Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Fondurile UE pentru Basarabia vor fi distribuite de la IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :450
Tuesday, 14 September 2004
Uniunea Europeana a hotarat ca de la 1 septembrie toate fondurile care au in vedere relatia Romaniei cu Republica Moldova vor fi accesate de la o Agentie care va functiona la Iasi. Agentia de Administrare si Implementare a Programelor de Vecinatate dintre Romania si Republica Moldova este noul organism creat pentru acest scop.

Proiectul a fost realizat de Agentia de Dezvoltare Nord-Est,in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Nord-Vest, iar costurile infiintarii noii institutii sunt suportate de catre Ministerul Integrarii Europene roman. Astfel, Agentia va concentra activitatea care are in vedere relatiile transfrontaliere din judetele Iasi, Vaslui, Botosani si Galati. "De la aceasta Agentie vor fi accesate proiectele si vor fi efectuate platile pentru programele din sectorul transfrontalier", a declarat Lucian Flaiser, presedinte al Consiliului de Dezvoltare Regionala si al Consiliului Judetean Iasi. Pentru inceput, Agentia va avea un singur salariat, dar pana la sfarsitul anului personalul institutiei va fi extins. Agentia care se va ocupa de relatiile cu Republica Moldova va mai presta si servicii de consultanta pentru beneficiarii de proiecte. In luna noiembrie a acestui an va fi lansat un program Phare destinat special relatiei de vecinatate cu Republica Moldova. Valoarea fondurilor pe care Uniunea Europeana le pune la dispozitie prin intermediul acestui program se ridica la o suma de aproximativ 3 Milioane Euro. (Sursa citata: ziarul Ziua de Iasi)

 
Membrii UCM si CNS sunt invitati sa participe la prealegerile UDMR din HarghitaPDF Print E-mail
Harghita, Romania/Romanian Global News
Accesari :267
Tuesday, 14 September 2004

Membrii Uniunii Civice Maghiare (UCM) si cei ai Consiliului National Secuiesc (CNS), vor putea participa  la prealegerile UDMR din Harghita, insa in eventualitatea unei victorii, vor fi nevoiti sa se inscrie in UDMR.

Acest punct de vedere este sprijinit atat de Organizatia Teritoriala UDMR Ciuc, prin presedintele ei  - Raduly Robert, care ii provoaca la un soi de competitie pe membrii UCM si CNS, pentru a vedea daca sunt acceptati de membrii comunitatii maghiare in parlament, cat si de Consiliul Reprezentantilor UDMR din zona Odorhei, care a facut un apel membrilor UCM si CNS, de a participa la alegeri fara raspuns, insa cu conditia ca, daca vreun membru al organizatiilor mentionate castiga, trebuie sa devina membru UDMR, pentru a putea participa si la scrutinul din toamna.. Legea partidelor nu permite sa  inscriem pe lista noastra  independenti sau membrii altor partide, a adaugat presedintele executiv al Organizatiei Teritoriale Odorhei, Sofalvi Laszlo.
 
Matematicianul Grigore Gheba a trecut in nefiintaPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :439
Tuesday, 14 September 2004

Matematicianul Grigore Gheba, care a fost pentru generatii de romani, idolul pasionatiolor de matematica, a trecut in nefiinta. Inmormantarea a avut loc pe 11 septembrie, in cimitirul Tudor Vladimirescu, cu o slujba modesta, de la care insa, nu au lipsit salvele de mitraliera, trase in aer. Trei jerbe de flori trimise de trei scoli generale din Capitala impodobeau mormantul.

Matematicianul Grigore Gheba, ale carui culegeri au trecut prin mainile oricarui scolar, a fost un om vesel, spiritual, cu inclinatii catre muzica, spun rudele apropiate ale acestuia. Pasiunea mea pentru matematici m-a subjugat de copil, marcandu-mi intreaga existenta. Ca elev, apoi ca student, iar mai tarziu ca profesor, nu m-am impacat defel cu insusirea superficiala a notiunilor de matematica, dar mai ales cu modul de prezentare de catre profesori, care sigur respectau manualele, neclare si confuze, pline de erori - Grigore Gheba, in Intre viata si moarte, editura Publistar, Bucuresti, 1993. Grigore Gheba s-a nascut la 15 august 1912, intr-o familie saraca din satul Dumitresti, judetul Vrancea. A scris 42 de culegeri de probleme de matematica pentru elevi, care au fost editate in peste sase milioane de exemplare. Din 2001 ii poarta numele un concursul de matematica pentru mii de scolari din clasele IV-IX care se tine de doua ori pe an. A absolvit Scoala de Ofiteri in Rezerva de la Bacau si, mai apoi, Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti.

 
Ziua Pompierilor romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :329
Tuesday, 14 September 2004
Pe data de 13 septembrie 2004, s-a sarbatorit Ziua Pompierilor din Romania. Primele subunitati de pompieri militari romani au fost infiintate in 1835 la Iasi si, 9 ani mai tarziu, la Bucuresti. Datorita actiunilor operative si eficiente ale pompierilor au fost salvate 784 persoane (603 adulti si 181 copii) si protejate bunuri si instalatii in valoare de peste 2.415 miliarde lei (59 milioane EURO). Daca in perioada  anului 2003  s-au inregistrat 6.971 incendii, numarul acestora a scazut cu 12% in 2004, ajungand la 6.007 ca numar.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul interventiilor a crescut cu 8%, respectiv de la 16.223 in 2003, la 17.450 in anul 2004. Actiunile de stingere a incendiilor au reprezentat 34% din totalul interventiilor, in medie fiind stinse zilnic 25 de incendii. In ceea ce priveste numarul mediu de incendii la 1000 de locuitori, Romania se situeaza mult sub media altor state, aceasta fiind de 0,56 comparativ cu Marea Britanie 8, Portugalia 6,2, Austria 3,6, Olanda 3, Norvegia si Germania 2,5, Cehia 2 s.a.m.d. se arata intr-un comunicat de presa a Ministerul Administratiei si Internelor.

 
Eveniment editorial de exceptie pentru exilul romanescPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :574
Tuesday, 14 September 2004
{mosimage}Editura Ziua a lansat la ARCUB, str. Batistei nr. 14,  primul jurnal din emigratie, Chemarea destinului a doamnei Ana Vintila Bogdan. Este prima lucrare de acest gen in care Editura Ziua s-a implicat si se pare ca nu va fi un caz unic.

Dupa cum a declarat si directorul Editurii Ziua, Ionel Nicu Sava, demersul pe care grupul de presa Ziua il face in sprijinirea romanilor din lume este vast si probabil ca pana in iarna aceasta va mai apare o lucrare despre scriitorii romani din diaspora. Dupa cum a anuntat dl. Sava si a confirmat si cunoscutul jurnalist Valentin Hossu-Longin, grupul de presa se va implica incepand cu luna octombrie in publicarea unui supliment pentru romanii din lume. Desi invitati sa participe, nici noul ambasador in Australia, dna. Anca Visan, si nici noul consul al Romaniei la Sydney, Ovidiu Grecea nu au dat curs invitatie trimitand doar un delegat MAE. Preotul Doru Costache care a fost numit de curand de Patriarhia Ortodoxa Romana, la Sydney, a transmis impresiile sale despre ceea ce a citit evidentiind faptul ca merge acolo cu speranta in Dumnezeu si cu un mesaj de unitate pentru fratii romani crestini, indiferent de religia de care apartin acestia, dar care se simt legati de aceleasi radacini: neamul romanesc. A fost rostit cuvantul doamnei Ana Vintila Bogdan pe care il reproducem si noi in cele ce urmeaza.

"Din indepartata Australie, cu cele mai alese ganduri, va saluta a dvs. Ana Vintila Bogdan. Din nefericire, devastatoarea boala a lui Parkinson, de care sufar, este atat de avansata ca nu-mi permite placerea sa ma aventurez intr-un voiaj atat de obositor. Nu-mi permite bucuria de a fi si eu la iesirea in lumea literara a modestei mele carti "chemarea destinului". Va rog sa fiti rabdatori cu ea, este inca un copil care abia invata sa mearga. Iata de ce imi permit sa va adresez in scris randurile ce urmeaza, exprimandu-mi profunda mea gratitudine ptr. prezenta dvs. la lansarea "Chemarii destinului". Este o carte de exceptie, iar jurnalul de emigratie este un nou gen literar in peisajul literaturii romane - sunt caracteristicile majore ale cartii atribuite pana acum! Ce cuvinte mari! Ce trairi emotionale! Si ce si-ar mai putea dorii autoarea decat sa va multumeasca pentru inaltimea spirituala la care ma asezati. Raman a dvs. adanc recunoscatoare. Cand am gandit proiectul cartii am fost constienta nu numai de modestia condeiului meu, dar si de atmosfera conflictuala din sanul comunitatii, alimentata de apropiata vizita a sotilor Ceausescu in Australia, respectiv - aprilie 1988, si-n acele vremuri confuze, exilul romanesc din Sydney si biserica, a trait cea mai trista experienta din viata lor. Dezbina, a fost arma de lupta a reprezentantilor guvernului ceausist si ne-au dezbinat si au castigat batalie dupa batalie. M-am felicitat ptr. inspiratia de a tine un jurnal, care mi-a fost cel mai loial prieten, confidentul meu de nepretuit. Fara el, nu stiu daca acceptam amaraciunea painii exilului. Dorinta mea a fost sa mangaie cat mai multe suflete sangerande de durerea dezradacinarii si neputinta integrarii. Sa mangai cat mai multe lacrimi varsate pe drumul crucii sudului. Sa fiu cat mai folositoare indeosebi acelora carora ni s-au intretaiat destinele pe drumul vietii. Ca am reusit sau nu, numai atotputernicul stie! Cand a aparut cartea generalului Pacepa, parintii si-au indemnat copii sa n-o citeasca, ci s-o arda imediat cand vin in contact cu ea! Cartea mea, dupa unii compatrioti, ar merita aceeasi soarta, dar ca motivul ar fi altul, si anume , ca am rascolit trecutul! Cu alte cuvinte, conform lor, ar trebui sa ucidem istoria! In numele adevarului, m-am asteptat sa am critici, chiar si dusmani. Viata nu a fost sa fie usoara. Intentia mea a fost sa produc un document, o lucrare pe care cei ajunsi pe meleagurile la antipodul romaniei, sa o aiba alaturi ori de cate ori va venii vorba de initiative comunitare. Daca nu am reusit ce mi-am propus, imi pare rau, nespus de rau! Va cer iertare! Recunoastinta tuturor celor care m-au indemnat sa scriu, recunostinta tuturor celor care m-au ajutat sa scriu, recunostinta vie dvs., care astazi 14 sept. 2004, de ziua Sfintei Cruci, lansati in lumea strazii, modesta mea carte - "Chemarea destinului". Cu stima, semneaza Ana Vintila Bogdan, Sydney, Australia".

 
Conferinta Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-TisaPDF Print E-mail
Novi Sad, Voivodina/ Romanian Global News
Accesari :497
Tuesday, 14 September 2004
In perioada 14-15 septembrie la Novi Sad, Voivodina, se va desfasura conferinta internationala a Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia.

La aceasta intalnire comuna vor participa sindicatele din tarile membre acestei euroregiuni. Tema acestui eveniment o reprezinta principiile realizarii unei colaborari internationale dintre Romania, Ungaria si Serbia privind conditiile si drepturile de munca ale angajatilor din aceste trei tari. Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa a fost infiintata in anul 1997 si functioneaza pe baza unui Protocol de cooperare semnat de noua presedinti ai autoritatilor locale din Romania, Ungaria si Iugoslavia.

 

 
Doar 50 de porumbei s-au intors de la AtenaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romaian Global News
Accesari :428
Tuesday, 14 September 2004
Din cei 850 de porumbei voiajori trimisi din Romania la Atena, pentru a marca deschiderea Jocurilor Olimpice, 800 nu s-au mai intors acasa. Porumbeii au plecat de la Arad la Atena, cu o zi inaintea inceperii Jocurilor Olimpice si erau asteptati acasa, dupa aproximativ 48 de ore.

Presedintele Asociatiei Columbofililor din Arad, Radu Dragan banuieste cauza ratacirii porumbeilor ca fiind numarul mare al satelitilor de televiziune aflati in spatiul de deasupra Atenei, si care le-a pricinuit acestora dezorientare, facandu-i sa se rataceasca.

 
Sarbatoarea Sfintei Cruci la romanii din lumePDF Print E-mail
Toronto, Canada/ Romanian Global News
Accesari :489
Tuesday, 14 September 2004

Preocupat de hrana sufleteasca a romanilor din Canada, ziarul romanesc Observatorul din Toronto publica un material despre insemnatatea sarbatorii de astazi. Pentru romanii care doresc sa stie mai multe despre Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci publicam in intregime materialul realizat de colegii nostri canadieni.

Sarbatoarea a fost instituita in urma a doua mari evenimente: aflarea Crucii pe care a fost rastignit Hristos si inaltarea ei solemna in vazul poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, si aducerea Crucii de la persi in anul 629, in timpul imparatului bizantin Heraclius. Acesta a depus-o cu mare cinste in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, dupa ce patriarhul Zaharia a inaltat-o in vazul credinciosilor, la 14 septembrie 630.
Primul mare imparat crestin, Constantin cel Mare, traia cu dorinta de a afla Crucea pe care fusese rastignit Mantuitorul, pentru aceasta el trimitand-o la Ierusalim pe mama sa, imparateasa Elena. In decursul timpului, peste locul unde se spunea ca se afla ingropata Crucea, fusese construit un templu pagan. Dupa daramarea acestuia, au fost gasite trei cruci, iar alaturi de ele o inscriptie pe care scria "Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor". Nestiindu-se insa care este crucea pe care fusese rastignit Hristos, a fost adusa o femeie bolnava, pe moarte, care la atingerea uneia dintre cele trei cruci s-a insanatosit. Astfel, printr-o minune, a fost identificata Crucea pe care fusese rastignit Hristos. Datorita multimii de oameni care doreau sa vada Crucea, imparateasa Elena, impreuna cu episcopul Macarie, a inaltat-o in vazul tuturor. Constantin cel Mare a zidit in acel loc o biserica, Biserica Invierii Domnului, sfintita la 13 septembrie 335. A doua zi, la 14 septembrie, episcopul Macarie al Ierusalimului a aratat din nou, de pe amvonul bisericii, sfantul lemn al Crucii Rastignirii, pentru ca toti cei de fata sa-l vada. De atunci, aceasta zi a ramas definitiv ca sarbatoare a "Inaltarii" sau "Aratarii" Sfintei Cruci. Cea de-a doua intamplare care a facut ca aceasta sarbatoare sa se generalizeze a fost aducerea Sfintei Cruci de la persi. In anul 611, acestia au intrat in Ierusalim, au distrus Biserica Invierii si au furat crucea pe care fusese rastignit Hristos. Cativa ani mai tarziu, in 629, imparatul Heraclius a infrant armatele persilor si i-a alungat din Ierusalim. Prin urmare, Crucea a fost recuperata si adusa de insusi imparatul, care, la 14 septembrie 630, a asezat-o in aceeasi biserica. In 634, Sfanta Cruce a fost dusa in procesiune solemna de la Ierusalim la Constantinopol. Procesiunea s-a pastrat pana in ziua de astazi in randuiala slujbei din ziua de 14 septembrie. De atunci, sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, limitata pana in acel an numai la Ierusalim, s-a extins treptat, in toata Biserica de Rasarit. In Biserica apuseana, sarbatoarea a fost introdusa de papa Serghie I (687-701), care era antiohian de origine. Spre deosebire de alte praznice imparatesti, Inaltarea Sfintei Cruci se marcheaza cu post, pentru ca ne aduce aminte de Patimile si de Moartea Mantuitorului Hristos. Potrivit traditiei populare, de Ziua Crucii, pamantul, deschis pentru plante, insecte si reptile la Alexii (17 martie), se inchide. In aceasta zi, dedicata in mod deosebit culegerii ultimelor plante de leac, se efectueaza practici de fertilizare in gradini si livezi, se pomenesc mortii si se impart alimente si vase de ceramica. In sudul tarii, unde sarbatoarea se numeste Carstovul Viilor, se incepe culesul viilor si se "bat" nucii.

 
Regimul Voronin complice al separatistilor in problema scolilor romanestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :279
Tuesday, 14 September 2004

Directorii liceelor romanesti din Tiraspol, Tighina si Rabnita, precum si directorul scolii internat din Tighina, care au participat duminica, 12 septembrie, la mitingul de protest organizat de jurnalistii de la Teleradio-Moldova, in fata Casei Radio, au fost chemati luni, 13 septembrie, in regim de urgenta, la Chisinau, la Ministerul Educatiei, transmite corespondentul Romanian Global News.

Potrivit directorului Liceului Lucian Blaga din Tiraspol Ion Iovcev,  directorii au fost poftiti nu pentru a fi laudati. Cred ca ministerul are ceva de spus impotriva prezentei noastre la acest miting, a precizat el pana a incepe sedinta la minister, adaugand: cativa parinti au hotarat sa mearga si ei la intalnire, pentru a discuta cu ministrul Beniuc. Sambata, 18 septembrie, parintii, elevii si profesorii liceului, vor veni la Chisinau pentru a protesta in fata Parlamentului. Parintii nu mai pot rabda si nu mai pot sa-i opresc. Voi participa si eu la miting, pentru ca sunt de partea parintilor si a copiilor. Noi vedem din partea autoritatilor de la Chisinau doar incercari declarative de a solutiona problema. Vom protesta pentru a cere respectarea drepturilor noastre de cetateni ai Republicii Moldova. Vom protesta impotriva nesolutionarii problemei, a declarat Iovcev. In opinia lui, Moldova ar putea cere Rusiei sa intervina. Federatia Rusa il poate influenta pe Smirnov, pentru ca ea este direct implicata in acest conflict. Cred ca daca Rusia ar dori rezolvarea acestei probleme, ea ar fi fost solutionata. 

Luni, 13 septembrie, Liceul Lucian Blaga din Tiraspol a fost vizitat de deputatii Dumitru Braghis si Alexandru Oleinic. Braghis a declarat ca a fost martorul continuarii blocarii scolii din Tiraspol de catre autoritatile transnistrene. Trebuie sa constatam ca problema scolilor romanesti in Transnistria nu se afla pe agenda de lucru a guvernantilor de la Chisinau, fiindca, chiar astazi, fiind contactat de catre parintii elevilor liceului de la Tiraspol, ministrul Educatiei Valentin Beniuc a spus ca nu este la curent si a propus sa fie contactati alti functionari pentru a afla cum trebuie sa procedeze parintii mai departe. In cadrul discutiilor cu parintii si pedagogii am incercat sa identificam mai multe solutii posibile. Opiniile s-au divizat - de la transferarea tuturor copiilor la liceele din Chisinau, pana la asigurarea unor posibilitati, cat de cat acceptabile, pentru desfasurarea procesului de invatamant la Tiraspol. Se propune si transferarea scolii la Copanca sau la Varnita. A aparut si o idee foarte interesanta - o adresare catre Federatia Rusa, pentru a-i propune sa ofere, temporar, in arenda, una din cazarmile Armatei a 14-a, unde  ar putea fi desfasurate activitatile acestei scoli. Cu regret, multi din parinti sunt disperati, - nu mai vad posibilitatea rezolvarii problemei. Sunt convins ca vina pentru tergiversarea solutionarii problemei o poarta nu doar separatistii, ci si autoritatile de la Chisinau. Este clar ca nici Beniuc nu este preocupat de problema si nu incearca sa gaseasca cai de rezolvare, a conchis Braghis.

 
Guvernul comunist aliniaza Basarabia masurilor antiteroriste ale ... RusieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :334
Tuesday, 14 September 2004
La summitul CSI care urmeaza sa aiba loc la Astana, Kazahstan, la 16 septembrie, delegatia Republicii Moldova va fi condusa de premierul Vasile Tarlev, transmite corespondentul Romanian Global News.

Responsabilul din cadrul Serviciului de presa al Guvernului, Svetlana Ivanov, a declarat luni, 13 septembrie ca deocamdata nu sunt cunoscute alte detalii, inclusiv componenta delegatiei. Serviciul de Presa al Presedintiei a confirmat doar ca Vladimir Voronin nu va pleca la summit. De asemenea, nu va pleca la Astana ministrul de Externe, al Economiei, al Finantelor si al Afacerilor Interne. Potrivit publicatiei rusesti Nezavisimaia Gazeta, presedintele rus Vladimir Putin si presedintele Ucrainei, Leonid Kucima, au convenit saptamana trecuta ca principala tema a summitului va fi lupta cu terorismul. Posibil, masurile antiteroriste planificate vor cere de la participanti decizii politice netraditionale si investitii financiare suplimentare in structurile CSI. Insa, oficial, aceasta informatie nu este confirmata, dar nici infirmata, scrie in editia de luni ziarul citat. Mai mult, publicatia moscovita scrie ca rezultatele summitului de la Astana vor fi tainuite. Deocamdata, este cunoscut doar faptul ca summitul va incepe cu o sedinta inchisa, in timpul careia va fi examinata probleme foarte importante. Se presupune ca poate fi vorba despre crearea noilor structuri suprastatale, antiteroriste, sustine Nezavisimaia Gazeta.

 
Fortele de represiune din Transnistria nu permit inceperea cursurilor in scolile romanestiPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :338
Tuesday, 14 September 2004

Luni, 13 septembrie, s-a incheiat vacanta de doua saptamani, acordata suplimentar elevilor de la liceele romanesti din Tiraspol si Rabnita, termen in care autoritatile de la Chisinau intentionau sa rezolve problema acestor scoli.

Potrivit directorului Liceului Lucian Blaga din Tiraspol Ion Iovcev, copii au venit la liceu, dar stau departe de cladirea acestuia, fiindca militia nu le permite sa se apropie. Nu stiu ce va fi mai departe, dar parintii elevilor insista sa mearga la Chisinau pentru a protesta in Piata Marii Adunari Nationale. Ziua plecarii urmeaza inca sa fie stabilita, a precizat Iovcev. Ministrul Reintegrarii Vasili Sova a declarat la randul sau ca autoritatile de la Chisinau fac tot posibilul pentru ca acesti elevi sa mearga, cat mai degraba, la scoala. Deocamdata, nu exista progrese in procesul de solutionare a acestei probleme, dar luni, 13 septembrie, reprezentantii OSCE si ai tarilor-garante s-au adresat din nou autoritatilor de la Tiraspol. Eveniment de urmarit!

 
Romanii din Australia au prima radiografie comunitaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :531
Tuesday, 14 September 2004
Editura Ziua impreuna cu Magazinul Romanesc din Australia, in urma unei colaborari exemplare, au dat luminii tiparului primul jurnal al emigratiei, o radiografie a vietii comunitatii romanesti si bisericii acesteia. Evenimentul va avea loc astazi, 14 septembrie, in cadru festiv la ARCUB, din str. Batistei nr. 14, la ora 14:00.

Sunt invitati sa participe Ambasadorul roman in Australia Anca Visan, Directorul general al grupului de presa Ziua, Sorin Rosca Stanescu, Consulul Romaniei la Sydney, Ovidiu Grecea, Secretarul de stat MAE, scriitorul Eugen Uricaru, Secretarul de stat DRP, Titus Corlatea, preotul Doru Costache, reprezentanti ai ONG-urilor din Romania, diplomati, jurnalisti, membrii ai familiilor si prietenii romanilor din Australia.

"Emigratia romana, in ciuda aparentelor, este in continuare putin cunoscuta. Daca inainte de 1989 emigrau cei care puteau, dupa acest an numai cei cai care nu au dorit nu au plecat. Estimarile arata, in prezent, circa 2 milioane de romani emigrati in cele patru colturi ale lumii. Dintre acestia, cateva sute de mii in Australia. Viata acestor oameni a ramas, pentru noi, cei de acasa, pentru multi ani, o enigma. Iata ca, in sfarsit, unul dintre ei rupe tacerea. Este vorba de Ana Vintila Bogdan, emigrata la inceputul anilor '80. Ana noteaza foarte atent in propriul jurnal evenimentele, neinsemnate sau, dimpotriva, importante, ale celei mai indepartate comunitati de emigranti: romanii din Sydney, Australia. Ana Vintila Bogdan ne ofera un jurnal al evenimentelor, personajelor si starilor de spirit din sanul acestei comunitati in ultimii 20 de ani. Impresionant prin valoarea informatiei, dar nu mai putin impresionant prin valoarea morala pe care autoarea o ataseaza acestei lucrari. Ana Vintila Bogdan ne invata cum sa ramanem crestini si romani intr-o tara adoptiva. O lectura necesara pentru toti cei care sunt, intr-un fel sau altul, legati de emigratie. O lectie de moralitate pentru cei de acasa. In sfarsit, un nou gen literar in peisajul literaturii romane: jurnalul de emigratie", se arata in invitatia Editurii Ziua, primita la redactie.

 
Cameramanul Dinu Mija a fost eliberatPDF Print E-mail
Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :318
Tuesday, 14 September 2004
Cameramanul roman al companiei publice de televiziune Moldova-1, Dinu Mija, arestat pe 6 septembrie de militienii transnistreni, in timp ce filma mitingul de protest al angajatilor nodului feroviar Bender, a fost eliberat luni, ora 13.30, informeaza corespondentul Romanian Global News din Chisinau.

A doua zi dupa arestarea cameramanului, judecatoria orasului Bender a emis un ordin de arestare pe termen de 15 zile. Nu se cunoaste exact cauza eliberarii inainte de termen a lui Mija, dar se presupune ca este o urmare a interventiei Comisiei Unificate de Control, pe langa care acesta a fost acreditat. In schimb, soarta inginerului sef al nodului de cale ferata din Tighina, Vasile Mageleas, arestat pentru prezenta ilegala pe teritoriul Transnistriei, dar si pentru ultraj, in urma lovirii unui militia, ramane incerta. El a fost internat in spital datorita unei tensiuni intracraniene de care suferea mai demult. Arestarea inginerului s-a produs in timpul asaltarii garii centrale si a depourilor de catre organele represive transnitrene.

 
Delegatia guvernamentala a Romaniei la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/ Romanian Global News
Accesari :477
Tuesday, 14 September 2004
In organizarea Consulatului Roman din Milano, luni 13 septembrie, la Hotel Meli-Milano, a avut loc o intalnire (dintr-o serie mai larga ce vizeaza si alte mari comunitati de romani) a unei delegatii din Guvernul Romaniei, cu reprezentanti ai asociatiilor culturale romanesti din intreg Nordul Italiei, ai preotilor din parohiile ortodoxe, precum si altor biserici si culte romanesti aflate in regiunea Lombardia, transmite corespondentul Romanian Global News, Violeta Popescu.

Intalnirea mediata de Mircea Gheordunescu, Consul General al Romaniei la Milano, a avut drept scop o informare guvernamentalilor romani asupra problemelor cu care se confrunta romanii din Italia, in special cele legate de exercitarea dreptului la munca.

Scopul intalnirii, asa cum l-a prezentat secretarul de stat Eugen Uricariu este de imbunatatire a climatului romanilor aflati in Italia, o mare parte a lor gasindu-se aici, pentru munca. Acest climat prietenos il reprezinta insasi ideea unui dialog initiat cu reprezentantii comunitatilor romane.  Subliniindu-se faptul  ca reluarea legaturilor cu diaspora nu este usoara, tinand seama de inghetul existent in perioada comunista, este important ca cetatenii romani aflati in strainatate sa mentina legatura cu institutiile romane si sa manifeste mai multa incredere in Statul Roman. In acest sens, Eugen Uricariu a anuntat pregatirea in cadrul M.A.E a unui ghid detailat al romanului ce vine in Italia, caci un prim pas il reprezinta informarea, in lipsa careia se produc o serie de nereguli generate de lipsa de cunoastere.

Paleta discutiilor a fost foarte larga cuprinzand probleme de ordin social, economic, cultural si confesional. Aspectul social a fost reliefat de expunerea privind noul infiintat Departament pentru Munca in Strainatate, nascut ca o necesitate a problemelor actuale ale romanilor aflati la munca in strainatete, cu preponderenta in Italia si Spania. Daca Spania, are unele reglementari mai concise si mai clare pentru muncitorii starini aflati la munca, Italia se dovedeste inca putin permisiva la nivelul elaborarii unui pachet de reglementari in aceasta directie.  Dl. Doru Frunzulica, secretar de stat in noul infiintat Departament, a mentionat ca toate masurile care se vor lua in cadrul acestuia, vor  fi de protectie a muncitorului roman si de asigurare a tutror conditiilor unui cetatean de rangul intai. Mai mult, in pachetul de propuneri juridice si sociale care va fi inaintat partii italiene, la intalnirea de la Roma, vor fi vizate aspecte legate de unele proiecte de legi sau de hotarari care sa creeze protectie si siguranta cetateanului roman aflat pe teritoriul Italiei.  Finalitatea vizitei guvernamentale romanesti ar constitui-o un protocol incheiat cu autoritatile italiene,  pe probleme de ordin social si juridic.

S-a ridicat de asemnea si problema infractionalitatii existente in randul romanilor pe teritoriul Italiei, in special a comunitatii de romi, in raport cu care trebuie aplicate masuri speciale privind integrarea si socializarea lor. Milano a fost primul punct de lucru al delegatiei guvernamentale, urmand ca aceasta sa aiba intalnire si cu comunitatile romanesti din Roma, Barcelona etc, unde exista o concentrare mai mare de romani.

Reprezentantii asociatiilor romanessti au ridicat o serie de probleme punctuale care au vizat in principal documentele de sedere pentru romani;  taxele mari percepute de Consulatul Roman, aspecte legate de drepturile ca si cetateni romani a celor care se reintorc in tara, retribuirea preotilor romani misionari,  probleme legate de pastrarea identitatii romanesti etc. S-a cerut ca Guvernul Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe sa analizeze situatia fluxului crescand de romani in Italia,  situatie care a generat o serie mare de probleme. S-a evidentiat necesitatea unei mai mari eficientizari a serviciilor Consulatului Roman din Milano, cladire cu un spatiu foarte mic si un personal redus pentru nevoile romanilor. Notabil de subliniat faptul ca, exista multe initiative culturale si identitare ale asociatiilor romanesti, ramase necunoscute nu doar la nivelul Ministerelor de resort ale Guvernului Romaniei, cat si al cunoasterii acestora pe teritoriul Italiei de catre cetatenii romani.

Au fost subliniate si o serie de aspecte legate de promovarea valorilor culturale  romanesti in Italia, imagine ramasa a fi promovata doar de initiativele asociatiilor culturale romanesti (in numar de cinci in toata zona Lombardiei) si in cadrul parohiilor.

Dincolo de caracterul informarii propriu-zise,  intalnirea extrem de scurta pentru diversitatea mare de probleme, a evidentiat slaba gestionare pe care o are statul roman in raport cu comunitatile romanesti din diaspora.

 
Un nou forum pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Italia/Romanian Global News
Accesari :876
Tuesday, 14 September 2004

In ajutorul stabilirii comunicarii intre romanii din afara granitelor tarii vine un nou forum pentru romanii din Italia. Romanii reprezinta cea mai numeroasa comunitate din Italia, cu peste 250.000 de romani cu acte in regula, si cam tot atatia fiind cei care asteapta legalizarea stationarii lor pe teritoriul Italiei. La un calcul sumar, 500.000 de romani in Italia reprezinta 2.5% din populatia Romaniei.

 
APEL> Slujba religioasa in limba materna pentru romanii din Valea TimoculuiPDF Print E-mail
Malainita, Serbia (Valea Timocului)/ Romanian Global News
Accesari :626
Tuesday, 14 September 2004
Romanii din Valea Timocului nu beneficiaza de drepturile pe care de obicei le au minoritatile dintr-un stat democratic. Pe langa faptul ca reprezinta o comunitate compacta pe teritoriul Serbiei de est si sunt mai numerosi decat frati lor din Banatul Sarbesc ei nu au dreptul folosiri limbi materne, scoli si nici biserici unde pot asculta slujba in limba romana.

Cu toate acestea ei nu renunta la lupta grea pentru pastrarea identitatii nationale romanesti. Boian Aleksandrovic, un tanar roman din Malainita, comuna Negotin este Ipodiacon al Biserici Ortodoxe Romane dar nerecunoscut de Biserica Ortodoxa Sarba. Este greu de crezut prin ce trece acest om pentru a sluji lui Dumnezeu si neamului din care face parte. El tine slujba in aer liber cum a facut si pe data de 19 august a.c., cu ocazia sarbatoririi Schimbarii la Fata a Domnului, in Malainita, Valea Timocului sarbesc. Un numar mare de credinciosi romani participa la slujbele tinute de el, pentru moment sub cerul liber. Altarul lor este facut de cateva boltari de beton in mijlocul unui camp din satul preponderent romanesc, Malainita. Lumea intotdeuna ma intreaba: cand o sa fie biserica?, dar situatia e grea aici, ca aprobare inca nu am primit si mi se pare ca o sa asteptam mult. Vine iarna si nu am unde sa slujesc. Sa nu slujesc toata iarna e multa vreme si mi-e frica ca credinciosii nostri sa nu se departe de lucrul asta zice Boian Aleksandrovic intr-o scrisoare trimisa la redactia Romanian Global News. El a depus cerere pentru construirea unei biserici dar aprobare inca nu a primit. Acum vede rezolvarea in construirea unei biserici de lemn pentru care nu are nevoie de aprobare din partea autoritatilor sarbe. Aceasta ar fi prima biserica romaneasca din aceasta regiune. Publicam in continuare textul apelului si coordonatele la care poate fi contactat Ipodiaconul  Boian Aleksandrovic.

 

Iubiti frati si surori,

 

Asociatia pentru cultura a Rumanilor din Serbia Rumani ortodocsi cu sediul in Malainita, comuna Negotin, Valea Timocului, si-a luat ca prioritate sa construiasca in satul sau prima biserica ortodoxa dupa vreo doua suta de ani in care serviciul religios se va servi in limba romana materna a credinciosilor si care va fi sub jurisdictia Episcopiei ortodoxe romane din Varset si care este Episcopia tuturor Romanilor din Serbia.

            In intreprinderea aceasta a noastra avem multe probleme si greutati, , insa cu ajutorul lui Dumnezeu si al Vostru ne vom lupta cu acestea, de aceea Va rugam sa ne ajutati dupa posibilitatile Voastre.

            Rugam pe toti fratii si surorile noastre ori unde traiesc sau de unde ar fi sa ne ajute financiar ca aceasta opera binecuvantata de Dumnezeu  sa o realizam cat mai repede, ca in Valea Timocului din nou sa rasune vocea rugaciuni in limba noastra materna care se va inalta pana la Creatorul si pana la stramosii nostri in Imparatia cerului.

            Care-L imprumuta pe Dumnezeu,  Dumnezeu nu-I va ramane dator.

            Insasi Domnul sa Va binecuvinteze si sa va daruiasca toate cele bune.

 

Contul nostru este urmatorul:

In dinari: 260-7006780032740-33

In valuta: 54430000-4117578014

Conturile sunt la LHB banca

La achitare notati: Asociatia pentru cultura a Rumanilor din Serbia *Rumani ortodocsi* Malainita donatie pentru biserica

 

 

Semneaza, Presedintele Asociatii Bojan Aleksandrovic, Ipodiacon al Biserici Ortodoxe Romane din Valea Timocului.

Adresa: Ipodiacon Boian Aleksandrovic, Naselje Gradiste I I, 19300 Negotin, Srbija

 

Datat : La Malainita, 20 avgust 2004

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions