Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Un secol scurt de istorie prezentat in SUA de Ion Iliescu PDF Print E-mail
Chicago, Statele Unite/Romanian Global News
Accesari :376
Monday, 20 September 2004
Aflat recent intr-o vizita in Canada si Statele Unite, presedintele Romaniei, Ion Iliescu a participat si la lansarea pentru romanii din Midwest, America a volumului Marele joc din finalul unui secol scurt.

Volumul, prezentat duminica, 19 septembrie, vorbeste despre evenimentele petrecute in decembrie 1989, moment ce a dus la caderea regimului comunist in Romania, fenomen ce avea sa se extinda mai tarziu in intreaga Europa, cu precadere in fosta Uniune Sovietica. Iliescu a aratat ca volumul nu se doreste o carte de istorie, ci mai degraba o viziune personala asupra evenimentelor. Referitor la sintagma folosita in titlul lucrarii,secol scurt, Presedintele Iliescu a aratat ca secolul XX se poate considera unul scurt, prin aceea ca, potrivit unor specialisti, el incepe in 1914, odata cu izbucnirea primului razboi mondial si se incheie in 1989. Totodata seful statului roman a tinut sa isi exprime parerea personala asupra secolului XX, unul dintre cele mai dinamice, dar si cele mai dramatice secole din istoria civilizatiei. Vladimir Tismaneanu, initiatorul acestei idei a culegerii de convorbiri cu Ion Iliescu, si profesor de stiinte politice in Maryland a fost si el prezent la lansarea cartii pe taram american. Prezentarea volumului a fost precedata de un cocktail si un dejun oferit de comunitarea romano-americana din Midwest.

 
Romania si Ucraina o noua runda de negocieriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :419
Monday, 20 September 2004
Marti, 21 septembrie, la Geneva urmeaza o noua runda de necocieri intre Ucraina si Romania in problema construirii de catre partea ucraineana a canalului navigabil Bastroe, in Delta Dunarii.

In cadrul unui forum constituit ad-hoc, tara noastra va cere constituirea unei comisii de ancheta care sa evalueze eventualele consecinte pe care le-ar putea avea construirea unui canal navigabil in Delta, mai ales in ceea ce priveste ecosistemul acesteia. Ideea constituirii unei astfel de comisii nu este una noua, iar sperantele Romaniei vis-a-vis de datele pe care aceasta le-ar putea prezenta, vizeaza noi presiuni internationale asupra Kiev-ului. Desi in ultima vreme tara vecina, Ucraina, este tinta reprosurilor si presiunilor mai multor organizatii de mediu, dar si a organizatiilor precum Uniunea Europeana, Comisia Europeana, sau Departamentul de Stat al Statelor Unite, nimic nu a putut schimba gandurile autoritatilor ucrainene in ceea ce priveste noul canal Bastroe. In cadrul forumului care urmeaza se desfasoare la Geneva sunt asteptati sa participe reprezentanti ai Comisiei Europene si Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, precum si oficiali ai Comisiei de la Viena pentru protejarea Dunarii, Conventiei de la Arthus si Acordului de la Espoo, acorduri la care atat tara noastra cat si Ucraina sunt parte.

 
Un nou recensamant international al berzei albe va numara si berzele din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :458
Monday, 20 September 2004
In toamna anului 2004 se va organiza al VI-lea recensamant international al berzei albe.

Cu aceasta ocazie, mai multe berze din Romania vor fi urmarite prin satelit in procesul lor de migratie catre cartierele de iernare. In anul 1997, s-a desfasurat un concurs al satelor cu cele mai multe berze in cadrul caruia, pe primul loc s-a situat localitatea Andrid din judetul Satu Mare. Societatea Ornitologica Romana (SOR) deruleaza un proiect care vizeaza evaluarea si ocrotirea berzei albe. Barza alba ne paraseste la mijlocul lui august, inceputul lui septembrie. Pe baza datelor celor aproximativ 30.000 de berze inelate regasite, stim ca berzele din Europa ocolesc Marea Mediterana prin doua cai: pasarile din vestul Europei prin Stramtoarea Gibraltar, iar berzele din Bazinul Carpatic impreuna cu celelalte pasari provenind din Europa Centrala si de Est ajung in Africa prin traversarea Bosforului. Programul respectiv se deruleaza in colaborare cu Ligue pour la Protection des Oiseaux (Liga pentru Protectia Pasarilor - BirdLife Franta), avand sprijinul financiar al Ministerului Ecologiei si Dezvoltarii Durabile din Franta. Aria de raspandire a berzei cuprinde Europa, Africa de Nord, partea vestica a Asiei, Asia Mica si o parte a Orientului Mijlociu. Barza alba, numita uneori de popor cocostarcul, cu numele sau stiintific Ciconia ciconia, nu poate fi confundata cu alte pasari: are picioarele lungi si ciocul rosu, penele corpului sunt albe, iar remigele negre. Tara noastra acorda un interes deosebit ocrotirii berzelor si in acest scop a aderat la o serie de conventii internationale, precum cele incheiate la Berna si la Bonn. Conform legislatiei Romaniei in materie de protectie a berzei albe (Legea nr.13/1993, Legea mediului nr.137/1995, Legea vnatorii nr.103/1996, Legea nr.13/1998), omorarea pasarilor, a puilor, a oualor, sau distrugerea cuiburilor se pedepseste cu amenda de 1 milion de lei. Ultimul recensamant international, efectuat intre 1994-1995, care pune in evidenta numarul de berze la nivel international, numarul total al perechilor de berze albe de pe Terra se situeaza in jurul cifrei de 166.000. Cele mai multe perechi de berze cuibaresc in Polonia, aici atingandu-se totodata si cea mai mare densitate de perechi (65-70 perechi/100 km2). In locurile prielnice berzele cuibaresc in colonii. Cea mai mare colonie de berze se gaseste pe acoperisul catedralei din Alfaro (Spania) unde cuibaresc peste 100 de perechi. Pe baza recensamintelor efectuate in ultimii 7-8 ani, efectivul de berze albe din Romania poate fi estimat la 4.000-5.000 perechi. Cele mai multe berze se gasesc n judetele Satu Mare si Timis (peste 300 de perechi in fiecare judet), iar cele mai multe perechi cuibaresc in localitatile Cristian (jud. Sibiu) si Sansimion (jud. Harghita).

 
Rolul Romaniei in dezvoltarea politici europene de securitate si apararePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :273
Monday, 20 September 2004
In perioada 20-21 septembrie, la Bucuresti, se vor intalni George Maior, secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euro-Atlantica si Politica de Aparare, cu Marc Perrin de Brichambaut, seful Delegatiei de Afaceri Strategice, din cadrul Ministerului Apararii al Republicii Franceze.

Evenimentul se desfasoara in cadrul seminarului romano-francez Perspectivele politicii europene de securitate si aparare a Uniunii Europene viziunea unei tari membre, abordarea unei tari candidate. Intrevederea de lucru la nivel inalt prevede urmatoarele teme de actualitate in Romania: aspectele legate de participarea Romaniei, in calitate de viitor membru al Uniunii Europene, la dezvoltarea politicii europene de securitate si aparare, relatiile dintre NATO si UE, cooperarea militara bilaterala precum si contributia Romaniei la operatiuni conduse de UE, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale.

 
Curtea Veche, vatra BucurestiuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :459
Monday, 20 September 2004
Bucurestiul, Capitala Romaniei, se afla la a 545-a aniversare de la data atestarii sale documentare, ocazie cu care edilii orasului organizeaza azi, 20 septembrie, Ziua Bucurestiului.

Vatra Bucurestiului Curtea Veche, pilon istoric in viata capitalei, este departe de vreo actiune de conservare, din partea autoritatilor. Circulatia intensa din zona, fara masuri de protectie in ce priveste vibratiile produse de autovehicule, ca si gazele corozive de esapament, cladirile vechi, marturii istorice, risca o deteriorare accelerata. Singura marturie a dorintei de a restaura, consta in vopsirea fatadelor caselor de pe strada Franceza. Prima restaurare s-a realizat intre 1964 si 1972, dupa descoperirea arheologica din 1953. Cetatea a fost construita prima data in timpul lui Vlad Tepes, fondatorul orasului, avand o suprafata estimata de 700 mp, cu ziduri groase, piatra, din care au mai ramas, insa, doar fundatiile. De-a lungul vremii, si-au pus amprenta numeroase modificari, cum ar fi cele din vremea lui Mircea Ciobanul, domn al Tarii Romanesti (1545-1554, 1558-1559), prima domnie fiindu-i intrerupta de pretendentul Radu Ilie (1552 nov. -1553 primavara), care a daramat cetatea, si si-a construit un adevarat palat cu pivnite. Insa, in 1798, Constantin Hangerli, domnitor fanariot care nu a facut decat sa-si saraceasca supusii prin biruri si dari tot mai mari, a parcelat cetatea si a vandut-o. Curtea Veche, vatra a Bucurestiului, merita mai multa atentie, putand deveni usor un obiectiv turistic mult mai vizitat si mai prezent in ghidurile turistice decat este in acest moment.

 
Romania in cadrul exercitiului multinational Blonde Avalanche Rou 04PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :359
Monday, 20 September 2004
Marti, 21 septembrie 2004 la orele 9.00, in Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca, va avea loc ceremonialul de deschidere a exercitiului multinational BLONDE AVALANCHE ROU 04, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale.

La acest exercitiu, desfasurat pe perioada 20-24 septembrie 2004, participa componentele nationale ale Batalionului Multinational de Geniu Tisa, constituit in baza unui acord semnat pe data de 18 ianuarie 2002, la Budapesta, de ministrii apararii din Ungaria, Romania, Slovacia si Ucraina si ratificat prin Legea nr. 583, din 24 octombrie 2002. Pentru punerea in aplicare a legii mentionate a fost redactat si semnat un Acord tehnic intre cele patru ministere ale apararii. Cele patru contingente au drept obiectiv antrenarea in vederea indeplinirii unor misiuni de limitare si inlaturare a urmarilor unor dezastre naturale si de acordare a asistentei umanitare a populatiei sinistrate din zonele afectate. Joi, 23 septembrie, in localitatea Vintu de Jos se va desfasura un exercitiu demonstrativ, care va include activitati de evacuare a populatiei sinistrate, cu folosirea tehnicii si materialelor din dotarea componentei romanesti a Batalionului Multinational de Geniu TISA. Modulul romanesc este asigurat de Batalionul 52 Geniu, din Satu-Mare, aflat in subordinea Corpului 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan. Batalionul este format din 800 de militari, structurile din cadrul unitatii fiind organizate in conformitate cu reglementarile nationale. La activitate, care urmeaza a se finaliza cu o conferinta de presa, au fost invitate personalitati militare si civile din ţarile participante la Initiativa de Cooperare Regionala. Presedintia Grupului Director al Initiativei este asigurata succesiv, anual, in ordine alfabetica (dupa alfabetul englez) de fiecare parte semnatara a acordului. In acest an, presedintele grupului este loctiitorul sefului Statului Major General al Armatei Romaniei, general-locotenent Ioan Gavril Ghitas.

 
Patru medalii pentru Romania la Olimpiada Internationala de InformaticaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :475
Monday, 20 September 2004
Elevii romani, participanti la Olimpiada Internationala de Informatica desfasurata la Atena, au venit acasa cu patru medalii din care: una de aur, doua de argint si una de bronz.

Prin aceste premii Romania a reusit sa se claseze pe locul al saselea din cele 80 de echipe participante la Olimpiada Internationala de Informatica desfasurata la Atena. Medalia de bronz, a fost castigata de Sorin Stancu-Mara, elev la Liceul International de Informatica din Bucuresti. Cele doua medalii de argint revin elevului la Colegiul National "N. Balcescu", din Braila, Leonard Crestez, si  lui Adrian Vladu, de la Colegiului National "T. Vianu", din Bucuresti. Medalia de aur este castigata de Silviu Ganceanu. Castigatorul medaliei de aur se afla, din pacate, la ultima participare la o competitie de acest gen, el fiind absolvent de liceu si student al Facultatii de Automatica, Bucuresti. silviu Ganceanu a declarat pentru presa ca aceasta medalie de aur este rezultatul muncii si eforturilor depuse pana acum si ca doreste sa fie de folos in continuare echipei Romane si mai departe. Profesorii care au coordonat lotul olimpic pe care Romania l-a prezentat anul acesta la Atena s-au aratat foarte multumiti de rezultatele obtinute, in conditiile in care echipa a fost una cu totul noua fata de cea de anul trecut. Totodata ei si-au exprimat speranta ca acest nou lot sa fie unul de viitor, care sa ne reprezinte cu cinste la viitoarele concursuri internationale.

 
Partidul Democrat al Rumanilor din Serbia a reusit sa intre in doua Consilii Locale din TimocPDF Print E-mail
Timoc, SerbiaRomanian Global News
Accesari :453
Monday, 20 September 2004
Duminica, 19 septembrie, in Serbia au avut loc alegerile locale la care au participat si cele doua partide politice ale romanilor timoceni: Partidul Democrat a Rumanilor din Serbia (PDRS) si Miscarea Democratica a Romanilor din Serbia (MDRS), transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Rezultatele finale vor fi anuntate azi dupa ora 12 (ora Serbiei), dar deja se stie sigur ca Partidul Democrat a Rumanilor din Serbia, un partid tanar dar prost vazut de unele grupuri de interese din Voivodina si Romania carora nu vrea sa li se subordoneze, are doi consilieri in Consiliile locale si anume: Milivoje Jankovic, vicepresedintele PDRS, in Consiliul local al Primariei din Bor si Mica Micarevic, presedintele Consiliului local al PDRS din Boljevac (Bolievat), in Consiliul local al Primariei din Boljevac. Pozitia candidatului Zoran Jankovic, care este si presedintele Consiliului Executiv al PDRS, inca nu este definitiva dar, are mari sanse se fie al doilea consilier al Consiliului Local din Bor, a declarat Predrag Balasevic, presedintele Partidului Democrat a Rumanilor din Serbia. In plasa Kucevo, unde PDRS s-a prezentat la alegerile locale cu lista proprie, se va cere anularea alegerilor deoarece pe foaia de vot nu a fost corect scrisa denumirea partidului in loc de Partidul Democrat al Rumanilor din Serbia, a fost scris doar Partidul Democrat al Rumanilor. Miscarea Democratica a Romanilor din Serbia a avut doar 25 de voturi la Bor, la numaratoarea de aseara, confirmand lipsa de popularitate pe care o are in sanul comunitatii romanesti din Timoc. Dupa oficializarea rezultatelor finale vom sti exact situatia celor doua partide politice romanesti din regiunea Timoc.

 
59 de romani aflati la munca in Spania exploatati de angajatoriPDF Print E-mail
La Rioja, Spania/Romanian Global News
Accesari :488
Monday, 20 September 2004
Peste 59 de romani aflati la munca in satul spaniol Cuzcurrita din provincia La Rioja, au fost pe rand exploatati de angajatori, obligati sa traiasca in conditii inferioare, apoi inchisi de politia locala.Aflati la munca in Spania fara acte, romanii erau platiti cu 1.080 de euro pe luna, in conditiile in care lucrau aproape 15 ore pe zi si locuiau inghesuiti in 14 baraci care nu masurau nici 10 metri patrati. Detinuti de politia locala in timpul unei razii la compania Excan, acestia au fost eliberati martea trecuta dupa ce au dat declaratii referitoare la situatia lor in Spania. In momentul de fata ei asteapta si sunt hotarati sa nu paraseasca regiunea pana cand angajatorii  nu le vor plati banii care li se cuvin: un salariu si jumatate. Reamintim ca saptamana trecuta o delegatie formata din muncitori a avut o intalnire cu reprezentanti ai Comisiei de Munca. Secretarul organizatiei  Accion Institucional, Ana Terrazas, a calificat tratamentul la care au fot supusi romanii  drept inferior: incasau 1.080 de euro pe luna, dar munceau saptamanal cate 75 de ore. Conform datelor oficiale, romanii aproape ca dubleaza efectivul din constructii, care munceste in jur de 40 de ore pe saptamana. Un calcul foarte conservator realizat de CC OO si citat de presa spaniola arata ca un spaniol in aceasi situatie ar castiga mai bine de 2000 de euro. Ziua de munca a romanilor, dupa cum arata sindicatul, se prelungea la 13 ore, fara a se mai pune la socoteala ca nu beneficiau de cele doua zile saptamanale de repaus, ei fiind nevoiti sa munceasca si sambata in Cuzcurrita, Cihuri si Villamediana. Cei de la Excan le plateau in jur de 3 euro pentru fiecare ora de munca, in timp ce un zidar spaniol primeste in medie 12 euro pentru o ora de munca. Desi surse din cadrul Guvernului spaniol au aratat ca este vorba despre 59 de romani in aceasta situatie, chiar ei au marturisit ca ar mai putea fi in jur de 30 de compatrioti de-ai lor care au reusit sa scape de razie, fiind anuntati prin telefoane. Acesti imigranti nu isi doresc sa ramana in Spania pentru a trai aici, ci vor sa se intoarca in tara lor dupa ce castiga o suma buna de bani. Unul dintre acestia, angajat al unei centrale nucleare povesteste ca salariul sau din tara abia ajunge la 100 de euro, in timp ce preturile la produsele de baza sunt echivalente cu cele din Spania. Oamenii care traiesc in Cuzcurrita, un sat linistit din La Rioja, spun ca se inteleg bine cu romanii si ca, desi nu prea se amestecau cu localnicii, nu le-au facut niciodata probleme.
 
Vizita controversata a lui Urechean la MoscovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :282
Monday, 20 September 2004
Liderul Blocului "Moldova Democrata"(BMD) Serafim Urechean, primarul Chisinaului, a avut vineri, 17 septembrie, la Moscova, o intrevedere cu presedintele Rusiei Vladimir Putin.

Potrivit surselor de la Ambasada Republicii Moldova la Moscova, care au solicitat anonimatul, Putin si-a aratat satisfactia in legatura cu colaborarea stransa intre exponentii blocului condus de Urechean cu structurile diplomatice, informative si politice ale Federatiei Ruse. Putin a declarat ca a fost informat asupra discutiilor recente pe care le-a purtat Urechean cu Boris Grizlov, presedintele Dumei de Stat, cu presedintele partidului proprezidential "Edinaia Rossia", cu fostul sef al Cancelariei guvernului rus Dmitri Kozak, si cu Vladislav Surkov, consilier al presedintelui Putin in probleme de planificare politica. Aceleasi surse au precizat ca Putin a confirmat decizia administratiei de la Kremlin de a acorda tot sprijinul in perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare Blocului "Moldova Democrata", strategia Moscovei pentru Republica Moldova vizand inlaturarea cu orice pret de la putere a lui Voronin si neadmiterea accederii la guvernare a Opozitiei prooccidentale. "Putin a subliniat ca Voronin este un partener nesigur pentru Rusia, drept confirmare fiind nesemnarea memorandumului Kozak, respingerea negocierilor cu Igor Smirnov si a actualului  format de negocieri, precum si neparticiparea acestuia la ultimul summit CSI din Kazahstan. In opinia lui Putin, Voronin a adus grave prejudicii statului rus in regiune, pentru care nu poate fi iertat. Putin i-a dat asigurari lui Urechean ca in favoarea BMD vor activa administratia de la Tiraspol, Ambasada rusa de la Chisinau, structurile serviciilor secrete ruse, Mitropolia Moldovei si institutiile mass-media rusesti. Totodata, Putin a promis sprijin din partea specialistilor in materie de tehnologii electorale, precum si o sustinere financiara masiva". "Urechean a mentionat ca prioritatile postelectorale ale actualei opozitii prorusesti de la Chisinau vor fi federalizarea dupa modelul Kozak, legalizarea prezentei militare rusesti, aderarea la structurile militare si de securitate colective ale CSI si neadmiterea extinderii influentei euroatlantice in Republica Moldova", au conchis sursele confidentiale.

 
Cantece si dansuri romanesti in Banatul sarbescPDF Print E-mail
Nicolinti, Serbia/Romanian Global News
Accesari :410
Monday, 20 September 2004
La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc in Nicolinti, Banatul sarbesc, manifestarea centrala a serbarilor a 600 de ani de atestare documentara a localitatii, Festivalul Fanfarelor din Banat, transmite corespondentul Romanian Global News.

Manifestarile de serbare a 600 de ani a acestei localitatii romanesti au inceput de vineri 17 septembrie cu un program cultural artistic al scolilor generale din Nicolinti si Vladimirovat. Sambata a fost vernisata expozitia de port si unelte populare, organizata de Asociatiei femeilor Orhideea, pe langa care au mai fost expuse cartile vechi bisericesti ale parohiei de Nicolinti si fotografii vechi. A fost organizat si un simpozion referitor la cei 600 de ani de istorie a romanilor din Serbia, cu participarea istoricilor, oamenilor de cultura, profesorilor universitari si inaltilor ierarhi bisericesti. Au fost lansate doua carti si anume, Lia Magdu "In Amurg" si Gheorghe Bisioc Pagini de istorie culturala. La Festivalul Fanfarelor, in organizarea Comunitatii Romanilor din Serbia, au participat 14 orchestre de fanfare, oaspetii speciali fiind fanfara Centrului de cultura si arta a judetului Timis si o fanfara Serbia. A urmat orchestra de copii Ghiocelul din Nicolinti si dansurile si muzica prezentate de societatea Luceafarul din Varset. Duminica dupa Sfanta Liturghie arhiereasca, femeile din Orhideea au organizat traditionalul "Joc". La aceste manifestari au luat parte peste 1 000 de persoane, iar Nicolintul a fost pentru cateva zile centrul romanismului din Banat, fiind vizitat de oaspeti din toate partile.

 
Statuia lui Eminescu marul discordiei romanilor din CanadaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :442
Monday, 20 September 2004
Bietul Eminescu! Daca ar fi stiut ca poate ajunge un subiect negativ de presa internationala, probabil ca ar fi lasat cu limba de moarte ca orice artist ar dori sa-l imortalizeze sa o faca in limitele unei anume decente.

Este cazul, desigur, al controversatei statui a marelui poet national, realizate de tot atat de controversatul sculptor Vasile Gorduz, dezvelita oficial in cursul vizitei de stat a presedintelui Romaniei in Canada si SUA si a inaugurarii Pietei Romaniei din cartierul portughez al Montrealului. De ce nu cartierul romanesc? E simplu! Acesta nu exista. Comunitatea romaneasca, desi foarte numeroasa si inainte de 1989, nu are darul unitatii si harul iertarii. Fiecare roman venit dupa '89 era primit si privit cu suspiciunea caracteristica probabil numai acestei comunitati, fiind interpelat cu celebra intrebare: Ce ai facut in ultimii cinci ani? Fie ca erai tanar sau batran in functie de biserica pe care o frecventai erai catalogat drept "legionar" sau "comunist", religia neavand conotatia pe care cu totii o cunoastem, iar mersul la biserica pentru multi constituind prilej de barfa si venin. Despre toate acestea presedintele Romaniei era bine informat si chiar i s-a sugerat inainte de plecarea din tara sa evite acest moment festiv. Nu era cazul sa-si demonstreze calitatile populiste intr-o multime de romani care impartasesc idei diferite, normale intr-un context democratic. Multi sunt cei care asimileaza plecarea lor pe pamant canadian cu problemele financiare din tara si cu clasa politica de la guvernare, dar acestia uita faptul ca daca in Romania nu erau conditii favorabile pentru obtinerea unui pasaport, pentru o libera circulatie, nu ar fi fost posibil ca ei sa protesteze impotriva presedintelui tocmai de acolo. Evident ca Iliescu putea sa evite acest scandal de imagine creat atat in tara dar si in Canada, unde celelalte comunitati conlocuitoare stiu ca pe romani nu-i uneste nici macar un simbol national cum ar fi presedintele tarii, daramite o valoare culturala cu care trebuie sa se mandreasca - Eminescu. Ca nu a facut-o asta este alta poveste. A crezut poate in ratiunea de pe urma a romanului sau a dorit sa-i sfideze aratandu-le ca nu-i este frica de un grup de "retardati", cum I-a calificat ulterior. Momentul festiv care ar fi trebuit sa fie unul de unitate in jurul unei valori sacre: romanismul, a fost intinat, din greseli ale ambelor "tabere". Indreptatiti sau nu de astfel de manifestari, protestatarii oricum veneau, iar organizatorii, deopotriva romani si canadieni, trebuiau sa se astepte la asa ceva. Daca SPP-ul canadian l-ar fi sfatuit pe presedinte sa nu apara in mijlocul manifestarii iar el ar fi avut intelepciunea sa asculte, nimic din ceea ce a urmat nu s-ar fi intamplat. Mesajul pe care astfel comunitatea romaneasca din Canada, de aceasta data, l-a dat inca o data lumii intregi a fost simplu: discordie, lipsa de unitate!

 
Diplomele romanesti ar putea fi recunoscute in CanadaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :437
Monday, 20 September 2004
Intalnirea pe care a avut-o presedintele Ion Iliescu cu Paul Martin, primul-ministru al Canadei aduce o veste buna pentru romanii din aceasta tara.

Diplomele universitare romanesti ar putea fi recunoscute, in scurt timp, a fost anuntul presedintelui Romaniei la intalnirea cu ziaristii. Primul ministru Martin a promis ca autoritatile canadiene in materie vor examina rapid aceasta problema, astfel incat, chiar inainte de a intra in Uniunea Europeana, Romania sa beneficieze de recunoasterea diplomelor, la fel ca oricare alta tara membra a acesteia. O alta problema, cea a recunoasterii permiselor de conducere, este deja in curs de rezolvare intr-o etapa avansata, de momentul recunoasterii despartindu-ne doar cateva luni. Faptul ca aceste acte nu sunt recunoscute de statul canadian a exercitat presiuni atat asupra autoritatilor romanesti cat si celor canadiene, care, confruntate cu valul de emigratie de dupa 1989, trebuie sa clarifice aceste aspecte cat mai repede cu putinta, specialistii romani fiind doriti si cautati pe piata de munca din Canada.

 
Ucraina "alergica" la alianta nord americanaPDF Print E-mail
Balcani/Romanian Global News
Accesari :423
Monday, 20 September 2004
Aflat in vizita in teatrele de desfasurare ale operatiunilor din Balcani, la care participa si militarii romani, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul apararii nationale, integrarii europene si justitiei, Ioan Talpes a apreciat ca reactiile Ucrainei sunt generate de poaspata integrare a Romaniei in aceasta familie de valori democratice ce o reprezinta Alianta Nord-Atlantica.

"Eu cred ca acest comportament al Ucrainei a fost generat de faptul ca Romania a devenit membra a NATO. Mai cred ca undeva la Kiev, cineva doreste sa marcheze niste despartiri foarte clare. Aceasta linie pe care ei vor sa o traseze in special pe bratul Chilia, denota o preocupare majora de a transmite un semnal foarte clar: pana aici, NATO", a spus ministrul Talpes. El a adaugat, de asemenea, ca "aceasta pozitie a Kievului a venit si in urma unor aranjamente pe care ei le-au avut foarte recent cu Moscova si unde s-au stabilit anumite frontiere in cadrul fostei Uniuni Sovietice". Talpes a adaugat ca de fiecare data cand partea romana a incercat sa discute cu Ucraina despre problema canalului Bastroe, a primit "raspunsuri evazive". Ministrul Talpes a reamintit faptul ca Romania, ca si Ucraina, sunt semnatare ale unor acorduri de colaborare care stipuleaza clar faptul ca actiunile desfasurate in apele comune pot avea loc numai in conditiile obtinerii acordului celeilalte parti, ceea ce nu s-a intamplat pana acum in cazul Ucrainei.

 
Sarmale, muzica si distractie cu Directia 5 la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :386
Monday, 20 September 2004
In acest week-end la Chicago a avut loc traditionala manifestare romaneasca "Taste of Romania" - Gustul Romaniei, ajunsa deja la a 14-a editie.

Manifestarea culturala romaneasca a avut si un invitat special: presedintele Romaniei, care a fost asteptat si primit mai bine decat la Montreal. Initiatorul acestui festival, care isi are inceputurile in 1991, este un roman din Banatul sarbesc pe nume Branko Podrumenic care detine si un restaurant cu specific romanesc in orasul Chicago. Branko a hotarat sa-i adune pe romanii din zona intr-o manifestare cu mancare, muzica si voie buna in stil romanesc, pe care sa o organizeze anual, si asa a luat fiinta "Taste of Romania". Pe langa acest "meniu" deja cunoscut, vizitatorii au mai putut gusta la aceasta editie si din succesele formatiei Directia 5 din Romania.

 
Scrisori de la cititorii Romanian Global NewsPDF Print E-mail
Valea Timocului, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :341
Monday, 20 September 2004
In urma cu cateva zile am primit la redactia Agentiei o scrisoare a unui tanar student aflat in aceasta vacanta pe taramul tarii vecine Serbia si Muntenegru.

Tanarul se afla pentru prima data in mijlocul minoritatii romanesti de pe Valea Timocului sarbesc, cum o numesc localnicii, in marea lor majoritate romani din tata-n fiu. Mesaje si vizite oficiale se fac in fiecare an in aceste zone populate de romani dar nerecunoscuti oficial ca minoritate de statul sarb, mostenitor al unei politici etnice monocolore cu care comunistii din tot blocul Europei de Est incercau sa stearga constiinta si apartenenta etnica a oamenilor. Am hotarat sa publicam o parte din aceasta scrisoare pe care tanarul ne-a adresat-o, din simplul motiv ca sinceritatea si idealismul varstei ii da un aer aparte, de unde nu razbate nici ura, nici ideologia de partid, nici retorica politruca ci numai sinceritatea si puritatea specifica tineretii. "Niciodata pana acum nu am fost constient de cat de putin stiu despre tara si neamul meu! Si nici ca a fost nevoie sa ma straduiesc; aveam tot ce-mi trebuie: casa, familie, scoala, chiar si un pamant stramosesc necontestat de nimeni. Stiu bine cum traiesc romanii din unele regiuni din Transilvania si nimeni nu-i ajuta. Asa ca e foarte greu sa ii ajuti pe fratii nostri romani care traiesc pe teritoriul unor state ultra-nationaliste. Sa nu crezi ca Dunarea a fost vreodata un obstacol de netrecut pentru locuitorii de pe cele doua maluri ale sale. Sunt prea putini cei care au avut posibilitatea sa viziteze tinuturile mioritice ale neamului romanesc de dincolo.  Si, acum pare din ce in ce mai greu sa se realizeze acest fapt, datorita regimului inuman de vize, introdus de catre acei care nu cunosc sau nu prea sunt interesati de soarta romanilor de pretutindeni. Este uimitor cat de mult se vorbeste despre soarta romanilor din afara granitelor Romaniei si cat de putin se face pentru ei. De exemplu, multi nici nu stiu ca pe teritoriul Serbiei, la ora actuala, exista romani care nu au ajuns acolo prin emigratie cum cred unele persoane neavizate. Ei vorbesc romaneste, se considera romani si se simt jigniti cand li se spune ca sunt altceva decat apartenenti la neamul romanesc. E adevarat ca vorbesc intr-o limba romaneasca arhaica dar nu e vina lor! Acolo inca nu a ajuns caracterul modern al limbii romane si, astfel, neavand posibilitatea sa citeasca si sa scrie in limba materna, pare un miracol faptul ca au supravietuit ca entitate singulara de acest fel, de-a lungul secolelor. .

Se pune intrebarea : Ce putem face pentru ca acest important segment al neamului romanesc sa nu se piarda?"

 
Serbare in cinstea marelui povestitor Mihai PurdiPDF Print E-mail
Otlaca Pusta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :426
Monday, 20 September 2004
Fundatia pentru Cultura Romana din Ungaria, Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria, in colaborare cu Asociatia Romanilor si cu Autoguvernarea Romaneasca din Otlaca-Pusta a organizat sambata, 18 septembrie, o serbare in amintirea povestitorului roman otlacan Mihai Purdi, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea acestuia.

Evenimentul a fost gazduit de Casa de Cultura, transmite corespondentul RGN in Ungaria. Inceputul manifestarii a fost marcat de salutul festiv al primarului Szabo Miklos, dupa care a urmat un film documentar despre viata marelui povestitor Mihai Purdi, prezentat de dr. Mihaela Bucin, profesoara la Catedra de Romana de la Universitatea din Seghedin. Tot in cinstea acestei zile, elevii şcolii generale din Otlaca-Pusta au prezentat un program cultural-folcloric. Deasemenea, a fost dezvelita si o placa memoriala Mihai Purdi.

 
Corul Acapella la BIserica Saint Martin-In -The Fields din LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :434
Monday, 20 September 2004
Corul Acapella, din Romania, va fi gazduit luni, 20 septembrie, de Biserica Saint Martin-In -The Fields, din Trafalgar Square, se arata intr-un mesaj al Centrului Cultural Roman din Londra.

Din program vor face parte creatii ale marilor compozitori Bach, Mozart, Puccini, ca si creatii ale compozitorilor romani. Accesul la acest concert este liber. Biserica Saint-Martin-In-The-Fields se bucura de una dintre cele mai bune reputatii din lume. Inca din anul 1726 a gazduit concertele celor mai mari muzicieni. Aici a cantat Haydn, la orga, si se stie ca si Mozart ar fi sustinut odata un concert, in cadrul Bisricii. Concertele Bisericii, atat cele de pranz, cat si cele de seara, propun care o abodcare potrivita fiecarui ascultator de muzica clasica (orchestre, grupuri camerale, solisti instrumentali si coruri din toata lumea). Acustica remarcabila a Bisericii a facut ca aceasta sa devina caminul multor orchestre, cea mai remarcabila fiind Academia Bisericii Saint Martin-In -The Fields, a carei baze au fost puse in 1959 de Sir Neville Marriner.

 
Teatru romanesc la DublinPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :416
Monday, 20 September 2004
La Dublin, in cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri independente de arte ale spectacolului, Dublin Fringe Festival, vor avea loc trei productii de teatru romanesti, anunta Actualitatea Romaneasca.

Festivalul se va desfasura intre 20 septembrie si 10 octombrie. Teatrul Luni de la Green Hours va fi prezent cu doua spectacole de Lia Bugnar: Aici nu se simte si Oase pentru Otto, o productie a Teatrului Act, Norocul ii ajuta pe cei indrazneti, de Franz Xaver Kroetz, in regia Gianinei Carbunariu, si Paradis Serial, un spectacol de dans contemporan al lui Cosmin Manolescu.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions