Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Transnistrenii din ce in ce mai agresivi cu observatorii militari ai OSCEPDF Print E-mail
Tighina, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :399
Wednesday, 18 August 2004
Granicerii transnistreni au interzis, marti seara, accesul reprezentantilor Misiunii OSCE pe teritoriul regiunii separatiste.

Observatorul militar din partea Misiunii OSCE la Tiraspol, colonelul Jan Nadolski, spune ca reprezentantii OSCE au avut chiar o altercatie cu militienii transnistreni de la Tighina, care au blocat accesul spre scoala-internat din localitate. Colonelul mai spune ca membrii Misiunii au reusit, cu o zi in urma sa treaca de barajul cu vehicule amplasat de militienii care par dispusi sa ignore orice autoritate internationala. Ca urmare a acestui incident, granicerii transnistreni nu le-au mai permis, marti seara, reprezentantilor OSCE sa intre pe teritoriul separatist, invocand o decizie temporara a autoritatilor de la Tiraspol si declarand ca interdictia va fi valabila pana la rezolvarea problemei orfelinatului.

 
Tratatul de aderare la UE va fi gata in decembriePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :380
Wednesday, 18 August 2004
Romania si Bulgaria au inceput sa lucreze la textul tratatului de aderare la UE, care va fi finalizat, in mare parte, in luna decembrie, iar in primavara anului viitor urmeaza sa fie semnat de cele doua tari, a declarat,  intr-o conferinta de presa, ministrul Integrarii, Vasile Puscas.

"Specialistii din cadrul ministerelor au discutat pana acum 19 capitole, dintre care trei au fost definitivate. Cea mai mare parte a textului va fi redactata pana in decembrie, astfel incat, in primavara, Romania si Bulgaria sa poata semna tratatul de aderare", a afirmat Puscas. El a precizat ca pana la sfarsitul anului mai sunt de finalizat cinci capitole. Referitor la capitolul de mediu, Puscas a spus ca in primul semestru al acestui an s-au facut progrese in privinta capacitatii administrative. "Pana in 2020, in acest domeniu vor fi folosite 27 de miliarde de euro", a mai precizat ministrul.

 
Consiliul Consultativ cere compatibilizarea ajutoarelor de stat cu normele UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :465
Wednesday, 18 August 2004
Membrii Consiliului Consultativ pentru Negocierea Aderarii Romaniei la Uniunea Europeana au insistat saptamana aceasta asupra compatibilizarii ajutoarelor de stat acordate in Romania cu normele Uniunii Europene

reducerea ajutoarelor fiscale si a arieratelor, dar si o cat mai buna comunicare cu companiile romanesti pentru ca acestea sa cunoasca noile reguli de acordare a ajutorului de stat si sa se creeze o cultura a concurentei. La reuniunea Consiliului Consultativ pentru Negocierea Aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, condusa de Vasile Puscas, ministru delegat, negociator sef cu UE, au participat presedintele Consiliului Concurentei,  Mihai Berinde,  Daniela Gheorghe, secretar de stat in Ministerul Finantelor, reprezentantii unor ONG-uri de profil, ai patronatelor si sindicatelor, ai unor partide politice.Temele de discutie in cadrul reuniunii au urmarit: sectoarele catre care ar fi oportuna orientarea ajutoarelor de stat, in vederea asigurarii unei competitivitati sporite a economiei nationale, respectand regulile comunitare in domeniu; modalitati de atragere a investitorilor, in conditiile reducerii facilitatilor fiscale acordate de stat; solutii pentru evitarea eventualelor probleme ale agentilor economici care ar putea deriva din compatibilizarea legislatiei privind ajutorul de stat; modalitati de eficientizare a controlului si evaluarii ajutoarelor de stat; perspectivele dezvoltarii IMM-urilor in contextul sistemului de acordare a ajutoarelor de stat; oportunitatile sectoarelor sensibile (industria siderurgica, industria auto etc.) in contextul intaririi controlului acordarii ajutoarelor de stat; modalitati de imbunatatire a coerentei intre politicile din domeniul concurentei, privatizarii, fiscalitatii, politicii industriale si a investitiilor.

 
Scufundari romano-turce la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :415
Wednesday, 18 August 2004
In perioada 18 28 august, la Constanta si in apele teritoriale romane se desfasoara un exercitiu cu participarea a cate 14 scafandri militari din Romania si Turcia.

Pe timpul exercitiului se vor folosi metode de lucru specifice NATO, iar obiectivul urmarit este de imbunatatire a nivelului de interoperabilitate a scafandrilor din cele doua state. Scafandrii sunt specializati pentru operatiuni de minare-deminare (ca minori-deminori) si pentru a actiona la mare adancime se arata intr-un comunicat al MApN. Partenerilor turci le vor fi prezentate, conform comunicatului, tehnica si echipamentele aflate la bordul navelor auxiliare pentru scafandri Grigore Antipa si Saturn, care vor fi folosite pe timpul exercitiului. Pentru acest antrenament, toti scafandrii vor folosi echipament de scufundare pus la dipozitie de partea turca.

 
Ecoligizarea sondelor abandonate de Petrom costa 100 de milioane dolariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :502
Wednesday, 18 August 2004
Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Mariana Stratulat a anuntat astazi ca  ecologizarea zonelor unde sunt abandonate 16.000 de sonde ale Petrom, ar putea costa pana la 100 milioane de dolari.Sondele au fost abandonate intrucat au fost epuizate zacamintele in zona, insa terenurile din zona nu au fost curatate astfel ca ele sunt inca poluate masiv. La negocierea contractului cu OMV de catre statul roman, s-a convenit ca acesta din urma este cel care va suporta cheltuielile de ecologizare intrucat in acest moment multe din sondele care trebuie dezafectate dateaza inca de dupa Primul Razboi Mondial. Astfel, daca un teren a fost afectat inaintea preluarii Petrom de catre OMV, despagubirile aferente vor fi acordate de la bugetul de stat, si nu de viitorul proprietar. Grupul austriac va fi responsabil numai de daunele de mediu care ar putea avea loc in viitor. De anul viitor, bugetul va include, timp de 14 ani, suma de 50 milioane euro anual pentru acoperirea eventualelor cheltuieli cu despagubiri de mediu solicitate Petrom.
 
Aur olimpic pentru echipa de gimnastica feminina a RomanieiPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :526
Wednesday, 18 August 2004
Romania a  castigat marti seara, 17 august, titlul olimpic la concursul pe echipe de gimnastica.

Reusind sa-si depaseasca cele mai aprige adversare dintotdeuana, SUA si Rusia, cele sase fetite de aur ale Romaniei au adus din nou gloria pentru gimnastica romaneasca. Diferenta s-a facut la sol, unde romancele s-au impus inca de la inceput si au dominat categoric competitia. In acest fel echipa de gimnastica feminina a Romaniei a reusit sa pastreze titlul pe care l-a castigat la Sidney, in urma cu patru ani. Romania a castigat concursul cu 114.283 de puncte, in timp ce SUA, clasate pe locul al doilea, au ramas in urma la 113.584 puncte, iar echipa care s-a clasat pe cea de-a treia treapta a podiumului, castigand bronzul, Rusia, a obtinut numai 111.235 de puncte. Catalina Ponor, mebra a echipei Romaniei, spune ca au ajuns la acest rezultat pentru ca au muncit mult si datorita antrenorilor pe care i-au avut. Despre munca pe care a depus-o intreaga echipa vorbeste si Octavian Belu, antrenorul fetelor noastre: Am muncit mult iar asta este rasplata noastra. Acum ne gandim la ceea ce va urma finala la individual compus si finalele pe aparate.

Cele care au alcatuit echipa de aur a Romaniei sunt Oana Ban, Dana Sofronie, Alexandra Eremia, Monica Rosu, Silvia Stroescu si Catalina Ponor. Cu exceptia Silviei Stroescu, toate gimnastele pe care Belu le-a adus la Atena sunt debutante, avand la activ doar campionate europene.

 
Inotatoarea Camelia Potec aduce Romaniei prima medalie de aurPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :462
Wednesday, 18 August 2004
Marti, 17 august, Camelia Potec a castigat pentru Romania prima medalie de aur de la Jocurile Olimpice de la Atena.

Complexul Acvatic din capitala elena a gazduit proba de 200 metri liber, in care inotatoarea romanca a reusit sa le devanseze pe contracandidatele sale, urcand pe prima treapta a podiumului.  Argintul i-a revenit sportivei din Italia, Federica Pellegrini, iar bronzul frantuzoaicei Solenne Figues. Intrecerea de natatie din cadrul Jocurilor Olimpice de la Atena a adus numeroase emotii si, spre deosebire de alte editii, o varietate mai mare de tari au avut sanse de a castiga medalii.

 
Elevii si profesorii din Tighina reclama Rusia la CEDOPDF Print E-mail
Tighina,Basarabia/Romanian Global News
Accesari :388
Wednesday, 18 August 2004
Directorul scolii internat din Tighina, Maria Ungureanu, si elevii acesteia au apelat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, anuntand instanta ca nu le sunt respectate drepturile la viata privata si de familie, informeaza publicatia electronica newsru.com.

Potrivit sursei citate, plangerea este indreptata impotriva Rusiei, deoarece Curtea a stabilit in ultimele sale decizii ca Rusia este responsabila de incalcarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de catre autoritatile nerecunoscutei republici moldovenesti nistrene. Reclamantii afirma ca nu se pot confrunta cu autoritatile rusesti, fiindca Rusia nu a recunoscut niciodata jurisdictia sa asupra regiunii transnistrene si nu reactioneaza la cerintele lor. Referindu-se la arestarea, de catre militia transnistreana, a parintilor care au incercat sa se opuna inchiderii Liceului din Rabnita, organizatia  Amnesty International a calificat actiunile separatistilor drept incalcari ale dreptului la libera exprimare. Toti cei retinuti pentru protestele pasnice impotriva inchiderii scolilor sunt considerati de catre AI ostatici ai constiintei, se arata intr-un comunicat de presa al AI. Amnesty International cheama autoritatile autoproclamatei republici nistrene sa respecte dreptul de exprimare al elevilor, al parintilor si al profesorilor din scolile romanesti din Transnistria.

 
Noi provocari pentru elevii si profesorii scolilor romanesti din TransnistriaPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :401
Wednesday, 18 August 2004
Pretinsul ministru al educatiei din Transnistria, Elena Bomesko a declarat pentru televiziunea tiraspoleana, zilele trecute, ca a fost gasita o solutie de compromis pentru solutionarea problemei scolilor romanesti din stanga Nistrului.Potrivit ei, aceasta solutie consta in includerea unor modificari in statutele acestor scoli. Problema scolilor nestatale va fi rezolvata in cazul in care ele vor fi de acord cu modificarile statutelor lor, propuse de noi, a declarat Bomesko. Directorul Liceului teoretic Alexandru cel Bun din Tighina, Maria Roibu, a declarat ca luni, 16 august, a primit o scrisoare de la Bomesko, prin care pretinsul ministru anunta: conducandu-se de interesele copiilor, ale profesorilor si ale parintilor, cat si din dorinta de a urgenta procedura de inregistrare, ministerul educatiei, impreuna cu ministerul justitiei republicii moldovenesti nistrene propune in calitate de compromis includerea in datele generale ale statutului Liceului, punctul adaugator 1.10, cu continutul: in activitatea sa, liceul se conduce de  legislatia in vigoare, dupa locul inregistrarii, reglementata de un acord semnat de liceu cu directia de invatamant din Tighina. Nu stiu ce ar fi insemnand acest lucru, dar in scrisoarea pe care am primit-o de la Bomesko suntem asigurati ca daca in statutul liceului va fi inclus acest punct, ministerul justitiei isi va revedea refuzul de la 30 iulie si se obliga sa inregistreze institutia in decurs de o zi. Cred ca este o cursa, dar le-am raspuns ca le suntem recunoscatori pentru marea grija pe care ne-o poarta, dar inainte de a include punctul respectiv in statut, noi trebuie sa facem cunostinta cu continutul acordului, a precizat Roibu. Referindu-se la informatia aparuta luni, 16 august, in presa de la Chisinau, potrivit careia Roibu a declarat ca termenul de inregistrare oficiala a scolilor cu predare in grafia latina din stanga Nistrului a fost prelungit, ea a subliniat ca nu a facut aceasta declaratie. Reamintim ca duminica, 15 august, a expirat termenul inaintat de autoritatile separatiste scolilor romanesti din regiune pentru inregistrarea acestora la Tiraspol. Joi, 12 august, publicatia electronica lentapmr.narod.ru sustinea ca de la 15 august, primarul orasului Tighina Alexandr Posudnevski intentioneaza sa inceapa actiuni radicale fata de aceste scoli. Desi la 16 august, cand se astepta intrarea in forta a militiilor transnistrene, nu s-a inregistrat nici o actiune conflictuale, autoritatile separatiste de la Tiraspol continua sa faca viata copiilor de la internatul din Tighina un chin. Camioanele cu alimente si o cisterna cu apa potabila de la OSCE stau pregatite sa intre cu ajutoare pentru copii, dar accesul le este permanent interzis. Copiii sunt nevoiti sa aduca apa in caldari, de la 500 de metri distanta, dupa cum a aratat directoarea scolii-internat din Tighina.
 
Cinci romani, printre care si un basarabean la carma metroului lyionezPDF Print E-mail
Lyon, Franta/Romanian Global News
Accesari :405
Wednesday, 18 August 2004
Incepand cu acesta luna si pana la 10 septembrie sapte studenti, dintre care majoritatea romani, vor conduce garniturile metroului lyonez.

Contractele lor sunt pe o durata determinata, pana la 10 septembrie. Recrutarea s-a facut in mod normal si a fost urmata de sase saptamani de formare teoretica si practica, validate de un atestat. Patru dintre cei sapte sunt de nationalitate romana, o basarabeanca, un vietnamez si un chinez. Toti sapte vorbesc limba franceza perfect si beneficiaza de cunostine tehnice foarte bune, fiind rezultatul cursurilor Institului National de Stiinte Aplicate (INSA). Tanara din Basarabia, Lilia Brinza, declara pentru cotidianul francez Le Monde ca aceasta experienta ii permite sa munceasca si sa cunoasca o intreprindere. Aflata pentru prima data singura in cabina, la finele saptamanii trecute, si aparent deloc stresata, Lilia s-a declarat fericita ca isi poate astfel plati studiile. Ideea de a aduce studenti straini in linia intai a metroului din Lyon s-a nascut in 2003, an foarte tensionat pentru Societatea Lyoneza de Transport in Comun (SLTC), cand multitudinea de evenimente culturale si sportive au marit sensibil oferta de servicii. Numai pentru un meci al echipei de fotbal Olympique Lyion se cer 10 garnituri de metrou pe linia catre stadionul Gerland, arata Le Monde. A fost necesara astfel sporirea numarului de ore suplimentare pentru angajati. Forta de munca lipsea, iar daca s-ar fi apelat la angajati pe o perioada intermediara, ar fi insemnat costuri mult prea mari pentru formarea acestora. De aici ideea de a solicita studenti, diponibili in perioada vacantei. Operatiunea se inscrie intr-un program de colaborare cu INSA, care are la Lyon 400 de studenti, dintre care un sfert sunt straini.

 

 
In preajma alegerilor locale si provinciale romanii din Serbia se intalnescPDF Print E-mail
Accesari :449
Wednesday, 18 August 2004
Pe data de 19 septembrie, se vor desfasura alegerile locale si alegerile pentru Adunarea Voivodinei. Comunitatea Romanilor din Serbia si Alianta Romanilor din Voivodina, se pregatesc sa se prezinte impreuna la alegerile provinciale pe lista partidului ARV, unicul partid romanesc din aceste spatii, transmite corespondentul Romanian Global News din Voievodina.

In cadrul alegerilor locale, blocul romanesc se va prezenta in coalitie cu alte organizatii politice, in dependent de localitati si de acordurile pe care romanii le fac in acele localitati. Doctorul Ion Sfera, presedintele Aliantei Romanilor din Voivodina, spune ca aceasta vointa, reprezinta optiunea politica romaneasca. Credem ca ar trebui sa fim reprezentati proportional cu numarul de romani, in localitatile in care traim, incepand de la comune, provincie si republica. Romanii din Serbia nu sunt reprezentati la ora actuala nici in institutiile unionale nici in cele republicane. In cele provinciale romanii sunt prezenti, dar ei sunt subreprezentati ca si in institutiile Comunei Varset (termen echivalent cu raion). In comuna Varset traiesc 12 % de romani. Atunci ar trebui sa fie 12 % dintre consilierii locali si 12 % din consiliul executiv, romani. Si aceasta nu cred ca a fost vreodata. Din anul 2002 limba romana nu mai este limba de uz oficial in Comuna Varset, romana fiind oficiala doar in unele sate din jur Varsetului. Adunarea Voivodinei, a modificat pe 10 august curent legea alegerilor provinciale, Sfera fiind de parere ca aceasta lege noua este partial buna, iar pentru minoritatile nationale trebuie sa se aplice discriminarea pozitiva, in Voivodina minoritatile nationale fiind in jur de 30 % din cetateni. Acum cu noua lege s-a ajuns la un sistem mixt unde, pentru Adunarea Voivodinei, se aleg 60 de parlamentari, dupa sistemul majoritar in doua tururi de scrutin, cu doi candidati in al doilea tur, iar in cealalta parte se aleg inca 60 de parlamentari voivodineni, dupa sistemul proportional, ceea ar insemna ca si minoritatile nationale care au partidele lor, pot sa inmaneze candidaturile cu 3 000 de semnaturi. Insa pentru un parlamentar trebuie intre 12 000 si 18 000 de voturi. Ce se intampla cu minoritatile acelea care nu au atatia membri? Stim ca la romani, multi dintre aceia care se gasesc pe listele electorale sunt la munca in strainatate. Astfel se arata ca, noua Lege favorizeaza formatiunile mari, in timp ce minoritatilor nationale le este pentru prima data ingreunata intrarea in institutiile Voivodinei.

Credem ca la nivel de stat nu exista vointa politica ca acesta problema sa se rezolve elegant. De exemplu in Romania, exista pragul natural si pe baza lui si in baza alegerilor din cadrul comunitatilor etnice, minoritatile sunt reprezentate in Parlament, cu unul sau mai multi reprezentanti. In Romania exista mai putin de 30.000 de sarbi, la peste 22 de milioane de oameni. Sarbii au in Romania un reprezentant in Parlament. In Serbia si Muntenegru la 10 milioane exista 32.000 de romani, declarati ca romani, in afara celor peste 400.000 de romani (asa numiti vlahi) din Timoc, care nu au reprezentant in Adunarea unionala si nici in Adunarea Republicana si datorita acestor modificari de lege, de acum cateva zile, se poate intampla ca sa nu avem reprezentant al romanilor nici in Adunarea Provinciala. Acesta este un punct la care trebuie sa ne gandim in viitor pentru depasirea acestui obstacol care este un obstacol foarte mare pe langa altele care mai exista. Sper sa nu se intample. Sper ca in ultimul moment si la romani interesul comun sa fie prioritar, ca numai acesta aduce si interesul individual mai favorabil, daca il rezolvam pe cel comun. Atunci din pozitia aceasta putem sa beneficiem toti ceilalti romani. Daca suntem reprezentati in comune, in provincie, in Serbia, in Uniune, in institutiile care exista. Nu numai sa spuna ca ne dau un loc (in ultimul timp nici nu mai prea avem), si ca astfel s-au impacat toate obligatiile statului fata de romani. Ma doare foarte mult faptul ca suntem unica minoritate si daca am fi constienti cati suntem, am fi pe primul loc. Din pacate nici o alta minoritate nu este asa de divizata si lipsita de constiinta nationala ca noi. Romanii in Serbia sunt o minoritate care este imprastiata aproape in toate partidele. Alianta Romanilor din Voivodina si Comunitatea Romanilor din Serbia incearca sa isi intareasca colaborarea si in conditiile acestea imposibile, sa reusim sa obtinem un reprezentant in Adunarea Voivodinei a mai declarat Sfera. ARV tine usile deschise si pentru alte organizatii. Este un inceput. Oricum va fi, noi trebuie sa facem o integrare politica a tuturor organizatiilor romanesti, ceea ce nu inseamna ca ele vor disparea. O integrare politica cu Alianta, inseamna o restructurare a organizarii ARV, o improspatare cu oameni din Comunitatea Romanilor, o largire si pentru oamenii din alte organizatii, si de ce nu, o redefinire comuna, a statutului partidului, pentru a avea un succes in perioada care vine in viitor si pentru a reprezenta romanii mult mai larg, din cadrul coalitiei romanesti. Alianta este deschisa si se va intampla acest lucru, o definire totala si a statutului Partidului si a conducerii. Tin usile deschise pentru Comunitatea Romaniilor si pentru toti ceilalti romani care gandesc in felul acesta a conchis Sfera.

 
Din ce in ce mai putini romani in taraPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :419
Wednesday, 18 August 2004
Intr-un raport al unui institut de cercetare din Statele Unite, dat publicitatii la inceputul acestei saptamani si citat de AFP, se arata ca pana in 2050 Romania va pierde un sfert din numarul actual de cetateni.

Ungaria va experimenta si ea aceeasi situatie, in timp ce alte tari, ca Bulgaria de pilda, vor pierde aproximativ o treime din numarul de locuitori. In timp ce statele din Europa de Est se afla intr-o tendinta de descrestere, se arata in raport, nu aceeasi este situatia pentru state ca Marea Britanie, unde populatia va creste cu 10% din cifra actuala, ca Franta, unde se va inregistra o crestere cu 7%, sau Irlanda unde se preconizeaza o sporire a populatiei cu 16 procente. Printre tarile a caror populatie se afla in scadere se mai numara Germania, cu o valoare estimata de institutul american de cercetari la 9 procente, Rusia, in scadere cu 17 procente, Portugalia cu 11% si Spania cu 3 procente. Conform raportului, populatia Statelor Unite este estimata sa creasca cu 43% pana in 2050, de la 293,6 milioane de locuitori pana la 419,9 milioane. Institutul cu sediul la Washington a mai aratat ca in jur de 99 de procente din numarul de cresteri de populatie au loc in tari sarace, in timp ce numarul de locuiori din tarile bogate este de obicei constant sau in scadere. Dintre natiunile industrializate cele mai importante, numai Statele Unite au o crestere semnificativa a populatiei, conchide raportul.

 
Kievul avanseaza un memorandum de integrare a Transnistriei in UcrainaPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :431
Wednesday, 18 August 2004
Expertii de la Centrul de initiative strategice al Ucrainei au elaborat un proiect de memorandum privind includerea regiunii transnistrene in componenta Ucrainei, informeaza  publicatia electronica pmr.smtp.ru.

Potrivit sursei citate, proiectul prevede solutionarea definitiva a problemei transnistrene, care trebuie sa aiba loc in baza recunoasterii drept ilegala a Hotararii Sovietului Suprem al URSS de la 2 august 1940, despre formarea RSS Moldovenesti prin alipirea unei parti a RASS Moldovenesti - in prezent republica moldoveneasca nistreana - la Basarabia.   Autorii proiectului respectiv sustin ca mecanismele solutionarii problemei transnistrene pot fi realizate in baza unui referendum privind realipirea Transnistriei la Ucraina in calitate de republica autonoma. Proiectul presupune ca in perioada de tranzitie va fi efectuata demilitarizarea completa a republicii autonome transnistrene (RAT), va fi introdus pe teritoriul RAT contingentul ucrainean de pacificatori, vor fi lichidate pe teritoriul RAT toate formatiunile si unitatile armate, cu exceptia fortelor de asigurare a ordinii publice, vor fi evacuate de pe teritoriul RAT, in cateva etape, toate unitatile si formatiunile militare ale Republicii Moldova, ale Federatiei Ruse, ale Transnistriei, inclusiv cele pacificatoare. Un subiect sensibil este problema lingvistica  limba de stat a RAT va fi limba ucraineana, iar limbi oficiale  ucraineana, moldoveneasca si rusa. Publicatia electronica lentapmr.narod.ru sustine ca proiectul respectiv a fost adus la Chisinau si la Tiraspol de catre directorul Centrului de initiative strategice Vadim Mahnitkii, emisarul unuia dintre candidatii la presedintia ucraineana Victor Iuschenko. Solicitata sa confirme aceasta stire, secretarul de presa al lui Victor Iuschenko, Irina Iraschenko, a declarat ca acestea sunt inventii. Iuschenko nu a facut nici o declaratie in legatura cu Transnistria, nu a semnat nici un memorandum si nici emisari nu are. Este o dezinformare ceea ce a scris lentapmr.narod.ru, a declarat Iraschenko. La randul sau ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, a declarat ca este la curent cu continutul proiectului de memorandum, dar care in opinia lui, nu este altceva decat o aberatie, care nici nu merita a fi comentata. Am putea sa le sugeram celor care au elaborat acest proiect sa initieze unul privind alipirea Crimeii la Rusia, a spus Sova. Este remarcabil faptul ca aceeasi publicatie electronica afirma ca Mahnitkii a avut la Chisinau intrevederi cu liderul Blocului Alianta Moldova Noastra. Intre Serafim Urechean si Victor Iuschenko exista relatii de prietenie din timpuri mai vechi. Iuschenko i-a propus o serie de actiuni comune lui Urechean. Pornind de la faptul ca alegerile in Ucraina vor avea loc in toamna curenta, iar in Moldova  la inceputul anului viitor, resursele financiare, cele intelectuale si administrative ale lui Iuschenko ar putea fi indreptate spre sustinerea lui Urechean, scrie publicatia citata.

 
Imagini relaxante din RomaniaPDF Print E-mail
Germania/Romanian Global News
Accesari :392
Wednesday, 18 August 2004
Managerii japonezi superstresati urmaresc pentru calmare filme cu imagini relaxante despre Romania.

Medicii sanatoriilor din Japonia s-au gandit ca aceasta este cea ma buna solutie pentru a le reda pacientilor lor capacitatea de munca si forta de concentrare. Un film documentar despre afaceristii japonezi si despre viata lor stresanta, prezentat de televiziunea germana, prezinta tratamentul la care sunt supusi asiaticii in sanatorii. Lor li se proiecteaza cate o ora pe zi pe ecrane late si in ritmuri muzicale odihnitoare, peisaje pitoresti din muntii Romaniei.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions