Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Romania sesizeaza CIJ cu privire la delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :306
Saturday, 18 September 2004
{mosimage}In conformitate cu instructiunile Centralei MAE, la data de 16 septembrie 2004, orele 12 (ora Romaniei), ambasadorul Romaniei la Haga a procedat, in cadrul unei audiente la grefierul Curtii Internationale de Justitie (CIJ), Philippe Couvreur, la depunerea sesizarii unilaterale a Romaniei catre CIJ privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, se arata intr-un comunicat de presa MAE.

Cu acest prilej, au fost inmanate grefierului cererea unilaterala de sesizare a Curtii de catre Romania, scrisoarea ministrului afacerilor externe al Romaniei privind numirea agentului si a co-agentului, din partea Romaniei, pentru acest caz, precum si copii ale documentelor juridice bilaterale romano-ucrainene care fundamenteaza cererea Romaniei de sesizare a CIJ.

Seful de misiune a prezentat pe scurt istoricul negocierilor romano-ucrainene pentru acordul de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra, care se desfasoara din 1998, pe parcursul a 24 de runde, in cadrul carora pozitiile partilor s-au mentinut in mod constant diferite. Totodata, s-a exprimat deplina incredere a autoritatilor romane in solutionarea diferendului de catre Curte, subliniindu-se dorinta de eliminare unei probleme litigioase existente pe agenda politica bilaterala dintre cele doua tari.

Grefierul Curtii a procedat la o analiza preliminara a documentelor, din punct de vedere tehnic. Potrivit procedurii, in cursul acestei zile (16 septembrie), Grefa va informa presedintele Curtii si Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei asupra depunerii sesizarii unilaterale primite din partea Romaniei, totodata urmand sa fie dat publicitatii un comunicat de presa al CIJ in acelasi sens. In opinia partii romane, recurgerea la jurisdictia Curtii Internationale de Justitie prezinta avantajul garantarii pronuntarii unei solutii echitabile si aflate in deplina concordanta cu normele dreptului international. Analiza jurisprudentei CIJ demonstreaza ca sunt sanse foarte mari ca aceasta instanta internationala sa stabileasca o varianta de delimitare foarte apropiata de pozitia partii romane.

 

 
Ziaristii profesionisti din Basarabia condamna regimul comunist in criza de la TeleradioPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :271
Saturday, 18 September 2004

Liga jurnalistilor profesionisti din Moldova (LJPM) a semnalat joi, 16 septembrie, intarzierea simptomatica a implicarii autoritatilor de stat pentru solutionarea crizei de la "Teleradio-Moldova", criza ce "risca sa destabilizeze, in orice moment, situatia social-politica la scara nationala", informeaza o declaratie a ligii.

"Este regretabil ca edificarea institutiei audiovizuale publice, care trebuie sa aiba o deplina incredere sociala, se produce intr-un mod defectuos. Atragem atentia autoritatilor ca inlocuirea firmei "Companie de Stat" cu cea de "Institutie Publica" inca nu semnifica o schimbare de esenta. Protestele care dureaza de aproape doua luni langa Casa Radio, in special, greva foamei, la care au recurs mai multi jurnalisti cu renume de la aceasta institutie mass-media, denota incapacitatea administratiei de a dialoga cu angajatii si de a transa problemele existente pe cale amiabila", se arata in declaratia Ligii jurnalistilor profesionisti din Moldova. Potrivit semnatarilor declaratiei, responsabilitatea pentru situatia creata revine si Consiliului de Observatori al Companiei "Teleradio-Moldova", "a carui pozitie de expectativa a facut posibila rafuiala cu mai multi jurnalisti, membri ai Comitetului Anticenzura si disponibilizarea vadit neintemeiata a mai multor profesionisti notorii". Totodata, Liga jurnalistilor profesionisti considera "faptul ca unele partide incearca sa stoarca profituri politice din aceasta situatie de criza reprezinta un exercitiu politic firesc si nu este de natura sa modifice datele problemei, aceasta fiind ca atare mai grava decat poate parea la prima vedere".

Liga Jurnalistilor Profesionisti din Moldova a calificat actele de violenta fizica ale structurilor de forta, soldate cu traumatizarea mai multor protestatari pasnici, drept o tentativa de intimidare a jurnalistilor, in general, si de inabusire a libertatii cuvantului, iar refuzul Procuraturii Generale de a intenta un proces penal in legatura cu acest caz iesit din comun - drept o sfidare la adresa Constitutiei si probeaza o actiune orchestrata de demolare a principiilor de organizare a unui stat civilizat si democratic. "Convingerea noastra este ca procesul de transformare a Companiei de Stat "Teleradio-Moldova" in institutie nationala audiovizuala publica trebuie realizat in mod calm, impartial, transparent. LJPM a urmarit de la bun inceput evolutia acestui proces, semnaland pe diverse cai inadmisibilitatea rafuielilor personale, a epurarii de cadre calificate care n-au meritat dizgratia nemiloasa a patronului. Acum, cand grupul de lucru desemnat de Biroul permanent al Parlamentului va purcede la investigatiile de rigoare, credem ca trebuie facute publice nuantele controversate ale procesului de reorganizare a Companiei "Teleradio-Moldova" care au condus la declansarea crizei. Numai transparenta absoluta a acestui proces complex poate sa calmeze spiritele, sa reabiliteze moral persoanele care au suferit nefondat si sa intoarca increderea societatii fata de audiovizualul national", se mai arata in declaratia Ligii jurnalistilor profesionisti din Moldova.

 

 
Regimul terorist de la Tiraspol ameninta pe parintii copiilor din scolile romanestiPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :269
Saturday, 18 September 2004
Militia transnistriana a pregatit un ordin pentru arestarea directorului Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev. In opinia lui Iovcev, el nu a fost arestat pana in prezent numai din cauza ca separatistii asteapta un moment mai prielnic, "o intamplare pe care ar putea-o califica drept provocare".

". "M-au informat despre acest ordin parintii, care au acces la asemenea informatie", a precizat aceeasi sursa. Directorul adjunct al Liceului "Lucian Blaga", Raisa Padureanu, a difuzat joi, 16 septembrie, presei o informatie potrivit careia organele de securitate din Tiraspol, impreuna cu lucratorii sectiei orasenesti de invatamant, au inceput sa-i viziteze pe parintii care nu au retras dosarele copiilor lor, demonstrand, prin aceasta, ca nu doresc sa-i inmatriculeze in alte scoli. Parintii sunt preintampinati despre faptul ca, in cazul in care nu vor retrage actele copiilor si nu le vor depune in alte scoli din Tiraspol, vor fi trasi la raspundere si chiar vor fi lipsiti de drepturile parintesti. Potrivit lui Iovcev, parintii sunt avertizati ca vor ramane fara locuri de munca si de trai, fiindca multi dintre ei locuiesc in camine. "Astazi, 17 septembrie, suntem iarasi in fata scolii si intentionam sa ne adresam administratiei locale in vederea obtinerii un ui raspuns la cererea noastra de a ni se oferi cladirea fostei gradinite nr. 40, pentru a activa in incinta acesteia", a spus Iovcev.

"Stim deja care este raspunsul, dar mergem pentru a-l obtine in forma scrisa. Dupa ce am depus respectiva cerere, cladirea fostei gradinite nr. 40 a fost oferita, in regim de urgenta, minorilor puscariasi", a precizat Iovcev, adaugand ca "o alta incapere, fosta gradinita nr. 34, care a fost reparata din banii nostri, a fost si ea transformata, in regim de urgenta, intr-un azil de copii". Sursa citata a precizat ca, deocamdata, parintii elevilor de la acest liceu si pedagogii au renuntat la intentia de a protesta, pe data de 18 septembrie, la Chisinau. "Faptul ca problema noastra a fost discutata in cadrul sedintei Consiliului Permanent al OSCE, la summit-ul CSI, ne-a dat un pic de speranta si am hotarat sa mai asteptam, poate se va rezolva problema pe cale diplomatica", a conchis Iovcev.

 
Liderii Blocului Moldova Democrata acuzati pentru venirea comunistilor la puterePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :310
Saturday, 18 September 2004
"Voronin a venit la putere nu in urma caderii guvernului Sturza, dupa cum se insinueaza, lui i-a netezit drumul spre guvernare coruptia, aroganta, ticurile antidemocratice si romanofobia guvernarilor anterioare", considera comentatorul, Petru Bogatu.

Potrivit lui, anume guvernarile anterioare s-au opus cu inversunare transformarii radioteleviziunii de stat intr-o institutie publica, au refuzat inregistrarea Mitropoliei Basarabiei, au blocat formarea ministerului integrarii europene si au obstructionat adoptarea legii lustratiei, care ar fi scos din competitie politica tortionarii platiti ai dictaturii sovietice. "Majoritatea liderilor BMD poarta povara cliseelor comuniste si a toanelor birocratice tot asa cum isi duce cocosatul ghebul sau spanul - cele trei fire in barba. Anume acesti opozanti, vrand-nevrand, au pregatit succesul comunistilor inca de pe vremea cand erau guvernanti", scrie Bogatu. Pe de alta parte, editorialistul mentioneaza ca, oricat de speculativ ar fi mesajul politic al presedintelui comunist, acesta este mai radical si mai clar decat cel al opozitiei centriste. "Voronin spune deschis ca Smirnov e un criminal care trebuie indepartat de la putere. Urechean, din contra, evita sa-l critice pe sleau pe seful administratiei de la Tiraspol si il considera un bun partener de discutii. Voronin a ajuns sa acuze pe fata Rusia si Ucraina de sprijinirea regimului secesionist din stanga Nistrului. In acelasi timp, Urechean canta osanale Moscovei si se intalneste cu liderii formatiunii de guvernamant din aceasta tara. Si parca toate acestea n-ar fi de ajuns, lasa sa se intrevada ca il va sustine in cursa pentru presedintia Ucrainei pe Ianukovici, favoritul Kremlinului", noteaza Bogatu, adaugand ca, intr-o lupta deschisa, Voronin l-ar surclasa usor pe Urechean, adunand mult mai multe puncte in palmaresul politic. Totodata, publicistul precizeaza ca nu are iluzii in ceea ce priveste adevarata fata politica a lui Vladimir Voronin, care este "un dictator neimplinit sau ratat", "un politician ignorant si duplicitar", "un aventurier ordinar care a incercat anul trecut sa semneze memorandumul Kozak, ceea ce ar fi condus ulterior la desfiintarea statului moldovenesc si la subordonarea Basarabiei Transnistriei". Potrivit lui Bogatu, Voronin se pronunta pentru integrarea europeana si impotriva negocierilor cu Smirnov nu din convingere, ci de nevoie, vazandu-se fortat, se vede, "sa spuna una si sa fumeze alta". "Pe fundalul cinismului si prefacatoriei lui Voronin, orice alt politician al opozitiei ar trebui sa arate mai atractiv chiar fara sa depuna mari eforturi. Numai ca, oricat ar parea de paradoxal, fruntasii BMD, in marea lor majoritate, nu reusesc nici asta macar. Cu totii, ei palesc in fata liderului comunist. Si nici nu-i de mirare. Discursul lor politic e si mai incalcit si ambiguu decat cel al presedintelui", conchide Petru Bogatu.

 
A treia editie a Picnicului Anual, de colectare de fonduriPDF Print E-mail
New Westminster, Canada / Romanian Global News
Accesari :349
Saturday, 18 September 2004
Sambata, 18 septembrie, Queens Park, New Westminster va gazdui cea de-a 3-a editie a Picnicului Anual, avand ca scop colectarea de fonduri, incepand cu orele 12.00.

Atmosfera romaneasca, cu mancaruri traditionale, din randul carora nu vor lipsi micii, carnaciori afumati garnisiti cu legume proaspat culese, dulciuri, porumb fiert, sucuri si cafea. Felicia Costea, trupa de muzica usoara De-Acasa, taraful Rapsodia si Constantin Motet, vor incanta audienta cu muzica romaneasca variata, iar clasa de Arta Dramatica a maestrului Marian Horeanga, precum si concursuri si jocuri inedite organizate de Adelina Suvagau, producatorul emisiunii RompostTV (Channel M), vor atrage in mijlocul evenimentului chiar si pe cei mai timizi. Vor avea loc si activitati sociale, de prezentare a realizarilor Centrului Comunitar Romanesc din British Columbia, ca si expozitii cu artizanat romanesc, precum si parada costumelor populare romanesti. Deasemenea, amatorii de sah, table, tenis de masa, volei, se vor putea intalni din nou in meciuri amicale.

 
Petrecere romaneasca la BernaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :345
Saturday, 18 September 2004
Asociatia Ro-Chance din Elvetia organizeaza in data de 18 si 19 septembrie al treilea sfarsit de saptamana cultural romanesc, in Berna. Deschiderea se va produce pe 18 septembrie, la ora 13.00, printr-o masa rotunda, ocazie cu care vor fi prezentate proiectele Ro-Chance, impreuna cu alte organizatii a caror activitati cuprind si actiuni de colaborare si ajutor pentru Romania.

Incepand cu ora 16.00, pana la 17.00, va avea loc o prezentare de proiecte si schimb de experiente si aspecte organizatorice, dupa care preotul ortodox Laurentiu Precup va modera o expunere cu titlul Intre traditie romaneasca si integrare in Elvetia. Programul va continua cu un spectacol bilingv roman-german, de poezie si muzica. Silvia Jost si Dorin Dragos vor recita din Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Ana Blandiana, Anton Pann. La clarinet Romeo Muresan. Va fi si o masa cu specific romanesc totul terminandu-se cu o expozitie de arte plastice, pictura, scuplturi si colaje. Expun: Adriana Lucaciu, Ana Adam, Doina Mihailescu, Daniela Oravitan - pictura, Slavenca Petre si Linda Saskia Menczel sculptura. Din Elveţia vor expune artistele :Livia Balua si Carmen Bira.

Nu lipsesc standul de carte romaneasca noua si de anticariat, ca si colectia de vinuri romanesti de exceptie. Duminica, 19 septembrie, ziua romaneasca va incepe cu munca la cratita de fapt, un curs de initiere in limba romana si totodata in bucataria romaneasca. Petrecerea cu mancaruri specifice romanesti, din care nu puteau lipsi mititeii si gratarul va ocupa pe buna dreptate cea mai mare parte a zilei. Spre seara va avea loc un nou spectacol bilingv de poezie si muzica, sustinut de Silvia Jost si Dorin Dragos.

 
Burse speciale guvernamentale pentru romanii care studiaza in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :319
Saturday, 18 September 2004

 

Incepand cu toamna acestui an, un numar de 80 de tineri romani vor avea posibilitatea de a studia la institutiile de invatamant superior din strainatate.

Guvernul Romaniei  acorda acest sprijin tinerilor care doresc sa-si perfectioneze studiile la universitatile din Europa si Statele Unite ale Americii. Deasemenea se vor acorda si burse guvernamentale pentru aceste cursuri insa cu o conditie, absolventii trebuie sa se intoarca in tara pentru a lucra in domeniul administratiei publice, timp de cel putin trei ani. Dosarele candidatilor vor fi evaluate de catre o comisie formata din membri ai Guvernului si reprezentanti ai sectorului privat, ai Consiliului National al Rectorilor, ai Academiei Romane, ai Sindicatului Functionarilor Publici, ai Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si ai Cabinetului Primului-Ministru. Cei carora li se va aproba dosarul vor semna un contract, prin care sunt obligati sa revina in tara dupa finalizarea studiilor. In caz contrar, vor trebui sa restituie bursa primita si chiar sa plateasca o dobanda in functie de termenii nerespectati.

 
Asociatia Culturala "Romania Special in Termini "PDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :850
Saturday, 18 September 2004

 

Asociatia Culturala Romania Special in Termini este o asociatia apolitica si fara scop lucrativ, cu sediul in capitala Italiei. Conservarea patrimoniului national, organizarea unor manifestari cu caracter cultural, social si educativ sunt cateva din obiectivele declarate ale acestei asociatii.

. De asemenea, conducerea asociatiei si-a propus sa infiintize o scoala cu predarea in limba romana si sa deschida o librarie, de unde romanii aflati in Italia sa-si  poata procura carti editate in limba tarii de origine. Mai mult, asociatia desfasoara si o intensa activitate cu caracter spiritual. Printre obiectele de activitate stipulate in statutul asociatiei se mai numara si organizarea de evenimente: conventii, conferinte, seminarii, proiectii de filme si documentare, organizare de concerte, dar si activitati de formare profesionala, programa cuprinzand atat ore de teorie, cat si de practica, in special cursuri de limba italiana. Si activitatea editoriala ocupa un loc important in viata acestei asociatii romanesti. Amintim editarea unui ziar, publicarea unor sondaje de opinie, materiale specializate destinate manifestarilor organizate. Activitatile asociatiei sunt finantate din donatii, cotizatii ale membrilor sai, sponsorizari. Contributia membrilor este stabilita anual de catre consiliul de conducere. Adresa asociatiei este Via Palestro 56, 00185 Roma, tel.: 06/44.60.342, fax: 06/44.67.564, telefon mobil: 3479226533, e-mail: romtrad@tin.it, iar persoana de contact este doamna Simona Cristina Fodor, presedintele asociatiei.(Sursa: Actualitatea Romaneasca)

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions