Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Ideea alipirii Trasnistriei la Ucraina, tema electorala la KievPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :403
Tuesday, 17 August 2004
Premierul Adrian Nastase este de parere ca ideea alipirii Transnistriei la Ucraina contravine regulilor europene si principiilor dreptului international.

Aceasta idee are la baza, spune premierul roman, faptul ca in Ucraina se aporpie alegerile prezidentiale. Adrian Nastase a spus, intr-o conferinta de presa, ca astfel de comentarii privind alipierea Transnistriei la Ucraina apar "tot mai insistent.  Parerea mea este ca apropierea alegerilor prezidentiale in Ucraina, ce vor avea loc in octombrie, a infierbantat ambianta de acolo si poate ca temperatura aceasta foarte ridicata genereaza tot felul de idei care sunt cu totul impotriva regulilor europene, a principiilor dreptului international, a concluzionat premierul care este in acelasi timp de parere ca in Europa acestui moment discutiile despre schimbari de frontiere sunt inutile. "Astfel de lucruri nu trec prin mintea nici unui lider din zona in care traim, a conchis primul ministru roman.

 
Specialistii romani studiaza interferentele culturale romano-maghiarePDF Print E-mail
Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :484
Tuesday, 17 August 2004
Interferentele etno-culturale romano-maghiare. Astfel se intituleaza un proiect initiat recent de Muzeul Carpatilor Rasariteni din Covasna, care are ca scop identificarea schimburilor culturale de-a lungul deceniilor intre romani si maghiari.

Specialistii care au initiat acest proiect spun ca desi in decursul timpului amestecul cultural nu a afectat fundamental nici una dintre etnii, totusi exista imprumuturi interesante asa cum au putut fi ele observate in satul Vidacut, din judetul Harghita. Aici a inceput de altfel si prima cercetare din cadrul proiectului. Vidacut este o asezare cu populatie mixta, cu romani, maghiari si rromi. Directorul Muzeului Carpatilor Rasariteni, Valeriu Cavruc spune ca satul cu pricina este mixt inca din 1352, data la care apare si prima sa atestare in documente. Cu toate acestea fiecare etnie si-a pastrat cultura sa, insa a imprumutat diverse elemente de la celelalte doua. Cavruc spune ca a avut toata deschiderea pentru a atrage in proiect si specialisti maghiari insa a fost refuzat pe motiv ca in Harghita nu exista specialisti de etnie maghiara in domeniu.

 
Asistenta olandeza pentru specialistii romani din domeniul agriculturiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :490
Tuesday, 17 August 2004
In cadrul protocolului de colaborare Romania-Olanda, guvernul olandez acorda asistenta tehnica specialistilor din cadrul institutiilor guvernamentale pentru instruire in domeniile ce privesc integrarea europeana, in vederea imbunatatirii cunostintelor in mai multe zone de activitate.

Principalele domenii in care consultanta olandeza se va implica sunt: corelarea politicii nationale cu cea comunitara, rolul si functia comunicarilor guvernamentale intr-o societate democratica. Astfel, prin intermediul Programului de pregatire - MATRA- ADEPT, in perioada 04 - 22 octombrie 2004 se va desfasura in Olanda cursul cu tema Fondurile Structurale. Cursul se adreseaza expertilor implicati in implementarea si gestionarea fondurilor structurale. Selectia candidatilor se va realiza prin sistemul competitiei deschise intre toti aplicantii din Romania, fiind realizata de partea olandeza. Din partea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale vor participa doi experti din cadrul Departamentului de Dezvoltare Rurala.

 
MAE saluta decizia Marii Britanii de reacordare a vizelor ECAA pentru romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :390
Tuesday, 17 August 2004
Ministerul Afacerilor Externe saluta decizia autoritatilor britanice de reluare a procedurilor de acordare a vizelor eliberate conform Acordului de Asociere la Comunitatea Europeana (ECAA), a caror acordare a fost suspendata la inceputul lunii aprilie se arata intr-un comunicat al MAE.

Reluarea procedurilor de analizare si acordare a vizelor tip ECAA reprezinta revenirea la sistemul de acordare a vizelor existent inainte de luna aprilie. Totodata, anularea suspendarii procesarii vizelor de tip ECAA pentru cetatenii romani semnifica recunoasterea progreselor Romaniei in implementarea masurilor si standardelor comunitare, asumate in cadrul capitolului 24 JAI, mai spun reprezentantii diplomatiei romanesti. In finalul comunicatului, Ministerul Afacerilor Externe reafirma disponibilitatea de colaborare cu autoritatile britanice pentru evitarea si prevenirea unor cazuri de tipul celor care au afectat ritmul normal al acordarii vizelor de intrare in Marea Britanie pentru cetatenii romani.

 
TEL VERDE lansat de MS a inregistrat in prima zi 89 de apeluriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :361
Tuesday, 17 August 2004
Incepand cu aceasta saptamana, Ministerul Sanatatii a pus la dispozitia cetatenilor o linie de tip TEL VERDE, la care pot fi reclamate cazurile de culpa medicala sau pot fi sesizate nereguli la prescrierea si eliberarea medicamentelor compensate cu 90%.

In prima zi de functionare a liniei gratuite 0 800 800 187 au fost primite 89 de apeluri telefonice. 62 de apeluri telefonice din cele 89 au fost inregistrate  in Registrul de evidenta si urmeaza a fi rezolvate de directiile de resort, restul fiind solutionate pe loc. 70 de apeluri au vizat modalitatea de prescriere si eliberare a medicamentelor compensate cu 90%. Cetatenii au cerut informatii privind modul de calculare a noii compensari si etapele pe care trebuie sa le parcurga pentru a obtine medicamentele compensate. Au fost semnalate si cazuri in care medicii de familie au cerut pentru prescrierea sau eliberarea medicamentelor o adeverinta de venit suplimentara, eliberata de consiliul local sau circa financiara. Cele mai multe s-au inregistrat in judetele Ilfov, Olt, Brasov, Iasi, Buzau, Suceava, in Bucuresti (in sectorul 3) semnalandu-se doar o astfel de situatie. Precizam ca, pentru prescrierea medicamentelor, pensionarii trebuie sa prezinte medicului de familie doar talonul de pensie si sa dea o declaratie de mana, pe proprie raspundere, din care sa rezulte ca nu realizeaza si alte venituri peste cele 6 milioane de lei. Declaratia se completeaza la fata locului si nu trebuie autentificata, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

 
Trei oferte pentru privatizarea S.C. UPRUC RAMA S.A.PDF Print E-mail
Fagaras, Romania/Romanian Global News
Accesari :524
Tuesday, 17 August 2004
AVAS a anuntat astazi intentia a trei societati din Romania si Franta de a achizitiona pachetul de 57,05 la suta din capitalul social al S.C. UPRUC RAMA S.A. Fagaras.

Depunerea de oferte pentru aceasta societate s-a incheiat la inceputul saptamanii, astfel ca intra in cursa pentru achizitionarea pachetului urmatoarele societati:  S.C. Alivasa S.R.L., Romania; Gonzales Frere CV, Franta;Ciako Gheorghe, persoana fizica romana. Societatea, avand un capital social de 5,3 miliarde lei, are ca principale obiecte de activitate productia de utilaje tehnologice, armaturi industriale actionate si aparatura pneumatica. S.C. UPRUC RAMA S.A. a fost lansata la privatizare prin metoda licitatiei cu oferta in plic. Astfel, in urma studierii documentelor de precalificare, comisia de negociere va decide lista ofertantilor acceptati sa participe la licitatie pana maine, 17 august, urmand ca aceasta sa se desfasoare in aceeasi zi.  

 
Ignorand pe cei 40% de romani, Ucraina declara Transnistria zona strategica si o vrea pentru eaPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :411
Tuesday, 17 August 2004
Aspirantii la presedintia Ucrainei ar putea in curand sa conteste Hotararea Sovietului Suprem al URSS de la 2 august 1940, in baza careia a fost creata RSS Moldoveneasca prin ruperea de la RSS Ucraineana a regiunii transnistrene, sustin comentatorii de la publicatia ruseasca Novie Izvestia

potrivit carora urmatoarea etapa in aceasta directie ar putea fi referendumul privind alipirea Transnistriei la Ucraina in calitate de regiune autonoma. Unul din initiatorii referendumului in acest sens este candidatul la presedintia Ucrainei, Iuri Zbitnev, liderul Partidului Novaia Sila, ai carui reprezentanti au negociat deja aceasta idee cu autoritatile de la Tiraspol. In opinia lui Zbitnev, problema alipirii Transnistriei la Ucraina va fi privita pozitiv si in Rusia, intrucat in Transnistria, pe langa 300 mii de ucraineni mai locuiesc si 300 sute mii rusi, carora Ucraina ar putea sa le asigure securitatea. Potrivit publicatiei citate, Zbitnev a declarat ca in perspectiva, Moldova se va uni cu Romania si hotarul UE va trece pe Dunare. Din punctul de vedere al intereselor geopolitice si economice, Ucraina trebuie sa dea dovada de initiativa prin declararea Transnistriei drept zona a intereselor  sale strategice. Noi, ca mediatori ai procesului de solutionare a conflictului transnistrean, trebuie sa propunem Transnistriei sa organizeze referendumul privind autodeterminarea. Intentionam sa propunem Rusiei incheierea unui tratat politico-militar si, in sfarsit, sa introducem in regiune contingentul pacificator ucrainean, a declarat Zbitnev. Problema transnistreana ar putea lua o noua intorsatura - cei 300 mii de ucraineni care locuiesc in regiunea transnistreana a Republicii Moldova ar putea deveni a cincea coloana sau cel putin un factor important in derularea scenariului de alipire a Transnistriei la Ucraina, subliniaza Novie Izvestia.

 
Grecia se ocupa mai intens de problema emigrantilorPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :431
Tuesday, 17 August 2004
Autoritatile elene se pregatesc pentru lansarea pe piata a unui nou institut care sa se ocupe de toate problemele strainilor care traiesc in Grecia si sa preia intreaga politica a imigratiei.

Intr-o conferinta de presa sustinuta recent de ministrul grec de Interne, Prokopis Pavlopoulos, acesta arata ca se spera ca aceasta institutie sa se ocupe integral si unitar de problemele pe care le intampina strainii si imigrantii care traiesc in aceasta tara. Conform declaratiilor oficialului grec, nou creatul institut nu se va afla in slujba puterii de stat, dar in cadrul sau va functiona un secretariat general care ii va asigura buna functionare in structura mecanismului de stat. Initiativa guvernului elen este menita sa vina in intampinarea problemelor imigrantilor si sa aduca intr-un singur loc toate institutiile care se ocupa de legalizarea sederii acestora pe teritoriul Greciei. In aceeasi discutie, ministrul grec s-a referit si la un nou proiect de lege, aflat pentru moment in stadiul de pregatiri, proiect ce are ca scop reglementarea procedurilor de legalizare a strainilor in Grecia. Desi noul proiect de lege tinde catre inlesnirea procedurilor in acest sens, oficialul elen a tinut sa sublinieze ca statul grec este hotarat sa nu mai acorde posibilitatea de legalizare cetatenilor aflati ilegal in Grecia.

 

 
Inca o emisiune romaneasca in Canada, inca o punte intre romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :667
Tuesday, 17 August 2004
Postul de radio CKDG din Canada are de curand inca o emisiune in limba romana.

Marca-RO este un nou magazin romanesc in spatiul FM-ului canadian, ce se difuzeaza in fiecare duminica cu incepere de la orele 13.30. Frecventa pe care romanii din Canada pot asculta inca o serie de informatii care sa-i lege de tara sau de alti romani canadieni este 105,1 FM. Emisiunea va cuprinde in fiecare editie a sa stiri, interviuri, sport, calendar comunitar, muzica, horoscop etc., toate prezentate intr-o maniera unica si, ceea ce este cel mai important, prezentate in limba romana pentru cei 50.000 de romani din regiunea Montreal.

 
Federatia Helsinki pentru Drepturile Omului condamna in termeni duri regimul de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :453
Tuesday, 17 August 2004
Federatia Helsinki pentru Drepturile Omului si Comitetul Helsinki din Moldova isi exprima ingrijorarea fata de lipsa apararii drepturilor omului in auto-proclamata republica nistreana.

Conflictul transnistrean s-a agravat din nou in iulie, atunci cand autoritatile transnistrene (rmn) au initiat actiuni de inchidere a ultimelor opt scoli private, in care limba de instruire este romana, in baza grafiei latine, se arata intr-o declaratie comuna a celor doua institutii. Reamintim ca la 15 iulie curent, militienii transnistreni au intrat cu forta pe teritoriul celor opt scoli si au confiscat sau distrus materialele didactice si alte bunuri fara a documenta confiscarile. Conducerea scolilor si parintii nu au fost nici consultati, nici informati despre aceste masuri. Agravarea situatiei a continuat la 26 iulie, cand militia a inchis orfelinatul din Tighina. Aceste actiuni violeaza dreptul la educatie, drepturile culturale si drepturile copilului. Mai mult de-atat, felul in care autoritatile au actionat, arata ignoranta fata de respectarea normelor de drept, sustine directorul executiv al Federatiei Internationale Helsinki, Aaron Rhode, potrivit caruia, incidentele recente cu scolile din regiunea transnistreana semnaleaza neglijarea totala din partea conducerii separatiste din Transnistria a standardelor europene de drepturile omului. Decizia de a inchide cele opt scoli care ofera instruirea in grafia latina a fost doar una din masurile, in serie, de a inabusi opozitia politica din rmn si este vazuta de catre majoritatea populatiei ca fiind o alta actiune de purificare etnica si politica. Autoproclamata republica are o statistica de incalcari grave ale standardelor internationale garantate de drepturile omului si a practicii democratice. De la inceputul conflictului transnistrean in 1990, regimul separatist nu a desfasurat alegeri democratice si a incalcat sistematic majoritatea drepturilor omului, care includ drepturile la un proces echitabil, dreptul de a nu fi torturat si libertatea intrunirilor. In plus, autoritatile rmn au impiedicat activitatile organizatiilor de drepturile omului defaimand membrii acestora si folosind violenta fizica asupra lor, se arata in declaratia Comitetului Helsinki din Moldova si Federatiei  Internationale Helsinki. Semnatarii apeleaza la ONU, Consiliul Europei, OSCE si Uniunea Europeana, pentru a depune toate eforturile posibile in vederea rezolvarii definitive a conflictului, precum si elaborarii unor masuri coordonate spre a preveni orice actiune a liderilor separatisti care incalca drepturile omului si libertatile fundamentale garantate de standardele internationale. Orice negociere intreprinsa international trebuie clar sa accentueze ca nici o sustinere deschisa sau ascunsa a actiunilor din partea liderilor rmn nu va fi acceptata, se mai arata in declaratia citata. Cele doua organizatii apeleaza si la Federatia Rusa si la Ucraina pentru cooperarea deplina in orice proces spre solutionarea conflictului.

 
Propuneri trimise de RWW Group Guvernului romanPDF Print E-mail
Olanda/Romanian Global News
Accesari :421
Tuesday, 17 August 2004

Constituit ca un grup de lobby al intereselor romanesti in Occident, RWW s-a manifestat activ reusind sa capaciteze energia a numerosi romani aflati departe de Tara.

Participant activ la intalnirile romanilor de pretutindeni, si am aminti aici Universitatea de la Izvorul Muresului, RWW a inaintat Guvernului Roman un set de propuneri care in opinia grupului ar putea imbunatati relatia cu romanii din afara frontierelor Romaniei, precum si reprezentarea de catre acestia a Romaniei si romanilor.

1.- Implicarea tuturor, societate civila, Biserica, Guvernul si Statul roman, pentru salvarea acestui monument al naturii, care este Delta Dunarii:

2.- Implicarea Statului si Guvernului roman in sustinerea financiara corespunzatoare, a activitatii de lobby pentru Romania: se evidentiaza necesitatea unei strategii de lobby corespunzatoare, desfasurata pe baza unor protocoale clare si precise, de parteneriat, dezvoltate de DRP cu lobby-ul romanesc.

3.- Incheierea unor parteneriate cu Guvernul si Statul roman, in vederea dezvoltarii unor proiecte concrete in Romania, de catre asociatii din Diaspora, in colaborare cu parteneri din tarile comunitare si nu numai, pentru evitarea birocratiei din administratia publica.

4.- Realizarea unui Consiliu Consultativ al reprezentantilor tuturor asociatiilor, din Romania si din Diaspora, care au ca activitate promovarea intereselor, a drepturilor si obligatiilor romanilor de pretutindeni.

5.- Sprijinirea directa a romanilor cu domiciliul in strainatate in procesul de adoptie interna, conform afirmatiilor facute de domnul Valer Dorneanu, reprezentantul Guvernului, prezent la Universitatea de vara Izvoru Muresului.

6.- Sprijinirea tuturor romanilor cu domiciliul in strainatate, ce doresc sa-si recapete acte de identitate romanesti, ca respectiva procedura sa nu devina greoaie sau/si inaccesibila.

7.- Acordarea de sprijin logistic, precum si facilitati fiscale, tuturor romanilor ce doresc sa se intoarca in tara si sa dezvolte activitati personale.

8.- Initierea unui parteneriat solid si viabil, intre Biserica Romana si societatea civila, reprezentata de asociatiile ce au ca grup-tinta romanii de pretutindeni, in vederea dezvoltarii de proiecte concrete, in favoarea romanilor de pretutindeni si din Romania.

9.- Dezvoltarea unui lobby sustinut, prin colaborare eficienta cu foruri internationale, astfel incat sa putem proteja etnicii romani discriminati sau sa obtinem, pentru acestia, acolo unde este cazul, drepturile prevazute de Declaratia Universala a Drepturilor Omului si alte Conventii Internationale.

10. - Promovarea, in fata reprezentantilor Guvernului si Statului, a necesitatii reprezentarii Parlamentare si la nivel ministerial, a romanilor de pretutindeni, se arata in comunicatul RWW primit la redactie.

 
Tonul declarativ al UE si al altor organizatii nu a fost insotit de actiuni corespunzatoarePDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :381
Tuesday, 17 August 2004
Prin planul de federalizare propus de catre diplomatii americani, OSCE si mediatorii rusi, Tiraspolului i-a fost propusa legalizarea ca autoritate principala in Transnistria si ca parte a puterii in Guvernul Republicii Moldova, avand ca sprijin garantiile Federatiei Ruse

sustine comentatorul politic Vladimir Socor, care scrie in The Wall Street Journal ca planul de federalizare exclude de pe ordinea de zi respectarea procedurilor democratice si a drepturilor omului. In opinia lui Socor, federalizarea - in situatia in care trupele rusesti s-au stabilit in regiune, Occidentul are un rol de statist, iar Moldova, condusa de comunisti, prezinta un exemplu clasic de slabiciune a puterii statale - poate duce doar la aceea ca pe acest hotar de 400 kilometri al zonei euroatlantice vor aparea noi probleme in respectarea normelor democratice si securitatea in regiune. Referindu-se la incercarea separatistilor de a inchide scolile romanesti din stanga Nistrului, Socor apreciaza declaratiile oficialului OSCE, Rolf Ekeus, care a calificat corect acest atac asupra scolilor epurare lingvistica. Suprimarea identitatii nationale este componenta proiectului politic, al carui scop este de a pastra in Europa o oaza a URSS. Puterea transnistreana continua, si amplifica in prezent, politica sovietica de deznationalizare si rusificare lingvistica a populatiei bastinase prin sistemul educatiei scolare, a mijloacelor mass-media, serviciului militar etc. Occidentul se face a nu vedea aceasta problema, de aceea nu este de mirare ca sub nasul civilizatiei occidentale se desfasoara etapa finala a epurarii lingvistice. Desi UE si alte organizatii internationale au criticat atacurile contra scolilor romanesti, tonul declarativ nu a fost insotit de actiuni corespunzatoare, afirma Socor. In opinia lui, chiar daca vor cuceri puterea prin forta, autoritatile secesioniste vor guverna prin metode sovietice politienesti - vor face contrabanda si vor trafica arme, se vor baza pe armata ocupanta a unui stat strain, vor legaliza suprimarea majoritatii de catre minoritate, vor interzice utilizarea alfabetului latin, vor trimite ajutor militar altor regiuni nerecunoscute ca state independente. Se va gasi intotdeauna o putere politica oarba, care va propune legalizarea unui asemenea regim. Diplomatii occidentali trebuie sa inteleaga ca problema respectarii normelor democratice si ale drepturilor omului nu pot fi privite separat de procesul de negocieri pentru solutionarea conflictului. Dimpotriva. Ele trebuie sa devina parte componenta indispensabila a procesului integral. Deocamdata, OSCE considera ca negocierile sunt problema cea mai importanta, iar problemele democratiei si ale respectarii drepturilor omului nu sunt decat un factor complicat, dar care nu trebuie sa impiedice tratativele cu mini-dictatorii si cu sustinatorii lor din Kremlin, conchide Vladimir Socor. 

 
Romanul Nelu Ratta antreneaza echipa spaniola de canoePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :480
Tuesday, 17 August 2004
Echipa spaniola de canoe asteapta zilele acestea ca sfaturile date de tehnicianul de origine romana, Nelu Ratta, sa se concretizeze in adevarate succese la Jocurile Olimpice de la Atena.Echipa olimpica de canoe spaniola se antreaza sub bagheta romanului din anul 2001, cand au inceput pregatirile si antrenamentele riguroase pentru editia actuala a jocurilor de la Atena. Unii dintre cei mai buni canoisti iberici au avut ocazia sa se antreneze impreuna cu tehnicianul Ratta. Dintre acestia David Mascato, Alfredo Bea si alti sportvi dintre cei mai experimentati. Antrenorul roman spera ca cei doi sportivi amintiti mai sus sa aduca de la Atena o medalie pentru Spania, ei numarandu-se printre favoriti. Desi antrenorul lor este un roman, echipa spaniola de canoe pe care o formeaza David Mascato si Alfredo Bea spune ca cel mai mult se teme la Atena de romani, de rusi si de polonezi, echipe care sunt foarte puternice, si despre care spun ca cel putin doua vor urca pe podium. Cat despre pregatirile pentru Atena, canoistii spanioli spun ca se antreneaza din 2001 cu Nelu Ratta, antrenorul roman, si ca aceasta competitie de la Atena a fost indelung planuita. Tot acest timp ne-am antrenat pentru aceste Jocuri, este o munca de patru ani, si speram ca acum sa fie momentul nostru. Trebuie sa luptam, sa dam tot ce trebuie si sa vedem ce iese. Exista multe posibilitati si trebuie sa profitam de ele, declara optimisti sportivii lui Nelu Ratta.
 
Un nou show Inter Art in GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :485
Tuesday, 17 August 2004
Dupa ce grupul romanesc Inter Art a sustinut la finele saptamanii trecute spectacole in Grecia, la casa Olimpica a Romaniei din Ekali, este acum randul Centrului Olimpic Balcanic din Maroussi sa ii gazduiasca pe tinerii dansatori romani.

Show-ul acestora la Maroussi va fi sustinut marti, 17 august, cu incepere de la orele 21.00, iar programul sau va cuprinde aceesi imbinare de dans si muzica de calitate cu care ne-a obisnuit Inter Art la fiecare reprezentatie a sa. Grupul roman de dans si muzica se va afla la Atena pe toata durata desfasurarii Jocurilor Olimpice din capitata elena, perioada in care va sustine mai multe concerte. Coregrafia pe care o prezinta Inter Art, semnata de Liliana Iorgulescu imbina notele arhaice ale ritualurilor cu notele contemporane, in spectacole ce cuprind piese instrumentale, momente de coregrafie, efecte electronice si proiectii video. Dintre concertele mai reprezentative pentru trupa amintim Sarea Pamantului, Interferente Armanesti, Interferente Africane. In ultima perioada, Inter Art a intreprins turnee in Statele Unite ale Americii, in Italia, Elvetia sau Franta, si s-a remarcat in mod deosebit la Gala Dansului Modern si Saptamana Internationala de muzica noua, desfasurat in mai 2004, in colaborare cu Institutul Francez Bucuresti.

 
Jurnalistii acuza guvernul comunist moldovean ca reinstaureaza statul politienescPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :408
Tuesday, 17 August 2004
Membrii Comitetului pentru apararea demnitatii umane si profesionale (CADUP) au adoptat, la finele saptamanii trecute, o declaratie in care cer condamnarea, de catre Consiliul Europei, a reinstaurarii statului politienesc in Republica Moldova.

Documentul a fost adoptat in cadrul intalnirii jurnalistilor-protestatari de la Casa Radio ai Companiei Teleradio-Moldova cu telespectatorii si radioascultatorii. Membrii CADUP protesteaza impotriva modului ilegal si arbitrar in care are loc transformarea Companiei Teleradio-Moldova, impotriva lansarii false si pripite a asa zisei Companii publice Teleradio-Moldova, impotriva atacurilor barbare si a atentatelor comise de politie, impotriva incalcarii Constitutiei si periclitarii principiilor statului de drept in Republica Moldova. Totodata, ei  condamna faptul ca nu au fost difuzate reactiile CE si OSCE in legatura cu cele intamplate la Casa Radio. Pornind de la aceste constatari, CADUP declara ca administratia Companiei de Stat Teleradio-Moldova si administratia asa zisei Companii publice Teleradio-Moldova a comis nenumarate ilegalitati si a dat dovada de incompetenta si rea-vointa, intrucat a scos jurnalistii in strada, i-a suspendat in mod abuziv din functii, i-a preavizat in mod ilegal despre concediere, le-a evacuat fortat lucrurile, nu le-a permis pana in prezent accesul in institutie si nici nu a raspuns in termenul prevazut de lege sesizarilor si revendicarilor protestatarilor. Mai mult decat atat, prin faptul ca la radio si TV sunt lansate dezinformari in legatura cu evenimentele din fata Casei Radio fiind puse pe post stiri fara trimitere la sursa, prin faptul ca nu este acordat spatiu de emisie pentru dezbaterea acestor probleme, asa cum este firesc intr-o radioteleviziunie publica, prin faptul ca opinia si vocea nici unuia dintre jurnalistii protestatari nu a fost niciodata auzita pe posturile nationale de radio si TV din momentul declansarii protestelor, spre deosebire de prezenta permanenta in emisie a opiniilor, in special, ale lui Ilie Telescu si Sergiu Batog, actuala administratie compromite si discrediteaza conceptul serviciului public de radio si TV. Nu in ultimul rand, prin faptul ca evenimentele din Republica Moldova sunt prezentate in mod tendentios si unilateral, conducerea Companiei Teleradio-Moldova isi confirma aservirea fata de guvernarea comunista. Mult mai grav, in mass-media de stat din Republica Moldova a fost reinstaurat fenomenul de politie politica, prin prezenta la Comisia de concurs a unui ofiter de securitate in calitate de psiholog si consultant al Comisiei. Prezenta acestei persoane si mai ales rolul sau de triere a personalului pe criterii ideologice este in contradictie cu orice norma de drept si principiu democratic, anuland sub toate aspectele procedura actuala de transformare a Companiei de stat in Companie publica. Avand in vedre aceste fapte, reiterand revendicarile pronuntate in Rezolutia CADUP din 08 august 2004 si reafirmand optiunea jurnalistilor-protestatari pentru ideea de radio si TV in serviciul publicului, cerem acordarea unei ore de emisie pe zi pentru dezbateri publice la radio si TV nationala pe tot parcursul protestelor, demisia in bloc a intregii conduceri a Companiei Teleradio-Moldova, inclusiv Consiliul de administratie si Consiliul de observatori, dizolvarea Comisiei de concurs si restituirea tuturor recompenselor primite si a cheltuielilor efectuate de catre acestea de la bugetul Companiei de stat, anularea actualei proceduri de transformare a Companiei de Stat Teleradio-Moldova in Companie publica si adoptarea de catre Parlament a unei noi proceduri de reorganizare a Companiei in organism public independent, reorganizare care sa aiba loc sub supravegherea directa a raportorilor speciali ai CE, efectuarea de catre CE a unei anchete speciale in ceea ce priveste atacurile barbare ale politiei si atentatele impotriva drepturilor si libertatilor fundamentale, precum si in ceea ce priveste periclitarea principiilor statului de drept si incalcarea Constitutiei Republicii Moldova, se arata in declaratia CADUP.

 
Festivalul Fanfarelor la BichisciabaPDF Print E-mail
Bichisciaba, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :452
Tuesday, 17 August 2004
La Bichisciaba, in perioada 1820 august se va organiza Festivalul International al Fanfarelor Zenit 2004, transmite corespondentul RGN din Ungaria.

Din Romania va sosi la acest eveniment cultural de prestigiu o fanfara din Lipova, care a participat pana acum la toate editiile precedente ale festivalului. Este vorba despre fanfara baptistilor si penticostalilor din Lipova, iar venirea in resedinta de judet a celor cca. 40 de muzicieni se va realiza cu sprijinul Autoguvernarii Romanesti din Bichisciaba ne-a informat presedintele Gheorghe Gros. Vor fi prezente si alte formatii din strainatate, mai exact din orasele nfratite cu Bichisciaba din Slovacia, Polonia si Germania.

 

 
Pe fondul agravarii situatiei din Transnistria, comunistii vor sa-l instaleze le Lenin la BaltiPDF Print E-mail
Balti, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :396
Tuesday, 17 August 2004
Saptamana trecuta, la Balti au fost reluate lucrarile de montare a postamentului pe care urmeaza, la insistenta comunistilor din Consiliul municipal Balti, sa fie reinstalat monumentul lui Vladimir Ulianov (Lenin), muncitorii  montand constructiile metalice si turnand beton in groapa de fundatie.

Opozitia crestin-democrata din Balti a incercat sa opreasca lucrarile, ocupand  locul unde urma sa fie amplasata statuia, insa consilierul PPCD din cadrul Consiliului municipal Balti, Simion Gutu, a fost ridicat de catre politisti si dus intr-o masina a politiei. Reamintim ca decizia comunistilor din Consiliul municipal Balti de a reinstala monumentul lui Lenin a fost adoptata la o sedinta extraordinara a consiliului, decizie atacata de catre consilierii din opozitia democrata. Mai multe partide, organizatii ale societatii civile si personalitati ale vietii publice s-au reunit intr-un front comun pentru a contracara actiunile comunistilor din municipiul Balti. Deputatii PPCD au facut la 17 iulie o cerere de chemare in judecata a autoritatilor locale din Balti, considerand ca aceasta decizie, precum si lucrarile de edificare a monumentului, sunt ilegale.

 

 
Rusii sunt ingrijorati ca trupele americane vor fi mai aproape de RusiaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :390
Tuesday, 17 August 2004
Presedintele SUA George W. Bush a anuntat luni, 16 august, la Cincinnaty planul redislocarii bazelor militare americane din Europa si Asia, informeaza presa ruseasca.

Ministrul Apararii al SUA, Donald Rumsfeld sustine ca dupa o perioada de sase ani de mutari, bazele americane vor fi mai aproape de Rusia. Intr-o discutie cu omologul sau rus, Serghei Ivanov, Rumsfeld a declarat ca o parte din militari se vor intoarce in SUA, iar cealalta va fi transferata la alte baze. Se duc tratative de creare a unor baze in fosta URSS si in tarile din fostul Tratat de la Varsovia. Decizia finala privind crearea bazelor americane in fosta URSS va fi adoptata pe parcursul a patru, cinci sau chiar sase ani. Totusi, se poate spune cu siguranta ca o parte din soldatii americani va fi transferata pe teritoriul noilor membri ai NATO, a spus seful Pentagonului. Potrivit acestuia, SUA ar vrea ca fortele militare sa fie acolo, unde este necesar.  

 

 
Trupa Danei Codorean Berciu, Mukka Band, din nou in concert la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :408
Tuesday, 17 August 2004
Seria de concerte cu Dana Codorean Berciu si Mukka Band continua la Londra cu spectacolul de miercuri, 18 august.Reprezentatia originalei trupe de percutionisti, insotiti de vocea artistei romance,  se va desfasura in celebrul Trafalgar Square, iar intrarea va fi libera de aceasta data. In concertele Mukka Band audienta poate asculta cantece traditionale romanesti in interpretari proprii si originale, cum este exemplul celebrei piese de jale si blestem de pe meleaguri mioritice Cine iubeste si lasa. Concerte ale Danei Codorean Berciu interpretand muzica populara romanesca alaturi de Mukka au fost organizate peste tot in Marea Britanie si in Irlanda, la diverse festivaluri sau chiar la Buckingham Palace la Jubileul reginei.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions