Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Asociatia Romanilor din Italia (ARI)PDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :437
Saturday, 21 August 2004

Asociatia s-a constituit in decembrie 2003 cu scopul de a apara interesele romanilor care traiesc si muncesc in Italia.

ARI are la ora actuala 5000 de mebri. Inca de la infiintare, asociatia s-a implicat in actiuni pentru obtinerea dreptului de vot pentru strainii din Italia. Totodata, asociatia a organizat mai multe spectacole pentru romani, Pinocchio" fiind cel mai reprezentativ, actorii tetrului Gulliver" din Galati dovedindu-si maiestria. Directia de actiune a asociatiei s-a stabilizat in zona sociala si chiar politica. In martie 2004, ARI a prezentat mai multi candidati la alegerile pentru consilieri straini in Consiliul Local si in celelalte circumscriptii din Roma, alegeri care au avut loc pe 28 martie. Pentru a inscrie cat mai multi romani pe listele electorale, ARI a organizat Sarbatoarea votului romanesc, desfasurata la Anagnina, in data de 31 ianuarie, ocazie cu care s-au inscris peste 500 de romani, cifra romanilor cu drept de vot fiind de 1.800. Asociatia Romanilor din Italia a organizat manifestari dedicate martisorului, sau intrarii Romaniei in NATO. Presedintele ARI, Eugen Terteleac a depus, chiar, la Parchetul din Roma o plangere impotriva unui cotidian italian care a scris un articol defaimator pentru intreaga comunitate romaneasca din Italia. ARI, una dintre cele mai active dintre cele instituite de romanii din Italia, a rezolvat atat probleme de anvergura pentru romanii din Italia, cat si cazuri de o mai mica importanta pentru comunitate in ansamblu, dar foarte importante pentru fiecare roman in parte. Intre principalele obiective ale Asociatiei Romanilor din Italia se inscriu apararea si afirmarea intereselor memebrilor asociatiei in raport cu autoritatile si institutiile publice italiene si romanesti, se afla organizarea miscarii asociative a romanilor din Italia, acordarea de informatii si de asistenta legala, legalizari si echivalari de documente, consultanta pentru plasarea fortei de munca, organizarea unor activitati de natura culturala, conferinte, dezbateri, spectacole pentru romani, precum si organizarea de cursuri de limba romana pentru copiii nascuti in Italia. De asemenea Asociatia doreste sa prezinte in Italia traditiile si produsele specifice poporului roman.

 
Concertele tarafului Lautarii lui BotgrosPDF Print E-mail
Landau, Germania / Romanian Global News
Accesari :537
Saturday, 21 August 2004

In zilele de 21-22 august, cel mai renumit taraf de lautari din Chisinau - "Lautarii lui Botgros", vor evolua mai intai in Landau, apoi in aer liber, pe malul lacului - la Udo Dascalescu.

Componentii tarafului vor incanta audienta cu muzica populara romaneasca, ruseasca, dansuri romanesti, rusesti, dans tiganesc si muzica usoara. Se vor servi mancaruri si bauturi specifice bucatariei romanesti, iar ringul va fi la dispozitia iubitorilor de dans. Daca vremea nu va permite desfasurarea in aer liber, concertul va avea loc in sala.

 
Certitudine: Muzica romaneasca interpretata de Mukka Band face senzatiePDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :396
Saturday, 21 August 2004

Dintre toate concertele programate si organizate de Centrul Cultural Roman de la Londra, originalele reprezentatii sustinute de Mukka Band, alaturi de cantareata de origine romana, Dana Codorean Berciu, sunt cele mai solicitate.

Trupa de artisti mentionata a sustinut in ultima perioada cele mai multe spectacole dintre toti artistii de origine romana din Marea Britanie, reusind sa castige de partea lor tot mai multi fani, atat din cadrul comunitatii romanesti de la Londra, cat si din randul britanicilor, fascinati de ritmurile romanesti, reinterpretate de Mukka Band. Sambata aceasta, 21 august, Dana Codorean Berciu va sustine din nou un concert in capitala britanica, impreuna cu percutionistii care alcatuiesc The Mukka Band. De data aceasta spectacolul va fi sustinut in cadrul Richmond Riverside Festival, iar intrarea va fi libera.

Festivalul Richmond, organizat in fiecare an, atrage la fiecare editie mii de vizitatori, iar organizatorii, Primaria din Richmond, se asteapta la aceeasi participare si anul acesta. Festivalul isi propune sa adune si sa celebreze diverse forme de muzica si dans, provenind din tari si culturi de pe intreg globul. Anul acesta, festivalul de la Richmond se va desfasura pe durata a doua zile, 21 si 22 august, in ambele zile concertele incepand la ora 13:30 si tinand pana la 18:30.

 
Donati la Sala Palatului pentru orfanii din Tighina!PDF Print E-mail
Bucuresti / Romanian Global News
Accesari :421
Saturday, 21 August 2004

Pentru copiii din Basarabia s-au strans 3,5 tone de alimente si bauturi racoritoare

Incepand de ieri, persoanele care vor sa vina in ajutorul orfanilor romani infometati la Tighina de militienii transnistreni pot aduce alimente neperisabile (care sa aiba termen de garantie lung), bauturi racoritoare sau carti la cortul instalat in zona Salii Palatului din Bucuresti.

De aproape o luna, peste 70 de copii s-au baricadat in scoala-internat cu predare in limba romana de la Tighina, pe care militienii trimisi de la Tiraspol vor sa o inchida in cadrul campaniei de lichidare a identitatii romanesti din Transnistria. Jurnalul National, ZIUA, Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, Asociatia Civic Media si Romanian Global News au declansat recent o campanie de strangere de fonduri si de ajutoare destinate copiilor romani asediati la Tighina de militienii transnistreni. Primaria Capitalei a venit in sprijinul acestei campanii, acceptand amplasarea in zona Salii Palatului a unui cort la care voluntarii romani sa aduca ajutoare pentru orfanii de la Tighina. Cortul a fost amplasat ieri, cu sprijinul Jandarmeriei Romane, intre Sala Palatului si Biserica Kretzulescu, pe strada Ion Campineanu, aproximativ vizavi de blocul-turn. Pana in prezent au fost oferite peste 3,5 tone de alimente si bauturi racoritoare, mare parte din contributia unor tineri din PUR, coordonati de Bogdan Pitigoi, care de altfel s-a si deplasat in infernul din Tighina. Romanii sunt chemati sa ii sprijine pe copiii din Tighina cu orice fel de ajutoare pe care le considera utile.

ZIUA a apelat ieri la Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania in cadrul campaniei de ajutorare a copiilor romani din Tighina. Responsabilii de la Crucea Rosie din Romania au intampinat cu entuziasm solicitarea noastra si au aplat la sprijinul Comitetului International al Crucii Rosii pentru transportarea ajutoarelor romanesti copiiilor de la Tighina.

De asemenea, la campania de sprijinire a orfanilor din Tighina si-au adus sprijinul, printre altii, Consiliul Mondial Roman si Autoritatea Nationala pentru Tineret. Pentru sensibilizarea opiniei publice internationale fata de situatia disperata a copiilor romani din Tighina, Consiliul Mondial Roman a deschis o lista de petitii, la www.petitiononline.com/nistru/, protest care va fi trimisa la ONU, UE, Casa Alba, Congresul SUA etc. (articol preluat din ZIUA)

 
Presedintia UE condamna interdictia impusa reprezentantilor OSCE de a merge in stanga NistruluiPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta / Romanian Global News
Accesari :400
Saturday, 21 August 2004

Presedintele Consiliului de Ministri al UE, ministrul de Externe al Olandei, Bernard Bott, a condamnat recenta decizie a autoritatilor transnistrene de a refuza reprezentantilor Misiunii OSCE din Moldova accesul in stanga Nistrului.

Bott a declarat ca este ingrijorat de faptul ca aceasta decizie va contribui in continuare la agravarea crizei scolilor romanesti din Transnistria. Presedintia UE cheama mediatorii conflictului transnistrean sa faca uz de toata influenta lor asupra autoritatilor transnistrene pentru a asigura restabilirea accesului in regiune a membrilor Misiunii OSCE si a solutiona criza actuala a scolilor inainte de inceperea noului an scolar, se arata intr-un comunicat.

 
Revolta a taranilor din Dorotcaia impotriva separatistilor transnistreniPDF Print E-mail
Dorotcaia, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :359
Saturday, 21 August 2004

 

Joi, 19 august, taranii din satul Dorotcaia au blocat traseul Dubasari-Grigoriopol cu tehnica agricola in semn de protest fata de actiunile separatistilor care le creeaza obstacole in desfasurarea normala a lucrarilor de sezon, acestia din urma obligandu-i sa se inregistreze drept agenti economici ai Transnistriei si sa plateasca impozite la Tiraspol.

Potrivit reprezentantului Chisinaului in Comisia Unificata de Control (CUC),  Ion Leahu, la fata locului au descins politisti si militieni, majoritatea inarmati, precum si fortele de interventie rapida ale pacificatorilor. Amenintarile din partea militienilor i-a determinat pe tarani sa se retraga de pe traseu, a remarcat Leahu.

El a spus ca fortele pacificatoare dispun de mecanisme pentru a influenta regimul secesionist, dar conducatorii lor superiori nu au dorinta politica de a interveni mai activ pentru a stabili o ordine in zona de securitate.

In cadrul sedintei de joi a CUC a fost examinata problema scolilor romanesti in Transnistria si situatia politiei din Tighina. Partea transnistreana a refuzat sa abordeze problema scolilor, motivand ca ea poate fi solutionata doar de ministerele educatiei de la Chisinau si Tiraspol, iar CUC nu poate sa se implice. Dupa mai multe ore de discutii privind situatia politistilor in Tighina, membrul CUC din partea Transnistriei, adjunctul pretinsului ministru al securitatii de stat, Oleg Gudama, a declarat ca indiferent de pozitia Republicii Moldova, ei vor scoate politia din Tighina, avertizand ca vor aplica forta pentru a rezolva aceasta problema, a conchis Leahu.

 
Romanii fac proiecte pentru o Serbie mai bunaPDF Print E-mail
Bor Timoc,Serbia / Romanian Global News
Accesari :451
Saturday, 21 August 2004
La sedinta organizata de reprezentantii Americas Development Foundation, in seara de 20 august la Bor, a participat un numar semnificativ de romani timoceni, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc, Serbia.

Tema discutiei Community Revitalization through Democratic Action a starnit mare interes cetatenilor care doresc sa schimbe ceva in societatea actuala. Dupa prezentarea proiectelor din partea organizatorilor, primul a luat cuvantul Miki Janosevic, originar din cel mai mare sat romanesc - Zlot, care a mentionat ca in jurul orasului Bor sunt 12 sate (11 romanesti), unde populatia traieste din agricultura si ca pana acum s-a vorbit doar despre proiectele pentru dezvoltarea societatii urbane. El a fost sustinut si de alti romani din satele cuprinse in comuna Bor care au ramas nedezvoltate, desi acest oras a reprezentat un centru industrial important. Reprezentantii satului Luchia au propus dezvoltarea asociatiei apicultorilor, centre de strangerea ciupercilor si au mentionat ca nu au linie de telefonie fixa. Zivorad Roskic din Tanda a prezentat situatia dificila a localnicilor din acest sat. La intrebarea directorului regional ADF: care ar fi propunerea concreta?, el a raspuns: Concrete ar fi toate propunerile din seara asta, pentru ca noi am ramas inapoiati acolo. Daca ninge nu mai avem cu ce ajunge la oras, decat daca am avea elicopter! Daca la cineva, Doamne fereste, i se face rau, nu avem posibilitatea de a anunta, deoarece nu avem telefoane. Au mai fost si alte propuneri pentru dezvoltarea rurala, precum: turism rural, centre de adunare a plantelor medicinale si altele.

O tanara romanca din Bor a prezentat mai multe probleme din societatea locala si a propus idei pentru rezolvarea lor. Ea a semnalat lipsurile privind pregatirea profesionala a institutiilor mass-media locale.

Alta problema ar fi cea a copiilor de la tara care nu au posibilitatea de a fi educati. Pe langa faptul ca prin lege este obligatoriu cel putin 8 clase de scoala, ei au doar 4 clase, deoarece parintii care se ocupa cu agricultura nu au posibilitatea sa finanteze scolarizarea la oras. Este imposibil sa vorbim de modernizarea cancelariilor (birourilor, n.r.) notariale de la sate si un sistem de retea prin care sa fie legati cu primaria din oras daca acolo nu avem nici macar retea de telefon fix sau mobil, a subliniat Grozdana Blagojevic, dupa ce unul din reprezentantii primariei din Bor a anuntat un program de modernizare prin care toate primariile de la sate sa fie conectate prin retea la baza de date a primariei centrale din oras. Cu ocazia asta a facut si apel la tinerii din sala, care sunt la studii sau absolventi de diferite profesii, sa faca si un proiect adresat tinerilor si a implica tinerii in realizarea lui, pentru ca este cunoscut faptul ca in aceasta comuna exista un numar mare de someri. Discutia s-a terminat cu intocmirea  listelor in care s-au inscris cei interesati de realizarea acestor proiecte.

*** Orasul Bor s-a dezvoltat in locul satului Bor locuit de romanii. Dupa ce aici s-a deschis mina de cupru, localnici au fost nevoiti sa plece de pe pamantul lor pentru ca a inceput sa se dezvolte industria si orasul modern. Centrul industrial a atras oameni din toata fosta Iugoslavie. Cu dezvoltarea industriei, locuitorii din jurul Borului printre care majoritatea romani, au avut doar de suferit din cauza poluarii pe care o reprezinta exploatarea miniera de suprafata.  

 
Asociatia Romanilor din Italia (ARI)PDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :379
Saturday, 21 August 2004
Asociatia s-a constituit in decembrie 2003 cu scopul de a apara interesele romanilor care traiesc si muncesc in Italia.

ARI are la ora actuala 5000 de mebri. Inca de la infiintare, asociatia s-a implicat in actiuni pentru obtinerea dreptului de vot pentru strainii din Italia. Totodata, asociatia a organizat mai multe spectacole pentru romani, Pinocchio fiind cel mai reprezentativ, actorii tetrului Gulliver din Galati dovedindu-si maiestria. Directia de actiune a asociatiei s-a stabilizat in zona sociala si chiar politica. In martie 2004, ARI a prezentat mai multi candidati la alegerile pentru consilieri straini in Consiliul Local si in celelalte circumscriptii din Roma, alegeri care au avut loc pe 28 martie. Pentru a inscrie cat mai multi romani pe listele electorale, ARI a organizat Sarbatoarea votului romanesc, desfasurata la Anagnina, in data de 31 ianuarie, ocazie cu care s-au inscris peste 500 de romani, cifra romanilor cu drept de vot fiind de 1.800. Asociatia Romanilor din Italia a organizat manifestari dedicate martisorului, sau intrarii Romaniei in NATO. Presedintele ARI, Eugen Terteleac a depus, chiar, la Parchetul din Roma o plangere impotriva unui cotidian italian care a scris un articol defaimator pentru intreaga comunitate romaneasca din Italia. ARI, una dintre cele mai active dintre cele instituite de romanii din Italia, a rezolvat atat probleme de anvergura pentru romanii din Italia, cat si cazuri de o mai mica importanta pentru comunitate in ansamblu, dar foarte importante pentru fiecare roman in parte. Intre principalele obiective ale Asociatiei Romanilor din Italia se inscriu apararea si afirmarea intereselor memebrilor asociatiei in raport cu autoritatile si institutiile publice italiene si romanesti, se afla organizarea miscarii asociative a romanilor din Italia, acordarea de informatii si de asistenta legala, legalizari si echivalari de documente, consultanta pentru plasarea fortei de munca, organizarea unor activitati de natura culturala, conferinte, dezbateri, spectacole pentru romani, precum si organizarea de cursuri de limba romana pentru copiii nascuti in Italia. De asemenea Asociatia doreste sa prezinte in Italia traditiile si produsele specifice poporului roman.

 
Concertele tarafului Lautarii lui BotgrosPDF Print E-mail
Landau, Germania / Romanian Global News
Accesari :454
Saturday, 21 August 2004
In zilele de 21-22 august, cel mai renumit taraf de lautari din Chisinau - Lautarii lui Botgros, vor evolua mai intai in Landau, apoi in aer liber, pe malul lacului - la Udo Dascalescu.

Componentii tarafului vor incanta audienta cu muzica populara romaneasca, ruseasca, dansuri romanesti, rusesti, dans tiganesc si muzica usoara. Se vor servi mancaruri si bauturi specifice bucatariei romanesti, iar ringul va fi la dispozitia iubitorilor de dans. Daca vremea nu va permite desfasurarea in aer liber, concertul va avea loc in sala.

 
Fotbalul romanesc din British Columbia pe locul treiPDF Print E-mail
British Columbia, Canada / Romanian Global News
Accesari :491
Saturday, 21 August 2004
Echipa de fotbal a romanilor de la British Columbia organizeaza o seara de distractii la acest sfarsit de saptamana. Sambata, 21 august, romanii vor celebra incheierea sezonului de vara la fotbal in Liga de Fotbal din Vancouver.

De asemenea un motiv de sarbatoare va fi si clasarea echipei romanilor pe pozitia a treia  a turneului final.  Festivitatea se va desfasura la Central City Brewing Company Brewpub & Restaurant, cu incepere de la orele 19.00. Costul unui bilet este de 12 dolari de persoana, in care este inclusa si mancarea, iar barul este deschis pentru toi cei care isi doresc sa incerce toate berile pe care le pun la dispozitie gazdele.

 

 
Certitudine: Muzica romaneasca interpretata de Mukka Band face senzatiePDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :380
Saturday, 21 August 2004
Dintre toate concertele programate si organizate de Centrul Cultural Roman de la Londra, originalele reprezentatii sustinute de Mukka Band, alaturi de cantareata de origine romana, Dana Codorean Berciu, sunt cele mai solicitate.

Trupa de artisti mentionata a sustinut in ultima perioada cele mai multe spectacole dintre toti artistii de origine romana din Marea Britanie, reusind sa castige de partea lor tot mai multi fani, atat din cadrul comunitatii romanesti de la Londra, cat si din randul britanicilor, fascinati de ritmurile romanesti, reinterpretate de Mukka Band. Sambata aceasta, 21 august, Dana Codorean Berciu va sustine din nou un concert in capitala britanica, impreuna cu percutionistii care alcatuiesc The Mukka Band. De data aceasta spectacolul va fi sustinut in cadrul Richmond Riverside Festival, iar intrarea va fi libera.

Festivalul Richmond, organizat in fiecare an, atrage la fiecare editie mii de vizitatori, iar organizatorii, Primaria din Richmond, se asteapta la aceeasi participare si anul acesta. Festivalul isi propune sa adune si sa celebreze diverse forme de muzica si dans, provenind din tari si culturi de pe intreg globul. Anul acesta, festivalul de la Richmond se va desfasura pe durata a doua zile, 21 si 22 august, in ambele zile concertele incepand la ora 13:30 si tinand pana la 18:30.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions