Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Departamentul pentru romanii care muncesc in strainatate are un nou coordonatorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :435
Friday, 20 August 2004
Executivul a numit recent un nou secretar de stat in fruntea Departamentului pentru munca in strainatate.

Astfel Doru Frunzulica a fost desemnat sa ocupe functia de secretar de stat, coordonator al Departamentului. Acest departament, aprobat in sedinta executivului din data de 19.08.2004, prin hotarare de guvern, va functiona in cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Guvernul Romaniei a decis infiintarea acestei structuri datorita numarului mare de cetateni romani aflati la munca in strainatate, care sunt indreptatiti la o forma de protectie institutionalizata din partea statului roman. Departamentul pentru munca in strainatate va avea ca arie de actiune prioritara apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor romani, eliminarea discriminarilor intre cetatenii romani si cetatenii tarilor unde acestia muncesc, sprijin si consultanta in litigiile de munca si informare cu privire la legislatia si accesul la piata muncii din comunitatea europeana.

 
AVAS agreeaza solutia sindicatelor de reprivatizare a Colorom CodleaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :504
Friday, 20 August 2004
La sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului a avut loc o intalnire cu reprezentantii Sindicatului Liber Colorom, si conducerea societatii.

Presedintele AVAS, Mircea Ursache a prezidat aceasta intalnire ca urmare a solicitarilor Sindicatului Liber Colorom, sindicat afiliat Federatiei Infratirea Brasov si Blocului National Sindical. Sindicalistii au cerut scoaterea societatii comerciale Colorom Codlea din procedura de lichidare voluntara. Principalul motiv invocat de sindicate se refera la durata procesului de lichidare voluntara si de aici intarzierile generate in procesul de valorificare a activelor Colorom Codlea, singura sursa de venit pentru acoperirea datoriilor presante ale societatii. Fata de cele discutate, presedintele AVAS, Mircea Ursache, si-a reiterat pozitia prin care sustine ideea retragerii societatii din procedura de lichidare si introducerea acesteia in procesul de privatizare. Astfel, pentru eficientizarea procesului, presedintele AVAS a hotarat sa prezinte in Sedinta de Guvern un memorandum de informare in acest sens, urmand ca, in cazul unei decizii afirmative, sa se treaca la privatizarea societatii, in cadrul unui proces transparent si impartial, deschis tuturor ofertantilor. Solutia privatizarii, a declarat Mircea Ursache, este net superioara lichidarii voluntare. Ea asigura mentinerea in functiune a fluxurilor tehnologice integrate si stabilitatea sociala prin mentinerea celor aproximativ 90 de locuri de munca din S.C.Colorom S.A. Codlea.

 
Tinerii din agricultura stimulati financiari sa ramana la satePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :461
Friday, 20 August 2004
In cadrul ultimei sedinte de guvern a fost adoptat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 646/2002 privind sprijinul acordat de stat tinerilor din mediul rural.

Proiectul de Lege introduce facilitati financiare suplimentare pentru tinerii care au aptitudini pentru agricultura dar nu dispun de sursele financiare necesare pentru a se stabili in mediul rural sau pentru a infiinta exploatatii moderne si eficiente. Proiectul propune acordarea unei sume pentru infiintarea de exploatatii agricole viabile, in baza unui plan de afaceri, aprobat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, precum si acordarea unui sprijin financiar de 15% pentru cumpararea de pana la 20 ha teren arabil. Cuantumul sumelor mentionate se aproba prin Hotarare a Guvernului. Sumele se aloca anual de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Proiectul de Lege propune, de asemenea, atribuirea, potrivit legii, in proprietate a spatiilor zootehnice dezafectate, precum si a plantatiilor vitipomicole abandonate, acordate conform legii. Totodata, proiectul mai propune ca, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sa modifice si sa completeze Normele metodologice de aplicare a Prevederilor Legii nr. 646/2002 privind sprijinul acordat de stat tinerilor din mediul rural. El va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere si adoptare.

 
Peste o suta de romani au fost extradati din strainatate in 2004PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :422
Friday, 20 August 2004
Inspectoratul General al Politiei Romane a informat astazi ca de la inceputul anului peste o suta de persoane au fost extradate din strainatate, la solicitarea autoritatilor judiciare romane.

In aproape opt luni, prin Biroul National Interpol, au fost puse in urmarire internationala 481 de persoane, 253 au fost localizate si arestate, iar 110 au fost extradate deja in Romania, de catre autoritatile din diferite tari. Cele mai multe extradari au fost realizate in urma cooperarii politienesti cu Italia, Spania, Germania, Bulgaria si Grecia. Pe de alta parte, pe teritoriul altor state au fost identificate zece autovehicule furate din Romania si au fost declansate procedurile legale de recuperare. In urma activitatii politistilor romani, in aceeasi perioada au fost arestate si extradate opt persoane care erau urmarite international la solicitarea mai multor state. Informatiile obtinute, in cadrul cooperarii cu autoritatile judiciare din cele 180 state membre ale Interpol, au fost comunicate in timp util, spre exploatare, unitatilor operative centrale si locale ale Politiei Romane.

 
Texte despre tragedia exilului romanesc publicate in volumPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :513
Friday, 20 August 2004
Astazi la sediul Ministerului Culturii si Cultelor a fost lansat volumul intitulat "Tragedia Romaniei 1939-1947", care aduna parerile unor intelectuali din exil despre soarta Romaniei, prin intermediul unor texte aparute in cea mai importanta publicatie a exilului politic romanesc din anii '80, Dialog.

Volumul este editat de noul Institut National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER). Istoricul Florin Constantiniu a elogiat aceasta carte ca si alte prsonalitati, unii dintre acestia chiar semnatari ai unor texte cuprinse intre copertele volumului. Printre autorii textelor selectate pentru volum se numara Dinu Zamfirescu, Gheorghe Barbul, Horia Georgescu, Andrei Goldner, Mircea Ionnitiu si Neagu Djuvara. "Ca un om din redactia Dialog-ului, pot spune ca in interventiile noastre am fost preocupati sa reflectam opinii care nu se puteau exprima liber in tara. Ideea noastra era de a oferi romanilor din strainatate un gen de scoala politica democratica si antitotalitara, atat de dreapta, cat si de stanga", a spus la lansare Dinu Zamfirescu, presedintele INMER.

 
Invatamantul romanesc in Transnistria ar putea avea o sansaPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :422
Friday, 20 August 2004
Misiunea OSCE in Republica Moldova a reusit in cele din urma, joi, 19 august, sa patrunda pe teritoriul autoproclamatei republici transnistrene.

Cu o zi inainte autoritatile de la Tiraspol blocasera accesul reprezentantilor misiunii OSCE in zona si declarasera ca, pana la solutionarea problemei scolii-internat din Tighina, accesul acestora va ramane interzis. Reprezentantii OSCE in Moldova, impreuna cu Rusia si Ucraina, mediatorii conflictului transnistrean, au prezentat joi, 19 august, autoritatilor de la Tiraspol trei proiecte de statut pentru scolile cu grafie in limba latina din zona. Liceul Alexandru cel Bun si scoala internat din Tighina, precum si scoala din Rabnita, institutiile cel mai des mentionate in cadrul crizei scolilor cu predare in limba romana din regiunea transnistreana, vor primi pana vineri raspunsul. Reprezentantul Rusiei in comisia de mediatori, Viktor Oparin, a anuntat ca autoproclamata republica nistreana are timp pana vineri la ora locala 11.00 sa dea raspunsul la propunerile mediatorilor. Proiectele prezentate de reprezentantii Rusiei, Ucrainei si de OSCE sunt in conformitate cu standardele internationale in domeniul educatiei. Cele opt scoli cu predare in limba romana de pe teritoriul statului separatist Transnistria ar putea avea sansa sa organizeze in continuare cursuri in limba materna (limba romana), daca Tiraspolul va accepta propunerile mediatorilor.

 
Bronz olimpic la Atena pentru inotul masculin romanescPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :487
Friday, 20 August 2004
Inotatorul roman Razvan Florea  a reusit ieri performanta de a se clasa pe locul al treilea la proba de 200 de metri spate, el obtinand astfel medalia de bronz.

Aceasta este prima medalie masculina la natatie. Florea ar fi putut fi castigatorul medaliei de argint, in urma descalificarii inotatorului american Aaron Peirsol, pentru o intoarcere neregulamentara, dar acesta a fost recalificat in urma contestatiei depuse de delegatia olimpica a Statelor Unite. Medalia de argint a revenit, astfel, austriacului Markus Rogan iar cea de bronz lui Razvan Florea. Pe de alta parte, gimnastica romaneasca, reprezentata in concursul de individual-compus feminin de Daniela Sofronie, s-a clasat abia pe locul 5, iar cealalta gimnasta romanca, Oana Ban, a fost nevoita sa se retraga din concurs, in urma unei accidentari.

 
Universitatile din Romania au inceput sa primeasca dosare de la candidatii din BasarabiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :386
Friday, 20 August 2004
Doua institutii de invatamant superior din estul Romaniei au inceput de zilele trecute sa primeasca dosare de la candidatii din Basarabia.

Data limita pana la care cei care doresc sa invete in Romania pot sa trimita dosarele de inscriere, este 27 august. Fiecare dosar va trebui sa cuprinda o inregistrare, diploma de bacalaureat, certificatul de nastere in copie, o copie dupa foaia matricola, o copie dupa actul de identitate si pasaport, certificatul medical de asemenea in copie, incluzand examenul HIV. Dosarele pot fi trimise si prin posta, astfel incat centrul universitar sa il primeasca la timp. Universitatile Dunarea de Jos din Galati si Alexandru Ioan Cuza din Iasi au fost desemnate sa organizeze in perioada 17-27 august admiterea pentru studii universitare si postuniversitare pentru candidatii din Basarabia in cadrul anului academic 2004-2005. Numarul de burse pe termen lung si scurt pe care Guvernul Romaniei l-a oferit romanilor de dincolo de Prut este de 1,150. Dintre acestea, 523 de locuri sunt destinate tinerilor moldoveni care au absolvit licee din Romania in 2004; 477 sunt pentru absolventi ai liceelor moldovenesti si din Romania care detin dplome de bacalaureat, fara mentiunea de absovire in acest an, iar 150 de locuri sunt destinate absolventilor de invatamant superior din Moldova. Bursa lunara acordata de statul roman in fiecare luna reprezinta echivalentul in lei romanesti a 50 de dolari, la cursul oficial de schimb BNR. Guvernul roman a mai oferit pentru Basarabia inca 800 de burse liceale pentru absolventii de gimnaziu in anul scolar 2004-2005.

 
Tinerii romani din Valea Timocului invata limba romana in tara mamaPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :459
Friday, 20 August 2004
70 de tineri romani din Serbia, de pe Valea Timocului se afla in aceasta perioada la Arad, unde fac cursuri de initiere in limba romana.

Cum nici unul dintre cei veniti in Romania la aceste cursuri nu stie sa citeasca sau sa scrie in limba romana, pentru ei a fost o mare realizare sa trimita prima scrisoarea acasa in limba lor materna sau sa citeasca si sa rosteasca pentru prima data Tatal Nostru in romana. Vizita romanilor timoceni a inceput la 13 august si va lua sfarsit la inceputul saptamanii viitoare, luni, 23 august. In toata acesta perioara, pe langa cursurile propriu-zise de limba romana, tinerii au putut vizita in voie institutiile de cultura din Arad, dar si strandul din localitate. De asemnea in cursul unor activitati culturale, au cantat Mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim, De ce limba romaneasca sa n-o cultivam si Vorbiti, scrieti romaneste, pentru Dumnezeu, alaturi de refrenele celebrelor melodii ale trupei O-Zone. Desi romanii timoceni sunt majoritari in 300 de localitati din Serbia de est, ei nu au parte de nici o ora de limba romana, nici in scoli, nici la biserica. Singura modalitate in care se pastreaza limba materna este prin viu grai, si asta pentru ca romanii sunt in numar foarte mare (ajungand pana la 700.000), iar zona in care se afla ei este compacta.

 

 
Ambasadorul roman la Islamabad ar putea fi premiat de statul pakistanezPDF Print E-mail
Pakistan/Romanian Global News
Accesari :471
Friday, 20 August 2004
Ambasadorul Romaniei in Pakistan, Emil Ghitulescu, a fost nominalizat pentru primirea Ordinului Hilal-i-Quaid-i-Azam, informeaza Ambasada Romaniei in Pakistan.

Cu ocazia aniversarii Zilei Independentei Pakistanului, la 14 august, 130 de personalitati, dintre care 13 straine, au fost nominalizate in vederea conferirii de ordine civile, pentru excelenta in activitatea desfasurata in diferite domenii. Ambasadorul Romaniei a fost nominalizat ca recunoastere a contributiei sale la dezvoltarea relatiilor bilaterale romano-pakistaneze si activitatea literara dedicata poetilor nationali ai Pakistanului si Romaniei, Allama Iqbal si Mihai Eminescu. Inca doua personalitati au mai fost nominalizate pentru primirea aceluiasi premiu: profesorul american John Esposito, pentru studii de literatura islamica si senatorul american John Warner, pentru servicii aduse Pakistanului. Ceremonia oficiala de decernare a Ordinelor se va desfasura la 23 martie 2005, la Palatul Prezidential din Islamabad cu ocazia aniversarii Zilei Nationale a Pakistanului, se mai arata in comunicatul Ambasadei romane in Pakistan. Distinctiile vor fi acordate personal de catre presedintele Pakistanului, in prezenta unor inalti demnitari pakistanezi, membri ai corpului diplomatic local si personalitati din strainatate. Ambasadorul roman este singurul diplomat strain nominalizat intre cele 130 de personalitati.

 
Mutu este fericit la ChelseaPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :465
Friday, 20 August 2004
Adrian Mutu insista in a convinge presa ca este fericit pe Stamford Bridge si spune ca abia asteapta sa lucreze alaturi de Jose Mourinho in acest sezon.

Romanul, care s-a presupus ca va pleca la Juventus in vara aceasta, ca urmare a planului de reorganizare propus de noul tehnician  al lui Chelsea. Cu toate acestea, Mutu a declarat de curand ca la Chelsea este o atmosfera superba si foarte profesionala. Mourinho este un mare antrenor, care stie cum sa antreneze echipa, fara sa faca din sesiunile sale de antrenament o plictiseala, a mai spus Mutu care a tinut sa mentioneze ca exista, la un moment dat in aceasta vara, o posibilitate ca el sa plece la Juventus, dar ca nu a fost el acela care a cerut transferul. 

 
Pompiliu Stoica pleaca la FC MoscovaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :527
Friday, 20 August 2004
Fundasul roman de la Steaua, Pompiliu Stoica a semnat un angajament cu gruparea rusa de prima divizie, FC Moscova.Gruparea din Ghencea va primi in urma transferului lui Stoica suma de o jumatate de milion de dolari. Fundasul roman in varsta de 28 de ani, a semnat cu FC Moscova zilele trecute pentru o perioada de trei sezoane. In momentul actual, dupa disputarea a 19 etape, gruparea moscovita se afla pe locul al saptelea. Pompiliu Stoica a mai activat in trecut la Gloria Buzau, Astra Ploiesti si Steaua, iar acum la FC Moscova salariul sau va fi de 200.000 de dolari.   
 
Seara de comedie romaneasca in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :375
Friday, 20 August 2004
Alianta Romanilor Canadieni organizeaza vineri 20 august, o seara de comedie romaneasca, la restaurantul Transilvania.

Usile sunt larg deschise amatorilor genului, intrarea fiind gratuita. Incepand cu ora 21.00, proiectiile vor avea loc in sala mare a restaurantului. Cateva titluri clasice de comedie romaneasca sunt supuse alegerii spectatorilor: Secretul lui Bachus, Nea Marin Miliardar, BD in actiune, BD la munte si la mare.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions