Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Voronin considera regimul de la Tiraspol fascistPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :380
Monday, 23 August 2004
Presedintele Basarabiei, Vladimir Voronin considera regimul de la Tiraspol drept unul fascist si a declarat ca nu va relua negocierile cu autoproclamata conducere de la Tiraspol pana ce zona transnistreana nu va fi democratizata si pana ce populatia nu va fi eliberata de hunta care a uzurpat dreptul de a vorbi in numele intregii regiuni.

Sedinta de Guvern la care a participat si presedintele Voronin a cuprins si o prezentare a actiunilor de  mobilizare a trupelor transnistrene la granita cu Basarabia, a situatiei grave prin care sunt obligati sa treaca civilii din Transnistria. Cu aceeasi ocazie liderul comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin a tinut sa isi exprime mirarea fata de faptul ca din mediatori, unele parti implicate in conflictul nistrean, s-au transformat in aparatori ai autoproclamatei Republici Transnistria, care terorizeaza populatia si, in special, copiii.

 
Constantenii, au cazut si ei prada mirajului muncii in strainatatePDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :429
Monday, 23 August 2004
Sediul AJOFM Constanta a fost luat cu asalt la sfarsitul acesta de sptamana de catre sute de romani, care s-au calcat pe picioare care sa plece mai repede la munca in strainatate.

Veniti de acasa cu de-ale gurii, cu saci de dormit, cu paturi si cu tot ce le-ar mai fi trebuit pentru asigurarea unui loc numai bun de asteptat, s-au instalat in fata sediului AJOFM din Constanta. Peste 300 de persoane, din judetele din sudul tarii, s-au grabit sa ajunga in orasul de pe malul marii, dupa ce au aflat ca Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca va prelua la Constanta dosarele solicitantilor pentru locuri de munca in strainatate. Lucratori in agricultura, zugravi, tamplari, faiantari si dulgheri vor avea luni si marti sansa de a obtine un contract de munca dincolo de granita, cu precadere in Germania. S-a intocmit deja o lista in ordinea sosirii pentru a fi evitate conflictele si ingramadirea. Conditiile de inscriere sunt vechimea in munca de minim 3 ani in cartea de munca, si varsta maxima de 45 de ani, pentru muncitorii in constructii, exclusiv barbati. Pentru ingrijitorii de animale, meserie de asemenea ceruta in strainatate, in Germania se cer trei ani de experienta si o varsta maxima de 40 de ani, dar si cunoasterea limbii germane. Tot in Germania sunt solicitati si agricultori, specializati in cultivarea de cereale, cartofi, legume, vita de vie, cu doi ani de experienta in domeniu, varsta maxima de 40 de ani si cunoasterea limbii germane. Alte meserii solicitate sunt cele de brutar, patiseri, vanzatori de produse alimentare etc.

 
Romanii au serbat din nou actul de la 23 August 1944PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :872
Monday, 23 August 2004
Palatul Cotroceni a gazduit astazi manifestarile prilejuite de ziua de 23 august. Presedintele Ion Iliescu a luat parte la ceremoniile militare de la Monumentul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol si de la Academia Militara, unde a acordat decoratii pentru veteranii din cel de-al doilea razboi mondial.

Presedintele Iliescu, impreuna cu fostul suveran roman Mihai I, dar si cu primul-ministru Adrian Nastase, au depus coroane de flori in cinstea soldatilor ramasi anonimi care s-au sacrificat in razboi. Acordurile fanfarei militare s-au auzit si de aceasta data, cand un detasament al Regimentului de Garda a defilat in prezenta corpului diplomatic si a autoritatilor romane. La Academia Militara, un detasament de cavaleristi a dat onorul in fata presedintelui tarii, iar apoi a urmat un serviciu religios in memoria victimelor din razboi. Evenimentul a cuprins si o parada a veteranilor de razboi. Cu aceeasi ocazie, in cursul serii de luni, 23 august la Palatul Cotroceni va avea loc o receptie de aniversare a 60 de ani de la data la care Romania a devenit mebru al coalitiei antifasciste.

 
ARC nu vrea campanie electorala romaneasca la inaugurarea Pietei RomanieiPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :384
Monday, 23 August 2004
Asociatia Romana din Canada cere intr-un comunicat adresat autoritatilor de la Bucuresti, care vor participa la inaugurarea Pietei Romaniei din Montreal sa isi plaseze participarea la acest eveniment mai presus de orgolii personale si dincolo de jocuri si de considerente politice.

Evenimentul inaugurarii Pietei Romaniei va ramane in istoria comunitatii noastre ca un simbol al recunoasterii culturii si spiritualitatii romanesti in Canada se mai arata in comunicat. La inaugurarea programata sa se desfasoare in luna septembrie sunt steptati sa soseasca de la Bucuresti reprezentanti ai Guvernului, alaturi de care se va afla si presedintele Ion Iliescu. ARC arata in comunicatul sau ca actuala campanie electorala care se desfasoara in Romania nu trebuie sa speculeze sau sa aserveasca  realizarile si istoria comunitatii romanesti din Montreal, tinand in acelasi timp sa sublinieze ca daca in Canada numarul imigrantilor romani a crescut considerabil este si din cauza contextului general din tara din ultimul deceniu. Asociatia Romana din Canada se tine departe de orice partizanat politic, dar nu poate primi cu inima deschisa pe unul din principalii responsabili ai situatiei actuale din Romania, mai scriu semnatarii mesajului, cerand ca participarea delegatiei de la Bucuresti sa integreze acest eveniment in contextul realitatilor si caracteristicilor comunitatii. Reamintim ca in luna septembrie a anului curent, in Montreal urmeaza sa fie inaugurata o Piata a Romaniei, in care va fi amplasata si o statuie a poetului national roman, Mihai Eminescu. Locul oferit de catre fostul primar Pierre Borque pentru romanii canadieni este intersectia strazii Roy Ouest cu Sewell. Asociatia Romanilor din Canada este membra in comitetul de initiativa si organizare a activitatilor culturale ocazionate de inaugurarea Pietei Romaniei.

 
Inca trei medalii pentru romani la AtenaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :482
Monday, 23 August 2004
Echipajul de canotaj de 8+1 feminin a reusit sa termine cursa pe primul loc, adjudecandu-si astfel, pentru a treia oara consecutiv, aurul olimpic.

In urma acestei curse deosebit de stranse in cadrul careia s-a decis abia pe ultima suta de metri castigatoarea, dintre echipele Statelor Unite si Romaniei, Elisabeta Lipa, lidera echipajului feminin roman de 8 si-a consolidat locul in ierarhia mondiala ca cea mai premiata canotoare, devenind in acelasi timp si prima canotoare care a castigat cinci medalii de aur. Prima medalie obtinute de Lipa, a fost la Los Angeles in 1984.

Si la gimnastica, Romania a confirmat din nou ceea ce astepta toata lumea, cand Monica Rosu a adus delegatiei noastre inca un aur olimpic in finala de la sarituri a concursului de gimnastica feminina. Cu un punctaj de 9.656, ea a obtinut titlul olimpic duminica seara, dupa ce a reusit sa le devanseze pe veterana reprezentanta a SUA, Annia Hatch cu 9.481 puncte si pe rusoaica Anna Pavlova cu 9.475 puncte. Cea de-a doua nota obtinuta de Monica Rosu, pornita din nota 10, pentru care a reusit sa obtina dupa o aterizare foarte buna un 9.737, a fost cea care a propulsat-o pe gimnasta romanca pe prima treapta a podiumului si a adus gimnasticii romanesti a doua medalie de aur la Atena. Reamintim ca Romania a mai castigat un aur la gimnastica feminina la concursul pe echipe. Nici baietii nu s-au lasat mai prejos la acest sfarsit de saptamana, gimnastii romani, Marian Dragulescu, la sol, si Marius Daniel Urzica, la cal cu manere, obtinand cate o medalie de argint. Dupa probele desfasurate la Atena la acest sfarsit de saptamana palmaresul de medalii al echipei olimpice a Romaniei insumeaza sase medalii de aur, 3 de argint si doua de bronz.

 
Marian Simion paraseste competitia controversatPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :473
Monday, 23 August 2004
Fostul campion mondial la categoria mijlocie, Marian Simion, a lansat primul protest din cadrul turneului de box de la Jocurile Olimpice de la Atena, dupa ce a fost infrant de egipteanul Ramadan Yasser.

Simion, medaliat cu bronz la editia precedenta a Jocurilor Olimpice, de la Sidney din 2000, a pierdut cu 36-24, in fata egipteanului, decizie ce a starnit nemultumirea publicului. Am fost furat de catre arbitri. Aceasta este ultima mea Olimpiada si ma voi retrage acum, a spus Simion, nemultumit de modul in care a fost arbitrata partida. Delegatia romana de box a lansat un protest impotriva rezultatului, iar Asociatia Internationala de Box Amator (AIBA) va trebui sa cerceteze situatia si sa ia o decizie cat mai curand.

 
ARC nu vrea campanie electorala romaneasca la inaugurarea Pietei RomanieiPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :486
Monday, 23 August 2004
Asociatia Romana din Canada cere intr-un comunicat adresat autoritatilor de la Bucuresti, care vor participa la inaugurarea Pietei Romaniei din Montreal sa isi plaseze participarea la acest eveniment mai presus de orgolii personale si dincolo de jocuri si de considerente politice.

Evenimentul inaugurarii Pietei Romaniei va ramane in istoria comunitatii noastre ca un simbol al recunoasterii culturii si spiritualitatii romanesti in Canada se mai arata in comunicat. La inaugurarea programata sa se desfasoare in luna septembrie sunt steptati sa soseasca de la Bucuresti reprezentanti ai Guvernului, alaturi de care se va afla si presedintele Ion Iliescu. ARC arata in comunicatul sau ca actuala campanie electorala care se desfasoara in Romania nu trebuie sa speculeze sau sa aserveasca  realizarile si istoria comunitatii romanesti din Montreal, tinand in acelasi timp sa sublinieze ca daca in Canada numarul imigrantilor romani a crescut considerabil este si din cauza contextului general din tara din ultimul deceniu. Asociatia Romana din Canada se tine departe de orice partizanat politic, dar nu poate primi cu inima deschisa pe unul din principalii responsabili ai situatiei actuale din Romania, mai scriu semnatarii mesajului, cerand ca participarea delegatiei de la Bucuresti sa integreze acest eveniment in contextul realitatilor si caracteristicilor comunitatii. Reamintim ca in luna septembrie a anului curent, in Montreal urmeaza sa fie inaugurata o Piata a Romaniei, in care va fi amplasata si o statuie a poetului national roman, Mihai Eminescu. Locul oferit de catre fostul primar Pierre Borque pentru romanii canadieni este intersectia strazii Roy Ouest cu Sewell. Asociatia Romanilor din Canada este membra in comitetul de initiativa si organizare a activitatilor culturale ocazionate de inaugurarea Pietei Romaniei.

 
Fara Radioteleviziune democratizata, alegerile parlamentare nu vor fi relevantePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :446
Monday, 23 August 2004
Puterea ne ignora, ne sfideaza si isi cauta de vacanta. Concluzia este ca in Republica Moldova s-a instaurat dictatura.

Conflictul de la radioteleviziune nu este de ordin juridic, ci politic, Partidul Comunistilor uzurpand puterea in stat si distrugand institutiile democratice, a declarat presedintele PPCD Iurie Rosca sambata, 21 august, in cadrul unui program analitic al postului de radio Europa Libera. Pe de alta parte, el a remarcat ca totusi, ce conteaza cu adevarat, este unitatea de vedere a tuturor partidelor de opozitie, a liderilor de opinie din sectorul neguvernamental si din presa. In context, Rosca a facut o retrospectiva a evenimentelor intamplate pe parcursul saptamanii, accentul fiind pus pe discutiile din cadrul unei mese rotunde, organizata joi, 19 august, de Coalitia 2005. Participantii si-au fixat drept scop examinarea situatiei de la Compania Teleradio-Moldova si cautarea solutiilor pentru aceasta problema. Cu cateva clipe inainte de inceputul dezbaterilor, apar Sergiu Batog, seful radioului, Victor Tabarta, directorul televiziunii, si, fireste, colonelul SIS in retragere, Ion Vasiliu, pe post de psiholog al companiei. Batog tine o filipica virulenta, tipic stalinista, in care ii anatemizeaza pe toti de-a valma  ziaristi, opozitie, coalitia ONG. De la Presedintie, Parlament, Guvern, Partidul Comunistilor, nimeni (...). Avertismentul participantilor la masa rotunda e transparent: daca nu se democratizeaza institutia din Dealul Schinoasei, viitoarele alegeri parlamentare nu vor fi relevante, a mai declarat Iurie Rosca.

 
Mars de protest pentru DeltaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :416
Monday, 23 August 2004
Marti, 24 august, Societatea Civila din Romania organizeaza un mars de protest impotriva inaugurarii, care urmeaza sa aiba loc in aceeasi zi, a canalului ucrainean Bastroe.

Manifestatia este programata sa inceapa de la orele 14.00 din Piata Universitatii si va aduna la un loc si cele mai importante centrale sindicale din Romania. Canalul construit de Ucraina pe bratul Bastroe din Delta Dunarii reprezinta o amenintare pentru intregul ecosistem al Deltei, acesta punand in pericol existenta a sute de specii de pesti si pasari care traiesc in prezent in Delta Dunarii. Desi timp de mai multe luni cele mai importante organizatii internationale pentru protectia mediului au cerut Ucrainei sa opreasca lucrarile la constructia acestui canal si desi in problema s-au implicat UE, Consiliul Europei, Comisia Europeana si SUA, autoritatile de la Kiev au refuzat sistematic sa raspunda favorabil cererilor formulate. Ziarul Ziua, alaturi de Asociatia Civic Media si Initiativa Civica Romana Comitetul pentru Delta Dunarii au decis organizarea unui miting de protest marti, 24 august, sub deviza Solidaritate pentru Delta. Participantii la miting vor parcurge marti traseul dintre Piata Universitatii Ambasada Ucrainei (Dorobanti). Printre participantii la marsul de protest se vor mai afla reprezentanti ai Blocului National Sindical, ai CNS Cartel Alfa, ai CNSLR Fratia, CSDR, Federatiei Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din Romania, alaturi de un numar de 140 de organizatii romanesti si internationale, dar si de cei 18.000 de semnatari ai petitiei on line lansata tot de cotidianul Ziua pentru salvarea Deltei. Manifestatii similare vor avea loc marti in fata Ambasadelor Ucrainei din mai multe capitale europene, ca si in Statele Unite.

 
Doi alpinisti romani pe KilimanjaroPDF Print E-mail
Kilimanjaro, Africa/Romanian Global News
Accesari :430
Monday, 23 August 2004
Viorel Negoita si Cristian Boboc s-au intors de curand din expeditia pe care au intreprins-o pe cele mai mari varfuri din Kilimanjaro, cel mai inalt munte din Africa.

Calatoria lor a avansat pana la o altitudine de 6.000 de metri, ei dormind in tot acest timp in corturi si carandu-si apa si mancarea necesare in rucsacuri. Desi praful si temperaturile ridicate au fost un obstacol, in drumul celor doi alpinisti romani acestia nu s-au lasat batuti si chiar s-au intors din Kilimanjaro cu amintiri excelente care au meritat efortul facut. Aflati in mijlocul civilizatiei africane, romanii au inceput, incetul cu incetul, sa se familiarizeze cu obiceiurile acesteia. Toate bucatile de roci pe care romanii indragostiti de munte si de aventura le-au adus cu ei din Kilimanjaro, la fel ca si plantele pe care le-au luat ca mostre de aici, vor ajunge la Societatea de Geografie din Bucuresti, unde vor putea fi analizate.

 

 
Presedintele pro-rus de la Chisinau medaliaza armata sovietica de ocupatiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :459
Monday, 23 August 2004
Presedintele Vladimir Voronin a inmanat sambata, 21 august, medalia comemorativa 60 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupatia fascista unui grup de veterani ai celui de-al doilea razboi mondial, participanti la  operatiunea Iasi-Chisinau, se arata intr-un comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei comuniste de la Chisinau.

Pentru contributie esentiala la edificarea Complexului memorial Capul de pod Serpeni si merite deosebite in mentinerea si promovarea mostenirii istorico-culturale si in educatia militaro-patriotica a tinerii generatii, cu Ordinul de Onoare au fost decorati reprezentanti ai autoritatilor publice regionale din Belarus, Ucraina, Federatia Rusa, arhitectul principal al Complexului memorial, reprezentanti ai unor structuri de stat si organizatii obstesti din Republica Moldova. De asemenea, cu prilejul implinirii a 60 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupatia fascista, unor activisti ai organizatiilor de veterani le-au fost oferite in dar ceasuri. Voronin a subliniat ca celei de-a 60 aniversari de la eliberarea Moldovei de sub ocupatia fascista i-a fost consacrata inaugurarea, la 22 august, a Complexului memorial Capul de pod Serpeni, in locul unde s-a incheiat una din etapele operatiunii Iasi-Chisinau si unde si-au aflat odihna de veci peste 12 mii de ostasi si ofiteri sovietici. El a spus ca monumentul are o istorie indelungata si complicata, si ca abia pe parcursul anului curent s-a reusit finalizarea constructiei acestuia. Voronin a declarat ca finalizarea constructiei monumentului a fost posibila gratie atat contributiei specialistilor in domeniu din tara, cat si suportului si solidaritatii manifestate de catre conducatorii regiunilor Tula, Belgorodsk, Nijegorodsk, Novosibirsk, Celeabinsk, Iaroslavl, circumscriptiei autonome Iamalo-Nenetk, Guvernului Moscovei si administratiei regiunii Moscova din Federatia Rusa, ai regiunilor Jitomir, Kiev, Donetk, Odesa, Sumi, Hmelnitk, Lugansk din Ucraina, precum si ai administratiei comitetului executiv al regiunii Moghiliov si ai comitetului executiv orasenesc Vitebsk din Republica Belarus. Voronin a subliniat ca ajutorul a fost acordat, practic, cu titlu gratuit.

 
Festivalul al Mare al romanilor din Serbia nu uita de romanii din TimocPDF Print E-mail
Satu Nou, Voivodiva, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :471
Monday, 23 August 2004
Acest sfarsit de saptamana, a marcat la Satu Nou, in Banatul sarbesc, cea de-a XLIV-a editie a Festivalului de Folclor si Muzica Romaneasca a Romanilor din Serbia, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina.

Numit si Festivalul al Mare", acest festival este cea mai mare manifestare a romanilor din Serbia. Organizat in fiecare an, dar in localitati diferite, Festivalul al Mare" a devenit cea mai vestita manifestare romaneasca in aceste spatii. Au fost ani, cand Festivalul de Folclor si Muzica Romaneasca avea mai multi participanti decat oricare alta manifestare culturala din Serbia, depasind si numarul de 5000 de participanti. Anul acesta, la Satu Nou, pe scena din incinta curtii scolii si a caminului cultural in cele trei zile, au evoluat peste 40 de formatii, ansambluri si societati cultural artistice romanesti din Serbia. Oaspetii Festivalului fiind doua ansambluri din Romania si unul din Canada. La eveniment a fost invitata special Societatea Cultural-Artistica Djerdap" din Mosna, comuna Donji Milanovac din Timoc. Societatea artistica a romanilor timoceni a evoluat pe scena in afara competitiei alaturi de un grup artistic din Timisoara.  "A fost ceva fenomenal! Noi ne-am bucurat de aceasta invitatie foarte mult pentru ca acesta este un festival mare. Am fost primiti calduros si ne pare rau ca nu am avut posibilitatea sa ramanem pana la sfarsitul manifestarii, dar ne-am intors acasa multumiti si cu amintiri frumoase, a declarat pentru corespondentul RGN din Timoc, presedintele formatiunii folclorice din Mosna, Ljubinka Dimitrijevic. Aceasta manifestare culturala, care are mare importanta pentru romanii din Serbia, a inceput in localitatea Uzdin din Banatul Sarbesc. In fiecare an se desfasoara in alta localitate din aceasta regiune, cu regula ca la fiecare 5 ani este organizata in localitatea de unde a plecat, Uzdin. Ultima data festivalul a fost in Satul Nou in anul 1974. Localnicii de aici sunt incantati ca, dupa 30 de ani, sunt din nou gazdele acestui eveniment cultural.

 
Picatura de Cultura canadiana la o noua editiePDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :479
Monday, 23 August 2004
O noua editie a Picaturii de Cultura organizata de romanii din Canada se va desfasura luni, 23 august, cu incepere de la orele 19.00.

Festivitatea, gazduita de restaurantul Balkan House situat in Burnaby va lua in discutie evenimentele culturale romanesti ce s-au desfasurat in cursul lunii august in cadrul comunitatii romanesti din Canada. Vor fi ascultate materiale de prezentare pe marginea acestor evenimente si vor fi organizate discutii foarte interesante. Organizatorii Picaturii de Cultura l-au invitat la editia curenta si pe profesorul de istorie Viorel Popa. Centrul Comunitar Romanesc de la British Columbia organizeaza in fiecare luna evenimentul cunoscut ca Picatura de Cultura, dedicat diferitelor personalitati ale culturii romane.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions