Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Apel catre romanii de pretutindeni pentru stoparea deromanizarii din cealalta MoldovaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :464
Sunday, 22 August 2004

In contextul in care in Basarabia regimul comunist pro rus al lui Voronin serbeaza asa zisa eliberare de catre trupele sovietice, Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni ne aduce aminte semnificatia reala a zilei de 22 august pentru romanii basarabeni.

" La 22 august, in acest an, regimul neosovietic de la Chisinau condus de transnistreanul Voronin aniverseaza 60 de ani de cand cealalta Moldova" a intrat sub regimul criminal stalinist: 60 de ani de robie, umilinte, deznationalizare, teroare si genocid. Pentru romanii din Basarabia, smulsi de la patria-mama in urma pactului Ribbentrop-Molotov, in 22 august 1944 a inceput o noua viata" sub totalitarismul rosu: teroarea in masa a fost componenta principala a politicii statului stalinist. Arestarile si maltratarile au debutat odata cu desfasurarea operatiunilor militare de ocupare a Basarabiei de catre armata sovietica, care, angajata in declansarea marelui razboi rece", s-a oprit la Berlin, creand in teritoriile ocupate de la Nistru pana in inima Germaniei, imperiul rosu". Sute de mii de romani au fost deportati din Basarabia in regiunile indepartate ale Siberiei. In luna mai 1945, Biroul Comitetului Central al PCUS pentru Moldova a primit sarcina de a depista toate elementele antisovietice. Au fost intocmite astfel, listele dusmanilor de clasa" ce trebuiau nimiciti fizic. Asa au inceput cele mai tragice operatiuni de epurare etnica romanofobe: Iug si Sever", in nou creata RSS Moldoveneasca. Prin decretul Presedintelui Sovietului Suprem al URSS din 26 noiembrie 1948, au fost deportate pe veci alte 11.280 de familii de tarani basarabeni (aproximativ 41 000 de persoane) in Aktiubinsk, Kashstanul de Sud, Djanbul si alte regiuni din RSS Kazaha si Siberia.

Imbarcati in vagoane de vite, parasiti apoi in camp liber, in ger si pustiu, si-au sapat bordeiele cu mainile goale - cati au mai supravietuit! Acest fapt "aniverseaza" Chisinaul neosovietic la 22 august 2004! La inceput de mileniu, "ciuma rosie" revine in actualitate: acum ca si atunci, "cealalta Moldova" are "un nou popor", "o noua limba" si "un nou alfabet", asa zisa "limba moldoveneasca" cu grafie ruseasca, vorbita de nerecunoscutul "popor moldovenesc": nici macar de Vladimir Putin, dupa cum se jura Belkovski la Bucuresti. Acum, ca si atunci, romanofobia declansata de guvernantii de la Chisinau provoaca alungarea si deznationalizarea romanilor: din propria lor Moldova, iau din nou drumul pribegiei, fiindca amintirea "holocaustului rosu" este inca vie si dureroasa in constiinta basarabenilor. La Tiraspol, azi, ca si atunci, scolile romanesti sunt inchise, limba romana este interzisa, iar romanii siliti sa pribegeasca din nou. Ce aniverseaza regimul Voronin la 22 august 2004? Victoria neocomunismului si inceperea reconstructiei poporului sovietic: fara identitate etnica si fara patria mama!

Noi, tinerii romani din Basarabia, care vrem si "cealalta Moldova" in lumea civilizata, in NATO si Uniunea Europeana, departe de "stafiile comunismului", comemoram in 2004 :

- 65 de ani de la pactul Ribbentrop-Molotov, care a rupt in doua Moldova lui Stefan cel Mare si Sfant.

- 60 de ani de la declansarea "holocaustului" care a decimat fizic populatia Basarabiei prin genocid, deportare, deznationalizare, sovietizare si comunizare.

- Un an de la transpunerea in practica prin forta si cu mijloacele "dictaturii rosii", a conceptiei Politicii Nationale de Stat a Republicii Neosovietice Moldovenesti, prin care fratii de dincolo si dincoace de Prut sunt "blagosloviti" cu "limba si poporul moldovenesc".

- O luna de cand in Transnistria, romanofobia dementa a Chisinaului a declansat prigoana rusofonilor de la Tiraspol impotriva a tot ceea ce este romanesc.

Ce comemoram noi, romanii basarabeni, comunistii rusofili de la Chisinau si Tiraspol aniverseaza!

Romani de Pretutindeni, trebuie sa oprim deromanizarea romanilor din "cealalta Moldova".

Trebuie sa ne adresam cu totii, cu memorii si proteste, organismelor europene si internationale pentru a stopa reinvierea terorii comuniste si a batjocorii romanilor moldoveni in propria lor tara", se arata in apelul LTRP.

 
Festivalul al Mare al romanilor din SerbiaPDF Print E-mail
Satu Nou, Voivodina, Serbia-Muntenegru / Romanian Global News
Accesari :456
Sunday, 22 August 2004

Pe data de 19 august la Satu Nou din Banatul sarbesc, a fost inaugurat cel de-al XLIV-a Festival de Folclor si Muzica Romaneasca a Romanilor din Serbia, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina.

Numit si Festivalul al Mare", acest festival fiind cea mai mare manifestarea a romanilor in Serbia. Organizat in fiecare an, dar in localitati diferite Festivalul al Mare" a devenit cea mai vestita manifestare romaneasca in aceste spatii. Au fost ani, cand Festivalul de Folclor si Muzica Romaneasca avea mai multi participanti decat oricare alta manifestare culturala din Serbia, depasind si numarul de 5000 de participanti.

Anul acesta, la Satu Nou, pe scena din incinta curtii scolii si a caminului cultural in cele trei zile, evolueaza peste 40 de formatii, ansambluri si societati cultural artistice romanesti din Serbia. Oaspetii Festivalului fiind doua ansambluri din Romania si unul din Canada.

 
Festivalul al Mare din Voivodina laudat si de romanii timoceniPDF Print E-mail
Mosna, Timoc, Serbia-Muntenegru / Romanian Global News
Accesari :528
Sunday, 22 August 2004

In perioda 19-21 august 2004 are loc cea de a 44-a editie a Festivalului de Folclor si Muzica Romaneasca din Satu Nou, Voivodina.

Societatea Cultural-Artistica Djerdap" din Mosna, comuna Donji Milanovac a fost invitata special, alaturi de un grup artistic din Timisoara. Aceste doua formatii au evoluat pe scena in afara competitiei. Despre prima zi de festivitate, pentru corespondentul Romanian Global News din Timoc, Ljubinka Dimitrijevic, presedintele formatiunii folclorice din Mosna: "A fost ceva fenomenal! Noi ne-am bucurat de aceasta invitatie foarte mult pentru ca acesta este un festival mare. Am fost primiti calduros si ne pare rau ca nu am avut posibilitatea sa ramanem pana la sfarsitul manifestari dar ne-am intors acasa multumiti si cu amintiri frumoase." Aceasta manifestare culturala, care are mare importanta pentru romanii din Serbia, a inceput in localitatea Uzdin din Banatul Sarbesc. In fiecare an se desfasoara in alta localitate din aceasta regiune cu regula ca la fiecare 5 ani este organizata in localitatea de unde a plecat, Uzdin. Ultima data festivalul a fost in Satul Nou in anul 1974. Localnici de aici sunt incantati ca sunt dupa 30 de ani, din nou ei, gazdele acestui eveniment cultural.

 
Ariadnae Filum se implica in realizarea Atlasului Ligvistic RomanPDF Print E-mail
Bor, Timoc, Serbia si Muntenegru / Romanian Global News
Accesari :528
Sunday, 22 August 2004

Asociatia Culturala "Ariadnae Filum", prin reprezentantul sau, Zavisa Zurz, a semnat, zilele acestea, un protocol de colaborare cu Forumul pentru Cultura Rumanilor, al carui presedinte este Dragomir Dragic.

Ambii reprezentanti au cazut de acord sa uneasca resursele ambelor parti, fie ele umane sau tehnice pentru culegerea si salvarea materialului lingvistic necesar la conceperea operei de interes major pentru identificarea si emanciparea romanilor din Timoc, cu denumirea Atlasul Graiurilor Romanesti dintre Morava, Dunare si Timoc". Prin acest protocol, Ariadnae Filum accepta in totalitate protocolul deja stabilit, dintre Forumul pentru Cultura Romanilor, cu sediul in Bor, si Societatea Romana de Dialectologie cu sediul la Cluj Napoca. Deasemenea prin acest act se prevede ca fiecare parte suporta cheltuielile, pentru activitatile planificate si angajarea personala, din bugetul propriu sau din donatii.

 
Organizatia Romanilor din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :589
Sunday, 22 August 2004

Printre realizarile acestei orgnizatii se numara deschiderea unui sediu in Madrid, dotat cu toate necesitatile pentru efectuarea de cursuri, serbari sau alte reuniuni; oferirea unei game foarte largi de servicii pentru romani, constand in asistenta juridica de orice tip, acordata de avocati cu experienta in problemele imigrantilor, locuri de munca in functie de cerintele pietei, traduceri, cursuri de spaniola, acces la diferite programe si proiecte de interes pentru comunitatea romanilor. Asociatia are filiale in Ontynient (Valencia), Coslada, Getafe Madrid Sur, Logrono (La Rioja y Alava), Benavente (Zamora), Morata de Tajuna, San Augustin de Guadalix, Zaragoza si Toledo.

Romanii se pot inscrie la scoala auto a asociatiei, in care limba de predare este romana. De asemenea s-a reusit semnarea mai multor acorduri cu alte asociatii de imigranti, fiind stabilite si relatii de buna colaborare cu Biserica Ortodoxa Romana si Ambasada Romaniei la Madrid, precum si realizarea unui acord pentru cumpararea rapida de apartamente, precum si acordarea de facilitati la achizitionarea acestora. Lunar, cu sprijinul Ambasadei Romaniei sunt organizate seri culturale romanesti. Mai mult, asociatia editeaza mai multe reviste destinate romanilor din zona si dispune de trei departamente: juridic, de informatii generale si altul cultural si social. In momentul actual se afla in desfasurare o serie de proiecte. Este vorba despre deschiderea unei alte filiale la San Fernando de Henares, infratirea municipiului Coslada cu orasul Oradea, formarea unei echipe de fotbal si inscrierea ei intr-un campionat local, deschiderea unei scoli de arta actorului manuitor de papusi si de marionete, infiintarea unui teatru de papusi, cu o stagiune permanenta, precum si deschiderea unei gradinite fara taxe in Coslada pentru copiii familiilor de romani Pe lista proiectelor de viitor ale acestei asociatii mai figureaza infintarea Clubului Oamenilor de Afaceri Romani din Spania; infiintarea unui grup de arta, compus din copii si tineri romani cu aptitudini artistice; realizarea unei emisiuni radiofonice, deschiderea de filiale in cat mai multe localitati spaniole, infratirea unor orase romanesti cu cele din Spania, crearea unei biblioteci, colaborarea cu asociatii romanesti si institutii ce se preocupa de soarta romanilor, realizarea unui servicu de contractare si vizitare a persoanelor bolnave, internate in spital, care nu au pe nimeni si nu vorbesc bine spaniola, precum si infiintarea de cursuri/scoala, cu precadere in domenul constructiilor, care sa ofere si practica platita in acelasi timp cu desfasurarea teoriei.

 
Romanii din Canada ies la iarba verdePDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :367
Sunday, 22 August 2004

Asociatia Romanilor Canadieni organizeaza la acest sfarsit de saptamana un picnic romanesc.

Evenimentul care ii va aduce inca o data la un loc pe romanii canadieni pentru care week-end-urile sunto ocazie de petrecere si relaxare, se va desfasura in parcul G. Ross Lord Park, aflat la intersectia strazilor Steels cu Duffrein, in Ontario. In afara de reintalniri cu prieteni de aceeasi origine si traditii, organizatorii picnicului au mai pus la cale un campionat de table, dar si jocuri pentru copii si deja obisnuitele jocuri de fotbal.

 
Copiii de la Radiodifuziunea romana in concert in ElvetiaPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :490
Sunday, 22 August 2004

Corul de copii al Radiodifuziunii romane, condus de dirijorul Voicu Popescu si sprijinit de Rotary Club, se va afla pentru cateva zile in Elvetia.

Corul copiilor va sustine doua concerte dumnica, 22 august, primul la Biserica Reformata din Niederhasli (incepand cu ora 10.30), si cel de-al doilea in seara aceleiasi zile, la 19.00, in sala de concerte Tonhalle de la Zurich. Concertele pe care copiii de la Radiodifuziunea Romana le vor sustine anul acesta in Elvetia nu reprezinta o premiera pe aceste meleaguri. Corul de copii s-a aflat in Elvetia si in cursul anului trecut, cand au strans la spectacolele lor o audienta considerabila, formata atat din mebri ai comunitatii romanesti din Elvetia, cat si din spectatori elvetieni. Publicul a cerut anul trecut nenumarate bisuri si le-au acordat copiilor toate aplauzele, ceea ce a condus la adresarea unei noi invitatii in cursul acestui an din partea organizatorilor. Anul acesta corul de copii al Radiodifuziunii Romane nu a putut organiza concerte decat in Zurich, acesta fiind si motivul pentru care adreseaza un apel de sustinere catre cercurile culturale romanesti din celelalte zone ale Elvetiei, sa organizeze, in masura posibilitatilor, unul sau doua concerte, incepand din data de 23 august.

 
Pe pajistea de la Hamilton va rasuna din nou graiul romanescPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :405
Sunday, 22 August 2004

Parohia Ortodoxa Sfintii Trei Iererhi din Toronto organizeaza la acest sfarsit de saptamana o intalnire la Campul Romanesc de la Hamilton.

Duminica, 22 august, Sfanta Liturghie va fi oficiata in Capela in aer liber, cu incepere de la orele 11.00. Dupa oficierea slujbei, romanii din Canada care vor sosi la campul romanesc de la Hamilton se vor putea bucura de cateva ore de voie buna. De la petrecere nu vor lipsi, cum de altfel nu lipsesc niciodata, traditionalii mititei romanesti si nici muzica romaneasca. Fondat in urma cu 44 de ani, Campul Romanesc de la Hamilton este considerat de multi romani stabiliti in Canada, acasa". Situat la cativa kilometri de Toronto, la Hamilton pe o raza de cateva hectare bune se afla la un loc gradini romanesti cu varza, ardei, rosii si castraveti. Pe pajistea de la Hamilton se organizeaza adesea picnicuri, unde se aude din toate partile muzica romaneasca si dulcea vorba romaneasca. Campul de la Hamilton cuprinde o biserica de lemn, troite, o sala de festivitati, un teren de fotbal, casute de vara si mese pentru picnic.

 

 

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions