Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Iliescu cere ajutor international pentru sustinerea invatamantului romanescPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :756
Friday, 03 September 2004
"Ne adresam institutiilor internationale competente pentru a contribui la sprijinirea demersurilor vizand revenirea la o viata normala a scolilor cu predare in grafia latina din regiunea Transnistria a Republicii Moldova", se arata intr-un apel al presedintelui Iliescu catre comunitarea Internationala.

Mesajul presedintiei romane a fost lansat vineri, 3 septembrie, in cadrul Conferintei Internationale pe teme de etica si morala in invatamantul superior si in stiinta in Europa, organizata de UNESCO, la Bucuresti. Iliescu a tinut sa reaminteasca organismelor internationale situatia grea in care se afla, de mai bine de o luna si jumatate, copiii din Basarabia care invata la scolile cu predare in limba romana din autoproclamata republica Transnistria, punctand asupra faptului ca institutiile romanesti de invatamant sunt permanent supravegheate si amenintate de  militiile transnistrene. Seful statului roman deplange, astfel, situatia extrem de dificila in care se afla circa 80 de elevi, in majoritatea lor orfani, baricadati in institutiile de invatamant. Iliescu a mai aratat ca in regiunea nistreana apare stridenta actiunea de impiedicare a elevilor din scolile respective de a invata in limba lor materna, situatie de neconceput in opinia sa, in conditiile in care ne aflam acum intr-o Europa  a secolului XXI. Iliescu a reactualizat problema politicii de purificare lingvistica, practicata acum in regiunea separatista, aratand ca autoritatile de la Tiraspol incalca dreptul la educatie in limba materna, un drept fundamental al omului.

 
Torpile si trageri reale la MangaliaPDF Print E-mail
Mangalia, Romania/Romanian Global News
Accesari :389
Friday, 03 September 2004
Mai multe nave apartinand Fortelor Navale Romane vor executa in perioada 3-9 septembrie lansari reale de torpile si trageri cu armamentul din dotare, in raionul maritim Midia-Mangalia, se arata intr-un comunicat MApN.

Comunicatul citat mai mentioneaza ca la exercitiile ce vor avea loc in urmatoarele zile urmeaza sa participe fregata Marasesti, alaturi de corvete, nave purtatoare de rachete, vedete torpiloare, dragoare maritime, nave puitoare de mine, vedete de interventie si nave auxiliare. Exercitiul va reprezenta si un prilej pentru Statul major al Fortelor Navale de a evalua modul in care militarii indeplinesc misiunile de foc ziua si noaptea. Antrenarea echipajelor se face in conformitate cu standardele Aliantei Nord-Atlantice, urmarindu-se cresterea gradului de interoperabilitate, se mai arata in comunicat. In raionul maritim prevazut pentru desfasurarea aplicatiei au fost luate masuri de siguranta specifice.

 

 
Guvernul Romaniei a premiat delegatia olimpica participanta la AtenaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :761
Friday, 03 September 2004
Intr-o reuniune desfasurata joi, 2 septembrie la Palatul Victoria, a avut loc festivitatea de premiere a sportivilor medaliati la Jocurile Olimpice de la Atena.

Premierul Nastase a tinut sa ii felicite in cadrul alocutiunii rostite in deschiderea ceremoniei pe sportivii romani, cei care au reusit sa aduca bucurie in inimile romanilor prin rezultatele obtinute la recenta Olimpiada de la Atena, dar si pe antrenorii lor. Totodata, seful executivului si-a exprimat speranta ca aceste performante sa fie reeditate la Beijing, si in acelsi timp climatul de performanta astfel creat sa fie semnul sub care romanii vor castiga, de acum inainte, toate competitiile in care se vor afla. Dupa ce i-a facut presedintelui Comitetului Olimpic Roman, Ion Tiriac, cadou lista cu primele 50 de sali de sport, Nastase i-a multumit acestuia pentru rolul sau foarte important de-a lungul anilor si pentru eforturile pe care le-a facut pentru echipa olimpica a Romaniei, sustinand un rol prioritar al acesteia pe lista Guvernului Romaniei. La randul sau, presedintele COR, l-a asigurat pe premierul Nastase ca va verifica sala cu sala, pana va ajunge la finele celor 400 de sali de sport promise de Guvern, viitoare locuri de formare pentru noi sportivi romani si care vor pune bazele unei selectii naturale la nivelul scolilor, dupa cum a aratat Tiriac. Au mai sustinut cuvantari in cadrul ceremoniei de la Guvern, dl Octavian Morariu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, campioana olimpica la canotaj, Elisabeta Lipa, si antrenorul echipei nationale de gimnastica feminina  a Romaniei, Octavian Belu. Elisabeta Lipa a tinut sa multumeasca in numele tuturor sportivilor care au participat la JO de la Atena, primului ministru Adrian Nastase si Guvernului Romaniei, pentru sprijin. Temandu-se sa nu cada in desuet, Octavian Belu a ezitat sa pronunte un cuvant de multumire, dar pana la urma a  reusit sa multumeasca domnului prim-ministru pentru tot ceea ce a facut pentru sportul romanesc, si pentru ca ati avut initiativa pe care cu totii am apreciat-o, de a dubla premierile, ca ati sprijinit aceasta initiativa si ca, nu in ultimul rand, ati facut un pas extraordinar pentru a reda demnitatea antrenorilor. Belu a multumit totodata si Federatiei Romane de Gimnastica, Comitetului Olimpic Roman si poporului roman pentru efortul financiar facut.  In finalul ceremoniei Ion Tiriac a tinut sa-i inmaneze lui Adrian Nastase, in numele Delegatiei Olimpice, un cadou, constand intr-un panou cu toate medaliile si semnaturile medaliatilor de la Jocurile Olimpice Atena 2004.

 

 
Targul Olarilor debuteaza la SibiuPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :444
Friday, 03 September 2004
Asa cum ne-a invatat in fiecare an, devenind deja o redutabila traditie, Primaria Sibiului, in calitate de co-organizator, lanseaza invitatia pentru toti iubitorii de arta traditionala romaneasca la Targul Olarilor, care va avea loc intre 4-5 septembrie, in Piata Mare a orasului.

Targul, ajuns la cea de-a XXXVIII-a editie, va reuni peste doua sute de mestesugari din diferite regiuni ale tarii. Mesterii olari si ceramisti vor prezenta lucrari autentice, care reprezinta zona sau centrul de olarit traditional, si vor purta costume populare din zona respectiva. Targul Olarilor isi propune conservarea si promovarea valorilor artei populare traditionale a olaritului. Organizatorii isi doresc ca de anul viitor manifestarea sa capete un caracter international, prin invitarea unor mesteri din alte tari.

 
Inca doua saptamani de vacanta fortata pentru elevii romani din Rabnita si TiraspolPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :780
Friday, 03 September 2004
Vacanta de vara in liceele romanesti "Evrica" din Rabnita si "Lucian Blaga" din Tiraspol a fost prelungita cu doua saptamani, a declarat presei ministrul Educatiei Valentin Beniuc, joi, 2 septembrie.

Acesta a precizat ca in aceasta perioada "urmeaza sa fie rezolvata situatia din institutiile respective". Consilierul ministrului Educatiei, Agnesa Eftodi, sustine ca in aceasta perioada, Ministerul Educatiei de la Chisinau, impreuna cu organismele internationale, "va incerca sa influenteze liderii de la Tiraspol sa accepte propunerile ca scolile respective sa studieze dupa programele de la Chisinau". Eftodi si-a exprimat speranta ca propunerile vor fi acceptate de partea transnistreana. La 1 septembrie nu au fost deschise liceele din Tiraspol si Rabnita, desi marti, 31 august, Igor Smirnov a declarat la Tiraspol, in cadrul unei conferinte de presa, ca "incepand cu 1 septembrie, toti elevii din Transnistria vor merge la scoala, inclusiv elevii scolilor romanesti". In prezent, in Liceul "Evrica" de la Rabnita studiaza 610 copii, iar in Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol - 550 copii.

 
Voronin face pe opozantul Rusiei si Ucrainei doar atunci cand vorbeste la BBCPDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia/Romanian Global News
Accesari :401
Friday, 03 September 2004
"Regimul transnistrean a fost si ramane o marioneta, deoarece el este condus, de fapt, de Rusia si Ucraina", a declarat presedintele Voronin intr-un interviu pentru serviciul ucrainean de stiri al postului de radio BBC.

Voronin a spus ca nu poate sa afirme cu certitudine ca aceste manipulari sunt efectuate de catre functionari inalti de stat din aceste tari, dat fiind ca in existenta, in Transnistria, a acestei "imense gropi negre si corupte", sunt interesate mai multe structuri care nu au nici o legatura cu structurile oficiale ale Rusiei si Ucrainei. "Pur si simplu, este o afacere ilegala si stiti cum se intampla aceasta - nu numai in Rusia si Ucraina, dar si la noi, in Moldova, si oriunde: in prezenta imenselor mijloace banesti care exista acolo, aceste structuri gasesc posibilitati de a-si promova interesele prin intermediul structurilor oficiale, prin intermediul deputatilor dintr-o tara sau alta", a precizat Voronin. El a mai spus ca aceste interese oscileaza in jurul segmentului de 480 kilometri a frontierei dintre regiunea transnistreana si Ucraina, fapt ce creeaza conditii destul de avantajoase pentru regimul transnistrean. Mai mult, in opinia lui Voronin, reglementarea problemei transnistrene depinde acum integral de pozitia Moscovei. "Noi dorim sa aflam aceasta pozitie, dorim sa intelegem ce interese are Rusia in tara noastra pentru a putea raspunde cu aceleasi interese din partea Moldovei fata de Federatia Rusa", a spus el. "Conducerea de la Chisinau renunta categoric la prelungirea unui scenariu, impus de-a lungul anilor, in procesul de negocieri in problema transnistreana. Aceasta practica negativa a procesului de negocieri, acumulata in toti acesti ani, demonstreaza ca mai departe nu putem merge pe aceasta cale". Referindu-se la relatiile actuale moldo-ucrainene, Voronin a spus ca acestea se afla in continua miscare si dezvoltare. "Pentru noi este clar una: relatiile cu Ucraina trebuie sa fie cat mai prietenoase, bune si fratesti, deoarece in Ucraina locuiesc 350.000 etnici  moldoveni, iar la noi (Ucraina ar trebui sa tina cont de acest fapt) diaspora ucraineana este cea mai numeroasa", a precizat Voronin. Privind relatiile cu Rusia, el a spus ca "acestea se dezvolta in baza intereselor strategice ale Moldovei, relatiile comercial-economice se dezvolta normal, inregistrandu-se chiar un sold pozitiv". Totodata, Voronin a declarat ca exista si probleme nerezolvate, in pofida intelegerilor la care a ajuns cu presedintele Putin. "Moldova este singura tara din CSI care plateste cel mai mare pret pentru gazele naturale. Noi platim la fel ca si Tarile Baltice. De asemenea, timp de trei ani nu a fost rezolvata problema exportului zaharului moldovenesc pe piata ruseasca, nu este solutionata nici problema restructurarii datoriilor pentru consumul de gaze naturale". Referindu-se la atitudinea Republicii Moldova fata de GUUAM, (Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Armenia si Moldova), Voronin a spus ca "atitudinea fata de aceasta structura este destul de rece". "Daca vor exista proiecte concrete, un beneficiu concret pentru tara, desigur ca vom participa, oricare ar fi denumirea acestei structuri, GUUAM sau altfel. Insa doar de dragul politizarii sau a intereselor altor tari, pentru noi o asemenea participare nu este convenabila din toate punctele de vedere", a declarat Vladimir Voronin.

 
Azurrrii romani revin in top-ul fotbalului amator din NZPDF Print E-mail
Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :489
Friday, 03 September 2004
Dupa o puternica lupta pe mai multe planuri, atat sportiv, dar si financiar si birocratic, puternica echipa Azzurii, a romanilor din Noua Zeelanda, reuseste promovarea in noul sezon, relateaza site-ul romanilor din aceasta tara.

Desi echipa este nou infiintata, a avut un parcurs constant bun, impunand respect oricarui adversar. Lotul nu a fost unul omogen, lucru care a solicitat reglarea din mers a mecanismului de joc. In special primele reprize au fost dezamagitoare, echipa conducand la pauza doar in doua din cele 13 jocuri! Cu toate acestea, seriozitatea si spiritul de echipa au facut ca AZZURRI FC sa se impuna cu regularitate. Pentru aceasta, trebuie felicitati toti cei care au pus umarul, dupa posibilitati, la aceasta performanta: Il Capitano Gabriel Streza, George Stropan, Marcus Titus Bulzan, Aurelian Jimmy Popescu, Mihai si Adrian Draghici, Mihai Dumitru, Adrian Tota, Cristian Olaru, Robert Kovacs, Sorin Pescariu, Cosmin Puia, Ica fara frica, Dan Dobrin, Dan Nistor si legiunii straine: Nick Christidis, Marco Casamassima, Stefano Pampanin, Gabor Toser, Ken Powe, Dominic Johnson ... si lista este mult mai lunga. Ca un rezumat al evenimentelor, AZZURRI au obtinut victoria cu 3-0 in partida din 11 iulie 2004, impotriva celor de la Mediterraneo care au utilizat cel putin doi jucatori fara drept de joc si au pierdut cu 3-0 (neprezentare, 22 august 2004) meciul impotriva celor de la Brighton Rovers B, meci care ar fi trebuit disputat pe 29 august 2004, mutat si ametit de CSSL intr-o maniera extrem de neprofesionista. Batalia acestui sezon s-a terminat, dar AZZURRI FC merge mai departe. Si, pentru sezonul viitor, are nevoie de sprijinul tuturor celor cu suflare romaneasca si dragoste de fotbal. Primul meci amical va avea loc in aceasta duminica, 05 septembrie 2004, de la ora 1400, in Elmwood Park, impotriva celor de la Black Lions (o echipa de etiopieni).

 
Infuzia saptamanala de istorie romaneasca la British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :484
Friday, 03 September 2004
Asa cum deja ne-au obisnuit, romanii din British Columbia, au parte in fiecare saptamana de un eveniment deosebit realizat si prezentat de Viorel Popa.

Joi, 2 septembrie, a avut loc la Centrul Comunitar Romanesc un eveniment similar, in care au fost prezentate evenimente marcante din istoria Romaniei si istoria universala, adultilor si adolescentilor. Viorel Popa este absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, promotia 1998. Un an mai tarziu, in cadrul aceleiasi facultati, Viorel absolvea Masterul in Istorie cu specializarea Muzeologie si Arheologie - Conservarea si restaurarea patrimoniului national.

 
Redactia Ziarul de Garda cere anchetarea lui Smirnov la HagaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :867
Friday, 03 September 2004
Echipa de la "Ziarul de Garda" din Chisinau a initiat o actiune prin care cheama reprezentantii societatii civile sa ceara Curtii Penale Internationale (CPI) de la Haga anchetarea lui Igor Smirnov, a subalternilor acestuia, precum si a judecatorilor si procurorilor din autoproclamata republica nistreana.

Potrivit directorului "Ziarului de Garda", Alina Radu, aceasta initiativa este lansata cu scopul de "a obtine condamnarea actiunilor de genocid etnic, organizate timp de 14 ani de catre regimul Smirnov si, in special, a actiunilor legate de scolile cu predare in grafia latina din Transnistria". La 26 august, redactia a trimis o scrisoare la CPI pentru a afla "daca este posibila initierea unei astfel de anchete". La 1 septembrie, publicatia a primit raspunsul, potrivit caruia, "in conformitate cu art. 15 al Statutului de la Roma al CPI, Curtea poate initia ancheta in baza analizei informatiilor serioase parvenite din orice surse, inclusiv private". "Este posibila o astfel de ancheta daca se constata ca exista motive intemeiate", sustine CPI. In opinia juristului Dorin Chirtoaca, CPI ar putea judeca faptele lui Smirnov, iar decizia curtii ar putea pune capat actiunilor duplicitare ale celor implicati in conflict. "In acest sens, societatea civila trebuie sa creeze o coalitie unica si sa actioneze in baza mecanismelor politice si juridice existente. De asemenea, este posibila crearea unui tribunal penal, care ar judeca crimele comise pe durata conflictului transnistrean", a declarat joi presei Dorin Chirtoaca. La randul sau, politologul Vitalia Pavlicenco a subliniat ca "decizia CEDO in cazul Ilascu este importanta prin faptul ca Rusia a fost recunoscuta ca tara agresoare". "Noi nu trebuie sa toleram prezenta trupelor straine. In aceasta actiune trebuiesc atrasi cati mai multi experti pentru a vedea care sunt posibilitatile de initiere a unui dosar. Daca va fi initiata o ancheta, Republica Moldova va trebui sa prezinte toate documentele de care dispune si sa fie responsabila pentru actiunile sale", a spus Pavlicenco. Curtea Penala Internationala, cu sediul la Haga, a fost creata prin adoptarea, de catre 135 de state semnatare ale Statutului de la Roma, la 17 iulie 1998. Statele semnatare au decis sa accepte jurisdictia unei instante permanente pentru "judecarea crimelor comise pe teritoriile sale sau de conationalii lor". CPI examineaza "cele mai grave crime ce prezinta pericol pentru comunitatea internationala (genocidul, crimele impotriva umanitatii, crime de razboi si crima de agresiune), comise incepand cu 1 iulie 2002, cand a intrat in vigoare Statutul de la Roma". Statutul de la Roma este in prezent ratificat de 94 state.    

 
ROMPOST TV revine in CanadaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/ 3 septembrie/Romanian Global News
Accesari :357
Friday, 03 September 2004
Asa cum am anuntat inca din luna august, ROMPOST TV, de limba romana,  si-a reluat activitatea in Canada incepand cu aceasta saptamana.

Audienta emisiunilor a atins o cota impresionanta de 15.000 de telespectatori. Emisiunea va fi difuzata in fiecare marti la orele 3:00 pm si reluata sambata la orele 5:00 pm, ore de audienta maxima pentru statiile de televiziune canadiene. Rompost TV, gazduit de Channel M, este un show de televiziune ce prezinta stiri, calatorii, biografii, arta si cultura, precum si materiale de tip how-to. Reportajele prezentate in cadrul emisiunii sunt adecvate tuturor categoriilor de varsta si sferelor de interes.

 
Peste 400.000 de romani timoceni beneficiaza de un nou sediu Ariadnae Filum / CurcubeulPDF Print E-mail
Zajecar, Serbia/2 septembrie/Romanian Global News
Accesari :446
Friday, 03 September 2004
La Zajecar, a avut loc, zilele trecute, deschiderea oficiala a biroului comun al organizatiilor romanesti din Timoc, Ariadnae Filum si Curcubeul, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Cu aceasta ocazie a fost organizata si o conferinta de presa, la care au vorbit in romaneste presedintii ambelor organizatii: Ivan Jankovic de la Curcubeul si Zavisa Zurz de la Ariadnae Filum. Cladirea, unde se afla sediul, a fost sfintita de catre un tanar preot roman din Timoc. La eveniment au participat mai multi lideri ai romanilor timoceni precum: Pedrag Balasevic, presedintele Partiei Democrate a Rumanilor din Sarbie si vicepresedintele Sasa Jovanovic, Bojan Barbucic, presedintele Centrului Cultural Informativ al Romanilor, Dragisa Kostandinovic, loctiitorul lui Dimitrie Kracunovic, presedintele Miscarii Democratice a Romanilor din Serbia. Astazi am deschis a doua cancelarie impreuna, aici la Zajecar si pot sa va spun ca nu mi-s prea maret pentru asta. Stim cu totii prin ce probleme sau, cum zicem noi la sat, prin ce vant si foc o sa treaca tot lucru asta al nostru. Dar ceva de ce sunt mandru, este ca aici vad destui tineri romani care vor sa schimbe ceva in viata si viitorul sa-l faca mai bun. Multumesc si va chem pe toti, ca impreuna sa facem ceva pentru copiii nostri, ca sa invete limba materna la scoala, in satul nostru, acolo unde s-au nascut, nu ca acum, sa mearga 500 km sau mai mult de la coliba noastra. Sa ascultam slujba, fiecare in satul sau in orasul lui. Unde sunt romani, ar fi bine ca in biserica sa asculte slujba in limba lor.Treaba cu noi e foarte grea. la noi se zice omu e ca pomu. La pom poti sa-i retezi si crengile, el poate sa mai otaveasca, dar daca ii tai radacinile el se usca. Radacinile noastre sunt limba a spus Zavisa Zurz in cuvantul de deschidere. La finalul intrevederii s-a hotarat ca dupa alegerile locale de pe data de 19 septembrie, liderii romani se vor intilni si vor discuta o posibila colaborare intre toate organizatiile romanesti pentru rezolvarea problemelor comune ale tuturor romanilor din Serbia.

 
Conditii tot mai grele pentru romanii din IsraelPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :827
Friday, 03 September 2004
Publicatia Actualitatea Romanesca face in prezenta sa editie de Israel o radiografie a  vietii imigrantilor romani in Israel, a celor plecati sa isi caute un viitor in acesta tara.

Conform informatiilor Actualitatii Romanesti, viata romanilor in Israel nu este deloc una roz, ei fiind lipsiti de drepturi care, in general, le sunt accesibile romanilor din alte tari. Stabilirea definitiva in Tara Sfanta este un deziderat greu de atins pentru romani, la fel si dreptul de munca sau permisul auto. domeniile in care pot munci romanii sosoti in Israel sunt agricultura, constructii sau ca ingrijitori pentru persoanele invalide sau in varsta. Dintre toate aceste domenii, romanii prefera sa lucreze in constructii, cunoscut fiind de altfel de multi ani, numarul mare de romani care lucreaza pe santierele israeliene. De asemenea, este la fel de cunoscut din pacate si numarul de romani care si-au pierdut viata pe aceste santiere in accidentele de munca din ultimii ani. De cele mai multe ori cazarea pentru cei care lucreaza in constructii in statul evreu este la comun, la fel ca si masa, acestea doua adaugandu-se la salariul de baza stabilit. Asigurarea medicala, in cazul in care persoana respectiva beneficiaza de un contract legal de munca, este suportata doua treimi de catre angajator, urmand ca cealalata treime sa o plateasca angajatul. Munca la negru inseamna renuntarea la asigurarea de sanatate, la cazare, la masa, la despagubiri in cazul unor accidente de munca, dar este la fel de adevarat ca daca se doreste asumarea acestor riscuri, munca la negru poate fi mult mai bine remunerata. Dar in acest caz, politia imigratiei il poate expulza pe muncitorul respectiv, o noua escapada in Israel fiindu-i astfel mai greu accesibila acestuia.

 

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions