Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Festivalul de literatura de la NeptunPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ 19 septembrie 2004/ Romanian Global News
Accesari :431
Sunday, 19 September 2004

100 de scriitori din intreaga lume vor paricipa in perioada 18-22 septembrie, la Neptun si Bucuresti, la cea de-a treia editie a Festivalului International "Zile si Nopti de Literatura".

Evenimentul este organizat de catre Uniunea Scriitorilor din Romania, sub Inaltul Patronaj al Primului-Ministru al Guvernului Romaniei, in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul Cultural Roman, Societatea Romana de Radiodifuziune, Primaria Mangalia, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului si al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului, Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Au fost realizate contracte de colaborare cu Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Suedia, Belgia, Franta, Germania, Spania, Portugalia, Israel, Grecia, Slovenia, Serbia, Republica Moldova, Rusia, Turcia - dar si din tari care sunt prezente in premiera la aceasta manifestare, cum ar fi Tunisia, Georgia, Azerbaidjan, Pakistan, Vietnam, Brazilia si China. In acest an s-au anuntat 48 de dezbateri pe tema "Singuri in satul global". Serile vor fi rezervate lecturilor de poezie, considerate drept punti de comunicare inter-culturala. Festivalul se bucura de colaborarea cu Institutul Camoes de la Lisabona, cu Institutul Cervantes, Alianta Belgo-Romana, Asociatia de Scriitori Israel-Romania, cat si de sprijinul unor ambasade acreditate la Bucuresti - Azerbaidjan, Israel, R.P. Chineza, R.S. Vietnam si alte tari. La festival participa si nume de marca, printre care se numara : Amos Oz, Tomaz Salamun, Antonio Lobo Antunes, Vicente Verdu, Jonathan Coe, Gaetan Soucy, Abdelaziz Kacem, Charles Carrere, Gerard Bayo, Andrey Gritsman si altii. In cadrul aceluiasi eveniment se vor lansa mai multe carti ale autorilor Antonio Lobo Antunes, Jonathan Coe, Gaetan Soucy, Tomaz Salamun, Amos Oz, Adrian Mac Liman. Se vor decerna : Premiul Ovidius pentru valoarea operei literare si contributia autorului pentru afirmarea libertatii de expresie si a tolerantei interetnice si Premiul Festivalului - pentru valoarea operei literare si pentru contributia autorului la largirea frontierelor literaturii.

 
Biserica Ortodoxa Romana din Elvetia - ParohiaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :922
Sunday, 19 September 2004

{mosimage}Biserica "Invierea Domnului" aflata la adresa 37, ch. de Chambsy, 1292 Chambesy Geneva, avandu-l ca paroh pe Parintele Vergil Valcu organizeaza in fiecare sambata consultatii in incinta bisericii iar duminica slujba religioasa in limba romana incepand cu ora 10:00 urmate fireste de cate o mica petrecere romaneasca.

"Fiind in formare intre 1973-1975, Parohia ortodoxa romana "Invierea Domnului" din Geneva a avut primul loc de cult in biserica Parohiei crestine "St. Germain" din Geneva (Vieille Ville). In 1975 a fost constituita oficial ca parohie cu statut propriu, sub autoritatea canonica a Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala din Paris, a carui Arhiepiscop este membru Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane - mama, cu sediul la Bucuresti. De la fundatia sa (1975) pana astazi, parohia a utilizat ca loc de cult o capela frumoasa situata in localul Centrului Ortodox al Patriarhatului Ecumenic din Chambsy (37, Ch. de Chambesy, 1292 Chambsy/GE), situatie privilegiata de altfel, deoarece a beneficiat astfel de prezenta binevoitoare a Monseigneur Damaskinos, Mitropolitul Elvetiei. Capela a fost complet pictata in 1983.
Parohia romana din Geneva-Chambsy este constituita din fideli ortodocsi romani sau de origine romana fara discriminare (emigranti, copii din casatorii mixte, refugiati etc.) si ofera ospitalitate studentilor in teologie veniti din Romania, romanilor in vizita sau in trecere la Geneva, preotilor si episcopilor romani participanti la reuniuni ale Consiliului Ecumenic a Bisericilor Europeene cu sediul la Geneva. Abtinandu-se de la orice activitate de prozelitism, parohia ramane deschisa tuturor celor care se intereseaza de aproape la Ortodoxie, in cadrul ecumenic.
Parohul Bisericii are in acest moment responsabilitatea pastorala a aproximativ cincizeci de familii la Geneva si ramane in contact pastoral cu credinciosii ortodocsi romani diseminati in Elvetia (Lausanne, Neuchatel, Fribourg, Zurich) sau in Franta vecina. Slujbele se tin in capela din Chambesy in fiecare Duminica sau cu ocazia marilor sarbatori care cad in timpul saptamanii intre 10h-11h30. Botezurile si casatoriile sunt celebrate Sambata si Duminica, dupa programul stabilit dinainte cu preotul. In fiecare Sambata seara (intre 17h-18h30 sau plus, dupa cerere) parintele este la capela romana din Chambesy, tinandu-se la dispozitia tuturor celor care se intereseaza la catehism sau pentru intalniri pastorale, meditatii spirituale, rugaciuni comune. Numerosi sunt cei ce s-au rugat in capela ortodoxa romana din Geneva-Chambesy si au spus ca au gasit un loc de pace. Bineinteles, am adauga, pentru ca l-au cautat", este textul pe care il contine sit-ul de prezentare al parohiei romanesti.

Cum ajungeti la Biserica romana din Chambesy: Cu trenul regional, consultati orarul.
De la gara Genve-Cornavin coborati la prima statie. Durata parcursului in tren este de 3 minute.
De la gara din Chambesy iesiti direct in Chemin de Chambesy. Mai mergeti un minut pe jos.
Cu autobuzele V sau Z din fata garii Genve-Cornavin. Circula in fiecare duminica in ritm de un autobuz pe ora. Parcursul dureaza mai mult si va lasa in Chambesy la circa 10 minute de mers pe jos pina la Biserica Romana.

Cu automobilul, puteti sa parcati in fata bisericii.

Cu bicicleta, parcursul din Geneva directia Nyon este foarte placut vara, sunt piste ciclabile pina cind trebuie sa faceti la stinga spre Chambesy. De la Gradina Botanica parcursul dureaza circa 30 de minute. Ajunsi in Chambesy orientati-va dupa indicatoarele care va dirijeaza spre Centrul Ortodox.

Biserica "Invierea Domnului" din Geneva va pune la dispozitie toate detaliile, ramane la latitudinea Dumneavoastra sa o gasiti !

 
Prezentarea asociatiei Alianta Romanilor Canadieni din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :1028
Sunday, 19 September 2004

"Pe data de 15 iulie, a.c., Comisia de Radio si Televiziune din Canada (CRTC), a acordat TVR International licenta de emisie in Canada.

Este pentru prima data in istoria audio-vizualului in Canada cand unui post de televiziune romanesc, ce emite din Romania, ii este permis sa fie transmis de operatorii de cablu si satelit din Canada. Alianta Romanilor Canadieini - ARC, a inceput inca de anul trecut, atat la cererea membrilor comunitatii romanesti, cat si a companiei ce a aplicat pentru licenta, un demers de lobby pentru ca TVR International sa obtina licenta de emisie din partea CRTC. Astfel, ARC a mediatizat acest proiect si a cerut membrilor comunitatii sa scrie la CRTC, pentru a influenta Comisia sa inteleaga importanta unui vot afirmativ pentru comunitatea romana din Canada si sa ia o decizie pozitiva. Colaborarea intre organizatiile romanesti a fost benefica in contextul in care CRTC incurajeaza reflectarea circumstantelor canadiene, si anume un sistem multicultural si multirasial. Acesta este un eveniment remarcabil atat pentru romanii din Canada, cat si pentru cei din Romania sau din alte zone geografice. Romanii din Canada vor putea fi mai usor cuplati la TVR International in orice zona a Canadei, acolo unde companiile de cablu si satelit vor prelua canalul in pachetul lor de programe. Pe de alta parte, viata comunitatilor romanesti din Canada va fi mai vizibila prin preluarea de stiri si emisiuni in progamul TVR International direct de la aceste comunitati. In plus, se vor crea mai multe oportunitati directe de colaborare intre romani, oriunde ar trai ei. Speram ca TVR International va colabora direct cu organiztiile comunitare din Canada si ca, treptat, acest post isi va crea resurse locale pentru a reflecta viata romanilor canadieni. Avem sansa de a asista la dezvoltarea unui canal global de TV romanesc, asa cum au si alte state. Aceste mijloace media vor fi deosebit de utile pentru pastrarea si amplificarea legaturilor intre romanilor de pretutindeni. ARC, liantul tuturor romanilor din Canada, este o organizatie non profit, independenta, neafiliata politic sau religios si nu reprezinta interese personale de afaceri. Asociatia promoveaza cultura si valorile romanesti, integrarea noilor veniti si spijinirea lor. Dezvolta legaturile cu oficiile diplomatice ale Romaniei si Canadei, cu organizatiile guvernamentale si non-guvernamentale din Romania, Canada si alte tari.

(Sursa: Actualitatea Romaneasca)

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions