Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Peste 150.000 de romani nu se bucura de nici un drept in BulgariaPDF Print E-mail
Vidin, Bulgaria / Romanian Global News
Accesari :322
Sunday, 29 August 2004

La Vidin a continuat Festivalul de dansuri Romano-vlahe unde peste 12 formatii romanesti de dansuri din Bulgaria, Serbia, Macedonia si Romania au strabatut majoritatea din cele 33 de localitati romanesti din Timocul Bulgaresc, unde au oferit spectacole si unde romanii i-au primit cu lacrimi de bucurie si cu durere in suflet. Bucurie pentru ca ascultau iar cantece si jocuri in limba lor materna si durere pentru ca acest miracol avea sa se termine mult prea repede.

{mosimage}

Dimineata de ieri tot in cadrul Festivalului a avut loc un simpozion in care, fiind de fata si reprezentantii guvernelor roman si bulgar, a fost ridicata problema recunoasterii ca minoritate nationala a celor peste 150.000 de romani din Bulgaria. Ivo Gheorghiev, presedintele Uniunii Tinerilor Etnici Romani din Bulgaria a cerut scoli in limba romana sustinute de catre statul bulgar si infiintarea unui liceu romanesc la Vidin. Unul din profesorii asa numitului "liceu romanesc" din Sofia unde invata cativa romani iar romana se studiaza ca limba straina a confirmat starea jalnica in care se afla cladirea si problemele pe care le au cu finantarea si cu lipsa de elevi, transmite corespondentul Romanian Global News din Vidin.

 
Vlahii(romanii) din Macedonia se lupta pentru supravietuirePDF Print E-mail
Skopje, Macedonia / Romanian Global News
Accesari :1003
Sunday, 29 August 2004

Liga Vlahilor din Macedonia cu sediul la Skopje, este creata in 1980, dar de atunci si pana in 1991 ea nu a functionat decat accidental.

In 1991 a fost reactivata, fiind inregistrata ca persoana juridica, cu sediul central in Skopje si filiale in cateva orase din tara. Prin statutul si programele sale, Liga isi propune ca obiective principale: renasterea constiintei nationale a populatiei aromane (romane) prin infiintarea de scoli si pregatirea de cadre didactice care sa asigure instruirea copiilor in limba materna; deschiderea de biblioteci, organizarea unor actiuni cultural-artistice, revitalizarea folclorului si a creatiei populare, oficierea slujbelor religioase in limba materna. Liga Vlahilor din Macedonia are ca presedinte pe Mitko Kostas Papuli si editeaza revista literara Phoenix". Totodata aceasta asociatie se preocupa de publicarea, in tara si strainatate, a unor opere literare ale autorilor aromani. Ultimele evolutii politice au obligat Liga sa gaseasca aliante care sa-I permita ocuparea unor pozitii politice din care comunitatea romaneasca sa poata trage ceva foloase. Nu este lipsit de importanta faptul ca in timp ce albanezei I s-a oferit statut de limba oficiala, aromanii cu toate ca sunt peste 160 000 in toata Macedonia, nu li se recunoaste acelasi statut, transmite corespondentul Romanian Global News din Macedonia.

 
Seara romaneasca in ItaliaPDF Print E-mail
Elvetia / Romanian Global News
Accesari :359
Sunday, 29 August 2004

Cabaretul Le Flirt din Sonceboz, organizeaza duminica, 29 august, incepand de la orele 20.00, o seara romaneasca, deschisa tuturor romanilor din Elvetia.

{mosimage}

Seara va oferi celor care aleg sa isi petreaca sfarsitul de saptamana in sanul comunitatii romanesti din Elvetia, premii de-a lungul intregii petreceri, vin rosu romanesc si o tombola speciala. Surpriza acestei seri se va desfasura dupa miezul noptii, cand la cabaretul Le Flirt seara romaneasca va culmina cu un show special.

 
Angela Stoica in concert la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :550
Sunday, 29 August 2004

Reintoarsa de curand dintr-un turneu de sase luni in Japonia, Angela Stoica va sustine un concert extraordinar la finele acestei saptamani in Toronto.

Recitalul artistei romance, prezentat in Canada sub genericul "De la Ileana Sararoiu la Celine Dion", se va desfasura sub conducerea muzicala a lui Marius Dumitrescu. Spectacolul va fi gazduit de Restaurantul Da Pappino, de pe Finch Avenue si va prezenta patru ore de muzica internationala si romaneasca. Angela Stoica, solista Radio-Televiziunii Romane si a Teatrului Constantin Tanase, este castigatoarea marelui premiu Mamaia, Cairo-Egipt, Vilnius-Lituania. Dincolo de concertul de muzica, seara oferita de Angela Stoica la Toronto va mai cuprinde si dans, dar si un dinner show.

 
Scoala romanesca din Toronto reincepe la finele lui septembriePDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :873
Sunday, 29 August 2004

Anul scolar 2004-2005 ii va readuce la un loc pe copiii romani din Toronto incepand din data de 25 septembrie.

Atunci ca fi prima ora de limba romana, si tot atunci elevii vor avea ocazia sa isi revada colegii si profesorii de care au fost temporar despartiti. Ora de limba romana se va desfasura cu incepere de la 9.30 dimineata. Data limita pana la care se fac inscrierile pentru scoala de sambata este cu o saptamana inainte de inceperea cursurilor, adica la 18 septembrie, la sediul scolii Milne Valley. Inscrierea presupune completarea unui formular de inregistrare de catre parinti, urmand ca de la sfarsitul lui septembrie, odata cu sfarsitul zilelor de vacanta, cei mici sa se intalneasca din nou la scoala.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions