Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Solidaritate pana in ultimul moment cu cauza copiilor din TighinaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :824
Tuesday, 31 August 2004
Marti, 31 august, la cortul instalat in fata sala Palatului s-a desfasurat conferinta de presa organizata de cei care au initiat acesta campanie de ajutorare a copiilor de la scolile cu predare in limba romana de pe teritoriul republicii separatiste Transnistria.

Dupa doua saptamani de colecta, in care romanii au venit si au stat la cozi, inscriindu-se pe liste nominale de donatii, sfarsitul campaniei a ocazionat conferinta de presa in care s-au prezentat fondurile si ajutoarele stranse in urma campaniei. Cuvantul de deschidere al conferintei a fost tinut de Victor Roncea de la cotidianul Ziua, care a vorbit despre situatia inumana in care sunt obligati sa supravietuiasca micutii din Transnistria, in contextul lumiii civilizate in care traim. O prezenta foarte importanta la acesta conferinta a fost cea a fostului detinut politic, Alexandru Lesco, membru al grupului Ilascu, tinut in temnita timp de 12 ani la Tiraspol. Acesta a vorbit la randul sau despre conditiile cumplite in care invata copiii romani din Tighina si nu numai, tinand in acelasi timp sa arate ca romanii in general traiesc terorizati in Transnistria. Intrebat de o reprezentanta a mass-media daca solutia cea mai potrivita este ca acesti copii carora li se refuza dreptul de a invata in limba romana sa vina sa invete in Romania, Lesco a opinat ca aceasta solutie este in momentul actual cea mai la indemana, reprezentand dintre toate relele solutia cea mai buna. In acelasi timp fostul detinut politic a tinut sa multumeasca romanilor pentru solidaritatea de care au dat dovada fata de copiii din Transnistria.

Campania Ajutati copiii din Tighina!, demarata in urma cu doua saptamani de Jurnalul National, la care s-au alaturat Romanian Global News, Ziua, Civic Media, Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, sustinuti in demersul lor de Primaria Capitalei si de Jandarmeria Romana si-a facut marti, 31 august, bilantul: patru tone de haine si bauturi racoritoare care vor merge la copii, peste 200.000 de milioane de lei adunati in conturile lansate la BCR World Trade Center, bani care vor veni tot in ajutorul copiilor basarabeni persecutati de asa-numitele autoritati transnitrene.   

 

 
Romania a ridicat interdictia privind importul de carne de pasare din CanadaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :563
Tuesday, 31 August 2004
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca a ridicat restrictiile la importul de pasari si produse de origine aviara din Canada.

Conform unui comunicat al acestei institutii, decizia a fost luata in urma eradicarii focarelor de gripa aviara din provincia British Columbia. Maladia este o boala virotica cu difuzibilitate la gaini, curci si, mai rar, la fazani. Infectia se transmite pe cale respiratorie si digestiva de la pasarile bolnave. Combaterea bolii se realizeaza prin sacrificarea intregului efectiv din ferma contaminata, dezinfectii, dezinsectii si deratizari, precum si prin vaccinarea pasarilor sanatoase. Luni, ANSVSA a anuntat ca a restrictionat introducerea in tara a carnii de pasare din Malaiezia, intrucat au fost descoperite focare de gripa aviara.

 
Previziuni favorabile pentru economia romaneasca in urmatoarele trei luniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :518
Tuesday, 31 August 2004
Institutul National de Statistica (INS) preconizeaza ca cifra de afaceri a companiilor din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii va creste in perioada august-octombrie, in raport cu trei luni anterioare.

Pe total industrie prelucratoare, se va mentine, in urmatoarele trei luni, tendinta de crestere a volumului productiei (sold conjunctural +24%), iar stocurile de produse finite se apreciaza ca vor ramane aproximativ la acelasi nivel cu cele din perioada precedenta, se arata intr-un comunicat INS. Numarul de salariati va ramane, in continuare, stabil, chiar daca se constata un trend descendent al acestui indicator la intreprinderile mari, cu 500 salariati si peste (sold conjunctural 11%). Conform estimarilor, sectorul constructiilor se va extinde atat la nivelul productiei (sold conjunctural +20%), cat si dupa stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural  +10%). Raspunsurile la ancheta de opinie releva pastrarea trendului ascendent si in comertul cu amanuntul, sustinut de evolutia vanzarilor (sold conjunctural +41%) si cresterea numarului de comenzi adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +33%). Corespunzator, numarul salariatilor din acest sector va creste (sold conjunctural +14%). Managerii din servicii se asteapta, la randul lor, la dezvoltarea afacerilor in urmatoarele trei luni, dar numarul salariatiilor din acest domeniu va ramane la valorile actuale. Rezultatele au fost obtinute in urma  sondajelor de opinie realizate in randul managerilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice, efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.500 agenti economici), constructiilor (720), comertului cu amanuntul (1.078) si serviciilor (827).

 
Romania elimina vizele pentru cetatenii Principatului AndorraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :841
Tuesday, 31 August 2004
Cetatenii Principatului Andorra pot calatori in Romania fara viza, din 1 septembrie, pentru o perioada de sedere de 90 de zile, in decurs de sase luni, incepand cu ziua primei intrari in tara, cu conditia de a nu desfasura activitati lucrative, a informat marti MAE.

Decizia survine ca urmare a adoptarii in sedinta Guvernului din 19 august a.c. a Hotararii nr. 1303 privind exceptarea unilaterala a cetatenilor Principatului Andorra de la obligativitatea obtinerii vizei de intrare in Romania, incepand cu data de 1 septembrie, publicata in Monitorul Oficial din 25 august a.c., Cetatenii Principatului Andorra care intentioneaza sa ramana in Romania pentru o perioada mai indelungata de 90 de zile sau sa desfasoare activitati lucrative sau remunerate au obligatia de a solicita autoritatilor romane competente autorizatiile necesare, in conformitate cu legislatia romana in vigoare, precizeaza MAE.

 
Ambasadorii si consulii generali ai Romaniei se reunesc acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :801
Tuesday, 31 August 2004
In zilele de  1 si 2 septembrie a.c. Ministerul Afacerilor Externe va organiza reuniunea anuala a ambasadorilor si consulilor generali ai Romaniei.

MAE informeaza ca in acest context vor fi analizate rezultatele actiunilor si demersurilor diplomatice din centrala MAE si de la misiunile diplomatice si vor fi proiectate noile strategii si directia de actiune in perioada urmatoare. Reuniunea va oferi cadrul favorabil dezbaterii noului profil strategic al Romaniei in calitatea sa de membru NATO si viitor membru al Uniunii Europene. Ambasadorii, consulii generali si directorii institutelor culturale ai Romaniei vor fi primiti, miercuri de presedintele Ion Iliescu.  Ceremonia festiva de celebrare a Zilei Diplomatiei va avea loc in prezenta unor inalti demnitari romani si straini precum premierul Adrian Nastase, ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, ministrul Afacerilor Externe al Spaniei, Miguel Angel Moratinos, secretarul general adjunct al ONU, Shashi Tharoor s.a. De asemenea, vor fi prezenti si consilierul prezidential Simona Miculescu, presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Ghiorghi Prisacaru, si presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, Radu Podgoreanu. Cu aceasta ocazie va avea loc festivitatea de acordare a Premiilor Diplomatiei Romane, moment de recunoastere a muncii membrilor Corpului Diplomatic roman si contributiei deosebite a acestora la indeplinirea obiectivelor de politica externa a Romaniei. Joi  se vor organiza sesiuni de lucru in vederea conturarii noului profil al Romaniei de tara membra NATO si viitor stat UE. Din acest motiv, activitatile din ziua de 2 septembrie vor avea o pronuntata dimensiune prospectiva, pornind de la analiza obiectivelor de etapa in procesul  integrarii Romaniei in UE, in directia deschiderii procesului de reflectie cu privire la profilul strategic al Romaniei dupa momentul 2005 si definirea, in continuare, a actiunilor si initiativelor diplomatice care vor da continut profilului tarii noastre de membru NATO si UE.

 
Pasi repezi spre eliminarea taxelor de viza intre Romania si Uniunea Serbia si MuntenegruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :399
Tuesday, 31 August 2004
In timpul vizitei presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, la Belgrad, autoritatile romane au anuntat faptul ca taxele de viza de la granita dintre Romania si Serbia vor fi eliminate.

Vizele, introduse intai de Romania cu mai bine de sase luni in urma, au tensionat relatiile dintre cele doua state, si, practic, au paralizat micul trafic de frontiera. Astfel, cetatenii sarbi, muntenegreni si romani vor fi scutiti de plata vizelor introduse intre cele doua tari la initiativa Romaniei la 1 iulie 2004. In prezent, pentru a calatori in Romania, un cetatean din Serbia-Muntenegru trebuie sa plateasca o taxa de viza de 35 dolari americani pentru o singura intrare. Dupa completarea unui formular, el este programat la Consulatul Romaniei din Belgrad dupa 4-5 zile, unde, pentru a-si ridica viza, asteapta de obicei cel putin 2 ore. Acelorasi proceduri sunt supusi si cetatenii romani care vor sa intre in Serbia. La Belgrad, Ion Iliescu a mai promis deschiderea unui nou consulat al Romaniei in orasul de frontiera Varset, in acest fel venind in sprijinul minoritatii romane din Voivodina, aflata in majoritate in estul Serbiei, langa granita cu Romania. Din pacate romanii din regiune nu au putut obtine promisiunea deschiderii unui consulat la Bor, care sa deserveasca numeroasa comunitate romaneasca din zona, de 400.000 de romani. Un consulat la Bor ar fi fost mult mai necesar romanilor, care in momentul de fata sunt nevoiti sa strabata drumul pana la Belgrad, pentru a-si rezolva problemele consulare.

 
Profesori americani in scoli sucevenePDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :837
Tuesday, 31 August 2004
In baza unui acord existent intre Ministerul Educatiei si Cercetarii si Corpul Pacii din SUA, sase profesori americani vor preda, in anul scolar 2004-2005, limba engleza in scoli si colegii sucevene. Cei sase profesori, voluntari ai Corpului Pacii (CP) din SUA, vor activa in calitate de profesori de limba engleza in unitati de invatamant preuniversitar din judetul Suceava. Clasele care vor beneficia de prezenta unui voluntar al CP se vor imparti pe grupe la orele de engleza, iar prezenta acestor profesori nu va afecta, sub nici o forma, catedrele profesorilor romani de limba engleza si nici bugetul scolilor. Fiecare din cei sase profesori va fi repartizat intr-una din urmatoarele unitati de invatamint: Colegiile Nationale Dragos Vodadin Cimpulung Moldovenesc, Nicu Gane din Falticeni,  Eudoxiu Hurmuzachi din Radauti si Mihai Eminescu din Suceava, scolile cu clasele I-VIII nr.1 din Gura Humorului si nr.3 din Radauti.
 
Conferinta de presa la finele campaniei pentru copiii din TighinaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :847
Tuesday, 31 August 2004
Marti, 31 august, cu incepere de la orele 12.00 va avea loc o conferinta de presa desfasurata la cortul instalat la Sala Palatului pentru colectarea de ajutoare pentru copiii din Tighina.

La conferinta de presa, unde se vor prezenta rezultatele campaniei initiate in urma cu doua saptamani, va fi prezent si fostul detinut politic Alexandru Lesco, eliberat de curand, dupa 12 ani de inchisoare la Tiraspol. Romanian Global News alaturi de cotidianul Ziua si sprijinita de Liga Romanilor de Pretutindeni, de Civic Media, Autoritatea Nationala pentru Tineret, dar si de Consiliul Mondial al Romanilor din SUA, au continuat initiativa lansata de Jurnalul National de ajutorare a copiilor din Tighina. Instalarea si mentinerea cortului militar in zona Sala Palatului a fost posibila si cu sprijinul Primariei Capitalei si Jandarmeriei Romane. Ca urmare a acestei colaborari demarate in urma cu doua saptamani, la cortul amplasat in fata Salii Palatului, vis-a-vis de Biserica Kretzulescu, s-au strans in aceasta perioada circa patru tone de ajutoare, constand in haine si alimente si 200 de milioane de lei. Toate aceste ajutoare sunt destinate copiilor din Transnistria, obligati de autoproclamatele autoritati de la Tiraspol sa uite limba romana.

 
Elevii basarabeni persecutati de autoritatile transnistrene vin la scoala in RomaniaPDF Print E-mail
Transnistria, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :848
Tuesday, 31 August 2004
Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a primit in ultima perioada mai multe cereri de inregistrare la scolile din judet pentru copiii din autoproclamata republica nistreana.

Mai multe zeci de copiii de la scolile cu predare in limba romana, inchise de autoritatile de la Tiraspol, indrumati catre scolile din Romania de catre o asociatie pro-romana din Transnistria, vor beneficia de invatamant in limba materna. Oficiali din Inspectoratul Scolar iesean au aratat ca toate cererile care vor fi primite aici din partea copiiilor basarabeni, si pe care ei le aproximeaza in jur de 70, vor fi aprobate, iar acesti copii vor putea deveni elevi in Romania. Zilele trecute autoritatile transnistrene au decis sa nu mai reinnoiasca  autorizatiile de functionare pentru scolile cu predare in limba romana de pe teritoriul republicii separatiste Transnistria, dupa ce timp de mai multe saptamani elevii si profesorii de la cele mai importante scoli din zona, s-au baricadat in incinta institutiilor, ei fiind indeaproape supravegheati de militiile transnistrene.

 
Romanii din Australia ii sprijina si ei pe copiii din TransnistriaPDF Print E-mail
Fairfield, NSW, Australia/Romanian Global News
Accesari :417
Tuesday, 31 August 2004
Pe situl Asociatiei Romanilor din Australia se poate gasi la loc de frunte petitia initiata de Consiliul Mondial Roman din SUA, cu privire la epurarile etnice din Transnistria.

Petitia STOP - ETHNIC cleansing in Transnistria a ajuns deja la 1522 de semnaturi, fapt ce o situeaza in primele 25 de petitii din lume. In acest moment doua petitii romanesti importante sunt gazduite de portalul www.PetitionOnline.com dintre care cea pentru Delta Dunarii este in topul primelor zece petitii din lume si este initiata tot de romanii din diaspora. Petitia Stopati epurarea etnica din Transnistria a fost trimisa deja Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, ONU, Organizatiei pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei, la Casa Alba si Congresului American de catre conducerea Consiliului Mondial Roman. Pana acum au subscris acesteia romanii din toata lumea dar nu numai. La o simpla trecere in revista se afla si nume de straini care au consimtit sa se alature sutelor de semnaturi si care au dorit sa-si impartaseasca sprijinul si suportul moral acordat romanilor care sunt supusi la abuzuri de acest fel.

 
Tineri muzicieni romani in concert la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :485
Tuesday, 31 August 2004
Biserica St. Martin-in-the-Fields, din Trafalgar Square, va fi marti, 32 august, gazda unui spectacol de muzica de camera sustinut de tineri muzicieni romani.

Concertul se va  desfasura cu incepere de la orele 13.00, iar intrarea va fi libera. Concertele din lunchtime de la biserica amintita dureaza aproximativ 50 de minute, iar cei care vor ajunge cu intarziere vor fi introdusi in sala numai la pauza. Seria de concerte din lunchtime de la biserica St. Martin-in-the-Fields este una dintre cele mai populare si mai de succes dintre seriile de concerte din intreaga Mare Britanie. Spectacolele se desfasoara in incinta bisericii in fiecare zi de luni, marti si vineri, cu incepere de obicei de la orele 13.00, iar in cadrul lor sustin veritabile show-uri de muzica clasica o mare varietate de artisti ce abordeaza un repertoriu foarte extins.  Biserica St. Martin-in-the-Fields se bucura de una dintre cele mai bune reputatii din intreaga lume. Inca din 1726 a fost gazda unora dintre cei mai importanti muzicieni, printre care si Mozart sau Handel. Spectacolele sunt sustinute atat de orchestre, grupuri de camera, solisti instrumentali, cat si de coruri din intreaga lume.

 
Romanii din Liban adera si ei la actiunea de salvare a Deltei DunariiPDF Print E-mail
Liban/Romanian Global News
Accesari :386
Tuesday, 31 August 2004
Initiata de grupul de lobby romanesc RWW din Olanda, Petitia Salvati Delta Dunarii!, despre care Romanian Global News a relatat pe larg, se afla in topul petitiilor on line, fiind promovata si de sit-ul romanilor din Liban.

Tot in sit, romanii din Liban, dar si alte persoane interesate de subiect, gasesc varianta in engleza a petitiei si un scurt articol in engleza despre impactul pe care il are construirea Canalului Bastroe de catre partea ucraineana in Delta Dunarii. Fiind un patrimoniu mondial Delta merita sa fie aparata de toti cetatenii civilizati ai acestei lumi iar romanii din lumea intreaga se alatura efortului diplomatic intern si international de a determina partea ucraineana sa renunte la lucrarile viitoare. De curand, insa, Ucraina a sarbatorit cu mare fast inaugurarea canalului, sfidand atat opinia publica internationala cat si pe cea romaneasca de care de mult nu se mai sinchiseste. Mai grav este faptul ca presedintele Kucima acuza in continuare opinia publica potrivnica constructiei mentionate spunand ca exista oricand planul de fezabilitate conform caruia s-au demarat lucrarile si ca este disponibil oricand si oricui il solicita. Pana in prezent petitia pentru salvarea Deltei Dunarii a fost semnata de peste 22.400 de cetateni din Romania, dar si din Ucraina, Africa de Sud, Australia, Austria, Canada, Cipru, Malta, Noua Zeelanda, SUA etc.aflandu-se pe locul al patrulea in topul petitiilor on-line ca freventa a accesarilor. 

 
Ilie Balaci la un nou contract cu Al AhliPDF Print E-mail
Dubai, Emiratele Arabe Unite/Romanian Global News
Accesari :501
Tuesday, 31 August 2004
Echipa araba de fotbal, Al Ahli, se va intoarce la Dubai la 4 septembrie, dupa incheierea unui stagiu de pregatire de patru saptamani, care s-a desfasurat la Porto Sanjorjio, in Italia.

Deplasarea echipei in Italia, a avut loc in vederea pregatirii pentru un nou sezon, ce va incepe la 19 septembrie. Al Ahli, castigatoare a Presidents Cup in sezonul trecut a reinnoit contractul semnat cu antrenorul roman Ilie Balaci pentru al doilea sezon. Balaci este acum in cautarea unui al doilea jucator strain pentru gruparea araba, care sa joace alaturi de atacantul iranian Ali Karimi, care va incepe cel de-al patrulea sezon al sau la Al Ahli. In timpul taberei de pregatire din Italia, Balaci a organizat mai multe trial-uri pentru fotbalisti africani sau asiatici, dar se pare ca nici unul dintre acestia nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor romanului.

 

 
Galata il vrea pe Hagi din nou pe gazonPDF Print E-mail
Istambul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :453
Tuesday, 31 August 2004
Gica Hagi, unul dintre cei mai titrati fotbalisti romani si cel mai iubit de catre suporterii turci, in prezent antrenor al lui Galatasaray Istambul, a primit o propunere de la conducerea acestei echipe de a reveni in unsprezecele lui Cim Bom Bom.

Cotidianul turc Milliyet publica stirea conform careia fostului atacant roman i s-a adresat oferta, de catre Fatih Goksen, un oficial al Galatei, iar romanul a declarat ca este placut surprins de oferta si ca se va gandi la ea pret de cateva zile.  La patru etape disputate deja din campionatul turc, Hagi a reusit sa aduca echipei sale trei victorii si doar o singura infrangere, totalizand noua puncte. In prezent, echipa romanului se afla pe locul al cincilea in Superliga Turciei, ravnind la titlul de campioana.

 
Seara romaneasca la BrechtPDF Print E-mail
Brecht, Belgia/Romanian Global News
Accesari :388
Tuesday, 31 August 2004
Organizatia Het Dienstencentrum organizeaza joi, 2 septembrie, o zi romaneasca pe meleaguri belgiene.

Evenimentul se desfasoara in colaborare cu Consiliul pentru Seniori de la Brecht si cu Fundatia Miorita. Din programul manifestarii de cultura romanesca la care sunt invitati sa participe toti romanii din Brecht si din imprejurimi, dar nu numai, fac parte o prezentare de diapozitive si una de film. Tot in cadrul zilei romanesti cei prezenti acolo, se vor putea bucura de un spectacol de muzica folclorica romaneasca in interpretarea trio-ului Balkanika. O expozitie permanenta de artizanat romanesc va putea fi admirata si cu aceasta ocazie. Fireste ca nici de la aceasta manifestare, cum de altfel ne-au obisnuit romanii de pretutindeni la intalnirile lor, nu puteau sa lipseasca bucatele traditionale romanesti. Participarea la acesta zi va fi gratuita, dar pretul mesei de pranz se va situa in jurul valorii de 5 euro. Este necesara inscrierea prealabila.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions