Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Prima editie a cupei fotbalistice "Iosif Pricop"PDF Print E-mail
Sydney, Australia / Romanian Global News
Accesari :536
Sunday, 12 September 2004

Duminica 12 septembrie, incepand cu ora 9, in Johnes Parc, cartierul Paramatta din Sydney, romanii si-au dat intalnire la organizarea primei editii a Cupei de fotbal "Iosif Pricop", transmite corespondentul Romanian Global News la Sydney, Laurentiu Fulga.

Incepand cu aceasta editie, Cupa Iosif Pricop se va organiza mereu in luna septembrie. Anul acesta, pe langa cele trei echipe romanesti din Sydney, si-a anuntat prezenta si o puternica echipa cubaneza. Cupa "Iosif Pricop" a luat fiinta ca un gest de respect si recunoastre a succesului activitatii fotbalistice desfasurate in Australia, de catre dl. Iosif Pricop. Fost jucator la mai multe cluburi din tara, antrenor la echipe din Grecia, iar apoi emigrat in Australia, ajunge sa antreneze si echipe australiene din "prima liga" atat la Sydney cat si la Canberra. Anual face drumuri in Europa, insotind cate 2-3 juiniori talentati, oferindu-le sansa unei cariere fotbalistice europene. A sprijinit mereu dezvoltarea fotbalului romanesc din Sydney, unde se implica foarte activ chiar si in prezent. Echipa castigatoare a competitiei de dumineca va avea onoarea ca trofeul sa-i fie inmanat chiar de dl Iosif Pricop. De organizarea evenimentului se ocupa Asociatia Cultural Sportiva - SEMENICUL, asociatie unde activeaza clubul romanesc de fotbal - RAPID Sydney, cu sustinerea revistei romanilor din Australia MAGAZIN ROMANESC.

La final, pe fondul muzicii populare romanesti, se vor servi gustari traditionale din tara si se va sarbatorii atat inaugurarea primei editii a acestui trofeu, cat si succesul echipei RAPID Sydney. Cu o saptamana in urma acesta echipa tocmai a jucat si a castigat finala campionatului in care activeaza. Romanii au intalnit in acea finala, puternica echipa australiana "Hills". In prima repriza romanii au condus cu 2-1 prin golurile marcate de atacantul Daniel Cioara si tanarul talent al Rapidului, Ferugio Hanta. In repriza secunda, australienii au egalat si meciul a intrat in prelungiri. In minutul '5 al prelungirilor, mijlocasul veteran Doru Alupoaie a inscris "golul de aur" care a adus Rapidului castigarea campionatului grupei secunde din Sydney. In numar mare, cei prezenti la aceasta finala nu vor uita niciodata spectacolul fotbalistic de care au avut parte. Detalii si imagini de la aceste evenimente pot fi gasite in revista romanilor din Australia - MAGAZIN ROMANESC Nr. 15. Hai RAPID si nu uita, ca si-n Sydney ai luat cupa !!!

 
Romanii din UK se aduna in week-end la un barbequePDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :370
Sunday, 12 September 2004

Duminica, 12 septembrie, de la orele 11.30 la 17.30 pe puntea vasului "President", ancorat la Cheiul Victoria, se vor putea imbarca toti romanii dornici de un gratar ca acasa.

Petrecerea va fi animata de ritmurile muzicii traditionale romanesti. Biletele pot fi achizitionate la pretul de 10 lire, iar pentru membrii Centrului Cultural Roman la doar 8 lire sterline. Reducerea speciala pentru copiii sub 12 ani este pana la pretul de 7 lire, sume ce includ gratarul si prima bautura gratis. Biletele se pot cumpara de la Centrul Cultural Roman, dar si de la Biserica Romaneasca (St. Dunstan in the West, Londra). Petrecerea, organizata de Centrul Cultural Roman si sponsorizata de o companie de transfer de bani din strainatate, se va tine, dupa cum anunta organizatorii, indiferent de vreme, fie ploaie sau soare. Din meniul barbeque-ului nu vor lipsi, fireste, traditionalii mititei. Muzica romaneasca va destinde atmosfera.

 
Etnografie si folclor romanesc promovat in GermaniaPDF Print E-mail
Germania / Romanian Global News
Accesari :555
Sunday, 12 September 2004

In Germania, din 1999, functioneaza Rumanisch-deutsche Gesellschaft fur Ethnographie und Volklore "IOAN BOCSA" / Societatea romano-germana de etnografie si folclor "IOAN BOCSA", din dorinta de a culege, pastra, prezenta, sustine, incuraja si propaga folclorul autentic romanesc.

Presedintele asociatiei este Cristinel Farsch. Societatea isi propune sa culeaga si sa promoveze folclorul romanesc in strainatate, in special in Germania, prezentand publicului strain dar si celui roman din strainatate mai ales folclorul muzical si vestimentar. De asemenea, societatea, isi propune sa evidentieze rolul educativ al folclorului si contributia acestuia la perpetuarea spiritualitatii si mentalitatii romanesti, respectiv aportul pe care acesta si-l aduce la pastrarea identitatii nationale. Acea identitate nationala care ajuta fiecare popor in parte sa se faca mai usor cunoscut intregii lumi si sa se distinga de alte popoare. Un frumos exemplu in acest sens il constituie tanara Comunitate Europeana, acolo unde natiunile se contopesc pentru a urmari interese comune, dar fiecare-n parte cauta concomitent sa-si consolideze identitatea nationala. Asociatia Ioan Bocsa are atat simpatizanti cat si membrii activi, artisti precum Dumitru Farcas, Ionut Fulea, Mariana Deac, Ioan Bocsa, Sava Negrean Brudascu, Grigore Lese, Achim Nica.

 
Prezentarea Asociatiei Canadiano-Romane a Profesorilor UniversitariPDF Print E-mail
Ontario, Canada / Romanian Global News
Accesari :932
Sunday, 12 September 2004

Association of Canadian-Romanian University Professors in Ontario (ACRUPO) doreste sa inlesneasca legaturi academice cu Romania si sa stabileasca atat legaturi cu alte asociatii romanesti din America de Nord, ca de exemplu cu Academia Romano-Americana, cu Asociatia romano-canadiana "Decebal", cu Asociatia Romanilor Canadieni etc., cat si cu asociatii din Romania cum ar fi Academia Romana, Institutul Cultural Roman, Universitati din tara si Ministerul Afacerilor Externe, desi acesta din urma este o institutie guvernamentala.

ACRUPO are trei tipuri de afiliere: membru, membru onorific si prieten ACRUPO. Un membru este o persoana de origine romana care detine statutul de profesor la o universitate ontariana (permanent sau cu contract) sau este un student la master sau doctorat. Un membru onorific este o persoana, indiferent de nationalitate, care a contribuit esential la existenta asociatiei. Un prieten ACRUPO este cel care manifesta suport, interes si participa la activitatile asociatiei. ACRUPO promoveaza legaturile culturale si stiintifice intre profesorii canadieni si cei romani, faciliteaza cooperarea intre cele doua comunitati, schimburile de experienta si acordarea de burse. ACRUPO face cunoscuta cultura romanesca in universitatile canadiene, organizeaza scoli de vara, mese rotunde, publicari de carti in Canada si Romania. Asociatia doreste sa organizeze diferite evenimente culturale, sociale si artistice, in scopul intaririi comunitatii romanesti din Ontario si sa sponsorizeze o conferita anuala privind dezvoltarea invatamantului superior si al cercetarii din Romania si Canada. Presedintele fondator al asociatiei profesorilor canadieni de origine romana din provincia Ontario, ACRUPO este profesorul Eugen Roventa, care preda la Facultatea Glendon a Universitatii York dinToronto, de 18 ani.

 
Asociatia Socio-Culturala Italo-Romana "Spirit Romanesc"PDF Print E-mail
Italia / Romanian Global News
Accesari :519
Sunday, 12 September 2004

Asociatia a organizat pentru romanii din zona o serie de manifestari, care s-au bucurat de o larga participare si de un mare interes, nu numai din partea romanilor, ci si a presei locale.

Astfel, romanii din zona au fost invitati la o cina, prilej de a afla de existenta asociatiei si de ideile pe care aceasta le promoveaza. Doua ziare locale au contactat conducrea asociatiei pentru a realiza un material despre initiativa romanilor si activitatile organizate de acestia. Asfel, despre Asociatia "Spirit Romanesc" a aparut in luna februarie 2004 un articol in cotidianul "La voce di Montava". Un alt ziar, de aceasta data un saptamanal, "Il Gazettino", publica in martie un articol despre Marius Burghelea si asociatia pe care acesta o conduce. "Romani din zona, uniti-va!" acesta este mesajul transmis de Marius Burghelea compatriotilor sai prin intermediul celor doua publicatii. "Scopul asociatiei este de a-i reuni in toate modurile pe romanii care locuiesc in zona, mai ales pe cei care si-au intemeiat deja familii aici. Speram ca la asociatie, care are un caracter socio-cultural, sa adere cat mai multi romani. Singura problema ramane timpul pe care fiecare poate sa-l dedice comunitatii, pentru a nu afecta munca, activitatile cotidiene si timpul fiecaruia petrecut cu familia", declara presedintele Asociatiei "Spirit Romanesc" saptamanalului "Il Gazettino". Dupa estimari aproximative, numarul romanilor prezenti intre Montava si Brescia s-ar ridica la 5.000, insa cifra ar putea fi mult mai mare. Infiintarea acestei asociatii, explica Marius Burghelea, nu tine de numarul membrilor ei, ci de timpul petrecut impreuna, de intoarcerea la origini, de redescoperirea culturii si a traditiilor care ii unesc. Marius Burghelea este un roman de 32 de ani care traieste in localitatea Castel Goffredo (Italia). Este doctor in economie si comert, iar la ora actuala lucreaza ca grafician la o companie italiana.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions