Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Ministrul Integrarii Europene, Alexandru Farcas, viziteaza Estonia, Letonia si LituaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :377
Wednesday, 15 September 2004
In perioada 14 16 septembrie, Alexandru Farcas, ministrul Integrarii Europene roman, se va afla in vizita de lucru in trei din statele care au aderat la Uniunea Europeana la 1 mai 2004: Estonia, Letonia si Lituania. Scopul deplasarii ministrului roman in tarile baltice este intarirea relatiilor bilaterale in contextul pregatirilor de aderare a Romaniei.

Pe agenda vizitei figureaza intalniri cu inalti demnitari, intre care ministri de interne, ai afacerilor europene si ai afacerilor externe, secretari de stat si alti oficiali. Vrem sa beneficiem din plin de experienta pe care au acumulat-o aceste state in procesul de aderare la Uniunea Europeana, atat in plan politic, cat si in plan economic si social. De aceea, ne dorim ca schimbul de idei sa reprezinte un pas important in dezvoltarea dialogului politic, in special in domeniile in care capitolele de negociere nu au fost inca finalizate. Vrem, de asemenea, sa intarim schimburile comerciale si sa atragem investitorii din aceste state in Romania, a declarat ministrul Integrarii Europene, Alexandru Farcas.

In programul vizitei sunt incluse intalniri cu seful Oficiului de Integrare Europeana (institutia omoloaga MIE), dl. Gert Antsu, consilier al guvernului, cu Ministrul de Interne, dl. Margus Leivo, cu Ministrul Afacerilor Regionale, Jaan Ōunapuu, cu secretarul general al Ministerului Justitiei, dl. Priidu Prna, si cu Ministrul Afacerilor Externe, Kristiina Ojuland din Estonia, Ministrul Afacerilor Externe, dl. Artis Pabriks si subsecretarul de stat al Directiei Uniunea Europeana, dl. Einars Semanis din Letonia si cu secretarul de stat al Ministerului de Justitie, dl. Pauluis Koverovas, cu presedintele Comitetului pentru Afaceri Europene, dl. Karosas, cu subsecretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, dl. Albinas Januska, si cu subsecretarul de stat al Ministerului de Interne, d-na Rasa Budbergyte din Lituania, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie.
 
Reforma armatei romane modelata la standarde NATOPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :269
Wednesday, 15 September 2004
Marti, 14 septembrie , ministrul apararii nationale, Ioan Mircea Pascu, a participat la deschiderea conferintei Fortele expeditionare 2004, care se desfasoara pe 14 si 15 septembrie, la Hotelul Intercontinental, din Bucuresti. In alocutiunea sa domnul Pascu a facut o serie de referiri la preocuparile M.Ap.N. privind reforma fortelor armate si la contributia Romaniei la Forta de Raspuns a NATO, care reprezinta actualmente factorul vital al procesului de transformare a Aliantei, se arata in comunicatul de presa al MApN.Ministrul Pascu a aratat ca noul statut al Romaniei de tara membra a NATO a determinat reconfigurarea apararii nationale ca parte a apararii colective a Aliantei, unul dintre aspectele relevante in acest sens fiind conectarea sistemului propriu de management al spatiului aerian la cel al NATO. Ministerul Apararii Nationale are in atentie o mai accentuata adaptare a procesului de reforma la cerintele formulate la nivelul Aliantei. Domeniile vizate in mod deosebit sunt cele ale planificarii, inzestrarii, instruirii si intrebuintarii fortelor disponibile, al caror rol tinde sa se apropie de cel al fortelor expeditionare. In acest sens, un rol important vor avea, intre altele, profesionalizarea fortelor armate, inclusiv prin renuntarea treptata la serviciul militar obligatoriu, cresterea nivelului de instruire si imbunatatirea capacitatii de dislocare a fortelor in teatre de operatii, in urmatorii trei ani urmand ca inca patru aeronave de transport sa intre in inzestrarea Fortelor Aeriene. Ministrul Pascu a amintit faptul ca prin participarea la operatiunile in curs de desfasurare in Balcani, Irak si Afganistan, Romania a reusit sa-si dovedeasca siesi, precum si aliatilor, faptul ca dispune de forte armate bine instruite, echipate si dotate cu cele necesare, pentru a executa cu succes misiuni in cele mai dificile conditii. In privinta contributiei Romaniei la Forta de Raspuns a NATO, domnul Pascu a mentionat ca aceasta consta in subunitati de protectie NBC (nucleara, bacteriologica si chimica), de informatii militare si de lupta radioelectronica, forte care sunt puse la dispozitia Aliantei pe cicluri de cite sase luni de zile.
 
Functionarii Fiscului vor avea un manual de comunicare externaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :419
Wednesday, 15 September 2004
In perioada 13 17 septembrie 2004, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) organizeaza un atelier de lucru pe tema comunicarii externe, actiune ce face parte din Conventia de infratire Consolidarea si dezvoltarea capacitatii de administrare a veniturilor statului, incheiata intre Romania si Franta.

Impreuna cu experti ai Ministerului Economiei si Finantelor din Franta, va fi elaborata o Carte de comunicare externa a ANAF, in special celor care isi desfasoara activitatea in sectorul asistentei contribuabililor, precum si compartimentelor de relatii publice si comunicare de la nivelul tuturor structurilor din teritoriu. Aceasta lucrare se doreste a fi un indrumar pentru toti functionarii publici ai Fiscului, in vederea imbunatatirii relatiei cu contribuabilii, cei care asteapta servicii de mai buna calitate din partea administratiilor financiare, se arata intr-un comunicat de presa.

Un alt obiectiv ale atelierului de lucru se indreapta catre definirea strategiei de comunicare si a planului de actiune pentru realizarea unei campanii de informare in contextul extinderii ariei de activitate a Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili. Prin acordarea unei atentii deosebite functiei suport a relatiilor publice, domnul Neculae Plaiasu, secretar de Stat Presedintele ANAF a aratat ca fundamentele unui management performant care se doreste a fi abordat de catre ANAF se bazeaza pe obiectivele pe care si le propune institutia, pe domeniile de performanta, prioritati si strategii bine definite. Obtinerea de performante in actul managerial si inglobarea acestui tel in spiritul organizatiei este o sarcina dificila, dar esentiala, mai ales in cazul unei institutii noi, cum este ANAF. Administratia fiscala are o componenta tehnica ridicata, care trebuie mentinuta la parametri superiori cu un cost de administrare ce se doreste minimizat. Autonomia este o baza pentru buna functionare a Administratiei, in special din motive de eficacitate si eficienta in operatiile sale si in alocarea resurselor. Aceste aspecte reprezinta cadrul in care trebuie sa se desfasoare activitatea Relatiilor Publice ale ANAF, care fac parte din strategia de management, se mai arata in comunicatul de presa citat.
 
Actorul si regizorul Ion Lucian a fost premiat pentru activitatea sa artisticaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :459
Wednesday, 15 September 2004
Maestrul Ion Lucian a primit din partea Ambasadei Frantei la Bucuresti, pe 13 septembrie, Legiunea de onoare in grad de ofiter, ca semn al recunostintei si aprecierii statului francez pentru activitatea sa in spatiul francofon, prin intermediul ambasadorului Frantei la Bucuresti, excelenta sa Phillippe Etienne. Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, vede in inmanarea acestei distinctii, pe langa onorarea adusa intregii culturi romanesti, si un semn al bunelor relatii romano-franceze.

Ion Lucian a montat mai multe texte de Eugene Ionesco, precum si o piesa proprie pentru copii, "Cocoselul neascultator", la teatre din Paris, Caen, Rennes, Montreal si Bruxelles.

De-a lungul carierei sale artistice, Ion Lucian a tradus piese de Moliere, Labiche si Feydeau. In prezent, marele actor si regizor este membru al Asociatiei Scriitorilor Francezi de Teatru si Muzica din 1973 si al Asociatiei Internationale a Teatrelor pentru Copii si Tineret, fondata la Paris.

La ceremonie au fost prezente si personalitati din lumea scenei, ca Mircea Albulescu, Misu Fotino, Ileana Stana Ionescu, Florian Pittis, Cornel Todea si Mariana Nicolesco. Din bogata sa activitate pe scena teatrului romanesc amintim: regizarea pieselor Aladin si lampa fermecata, Cocoselul Neascultator, Frumoasa si bestia, Cenusareasa, Mincinosul etc, ca si distributia in roluri de exceptie, in piese ca Aventurile lui Pinocchio, Dansul Milioanelor, Legenda Ultimului Imparat, Prostia Omeneasca etc. Maestrul este cunoscut si pentru filmele  devenite clasice, in care a fost distribuit: "Ramasagul, Titanic Vals, Alo, ati gresit numarul, D-ale Carnavalului, Doi Vecini etc.

 
Patrimoniul Religios al Romaniei Permanenta Spirituala EuropeanaPDF Print E-mail
Neamt, Romania/ Romanian Global News
Accesari :808
Wednesday, 15 September 2004
Manastirea Neamt va gazdui a VI-a editie a Programului Anual Patrimoniul Religios al Romaniei Permanenta Spirituala Europeana, organizat de Ministerul Culturii si Cultelor prin Secretariatul de Stat pentru Culte, in perioada 19-26 septembrie, fiind destinat pregatirii profesionale a personalului de specialitate laic si clerical, care se ocupa de monumentele istorice, muzeele si colectiile ecleziale.In cadrul celei de-a VI-a editie a Programului, cursurile profesionale vor fi organizate de Secretariatul de Stat pentru Culte in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei si in colaborare cu Autoritatea Nationala de Turism. Duminica, 19 septembrie, se va inaugura si "Casa de pelerini Ierusalim-Hozeva", in amintirea si cinstirea Sfantului Ioan Iacob Hozevitul de la Neamt, care si-a desavarsit pregatirea monahala in aceasta manastire si a fost ridicat in randul sfintilor in anul 1992 de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Pentru cursurile de ghizi si-au anuntat participarea peste 150 de cursanti provenind de la manastirile si monumentele de patrimoniu national, colectiile si muzeele confesionale ale cultelor religioase istorice: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-catolica, Biserica Romana Unita cu Roma (Greco-catolica), Biserica Reformata, Biserica Evanghelica C.A., Biserica Evanghelica S.P., Biserica Unitariana, Biserica Armeana, Biserica Crestina de Rit Vechi, Cultul Mozaic si Cultul Musulman. Cadre universitare, muzeografi, conservatori si restauratori vor sustine teme de mare interes profesional si utile pentru protejarea patrimoniului cultural national religios si pentru valorificarea turistica a comorilor religioase pastrate de culte de-a lungul secolelor. Cu prilejul inaugurarii cursurilor va avea loc vernisarea a cinci expoziţii de grafică, acuarelă, proiecte de arhitectură şi fotografii cu teme legate de patrimoniul cultural naţional religios.
 
Palatul Cotroceni gazduieste o expozitie a unui artist evreu originar din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :409
Wednesday, 15 September 2004
Muzeului National Cotroceni gazduieste expozitia "Philip Rantzer - prietenul lui Brancusi" proiect ce se inscrie in suita de colaborari interguvernamentale romano-israeliene, in care s-au implicat Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Afacerilor Externe din Romania si Ministerul Afacerilor  Externe israelian.

Expozitia cuprinde 13 lucrari realizate de artistul israelian Philip Rantzer, de origine romana. Brancusi, ca reprezentant al artei moderne, este unul este din  idolii artistului israelian, deoarece, dupa cum marturiseste acesta, nici un alt roman nu a stiut sa conserve germenii culturii traditionale din tara noastra in plin modernism. Iata de ce maestrul de la Hobita reprezinta dogma, iar Rantzer se considera discipolul sau. Prin raportarea la Brancusi, Philip Rantzer isi recunoaste constient radacinile culturale, pledand pentru importanta conservarii traditiei dar cu mijloacele postmodernismului.

Expozitia va fi deschisa pana in data de 14 octombrie. Nascut la Ploiesti in anul 1956 si emigrant la varsta de 4 ani cu familia in Israel, Philip Rantzer este considerat astazi si in afara granitelor tarii sale unul dintre cei mai reprezentativi israelieni contemporani.
 
Atitudinea Ucrainei fata de Romania este in vizorul autoritatilor romanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :304
Wednesday, 15 September 2004
Ministrul de Externe Mircea Geoana a declarat ca informatiile transmise de Ucraina privind constructia canalului Bistroe sunt partiale si reprezinta un punct de vedere unilateral, fara nici un element de impartialitate pe care o institutie europeana, neutra, l-ar putea furniza.Pana cand Ucraina nu va accepta studiul independent propus si finantat de Comisia Europeana, Romania va considera ca aceasta actiune de construire a canalului Bistroe reprezinta un gest inamical, iar autoritatile romane se vor opune acestui proiect cu toate instrumentele politico-diplomatice aflate la indemana, a declarat ministrul Geoana. Potrivit ministrului, unii diplomati ucraineni sutin ca Romania a inceput o campanie de defaimare a Ucrainei, ceea ce nu este adevarat. Romania incearca doar sa aminteasca tarii vecine ca este parte la conventii internationale si la anumite conduite internationale, pe care orice stat democratic trebuie sa le respecte, a mai spus Geoana. Ne vom bate cu foarte multa energie pentru interesul nostru, dar si pentru normele internationale de drept, care trebuie sa fie regula si nu exceptia in Europa, a afirmat seful diplomatiei romane. In ceea ce priveste intentia Ucrainei de a se adresa instantelor internationale pentru redistribuirea artificiala a balantei de apa in bazinul Dunarii, in detrimentul Ucrainei, Mircea Geoana a spus ca ucrainenii sunt liberi sa faca ceea ce doresc, dar problema ridicata de Romania se refera la un risc major pentru echilibrul ecologic al Dunarii. Este o actiune care, daca va continua unilateral, se va lovi tot mai mult de opozitia si reactia comunitatii internationale, iar Romania va fi principalul vector de actiune in aceasta directie. In urmatoarele saptamani, institutii precum Conventia de la Berna, Espoo si Comisia de ancheta internationala isi vor incepe activitatea pe aceasta problema, ceea ce inseamna ca Romania are la dispozitie parghii internationale la care va apela fara ezitare, a mai declarat ministrul roman de externe. Geoana a mai precizat ca a primit o nota verbala cu o invitatie de a face o vizita la Kiev, pe care a declinat-o, pentru ca in contextul actual, al scandalului Bistroe, ar fi contraproductiv sa existe astfel de intalniri. "Opinia publica din Romania si Ucraina sunt extrem de sensibile la acest subiect si cred ca obligatia noastra este sa fim prudenti in momentele de tensiune si sa evitam escaladarea retoricii, a explicat Geoana, adaugand, insa, ca ar vedea un astfel de dialog desfasurandu-se la New York, la sesiunea Adunarii Generale a ONU, unde vor participa toti ministrii de externe, inclusiv cel al Ucrainei. Geoana a spus ca autoritatile romane sunt pregatite sa faca fata unor astfel de gesturi provocatoare si daunatoare ale Ucrainei. Autoritatile de la Bucuresti raman insa preocupate si in alerta cu privire la atitudinea generala a Ucrainei, dincolo de problematica Canalului Bistroe, punand totusi aceste practici antidemocratice pe seama campaniei prezidentiale ucrainene. "Romania are interesul ca principalul sau vecin de la rasarit, care este Ucraina, sa doreasca sa fie parte a Europei, a conchis Mircea Geoana.
 
Ceremonial militar pentru romanii reveniti in tara din IrakPDF Print E-mail
Craiova, Romania/ Romanian Global News
Accesari :337
Wednesday, 15 September 2004
Astazi, 15 septembrie, la Craiova, in cadrul Batalionului 26 Infanterie au fost intampinati militarii reintorsi din Irak printr-un ceremonialul militar si religios. Acest detasament de soldati romani a participat, in perioada ianuarie-august 2004, la operatiunile din cadrul Fazei a IV-a de stabilizare si reconstructie a Irakului.

La eveniment au fost invitati sa participe reprezentantii Ministerului Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, ministrul apararii nationale, general dr. Mihail Popescu, seful Statului Major General, general-locotenent dr. Eugen Badalan, seful Statului Major al Fortelor Terestre, generali si ofiteri ai Armatei Romaniei precum si reprezentanti ai autoritatilor locale. La manifestarea emotionanta si spectaculoasa deopotriva, vor lua parte si membrii familiilor militarilor romani veniti de curand in tara, anunta Ministerului Apararii Nationale.

 

 
Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti somat sa-si faca valizelePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :476
Wednesday, 15 September 2004
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni isi exprima intr-un comunicat de presa primit la redactie, indignarea fata de atitudinea si afirmatiile facute de ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer. In pofida protestelor internationale la adresa tarii pe care o reprezinta legate de controversa privind canalul Bistroe, ambasadorul Ucrainei si-a permis sa acuze, fara nici o legatura, Romania.

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni aminteste ca atitudinea anti-romaneasca a lui Teofil Bauer nu constituie o noutate. In calitate de sef al administratiei Regiunii Cernauti, functie detinuta pana la venirea in Romania, Bauer s-a remarcat prin masinatiuni administrative care au dus la inchiderea mai multor scoli romanesti din Nordul Bucovinei si la hartuirea presei de limba romana. Inainte de a fi numit ambasador la Bucuresti, Bauer a fost acuzat in presa din Ucraina de deturnari de fonduri. Comisia guvernamentala care a investigat aceste acuzatii nu a facut niciodata publice concluziile anchetei.

Fundatia considera ca Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei s-a grabit cand a acceptat numirea unei persoane cu atitudini constant anti-romanesti in functia de ambasador al Ucrainei la Bucuresti, de aceea credem ca a sosit momentul ca MAE sa ceara Kievului retragerea lui Teofil Bauer din functia de ambasador al Ucrainei in Romania, un post pentru care ar fi mai potrivit un diplomat de cariera.

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni readuce in atentia publica problema fostului poligon militar de langa Staroselie (Sudul Basarabiei), unde localnicii (majoritatea romani) suspecteaza ca au fost testate arme radioactive, datorita cazurilor numeroase de imbolnavire din zona. Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni atrage atentia organizatiilor internationale pentru protectia mediului ca se impune o analiza detaliata a acestei probleme, pentru a cunoaste exact riscurile la care sunt expusi locuitorii din zona si a se lua masuri in consecinta.
 
Tinerii romani din Sudul Basarabiei (regiunea Odesa) sunt nemultumiti de modul in care sunt tratatiPDF Print E-mail
Odesa, Ucraina/ Romanian Global News
Accesari :313
Wednesday, 15 September 2004
Mai multi tineri romani din regiunea Odesa sunt pusi in imposibilitatea de a veni la studii in Romania, desi au primit burse din partea statului roman, relateaza corespondentul Romanian Global News din Ucraina. Incepand cu data de 6 septembrie 2004, consulatul Romaniei de la Odesa nu mai acorda vize, sub pretextul unor dificultati tehnice.Celor aproape 100 de tineri romani care urmeaza sa vina sa studieze in Romania li s-a spus ca, pentru a obtine viza pentru a intra in Romania, trebuie sa se deplaseze la Kiev sau la Cernauti, deoarece consulatul de la Odesa isi va relua activitatea abia in luna octombrie. Cativa viitori studenti s-au declarat mirati de acest tratament si spera totusi sa nu fie nevoiti sa calatoreasca pana la Kiev pentru a obtine vize. Liderii asociatiilor romanesti din Sudul Basarabiei spun ca din 2001 statul roman i-a abandonat, nici un oficial guvernamental nemaifiind vazut in aceasta zona. Tot din 2001 numarul burselor oferite de Bucuresti pentru tinerii romani din Sudul Basarabiei a scazut simtitor. De asemenea, reprezentantii romanilor din Sudul Basarabiei regreta anularea, de catre Romania, a programului de tabere pentru romanii de peste hotare, un program care a avut un deosebit succes pana in anul 2000.
 
Directorii scolilor romanesti din Transnistria mustrati de guvernul comunistPDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :267
Wednesday, 15 September 2004

Luni, 13 septembrie, directorii scolilor romanesti din Transnistria au fost chemati in regim de urgenta la Chisinau, unde au avut o discutie cu vicepremierul Valerian Cristea, cu ministrul Reintegrarii Vasili Sova, cu ministrul Educatiei Valentin Beniuc si cu directorul Directiei dezvoltare sociala, educatie si stiinta, din cadrul Cancelariei de Stat, Valentina Haheu.

Potrivit directorului Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol Ion Iovcev, parintilor veniti impreuna cu directorii la Chisinau pentru a discuta problema scolilor, "nu le-a fost permis sa participe la intrevedere". De asemenea, nu a fost lasata sa participe nici directorul Liceului "Stefan cel Mare" din Grigoriopol (refugiat in satul Dorotcaia, raionul Dubasari), Eleonora Cercavschi. Iovcev a precizat ca au participat la discutie "doar cei care au fost duminica, 12 septembrie, la mitingul din fata Casei Radio". "Am intuit din start ca ne cheama pentru a ne mustra, dar am sperat ca ne vom referi in cadrul acestei intalniri si la esenta problemei, si la posibilitatile de solutionare a acesteia. In opinia autoritatilor, prin participarea la miting, noi am dat dovada ca suntem implicati in politica, dar vreau sa atrag atentia opiniei publice, asupra faptului ca noi nu inaintam lozinci politice, cerem doar respectarea drepturilor noastre, cetatenesti. Traim intr-un stat democratic, suntem oameni liberi. Ni s-a propus chiar sa depunem cereri de eliberare din functii, daca, cum s-au exprimat ei, vrem sa facem politica", a adaugat el. "Am atras atentia responsabililor de la Chisinau asupra faptului ca parintii sunt dezamagiti si intentioneaza sa vina la Chisinau pentru a protesta. Ei sunt gata sa mearga la orice pentru a rezolva problema, pentru ca in joc este pusa soarta copiilor. Suntem invinuiti de faptul ca destabilizam situatia si ma tem ca autoritatile de la Chisinau vor renunta la scolile romanesti din Transnistria pentru o asa-zisa stabilitate. Mi-e frica ca, treptat, toti se vor impaca cu faptul implinit al inchiderii scolilor romanesti din Transnistria, vor ceda calea ferata, vor ceda Transnistria, pentru ca daca le raman raioanele din dreapta Nistrului, tot au ce conduce". El a declarat ca "Beniuc sustine ca la Tighina situatia este stabila si problema este cat de cat rezolvata". "Nu este chiar asa. Este destul sa iasa parintii din cladirea scolii si aceasta va fi imediat ocupata de separatisti. Noi intelegem ca autoritatile de la Chisinau au facut multe incercari de a rezolva problema, dar nu vedem un efect al acestor incercari. Nu mai stiu ce sa le spun parintilor si ce sa le mai promit, pentru ca ei si-au pierdut nadejdea", a conchis Iovcev.

Directorul Liceului "Alexandru cel Bun" din Tighina Maria Roibu a declarat la randul sau ca "autoritatile de la Chisinau considera ca problema la Tighina este solutionata, dar nu au dreptate". "Ei nu inteleg cat de complicat ne este noua sa aparam cladirea scolii de separatisti, de aceea, i-am invitat sa vina sa stea cu noi cel putin doua nopti ca sa inteleaga care este situatia, pentru ca astazi este a 61-a zi de cand parintii nu parasesc cladirea scolii pentru a nu permite ocuparea ei de catre transnistreni. In loc sa ne ajute, Chisinaul ne-a mustrat pentru faptul ca am participat duminica, 12 septembrie, la mitingul organizat de jurnalistii de la "Teleradio-Moldova" in fata Casei Radio", a conchis Roibu. Eleonora Cercavschi a declarat ca a "ramas uimita de ceea ce s-a intamplat". "Nu stiu care este situatia si nu inteleg de ce cineva incearca sa ne divizeze in grupuri aparte. In dimineata zilei de luni, 13 septembrie, am fost chemata la Ministerul Educatiei, iar cand am ajuns, mi s-a spus ca nu sunt invitata". Cercavschi sustine ca "a indraznit o data sa-si expuna pretentiile si de atunci a devenit dusmanul cel mai aprig al lui Beniuc". "Nu exclud ca acesta este motivul pentru care nu mi s-a permis sa particip la discutie. Autoritatile nu au dreptate cand spun ca noi nu avem probleme - noi incepem lectiile la orele 13.50, pentru ca in scoala in care activam mai activeaza o scoala de dimineata. Copii nu sunt la ei acasa, dupa lectii, seara, fiind nevoiti de a mai parcurge 17 kilometri pana acasa. Este foarte greu de activat in asemenea conditii si noi nu putem rezolva aceasta problema singuri", a subliniat Cercavschi. Solicitat sa ofere detalii privind intrevederea cu directorii respectivi, Vasili Sova a spus ca "ei discuta doar despre aceea ca trebuie sa fie rezolvata problema scolilor din stanga Nistrului, pentru ca elevii sa poata incepe anul de invatamant". "Singura cerinta pe care o avem fata de directorii scolilor este de a nu crea posibilitati pentru cineva, de a utiliza aceasta problema in alte scopuri decat reinceperea activitatii scolilor". Intrebat daca este la curent cu faptul ca parintii elevilor liceului din Tiraspol intentioneaza sa vina sambata, 18 septembrie, la Chisinau, pentru a protesta impotriva nesolutionarii problemei scolilor romanesti din Transnistria, Sova a raspuns ca "deocamdata nu este la curent cu acest lucru", dar "crede ca trebuie sa fie utilizate acele metode, care ar permite deschiderea mai rapida a scolilor". "Toate metodele sunt bune daca acestea ar conduce la deschiderea scolilor, iar daca ele au alte scopuri, consider ca sunt incorecte si ca vor complica situatia. Poate ca unei anumite persoane ii este favorabila complicarea situatiei, dar este un procedeu gresit, pentru ca va crea obstacole pentru deschiderea scolilor. Vreau sa fiu inteles corect - facem tot posibilul pentru ca scolile respective sa fie deschise si nu avem alte scopuri", a conchis Sova.
 
Chisinaul someaza Kievul sa nu mai comenteze situatia TransnistrieiPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/ Romanian Global News
Accesari :297
Wednesday, 15 September 2004
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a chemat candidatii la postul de presedinte al Ucrainei sa nu faca declaratii si comentarii care ar putea dauna procesului de normalizare a relatiilor Chisinau-Tiraspol in problema transnistreana.

Seful serviciului de presa al MAE ucrainean Markian Lubkievski a declarat marti presei de la Kiev ca "partea moldava a expediat deja o nota in legatura cu aceasta problema". "Aceasta actiune a Chisinaului este intru totul justificata, deoarece Ucraina este mediator in procesul de negocieri a reglementarii transnistrene. De aceea, chemam la abtinerea de declaratii, care ar putea fi utilizate de fortele politice atat din Republica Moldova cat si din Transnistria, si care, la randul lor, ar afecta in primul rand cetatenii ucraineni, care locuiesc pe teritoriul Transnistriei", a declarat Lubkievski. Anterior, la 10 septembrie, MAE ucrainean si Comisia Electorala Centrala (CEC), la cererea MAE de la Chisinau au chemat candidatii sa se abtina de la declaratii privind viitorul statut al regiunii transnistrene.

CEC de la Kiev a primit un demers de la MAE ucrainean in care era mentionata nota ministerului moldovean de Externe, din 19 august a.c., privind vizita in regiunea transnistreana a candidatilor la presedintia ucraineana. In nota era mentionat faptul ca in ultimul timp s-au intetit vizitele in Transnistria a pretendentilor ucraineni la functia de presedinte. Partea moldava a mentionat ca in cadrul acestor vizite candidatii difuzeaza declaratii privind viitorul statut al Transnistriei, fapt ce contravine pozitiei oficiale a Ucrainei. Astfel, unii dintre candidatii la presedintia ucraineana au vizitat regiunea transnistreana si s-au intalnit cu liderii acestei republici nerecunoscute.
 
Autoritatile de la Chisinau invoca scenariul din Georgia pentru a intimida opozitiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :355
Wednesday, 15 September 2004
Membrii Biroului permanent al Parlamentului au audiat marti, 14 septembrie, in cadrul unei sedinte extraordinare, informatiile prezentate de catre directorul SIS Ion Ursu, de catre ministrul de Interne Gheorghe Papuc si de catre procurorul general Valeriu Balaban cu privire la "cazurile de sustragere ilicita de armament din dotarea Armatei Nationale", transmite corespondentul Romanian Global News.

Cei trei au confirmat faptul sustragerii unor cantitati importante de armament, munitii si materiale explozibile din depozitele Ministerului Apararii, in special "furtul din depozitele brigazii de infanterie nr.2 de la Bulboaca a cateva sute de grenade si a zeci de aruncatoare de grenade si a mai multor sute de cartuse de calibru mic". Deputatul PPCD Vlad  Cubreacov a declarat ca raportorii "au specificat ca exista o geografie foarte extinsa a sustragerilor ilicite de armament si de material exploziv - la Falesti, Anenii Noi, Speia, Causeni, Calarasi". "Totodata, am fost informati despre faptul ca duminica seara, 12 septembrie, in padurea de langa Causeni au fost depistate 16 aruncatoare de grenade si despre cazuri de descoperire a armamentului care nu este considerat pierdut din depozitele ministerului, ceea ce conduce la ideea ca armamentul ar putea proveni din regiunea transnistreana". Cubreacov a spus ca si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu aceste cazuri, dar si temerea ca "aceste informatii ar putea fi utilizate de putere pentru as-i motiva perchezitionarea persoanelor incomode". "In noaptea de duminica spre luni, 13 septembrie, a fost perchezitionat, fara mandatul procurorului, domiciliul profesoarei din Ungheni Maria Buruiana, gagauzoaica de nationalitate si secretar al grupului PPCD din localitate, si nu excludem faptul ca astfel de abuzuri au avut loc si in alte parti. Este regretabil ca Eugenia Ostapciuc, Victor Stepaniuc si alti deputati comunisti au interpretat furturile in context politic, tragand o paralela cu Georgia. Presedintele Parlamentului a declarat ca "noi nu trebuie sa facem ca in Georgia, - sa facem ca in Moldova", a spus Cubreavcov.

Potrivit lui, Ursu, Papuc si Balaban au declarat ca "au fost operate cinci arestari, doi dintre cei arestati fiind functionari ai Ministrului Apararii, responsabili de pastrarea si inventarierea munitiilor, iar o persoana a fost retinuta".

 
Expertii sustin ca legislatia din Basarabia permite fraudarea alegerilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :285
Wednesday, 15 September 2004

Reprezentantii Asociatiei Avocatilor Americani (Initiativa pentru Europa Centrala si de Est (ABA/CEELI) si ai Institutului Republican International (IRI) au analizat marti, 14 septembrie, in cadrul seminarului "Asigurarea respectarii legislatiei electorale prin educatia in domeniul drepturilor si obligatiilor alegatorului: o analiza comparata" experienta diferitor tari in respectarea drepturilor electorale ale cetatenilor. La seminar au participat juristi nationali si internationali, reprezentanti ai partidelor politice si ai societatii civile, transmite corespondentul Romanian Global News.

Coordonatorul programului de drept electoral al Biroului din Ucraina al ABA/CEELI, Yevhen Radchenko, a declarat ca "in cadrul actualei campanii electorale din Ucraina exista jertfe umane - trei morti si 60 persoane internate in spitale cu diferite traume, - oamenii sunt pur si simplu batuti". "Neregulile sunt posibile, deoarece in campanie se implica foarte activ organele puterii si Ministerul de Interne - reprezentantii MAI sunt ajutati de banditi si de criminali in lupta impotriva opozitiei", a precizat Radchenko, adaugand ca "imperfectiunea legislatiei duce la falsificarea alegerilor". Potrivit presedintelui Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova Paul Strutzescu, "si legislatia electorala a Republicii Moldova nu este una perfecta, oferind prin imperfectiunile sale guvernarii actuale multe posibilitati de a falsifica alegerile". "Rolul societatii civile este de a monitoriza toti pasii intreprinsi, de a informa opinia publica din tara si de peste hotare despre eventualele nereguli inregistrate", a declarat Strutzescu. El sustine ca in monitorizarea de ultimii ani a procesului electoral a sesizat "utilizarea resurselor publice in scopuri electorale, de catre guvernanti, manipularea publicului de catre mass-media de stat in favoarea partidului de guvernamant" si alte nereguli. "Consider ca in actuala situatie social-politica din Moldova este mult spatiu pentru fraude electorale, societatea civila avand rolul de a le combate. Trebuie sa fim cainii de garda a acestei campanii electorale si sa notam in cele mai mici nuante tot ce se intampla. Avem experienta fraudelor electorale din alegerile locale generale si cel mai tragic este faptul ca acestea nu au fost penalizate", a conchis Strutzescu.
 
Traditionalul romanesc infloreste in CanadaPDF Print E-mail
New Westminster (British Columbia), Canada/RGN
Accesari :508
Wednesday, 15 September 2004
In sfarsit, pentru residentii din Lower Mainland, din provincia canadiana British Columbia, exista , sau mai bine zis incepe sa existe din 16 septembrie a.c. un loc de a petrece in stil romanesc, cu mancare traditionala si muzica usoara romaneasca!

Astfel, de doua ori pe luna, la restaurantul care se va numi Con Amore e Sapore (Cu dragoste si savoare, n.n.) din New Westminster vor avea loc seri romanesti cu formatia D'Acasa. Formatia DAcasa si Restaurantul Con Amore e Sapore ii invita pe cei interesati sa ii viziteze, pentru serile cu specific romanesc, de doua ori pe saptamana. Acelasi restaurant gazduieste din martie 2004, Picatura de cultura, eveniment in cadrul caruia se intalnesc lunar toti iubitorii culturii si artei romanesti, ca si poeti, prozatori, compozitori, interpreti, maestri ai penelului si ai uneltelor de sculptat. Cu ocazia intalnirilor lunare, chiar si cei care sunt mai degraba profani decat artisti, isi pot prezenta creatii proprii sau participa la discutii pe teme literare, muzicale, de istoria artei romanesti si internationale. Adresa locaului este 1003 Royal Avenue (la intersectia dintre Royal Avenue si 10th Street) Restaurantul poate fi contactat si la telefon (604) 524-5218.

 
Inca se varsa lacrimi pentru cel care a fost Dan SpataruPDF Print E-mail
Torino, Italia/ Romanian Global News
Accesari :418
Wednesday, 15 September 2004
{mosimage}Asociatia culturala Italo-Romana (ACIR) "Colina" Torino a luat fiinta pentru a participa activ la dezvoltarea schimburilor culturale si socio-economice intre Romania si Italia. Dezvoltandu-si sfera de activitate si bazandu-se pe o difuzare cat mai larga a culturii (muzicale, literare si artistice) prin intermediul intalnirilor organizate pentru/cu membrii sai si intre alte asociatii, ACIR "Colina" se doreste a fi un loc de intalnire si de integrare in numele intereselor culturale.

Pentru atingerea acestor obiective, ACIR "Colina" organizeaza si promoveaza activitati de tip cultural (conferinte, seminarii, proiectii de filme, concerte, cursuri de muzica, serate culturale), de formare (cursuri de perfectionare de limbi straine), de tip editorial (publicarea unui ziar, studii despre sondajele facute), multimedia (crearea unui portal Internet), precum si acte de caritate (strangerea de fonduri ce vor fi destinate dezvoltarii activitatilor cu caracter umanitar, atat in Italia, cat si in Romania).

In aceasta idee in 2003 interpretul de muzica usoara, atat de indragit de diaspora romana din toata lumea, a vizitat Asociatia Culturala Colina si a acordat un interviu despre planurile sale viitoare. Vreau sa fac un spectacol... un concert... in care sa invit colegi, nu numai cantareti... si actori... oricine mi-a fost alaturi in acesti lungi ani, spunea artistul in interviul din mai 2003. Va incepe cu un plans de copil pe fond, se vor canta cantece despre copii, despre copilarie.... apoi va veni perioada tineretii, a primei iubiri, a maturitatii,... batranetea... la sfarsit se va auzi din nou plansul de copil... Un fel de calatorie introspectiva...  Din pacate aceasta calatorie nu a mai avut loc iar romanii care l-au cunoscut prin intermediul spectacolelor sale prin comunitatile romanesti din lumea intreaga sunt indurerati de moartea lui. Durerea o amplifica poate si faptul ca Dan Spataru a trecut in lumea dreptilor dupa o indelungata suferinta. Romanii din dispora, aflati in aceasta perioada in concedii in tara, au putut participa la slujba de conducere a artistului pe ultimul drum si au putut depune mesaje si flori la mormantul acestuia. Numeroase sunt asociatiile romanesti care au trimis mesaje de incurajare si sprijin familiei si sotiei artistului, exprimandu-si simpatia si recunostinta pentru momentele in care cantecele acestuia le-au alinat dorul de tara. Dan, vei ramine mereu in amintirea noastra... sta scris pe sit-ul romanilor din Italia.

 
Paradisul naturii pe Marea Neagra Delta Dunarii o emisiune la televiziunea WDRPDF Print E-mail
Germania/Romanian Global News
Accesari :400
Wednesday, 15 September 2004
Televiziunea WDR din Germania va prezenta pe 16 septembrie, intre orele 14.30-15.00, ora Germaniei, emisiunea Paradisul naturii pe Marea Neagra Delta Dunarii. Delta Dunarii este inca un vast peisaj salbatic, un paradis pentru cele peste 170 de specii de pasari, pentru serpi, si numeroase alte animale si plante. Pentru ca acest paradis sa ramana neschimabat, o parte a Deltei a fost transformata in rezervatie naturala. Aici, omul si natura trebuie sa traiasca in buna intelegere, este prezentarea pe care autorii o fac in avanpremiera. Filmul a fost realizat in urma unei stranse colaborari intre Radio Baden-Baden si Institutul Deltei Dunarii, din Tulcea.
 
Copiii romani din regiunea Homole vin pentru pentru prima oara in RomaniaPDF Print E-mail
Homole, Serbia (Valea Timocului)/ Romanian Global News
Accesari :362
Wednesday, 15 September 2004

Un grup de tineri timoceni din localitatile Zagubica (Jagubita) si Laznica (Laznita) au plecat azi dimineata spre tabara din localitatea Bisoca, judetul Buzau din Romania, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Aceasta excursie, care reprezinta un eveniment important pentru ei, este oraganizata prin partneriatul dintre Fundatia Sf. Sava Gotul si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din Romania. Timp de 5 zile acesti tineri pot admira frumusetile zonei montane din judetul Buzau. Organizatorii au stabilit si un program de vizitare a manastirilor din aceasta zona pitoreasca precum si alte evenimente culturale. Oaspetii vor prezenta la randul lor portul popular si dansurile traditionale romanesti din zona Homolje, de unde vin. Vom reveni cu amanunte in editiile viitoare

 
Romanii au participat si la Olimpiada Culturala de la Atena, insa cu peripetiiPDF Print E-mail
Atena, Grecia/ Romanian Global News
Accesari :435
Wednesday, 15 September 2004
Odata cu intrecerile sportive, Atena a gazduit si prima Editie a Olimpiadei Culturale, informeaza Actualitatea Romaneasca. Din partea Romaniei au participat pictorul Gheorghe Anghel, muzicianul Grigore Lese si un grup de dansatori condus de Liliana Iorgulescu.

Din pacate, pictorul Gheorghe Anghel a avut cel mai mult de suferit, in urma lipsei de interes si de organizare, din partea Ambasadei Romaniei la Atena. Astfel, cinci dintre cele 19 lucrari ale sale au fost expuse intr-o sala de sport, alaturi de alte creatii ale pictorilor din zona Balcanilor, iar pe celelalte le-a expus pe o terasa din fata ambasadei. Din pacate, vremea nefavorabila a stricat cateva dintre tablourile expuse in aer liber. Ambasada Romaniei la Atena a continuat insa, cu atitudinea neglijenta. La sfarsitul expozitiei ambasada trebuia sa ridice tablourile de la sala de sport, lucru convenit in prealabil cu artistul, dar prin neprezentarea acesteia o cunostinta a pictorului i-a facut serviciul de a-i recupera lucrarile. Nu este un caz izolat. In cele mai multe dintre ambasadele Romaniei in lume se da dovada de lipsa de interes pentru majoritatea actiunilor ce au legatura cu imaginea Romaniei si a romanilor in lume iar dovada o fac marturiile numeroase ale romanilor care sunt patiti.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions