Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Puscas respinge pretentiile CNS de autonomie a asa-zisului Tinut National al SecuilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :776
Wednesday, 08 September 2004
Chiar si ideea de a solicita ca autonomia Tinutului National al Secuilor sa fie o conditie de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana dovedeste o regretabila lipsa de cunoastere a criteriilor de aderare, a politicilor europene

dar, si mai grav, a ceea ce trebuie sa faca Romania pentru a se integra in Uniunea Europeana. In aceasta faza a apropierii de finalizarea negocierilor de aderare la UE, aceasta declaratie a domnului Csapo suna a santaj politic intern si a incitare la nivel international. Pentru informarea d-lui Csapo, criteriile de aderare la Uniunea Europeana au fost stabilite la Consiliul European de la Copenhaga, in 1993, si sunt aceleasi pentru toate cele 12 state candidate, dintre care 10 au aderat la UE in 1 mai 2004. Printre aceste criterii de aderare, fixate de liderii Uniunii Europene, nu se regaseste nici unul privind autonomia Tinutului Secuiesc, sau a altei regiuni. Uniunea Europeana considera ca Romania a facut progrese in indeplinirea criteriilor de aderare (criteriul politic fiind indeplinit inca de la inceperea negocierilor). Consideram ca este nepotrivit ca dl. Csapo sa solicite acum liderilor Parlamentului European modificarea criteriilor de aderare la UE pentru Romania. In felul acesta, ne putem trezi ca orice grup politic poate solicita modificarea regulilor in timpul jocului, contrar principiilor de negociere si  functionarii Uniunii Europene. In interesul cetatenilor Romaniei, inclusiv al etniei maghiare, care doresc sa adere la UE in 2007, consideram ca trebuie sa ne concentram asupra pregatirii pentru aderarea la Uniunea Europeana si nu asupra lansarii de petarde politicianiste, care fac apel la o retorica desueta, contrastanta cu  discursul politic al secolului XXI. Putem sa ne explicam ca nevoia de capital electoral poate determina asemenea initiative la unii lideri CNS, dar consideram ca cetatenilor, fie ei de etnie romana sau nu, trebuie sa li se prezinte proiecte care sa serveasca interesului real cotidian si nu himerelor trecutului. Iar aceasta inseamna pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2007.

 
Copiii romani din Transnistria se muta cu tot cu familii in RomaniaPDF Print E-mail
Transnistria, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :793
Wednesday, 08 September 2004
Mai multe familii din Transnistria isi vor trimite copiii la studii in Romania, unele dintre acestea alegand chiar sa paraseasca Basarabia in efectiv complet.

Postul de radio BBC a realizat un interviu cu una dintre aceste familii. Micuta Laureanu Valeria, nascuta in 1994 la Bender si sosita acum impreuna cu parintii in Ialomita, povesteste ca a invatat limba romana doar de la bunica sa, si ca la scoala trebuia sa vorbeasca rusa pentru a nu avea probleme. Odata venita in Romania, dupa cum sustine mama sa, care spune ca si-a dorit intotdeauna sa fie cu romanii, fetita va uita de limba rusa si de grafia chirilica, in care era obligata sa invete si sa scrie in satul ei natal. Copiii romani care traiesc in afara granitelor tarii, inclusiv cei din Transnistria beneficiaza de un program lansat de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Educatiei, care pune la dipozitia copiilor care vor sa invete in tara, in limba romana, nu numai locul la scoala, ci si cazare gratuita si o suma lunara de aproximativ 50 de dolari. Copiii din Transnistria nu beneficiaza de locuri separate in cadrul acestui program dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Daniel Tomoni, ci ei pot depune dosarele la un loc cu toti romanii de pretutindeni care vor sa invete in Romania. Numarul total de burse oferit de Guvern este de 1000, iar pentru copiii din Republica Moldova au fost 700 de locuri. Din acestea au fost ocupate 690 de locuri, prin dosarele depuse si aprobate in cursul lunii august la Iasi.

 
Romania si Ucraina se aseaza din nou la masa negocierilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :317
Wednesday, 08 September 2004
Negocierile romano-ucrainene pe marginea delimitarii zonelor economice exclusive si a platoului continental al celor doua tari in Marea Neagra, vor marca miercuri, 8 septembrie, inceperea rundei cu numarul 24.

Delegatiile reprezentative ale celor doua state se vor intalni la Bucuresti, unde dezbaterile pe tema amintita se vor intinde pe parcursul a doua zile. Din delegatia Romaniei, condusa de secretarul de stat din MAE, Bogdan Aurescu, vor face parte experti din MAE, MApN, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si din Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Delegatia Ucrainei este condusa de adjunctul ministrului de externe din tara vecina, Oleksandr Motik. Reamintim ca procesul de negocieri pentru delimitarea spatiilor maritime ale celor doua tari in Marea Neagra a fost demarat in cursul anului 1998, iar de-a lungul a 23 de runde de negocieri, cate s-au desfasurat pana in prezent, cele doua parti nu au reusit sa ajunga la nici un rezultat multumitor pentru amandoua. Desi partea romana a inteles sa rezolve situatia in conformitate cu normele de drept international, si cu jurisprudenta internationala, Ucraina a sustinut pe tot parcursul negocierilor o varianta care nu ar putea multumi Romania. La 26 august, autoritatile de la Bucuresti au anuntat decizia de a chema Ucraina in instanta la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, pentru o solutionare cat mai echitabila a cauzei. 

 
Reinhumarea cu ritual crestin a ostasilor romani martiriPDF Print E-mail
Aita Seaca, Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :719
Wednesday, 08 September 2004

In curtea bisericii ortodoxe din Aita Seaca, au fost reinhumate cu ritual crestin osemintele ostasilor romani ucisi in urma cu 60 de ani la Aita Seaca.

Initiativa si organizarea acestui act necesar si reparatoriu apartine Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei prin Protopopiatul Ortodox din Sf. Gheorghe si Centrului Ecleziastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan, cu spijinul Garnizoanei militare Sf. Gheorghe, a autoritatilor publice si a societatii civile romanesti din judetul Covasna.

 

Slujba religioasa de inmormantare dupa ritualul ortodox a fost oficiata de un sobor de preoti  din care au facut parte parintele protopop Florin Tohaneanu si  preotii Ioan Cucu din Sfantu Gheorghe, Adrian Lazar din Baraolt, Gheorghe Tomozei din Batanii Mari, preotul militar Ioan Cucu si diaconii Ciprian Staicu si Ioan Marin.

Dupa slujba religioasa au rostit discursuri: Ioan Lacatusu, directorul Centrului Ecleziastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan, Horia Grama, Prefectul judetului Covasna, Adrian Vlad-Casunean, deputat de Covasna, Liviu Cristean, presedintele Asociatiei Cultul Eroilor filiala Covasna, Ioan Solomon, presedintele Ligii Cultural-Crestine Andrei Saguna, Gheorghe Dima, veteran de razboi din Vama Buzaului, preotii Ioan Cucu de la Catedrala din Sfantu Gheorghe, preotul militar Ioan Cucu de la garnizoana militara Sfantu Gheorghe si  parintele protopop Florin Tohaneanu.

Ceremonialul militar a fost sustinut de ostasi ai Jandarmeriei si Garnizoanei Militara Sfantu Gheorghe care au dat onorul cuvenit, iar dupa intonarea imnului national de catre fanfara Comandamentului de Jandarmi Brasov, au depus coroane de flori la mormantul ostasilor martiri reprezentantii Prefecturii Judetului Covasna, unitatilor militare din Garnizoana Sfantu Gheorghe, Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi filiala Covasna, Inspectoratului Judetean de Politie Covasna, Comandamentului de Jandarmi al Judetului Covasna, Primariei Comunei Batanii Mari, ai filialelor judetene ale PSD, PNL, PD, PRM, ai Ligii Cultural-Crestine Andrei Saguna  si  Protopopiatului Ortodox Sf. Gheorghe.

Pe crucea de lemn asezata la capataiul martirilor pana la ridicarea unui monument   este  scris Ostasi romani martiri, cazuti la datorie, in septembrie 1944 in Aita Seaca. In cele din urma, dupa randuiala crestineasca, prin grija parintelui protopop Florin Tohaneanu s-au impartit coliva, colaci si vin tuturor participantilor la acest important eveniment, in randul carora s-au aflat si numerosi localnici. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace si sa le fie tarana usoara!

 

In contextul evenimentelor petrecute acum 60 de ani, respectiv inceperea luptelor armatei romane pentru eliberarea Ardealului de Nord, in ziua de 3 septembrie 1944, subunitati si formatii ale Corpului de Munte aflate in dispozitiv de lupta la nord de localitatea Aita Seaca, au fost obligate, sub puternica presiune a unor forte inamice dotate cu tancuri grele, sa-si abandoneze pozitia si sa se retraga spre sud si spre est. Din documentele de arhiva, rezulta ca  pe 4 septembrie, militari romani izolati, aflati in retragere dezorganizata, au fost interceptati de etnici maghiari din Aita Seaca, luati ostateci, torturati si omorati. Numarul militarilor romani asasinati in aceasta localitate, pana in prezent, nu a fost stabilit cu precizie. Declaratiile martorilor au fost contradictorii, indicand numarul victimilor intre 13 si 100. In urma investigatiilor facute in arhivele militare, in anul 2003, au fost identificati 13 militari decedati si inhumati in Aita Seaca, in septebrie 1944, facindu-se insa precizarea ca nu exista certitudinea ca sunt aceiasi cu cei ucisi de localnici, mai ales ca in lista nu este nici un ofiter.

Din declaratiile unor martori rezulta ca vreo 40 de soldati romani asasinati, sunt inmormantati intr-o groapa; precizandu-se ca doar  intr-o singura groapa sunt vreo 20, ceilalti sunt inmormantati in diferite locuri pe campul din cimitirul din Aita Seaca. Pe 7 septembrie 1944, Corpul de Munte reia ofensiva, iar pe 10 septembrie ajunge pe aliniamentul Micfalau, Batanii Mari; Biborteni, Baraolt, Racosul de Sus - deci la nord de Aita Seaca. Datorita cercetarilor, din ultimii ani, adevarul despre aceste  evenimente dramatice, care, intr-un fel sau altul,  au influientat  intreaga comunitate locala,  si pe un plan mai larg, relatiile interetnice romano-maghiare, a triumfat. Insa, evolutia  structurii etnice si confesionale, din ultimii 50 de ani, a condus practic la diminuarea drastica a comunitatii romanesti  din Aita Seaca.  Numarul  romanilor a sazut de la 316  in 1890, la 284 in 1930,  apoi la 8  in 1941, la 44 in 1992 si la 36 in 2002. A disparut  invatamantul in limba  romana, biserica ortodoxa  nu are preot, vechiul cimitir este in paragina, casa parohiala s-a  daramat, iar despre vechile familii romanesti din sat, mai vorbesc doar pietrele  funerare, care au mai rezistat vitregiilor vremurilor.

 

 
Marele artist Dan Spataru s-a stins din viataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :461
Wednesday, 08 September 2004
Celebrul interpret de muzica usoara Dan Spataru s-a stins din viata miercuri, 8 septembrie, in urma unui atac de cord.

La 64 de ani si dupa indelungi suferinte care i-au marcat ultimii ani din viata, maestrul Dan Spataru a trecut la cele vesnice. O serie de interventii chirurgicale la stomac si pancreas l-au tinut pe Dan Spataru mai mult in spital in ultima perioada. Colegii si familia sa deplang moartea celui care a fost un mare artist al scenei romanesti, dar si un prieten de incredere. Declaratiile celor care au impartit de-a lungul anilor scena cu el arata regretul adanc resimtit de acestia la aflarea tragicei vesti.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

 
Succes total la Bucuresti pentru Alina CojocaruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :454
Wednesday, 08 September 2004
Solista principala a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, Alina Cojocaru, a lasat fara replica audienta de la Bucuresti, in spectacolul sustinut marti seara la Sala Palatului.

Productie a Operei Nationale din Bucuresti, Lacul lebedelor de P.I. Ceaikovski a umplut sala pana la refuz, spectatorii asteptand cu sufletul la gura inceperea reprezentatiei uneia dintre cele mai renumite balerine romance. Interpretand rolul lui Odette-Odile, Alina Cojocaru a fost insotita de-a lungul spectacolului de nume precum Johan Kobborg in Siegfried, Tiberiu Almosnino in Rothbart si Vlad Toader in Bufonul, parteneri la fel de talentati ai romancei. Seara a fost completata cu succes de corpul de balet si orchestra Operei Nationale sub bagheta maestrului Cornel Trailescu. Regia si coregrafia spectacolului apartin regretatului Oleg Danovski, iar scenografia poarta semnatura Adrianei Urmuzescu. Spectacolul de exceptie gazduit de Sala Mare a Palatului face parte din manifestarile prilejuite de Festivalul Artelor, aflat la prima sa editie, care se desfasoara la Bucuresti in perioada 5-12 septembrie. 

 
Monument in cinstea militarilor romani din misiunile internationalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :361
Wednesday, 08 September 2004
Militarii romani care au participat la misiuni internationale si onorarii statutului Romaniei de tara mebra NATO vor avea, incepand cu 25 octombrie un monument dedicat lor in intregime.

Complexul statuar va fi inaugurat cu ocazia Zilei Armatei Romane, in fata Ministerului Apararii Nationale, odata cu deschiderea unei expozitii cu tema participarii armatei romane la misiuni internationale, se anunta intr-un comunicat al MApN. Avand la baza un proiect al artistului Gheorghe Ionita, monumentul este realizat de specialistii militari din cadrul Directiei Domenii si Infrastructuri a MApN din resurse extrabugetare. Monumentul, construit in totalitate din bronz, va masura 6 metri in lungime si va cantari aproximativ 5 tone. In partea centrala se afla o spada si un scut, iar simbolistica este centrata pe unitate, forta, stabilitate, ordine si disciplina.  Pe fundal va fi dispusa o inchidere semicirculara care va include plachete inscriptionate cu principalele misiuni la care au luat parte militarii romani in perioada 1991-2004., se mai arata in comunicat.

 
Nasterea Sfintei Maria celebrata de romanii din CanadaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :792
Wednesday, 08 September 2004
Parohia Sfantul Gheorghe din New Westminster, 1932 Eight Avenue, va fi gazda oficierii Sfintei Liturghii de miercuri, 8 septembrie.

Slujba, oficiata de preotul Stefan Fronea incepand cu orele 10.30, va celebra nasterea Sfintei Fecioare Maria.

 
Cladirea Liceului Lucian Blaga transformata de separatisti in hotelPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :467
Wednesday, 08 September 2004
In cladirea in care activa, pana la 15 iulie curent, scoala nr. 20 din Tiraspol, actualul Liceu "Lucian Blaga", va fi un hotel, a comunicat marti pentru AP FLUX directorul liceului, Ion Iovcev.

Reamintim ca anterior, separatistii si-au motivat refuzul de a inregistra liceul din Tiraspol prin starea nesatisfacatoare a cladirii pentru desfasurarea   procesului de invatamant. "I-am rugat pe parinti sa nu se grabeasca sa mearga la Chisinau pentru a protesta in Piata Marii Adunari Nationale, ci sa le permita oficialilor moldoveni sa rezolve ei problema. O asemenea manifestatie trebuie sa fie bine gandita si bine organizata, iar ei ce vor face si unde vor merge? Cred ca problema poate fi rezolvata altfel, desi parintii isi fac griji. Ei incep a se gandi ca in curand copii lor vor fi nevoiti sa mearga la alte scoli, iar deoarece scoli romanesti prin apropiere nu mai sunt, ei vor fi nevoiti sa plece de acasa", a declarat Iovcev. Potrivit ministrului Reintegrarii Vasili Sova, mediatorii conflictului iscat de situatia invatatmantului in limba romana in regiunea transnistreana, i-au cerut liderului separatist Igor Smirnov o intrevedere pentru a discuta problema scolilor, dar deocamdara nu au primit nici un raspuns.

 
Ariadnae Filum sprijinit in lupta pentru pastrarea identitatii nationale a romanilor din SerbiaPDF Print E-mail
Petrovat, Serbia/Romanian Global News
Accesari :785
Wednesday, 08 September 2004
Pe data de 8 septembrie, la Petrovat, regiunea Branicevo, se inaugureaza cancelaria comuna dintre asociatia culturala Ariadnae Filum si Comunitatea Rumanilor Paulj Matejic, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Cu ocazia aceasta va fi organizata si conferinta de presa. Cu ajutorul Romaniei(DRP), romanii timoceni au capatat inca un spatiu in care isi pot desfasura activitatile atat de  importante pentru pastrarea identitatii nationale si culturale. Comunitatea Rumanilor Paulj Matejic este o organizatie infiintata in luna februarie anul acesta. Ea poarta numele marelui voievod de origine romana din perioada Primei Rascoale a Sarbilor impotriva Turcilor. Colaborarea dintre membrii acestor organizatii este vitala pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta, de mai bine de doua secole, comunitatea romanesca din Serbia de Nord Est.

 
Iurie Rosca condamna la Tbilisi ocupatia rusa din BasarabiaPDF Print E-mail
Tbilisi, Georgia/Romanian Global News
Accesari :295
Wednesday, 08 September 2004
Presedintele PPCD Iurie Rosca, aflat intr-o vizita la Tbilisi, a avut marti, 7 septembrie, o intrevedere la sediul Misiunii OSCE din Georgia

cu seful Biroului pentru dimensiunea umana Marc Behrendt, care a facut o prezentare generala a situatiei privind democratizarea si protectia drepturilor omului in Georgia, aratand "aspectele vulnerabile ale reformelor existente pana la schimbarea puterii". Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al PPCD, Behrendt a spus ca o problema care s-a discutat deosebit de acut in mediile politice georgiene si in cadrul organizatiilor internationale, care acorda asistenta pentru consolidarea institutiilor democratice, este cea a descentralizarii puterii, proces care intampina obstacole din cauza scindarii teritoriale a statului. "Mass-media independenta este dezvoltata puternic in Georgia, la ora actuala existand un numar impresionant de ziare si posturi de televiziune, care asigura libera circulatie a informatiei. Activitatea Misiunii OSCE este focalizata in mod special asupra regiunilor secesioniste Osetia de Sud si Abhazia", a precizat oficialul OSCE. El a spus ca dupa depasirea diferendului teritorial din Adjaria, s-a vazut ca pentru celelalte zone secesioniste va fi nevoie de o perioada de timp mai indelungata si de o participare mai activa a comunitatii internationale in dialogul dificil cu Federatia Rusa pentru a determina retragerea prezentei militare a acestei tari din Georgia". La randul sau, Iurie Rosca a vorbit despre situatia politica din Republica Moldova, pe care a caracterizat-o ca fiind afectata de doua crize majore. "Prima este legata de diferendul moldo-rus din Transnistria, de prezenta militara rusa si de efectele politice, economice si umanitare provocate de presiunile externe asupra Republicii Moldova. Cea de-a doua criza politica este determinata de Partidul Comunistilor, care aplica practicile totalitare de administrare a treburilor publice si persecutare a Opozitiei, a organizatiilor neguvernamentale si a presei independente, pe care le trateaza ca pe niste inamici interni, iar in aceasta situatie, cand drepturile si libertatile fundamentale ale omului sunt incalcate in mod sistematic, devine tot mai problematica desfasurarea unei campanii electorale libere si corecte in anul 2005, ceea ce alarmeaza atat societatea, cat si pe reprezentantii comunitatii internationale", a declarat Rosca. Intrevederea lui Iurie Rosca cu reprezentantii Noului Partid Conservator din Georgia a fost un bun prilej pentru informarea reciproca asupra climatului politic general din cele doua state, precum si asupra activitatii la nivel parlamentar si local al acestora. Asa cum Republica Moldova si Georgia se afla in tranzitie, activitatea legislativa, elaborarea cadrului normativ care sa fortifice democratia si libertatile cetatenesti, sa impulsioneze dezvoltarea economica a societatii pe principiile economiei liberale de piata raman printre preocuparile prioritare ale celor doua partide."In acest sens, liderii politici de la Tbilisi si Chisinau au convenit sa valorifice experienta colegilor sai din alte tari post-comuniste, care se afla pe o treapta mult mai avansata prin reforme, pentru a evita greselile comise in situatii similare. Interlocutorii au cazut de acord ca apropierea de Uniunea Europeana si NATO raman pe agenda prioritatilor strategice ale celor doua tari, fortele politice democratice avand misiunea sa le promoveze in fata opiniei publice, ca si in fata partenerilor occidentali. Iurie Rosca a adresat colegilor georgieni invitatia de a vizita Republica Moldova.

 
Saptamana romaneasca pe unde scurte in ElvetiaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :511
Wednesday, 08 September 2004
Saptamana 6-12 septembrie la postul elvetian de radio RSR la 1ere (Radio Suisse Romande)  va fi marcata de emisiuni cu si despre Romania.Incepand de luni, 6 septembrie, postul amintit a inceput difuzarea unei serii de documentare realizate pe taram romanesc de reporteri elvetieni consacrati, dar si interviuri cu personalitati din Romania, in cadrul emisiunii Un dromadaire sur lepaule (Un dromader pe un umar). Ziua intai a seriei De-a lungul crestelor Carpatilor a fost luni, 6 septembrie, cand Jean Cuisenier, etnolog de meserie si pasionat de cultura europeana, autor al unui numar mare de carti despre Romania si despre Carpati, a oferit ascultatorilor postului RSR, amanunte despre istoria, obiceiurile si cultura populara  a Carpatilor. Marti, 7 septembrie, in cadrul aceleiasi serii de emisiuni, Anca Seel, o pictorita de origine romana ce traieste in prezent la Neuchatel, in Elvetia, a vorbit publicului despre Romania pe care ea si-o aminteste. Ziua de miercuri, 8 septembrie, ziua 3 a periplului prin Romania, il alege pe sciitorul roman Emil Cioran ca reprezentant al culturii romanesti si ofera publicului extrasuri din opera autorului nascut la Rasinari, in Transilvania, in 1911. Spre finele saptamanii, joi, 8 septembrie, echipa din redactia emisiunii Un dromadaire sur lepaule il va avea ca invitat pe sociologul, jurnalistul, scriitorul, editorul si maestrul de conferinte, Adrian Rachieru. Emisiunea de vineri va aduce publicul elvetian interesat de Romania, dar si pe romanii din diaspora elvetiana in legatura directa cu Bucurestiul, cu jurnalistul roman Valentin Manescu, iar sambata, in ultima zi a sesiunii De-a lungul crestelor Carpatilor , intre orele 14.00 si 16.00 va fi reluata integrala carnetelor de calatorie ale saptamanii intreprinse de Dromader. Emisiunea Un dromadaire sur lepaule, difuzata de luni pana vineri intre orele 13.00 si 14.00 si redifuzata sambata intre 14.00 si 16.00, isi invita ascultatorii sa ii urmeze pe realizatorii reportajelor pe drumuri din intreaga lume, prin intermediul calatoriilor prin imagini si sunete, care aduc in prim plan viata din alte locuri, alte peisaje, precum si alte istorii.
 
Starea de sanatate a grevistilor foamei de la Teleradio se deterioreazaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :770
Wednesday, 08 September 2004
Starea jurnalistilor aflati in cea de-a 17-a zi de greva a foamei s-a  inrautatit considerabil, se arata intr-un comunicat difuzat marti, 7 septembrie, de Comitetul pentru Apararea Demnitatii Umane si Profesionale (CADUP).

Potrivit sursei, Andrei Tucanu este foarte slabit, nu poate merge si vorbeste cu dificultate, academicianul Anatol Codru a avut febra pe fondul unei aciditati crescute, Paulina Condrea are ameteli, fiind foarte slabita, iar Sozont Podoprigor este la limita rezistentei fizice. "Conditiile de desfasurare a grevei raman a fi inumane: sub umbrele acoperite de musamale, spatiul fiind insalubru, in praf si noroi, existand pericol ridicat de infectie, ceea ce constituie un risc pentru sanatatea si viata lor, in conditiile slabirii organismului si scaderii imunitatii", se arata in comunicatul CADUP. Comitetul atentioneaza opinia publica ca, nici autoritatile Republicii Moldova, nici administratia Companiei "Teleradio- Moldova", nu au raspuns pana in prezent sesizarilor protestatarilor, continuand comportamentul sfidator, dezinformarea si propaganda.  "Reticenta acestor institutii abilitate sa dezamorseze situatia este cu atat mai iresponsabila cu cat mai multi jurnalisti protestatari, precum si sustinatori ai acestora, au declarat, incepand cu 22 august, greva foamei. Mai mult decat atat, a inceput un proces reprobabil de hartuire a protestatarilor de catre autoritatile publice centrale ale statului, prin subdiviziunile si serviciile sale. In speta, fara sa fie respectata procedura legala de citare a persoanelor in instanta de judecata, impotriva mai multor jurnalisti au fost emise ordine de aducere fortata in instanta de judecata", se arata in comunicatul CADUP. Pana in prezent au fost emise ordine de aducere fortata pe numele jurnalistilor Constantin Lunca, Violeta Gorgos, Angela Arama, Ala Rusu si pe numele juristei Svetlana Revenco. De aceasta data este vorba de procese administrative pornite impotriva jurnalistilor-protestatari pentru participarea la actiunea spontana de protest din 27 iulie, in sala de conferinte a Casei Radio. CADUP precizeaza ca in dimineata zilei de 6 septembrie jurnalistii s-au pomenit la usa cu reprezentantii politiei judiciare, care au venit sa puna in aplicare ordinele judecatorilor si implicit sa-i intimideze. In aceeasi ordine de idei se inscrie si refuzul Procuraturii Generale de a deschise dosare penale impotriva celor care au atacat manifestantii pasnici din fata Casei Radio. "Actiunile de intimidare, hartuire, reprimare si inabusire intreprinse de autoritatile statului demonstreaza faptul ca acestea nu mai sunt institutii de aparare a legii, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, ci un aparat represiv similar celor din perioada stalinista", se mai arata in comunicatul CADUP.

 
S-a stins din viata Cosmin ComanescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :466
Wednesday, 08 September 2004
Desi de multe ori, romanii aflati dincolo de granitele tarii se mobilizeaza pentru a veni in sprijinul semenilor lor din tara, si mai ales a copiilor cu probleme de sanatate, in cazul lui Cosmin Comanescu nici macar solidaritatea semenilor sai nu a mai fost de ajutor.Cosmin Comanescu, al carui caz a fost mediatizat pe larg atat de presa interna cat si de ziarele si paginile de internet din diaspora, s-a stins din viata la 2 septembrie, dupa o lunga suferinta, informeaza site-ul romanilor din Elvetia. Dupa un transplant de maduva efectuat in iarna acestui an la o clinica din Italia, pentru care romanii au strans suma necesara, si care parea un real succes, se pare ca tanarul a cazut victima unor complicatii. In perioada in care inca se mai afla in Italia, starea lui Cosmin era din ce in ce mai buna, fara ca cineva sa se astepte la complicatiile ce aveau sa apara la intoarcerea in tara, cand el a contactat o pneumonie intr-un spital din Timisoara. Ajutorul celor care au fost cu sufletul dar si material alaturi de familia lui Cosmin a venit la timp, medicii din Italia reusind sail salveze de o boala crunta care avea sa ii curme viata mult prea devreme, dar se pare ca destinul s-a impotrivit cu inversunare sa cladeasca si un viitor pentru tanarul Cosmin Comanescu, care s-a stins din viata mult prea devreme, la 27 de ani.
 
Cultura romaneasca la inaltime la Festivalul International de la MendenPDF Print E-mail
Menden, Germania/Romanian Global News
Accesari :659
Wednesday, 08 September 2004
Cea de-a zecea editie a Festivalului International de la Menden incheiata recent, i-a transformat pe reprezentantii romani in vedetele publicului.

La Festival au mai participat, alaturi de tara noastra si tari cu o bogata traditie culturala, precum Germania, Franta, Italia, India, Lituania, sau chiar statul Bhutan. Dansul, muzica si portul popular romanesc s-a aflat la inaltime, nume precum Alexandra Sumedrea si Raluca Garbacea din Brasov, Alexandra Carlsson, Irina Gorpin si Daniel Dragomir din Constanta, cucerind publicul venit la Menden. In afara de dansuri si cantece de acasa, romanii au adus in atentia localnicilor germani sau turistilor si o expozitie de icoane romanesti, realizate de aradeanul Ionut Colta. Trioul Marcel Goiana, Lucian Goiana si Florinel Mihalache a oferit un concert exceptional de muzica populara acompaniat cu instrumentele lor preferate - bas, contrabas si tambal. Un veritabil spectacol a sustinut si violonistul Florentin Chiran, stabilit in Berlin, unde evolueaza in prezent intr-un spectacol muzical inspirat din romanul Mizerabilii, al lui Victor Hugo. Spectacolul de gala al Festivalului International de la Menden a ocazionat si prezenta actorilor condusi de Dan Puric (Violeta Totir, Carmen Ungureanu, Adrian Horobet, Dragos Huluba si Vlad Oancea), aflati pentru a doua oara la Menden dupa trei ani si care au incantat audienta cu spectacolele lor de pantomima. Evenimentul organizat cu succes an de an la Menden, s-a datorat si anul acesta muncii neobosite a Angelei Amecke, o aradeanca stabilita de mult in Germania, care face posibila, la fiecare editie a Festivalului, si invitarea celor mai talentati artisti romani.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions