Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Interviu cu un tanar timocean care a terminat Cursurile de Limba Romana la AradPDF Print E-mail
Timoc, Serbia si Muntenegru / Romanian Global News
Accesari :442
Saturday, 28 August 2004
Un grup de 70 de copii timoceni au participat in perioada 13-23 august 2004, la cursurile de limba romana, organizate de Asociatia Invatatorilor din Arad, condusa de Viorel Doha. Dejan Petrovic este un tanar roman care a facut parte din grupul de timoceni invitati in Tara Mama pentru a invata sa citeasca si sa scrie in limba romana literara.

Pana la varsta de 26 de ani, acest roman nu a avut posibilitatea de a cunoaste scrisul limbii materne.

 

- Care a fost nivelul vostru de cunoastere a limbii romane, la inceputul acestui curs?

 

Noi stim romaneste atat cat invatam acasa de la parintii si bunicii nostri. Asta inseamna ca stim doar sa vorbim si nu sa citim sau sa scriem romaneste. Cei care au plecat de aici la acest curs, nu au avut posibilitatea de a cunoaste pana acum limba romana literara. Noi vorbim in  viu grai, ceea ce ar insemna in Romania limba arhaica, nu cunoastem multe din cuvintele noi ale limbii romane moderne.

 

- Cum a fost organizat cursul?

 

Am avut ore zilnic la liceul Vasile Goldes din Arad, unde am fost si cazati. La prima ora am invatat alfabetul romanesc. Noi cunosteam de acasa literele latine dar nu si diacriticele romanesti; la fel, unele litere se pronunta altfel decat in limba sarba. Am fost impartiti in 3 grupe, din care una a fost compusa din 6 persoane care nu cunosteau deloc limba romana. Cursurile au fost practice: am citit, am cantat, am scris si prima scrisoare in limba romana pe care am trimis-o acasa cu ajutorul organizatorilor.

 

- Ce alte activitati ati mai desfasurat pe timpul sederii in Romania?

 

Am vizitat Muzeul din Arad si Catedrala Ortodoxa. Am fost si la Primarie, unde m-a surprins faptul ca viceprimarul era maghiar si, mai mult, ceea ce a spus : Este pacat ca atatia oameni(referindu-se la romanii timoceni) nu au nici un drept in tara lor, precum slujba religioasa si scoala in limba materna si a comparat situatia noastra cu cea a minoritatii maghiare care are toate drepturile in Romania. Ne-a bucurat faptul ca am avut posibilitatea sa folosim calculatoarele si internetul.

 

- Cum ati petrecut timpul liber?

In oras, la strand si in discoteci.

 

- Ce v-a placut cel mai mult?

 

Mi-a placut cel mai mult la strand, unde seara au fost organizate si concerte. Am avut norocul sa participam si la sarbatoarea Zilele Aradului, unde ne-am simtit minunat. Am avut ocazia sa vedem live pentru  prima oara trupele romanesti de muzica usoara : Voltaj si 3Sud Est. In cadrul acestor zile, am mai fost si la alte evenimente. Cred ca toti participantii au fost incantati de aceasta sedere in Romania. Organizatorii s-au straduit sa ne simtim foarte bine, ne-au eliberat adeverinta pentru calatorie gratuita cu tramvaiul si intrare gratuita la strand. Pe langa toate acestea am primit in dar carti romanesti si un abecedar. Asta a fost a 2-a editie a acestei activitati si noi speram  ca pe viitor sa mai fie organizate asemenea evenimente benefice pentru romanii de pretutindeni.

 
Picnicul lunii augustPDF Print E-mail
Washington State, USA / Romanian Global News
Accesari :383
Saturday, 28 August 2004
Sambata, 28 august, Consiliul Parohial si Comitetul de Doamne al Bisericii Sfintii Trei Ierarhi organizeaza Picnicul lunii August, pentru Biserica si Scoala de Duminica, ce va avea loc pe terenul Bisericii Sfintii Trei Ierarhi din Snohomish.

Organizatorii s-au gandit la arborarea drapelului romanesc la intrare, pentru a marca evenimentul. Participantii se pot bucura de produse culinare specifice picnicului, dintre care nu vor lipsi gratarele si sucurile racoritoare. Zona pitoreasca a Snohomish-ului, cu copaci inalti si aer curat, ofera posibilitatea unei binemeritate relaxari, dupa o saptamana de munca. Nici cei mici nu au fost uitati. Ei vor putea alerga liber pe un teren de joaca, se pot distra in prezenta clovnului plin de surprize, si pot asista la programul artistic, ce va umple atmosfera de muzica si dans specific romanesti.

 
Festivalul International de dansuri si cantece romanesti de la Vidin, la a VI-a editiePDF Print E-mail
Vidin, Bulgaria / Romanian Global News
Accesari :488
Saturday, 28 August 2004
In perioada 27-29 august, se desfasoara la Vidin, in Bulgaria, cea de-a VI-a editie a Festivalului International de Dansuri si Cantece Romanesti.

Editia din acest an a fost sustinuta financiar de Guvernul Romaniei, prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Consiliul National pe Problemele Etnice si Demografice din cadrul Guvernului Bulgariei. Este o premiera pentru guvernul bulgar implicarea in activitati de acest gen, stiut fiind ca in Bulgaria minoritatea romana nu este recunoscuta ca atare si nu se bucura de drepturi. Timp de doua zile, zona Vidinului va cunoaste o atmosfera de sarbatoare a romanilor de pretutindeni in care arta cantecului, a dansului popular si a vestimentatiei traditionale romanesti din Balcani va fi sustinuta de cele 13 ansambluri romanesti de la sud si nord de Dunare. Organizatorii din acest an sunt Uniunea Tinerilor Etnici Romani din Bulgaria  "AVE", Asociatia Vlahilor-Romanilor din Bulgaria si Comunitatea Romanilor din Bulgaria, transmite corespondentul Romanian Global News din Vidin.

Vom reveni cu detalii in zilele urmatoare.

 
Asociatia romano-spaniola "Romania"PDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :1035
Saturday, 28 August 2004
Este una dintre cele mai tinere asociatii hispano-romanesti din Spania, care se adreseaza romanilor aflati in Madrid si in zona de Sud-Est a Madridului: Vallecas, Santa Eugenia, Vicalvaro, San Fernando de Henares, Coslada, dar si tuturor romanilor aflati pe teritoriul spaniol.

. Incepand din septembrie 2003, asociatia aminitita ofer romanilor din Spania si consultanta juridica, procesare de documente, consultanta in probleme de reintregire familiala, cursuri gratuite de limba spaniola, dar si actvitati culturale, organizare de spectacole si concerte. Printre evenimentele mai importante organizate de Asociatia romano-spaniola Romania, sau la care aceasta a participat se numara organizarea in colaborare cu Ambasada Romaniei la Madrid, in luna noiembrie 2003, a unor proiectii de filme romanesti. Un moment extrem de important pentru comunitatea romanilor din Spania, ca de altfel pentru intreaga omenire, a fost cel al atentatelor de la 11 martie, din capitala Spaniei. Venind in sprijinul romanilor care au cazut victime ale atentatelor teroriste, Asociatia Romania a oferit, la 12 aprilie, in pavilonul IFEMA sprijin familiilor acestora. In cadrul Zilelor Interculturale: Madrid in culori si culturi, desfasurate in perioada 24-25 aprilie 2004, reprezentantii acestei asociatii au onorat si ei invitatia lansata de organizatori. Si in cadrul zilelor cartii, cativa membri ai asociatiei Romania au citit in limba romana fragmente din Don Quijote, in cadrul festivitatii desfasurate la Biblioteca Pedro Salinas, din capitala spaniola. Reprezentantii asociatiei au participat si la intalnirea din mai, cu tema integrarea copilului imigrant in societatea spaniola, dedicata Zilei Familiei in Colmenarejo (Madrid). Recunoasterea permisului de conducere romanesc in Spania a fost o alta actiune importanta pentru romanii din Spania, actiune in care s-a implicat, alaturi de alti 400 de romani, si asociatia Romania. Pentru viitor Asociatia romano-spaniola Romania are in vedere materializarea proiectului Casa Romania, in care se asteapta si sprijinul celorlalte asociatii romanesti din regiune; deschiderea unei sectiuni de carte romanesca in cadrul Bibliotecii La Latina, in luna septembrie, din fondul de carte al acestei sectiuni urmand sa faca parte si o donatie din partea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni.

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions