Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Simulari NATO la Cercul Militar NationalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :358
Monday, 13 September 2004
In perioada 14-16 septembrie va avea loc la Cercul Militar National din Bucuresti reuniunea Grupului de Lucru al NATO in domeniul instruirii prin simulare.

Tema reuniunii va fi Cerintele interconectarii simularilor virtuale, constructive si reale. Intalnirea de la Bucuresti va primi experti din 18 tari membre NATO si partenere, care vor dezbate aspecte de interes comun si vor face recomandari pentru promovarea de strategii, programe si standarde in domeniul instruirii prin simulare. In programul activitatii este inclusa si o vizita la Centrul de Instruire prin Simulare al Universitatii Nationale de Aparare din Bucuresti.

 
Protestele impotriva Canalului Bastroe trec dincolo de Prut, in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :454
Monday, 13 September 2004
Miscarea Ecologista din Moldova (MEM) a anuntat ca este hotarata sa picheteze sediul Ambasadei Ucrainei la Chisinau, la 21 septembrie, informeaza corespondentul Romanian Global News la Chisinau.

Miscarea ecologista de dincolo de Prut a aderat la actiunile de protest ale societatii civile din Romania impotriva construirii canalului Bastroe in Delta Dunarii. Protestatarii basarabeni vor cere misiunii diplomatice a Ucrainei in Moldova sa respecte statutul Deltei Dunarii ca monument de importanta mondiala, protejat de UNESCO si, in acelasi timp, impun Ucrainei sa respecte prevederile conventiilor internationale la care aceasta este parte. Miscarea de protest va incepe in fata sediului MEM, locul de intalnire al demonstrantilor, urmand ca mai apoi sa ajunga in fata Ambasadei Ucrainei la Chisinau. Printr-un comunicat de presa al MEM, reprezentantii organizatiei ii invita pe reprezentantii societatii civile basarabene, ca si pe aceia care nu sunt indiferenti de viitorul Deltei Dunarii sa fie solidari cu revendicarile ecologistilor de la Bucuresti si din intreaga Europa, participand astfel la pichetarea ambasadei Ucrainei. Tot pentru stoparea lucrarilor de construire la Canalul Bastroe, Initiativa Civica Romana Comitetul pentru Delta Dunarii, o organizatie a Societatii civile din Romania si Ucraina, care aduna sub cupola sa peste 150 de organizatii non-guvernamentale, va inainta structurilor internationale o noua petitie. Aceasta va ajunge in mainile reprezentantilor forurilor europene si euro-atlantice in cursul lunii urmatoare si  totalizeaza 37.000 de semnaturi atat din Romania si Ucraina, cat si din Republica Moldova, Africa de Sud, Australia, Austria, Albania, Belgia, Brazilia, Bolivia, Bulgaria, Canada, Cipru, Croatia, Danemarca, Egipt, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, India, Iordania, Islanda, Israel, Italia, Kazahstan, Kuweit, Liban, Lituania, Malta, Marea Britanie, Mexic, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelanda, Olanda, Panama, Portugalia, Federatia Rusa, Serbia-Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Statele Unite ale Americii, Thailanda, Turcia, Ungaria s.a

 
Convorbiri bilaterale romano-norvegienePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :306
Monday, 13 September 2004
Primul-ministru norvegian, Kjell Magne Bondevik, se va afla zilele acestea intr-o vizita oficiala la Bucuresti, unde se va intalni cu omologul sau roman, Adrian Nastase.Agenda convorbirilor la nivel inalt va evidentia necesitatea fructificarii oportunitatilor reciproce, oferite in plan intern, in domeniile economic, politico-administrativ, social si cultural, dar si a posibilitatilor  in plan extern legate de problematici precum asigurarea stabilitatii si securitatii internationale sau asistenta pentru reconstructie si dezvoltare in diverse regiuni aflate in dificultate, a declarat purtatorul de cuvant al executivului, Despina Neagoe. Vizita oficialului norvegian va mai ocaziona si discutii legate de procesele de stabilizare in Irak si Afganistan, dar si privitoare la problema diferendului transnistrean si la modul in care evolueaza relatiile cu Ucraina. Despina Neagoe, purtatorul de cuvant al Executivului a mai aratat ca tot in cadrul acestei vizite va fi semnat acordul dintre cele doua tari privind cooperarea in domeniul energiei, document care creeaza cadrul pentru incurajarea participarii companiilor norvegiene la procesul de restructurare si privatizare a sectorului energetic romanesc. Pe ordinea de zi a vizitei premierului norvegian in tara nostra se mai afla si deplasari la Tulcea si Mogosoaia, in care se urmareste vizitarea si evaluarea a doua obiective ce au rezultat din colaborarea romano-norvegiana: santierul naval Aker si centrul de plasament pentru copii si adolescenti. Magne Bondevik va mai avea in Romania intrevederi si cu presedintele Ion Iliescu, precum si cu Presedintele Senatului si cel al Camerei Deputatilor. 
 
Trei reprezentanti de succes ai literaturii internationale la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :449
Monday, 13 September 2004
Festivalul International Zile si nopti de literatura, desfasurat la Neptun in perioada imediat urmatoare va ocaziona prezentele la Buucresti ale unor mari autori ai literaturii internationale.

Jonathan Coe, Gaetan Soucy si Amos Oz isi vor lansa pe rand cartile sub egida Editurii Polirom. Joi, 16 septembrie se va lansa la Libraria Carturesti volumul Clubul putregaiurilor al englezului Jonathan Coe. La lansare va fi prezent si Mircea Cartarescu, sciitorul roman tinand cu aceasta ocazie o cuvantare despre carte, dar si despre autor. Alti invitati vor mai fi Radu Paraschivescu, traducatorul romanului lui Coe si directorul editorial al editurii Polirom, coordonatoarea colectiei Biblioteca Polirom, Denisa Comanescu. Vineri, 17 septembrie, canadianul Gaetan Soucy se va afla si el la Bucuresti pentru lansarea romanului sau Fetita care iubea prea mult chibriturile, eveniment ce va avea loc tot la Libraria Carturesti. Prezentarile le vor face scriitoarea Adriana Bittel, traducatoarea Ana Andreescu, jurnalistul Ovidiu Simonca si Denisa Comanescu. Lansarea celei de-a treia carti este programata pentru 23 septembrie, la Sediul Uniunii Scriitorilor, la eveniment fiind invitati Eugen Uricariu, Mircea Cartarescu, Denisa Comanescu, dar si ambasadoarea Israelului in Romania, Rodica Radian-Gordon. Sa cunosti o femeie, volumul semnat Amos Oz, incheie cu succes seria celor trei romane lansate la Bucuresti. Autorul israelian a vandut in numai o zi 10.000 de exemplare din romanul care acum ajunge si in tara noastra. In prezent, Amos Oz este tradus in 30 de limbi si detine cele mai prestigioase premii internationale, fiind nominalizat la Premiul Nobel pentru literatura.

 
Directorii liceelor romanesti din regiunea transnistreana alaturi de grevistii de la Casa RadioPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :464
Monday, 13 September 2004
Duminica, 12 septembrie, Anastasia Cojocaru-Cotruta, care s-a aflat in greva foamei, la Casa Radio timp de 22 zile, si Rodica Mahu, care s-a aflat in greva foamei 17 zile, s-au retras din aceasta forma de protest, pentru ca starea sanatatii lor "nu le mai permite continuarea acesteia". In locul Anastasiei Cojocaru-Cotruta a intrat in greva foamei sotul acesteia, radiojurnalistul Gheorghe Cotruta. Au mai declarat greva foamei operatorul radio Nadeja Evtin si consilierul PPCD in Primaria Radeni, Mihai Cristea. Anastasia Cojocaru-Cotruta si Rodica Mahu au declarat duminica, 12 septembrie, ca "renuntarea la aceasta forma drastica de protest nu semnifica si renuntarea la lupta", adaugand ca, dupa o scurta perioada de recuperare, vor reveni cu forte noi "pentru a continua lupta pentru libertate si adevar". La mitingul de protest din fata Casei Radio au fost prezenti directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, directorul scolii-internat pentru copii orfani din Tighina, Maria Ungureanu, directorul Liceului "Alexandru cel Bun" din Tighina, Maria Roibu si directorul Liceului "Evrica" din Rabinta, Eugenia Halus. Acestia au descris situatia dezastruoasa in care se afla scolile romanesti din stanga Nistrului, condamnand dur atat indiferenta autoritatilor de la Chisinau, in special, a presedintelui Vladimir Voronin, cat si politica regimului separatist al lui  Igor Smirnov. Liderii CADUP au anuntat despre schimbarea locului protestelor, incepand cu 18 septembrie, in fata Parlamentului, autorizatia fiind semnata de catre viceprimarul de Chisinau, Gheorghe Susarenco.
 
Burse germane pentru studentii romaniPDF Print E-mail
Germania/Romanian Global News
Accesari :502
Monday, 13 September 2004
Serviciul German de Schimburi Academice ofera o serie de burse studentilor romani care vor sa studieze in Germania pe parcursul anului universitar 2005-2006, se arata intr-un material prezentat de Actualitatea Romaneasca.

Toate informatiile ce tin de burse depunerea dosarelor si numarul de locuri, vor fi publicate dupa data de 1 octombrie. Tinerii din Romania vor beneficia de zece categorii de burse: burse de cercetare pentru doctoranzi si tineri cercetatori, burse de studiu pentru absolventii tuturor domeniilor stiintifice, burse pentru artisti, pentru realizarea lucrarilor de diploma de catre studentii facultatilor de germanistica, un program de masterat pentru ingineri, burse speciale ERP (Economical Research Program) pentru studenti ai facultatilor cu profil economic. Pentru absolventii cu rezultate foarte bune in domeniul managementului se vor acorda burse pe mai multi ani pentru obtinerea unei diplome in stiinte economice sau in domeniul ingineriei. Tot Serviciul German de Schimburi Academice va organiza in anul universitar 2004-2005 si programe de practica pentru studentii din domeniile stiinte ale naturii, stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvicultura.

 
Intrunirea Prezidiului Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din UngariaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :328
Monday, 13 September 2004
La Giula a avut loc sambata, 11 septembrie, intrunirea Prezidiului Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

In cadrul sedintei s-au dezbatut probleme de actualitate, printre care si cele ce tin de partea financiara a reprezentantei romanesti, si s-au finalizat pregatirile pentru inaugurarea Centrului de Documentare si Informare, de pe 2 octombrie. In atentia participantilor la dezbateri s-a aflat si problema modificarii Legii pentru minoritati, ce urmeaza a fi discutata in sesiunea de toamna a parlamentului de la Budapesta. Reamintim ca de curand la Budapesta au avut loc discutii intre presedintii autoguvernarilor pe tara ale nationalitatilor si Szabo Vilmos, secretar de stat pe problema minoritatilor. Convorbirile au accentuat necesitatea modificarii legii minoritatilor din Ungaria, iar Szabo Vilmos a subliniat responsabilitatea tuturor partidelor parlamentare, in sensul ca daca nu se vor modifica aceste legi se pune in pericol alegerea si formarea, in 2006, a autoguvernarilor de minoritate. 

 
Alpinism artificial pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Monza, Italia/Romanian Global News
Accesari :424
Monday, 13 September 2004
Romanii aflati in zona Milano sunt invitati, incepand din 15 septembrie la un nou mod de petrecere a timpului liber: sportul extrem.

Centrul sportiv N.E.I din Monza are portile deschise in fiecare seara de luni pana vineri de la orele 20.00 pana la orele 23.00 pentru alpinistii de toate varstele. Centrul se afla pe strada Enrico da Monza, la numarul sase, iar peretele artificial de catarare este unul dintre punctele de referinta din cadrul acestei activitati in zona milaneza si nu numai. Nu numai adultii se pot catara aici, ci in egala masura si copiii, care in afara de stimularea capacitatilor lor motorii, vor gasi aici si un mediu de joaca foarte atragator. Incepatorii vor gasi si ei aici locul si ocazia perfecta pentru a-si aprofunda cunostintele. Cei mai evoluati dintre cataratori au aici la dispozitie orice tip de structura si toate instrumentele de care au nevoie in antrenamentele lor. Sala beneficiaza de un grup de instructori foarte bine pregatiti care pot da lectii adecvate fiecarui catarator in parte. Pentru copiii intre 6 si 18 ani, cursurile se desfasoara intre orele 16.00 si 20.00, o data pe saptamana, iar pentru adulti, incepatori sau avansati, intre orele 21.00 si 23.00, o data sau de doua ori pe saptamana.

 
Inca o seara de film romanesc la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :466
Monday, 13 September 2004
Romanian Film Club din Londra, eveniment organizat de Centrul Cultural Roman din Londra, prezinta aceasta saptamana pentru romanii din Londra un nou film de referinta pentru cinematografia romaneasca: Luchian.

Filmul, in regia lui Nicolae Margineanu, va fi prezentat marti, 14 septembrie, la The Other Cinema din Londra. O productie din anul 1981, filmul dureaza 94 de minute si este povestea vietii unuia dintre cei mai mari pictori romani, Stefan Luchian. Talentat si plin de viata, Stefan a fost un om de succes, atat ca sportiv (el castigand prima cursa de ciclism din Romania), cat si in viata sociala. Respins de catre salonul Oficial de Pictura, el a organizat impreuna cu alti tineri artisti o expozitie de succes a artistilor independenti care a dat nastere unui scandal. Mostenirea pe care o avea s-a dus curand, iar Luchian a trebuit sa inceapa sa isi castige traiul cantand la flaut alaturi de orchestra Teatrului National. Curand a inceput sa dea primele semne de boala (mai tarziu avea sa paralizeze), iubita si prietenii l-au parasit, iar pictura a devenit singurul sau mod de a-si trai viata. Cu cat avansa mai mult in boala cu atat succesul pe plan arstistic era mai aproape, el ajungand la un moment dat sa picteze cu pensulele legate de maini, avand degetele paralizate. Singurele sale modele erau florile. Stefan Luchian a fost prezentat pentru prima data la Romanian Film Club pe 9 martie 2004, in prezenta actorului ce interpreteaza rolul lui Luchian in film, Ion Caramitru. In alte roluri filmul ii mai prezinta pe Maria Ploae, George Constantin si Victor Rebengiuc.

 
Sahistul Nisipeanu cu un pas mai aproape de titluPDF Print E-mail
India/Romanian Global News
Accesari :416
Monday, 13 September 2004
Sahistul roman de top, Liviu Dieter Nisipeanu, a castigat sambata, 11 septembrie, un meci foarte dificil impotriva tacticianului Emil Sutovski, informeaza The Times of India.Romanul a reusit astfel sa se mai apropie cu inca un pas de titlul de Grand Master in turneul de sah de categoria a 16-a desfasurat la Residency Club. Nisipeanu a jucat pe negru si a castigat din 66 de mutari in fata israelianului. Ne-am surpins unul pe altul cu jocul nostru a declarat la finalul partidei compatriotul nostru. Nu stiam ce sa fac. Mi-am urmat instictele pana la urma a spus si Sutovski la analiza de dupa meci. Victoria din aceasta etapa l-a postat pe roman in fruntea clasamentului, cu 5.5 puncte, la numai o runda distanta de finele turneului. Cel care ar putea sa il devanseze pe roman este numai campionul mondial, Rustam Kasimdzhanov (care are in prezent cinci puncte).
 
Granite deschise pentru o zi intre Romania si UngariaPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :435
Monday, 13 September 2004
Duminica, 12 septembrie, locuitorii comunei Cefa, din apropierea granitei cu Ungaria, au putut trece in tara vecina fara a avea nevoie de pasaport sau de cei minim 500 de euro.

Comuna Cefa, din Romania este infratita cu localitatea Crastor, din Ungaria, fapt ce a facut posibila dechiderea granitelor dintre cele doua tari, pentru o zi. Din 1998, anul infratirii celor doua localitati, au avut loc o serie de schimburi culturale si economice, ca si evenimente sportive, care au intarit relatiile de prietenie si chiar le-au extins, acestea atingand si localitatea Geszt, invecinata cu Ateas, localitate ce apartine tot comunei Cefa.

 

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions