Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Ziua limbii romane la Chisinau, in absenta comunistilor lui VoroninPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :786
Wednesday, 01 September 2004
La Chisinau, ca de altfel pe intreg teritoriul Basarabiei, au avut loc marti, 31 august, manifestari ocazionate de Ziua Nationala a Limbii Romane.In conditiile in care Republica Moldova, stat de sine statator nu are o zi anume pentru celebrarea limbii de stat, iar imnul tarii este Limba noastra (n.r. limba romana), Chisinaul sarbatoreste de 15 ani, inca de cand se mai afla inca in  structurile URSS, limba noastra cea romana. In Basarabia au avut loc marti, 31 august, conferinte lingvistice, recitaluri de poezie, concerte, expozitii de carte si fotografii istorice, dar si mese de pomenire in cinstea intelectualilor care au luptat pentru limba si cultura romana. Autoritatile comuniste de la Chisnau, presedintele Voronin si simpatizantii sai, nu au aparut la evenimentele prilejuite de ziua limbii romane, organizate de altfel de Uniunea Scriitorilor si de Primaria din Chisinau. Nu numai ca guvernul comunist nu a alocat fonduri pentru aceste manifestari, dar, mai mult, a refuzat sa dea o aprobare pentru dezvelirea bustului lui Liviu Rebreanu in capitala. Pe fondul tristelor masuri la care sunt supusi copiii romani ce invata in scolile cu predare in limba romana din autoproclamata republica Transnistria, serbarile limbii romane de la Chisinau s-au celebrat cu drapelele in berna, in semn de solidaritate cu situatia copiilor romani din Tiraspol, Tighina sau Rabnita, siliti sa invete, in propria lor tara, in alte limbi decat limba lor materna.
 
Senatul Romaniei cere inca o data oprirea lucrarilor la canalul BastroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :738
Wednesday, 01 September 2004
Senatul Romaniei a adresat miercuri, 1 septembrie o declaratie-apel catre parlamentele din tarile membre ale Consiliului Europei, UE si NATO, in care cere acestora sa ia masuri pentru stoparea lucrarilor de constructie a canalului navigabil Bastroe.

Senatul roman arata in acelasi timp necesitatea realizarii unui studiu international, absolut necesar pentru o evaluare corecta si impartiala  a consecintelor pe care le-ar putea avea darea in folosinta a canalului asupra ecosistemului Deltei Dunarii. In cuprinsul declaratiei, Senatul isi exprima dezaprobarea fermafata de inaugurarea primei parti a canalului de catre autoritatile ucrainene la 26 august, in ciuda tutoror demersurilor internationale de stopare a proiectului ucrainean. Ignorarea de catre autoritatile tarii vecine a avertismentelor repetate adresate de oficialitatile de la Bucuresti si sfidarea reactiilor opiniei publice interne si internationale in cazul Bistroe conduc la o serioasa ingrijorare cu privire la disponibilitatea factorilor de decizie ucraineni de a respecta angajamentele asumate in plan bilateral si multilateral", se arata in declaratia Senatului roman. Nesocotind permanent reactiile opiniei publice internationale, ale reprezentantilor unor structuri ca Departamentul de Stat al SUA, Consiliul Europei, Uniunea Europeana, Comisia Europeana, si chiar a organizatiilior de mediu de la Kiev, Ucraina si-a vazut linistita de constructia inceputa. Parlamentarii romani semnatari ai declaratiei-apel tin sa reamniteasca destinatarilor mesajului lor, statutul de care se bucura in prezent Delta Dunarii, parte a patrimoniului natural mondial, aflatata sub protectia UNESCO si sub protectia  prevederilor conventiei Ramsar privitoare la zonele umede de importanta internationala. Totodata in declaratie se mai arata ca tara noastra are in continuare credinta ca un ofort politico-diplomatic conjugat in cadrul unei actiuni ferme comune, in spiritul legalitatii internationale, va aduce tara vecina pe drumul cel bun, facand-o pe acesta sa se conformeze prevederilor dreptului international, pe care in prezent le nesocoteste. in finalul declaratiei Senatul reafirma interesul Romniei de a solutiona situatia conflictuala creata la gurile Dunarii, pe calea unui dialog constructiv romno-ucrainean, in spiritul principiilor ce ar trebui sa guverneze relatiile de buna vecinatate intre cele doua tari. Iesita miercuri, 1 septembrie din Biroul Permanent, declaratia-apel a Senatului Romaniei urmeaza sa fie luata in dezbatere de plenul celor doua camere.

 
Turul Romaniei cu iz epocal pentru turisti strainiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :390
Wednesday, 01 September 2004
Miercuri, 1 septembrie, Gara Baneasa din Bucuresti va primi, in premiera pe tara, un tren de epoca german aflat in plin tur al Romaniei intr-un circuit organizat.

Trenul, tras de o locomotiva ce face parte din patrimoniul Romaniei, are imbarcate in vagoanele sale un numar de 284 de persoane, care se afla pe teritoriul tarii nostre inca de la 26 august. Sejurul petrecut in Romania de turistii straini este organizat de agentia de turism Karpaten Turism, impreuna cu partenerii sai din Germania. Partii romane ii revine obligatia de a asigura transportul, cazarea si masa turistilor, in majoritatea lor germani, britanici si americani. Reprezentanti ai operatorului de tur care a organizat aceasta inedita incursiune pe teritoriul tarii noastre au aratat ca partenerul german al companiei intentioneaza sa mai intreprinda inca cinci astfel de circuite anul viitor in Romania. Listele de asteptare sunt deja acoperite, iar numarul de doritori este in continua crestere. Din Bucuresti, turistii straini vor pleca spre Sibiu si apoi Arad.

 
Imprumut de 10 milioane de dolari pentru Tarom, garantat de statul romanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :434
Wednesday, 01 September 2004
Peste 10 milioane de dolari vor intra in curand in fondurile Tarom pentru achizitionarea a inca patru aeronave A318.

Suma reprezinta avansul pe care Tarom l-a platit, la inceptul anului, companiei franceze Airbus pentru furnizarea celor patru aeronave ce vor echipa compania romana de transporturi aeriene.  Creditul este garantat in totalitate de Ministerul Finanatelor Publice, iar sumele vor fi restituite din bugetul companiei, dar si din bugetul de stat. Primele doua aparate de zbor vor ajunge in dotarea Tarom-ului in cursul anului 2006, iar urmatoarele doua, in 2007. Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 229 de milioane de dolari.

 
Autonomistii maghiari trec la represaliiPDF Print E-mail
Mures, Romania/Romanian Global News
Accesari :347
Wednesday, 01 September 2004
Primarii din Harghita, Covasna si Mures ar putea fi dati in judecata de membrii Consiliului National Secuiesc, pentru ca refuza organizarea unor referendumuri locale cu privire la declararea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Referendumul, care ar urma sa se tina la 26 septembrie, dupa cum declara Imre Fodor, presedintele Consiliului Secuiesc Mures, ar trebui sa exprime opinia locuitorilor din cele 31 de localitati muresene, din Covasna si Harghita, in legatura cu oportunitatea instituirii tinutului autonom secuiesc. Invocand prevederile unei legi din 2000, reprezentantiii Consiliului National Secuiesc, un consiliu de altfel, fara reprezentativitate si sustinut de principalul partid de opozitie din Ungaria, FIDESZ, au amenintat ca ii vor da in judecata in contecios admnistrativ pe acei primari care se vor opune organizarii de referendumuri. Proiectele de autonomie pentru un eventual tinut secuiesc, coordonate de maghiari din Romania, sunt urmatoarele: fie se acorda autonomie doar pentru teritoriul locuit de secui (proiectul senatorului UDMR, Jozsef Csaba), fie regionalizarea Romaniei si acordarea de autonomie sporita pentru Tinutul Secuiesc in cadrul Regiunii Transilvania (varianta propusa de redactorul sef al publicatiei maghiare din Cluj, Kronika, Miklos Bog). Mai mult decat atat, presedintele UDMR, Marko Bela s-a gandit si el la o solutie, care sugereaza, nici mai mult nici mai putin, decat constituirea celor trei judete din estul Ardealului intr-o regiune de dezvoltare.

 
Pentru elevii romani din Rabnita si Tiraspol nu mai incepe scoalaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :827
Wednesday, 01 September 2004
Elevii de la scolile romanesti din Rabnita si din capitala autoproclamatei republici Transnistria nu vor incepe scoala miercuri, 1 septembrie, odata cu celelalte scoli din regiune, asa cum prevede programa scolara a Republicii Moldova.

Desi in ultima perioada problema scolilor cu grafie latina a fost luata in dicutie de nenumarate ori, desi de multe ori tratativele dintre Chisinau si Tiraspol pareau sa conduca spre o rezolvare a acestei probleme, autoritatile republicii separatiste nistrene au refuzat sa reautorizeze scolile cu predare in limba romana de pe teritoriul regiunii Transnistria. Miercuri, 1 septembrie, PPCD va desfasura un miting de protest fata de regimul separatist de la Tiraspol, in fata Ambasadei Federatiei Ruse in Republica Moldova, in care va cere si rezolvarea cat mai grabnica a situatiei scolilor cu predare in limba romana de pe teritoriul Transnistriei. Misiunea OSCE in Moldova, care s-a implicat inca de la inceput in aceasta tensionata situatie a scolilor romanesti si-a exprimat si ea adeziunea, in nenumarate randuri, la actiunile intreprinse pe langa regimul separatist de la Tiraspol de rezolvare pe o cale cat mai pasnica a situatiei scolilor. Seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill  a declarat, la randul sau, ca va face tot posibilul ca procesul de invatamant in scolile cu predare in limba romana, mai ales in cele de la Rabnita si Tiraspol, sa fie reluat la 1 septembrie a.c. In momentul de fata cladirile acestor institutii de invatamant sunt asaltate de catre militienii transnistreni, copiii romani care vor sa invete in limba materna incearca sa se reorienteze catre alte scoli, in timp ce Romania a primit deja aproximativ 70 de dosare de inscriere de la copii de la scolile din Transnistria, dosare pe care autoritatile au declarat ca le vor aproba in totalitate.

 
Western Union nu mai percepe comision pentru banii primiti de afaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :901
Wednesday, 01 September 2004
Western Union ofera, incepand de miercuri 1 septembrie, facilitati la transferul de bani dinspre romanii aflati la munca peste hotare, catre rudele de acasa.

Astfel, daca un roman aflat la munca in strainatate trimite in tara o anumita suma de bani, atunci exact acea suma va ajunge la destinatar, fara ca Western Union sa mai perceapa vreun comision. Noul serviciu de plata direct in euro a fost lansat pe piata la cererea muncitorilor romani de dincolo de granite. Alexandru Badulescu, manager pentru Romania al Western Union, a aratat ca aceste cerinte venite din partea romanilor, clienti ai corporatiei pe care o reprezinta, au fost atent studiate de catre companie. In momentul de fata, Romania este a cincea piata din Europa Centrala si de Rasarit, in tara trimitandu-se in fiecare an in medie 3,5 miliarde de dolari.  Oficiali de la corporatia americana au aratat ca transferurile de bani in Romania au crescut in ultima vreme, iar cererea este tot mai mare, o dovada in acest sens fiind si numarul mare de agentii Western Union, in permanenta crestere pe intreg teritoriul tarii. Avem peste 1.600 de locatii ale agentilor nostri care fac plati, in crestere cu 50 de agentii in ultimii ani. Datele prezentate de staff-ul de conducere al retelei Western Union arata ca in Romania exista in prezent o agentie Western la fiecare 15.000 de cetateni. In prezent suma medie de bani care intra in tara la fiecare transfer este cuprinsa intre 300 si 350 de dolari.

 
Lectia de istorie a Romaniei la British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :504
Wednesday, 01 September 2004
La initiativa domnului Lucian Mircioiu, de la inceputul acestui an, la Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia are loc saptamanal o lectie de istorie a romanilor realizata cu seriozitate si pasiune de Viorel Popa.

Evenimentul din aceasta saptamana are loc joi, 2 septembrie, seara si prezinta o perioada istorica si evenimente marcante din istoria Romaniei. Viorel Popa este absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu. In 1999, in cadrul aceleiasi facultati, Viorel absolvea Masterul in Istorie cu specializarea Muzeologie si Arheologie - Conservarea si restaurarea patrimoniului national. Din 1999 si pana in 2002 cand emigreaza in Canada, Viorel a fost profesor de Istorie la Liceul Baptist "Betania" din Sibiu si colaborator al Muzeului Bruckenthal din aceeasi localitate.

 
Greva de la Teleradio Moldova continuaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :381
Wednesday, 01 September 2004
Dupa cinci saptamani de denuntare a cenzurii, jurnalistii de la compania de radio-televiziune Teleradio Moldova inca mai protesteaza in fata sediului postului.

Unii dintre jurnalisti, dintre care si regizoarea Anastasia Cojocaru-Cotruta, depre care Romanian Global News a mai relatat, au intrat deja in greva foamei in speranta ca autoritatile de la Chisinau le vor lua in seama protestele. Jurnalistii de la Teleradio Moldova sunt nemultumiti de modul in care s-a desfasurat procesul de selectare a angajatilor postului si de modul in care s-au facut reangajarile, protestand fata de faptul ca noua conducere Teleradio a concediat toti jurnalistii cu experienta si care au indraznit sa critice puterea. Mai mult de 50 de jurnalisti continua sa protesteze in momentul actual in fata Casei Radio din capitala Moldovei, manifestandu-si astfel protestul fata de abuzurile noii conduceri. Grevistii foamei stau in prezent sub cerul liber, ei temandu-se de represaliile fortelor politienesti in cazul in care ar aduce la locul protestelor un cort. Reamintim ca in prima saptamana de greva primarul Chisinaului, Gheorghe Susarenco, a acordat grevistilor o autorizatie de protest, care permitea si montarea unui cort. Imediat dupa ce jurnalistii de la Teleradio Moldova au reusit instalarea cortului, politistii au sosit imediat in zona si i-au agresat pe cei prezenti pe motiv ca nu le permiteau sa sechestreze cortul.

 
Design interior romanesc de inalta clasa la FrankfurthPDF Print E-mail
Frankfurth, Germania/Romanian Global News
Accesari :344
Wednesday, 01 September 2004
Obiectele de decor interior romanesti au impresionat zilele acestea publicul care a vizitat  Targul Tendence Lifestyle 2004 din Frankfurth, informeaza publicatia Actualitatea Romaneasca.

Obiectele artizanale traditionale romanesti de ceramica, sticla si lemn au cucerit cumparatorii europeni amatori ai acestui gen. La eveniment au participat din Romania 25 de firme cu articole de uz casnic, cosmetice, decoratiuni sau cadouri. LaTargul Tendence Lifestyle 2004 de la Frankfurth au participat prestigioase companii din Hong-Kong cu articole multifunctionale si frumos finisate, din China, cu flori artificiale si seturi de ceai din bambus si produse in, dar si din tarile europene si SUA. Evenimentul a reprezentat, de asemenea, un bun prilej de intalniri si oportunitati de afaceri in domeniu.

 
Seara romaneasca in CaliforniaPDF Print E-mail
California, SUA/RomanianGlobal News
Accesari :465
Wednesday, 01 September 2004
In cadrul unei exceptionale seri romanesti organizate zilele trecute de Casa Romana din California, a fost prezentata o expozitie de sticla cu vanzare a artistei Laura Prohnitchi-Tudorache.

Expozitia a reprezentat un real succes, iar seara romaneasca a fost intregita de bine cunoscuta si apreciata gastronomie romaneasca, precum si de muzica buna si surprize cu DJ COLO.

 
Contra va fi imprumutat pentru un sezon la West BromPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :470
Wednesday, 01 September 2004
West Bromwich Albion a semnat un contract  de imprumut pe perioada unui sezon pentru fundasul roman Cosmin Contra.

The Baggies vor plati clubului spaniol Atletico Madrid, la care Contra este legitimat din 2002, de fiecare data cand romanul in varsta de 28 de ani, va juca in unsprezecele sau. Contra a sosit in Primera Division in septembrie 2002, pentru suma de 5 milioane de lire sterline, dar forma sa destul de slaba, in urma unei rupturi de ligament la glezna, anul trecut, l-a facut sa  nu evolueze prea mult. Contra a  facut parte din echipa Romaniei care a eliminat Anglia la europenele din 2000. Nou promovata in Premier League, West Bromwich Albion a obtinut contractul pentru Contra dupa ce Atletico Madrid a anuntat ca fundasul roman nu este in cartile lui Cesar Ferrando pentru acest sezon. Contra a pierdut de asemenea si un transfer la formatia spaniola El Getafe, grupare la care evolueaza si Gica Craioveanu.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions