Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Romania nu da libertate Ucrainei in problema Insulei SerpilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :424
Tuesday, 21 September 2004
Luni, 20 septembrie, MAE roman a trimis Ambasadei Ucrainei la Bucuresti o nota verbala prin care isi exprima surprinderea in legatura cu infiintarea unei sucursale a bancii ucrainene Aval pe Insula Serpilor, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe.

In comunicat se mai arata ca aceasta actiune a tarii vecine nu este altceva decat o alta actiune dintr-o campanie mai ampla a Ucrainei de a modifica artificial statutul juridic al Insulei Serpilor. Aceasta ar conduce evident, si din fericire pentru autoritatile de la Kiev, la o impartire inechitabila a spatiilor maritime din Marea Neagra intre Ucraina si Romania. Partea romana considera ca inititive de acest gen sunt de natura sa aduca grave atingeri principiului bunei credinte si al bunei vecinatati, ce trebuie sa stea la baza relatiilor intre doua state moderne, se arata in comunicat. Romania nu este la prima masura de acest gen, cum de altfel nu este prima oara cand statul roman atentioneaza tara vecina asupra faptului ca actiunile de acest gen nu au cum sa produca vreun efect cu privire la schimbarea statutului Insulei Serpilor si nu exista nici un fel de sanse ca acestea sa produca efecte juridice in procedura de delimitare a platoului continental si a zonei economice exclusive in fata CIJ, se conchide in comunicatul remis de MAE.

 
Cooperare romano-italiana in zona migratiei ilegalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :442
Tuesday, 21 September 2004
Migratia ilegala, securitatea frontierelor si respectarea drepturilor omului va reprezenta tema de dezbatere a unui nou curs de formare romano-italian, realizat in colaborare de Academia Diplomatica a Ministerului Afacerilor Externe si Institutul Diplomatic Mario Toscano al MAE italian.Cursul se afla la cea de-a treia  sa editie si este organizat cu sprijin italian atat financiar cat si de specialitate. Deschiderea oficiala va avea loc marti, 21 septembrie, la centrul de Pregatire si Perfectionare Profesionala a Politiei de Frontiera din Iasi, se arata intr-un comunicat MAE. Evenimentul va avea ca invitati reprezentanti din conducerea Ministerelor Afacerilor Externe din cele doua tari, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si reprezentanti ai Misiunii diplomatice a Italiei la Bucuresti. Lucrarile vor reuni peste 70 de participanti din diferite institutii ale statului care isi desfasoara activitatea in legatura cu problematica seminarului, cum ar fi Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerul Finantelor Publice, Autoritatea Nationala pentru Control, SRI, Parchetul General, Parchetul National Anticoruptie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie. Cele trei directii principale pe care se concentreza cursul se refera la masuri de prevenire si combatere a terorismului si crimei organizate, aspecte practice si elemente cheie in securizarea frontierei, interoperabilitate si cooperare intre institutiile si mecanismele cu atributii in domeniu, dupa cum se mentioneaza in comunicatul MAE. Partea didactica va fi asigurata de 11 profesori, inalti magistrati, experti internationali si specialisti romani. Celelalte doua editii ale cursului s-au desfasurat, pe rand, in perioada 5 mai-12 iunie 2003, la Bucuresti si 24 noiembrie-12 decembrie 2003, la Bucuresti si Iasi, totalizand participarea a 120 de reprezentanti din 15 institutii centrale.
 
Logan va putea fi cumparat si de europenii mai bogati din VestPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :446
Tuesday, 21 September 2004
Constructorul francez de autovehicule Renault va introduce anul viitor nou lansatul sau model Logan si pe piata vest-europeana.

Noul sedan produs de Dacia si scos la vanzare luna aceasta pe piata din Romania, a fost gandit ca o masina cu costuri mici care trebuia lansata mai ales pe pietele aflate in curs de dezvoltare, unde sa se vanda la un pret in jur de 5.000 de euro. Luni, 20 septembrie, Renault a anuntat ca noua sa masina va fi distribuita si in vestul Europei sub brandul Dacia, compania romana cumparata de Renault in 1999. Compania franceza a declarat ca Logan-ul va iesi la vanzare in majoritatea tarilor vestice. Singura problema este ca nici unul dintre clientii din Franta, Italia sau Germania nu va avea in garajul sau vreun Logan echipat asemanator cu cel din Romania , ci un model ce va include frane antiderapaj si alte dotari obisnuite in tarile bogate. Nici pretul nu va mai fi cel din Romania si din tarile in curs de dezvoltare, ci va pleca din suma de 7.500 de euro. Desi in luna iunie a acestui an directorii de la Renault nu aveau nici un plan sa comercializeze noul lor sedan pe piata vest-europeana, iata ca situatia a luat o alta turnura odata cu excelenta primire de care Logan s-a bucurat in Romania, unde a primit 11.000 de comenzi in perioada dinaintea lansarii si 2.250 de comenzi in primele cinci zile de existenta a sa pe piata. De asemenea, in cursul anului urmator, masina va fi lansata si in alte tari din Europa Centrala si de Est, in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord.

 
Romania la Expozitia Mondiala din JaponiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :487
Tuesday, 21 September 2004
Aflat zilele acestea intr-o vizita in Romania la invitatia ministrului roman al Afacerilor Externe, Mircea Geoana, ambasadorul Taizo Watanabe, Comisarul General al Expozitiei Mondiale 2005 Aichi, Japonia va participa marti, 21 septembrie, la un seminar organizat de MAE.Seminarul este dedicat pe de o parte, prezentarii celor mai importante aspecte legate de Expozitia Mondiala care va avea loc in Japonia, iar, pe de alta parte, prezentarii stadiului pregatirilor pentru participarea tarii noastre la acest eveniment. Expozitia de la Aichi, din Japonia, are ca tema principala Intelepciunea Naturii. Si-au anuntat deja participarea la eveniment 125 de tari si 8 organizatii internationale. Participarea tarii nostre la aceasta expozitie internationala reprezinta un prilej de  a prezenta aspecte relevante ale istoriei si culturii sale multi-milenare, prezentari ale ecosistemelor specifice, solutii propuse de cercetarea stiintifica la problemele cu care se confrunta societatea contemporana in era tehnologiei informatiei, conturand o transpunere cat mai fidela a realizarilor si realitatilor ce dimensioneaza unicitatea societatii romanesti in evolutia sa istorica, precum si potentialul deosebit, natural si uman al Romaniei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Tara noastra a participat pentru prima oara la o expozitie internationala in anul 1867, la Expozitia Universala de la Paris, de atunci Romania fiind o prezenta constanta la aceste manifestari. Este insa pentru prima data cand la Bucuresti se afla in vizita un Comisar general al unei expozitii internationale, ceea ce ilustreaza importanta deosebita pe care atat Japonia, cat si Romania o acorda unei prezente de prestigiu la prima Expozitie Mondiala din secolul XXI, se mai arata in comunicat.
 
Parlamentul de la Chisinau pichetat de jurnalistii de la Teleradio-MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :440
Tuesday, 21 September 2004
Luni, 20 septembrie, un grup de jurnalisti de la "Teleradio-Moldova" a pichetat cladirea Parlamentului, manifestatie organizata de Comitetul pentru Apararea Drepturilor Umane si Profesionale.Timp de aproximativ doua ore, protestatarii au scandat "Jos cenzura!", "Libertate!", cerand modificarea legislatiei privind audiovizualul. Dupa o ora de protest, aproximativ la ora 11.00, consilierul presedintelui Parlamentului (Eugenia Ostapciuc) Corneliu Gurin, s-a apropiat de jurnalisti anuntandu-i ca trei dintre acestia sunt invitati la "o discutie cu Ostapciuc in cladirea Parlamentului". La presedintele Legislativului au plecat jurnalistul Mircea Surdu, fostul combatant Stefan Jurja si juristul Dorin Chirtoaca. Ulterior, la discutii a participat si jurnalistul Valeriu Frumusachi. Dupa incheierea intrevederii cu Ostapciuc, Frumusachi a declarat presei ca "lui si colegilor li s-a creat impresia ca Ostapciuc este informata doar dintr-o sursa, maximum doua, despre situatia de la "Teleradio-Moldova". "Ea a recunoscut ca situatia este dificila si a accentuat ca pana nu va detine si unele informatii din partea comisiei speciale, parlamentare, pentru solutionarea conflictului de la companie, nu se poate pronunta", a precizat Frumusachi. La pichetare au participat aproximativ 15 jurnalisti, 8 combatanti si peste 25 sustinatori pasivi ai acestora. Protestele au decurs pasnic, ordinea publica fiind asigurata de un grup de 15 politisti.
 
Culmea tupeului: regimul terorist de la Tiraspol da in judecata BasarabiaPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :407
Tuesday, 21 September 2004
Autoritatile separatiste de la Tiraspol intentioneaza sa actioneze Republica Moldova in judecata "pentru instituirea blocadei economice impotriva Transnistriei".

Intr-un interviu acordat agentiei tiraspolene "Olvia-Press", pretinsul ministru al industriei din regiunea separatista, Iuri Ganin, a spus ca in prezent la Tiraspol este examinata posibilitatea de a actiona in judecata Guvernul de la Chisinau, nerecunoasterea Transnistriei ca stat nefiind, in opinia lui, o piedica in atingerea acestui scop. Ganin a declarat ca Tiraspolul are dreptul sa traga la raspundere Chisinaul conform prevederilor Memorandumului din 1997. "Transnistriei i s-a acordat dreptul la libertate economica, intr-o masura oarecare, noi ne-am bucurat de aceasta libertate insa in prezent, acest drept ne-a fost retras. De aceea, in cadrul CSI, din care face parte si Moldova, noi putem sa afirmam cu duritate ca acordul, semnat de Rusia, Ucraina si OSCE, este incalcat", a spus Ganin. Totodata, el a mentionat ca, in realitate, procesul de actionare in judecata a Guvernului Republicii Moldova ar putea fi cu mult mai dificil, deoarece Tiraspolul nu dispune de specialisti calificati in domeniu, care ar putea sa reprezinte Transnistria in instantele internationale de judecata. "In Transnistria nu gasim specialisti in domeniul dreptului international, care ar putea sa efectueze o expertiza juridica a actiunilor Republicii Moldova. Insa speram ca vom primi ajutorul necesar din exterior. Consideram ca avem suficiente motive pentru a intenta in instantele internationale procese impotriva Republicii Moldova pe actiunile intreprinse de aceasta in perioada august-septembrie curent", a mai declarat Iuri Ganin.

 
Romanii din Ucraina sunt supusi unui intens proces de epurare etnicaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/
Accesari :1038
Tuesday, 21 September 2004

Material publicat in cotidianul Gardianul, luni, 21 septembrie.

 

Articolul publicat de cotidianul "Gardianul" in data de 15 septembrie, sub titlul "Ambasadorul Teofil Bauer i-a prigonit pe romanii din Ucraina", a avut drept urmare un protest al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, materializat intr-un comunicat remis redactiei in care, prin date statistice, se incearca acreditarea ideii ca romanii din regiunea Cernauti au toate drepturile, conform normelor de drept international.

In respectivul document, Biroul de Presa al Ambasadei prezinta, drept argument suprem al acestor drepturi, cateva date statistice referitoare la numarul de scoli, de deputati romani in consiliile locale, de elevi care studiaza la scolile cu predare in limba romana. De asemenea, se arata ca statul ucrainean finanteaza editarea de carti in limba romana cu care sunt dotate institutiile de invatamant si "bibliotecile din mediul rural". Cifrele furnizate de Ambasada Ucrainei la Bucuresti sunt exacte, cu o singura exceptie, si anume aceea a numarului de ore de emisie la radio si televiziune in limba romana. Biroul de Presa al ambasadei afirma ca "emisiunile in limba romana la televiziune cuprind 426 de ore pe an, iar la radioul public, 333 de ore pe an". De fapt, lucrurile stau cu totul altfel, pentru ca numarul acestora, cumulat, nu ajunge nici macar la 140. Chiar daca cifrele sunt exacte, ele nu inseamna mare lucru. Desigur, exista peste 80 de scoli cu predare in limba romana, 20.000 de elevi romani, 106 biserici si cateva publicatii in limba romana. Daca aceste cifre insa nu isi dovedesc eficienta si daca raman doar simple date statistice folosite in justificari, iar romanii din zona se plang de tentative de deznationalizare, incepand cu 1995 (implicit deci si pe perioada 1998-2003, cat Teofil Bauer a fost guvernator al regiunii Cernauti), ele pot fi ignorate.

 

Scoli romanesti cu ingerinte ucrainene

Situatia romanilor din regiunea Cernauti poate fi insa descrisa cu maxima acuratete, chiar de cei care traiesc in zona respectiva. Parerile lor sunt cu totul altele decat cele ale autoritatilor de la Kiev si ale ambasadorului ucrainean, Teofil Bauer, au relatat surse care au preferat sa-si pastreze anonimatul. Cei care traiesc in aceasta regiune evoca, aproape la unison, tendinta de deznationalizare, deoarece in scoli, universitati si chiar in cadrul bisericii, influenta ucraineana este din ce in ce mai mare, tinzan-du-se spre o ucrainizare a populatiei de origine romana.

In ceea ce priveste numarul scolilor, intr-adevar, in regiune functioneaza 80 de institutii de invatamant cu predare in limba romana. Desigur, pot parea multe, dar important este modul in care acestea isi desfasoara activitatea. Majoritatea nu dispun de suficiente manuale in limba romana, desi autoritatile pretind ca au un program de finantare a editarii acestora. Tot ce se tipareste in limba romana sunt doar traduceri ale manualelor ucrainene. In consecinta, copiii romani din regiunea Cernauti invata istoria si geografia Romaniei, dar aceste carti sunt intocmite conform programei ucrainene si, implicit, conform punctului de vedere al Kievului legat de istoria si geografia tarii noastre. In aceste manuale, elevilor romani li se spune ca Insula Serpilor a fost intotdeauna a Ucrainei si ca locuitorii acestei tari ar fi nici mai mult, nici mai putin decat "unii dintre intemeietorii Romei".

"Administratia lui Teofil Bauer a contribuit cel putin prin nepasare la disparitia ziarelor Plai romanesc si Lumea, dupa care si-a infiintat propriile publicatii in limba romana, cum ar fi Libertatea cuvantului."

 

Bani pentru carti, de ochii lumii

Manualele si cartile in limba romana, foarte putine la numar, sunt finantate, conform autoritatilor, cu bani de la buget. Romanii din zona au ajuns insa "sa-i multumeasca lui Dumnezeu" ca aceste sume sunt foarte mici si cartile putine, pentru ca altfel programul de ucrainizare a etnicilor romani s-ar afla intr-o faza avansata, cu consecinte dezastruoase asupra comunitatii.

In ceea ce priveste invatamantul universitar, evocat de Ambasada Ucrainei in dreptul sau la replica, la Universitatea din Cernauti exista doar o catedra de literatura romana si una de matematica. Cererea de a avea o institutie de invatamant superior in limba romana s-a lovit de refuzul autoritatilor de la Kiev, care accepta o asemenea varianta doar in cazul in care, in Romania, s-ar deschide o institutie similara pentru ucrainenii din tara noastra. Autoritatile ucrainene pierd insa din vedere ca numarul etnicilor romani din Ucraina este mult mai mare decat cel al ucrainenilor din Romania.

 

Din 1995, din ce in ce mai rau

Vasile Tarateanu, redactor-sef al publicatiei "Arcasul" din Cernauti, a rezumat situatia romanilor din regiunea respectiva printr-un singur cuvant: "Deznationalizare". El afirma ca, din 1995, "situatia invatamantului din regiunea Cernauti este din ce in ce mai rea". Domnia sa a precizat ca, in scolille romanesti literatura romana a fost asimilata literaturii universale si ca elevii studiaza acest obiect doar doua ore pe saptamana, in timp ce colegii lor ucraineni au patru ore de studiu al limbii materne saptamanal. "In total, anual, copiii romani pierd peste 200 ore de limba si literatura romana", a precizat Vasile Tarateanu.

Mai mult, potrivit declaratiei sale, incepand din acest an de invatamant, directorii scolilor cu predare in limba romana au primit din partea Ministerului Invatamantului de la Kiev recomandarea cu numarul 1/9 389, conform careia obiectele de studiu "Istoria Ucrainei", "Geografia Ucrainei" si "Instruire premilitara" trebuie predate in limba ucraineana. Desi circulara ministerului are doar caracter de recomandare, prevederile documentului sunt respectate cu strictete, deoarece directorii institutiilor de in- vatamant se tem de represalii.

 

Scoli romanesti, invadate

Un alt aspect legat de invatamantul din regiunea Cernauti, punctat de Vasile Tarateanu, este tendinta de "invazie" a scolilor cu predare in limba romana de ucraineni. Autoritatile au gasit o metoda de anihilare, in timp, a acestor institutii de invatamant prin infiintarea unor clase cu predare in limba ucraineana, pretinzand ca acest lucru s-ar face "la cererea parintilor, care vor sa asigure copiilor lor un viitor mai bun".

Referindu-se la manualele in limba romana, domnul Tarateanu a precizat ca acestea sunt aproape inexistente, "iar despre beletristica nici nu poate fi vorba". "O duceam mai bine in materie de carti in limba romana in perioada sovietica. La vremea respectiva, la Cernauti, exista libraria "Prietenia", unde gaseam literatura clasica si contemporana romaneasca. Acum nu mai avem de unde cumpara carti romanesti", a declarat ziaristul roman.

 

Emisie in limba romana la ore nepotrivite

Emisiunile in limba romana sunt o alta mare problema cu care se confrunta romanii din regiunea Cernauti si din Ucraina in general. Acestia "beneficiaza", potrivit lui Vasile Tarateanu, de 17 minute de emisie pe zi, duminica oferta fiind mai generoasa: jumatate de ora. Numai ca, precizeaza domnia-sa, emisiunile, si asa scurte, sunt programate la ora 10 dimineata, cand, de regula, oamenii sunt la serviciu si nu le pot viziona. In acest mod, pentru ca posturile de televiziune romanesti nu pot fi receptionate in zona decat cu investitii destul de mari, pe care nu multi si le pot permite, comunitatea romaneasca din zona este complet rupta de tara de origine.

 

Regiunea Cernauti, in perioada Bauer

In 1998 erau 94 de scoli (cu predare in limba romana sau mixte), astazi mai sunt 86. De fapt, in perioada in care Teofil Bauer a fost guvernator, mai multe scoli romanesti au fost "lichidate" treptat, sub diverse pretexte administrative (lipsa profesorilor, lipsa fondurilor pentru plata salariilor etc). Au fost inchise scolile romanesti din Valea Cozminului, Camenca, Privorochia; sunt pe cale de a fi inchise cele din Molodia si Corovia. Chiar in cadrul gimnaziului de la Boian a fost deschisa o clasa in limba ucraineana - primul pas spre ucrainizarea acestei scoli.

Universitatea din Cernauti - Ucraina refuza in continuare infiintarea liniilor de predare in limba romana, in pofida acordului bilateral dintre Romania si Ucraina.

Cadrele didactice pentru scolile romanesti studiaza in limba ucraineana, iar absolventilor din Romania nu li se recunosc diplomele de studii.

 

Carti romanesti confiscate la vama

Manuale, materiale didactice autoritatile vamale ucrainene interzic donatiile de carte romaneasca destinate comunitatii romanesti din Ucraina. Mai multe transporturi de carte pentru romanii din Cernauti au fost "confiscate" in vama, destinatia lor ramanand necunoscuta. Asa-zisele manuale romanesti editate in Ucraina sunt cenzurate dupa moda sovietica.

Presa in limba romana comunitatea romaneasca ar fi informata mai bine de o presa independenta, nu de una a administratiei.

Presa independenta romaneasca nu a primit si nu primeste nici un sprijin la Cernauti (spre deosebire de presa in limba ucraineana din Romania). Administratia lui Teofil Bauer a contribuit cel putin prin nepasare la disparitia ziarelor "Plai romanesc" si "Lumea", dupa care si-a infiintat propriile publicatii in limba romana, cum ar fi "Libertatea cuvantului", invocata in documentul transmis de Ambasada Ucrainei redactiei "Gardianul".

Exista suspiciuni serioase legate de corectitudinea alegerilor parlamentare din 2002, cand fratele guvernatorului Teofil Bauer (Mihail Bauer) a fost ales deputat in detrimentul romanului Ion Popescu. De asemenea, in perioada in care a fost guvernator, Teofil Bauer a refuzat constant sa acorde un sediu Aliantei Crestin-Democrate a Romanilor din Ucraina. In Romania, Uniunea Ucrainenilor are un sediu in zona centrala a Bucurestiului.

 
Romanii cu contracte de munca in Germania au sustinerea Asociatiei EuropenePDF Print E-mail
Germania/Romanian Global News
Accesari :476
Tuesday, 21 September 2004
Recent a fost infiintata in Germania Asociatia Europeana, cu scopul apararii drepturilor muncitorilor imigranti, dintre care majoritatea provin din rasaritul continentului, anunta Actualitatea Romaneasca.

Asociatia a fost infiintata la initiativa unei asociatii sindicaliste germane IG Bau. Reclamatiile nu au intarziat sa apara. Din primele zile de activitate ale Asociatiei, 8 muncitori polonezi au reclamat intarzierea platii salariilor de catre angajatorii germani. Reprezentantii sindicalistilor le-au oferit acestora un mic sprijin financiar, dupa care au luat legatura cu firma ce nu-si indeplinea obligatiile contractuale. Odata cu rezolvarea acestei doleante de catre Asociatia Europeana, a crescut  si increderea in eficienta ei. Pentru a beneficia de sprijinul nou infiintatei asociatii, muncitorii imigranti cu contracte de munca in Germania, trebuie sa plateasca o suma modica. In plus, Asociatia Europeana va beneficia de o contributie de 1,2 milioan de euro, destinati bunei ei functionari pe durata primilor doi ani. Una dintre necesitatile infiintarii acestei asociatii consta in faptul ca o mare parte a muncitorilor imigranti nu-si cunosc drepturile, ca de exemplu, faptul ca fortele de lucru necalificate angajate in zona de rasarit a Germaniei trebuie sa castige cel putin 10 euro si 46 de centi pe ora. Secretarul general al Asociatiei, Matthias Kirchner, este foarte optimist atat in ceea ce priveste numarul celor ce vor dori sa beneficieze de suportul acestei asociatii, cat si in ceea ce priveste eficienta in a le reprezenta interesele fata de angajatorii germani.

 
250 de ani de la prima atestare documentara a existentei romanilor in Novi SadPDF Print E-mail
Novi Sad, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :643
Tuesday, 21 September 2004
La inceputul secolului al XIX-lea si in continuare, se confirma prezenta romanilor in manastirile de pe Fruska Gora dar si existenta inaltelor fete bisericesti la Scoala clericala si Cancelaria mitropolitana, respectiv la Patriarhia din Sremski Karlovci.

Despre romanii din Novi Sad, capitala Voivodinei, atesta documentele din Arhiva Mitropoliei din Sremski Karlovci, relateaza saptamanalul romanilor din Banat. Cel mai important rol in viata religioasa a romanilor din Serbia l-au avut: Andrei Saguna (Anastasiu - nume de botez), roman originar din Ungaria si Procopie Ivascovici (Petru Ivascu), originar din Deliblata, langa Cuvin. Ei au fost inalti ierarhi ai Mitropoliei si Patriarhiei din Sremski Karlovci. Romanii de la Sremski Karlovci si Novi Sad, cu 20 de ani inainte de venirea lui Andrei Saguna la manastirea Hopova, cer Mitropoliei din Sr. Karlovci, biserica si slujba religioasa in limba lor. Multi din acesti romani erau oameni importanti si respectati in mediul in care au trait. Formarea unei Biserici ortodoxe autonome romanesti si infiintarea unei ierarhii independente reprezinta cel mai important act din istoria Bisericii ortodoxe a romanilor din imperiul habsburgic in perioada aceea. Acesti doi romani au fost initiatorii si promotorii ideii despartirii ierarhice si formarii unei Biserici ortodoxe autonome romanesti precum si infiintarea unei ierarhii independente in Serbia. Andrei Saguna, a intrat in manastirea sarbeasca Hopovo, de pe Fruska Gora, unde a ajuns monah si a primit numele de Andrei in anul 1833, hirotonit ierodiacon in 1834. A fost si profesor la Seminarul teologic din Sremski Karlovci, secretar al Consistoriului arhidiecezan, apoi ieromonah, protosinghel si consilier mitropolitan si loctiitor de egumen la manastirea Jazak, din 1838 si pana in 1841, cand trece la cea din Besenovo, iar din 1842, arhimandrit si egumen la manastirea Hopovo, dupa aceea la Kovilj, pana in 1845. Dupa 1842 a functionat, un timp, ca profesor la Sectia romana a Seminarului teologic din Varset si consilier al Consistoriului de acolo. In ianuarie 1846, Saguna paraseste definitiv aceste zone, fiind numit vicar general al Episcopiei Ardealului, cu sediul la Sibiu, dar revine la Sremski Karlovci in luna aprilie 1848, cand in Biserica patriarhala de aici a fost hirotonit episcop. In aceeasi perioada, (1833-1835), Procopie Ivascovici este functionar la Mitropolia ortodoxa sarba la Sremski Karlovci. Dupa 1835 el este profesor la Seminarul teologic, si paralel, secretar (1838), apoi consilier, pana in 1843, al Mitropoliei din Sremski Karlovci, arhimandrit si staret al manastirii ortodoxe sarbe din Krusedol (1840), cand paraseste, dar nu pentru mult, acest oras, fiind ales episcop al Aradului apoi mitropolit al Ardealului. Dupa unii istorici romani, in timpul pastoririi lui la Arad, epoca de inflorire a vietii religioase, politice si culturale a romanilor din vestul tarii, intrucat eparhia lui cuprindea nu numai Aradul ci si Bihorul si partile anexate din Banat. Dupa obtinerea independentei bisericesti - separarea de Biserica ortodoxa sarba - episcopul Procopie devine presedinte al Delegatiei romane congresuale pentru realizarea separarii bisericesti prin impartirea fondurilor comune din Sremski Karlovci. Insa, dupa numai sase ani este fortat sa semneze cererea de pensionare. In istoria Bisericii sarbe, a fost unicul patriarh, de la Carnojevic si pana la timpul sau, care nu a murit in scaunul patriarhal. Afectat de cea ce sa intaplat, patriarhul Procopie pleaca la Biserica Alba unde s-a stins din viata la numai un an dupa aceea. Osemintele lui au fost depuse, ulterior, in Catedrala patriarhala din Sremski Karlovci.

 
Primarul Chisinaului nu vrea supermarketuri germane...poate daca ar fi rusesti...!PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :555
Tuesday, 21 September 2004
Primarul de Chisinau, Serafim Urechean, si-a exprimat luni, 20 septembrie, indignarea fata de proiectul de amplasare, in suburbia Stauceni a capitalei, "fara a fi consultat Consiliul municipal si Serviciul municipal de arhitectura", a magazinului en-gros cu autoservire "Metro", deschiderea caruia este planificata pentru luna decembrie curent.

Urechean este de parere ca odata cu deschiderea magazinului "Metro", "majoritatea agentilor economici din Chisinau vor avea de pierdut". "Acesta nu este primul caz cand Guvernul atribuie terenuri fara a se coordona cu Primaria capitalei si, in special, cu Consiliul municipal", a spus el.  Directorul Directiei urbanism si proiectare din cadrul Primariei, Vladimir Modarca, sustine ca "autorizarea pentru constructia magazinului "Metro" a fost eliberata de Guvern si acceptata de primaria Stauceni". Potrivit lui, atat Guvernul, cat si primaria Stauceni au fost informate despre necesitatea de a conlucra cu Consiliul municipal, dar "acest lucru nu s-a facut". Pana la finele anului curent, la Chisinau va fi inaugurata o retea de magazine en-gros cu autoservire "Metro". Deschiderea primului magazin este planificata pentru luna decembrie a acestui an. Acesta va fi amplasat in suburbia Stauceni a capitalei, pe traseul Chisinau-Orhei, iar urmatorul - in apropierea orasului Ialoveni, pe traseul care leaga capitala cu regiunea de sud a Republicii Moldova. Surse de la "Metro Cash & Carry Moldova" au comunicat ca magazinele vor avea o suprafata comerciala intre 5 si 10 mii de metri patrati si, potrivit conceptului "Metro", vor deservi persoanele fizice si juridice care practica activitati de comert. Reteaua de magazine "Metro" a fost fondata in 1964, de catre grupul german "Metro AG". In prezent, in cadrul "Metro C&C International" functioneaza 450 magazine, amplasate in 26 de tari din Europa, Asia si Africa. Reteaua "Metro" din Republica Moldova a fost inaugurata prin intermediul "Metro Cash & Carry Romania", care functioneaza incepand cu 1996 si dispune de 19 magazine.

 

 
O coregrafa romanca atrage tinerii paraguayeni catre dansPDF Print E-mail
Paraguay/Romanian Global News
Accesari :447
Tuesday, 21 September 2004
Baletul National Paraguay a demarat un nou ciclu didactic Danza Joven adresat elevilor din colegii si scoli publice sau private.

Spectacolul Querencias, pus in scena de coregrafa de origine romana, Ruxandra Racovitza se va afla in atentia publicului spaniol pana la finele acestei saptamani. Incepute luni, 20 septembrie, reprezentatiile se adreseaza publicului tanar si copiilor, segment asteptat de luni pana vineri intre orele 13.00 si 15.00 in auditoriul Manuel de Falla din Centrul Cultural Spaniol Juan de Salazar. Accesul in sala este gratuit. Scopul pe care si-l propune Baletul National in acest demers este dezvoltarea acestui ciclu didactic, formarea unui nou public, atragerea copiilor si a tinerilor catre scenarii de dans venite din partea unora dintre cei mai mari artisti spanioli. Debutul spectacolului va fi marcat de o prezentare a operei, iar in final vor fi lansate dezbateri in cadrul carora tinerii vor face schimburi de opinii cu artistii de pe scena. Aceasta va conduce la o mai buna intelegere a lucrurilor pe care tinerii le vad pe scena si la cunoasterea tuturor elementelor care participa la punerea in scena a unui spectacol: maestri, coregrafi, muzicieni, scenografi, costumieri, designeri, echipa tehnica de la lumini si sunet, masinisti, personalul administrativ si directia institutiei. La realizarea spectacolului Qurencias al artistei romano-franceze Ruzanda Racovitza, au fost folosite texte ale autorilor paraguayeni Elvio Romero si Ruben Bareiro Saguier, precum si variate piese muzicale din repertoriul lui Jose Asuncion Flores, compozitii indigene si traditionale paraguayene, dar si muzica americanului Philippe Glass.

 

 
Rinocerii lui Ionesco intr-o serie de spectacole in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :466
Tuesday, 21 September 2004
Scrisa de Eugen Ionesco si montata de Barrault in 1960, piesa Rinocerii va fi jucata la Theatre de la Ville in perioada 20 septembrie-8 octombrie.

Reluat acum de tanarul regizor Emmanuel Demarcy-Mota spectacolul este plin de forta si vigoare. Pe imensul platou de la Theatre de la Ville, rinocerita pusa in scena de acesta face ravagii: scaune rasturnate, deflagratii, artisti infricosati, stupoare, tremuraturi. Rinocerii este denumirea gasita de Ionesco in 1960, dupa ce a intalnit acesta bestie de mai multe ori in tineretea sa romaneasca. In piesa am vrut pur si simplu sa povestesc despre o contagiune ideologica marturisea el, in urma cu cinci ani, pentru publicatia franceza LExpress. Dar, dupa parerea mea, rinoceri nu este cuvantul potrivit, pentru ca acesta nu este decat un animal solitar. Ar fi trebuit sa folosesc cuvantul oaie, pentru ca este vorba despre un soi de epidemie colectiva. In realitate rinocerii mei sunt oi infuriate. La 44 de ani dupa ce a fost pusa in scena la Odeon de Jean-Louis Barrault, opera reintra in vizorul publicului. Revenirea este orchestrata de un tanar de numai 30 de ani, Emmanuel Demarcy-Mota, dedicat cu totul muncii sale. Sala de o mie de locuri in care se desfasoara reprezentatiile cu Rinocerii este una imensa. Se rade mult la rinocerii, recunoaste regizorul piesei. Dar rasul este pe locul al doilea. Desigur, stalinismul si nazismul apartin trecutului, dar astazi, apare un nou pericol: inclinarea societatii nostre spre acceptarea lucrurilor si incapabilitatea de a se revolta, declara tanarul regizor pentru LExpress. Spectacolele cu Rinocerii se afla la inceput de stagiune si vor dura pana la 8 octombrie.

 
Tineri muzicieni romani concerteaza la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :384
Tuesday, 21 September 2004
Biserica londoneza St Martin-in-the-Fields din Trafalgar Square gazduieste marti, 21 septembrie, un nou concert de muzica romaneasca.

Violonistul Remus Azoitei si Nicola Eimer la pian vor sustine un spectacol in cadrul seriei de concerte de pranz organizate de biserica. Intrarea in sala este libera, iar reprezentatia incepe de la orele 13.00, asa cum ne-au obisnuit deja organizatorii acestor evenimente. De obicei concertele din lunch time de la St.Martin dureaza 50 de minute, ele fiind unele dintre cele mai populare si mai de succes serii de concerte din Marea Britanie. Spectacolele se desfasoara in incinta bisericii in fiecare zi de luni, marti si vineri, cu incepere de obicei de la orele 13.00, iar in cadrul lor sustin veritabile show-uri de muzica clasica o mare varietate de artisti ce abordeaza un repertoriu foarte extins.

 
Ilie Balaci conduce Al Ahli la o victorie zdrobitoarePDF Print E-mail
Dubai, Emiratele Arabe Unite/Romanian Global News
Accesari :410
Tuesday, 21 September 2004
Finele acestei saptamani au adus echipei de fotbal arabe Al Ahli antrenate de tehnicianul roman Ilie Balaci, o nesperata victorie in fata echipei Al Shabab.

Surprinzatorul scor de 5-0 in meciul de duminica, 19 septembrie, a reprezentat o reala supriza chiar si pentru cei mai infocati fani. Chiar si antrenorul roman a fost luat prin surprindere, acesta declarand pentru presa araba ca se astepta la o victorie, dar in nici un caz la acest rezultat. Nu ma asteptam sa ii invingem pe Al Shabab la o asemenea diferenta. Al Shabab este un nume mare si are jucatori excelenti. Simteam ca i-am putea bate, dar nu cu 5-0 a aratat romanul la conferinta de presa organizata dupa partida. Pionii cei mai importanti in economia acestei partide au fost atacantul Karimi si mijlocasul Salim Khamis, acesta din urma deschizand scorul si aflandu-se la originea paselor decisive pentru celelalte patru goluri.  Meciul Al Ahli Al Shabab a reprezentat o realizare si in plan personal pentru atacantul irakian Ali Karimi care a reusit un hattrick ce l-a adus in topul celor mai buni marcatori ai campionatului. Balaci a mai adaugat la conferinta de presa ca victoria zdrobitoare in fata lui Al Shabab nu il poate face sa uite meciul din sezonul trecut, in care adversarii i-au rapit echipei sale, in ultimul moment, sansa de a castiga titlul din campionat. De aceea meciul diputat in etapa de duminica, 19 septembrie, a reprezentat o razbunare pentru Al Ahli.

 
Targul de toamna de la Negotin - locul intalnirii romanilor plecati din taraPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :378
Tuesday, 21 September 2004
In orasul Negotin, localizat in Serbia de est, unde exista o comunitate de romani importanta, incepe marti, 21 septembrie, Marele Targ de Toamna, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Targul de Toamna se numara printre cele mai importante evenimente sociale ale comunitatii. El are un rol esential in  viata oamenilor deoarece reprezinta data cand majoritatea romanilor plecati din tara vin inapoi pentru a participa la aceasta manifestare dar si pentru a se intalni cu cei apropiati care ori au ramas acasa ori sunt plecati in alta tara decat ei. Aceasta ocazie, printr-o regula nescrisa, este si locul si data intalnirii tuturor romanilor din zona. Chiar pentru unii, precum batranii ramasi acasa, care in timpul anului nu isi vad copiii si nepotii, data de azi este un moment mult asteptat si dorit. Asta este ziua cand se bucura si ei de prezenta celor dragi, care dupa scurt timp vor pleca din nou acolo unde incearca sa isi construiasca o viata mai buna. 

 

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions