Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Bucurestiul da semne ca nu ar accepta politica faptului implinit a UcraineiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :894
Friday, 27 August 2004
In seara zilei de joi, 26 august, la Palatul Cotroceni a avut loc o reuniune la nivel inalt, tema de dezbatere fiind problema canalului Bastroe.

S-a stabilit ca Guvernul Romaniei sa foloseasca toate instrumentele oferite de dreptul international pentru a opri constructia canalului Bastroe, un proiect pe care Adrian Nastase l-a calificat drept dezastruos, acuzand actiunile Ucrainei, care incalca in mod flagrant reguli de baza ale dreptului international. De asemenea s-a mai hotarat, chiar in cadrul sedintei de Guvern, alocarea fondurilor necesare pentru finalizarea unui studiu romanesc complet de evaluare a impactului ecologic si economico-social al canalului Bastroe. Tot joi, s-a hotarat chemarea ambasadorului ucrainean la Ministerul Afacerilor Externe pentru discutii pe tema deciziilor unilaterale luate de Ucraina in privinta canalului Bastroe. In acest sens, ministrul de Externe, Mircea Geoana, arata ca aceasta hotarare a fost luata in primul rand pentru a transmite un mesaj, o nota verbala, deci un demers oficial, care contine dezaprobarea noastra foarte severa a continuarii actiunilor la canalul Bastroe. Pana cand Comisia internationala de ancheta, stabilita de secretariatul Conventiei de la Espoo, care se ocupa cu regimul apelor internationale, va da un verdict in privinta canalului Bastroe, Bucurestiul pare decis sa actioneze inclusiv impotriva constructorului angajat de ucraineni, in acest sens urmand ca in scurt timp sa fie contactata o firma germana de avocatura care sa analizeze posibilitatile de fundamentare juridica a unei posibile actiuni in justitie, in Germania, indreptata impotriva firmei Josef Mobius, antreprenorul care executa lucrarile la canalul Bastroe.  Purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale, Corina Cretu, a declarat ca politica faptului implinit, adoptata de partea ucraineana, nu este in spiritul relatiilor de buna vecinatate dintre Romania si Ucraina. Canalul Bastroe nu este singurul subiect care tensioneaza relatiile dintre Romania si Ucraina. Guvernul Romaniei a decis ca in perioada imediat urmatoare sa sesizeze Curtea Internationala de Justitie de la Haga pentru problema delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra.

 

 
Tinerii din Romania aleg implicarea in viata publicaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :884
Friday, 27 August 2004
Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti a lansat o petitie on-line intitulata "Proclamatie catre tineri si catre toate organizatiile guvernamentale".

In cuprinsul petitiei se cere sprijinul tuturor organizatiilor neguvernamentale de tineret pentru a se constitui intr-un "tribunal moral al tinerilor" care sa se pronunte in legatura cu moralitatea celor care conduc tara, se arata intr-un mesaj primit la redactie. "E timpul sa judecam cauzele si persoanele care ne-au adus in aceasta stare deplorabila! Renuntati la dezgust: ALEGETI IMPLICAREA!" este mesajul sub care ASUB si-a pornit campania de implicare a tinerilor in viata publica si politica a Romaniei. Cei care sunt interesati sa se alature acestui demers au la dispozitie adresa http://www.asub.ro/petitie.php

Citam cateva din punctele petitiei:

-"Datoria tinerilor este aceea de a se implica in toate actele decizionale ce privesc destinul Romaniei. Participarea la vot si la viata societatii civile, exprimarea libera a opiniei si protestul la adresa hotararilor ce lezeaza interesele Romaniei sunt datorii sacre, sunt mostenirea directa a celor ce au dat jertfa suprema in Decembrie 89. Deja am pierdut 14 ani. AJUNGE!

-Tinerii trebuie sa lupte prin toate mijloacele pentru ca Romania sa scape de mentalitatile comuniste, renascute acum sub cosmetizare "europeana". Nu stati deoparte!

- Actul educational de calitate trebuie sa fie o prioritate majora a politicii de tineret, indiferent de culoarea politica a guvernantilor. Schimbati asta!

- Crearea unei economii de piata functionale, dar si a unei societati sanatoase trebuie sa inceapa cu eradicarea coruptiei si a traficului de influenta. Incriminati minciuna si hotia!

Respectarea valorilor si identitatii nationale trebuie sustinute de crearea unui cadru favorabil tinerilor, astfel ca acestia sa poata trai si munci onest in interiorul granitelor. Nu vrem sa ne mai lasam parintii si prietenii in tara, fiind nevoiti sa muncim pe alte meleaguri. Vrem sa ramanem intr-o Romanie dupa chipul si asemanarea noastra!

- Este imperativ ca statul sa ia masuri eficiente pentru ca tinerii sa nu mai fie nevoiti sa isi ofere serviciile la "negru" angajatorilor! "Lipsa experientei" a devenit noul slogan al prostituarii profesionale. Impotriviti-va!

- Cerem ca fondurile alocate dezvoltarii tineretului sa respecte in totalitate legile referitoare la transparenta actelor publice, fie ca este vorba de contribuabilul roman sau de cel european. Vrem totul la lumina!

- In momentul de fata, pentru tineri, intemeierea unei familii este un act de curaj ce frizeaza inconstienta. Nu e normal. Cum s-a ajuns aici? De ce nimeni nu ia masuri? Sa luam noi masurile!

- A fi tanar nu este o calitate in sine. Dar insemna ca avem sanse mai mari decat cei care ne-au condus pana acum sa fim in Romania din 2030. Avem misiunea de a visa si de a lupta pentru infaptuirea visurilor noastre. Viitorul a inceput deja, nu pierdeti ultimul tren!" sunt doar cateva din ideile enuntate in petitia inaintata tinerilor romani am putea spune de pretutindeni. Petitia poarta semnatura reprezentantului legal al asociatiei, presedintele acesteia, Marian Rujoiu.

 
Chisinaul a declansat o campanie antiromaneasca de tip sovieticPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :823
Friday, 27 August 2004
Autoritatile comuniste de la Chisinau au pregatit noi atacuri propagandistice antiromanesti, declansate odata cu aniversarea a 60 de ani de la eliberarea  Basarabiei de sub ocupatia trupelor fasciste romano-germane.

Ziaristii moldoveni, neaserviti ideilor neo-sovietice ale actualilor guvernanti sustin ca aceasta campanie a fost minutios organizata. Terenul este fertil, acum dupa ce numeroase publicatii si posturi radio-tv publice sau private au fost desfiintate pentru ca au refuzat  sa deformeze realitatea si adevarul istoric. O alta masura de siguranta luata in desfasurarea acestei campanii propagandistice a fost marginalizarea Partidului Crestin Democrat. Asa se explica refuzul, fara nici o justificare, a cererii acestui partid de opozitie de a i se aproba organizarea unui miting, in zilele de 23-24 august, in cadrul caruia urma sa fie omagiata Armata romana pentru actul de la 23 August 1944. In schimb autoritatile comuniste au luat masuri drastice pentru intarirea efectivelor de paza. Din nefericire, autorii acestor actiuni antiromanesti au reusit sa coopteze, in planul lor, cativa istorici din  Romania, al caror rol este acela de a culpabiliza, public, actiunile autoritatilor romane pentru tragedia evreilor din Basarabia si Transnistria, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Se urmareste astfel, acreditarea ideii de actualitate a antisemitismului poporului roman si cel al clasei politice din Romania. Aceiasi istorici mai au si rolul de a-si discredita colegii care sustin ca faptele puse in seama autoritatilor din Romania, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, sunt prezentate cu subiectivism si supradimensional. Ziaristii din R. Moldova acuza nucleul de la Iasi, care opereaza prin intermediul unor publicatii locale. Insa, in ciuda acestor actiuni, populatia din R. Moldova nu se mai lasa atat de usor intoxicata de propagandistii comunisti. In timp ce autoritatile comuniste se chinuie sa sarbatoreasca ziua de 27 august ca Ziua Republicii, populatia sarbatoreste Ziua Independentei, considerand, la unision, ca la aceasta data a anului 1991, R. Moldova a iesit de sub cizma imperiului rus. In fine, dupa 13 ani, ziua de 27 august 2004, a inceput cu un incident la statuia lui Stefan cel Mare si Sfant din centrul Chisinaului, unde un grup de protestatari de la Compania Teleradio Moldova a avut o altercatie cu politia, cu doar cateva minute inainte de venirea presedintelui Vladimir Voronin si in prezenta ambasadorilor straini acreditati la Chisinau. Reprezentantul Comitetului Helsinki din Republica Moldova, Dorin Chirtoaca, a fost retinut de politie, dar eliberat ceva mai tarziu.

 
Adversari facili pentru Steaua si Dinamo in Cupa UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :495
Friday, 27 August 2004
Sortii au fost blanzi cu chipele romanesti care merg mai departe in Cupa UEFA. Vineri, 27 august, in urma tragerii la sorti de la Monte Carlo, Steaua Bucuresti va intilni in primul tur al Cupei UEFA formatia TSKA Sofia (Bulgaria).

FC Steaua va disputa primul meci pe teren propriu, pe 16 septembrie, in timp ce mansa a doua se va desfasura la Sofia pe 30 septembrie. Echipa pregatita de Walter Zenga s-a calificat in turul intii al Cupei UEFA dupa ce a eliminat in turul doi preliminar formatia sarba FK Zeleznik Belgrad, cu scorul general de 5-4. Echipa Dinamo Bucuresti va intilni in primul tur al Cupei UEFA formatia Partizan Belgrad (Serbia-Muntenegru). Dinamo va juca primul meci in deplasare, pe 16 septembrie, urmind ca partida retur sa aiba loc la Bucuresti, pe 30 septembrie. Gruparea din Soseaua Stefan cel Mare participa in aceasta faza a Cupei UEFA dupa ce a fost eliminata de Manchester United in turul trei preliminar al Ligii Campionilor. Partizan Belgrad a eliminat in turul doi preliminar al competitiei formatia Otelul Galati, cu scorul general de 1-0.

 
Colecta pentru repararea orgii Bisericii Evanghelice din BistritaPDF Print E-mail
Bistrita, Romania/Romanian Global News
Accesari :431
Friday, 27 August 2004
Johann Dieter Krauss, preotul paroh al comunitatii evanghelice din Bistrita, a declarat ca Orga Bisericii necesita reparatii in valoare de 30.000 de euro, anuntand in acelasi timp ca pentru a aduna banii necesari se vor organiza cateva concerte.

Unul dintre concerte a avut loc la 26 august. Concertul a fost sustinut de artista Amalia Goje din Cluj-Napoca, care a interpretat piese din Bach, Cesar Franck, Ritter sau Messiaen. Evenimentul a fost precedat de rugaciuni in germana si romana. Este ultima solutie, in contextul in care rugamintile comunitatii evanghelice au ramas fara ecou la autoritatile locale.

 
Sofia a slabit motoarele in cursa aderarii la UEPDF Print E-mail
Sofia, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :327
Friday, 27 August 2004
Conform site-ului novinite.com, care il citeaza pe ministrul bulgar al Afacerilor europene, Meglena Kuneva, Sofia a redus ritmul de aplicare a criteriilor politice de aderare la Uniunea Europeana.

In acelasi context, Meglana Kuneva a apreciat, intr-un interviu acordat postului national de radio bulgar, ca performantele administrative ale institutiilor raman slabe, din cauza coordonarii defectuoase. Bulgaria a reusit sa armonizeze circa 90 la suta din legislatia nationala cu normele comunitare europene, dar administratia locala inregistreaza intirzieri in privinta aplicarii acesteia, a spus Kuneva.

 
Romania cheama Ucraina in judecata la HagaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :774
Friday, 27 August 2004
Autoritatile romane au declarat joi, 26 august, ca vor intenta Ucrainei un proces la Curtea Internationala pentru drepturile de exploatare a petrolului si gazelor naturale in Marea Neagra.

Ministrul roman de externe, Mircea Geoana, l-a informat pe ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, in legatura cu acest proces chiar in ziua respectiva, dupa cum se arata intr-o declaratie  a Ministerului de Externe. De asemenea Romania a cerut Ucrainei sa inceteze lucrarile de constructie la Canalul Bastroe exact in aceeasi zi in care oficialii de la Kiev au inaugurat oficial acest proiect, se mai arata in declaratie, in conditiile in care Romania controleaza 90% din Delta, doar 10 procente apartinand Ucrainei. Decizia de a duce diputa legata de petrol si gaze naturale la cea mai inalta instanta a Natiunilor Unite a fost luata in cadrul unei intalniri intre presedintele Romaniei, Ion Iliescu si primul ministru, Adrian Nastase, precum si alti inalti oficiali. Referindu-se la proiectul ucrainian din Delta Dunarii, Geoana i-a transmis lui Bauer ca Ucraina nu si-a explicat planurile intr-o maniera adecvata. Reamintim ca in ultima perioada departametul de Stat al Statelor Unite, Uniunea Europeana, Cancelarul german Gerhard Schroeder, ca si cele mai importante organizatii pentru protectia mediului au criticat Ucraina pentru insistenta pe care o dovedeste in ducerea la bun sfarsit a realizarii acestui proiect. Marti, 24 august, mii de oameni au protestat la Bucuresti impotriva finalizarii constructiei canalului Bastroe, argumentand ca va conduce la distrugerea ecosistemului in Delta Dunarii.

 
Consiliul Mondial Roman sprijina pozitia Guvernului Romaniei fata de UcrainaPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :808
Friday, 27 August 2004

Intr-un mesaj trimis la redactie, Consiliul Mondial Roman isi exprima sprijinul fata de demersurile pe care Romania s-a hotarat, in sfarsit, sa le faca la Haga pentru apararea Deltei Dunarii, dar si ale intereselor sale nationale si ale aliantei din care face parte, la gurile Dunarii.

Consiliul Mondial Roman impreuna cu organizatiile afiliate si membrii sai din intreaga lume isi manifesta sprijinul fata de actiunea adoptata de  Guvernul Roman pentru protejarea interesului national in raport cu pozitia necooperanta pe care o demonstreaza Ucraina. Consideram ca prin aplicarea unor masuri bazate pe principiul fortei si ale faptului implinit in relatiile internationale, statul ucrainian desconsidera atat vecinii regionali, cat si comunitatea internationala. Prin acest comportament, Ucraina se situeaza in afara raporturilor normale care trebuie sa guverneze relatiile dintre state. Sesizarea pe care Guvernul Roman intentioneaza sa o adreseze Curtii de la Haga fata de refuzul Ucrainei de a accepta o delimitare echitabila a platoului continental al Marii Negre si de a stopa lucrarile din zona de frontiera care distrug ecosistemul Deltei Dunarii, se dovedeste o masura rationala si adecvata pentru acest moment. Salutam decizia Guvernului Roman pentru aceasta actiune decisa, avand ca scop restabilirea principiilor de drept si ordine internationala intr-o zona a Europei care in ultimul timp se confrunta cu tensiuni si fenomene destabilizatoare, se arata in comunicatul CMR.

 
Romania trimite in Spania cei mai multi muncitori din EuropaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :871
Friday, 27 August 2004
Conform datelor unui raport dat publicitatii de Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale din Spania, numarul de imigranti legali romani in Spania a crescut cu aproape 50% fata de anul precedent.

In 2004 autoritatile spaniole au inregistrat cu 45,18 % mai multi romani fata de cei care s-au aflat pe teritoriul spaniol in cursul anului trecut. Aceasta situatie s-a creat pe fondul unri cresteri generale a numarului de imigranti in Spania. Nu numai Romania a trimis mai multi reprezentanti in Peninsula Iberica, ci fenomenul este valabil si pentru restul de tari. Astfel, aproximativ jumatate din totalul de cetateni straini care vin in Spania, provin din America de Sud (49,8%), in timp ce din Europa provin numai 25 de procente, iar din tarile de origine africana 13%. In ceea ce priveste nationalitatile, ecuadorienii sunt poporul cu cei mai multi imigranti legali pe teritoriul Spaniei, ei reprezentand 25,04 din totalul de cetateni straini care locuiesc in Madrid. Ca numar de muncitori Marocul, Ecuadorul si Columbia sunt tarile care aduc mana de lucru cea mai semnificativa in Peninsula Iberica. Toate cele trei tari insumeaza 399.639 de muncitori in Spania, 37% din totalul de imigranti care poseda o asigurare sociala. Conform datelor publicate de Ministerul Muncii si Afecerilor Sociale, Canada, Japonia si China trimit cei mai putini muncitori. Din tarile Europei provin 373.235  de muncitori, dintre care romani sunt 59.797, fata de 19.754 bulgari, 17.944 ucrainieni. Numarul total de imgranti din regiune a crescut cu 20,39%, ajungandu-se ca in prezent sa traiasca aici un numar de 735.000 de straini. Asta inseamna ca 12,33% din locuitorii zonei s-au nascut in afara granitelor Spaniei. Dintre acestia, mai bine de jumatate (58,82%) aleg sa traiasca in capitala, iar restul (31,65%) opteaza pentru zonele din jurul marilor metropole. Imigrantii de pe toate cele cinci continete aleg sa vina in Spania pentru a obtine aici un loc de munca si pentru a incerca un trai mai bun.

 
Directorii scolilor romanesti din Transnistria se intalnesc cu oficialii OSCEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :813
Friday, 27 August 2004
Directorii celor patru scoli cu predare in limba romana din autoproclamata Republica Transnistria s-au intalnit la Chisinau cu reprezentantii Misiunii OSCE si cu ministrul moldovean al Reintegrarii.

Cadrele didactice participante la discutii,  reprezentand scoala din Rabnita, scoala din Tighina (Bender), din Tiraspol si Cosnita, au discutat situatia grava cu care se confrunta aceste scoli. Eugenia Halus, directoarea scolii din Rabnita, a declarat pentru reporterii agentiei Basa ca scolile din Tighina, Rabnita si Tiraspol intentioneaza sa incerce inca o data inregistrarea la autoritatile transitrene. Scoala din Cosnita, a mai aratat aceasta, nu are nevoie de inregistrare in Transnistria, pentru ca se afla pe teritoriul controlat de regimul constitutional.  Reprezentantii misiunii OSCE au aratat ca directorii institutiilor de invatamant cu grafie latina au fost chemati la discutii cu staff-ul OSCE, cu oficialii din Ministerul Reintegrarii si Ministerul Educatiei in termeni normali, pentru a ajunge la o concluzie comuna in ceea ce priveste inregistrarea. Directorul liceului romanesc din Tighina, Maria Roibu, a declarat ca nu recunoaste certificatul transnistrean de inregistrare, care omite cele mai multe dintre prevederile de principiu din statutul scolii pe care o conduce, inclusiv grafia latina. Elevii, profesorii si parintii au inceput pregatirile pentru un nou an scolar. Continuam sa supraveghem scoala zi si noapte, pentru a impiedica inchiderea sa de catre autoritatile transnistrene, a mai spus Maria Roibu. Intre timp, directoarea orfelinatului din Tighina refuza sa faca o cerere de inregistrare catre asa-zisa administratie transnistreana, aratand ca institutia pe care o conduce este casa si scoala atat pentru copii, cat si pentru grupuri etnice din toate zonele Moldovei, si este deja inregistrata la Ministerul Educatiei de la Chisinau. Reamintim ca la 20 august, directoarea departamentului educational de la Tiraspol, Elena Bomeshko a anuntat ca au fost rezolvate cele mai multe dintre problemele legate de scolile cu grafie latina din regiune si ca anul scolar va incepe pentru toti elevii din zona, in mod normal. 

 

 
LARG isi alege un nou consiliu de conducerePDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :1284
Friday, 27 August 2004
Liga asociatiilor romano-germane din Germania a demarat zilele trecute campania electorala. LARG isi va alege la 18 septembrie un nou consiliu de conducere.

Cei care si-au depus candidaturile in acest sens sunt: pentru functia de presedinte Lucian Hetco, vicepresedinte al Asociatiei Germano-Romane AGERO Stuttgart. Lucian Hetco este mebru al Asociatiei Scriitorilor Romani din Germania incepand din anul 2003. Printre realizarile sale pentru diaspora romaneasca din Germania se numara si participarea la elaborarea unui portal web pentru romanii din Germania, portal ce urmareste o mai mare apropiere intre acestia si intre romanii de pretutindeni, in general. Pentru functia de vicepresedinte candideaza Emil Mateias, in prezent membru al Asociatiei de Prietenie Germano-Romana Aaachen si Mara Papandonatos, secretara a LARG si presedinta Asociatiei Germano-Romane Karlsruhe. Pentru celelalate functii din cadrul noului consiliu s-au mai inscris in campania electorala Dan Ciudin, membru al comitetului de conducere LARG si presedintele Asociatiei Alianta Civica din Munchen, candidand pentru resortul casierie; pentru resortul cultural scriitorul Traian Pop Traian, mebru al Asociatiei Scriitorilor Romani si germani din Bavaria. Departamentul de presa si PR ar putea fi coordonat pe viitor de ziarista Dani Rockhoff, membra a comitetului de cultura al AGERO Stuttgart. In prezent, aceasta este director coordonator pentru Germania al saptamanalului de limba romana Curierul de Vest si jurnalista liber-profesionista acreditata ca reporter bona fide de catre Uniunea Jurnalistilor din Marea Britanie si de Federatia Internationala a Jurnalistilor, cu sediul la Bruxelles.  Un alt candidat pentru consiliul de conducere este si Florin Zaheu, actualul vicepresedinte al LARG si membru in consiliul de conducere al AGERO Stuttgart, el candidand in prezent pentru un departament neprecizat.

 

 
Speriat de declaratiile unei parti a clasei politice basarabene, Voronin cheama CSI-ul la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :341
Friday, 27 August 2004
Secretarul executiv al Comunitatii Statelor Independente, Vladimir Rusailo (ex-ministru de interne al Rusiei), se afla zilele acestea intr-o vizita la Chisinau.

Rusailo a avut, in prima jumatate a zilei de joi, 26 august, intrevederi cu ministrul de Externe Andrei Stratan, cu premierul Vasile Tarlev si cu presedintele Vladimir Voronin. Solicitat sa ofere detalii, Rusailo a declarat ca i-a informat pe acestia despre scopurile si prioritatile CSI. Una din prioritati este integrarea economica. Aceasta va necesita modificarea lucrului consiliului economic, care se afla la Moscova. La propunerea sefilor de stat ai CSI, noi intentionam sa aducem o serie de propuneri pentru a optimiza structurile. Aceste probleme au fost discutate si la Chisinau cu conducerea Republicii Moldova, care ne-a sustinut in majoritatea cazurilor, a precizat el, adaugand ca l-a informat pe Voronin ca se lucreaza in directia participarii, cu misiuni de observatori, la alegerile prezidentiale si parlamentare din CSI. Referindu-se la informatiile din presa, potrivit carora CSI este o structura amorfa, Rusailo a declarat ca acest punct de vedere este radical. Cred ca activitatea structurii trebuie impluta cu un anumit continut. Sefii statelor vad acest continut in componenta economica si putem concluziona ca prioritatile subliniate acum zece ani - scopurile militare si politice, trebuie sa fie inlocuite cu cele de ordin economic, a conchis Vladimir Rusailo.

 
Romanii din Timoc sarbatoresc Sfanta Maria MarePDF Print E-mail
Timoc, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :668
Friday, 27 August 2004
In zilele 28 si 29 august, in satul romanesc Slatina, comuna Bor, va avea loc manifestarea culturala organizata cu ocazia sarbatorii religioase Sf. Maria Mare, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

In prima zi se va desfasura festivalul traditional de dansuri populare Sabor Igre Slatina 2004. Aceasta sarbatoare incepe cu slujba religioasa in biserica din centrul satului dupa care urmeaza balciul traditional la care se aduna oameni din toata regiunea. Evenimentul este cu atat mai important cu cat contine si concursul sportiv pe mai multe discipline. Programul cultural incepe la ora 18 cu parada portului popular dupa care urmeaza spectacolul la care sunt invitate mai multe formatii din Serbia si anume: ansambluri folclorice din Boljevac, Zagubica, Smederevo, Brestovac, Negotin si Zajecar. Invitatii vor fi primiti de membrii Societatii Cultural-Artistice Branko Olar din satul gazda. Seara se vor inmana premii din partea organizatorilor pentru cel mai bun instrumentist, solist vocal, cel mai bun ansamblu folcloric, pentru cel mai rapid tors de lana, precum si pentru cea mai frumoasa urare. Nici de la aceasta manifestare nu va lipsi concursul de miss. Pentru a doua zi va fi organizat concursul de cantece numit Olariada, eveniment dedicat marelui artist roman Branko Olar, care presupune o cat mai buna interpretare a cantecelor populare ale acestuia. Festivalul este organizat de Primaria satului Slatina impreuna cu Centrul Cultural din Bor si sustinut financiar de Consiliul Primariei Bor.

 
O coregrafa romanca realizeaza spectacole in ParaguayPDF Print E-mail
Paraguay/Romanian Global News
Accesari :472
Friday, 27 August 2004
{mosimage}In cadrul activitatilor culturale efectuate in tara, Compania de Balet National, va prezenta in seara de vineri, 27 august, cu incepere de la orele 20.00, spectacolul de balet Querencias, in orasul Coronel Oviedo, la Espacio Cultural Gobau.

{mosimage}Acest spectacol a fost posibil datorita invitatiei facute de Asociatia Filarmonica din Oviedo. Querencias este opera coregrafei romano-franceze Ruxandra Racovitza si contine versuri ale scriitorilor paraguayeni Elvio Romero si Ruben Saguier. Coregrafa romanca foloseste in cadrul spectacolului ce urmeaza sa fie prezentat in aceasta seara mai multe piese muzicale ca cea de Jose Asuncion Flores, compozitii indigene, dar si compozitii traditionale paraguayene sau ale muzicianului american Philippe Glass.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions