Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
CADUP cere solidaritate impotriva regimului terorist de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :335
Friday, 17 September 2004

Comitetul pentru Apararea Demnitatii Umane si Profesionale a initiat, joi, 16 septembrie, o campanie pentru ajutorarea scolilor cu predare in limba romana din Transnistria. CADUP considera ca, in conditiile in care, autoritatile Republicii Moldova nu pot stabili un termen exact in ceea ce priveste solutionarea problemei si avand in vedere faptul ca rezistenta elevilor, profesorilor si parintilor la Tiraspol, Rabnita si Tighina presupune si "o comunicare stransa, permanenta cu Chisinaul si nu numai", este extrem de necesara si obligatorie dotarea reprezentantilor scolilor cu telefoane mobile de serviciu cu credit nelimitat.

De asemenea, in opinia reprezentantilor CADUP, este necesara dotarea cu computere si aparate de fax a liceelor "Lucian Blaga" din Tiraspol si "Evrica" din Rabnita sau trebuie alocati bani pentru achizitionarea lor. CADUP considera ca toate scolile cu predare in limba romana din stanga Nistrului trebuie sa fie conectate la reteaua Internet. Reprezentantii comitetului au propus suplimentarea fondurilor pentru benzina si transport, acordarea ajutoarelor umanitare familiilor persecutate de regimul Smirnov, in special, parintilor care sunt amenintati ca vor fi disponibilizati de la serviciu, precum si deschiderea unui fond de sustinere a scolilor din regiunea transnistriana. De asemenea, potrivit membrilor CADUP, ar fi extrem de binevenite dezbateri zilnice la radio si televiziune pe aceasta tema, pentru sensibilizarea opiniei publice nationale si fortificarea sentimentului de constiinta nationala, a spiritului civic si a coeziunii sociale. Comitetul pentru Apararea Demnitatii Umane si Profesionale a chemat clasa politica si societatea civila sa uite de interesele de grup sau de partid, sa puna mai presus de toate interesul national si sa se solidarizeze pentru formarea unui bloc comun in combaterea genocidului comis de regimul Smirnov, sustinut de Federatia Rusa.

 
Metro Cash & Carry se extinde in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :454
Friday, 17 September 2004

Pana la finele anului curent, la Chisinau va fi inaugurata o retea de magazine en gros cu autoservire "Metro". Deschiderea primului magazin este planificata pentru luna decembrie curent. Acesta va fi amplasat in suburbia Stauceni a capitalei, pe traseul Chisinau-Orhei, iar urmatorul - in apropierea orasului Ialoveni, pe traseul care leaga capitala cu regiunea de sud a Republicii Moldova.

Surse de la "Metro Cash & Carry Moldova" au comunicat pentru AP FLUX ca magazinele vor avea o suprafata comerciala intre 5 si 10 mii metri patrati si, potrivit conceptului "Metro", vor deservi persoanele fizice si juridice care practica activitati de comert. Reteaua de magazine "Metro" a fost fondata in 1964, de catre grupul german "Metro AG". In prezent, in cadrul "Metro C&C International" functioneaza 450 magazine, amplasate in 26 de tari din Europa, Asia si Africa. Reteaua "Metro" din Republica Moldova a fost inaugurata prin intermediul "Metro Cash & Carry Romania", care functioneaza incepand cu 1996 si dispune de 19 magazine.

 
Uniunea Europeana preocupata de situatia din BasarabiaPDF Print E-mail
Accesari :312
Friday, 17 September 2004

Reprezentanta permanenta a Regatului Olandei pe langa Consiliul Europei, Presedintia Uniunii Europene si Comitetul de Ministri al UE au adoptat, miercuri, 15 septembrie, o declaratie referitoare la Republica Moldova, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al MAE de la Chisinau. "Uniunea Europeana deplora profund conditiile in care sase scoli moldovenesti cu predare in baza grafiei latine din Transnistria au inceput, la 1 septembrie, anul scolar.

Chiar si acum, cu exceptia a sase scoli dintre acestea, doua continua sa fie inchise, toate nefiind inregistrate corespunzator si confruntandu-se cu diverse probleme", se mentioneaza in respectiva declaratie. Autoritatile locale refuza in continuare sa discute despre deschiderea celor doua scoli. Adresarea comuna, semnata de mediatorii din Federatia Rusa, Ucraina si OSCE, precum si de Reprezentantul Special in Moldova al Secretarului General al Consiliului Europei, Vladimir Philipov, de a discuta acest subiect raman fara raspuns.

Alte patru scoli care au demarat deja anul scolar la timp se confrunta cu lipsa de aprovizionare cu electricitate, caldura si apa. Promisiunea ca autoritatile locale vor permite celor sase scoli inregistrarea pentru a functiona normal urmeaza inca a fi realizata. Precum s-a anuntat, Uniunea Europeana a extins sanctiunile impotriva responsabililor pentru aceasta situatie, urmarind indeaproape ultimele evolutii si examinand posibilele masuri suplimentare. De asemenea, Uniunea Europeana cere incetarea oricaror discriminari vizavi de aceste scoli. Inaltul for european a luat nota de declaratia ucraineana de la 31 august referitoare la disponibilitatea Ucrainei de a adera la sanctiunile impotriva administratiei separatiste transnistrene in eventualitatea nerestabilirii, in viitorul apropiat, a functionarii normale a celor sase scoli. In context, UE a urmarit cu preocupare informatiile referitoare la detentia in Bender de catre autoritatile transnistrene a jurnalistului Televiziunii Publice Moldovenesti. UE a chemat la eliberarea lui imediata. "Suntem satisfacuti de faptul ca aceasta deja s-a realizat. Chemam toate partile vizate sa puna capat actualei crize, cat mai curand posibil si reconfirmam disponibilitatea de a sustine toate initiativele orientate spre reglementarea problemei transnistrene, pastrand suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, in interesul intregii populatii", se mai arata in declaratia referitoare la Republica Moldova. Statele candidate, Bulgaria, Romania, Turcia si Croatia, la fel ca si Statele AELS (Asociatiei Europene de Liber Schimb), Islanda si Lihtenstein au aderat la prezenta declaratie", se arata in declaratia Reprezentantei Permanente a Regatului Olandei pe langa Consiliul Europei, a Presedintiei Uniunii Europene si a Comitetul de Ministri al UE.

 
Putin nu dezminte interesul Rusiei pentru regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Astana, CSI/Romanian Global News
Accesari :260
Friday, 17 September 2004

"Sanctiunile economice aplicate de conducerea Republicii Moldova fata de Transnistria poarta un caracter distructiv", a declarat joi, in cadrul summit-ului sefilor de stat, membre ale CSI, de la Astana presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin.

Potrivit postului de rusesc de radio "Maiak", in cadrul intrunirii, conducerile Rusiei si Ucrainei au avut unele "pretentii" fata de puterea de la Chisinau care, prin actiunile sale, "a lichidat, practic, procesul de negocieri" si posibilitatea semnarii unui acord de reglementare a conflictului. Referindu-se la totalurile summit-ului, corespondentul "Maiak" relateaza ca participantii au anuntat, in cadrul conferintei de presa, despre un "program de reformare a CSI". Acesta prevede pastrarea tuturor structurilor comune viabile si lichidarea celor ineficiente. Astfel, urmeaza a fi creat Consiliul de securitate al CSI care va fi condus, conform rotatiei, de fiecare dintre ministrii de externe. Din Consiliu vor mai face parte conducatorii tuturor structurilor de forta ale statelor membre. Totodata, conducatorii statelor membre au decis lichidarea Judecatoriei Economice a comunitatii si au semnat un document care prevede crearea unei zone de liber schimb in spatiul CSI. In cadrul summit-ului a fost aprobata si o declaratie comuna a statelor CSI in problema terorismului.

 
Dupa ce au donat regiunii gagauze o tipografie, ungurii cumpara uzine in TransnistriaPDF Print E-mail
Rabnita, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :455
Friday, 17 September 2004

Pachetul de actiuni al Uzinei de ciment din orasul Rabnita a fost cumparat, miercuri, contra 1,5 milioane USD, de catre compania ungureasca "Tegep". Potrivit pretinsului ministru al economiei din regiunea transnistriana, Elena Cernenco, valoarea reala a pachetului de actiuni al intreprinderii, propus spre vanzare de catre autoritatile de la Tiraspol, constituie 11,3 milioane USD.

 

La concurs au mai participat companiile "EMA" din Bahamas, "Investel LTD" din Gibraltar si Societatea pe actiuni de tip inchis "Iteca" din Federatia Rusa. Contractul individual de privatizare prevede investirea in dezvoltarea intreprinderii a unei sume de 1,41 milioane USD pe parcursul a cinci ani si achitarea de catre acesta a datoriilor creditoare, cifrate la peste 14 milioane USD. Pe parcursul anului 2003, 10 intreprinderi mari din Transnistria au fost privatizate contra a 11,6 milioane USD, iar conform planului de privatizare pentru anul curent urmeaza a fi scoase la vanzare inca 75 intreprinderi specializate in constructii, transport auto si prelucrarea lemnului. Chisinaul a declarat, in repetate randuri, ca nu recunoaste legitimitatea privatizarilor din aceasta regiune. Numerosi lideri de opinie din Basarabia isi exprima mirarea fata de dezinteresul Romaniei in procesul investitional de aici si nu inteleg lipsa unei strategii coerente a statului roman pentru Basarabia. Unul din deputatii Parlamentului de la Chisinau, si-a exprimat dezamagirea indicand faptul ca In loc de seminarii pe care se cheltuiesc miliarde si care nu lasa nimic in urma ci doar umplu buzunarul organizatorilor, mai bine ar fi sa se cumpere obiective economice sa se infiinteze radiouri si televiziuni romanesti".

 
Ofensiva culturala solutia optima pentru indreptarea imaginii RomanieiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :450
Friday, 17 September 2004

Imaginea Romaniei si a romanilor din Italia a facut scopul unei vizite oficiale a reprezentantilor MAE si DRP la Roma, in capitala Italiei. La "Academia di Romania" unde a avut loc intalnirea cu reprezentantii comunitatii romanesti, s-a dezbatut multitudinea de probleme cu care se confrunta romanii traitori in aceasta tara, fie ca sunt plecati doar la munca fie ca doresc sa se stabileasca acolo. In Italia dar si in alte tari europene imaginea romanilor este asociata cu cea a tiganilor care de multe ori invadeaza capitalele europene in numar impresionant.

Comunitatea romaneasca din Italia este cea mai numeroasa insa doar o mare parte dintre ei au permisul de sedere oficial. Anual, sute de romani sunt expulzati pe acest motiv. Multi se impotrivesc, protesteaza, dar sunt in cele din urma imbarcati cu forta. Odata ajunsi la Bucuresti, expulzatii povestesc despre batai si presiuni de tot felul la care sunt supusi de fortele de ordine italiene. In Europa, in istoria deportarilor cu avionul exista cazuri care s-au sfarsit tragic. Starea aceasta de fapt a fost dezbatuta si la simpozionul international de la Mangalia in acest an, unde atat comunitatile romanesti din Italia cat si cele din Spania au cerut implicarea statului roman in rezolvarea unor probleme ce tin de acesta si anume ratificarea unui acord privind conditiile de munca si echivalarea studiilor romanilor care se stabilesc sau muncesc in aceste tari unde se inregistreaza cel mai mare aflux de populatie romaneasca in ultimii ani.

Am stat de vorba telefonic cu reprezentanta Asociatiei Culturale "Romania Speciali in Termin" din Roma, dna. Simona Cristina Fodor, presedinta acesteia, careia I-am adresat cateva intrebari cu privire la vizita oficialilor romani.

RGN: Cum a decurs intalnirea? Sunteti multumiti de rezultate?

SCF: A fost o discutie interesanta unde am vazut pentru prima oara o dorinta de implicare a statului roman in rezolvarea problemelor cu care se confrunta romanii din Italia. Acest lucru ne bucura si ne da speranta ca aceste concluzii care s-au desprind din intrevederea noastra vor fi discutate si cu oficialii italieni pentru urgentarea rezolvarii lor.

RGN: Ce alte teme de discutie s-au abordat?

SCF: S-a pus de asemenea in discutie problema culturala, asociatiile ne avand fonduri pentru o reprezentare de calitate a imaginii culturale a Romaniei. Reprezentatii MAE au promis ca se vor implica in gasirea unor solutii si eventual prin departamentele specializate din cadrul guvernului sa primim sprijin pentru infiintarea unor gradinite particulare romanesti, a unor biblioteci, a unor spatii culturale in care sa fie expusa si difuzata arta romaneasca. Bine inteles ca a fost o conditie si anume aceea ca asociatiile sa se implice activ in acest gen de sprijin dar din pacate noi nu suntem o comunitate unita si de multe ori nu sunt fonduri necesare nici pentru achitarea unui spatiu al asociatiilor unde functionam. Problema financiara este o problema majora dar asta nu trebuie sa ne impiedice sa mergem mai departe si sa facem tot posibilul sa gasim solutii pentru reprezentarea Romaniei asa cum se cuvine.

Schimbarea imaginii in lume si promovarea valorilor culturale in special in Europa, catre a carei familii se indreapta Romania, este fundamentala iar solutia trebuie sa fie "ofensiva culturala" si implicarea a cat mai multor asociatii romanesti in promovarea valorilor spirituale si culturale romanesti de exceptie.

 
Comportamente discriminatorii intr-o tara din familia Europei democratePDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :496
Friday, 17 September 2004

Pe situl romanilor din Italia vezi, nu de putine ori, impresii si pareri despre comportamentele italienilor vs. strainii care le populeaza tara. De cele mai multe ori romanii se simt discriminati si chiar cei care traiesc de multi ani in Italia au senzatia ca sunt priviti ca cetateni de mana a doua indiferent cat de bine sunt integrati profesional. Multe sunt piedicile pe care le intampina la stabilirea in Italia, dar odata trecute aceste obstacole se confrunta cu alta problema majora: imaginea si stereotipul pe care il au italienii despre romani.

Din relatarile reprezentantilor asociatiilor romanesti, majoritatea copiilor inscrisi la scoli in Italia sunt fie indrumati spre clase superioare fie sunt absolventi cu succese deosebite la invatamant. Cu toate acestea comportamente discriminatorii se pot gasi si intr-o tara democrata precum Italia. Iata in cele ce urmeaza un articol realizat de colegii nostri de la Asociatia Romanilor din Italia din Roma.

"Sunt din ce in ce mai numerosi tatii si mamele din Milano care, pentru a evita ca proprii lor copii sa stea sub acelasi acoperis cu prea multi imigranti, ii inscriu la gradinitele din centrul orasului iar gradinitele din periferie devin ghetouri pentru copii straini. Datele cu privire la preinscrierile la scolile materne date publicitatii recent de primaria din Milano sunt descurajante. Referitor la fuga din periferii a micilor italieni, consilierul pe probleme de educatie, Bruno Simini, simte miros de prejudecati: "Din cauza prezentei puternice a extracomunitarilor din anumite zone - admite Simini - cresc inscrierile in centru, o problema culturala care trebuie combatuta". "Este inutil - continua Simini - sa facem multe declaratii asupra rasismului cand anumiti parinti isi transfera fiii acolo unde strainii reprezinta o parte minima. Aceasta mentalitate trebuie combatuta inca din copilarie, altfel vom asista la ghetoizarea periferiilor". Situatia este deja ingrijoratoare: "Daca la gradinite avem 20% de inscrisi straini, in anumite scoli primare datele vorbesc de 50% straini. Acesta este rezultatul lipsei unei politici teritoriale a scolilor". Simini completeaza: "Nu trebuie sa determinam migrarea copiilor catre centru, si nici sa riscam sa avem scoli unde strainii sa fie mai numerosi decat italienii. Trebuie sa facem in asa fel incat sa fie aleasa scoala din zona proprie de rezidenta". Voi v-ati trimite copiii la scoala de discriminare?

Elitele din "scoala disperatilor"

Si totusi, la Milano n-a innebunit toata lumea. Un exemplu este scoala elementara Russo-Pimentel, devenita o scoala de elita, dar unde unul din trei elevi este straini. Elevii studiaza engleza si informatica si elevii din scoala medie au rezultate optime. Primele inscrieri la aceasta scoala s-au facut cu 10 ani in urma, dar lucrurile nu placeau oamenilor din cartier: era numita "scoala disperatilor". La scoala publica ŤVincenzo Russo-Eleonora Pimentelť din Milano, 200 din 600 de copii sunt straini. "A fost o sfidare culturala si un pariu pedagogic, dorit foarte mult de un grup de invatatori", a explicat Maria Spini, una dintre invatatoarele care au tradus in practica sloganul "diferenta este o resursa". Cladirea scolii este o fosta cazarma si a pastrat aerul auster. 26 clase si 68 cadre didactice intr-un cartier periferic din nord-est, foarte populat de imigranti, care acum 10 ani inscriau primii copii ne-italieni la scoala. Lumea numea scoala pe atunci "scoala disperatilor", pentru ca acolo erau copiii de extracomunitari, de tigani, chiar si copiii abandonati aflati sub tutela statului, mai erau si copii handicapati sau minori clandestini fara nimeni in Italia. Familiile italiene erau neincrezatoare si se intrebau daca fac bine ca-si trimit copiii sa studieze "in acel mediu". Astazi, scrie cotidianul "La Republica", multe clase sunt formate jumatate din italieni si jumatate din copii straini, din Peru, Chile, Filipine, Ecuador, China, Africa, Bangladesh, Romania, Albania. "Scoala disperatilor" a devenit insa o scoala internationala de elita, pentru ca cei care ies din clasa a cincea, fie italieni, fie straini, si care din primii ani sau inceput sa studieze engleza si informatica, sunt elevi foarte buni. "Si apoi, copiii straini sunt, in general, foarte isteti. De multe ori mai buni de cat italienii. Cum ar fi o micuta chinezoaica cu un abac care rezolva in trei minute probleme de matematica la care altii se chinuie o ora, sau baiatul din Bangladesh sosit la varsta de 6 ani fara sa stie o boaba de italiana si care a castigat acum un concurs de poezie intre elevii mai multor scoli, sau o fetita din Chile care s-a impus la concursul de pictura", scrie "La Republica". "Sunt mai motivati decat ai nostri care cred ca totul li se cuvine si sunt foarte sprijiniti de familiile lor, care vad in scoala o mare oportunitate de promovare sociala", considera directoarea scolii, Elisabetta Genchi. Copiii straini, in plus, isi ajuta proprii parinti sa invete mai bine limba italiana. Diferentele nu creaza probleme, ci bogatie culturala. Exista programe scolare personalizate, meniuri etnice si religioase la cantina, si un calendar care este in acelasi timp crestin, ebraic, islamic, hinduist si budist, cu toate zilele de sarbatoare. In aceasta scoala se sarbatoreste si Craciunul si Anul Nou Chinezesc, si fiecare il numeste pe Dumnezeu in limba lui si toti elevii respecta religia celorlalti. Pacat ca dincolo de zidurile acestei scoli utopice, lumea este mult, mult diferita."

 
Vizita prezidentiala va aduce si cadouri pentru romanii din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :412
Friday, 17 September 2004

In turneul pe care il desfasoara in Statele Unite si Canada, presedintele Romaniei va inmana reprezentantilor Liceului romanesc din Chicago produse de artizanat si carti romanesti, donatie ce face obiectul unui sprijin din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii si a unui intreprinzator particular din judetul Valcea.

Localul Liceului romanesc din Chicago va fi pavoazat de donatia primita care va consta in sculpturi de lemn, produse artizanale si costume populare din judetul Valcea si ceramica de la Horezu.

 
Eveniment cultural Bucovina, Mama VerdePDF Print E-mail
Postdam, Germania/Romanian Global News
Accesari :417
Friday, 17 September 2004

La deschiderea seriei evenimentelor culturale "Mythos Czernowitz" (Mitul Cernauti), Forumul German de Cultura a Europei de Est organizeaza vineri, 17 septembrie, incepand cu ora 18.00, in Primaria Veche, din Piata Veche, la Postdam, evenimentul cultural "Bucovina, Mama Verde".

Numele orasului Cernauti, fostul centru cultural al Bucovinei, care se numeste azi Tscherniwzy si se afla in vestul Ucrainei, trece drept parte componenta a culturii multietnice a monarhiei habsburgice. Ca vatra a contopirii multiculturale, acest oras a fost un loc al coexistentei culturilor germane, evreiesti, poloneze, si romane. Razboaiele mondiale ale secolului XX, au distrus, isa, aceasta diversitate culturala. Imaginea de odinioara a Cernautiului este un bun exemplu pentru o cultura europeana, asa cum din pacate nu mai exista, in zilele noastre. Nume recunoscute ale stiintei din Germania, Austria, Romania si Ucraina vor tine discursuri asupra aspectelor culturale, nationale, si istorice. La finele seriei evenimentelor culturale, pe 19 septembrie, la ora 11.00, va avea loc o argumentatie la podium. Aspectele artistice ale orasului Cernauti vor avea deasemenea, in cadrul prezentarii generale, parte de atentie.Din program face parte si expozitia "Cantece in patru limbi umplu aerul. Orasul literaturii Cernauti", ce va cuprinde carti, documente, fotografii, scrisori si manuscrise, care arata neobisnuita varietate a vietii litarare a Cernautiului. Expozitia va putea fi vizitata pana pe 17 octombrie, la Primaria Veche din Postdam.

 
Incepe scoala romaneasca la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :481
Friday, 17 September 2004

Pe data de 18 septembrie, la sediul scolii Milne Valley din Toronto, incep sa se faca inscrierile la scoala de limba romana. Prima ora de limba romana a anului scolar 2004-2005 va incepe pe data de 25 septembrie la ora locala 9:30. Scoala Romaneasca a fost infiintata in anul 2001 de Marcel si Diana Ban, romani veniti in Toronto din Beius, judetul Bihor.

Aceasta institutie a fost creata cu scopul cunoasterii limbii, literaturii si culturii romane, pastrarea si continuarea traditiilor stramosesti si nu in ultimul rand pentru promovarea romanilor in Canada si in lume. Programa scolara include activitati specifice pentru fiecare nivel al clasei dar si pentru fiecare copil in parte si se bazeaza pe nevoile de dezvoltare ale varstei, anunta organizatorii acestei activitati didactice. In clasele de prescolari se exerseaza pronuntia, folosirea vocabularului cat mai bogat si totul se desfasoara aproape sub forma de joc, prin cantece, poezii, ghicitori s.a.m.d. Copiii din clasele elementare, in timpul orelor de sambata, invata citirea in primul rand, dar si elemente de gramatica, de sintaxa, de scriere - toate specific romanesti. Elevii din clasele mai mari fac exercitii mai profunde si mai complexe privind limba scrisa precum si in domeniul de istorie, geografia Romaniei, arta si traditii. Tot efortul depus este in favoarea cunoasterii cat mai bune si pastrarii limbii si a culturii romanesti de catre copiii de pe aceste meleaguri.

 
Zilele culturale ale sasilor la NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :402
Friday, 17 September 2004

La Nurnberg au inceput manifestarile culturale ale sasilor originari din Romania - "Zilele culturale ale sasilor" - un maraton al istoriei, al traditiilor culturale, ce are ca scop asigurarea continuitatii traditiei, intelegerea unor aspecte istorice si pastrarea valorilor mostenite din stramosi. Incepute in 10 septembrie manifestarile culturale de amploare se vor desfasura pana duminica, 26 septembrie, in diferite locatii.

Din programul manifestarilor de maine, 18 septembrie mentionam spectacolul cu muzica traditionala saseasca intitulat "Un sat din Transilvania" ce va avea loc in Sala Paul-Metz din Zirndorf, incepand cu orele 16:30 iar la Institutul de cercetare, antropologie si istorie a Universitatii Friedrich-Alexander din Erlangen-Nurnberg cu incepere de la ora 10:00, va avea loc intrunirea cu tema "Scolile sasesti". Vom reveni cu amanunte.

 
Activitati culturale de exceptie la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :455
Friday, 17 September 2004

la Institutul Cultural Roman din Viena, programul de joi seara a stat sub semnul Dobrogei. A concertat pianistul Octavian Renea, nascut 1984 la Constanta si care studiaza acum la Academia de muzica din Muenchen, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie, semnat de directorul Institutului Cultural, doamna Ildiko Schaffhauser.

"Pianistul roman a interpretat intr-o maniera proprie Appassionata de Beethoven. Plin de bucuria de a canta si de avant tineresc, Octavian Renea a captat auditoriul, astfel ca el a fost rechemat de mai ori la rampa. Biss-ul oferit publicului a fost Toccata, joc dorbrogean de Paul Constantinescu. De real interes si de apreciere unanima s-a bucurat si expozitia de pictura, grafica si icoane, organizata de Liceul de Arta Dimitrie Cuclin din Galati. Au fost prezentate lucrari ale elevilor Roxana Ciucalau, Elena Borcea, Alexandru Vera si Carmen Craiescu si cele ale profesorilor Liliana Jorica Negoescu, David Sava, Gabriela Georgescu, Jana Andreescu si Cornelia Burlacu. Deosebit de interesanta s-a dovedit conceptia expozitiei, de a prezenta lucrari ale profesorilor si ale discipolilor lor, evidentiindu-se trasaturile comune si deosebirile esentiale, propri fiecarei personalitati artistice.

 
Biblioteca Metropolitana Bucuresti va avea o sectie a romanilor de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :447
Friday, 17 September 2004

La Bucuresti s-a inaugurat Centrul de Tineret al Bibliotecii Mitropolitane Bucuresti (BMB) si a filialei "Pantelimon Halipa", precum si redeschiderea filialei "Alecu Russo". Directorul general al Bibliotecii Mitropolitane Bucuresti, Florin Rotaru, a declarat la conferinta de presa desfasurata la sediul filialelor "Pantelimon Halipa" si "Alecu Russo", ca in zilele nostre "biblioteca este obligata sa se adapteze noilor conditii", publicatiile electronice castigand tot mai mult teren in acesti ani, fapt care a determinat conectarea la internet a noilor sedii de biblioteci ce urmeaza sa fie deschise pentru public.

In opinia sa, publicatiile electronice prezinta avantajul ca nu ocupa un volum mare si permit o reorganizare rapida, chiar si in spatii neconventionale. Filiala "Pantelimon Halipa" va dispune de un fond de carte axat pe problematica romanilor de pretutindeni si mai ales a romanilor din R. Moldova, potrivit afirmatiilor directorului Rotaru. Pe de alta parte, coordonatorul Centrului de Tineret, Horia Frunza, a semnalat proiectele initiate si derulate de institutie: "Kartier" ce urmareste atragerea gastilor de cartier in activitati socio-culturale; "Fan Club Bucuresti" - destinat celor pasionati de istoria Capitalei, precum si "Info junior", "Teatrul Forum" sau "Idol si stil". De asemenea, Horia Frunza a spus ca la Centrul de Tineret se desfasoara, la fiecare sfarsit de saptamana, in Club Twice, activitati de promovare a tinerilor talentati. Activitatile Centrului de Tineret fac parte dintr-un program de implicare a elevilor si studentilor in tot mai atractive actiuni cultural-artistice. Programul initiat de Biblioteca Metropolitana Bucuresti se bucura de parteneriatul cu Autoritatea Nationala pentru Tineret.

 
Zilele statiunii CovasnaPDF Print E-mail
Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :410
Friday, 17 September 2004

In perioada 17-19 septembrie, la Covasna se sarbatoresc Zilele statiunii Covasna". Cu aceasta ocazie se vor desfasura diferite manifestari incepand de la targul de toamna, concursuri sportive si distractive, pana la varii expozitii precum: expozitie de carti, expozitie de autoturisme, expozitie de trofee vanatoresti, parada atelajelor hipo si multe altele.

Sarbatoarea include si spectacole de muzica populara si muzica de promenada dar nu va lipsi nici parada fanfarelor. Cei prezenti se vor bucura si de surprizele gastronomice. Statiunea Covasna se afla la 35 km de Sfantu Gheorghe, la 60 km de Brasov si la 250 km de Bucuresti. Zona reprezinta o atractie turistica.

 
Festivalul Sarmalelor in HarghitaPDF Print E-mail
Praid, Romania/Romanian Global News
Accesari :420
Friday, 17 September 2004

In perioada 17-19 septembrie, la Praid, judetul Harghita, se va desfasura Festivalul International al Sarmalelor.

Organizatorul evenimentului este o agentie de turism locala care printre altele a dorit sa atraga atentia turistilor asupra zonei Praidului, renumita pentru una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa. In cadrul festivalului vor fi organizate diferite concursuri si se vor inmana premii pentru urmatoarele categorii: "cea mai gustoasa", dar si cea mai mare, cea mai originala sarma, cel mai diversificat sortiment, pentru cea mai mica sarmaluta si cel mai tanar concurent.

 
Cornel Constantiniu doreste sa cante din nouPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :490
Friday, 17 September 2004

Cunoscutul cantaret de muzica usoara Cornel Constantiniu va primi un ajutor din partea guvernului roman, in valoare de 30.000 de euro, pentru efectuare unei interventii chirurgicale pe creier, in Austria, la Viena, a anuntat purtatorul de cuvant al executivului, Despina Neagoe.

Ministerul Sanatatii va suporta 5.000 de euro din suma totala iar Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale a Familiei, 25.000 de euro. Gestul umanitar de colectare de fonduri pentru artistul Cornel Constantiniu a inceput inca din primavara, la initiativa Televiziunii Romane. Constantiniu are nevoie de un neurostimulator, iar pentru aceasta este nevoie de o operatie pe creier, in valoare de 40.000 de euro. Artistul a declarat colegilor de la Jurnalul National ca are o datorie fata de scena, si ca vrea sa cante din nou. El urmeaza sa plece in Austria pe 29 septembrie, unde va sta cel putin 3 saptamani.

 
Bucurestiul o capitala fruntasa in dezvolatre, spune un raport ONUPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :767
Friday, 17 September 2004

Intr-un raport recent al ONU pentru habitat se arata ca orasul Bucuresti se gaseste in randul oraselor cu o dezvoltare remarcabila in ultimii patru ani, concomitent cu scaderea criminalitatii.

Dezvoltarea Bucurestiului s-a realizat spectaculos in ultimii ani si dintre orasele din Europa de Est capitala Romaniei este fruntasa la cresterea demografiei si a sigurantei sociale. Cu o populatie de peste doua milioane de locuitori, si in crestere, Bucurestiul inregistreaza o rata a criminalitatii in scadere, comparativ cu alte capitale de talia sa.

 
Targul de mestesuguri vechi la Muzeul SatuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :502
Friday, 17 September 2004

In perioada 17-19 septembrie 2004, Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti" din Bucuresti, organizeaza manifestarea intitulata "Targul de toamna". Evenimentul are rolul de a descoperi si a prezenta publicului larg indeletniciri, ocupatii si mestesuguri vechi.

Manifestarea incepe vineri la ora 12 si include spectacole folclorice, bucatarie traditionala, expozitii de vinuri, legume, fructe si flori. Participantii pot urmari demostratii precum intalnirea a doua comunitati rurale: Padurenii din Tinutul Husilor, judetul Vaslui si Padurenii din Tinutul Hategului, judetul Hunedoara, anunta Ministerul Culturii si Cultelor. Ei vor prezenta cantecele, jocurile, datinile si obiceiurile specifice romanesti.

 
Festival de film la Gura HumoruluiPDF Print E-mail
Gura Humorului, Romania/Romanian Global News
Accesari :422
Friday, 17 September 2004

In perioada 18-19 septembrie, bucovinenii au posibilitatea sa participe la festivalul de film "TOAMNA LA VORONET", editia a XXIV-a. Concurentii s-au inscris la preselectii in perioada 12-13 septembrie, lucrarile lor apartinand urmatoarelor categorii tematice: document, documentar, eseu si fictiune (scenarii, ecranizari, umor, etc.).

Autorii de film au trimis pentru preselectie minim 2 si maxim 4 creatii pe caseta video VHD si S-VHS, productie 2002 - 2004, copiate pe o singura caseta, avand fiecare o durata de maximum 15 minute. Autorii lucrarilor selectate pentru concurs, invitati de catre organizatori telefonic, se vor prezenta in zilele de 18, 19 septembrie la Gura Humorului. In prima zi va avea loc proiectia lucrarilor intrate in concurs iar pe data de 19 se va desfasura festivitatea de premiere si Gala Laureatilor. Organizatorii ofera Marele premiu si Trofeul Festivalului "Toamna la Voronet" pentru cea mai buna productie din festival si cate trei premii pentru fiecare din sectiunile: film pe caseta video, diaporama, CD-ROM si DVD-ROM. Casetele trecute prin preselectie dar neadmise se vor restitui autorilor la finalul festivalului. Lucrarile trimise pentru concurs se vor restitui autorilor dupa festival.

 
Programul vizitei de lucru a presedintelui Romaniei in CanadaPDF Print E-mail
Knowlton, Canada/Romanian Global News
Accesari :306
Friday, 17 September 2004

Debutul vizitei oficiale pe care presedintele Romaniei, Ion Iliescu, o va efectua in Canada si Statele Unite este marcat de intalnirea si discutiile pe care delegatia romana le va avea cu primul ministru canadian Paul Martin, la Knowlton, langa Montreal.

La orele 14 presedintele Iliescu va avea o intalnire si cu primul ministru al Quebecului, Jean Charest unde va semna si cartea de onoare a provinciei canadiene. In jurul orelor 18:00 va avea loc inaugurarea expozitiei "85 de ani de relatii diplomatice intre Canada si Romania" care se va desfasura la Hotelul Hilton Bonaventure din Montreal. Seara, presedintele Romaniei va raspunde jurnalistilor canadieni si va oferi o receptie oficiala. Vom reveni cu amanunte despre zilele urmatoare ale vizitei de stat.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions