Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Seful cailor ferate din Basarabia acuza Ucraina de tradarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :432
Saturday, 04 September 2004

"Conflictul actual dintre Republica Moldova si Transnistria nu ar fi avut loc daca Ucraina nu ne-ar fi tradat si ar fi respectat toate acordurile internationale privind tranzitul de marfuri", a declarat vineri, 3 septembrie,  directorul IS "Caile Ferate ale Moldovei" (CFM) Miron Gagauz in cadrul unei consfatuiri cu sindicalistii intreprinderii.

Potrivit lui Gagauz, "situatia in Transnistria este critica, de aceia, angajatii CFM vor parcurge o perioada destul de dificila". "In pofida problemelor existente, vom continua sa oferim servicii populatiei. Posibil ca  in timpul apropiat salariul angajatilor nostri va fi redus, la fel ca si regimul de lucru, deoarece venitul obtinut in urma tranzitarii marfurilor s-a diminuat cu 50 la suta odata cu adoptarea deciziei autoritatilor transnistrene de a crea propria intreprindere a cailor ferate", a spus Gagauz, desi a lasat sa se inteleaga ca se va stradui sa pastreze toate locurile de munca.  

Liderul sindicatului lucratorilor feroviari Pentili Visan sustine ca  "autoritatile Republicii Moldova trebuie sa intreprinda toate masurile pentru a pastra integritatea CFM si sa tina cont de faptul ca aceasta problema se va rasfrange si asupra altor tari".

Reamintim ca la 20 august curent, autoritatile separatiste transnistrene au anuntat despre crearea unei intreprinderi proprii de cai ferate "in baza filialei CFM din stanga Nistrului". Chisinaul a condamnat aceasta  decizie si a anuntat ca va fi sistat circuitul de marfuri si pasageri pe acest segment. Ucraina a reactionat negativ la aceasta declaratie a Republicii Moldova, afirmand ca "sistarea circuitului de marfuri va afecta activitatea agentilor economici din Ucraina si Republica Moldova si va impiedica procesul de negocieri".

 
Ecologistii basarabeni condamna construirea canalului BistroePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :373
Saturday, 04 September 2004

 

Miscarea Ecologista din Moldova s-a pronuntat vineri categoric impotriva construirii canalului Bistroe, informeaza o declaratie a Miscarii Ecologiste din Moldova (MEM).

In calitate de reprezentant oficial al Centrului "Naturopa" al Consiliului Europei, MEM a cerut autoritatilor ucrainene "respectarea cu strictete a statutului juridic al Deltei Dunarii ca rezervatie biosferica mondiala protejata de UNESCO si de un sir de conventii internationale ratificate de Ucraina". 

"Miscarea Ecologista din Moldova subscrie si adera la toate declaratiile si avertismentele organismelor internationale, ale Consiliului Europei, Comisiei Internationale pentru protectia fluviului Dunarea si ale Departamentului de Stat al SUA, sustine protestele legitime ale ecologistilor ucraineni, se solidarizeaza cu ei si este deschisa sa participe cu ecologistii ucraineni la un program comun de actiuni si de dialog pentru a convinge autoritatile ucrainene sa renunte la distrugerea rezervatiei biosferice mondiale "Delta Dunarii", se arata in declaratia MEM.

Delta Dunarii reprezinta cea mai bogata si frumoasa rezervatie naturala din Europa, luata sub protectia UNESCO ca obiectiv al patrimoniului universal si nici o tara nu are dreptul sa atenteze la integritatea, frumusetea si bogatia acesteia. "Proiectul guvernantilor ucraineni de a construi un canal prin inima rezervatiei contravine flagrant normelor dreptului international si a conventiilor internationale ratificate de Ucraina, punand in pericol de degradare si distrugere totala a celui mai valoros ecosistem deltic din Europa", se mai arata in declaratia Miscarii Ecoliste din Moldova. Ecologistii moldoveni au chemat societatea civila si institutiile statului abilitate din Republica Moldova sa intervina cu argumentele  de rigoare pe cai diplomatice catre omologii lor din Ucraina pentru a respecta conventiile internationale ce protejeaza Delta Dunarii, bazinele dunarean si al Marii Negre.

 
Greva foamei la Teleradio-MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :362
Saturday, 04 September 2004
Cineastul Anatol Codru a intrat vineri, 3 septembrie, in greva foamei, alaturi de alti jurnalisti-protestatari de la Casa Radio, declarand ca va lupta astfel "pentru libertatea cuvantului impreuna cu colegii de la "Teleradio-Moldova".

"Protestez prin greva foamei si impotriva nelegiuirilor, si impotriva genocidului care se produce in stanga Nistrului, unde oamenii se afla ca intr-o pestera, fiind legati la ochi si la gura. Voi protesta impotriva atitudinii Rusiei, care este responsabila de nedreptatea ce se face acestui popor. Am facut acest pas pentru ca sa fiu auzit de catre colegii mei, cineastii si literatii din Rusia si Ucraina, - poate vor lua si ei o atitudine", a conchis Anatol Codru.

Reamintim ca 5 jurnalisti, Anastasia Cojocaru-Cotruta, Paulina Condrea, Sozont Podoprigor, Elena Tamazlacaru, Rodica Mahu si combatantul Andrei Turcanu au declarat, pe rand, greva foamei la Casa Radio. Ulterior, Elena Tamazlacaru a renuntat la greva la insistenta medicilor. Deocamdata, autoritatile nu au luat atitudine clara fata de evenimentele din fata Casei Radio, unde jurnalistii protesteaza non-stop de mai mult de o luna.

 
Televiziunea germana prezinta documentarul Romania inaintea aderarii la UEPDF Print E-mail
Germania / Romanian Global News
Accesari :754
Saturday, 04 September 2004
Postul de televiziune german, N-Tv, va difuza sambata 4 septembrie, intre orele 18.30 si 19.00  si duminica 5 septembrie cu incepere de la ora 23.00, un reportaj realizat de Werner Hubrich Dincolo de Carpati, Romania inaintea aderarii la UE.

Coordonatele pe care se desfasoara reportajul sunt cela ale perioadei de dupa revolutie. Autorul reportajului se refera la directia pe care se inscrie tara noastra in ce priveste aderarea la structurile europene. Regimul Ceausescu a fost rasturnat de aproape 15 ani. In anul 2007 Romania va deveni membra a Uniunii Europene. O tara in revolutie, o tara intre decadere si reconstructie, se arata intr-o prezentare a reportajului pe site-ul postului de televiziune amintit. Reporterul N-Tv, Werner Hubrich, a vizitat Transilvania, regiunea din Romania considerata ca avand cel mai inalt nivel economic si cultural, si cu aceasta ocazie a analizat si drumul pietruit al Romaniei catre Europa.

 
Dans si voie buna la Festivalul BanateanPDF Print E-mail
Ontario, Canada / Romanian Global News
Accesari :470
Saturday, 04 September 2004
Societatea Culturala Romana Banatul din Kitchener, Ontario, Canada organizeaza un sfarsit de saptamana plin de dans si voie buna.

. Evenimentul din Canada, programat sa se desfasoare la Centrul Cultural Romanesc Banatul, marcheaza cea de-a 36-a editie a Festivalului Banatean. Din program: sambata, 4 septembrie, program sportiv, urmat de o seara de dans romanesc, iar duminica, 5 septembrie centrul gravitational al evenimentului Balul Festivalului, cu un bogat program artistic, in cadrul caruia va sustine o reprezentatie Ansamblul Folcloric Timisul, din Timisoara, cu solisti vocali si instrumentisti, cu mai multe dansuri populare romanesti, alaturi de alte trupe de folclor, invitate la festival. Nu putea sa lipseasca nici competitia Miss Banatul, care va avea loc la incheierea programului artistic, insa petrecerea va continua cu muzica de dans pana noaptea tarziu.

 
Romani in pelerinaj in ItaliaPDF Print E-mail
Loreto, Italia / Romanian Global News
Accesari :836
Saturday, 04 September 2004
Peste 70 de romani vor incheia dumnica, 5 septembrie, un pelerinaj la Loreto, in Italia.

Pelerinajul National Unitar al Actiunii Catolice Italia a inceput marti, 1 septembrie, si cuprinde persoane de toate varstele si categoriile sociale. In localitatea italiana Loreto, vin in fiecare an zeci de mii de credinciosi, pelerini, dar si turisti, pentru a vedea fragmentele din casa Mariei, casa in care Maria a primit vestea cea buna de la Arhanghelul Gavriil. Pelerinii romani, reprezentand Actiunea Catolica Romania si-au inceput calatoria sfanta la 1 septembrie de la  manastirea Franciscana din Oradea. Sambata, 4 septembrie, este programata o intalnire a pelerinilor din intreaga lume, pe campia Montorso, unde dupa o noaptea de veghe, duminica, 5 septembrie, Papa Ioan Paul al II-lea va oficia liturghia solemna.

 
Asociatia Culturala "Romania Special in TerminiPDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :410
Saturday, 04 September 2004
Asociatia Culturala "Romania Special in Termini este o asociatie apolitica si fara scop lucrativ, cu sediul in capitala Italiei.

Conservarea patrimoniului national, organizarea unor mainfestari cu caracter cultural, social si educativ sunt cateva din obiectivele declarate ale acestei asociatii. De asemenea, conducerea asociatiei si-a propus sa infiinteze o scoala cu predarea in limba romana si sa deschida o librarie, de unde romanii aflati in Italia sa-si  poata procura carti editate in limba tarii de origine. Mai mult, asociatia desfasoara si o intensa activitate cu caracter spiritual. Printre obiectele de activitate stipulate in statutul asociatiei se mai numara si organizarea de evenimente: conventii, conferinte, seminarii, proiectii de filme si documentare, organizare de concerte, dar si activitati de formare profesionala, programa cuprinzand atat ore de teorie, cat si de practica, in special cursuri de limba italiana. Si activitatea editoriala ocupa un loc important in viata acestei asociatii romanesti. Amintim editarea unui ziar, publicarea unor sondaje de opinie, materiale specializate destinate manifestarilor organizate. Activitatile asociatiei sunt finantate din donatii, cotizatii ale membrilor sai, sponsorizari. Contributia membrilor este stabilita anual de catre consiliul de conducere. Simona Cristina Fodor a participat la simpozionul "Romanii de pretutindeni" de la Mangalia din partea Asociatiei Culturale "Romania Special in Termini " din  Roma, fiind preseditele acesteia. Nascuta in data de 31 noiembrie 1964 la Brasov, Simona Fodor traieste in Italia, la Roma. A absolvit Facultatea de Chimie Tehnologica in centrul universitar Bucuresti. Intre 1988 - 1990 a urmat la Institutul Cultural Italian din capitala Romaniei un curs intensiv de limba si cultura italiana, completat de un altul la Universitatea Populara "Dalles" din Bucuresti. Acest lucru i-a fost de mare folos in Italia, unde a lucrat pe post de traducator pentru mai multe edituri si studiouri de traduceri. De asemenea, ea este si consultant tehnic la Curtea de Justitie din Roma.

Asociatia Culturala "Romania Special in Termini " din Roma, Via Palestro 56, 00185 Roma, tel.: 06/44.60.342, fax: 06/44.67.564, telefon mobil: 3479226533, e-mail: romtrad@tin.it

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions