Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Moscova incita Kievul sa continue Canalul BastroePDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :487
Tuesday, 07 September 2004
"Federatia Rusa porneste de la premisa ca autoritatile Ucrainei, precum si compania care executa lucrarile de amenajare a canalului Bastroe, au efectuat o expertiza ecologica corespunzatoare in scopul de a reduce la minimum pagubele pentru unicul sistem ecologic al Deltei Dunarii.

In Rusia se urmareste cu atentie evolutia situatiei in jurul construirii de catre Ucraina a canalului Bastroe", se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute de Ambasada Federatiei Ruse in Romania si preluat de Mediafax. Ambasadorul Rusiei in Ucraina, Victor Cernomirdin, a declarat saptamana trecuta ca Moscova sustine proiectul ucrainean de construire a canalului Bastroe in Delta Dunarii, in pofida criticilor formulate de Uniunea Europeana, Statele Unite si Romania. "Ucraina face ceea ce trebuie sa faca si are dreptate", a afirmat Cernomirdin, care a calificat drept o "psihoza" criticile la adresa proiectului. Pe de alta parte, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a criticat din nou recent initiativa Ucrainei de a construi un canal navigabil pe bratul Bistroe al Dunarii. "Ca raspuns la demersurile ministrului Afacerilor Externe, Mircea Geoana, de sesizare a UNESCO cu privire la activitatile unilaterale ale partii ucrainene in problematica construirii canalului Bastroe, directorul general al organizatiei, Koichiro Matsuura, a reiterat, vineri, 3 septembrie, atasamentul organizatiei fata de concluziile misiunii comune UNESCO (Programul Omul si Biosfera) - RAMSAR din octombrie 2003", se mentioneaza in comunicatul transmis de Ministerul roman al Afacerilor Externe. In scrisoarea transmisa ministrului roman de Externe, Mircea Geoana, directorul general al UNESCO aminteste ca alegerea de catre autoritatile ucrainene a bratului Bastroe pentru construirea canalului navigabil Dunare-Marea Neagra este cea mai nepotrivita solutie din trei alternative analizate pentru construirea canalului navigabil. UNESCO a recomandat din nou Ucrainei sa realizeze o evaluare completa a impactului transfrontalier al construirii acestui canal asupra Deltei Dunarii si a solicitat ca Ucraina sa informeze autoritatile romane la fiecare etapa a procesului de constructie. "Directorul general al UNESCO isi exprima totodata ingrijorarea fata de faptul ca autoritatile ucrainene nu au dat curs in mod corespunzator concluziilor misiunii UNESCO-RAMSAR. De asemenea, se subliniaza ca UNESCO nu sprijina proiectul ucrainean in forma sa actuala si ca, din perspectiva Programului "Omul si Biosfera", solutia optima nu poate fi atinsa decat printr-un dialog constructiv intre toate partile interesate", se mentioneaza in comunicatul Ministerului roman al Afacerilor Externe.

 
Elevii Liceului "Lucian Blaga" din Tighina ameninta cu proteste la ChisinauPDF Print E-mail
Tighina, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :442
Tuesday, 07 September 2004
Scolile romanesti din Transnistria, care au fost inregistrate la oficiile ministerului educatiei si-au inceput anul de studiu 2004-2005 luni 6 septembrie.

In autoproclamata republica nistreana s-au desfasurat actiuni de marcare a acestui eveniment, transmite corespondentul Romanian Global News la Chisinau. Scolile care inca nu s-au "inregistrat", continua formele de protest impotriva regimului nistrean. Potrivit directorului Liceului teoretic Alexandru cel Bun din Tighina, Maria Roibu, parintii elevilor continua sa apere liceul de separatisti, prin aflarea lor non-stop in cladirea liceului inca de la 15 iulie curent. Nu vom parasi cladirea pana cand nu vom obtine inregistrarea de care avem nevoie, pentru a nu urma soarta liceelor din Tiraspol si Rabnita, a declarat dna. Roibu. In conditiile in care Liceele Lucian Blaga din Tiraspol si Evrica din Rabnita nu vor primi autorizare acestea vor ramane inchise, iar copii isi vor prelungi vacanta pana la 13 septembrie. Directorul Liceului teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, a declarat ca situatia este critica. In timp ce  toata lumea este alaturi de copii si parintii din Osetia de Nord, noi, care suntem aproape in aceiasi situatie, suntem uitati de toti. Venim impreuna cu pedagogii si parintii in fiecare zi langa scoala, iar aici suntem inconjurati de foarte multi militieni, care ne ameninta ca vom fi arestati si ca daca suntem mai mult de trei persoane, formam o demonstratie neautorizata, a spus el. Cerem conducerii de la Chisinau sa intreprinda tot ce este necesar pentru ca la 13 septembrie copiii sa poata veni la scoala. In caz contrar, vom veni impreuna cu parintii si elevii la Chisinau si vom protesta in Piata Marii Adunari Nationale. Imi pare foarte rau ca nu ne acorda atentie si timp de emisie posturile nationale de radio si TV. Dupa cum se deruleaza evenimentele am foarte putina nadejde ca problema va fi rezolvata pana la sfarsitul acestei saptamani si atunci vom fi nevoiti sa venim cu totii la Chisinau sa cerem ajutor, a conchis directorul Iovcev. 

 
Iliescu, cel mai important demnitar roman la Londra, dupa cinci aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :434
Tuesday, 07 September 2004
Presedintele Iliescu a inceput marti, 7 septembrie, o vizita de patru zile in Marea Britanie.

Pe parcursul aceste vizite, seful statului roman se va intalni cu primul ministru britanic Tony Blair, cu ministrul de Externe Jack Straw, ministrul de Interne David Blunkett si cu ministrul Comertului, Patricia Hewitt. Ambasadorul britanic la Bucuresti, Quinton Quayle a apreciat ca in ultimii cinci ani, aceasta este cea mai importanta vizita in Marea Britanie a unui demnitar roman. Miercuri, 8 septembrie, Iliescu urmeaza sa aiba intrevederi cu premierul Blair, axate pe progresele inregistrate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Marea Britanie a sprijinit in mod constant incheierea negocierilor in acest an si aderarea la Uniune in 2007. Aproximativ 25 de consilieri britanici lucreaza impreuna cu autoritatile romane pentru a face din integrarea in UE un succes, a mai spus Quayle, el subliniind ca Tony Blair a fost cel care a propus in 1999 initierea negocierilor de aderare pentru Romania. Pe lista de subiecte care se vor afla in atentia premierului Blair si a sefului roman de stat se mai afla si cooperarae militara in Irak si modul in care Romania se achita de angajamentele sale internationale. Tot in cadrul vizitei intreprinse zilele acestea in Marea Britanie, Ion Iliescu va lua parte joi, 9 septembrie, la ceremonia de livrare a vasului Regele Ferdinand, una din cele doua fregate contractate de tara noastra din Marea Britanie.  "Cele doua nave sunt interoperabile cu cele NATO si de aceea vor putea fi puse la dispozitia Aliantei pentru orice fel de operatiune, oriunde in lume" a aratat Quentin Quayle.

 
Campanie de eradicare a micii coruptii in RomaniaPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :727
Tuesday, 07 September 2004
Romania se va afla, in perioada 9-22 septembrie, in plina campanie Nu da spaga !.

Timp de aproape o jumatate de luna, caravana cu acelasi nume se va plimba prin 12 orase din tara, unde vor fi organizate spectacole si dezbateri pe marginea subiectului mica coruptie. Teme precum ce este spaga sau de ce sa nu dai spaga, precum si dezbateri privind aplicarea in practica a tehnicilor prin care sa nu dai spaga, se adreseaza mai ales tinerilor cu varste intre 15-25 de ani. Spectacolele organizate cu aceasta ocazie ii asteapta, de asemenea, pe toti cei interesati de subiect, pe reprezentantii mass media, precum si autoritatile locale. Organizatorii acestei campanii, Fundatia Concept, Transparency International Romania si Teatrul pentru Copii si Tineret Ariel Targu Mures, vor organiza o conferinta de presa in deschiderea manifestarilor. Traseul pe care organizatorii l-au schitat pentru caravana Nu da spaga, in prima sa etapa, este urmatorul: Targu Mures (9 septembrie), Cluj Napoca (10 septembrie), Timisoara (11 septembrie), Sibiu (12 septembrie), Brasov (13 septembrie). Campania este finantata de Uniunea Europeana prin Programul Phare Sociatete Civila 2001.

 
MAI i se cere rezolvarea situatiei apatrizilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :415
Tuesday, 07 September 2004
Membrii Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Apatrizilor din Romania (APADAR) au protestat marti, 7 septembrie, in fata sediului Ministerului Administratiei si Internelor.

Actiunea de protest a avut ca scop obtinerea din partea autoritatilor de la Bucuresti a unui raspuns clar si oficial in problema celor sapte apatrizi aflati de mai bine de doi ani in zona aeroportului Henri Coanda, dupa cum a aratat presedintele asociatiei, Viorel Ionescu. Cei sapte, care au renuntat, odata stabiliti in alte tari, la cetatenia romana, au fost de curand returnati, iar autoritatile romane incearca in prezent sa ii determine sa intre in tara, a mai aratat presedintele APADAR, subliniind in acelasi timp ca nu poti sa aduci, insa, un om in tara impotriva vointei lui. Viorel Ionescu a cerut zilele trecute sa fie primit in audienta de catre ministrul Administratiei si Internelor, Marian Saniuta, fara  ca aceasta cerere sa ii fie aprobata.

 
Schite grafice ale personalitatilor din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :347
Tuesday, 07 September 2004
Luni, 13 septembrie, cu incepere de la orele 13.00, A.M Press lanseaza albumul Cum ma vezi si cum te vad 101 portrete de Marian Avramescu, publicat de Monitorul Oficial.

Lucrarea, prefatata de Adrian Nastase, reuneste intre paginile sale imaginile unor personalitati politice, economice, sau din lumea mass-media romaneasca. Albumul graficianului Marian Avramescu este structurat pe mai multe capitole, dintre care primul, intitulat Portrete in loja centrala, cuprinde portretele Regelui Mihai I, al lui Ion Iliescu si al Patriarhului Teoctist. Capitolul Extrageri din cutia cu acuarele, cel de-al doilea al lucrarii, infatiseaza politicieni romani prezentati in ordinea varstei. Capitolul dedicat presei romane si numit Rastigniti in pironul pixului cuprinde imagini ale celebrilor Dumitru Tinu, Ovidiu Ioanitoaia, Mihai Tatulici, Cornel Nistorescu, pana la Marius Tuca, prezentati si ei tot in ordinea varstei. Sectiunea Jogging prin gradini suspendate reprezinta o colectie de portrete ale unor personalitati din mediul academic si scriitoricesc. Nu lipseste nici de aici capitolul dedicat economistilor, Cum sa spargi cu pensula - o banca, in care sunt prezentati principalii directori de banci din Romania. Cei mai prosperi afaceristi din tara, cei mai bogati oameni din patiul mioritic nu scapa nici ei de pensula graficianului, schitele lor putand fi si ele admirate in secventa Vitrina cu capitalisti, dintre care ii amintim pe Ion Tiriac, George Copos, Adrian Sarbu, Gica Hagi, sau Ali Ergun Ergen, printre cei 25 alesi de autor. Dincolo de schitele trasate de Marian Avramescu, lucrarea mai cuprinde si marturii ale personajelor principale, solicitate sa comenteze cu umor o trasatura a firii lor. Primele 100 de exempare din album vor fi prezentate intr-o maniera deosebita, numerotate, semnate de autor si certificate la notar, ceea ce le confera o valoare bibliofila foarte mare.

 
Festivalul International de Pian la debutPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :461
Tuesday, 07 September 2004
Festivalul Concurs International de Pian si Compozitii pentru Pian Carl Filtsch, debuteaza la 7 septembrie in orasul de pe malul Cibinului. Organizatorii evenimentului, aflat la cea de-a IX-a editie, sunt Consiliul Judetean Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu si Munnchener Musikseminar din Germania. Festivalul se va incheia la 12 septembrie, cu Gala Laureatilor, dupa un tur de forta sustinut timp de o saptamana, pentru premierea celor mai buni artisti in domeniu. Vor avea loc, de asemenea, recitaluri de pian ale renumitilor virtuozi Csiky Boldizsar, Szokolay Balazs, Ungaria si Vlad Dimulescu.
 
Monitorul oficial lanseaza Istoria Senatului RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :463
Tuesday, 07 September 2004
Istoria Senatului Romaniei este o noua aparitie editoriala sub sigla Regiei Autonome Monitorul Oficial.

Intr-un comunicat transmis de Monitorul Oficial se arata ca aceasta este prima monografie de acest gen din tara noastra. Cartea este o lucrare exhaustiva, monumentala, elaborata de un grup de istorici romani de prestigiu si este rezultatul unui amplu efort de documentare stiintifica, se mai arata in comunicat. Lansat pe piata la pretul de 2.200.000 de lei, volumul este o carte de studiu, care se adreseaza unui public foarte larg, mergand de la medii academice, pana la medii politice si jurnalistice. Lucrarea este tiparita pe o linie tehnologica de ultima generatie, continand din totalul de 896 de pagini, peste 660 imprimate color pe hartie cretata.

 
Un nou set de masuri pentru protectia muncii si pentru imigrantiPDF Print E-mail
Galicia, Spania/Romanian Global News
Accesari :751
Tuesday, 07 September 2004
Muncitorii straini din Spania vor putea conta, pana la urma, pe un tratament adecvat in ceea ce priveste abordarea problemelor ce apar in campul securitatii muncii, dupa cum se arata in prezentarea Campaniei de Prevenire a Riscurilor de Munca 2004.

Conferinta pe aceasta tema, tinuta la hotelul Araguaney de Santiago, a reprezentat si o ocazie pentru demararea initiativei care va cuprinde pana in decembrie toate provinciile din Stat. Campania se va centra pe sectoarele cu cel mai mare indice de accidente de munca, mai ales domenii precum constructiile si pescuitul. Directorul Asociatiei Mutuale de Accidente de Munca si de Boli Profesionale a Sigurantei Sociale (AMAT), Enrique Valenzuela, citat de El Correo Gallego a anuntat ca se vor investi 356 de milioane de euro, pana in 2005, pentru sustinerea prevenirii riscurilor de munca. La reuniune a fost prezent si directorul general al Directiei de Siguranta Sociala, Miguel Angel Diaz, care a subliniat, ca pentru prima data, panourile pentru publicitatea out-door a acestei initiative vor fi scrise si in limbile oficiale ale celor mai importante comunitati de imigranti care traiesc in Spania: araba, romana si chineza. Se doreste, astfel, sa se ajunga si la cei 955.000 de imigranti inscrisi in sistemul de asigurari sociale, dintre care cei mai multi apartin acestor tari. Presedintele AMAT, Matias Salva, a tinut sa sublinieze ca scopul acestei campanii este acela de a se evita accidentele de munca, sub deviza Evitarea accidentelor de munca, este o munca de echipa, si a indicat in acelasi timp ca este foarte necesar sa se explice comunitatii spaniole, si in mod special angajatorilor si muncitorilor, necesitatea aplicarii tuturor masurilor si normelor legale existente pentru garantarea securitatii si sanatatii lucratorilor in mediul lor laboral. Autoritatile spaniole au mai tinut sa sublinieze ca o cat mai mare siguranta in domeniul muncii reprezinta o dovada a bunastarii colective intr-o societate avansata.

 
Muzica romaneasca la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :477
Tuesday, 07 September 2004
Institutul Cultural Roman din New York organizeaza, marti 7 septembrie, orele 19:30, la Sala Auditorium, recitalul de  pian sustinut de George Foca-Rodi.

Compozitorul si pianistul George Foca-Rodi, originar din Romania, este un muzician inventiv care a concertat atat in Europa, cat si in Statele Unite. Si-a inceput cariera la varsta de noua ani si a studiat cu renumita pianista si scriitoare Cella Delavrancea la Conservatorul din Bucuresti si cu Florica Nitulescu la Conservatorul din Iasi. Pianistul George Foca-Rodi a concertat de mai multe ori la "Lincoln Center" din New York. Programul prezentat de pianistul roman in seara de 7 septembrie in Auditoriumul din New York va cuprinde lucrari de Foca-Rodi, Beethoven si Chopin.

 

 
Contacte importante ale lui Iurie Rosca in cadrul vizitei in GeorgiaPDF Print E-mail
Tbilisi, Georgia/Romanian Global News
Accesari :348
Tuesday, 07 September 2004
Delegatia Partidului Popular Crestin Democrat, condusa de liderul formatiunii, Iurie Rosca, continua vizita in Georgia.

In programul sederii delegatiei PPCD la Tbilisi, se afla o serie de intalniri cu lideri politici, demnitari, conducatori ai organizatiilor neguvernamentale din Georgia, precum si cu reprezentanti ai institutiilor internationale. Luni 6 septembrie, presedintele PPCD Iurie Rosca, a avut o intrevedere cu conducerea Partidului Crestin Democrat din Georgia, in care a facut o ampla prezentare a situatiei politice din Republica Moldova, insistand asupra aprofundarii crizei transnistrene si asupra modului abuziv de exercitare a actului guvernarii de catre comunisti. Crestin-democratii georgieni i-au adus la cunostinta lui Iurie Rosca recentele evolutii politice din Georgia, survenite dupa "Revolutia Rozelor", care a pus capat guvernarii lui Eduard Shevarnadze, au trecut in revista principalele reforme cu caracter constitutional si legislativ intreprinse de noile autoritati de la Tbilisi, precum si impactul acestora asupra dezvoltarii unei societati deschise si democratice. Interlocutorii au abordat pe larg chestiunea separatismului teritorial care afecteaza grav independenta si securitatea Republicii Moldova si a Georgiei, fenomen provocat in cazul ambelor tari din exterior, si mentinut in mod artificial ca urmare a prezentei militare ruse. Liderii celor doua partide au convenit sa dezvolte cooperarea lor atat la nivel bilateral, cat si pe plan international, in special prin intermediul Internationalei Crestin Democrate si a Partidului Popular European. Tot in programul zilei de luni, Iurie Rosca a mai avut o intrevedere si cu presedintele Asociatiei Tinerilor Juristi Georgieni (GYLA), Zurab Burduli, in care s-au discutat aspectele juridice ale tranzitiei spre un stat de drept. GYLA, asociatie cu zece ani de activitate, este specializata in instruirea studentilor si absolventilor facultatilor de drept, prin profesori formati in Occident si dotari logostice de cel mai inalt nivel. Asociatia acorda consultatii juridice tuturor doritorilor si servicii de avocati in procesele care vizeaza respectarea drepturilor omului. Iurie Rosca si Zurab Burduli au abordat stadiul in care se afla reforma juridica si de drept in cele doua tari, facand un schimb de pareri asupra masurilor legislative care garanteaza independenta justitiei, functionarea Consiliului Superior al Magistraturii si statutul judecatorilor, precum si legislatia privind statutul avocatilor, al notarilor, al procurorilor si al serviciilor secrete. Trecand in revista legislatia celor doua tari care tine de puterea locala, Iurie Rosca si Zurab Burduli au cazut de acord asupra faptului ca atat la Chisinau, cat si la Tbilisi reforma in acest domeniu urmeaza sa fie pusa in aplicare prin asigurarea unei reale autoguvernari a colectivitatilor locale dupa modelul tarilor europene. In cadrul acestor intrevederi liderul PPCD a fost insotit de directorul Institutului Republican International (IRI) din SUA pentru Georgia. Mark Lenzi. Iurie Rosca a mai vizitat si sediul central al IRI de la Tbilisi, unde s-a intretinut cu specialistii acestei prestigioase organizatii internationale specializate in dezvoltarea partidelor politice si in organizarea si monitorizarea campaniilor electorale. Expertii acestui institut, Dmitri Shashkin si Maka Shengelia, au facut o caracterizare a ultimelor campanii electorale din Georgia, referindu-se la prestatia principalelor partide si lideri politici din aceasta tara, performantele acestora fiind determinate de utilizarea eficienta a procedeelor si tehnicilor electorale moderne. Prezenta lui Iurie Rosca la Tbilisi se inscrie in dinamica ascendenta a relatiilor externe ale PPCD, care in ultimii ani a stabilit raporturi de parteneriat in SUA, in tarile Uniunii Europene, in America Latina si in spatiul ex-comunist. Data fiind similitudinea situatiei politice a celor doua tari ex-comuniste, Republica Moldova si Georgia, care se confrunta cu aceleasi dificultati, cum sunt consolidarea independentei de stat, restabilirea unitatii teritoriale, fortificarea institutiilor democratice, tranzitia la economia de piata si integrarea euroatlantica, liderii PPCD privesc dezvoltarea relatiilor cu colegii de la Tbilisi  ca pe o necesitate de ordin strategic. Cooperarea intre fortele democratice din cele doua tari se impune cu atat mai imperios, cu cat ambele state sunt nevoite sa faca fata aceluiasi tip de provocari din exterior care ameninta insasi existenta lor. Vizita delegatiei PPCD reprezinta si un gest de solidaritate intr-o perioada extrem de anevoioasa pentru aceasta tara.

 
Tinerii romani din Spania vaccinati gratuit impotriva meningitei CPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :818
Tuesday, 07 September 2004
Pana la finele acestui an, peste 620 de tineri din Madrid, printre care si romanii imigranti, vor fi vaccinati impotriva meningitei C.

Consilierul pe probleme de sanatate, Manuel Lamela, citat de editia electronica a publicatiei spaniole abc, a prezentat ieri campania de vaccinare de anul acesta impotriva meningitei C. Aceasta va incepe lunea viitoare, 13 septembrie, si se va prelungi pana la 31 decembrie, pe diferite segmente de varsta. Comunitatea madrilena isi propune sa vaccineze un numar de 626.581 de tineri, cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani. Un obiectiv important al campaniei de anul acesta, dupa cum a aratat Lamela este de a se administra vaccinul impotriva meningitei C atat tinerilor madrileni, cat mai ales imigrantilor pentru prima data in domeniul sanatatii publice din Madrid. Comunitatea a distribuit, in acest sens, brosuri informative si a initiat o adevarata campanie de afisaj, in mai multe limbi, precum engleza, franceza, romana si chineza, limbile principale in regiune, dupa spaniola. Parintii vor primi toate informatiile necesare in procesul de vaccinare a copiilor lor. Vaccinarea se va face gratuit in 320 de centre din Madrid, atat institutii sanitare, cat si institutii municipale sau private. Copiii tigani vor beneficia si ei de aceasta masura de prevenire a unei epidemii de meningita C, iar pentru ca informatiile sa le parvina, se vor distribui materiale informative si in zonele pe care acestia le frecventeaza. 

 

 
Romanii din Germania conectati direct la problemele din taraPDF Print E-mail
Germania/Romanian Global News
Accesari :337
Tuesday, 07 September 2004
Etnicii germani din Romania care traiesc in Germania sunt puternic ancorati la problemele Romaniei, prin emisiunile realizate in acest domeniu.

Buletinul de stiri al www.siebenbuerger.de realizeaza o ampla prezentare a Romaniei, din perspectiva mai multor domenii. Luna septembrie este deosebit de bogata in astfel de prezentari, printre care mentionam "Fanfara Ciocarlia", Delta Dunarii, istoria etnicilor germani din Romania.

 
Cu inima aproape de romanii din CanadaPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :349
Tuesday, 07 September 2004
In fiecare marti dimineata, Marius Scurtescu realizeaza o emisiune TV deosebit de interesanta pentru si despre romanii din Canada si de acasa. Emisiunea poarta numele de Noi Romanii si are deja o istorie de mai bine de jumatate de an. Difuzata cu incepere de la orele 9.00 si pana la 10.30, de televiziunea canadiana Channel M, emisiunea in limba romana face parte dintr-un program mai amplu de promovare a comunitatilor straine din Canada si a culturilor acestora. Emisiunea  Noi Romanii  mai poate fi vizionata si in cadrul grilei de programe a  a postului OMNI 1. Noi romanii este un program saptamanal de 30 de minute, care se concentreaza pe viata romanilor in Ontario. Programul cuprinde o selectie de stiri, interviuri, dar si elemente de divertisment, profile ale unor artisti locali, spectacole, evenimente ale comunitatii, plus videoclipuri din Romania. OMNI 1, postul de televiziune care gazduieste acesta emisiune romaneasca, este primul sistem de televiziune multicultural, cu programe prezentate in mai multe limbi internationale. Postul TV a primit licenta de emisie inca din 1979, cand functiona sub denumirea de Channel 47, in Toronto. 60% din programele transmise de OMNI 1sunt difuzate in nu mai putin de 15 limbi, precum romana, spaniola, italiana, portugheza, engleza, greaca, poloneza, rusa etc.
 
Trupa de actori din Lugoj evolueaza in Italia si UngariaPDF Print E-mail
Lugoj, Romania/Romanian Global News
Accesari :434
Tuesday, 07 September 2004
In perioada 1-12 septembrie, trupa de actori ai Teatrului Municipal  Traian Grozavescu, din Lugoj, se afla intr- un turneu in Italia si Ungaria.Piesa Soarele si luna , in regia lui Ardeal Ieremia, va fi jucata in sapte reprezentatii, in zona Bassano del Grappa si apoi la un festival de arta teatrala in strada. Piesa de teatru, compusa din mai multe texte populare ce alcatuiesc o naratiune dramatica, va mai fi jucata apoi pe scena Teatrului German din Szekszard, Ungaria - oras infratit cu municipiul Lugoj. In cele din urma, piesa Soarele si luna va fi prezentata si pe scena Lugojului, in cadrul unui simpozion ce are ca tema spectacolele de acelasi gen.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions