand in reteaua traficului cu fiinte umane. Anamaria Marinca este la prima aparitie in fata camerelor de luat vederi, pe cand colega ei Maria Popistasu, a mai aparut intr-o productie BBC Gunpowder, Treason and Plot.

 
Un tanar pictor roman expune la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :409
Thursday, 23 September 2004
In cadrul expozitiei de pictura si fotografie Zece ani de munca in centrul orasului de la East-West Gallery care se va desfasura in perioada 23 septembrie 24 octombrie, la Institutul Cultural Roman din New York, vor fi expuse lucrarile pictorului Lucian Mihaesteanu.

Tanarul artist roman s-a stabilit in statele Unite in 1887, si-a facut ucenicia cu unul dintre fostii pictori ai Casei Regale din Romania, studiind pictura, pastelul, desenul si fotografia sub indrumarea maestrului. La inceput, Lucian Mihaesteanu a lucrat in ulei, concentrandu-se asupra portretelor, peisajelor urbane si naturilor moarte. Peste mai multi ani, el si-a descoperit interesul pentru grafica si fotografie si a inceput sa-si foloseasca stiinta de pictor al luminii, culorii, formei si compozitiei in aceste noi modalitati de expresie. Artistul a mai avut o expozitie la New York in perioada 8 decembrie 2003 - 6 ianuarie 2004.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions