Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Observatorii militari ai OSCE cu ochii pe militienii transnistreniPDF Print E-mail
Tighina, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :411
Monday, 16 August 2004
Duminica a expirat ultimatumul dat de autoritatile din Transnistria profesorilor si elevilor din scolile de limba romana.

Pana la ora transmiterii acestei stiri militia transnistreana nu a actionat inca in nici un fel insa majoritatea analistilor nu exclud posibilitatea unor reactii in forta. Pana atunci, insa, observatorii militari din cadrul trupelor de mentinere a pacii supravegheaza scolile moldovenesti din Transnistria. Colonelul Jan Nadolski, din cadrul misiunii OSCE, spune ca au fost luate aceste masuri  pentru a preintampina inchiderea fortata a acestora. Nadolski a precizat ca observatorii militari au fost trimisi inca de sambata sa supravegheze scolile moldovenesti pentru ca, la 15 august, a expirat termenul acordat de administratia de la Tiraspol pentru inregistrarea institutiilor de invatamant, motiv pentru care fortele transnistrene ar putea incerca sa le inchida cu forta. Colonelul a mentionat ca, pana in prezent, militienii transnistreni nu au incercat sa utilizeze o astfel de metoda pentru a inchide scolile moldovenesti. Reprezentantul OSCE sustine ca fortele de ordine transnistrene continua sa blocheze accesul in scoala-internat de la Tighina. "Am stat de paza, pe perioada sfarsitului de saptamana, impreuna cu politistii moldoveni si observatorii din cadrul fortelor de mentinere a pacii. Nu ni s-a permis sa intram in orfelinat, insa purtam negocieri cu autoritatile locale pentru a putea trimite produse alimentare si apa copiilor blocati in interior", a afirmat acesta.

 
Legislatia trebuie modificata pentru ca ASRO sa devina parte a forurilor europenePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :475
Monday, 16 August 2004
Conform angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei in cadrul negocierilor aferente capitolului 1 al documentului de pozitie Libera circulatie a marfurilor, Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO) trebuie sa indeplineasca in cursul anului 2004 conditiile pentru a solicita calitatea de membru cu drepturi depline al Comitetului European de Standardizare - CEN si al Comitetului European de Standardizare in Electrotehnica - CENELEC.

In acest sens, existenta si functionarea unui cadru legislativ, specific standardizarii voluntare, precum si adoptarea standardelor europene, concomitent cu anularea reglementarilor tehnice conflictuale, constituie doua conditii principale ce se impun a fi respectate. In cadrul procesului de pregatire a demersului ce vizeaza obtinerea statutului de membru plin al CEN si CENELEC, ca urmare a analizarii legislatiei romanesti in vigoare, Ministerul Economiei si Comertului a identificat o serie de probleme ce se impun a fi rezovate: existenta unor reglementari tehnice care se gasesc in conflict cu prescriptiile standardelor nationale, care adopta standarde europene; existenta unor prevederi care, in mod nejustificat, fac obligatorie aplicarea standardelor; formularea unor referinte eronate la standardele nationale. In acest sens, Ministerul Economiei si Comertului, in calitate de coordonator al domeniului infrastructura calitatii si evaluarea conformitatii, domeniu ce include si standardizarea, a elaborat si inaintat Secretariatului General al Guvernului un Memorandum cu tema Intreprinderea unor masuri care sa asigure existenta si functionarea unui cadru legislativ specific standardizarii voluntare, precum si adoptarea standardelor europene concomitent cu anularea reglementarilor tehnice conflictuale. Ca urmare a Memorandumului mentionat, va fi modificat un set de acte normative astfel incat conflictualitatea cu prevederile standardelor europene sa fie stinsa.

 

 
Romania in imagini la LincolnPDF Print E-mail
Lincoln, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :379
Monday, 16 August 2004
Dupa opt zile pe drumurile Romaniei, Roy Ealden de la publicatia britanica Lincolnshire Echo, a decis la intoarcerea in tara sa, sa organizeze o expozitie de fotografie.

Tema expozitiei este, desigur, chiar Romania in imagini, asa cum a vazut-o jurnalistul britanic. Ealden a venit in tara noastra initial pentru a imparti ajutoare familiilor defavorizate, insa a ramas surprins de peisajele pe care le-a vazut dar si neplacut impresionat de situatia precara a unor familii. "A fost o experienta asemanatoare unei intoarceri in timp - am parcurs zone foarte frumoase, am vazut orase saracacioase si oameni nevoiasi. Am fotografiat multi tigani si oameni saraci, desculti, care cautau in gunoi dupa mancare. Romania este o tara aflata la rascruce. A trait libertatea, dar incotro se va indrepta de aici nu se stie. Exista multa coruptie, dar treptat se fac progrese. Mi-ar placea sa merg in vizita peste cativa ani, sa vad progresele", a spus Ealden. Intitulata "ROAD on the road", expozitia va fi deschisa la Czimmerl's Photography Gallery din Lincoln dar ramane de vazut daca ea aduce servicii sau deservicii imaginii Romaniei in occident.

 

 
Agentia SAPARD simplifica modul de implementare a Programului de Pre-Aderare pentru AgriculturaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :445
Monday, 16 August 2004
Agentia SAPARD va simplifica procedura de lucru a Programului Special de Pre-aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (SAPARD) pana la finele lunii octombrie.

In acest sens, se arata intr-un comunicat al intitutiei, la nivelul Agentiei s-a constituit un grup de lucru format din 14 experti ai Agentiei SAPARD si ai Birourilor Regionale de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS), cu pregatire profesionala in diferite domenii de activitate, precum si din doi specialisti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Grupul de lucru va functiona doar pana la finalizarea activitatii propuse. Efectele acestor simplificari se vor resimti incepand cu trimestrul patru al acestui an. Am vizat in primul rand eficientizarea activitatii in interiorul Agentiei si a procesului de lucru intre aceasta si institutiile care sustin implementarea Programului SAPARD in Romania. Dar toate acestea vor avea un impact direct si asupra beneficiarilor prin reducerea perioadei de evaluare a unui dosar, prin fluidizarea si simplificarea procedurilor de lucru si multe altele. Acestea se vor realiza avand in vedere protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, a declarat Gheorghita Corbu, directorul general al Agentiei SAPARD. Incepand de astazi, grupul de lucru va asigura consolidarea procedurilor de lucru prin introducerea recomandarilor organismelor europene, a Curtii de Conturi si a auditului intern in manualele de proceduri. De asemenea, Agentia si-a propus sa imbunatateasca modul de prezentare a informatiilor de catre potentialii beneficiari in cadrul cererii de finantare si al documentelor anexate. Scopul este acela de a se putea simplifica cererea de finantare si reduce numarul de documente atasate acesteia.

 
RBL a lansat un nou serviciu pentru informatii-clientiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :482
Monday, 16 August 2004
Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a lansat, recent, un serviciu de consultanta prin telefon pentru clientii care doresc informatii despre contractele de economisire sau creditare incheiate.

Conform unui comunicat al Bancii, numarul de telefon la care clientii pot obtine informatii este 021/233.30.00, interior 333, si este disponibil de luni pana vineri intre orele 09.00-18.00, cu posibilitatea extinderii programului in functie de volumul solicitarilor venite din partea clientilor. Informatiile pe care clientii le pot obtine sunt legate de derularea contractului incheiat, modificarile ulterioare care pot surveni in situatia contractelor sau informatii legate de modalitatile de plata a ratelor de economisire-creditare.

 
Consiliul Mondial Roman vine in ajutorul copiilor din TransnistriaPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :431
Monday, 16 August 2004
Consiliul Mondial Roman se raliaza initiativei lansate de Jurnalul National si se alatura Ziarului Ziua, Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, Romanian Global News si Asociatiei Civic Media, organizatii care vor colecta ajutoare pentru copiii din Transnistria supusi unei politici de adevarata epurare etnica.

Gabriel Bostan, Directorul Filialei CMR-California si Nicu Popa, presedintele Consiliului Romano-American, organizatie membra a Consiliului Mondial Roman, anunta fiecare, donatii in valoare de cate 250$, in total 500$, reprezentand participarea la aceasta manifestare a solidaritatii romanesti. In plus, anuntam initierea unei liste de colectare de semnaturi prin Internet, pe o petitie destinata sensibilizarii opiniei publice internationale asupra actiunilor de epurare etnica intreprinse de autointitulata administratie din Transnistria. Petitia va fi trimisa principalelor organizatii internationale. O scrisoare in acest sens a fost deja expediata pe adresa Casei Albe, presedintelui George Bush. Adresa la care poate fi accesata lista este:

http//www.petitiononline.com/nistru/petition.html, si indemnam pe fiecare roman sa-si manifeste sprijinul semnand si popularizand actiunea, in diverse forumuri, in paginile ziarelor, in cadrul organizatiilor societatii civile, ale partidelor, in randul prietenilor si cunoscutilor din tarile in care locuiesc. De asemeni, va rugam sa sprijiniti actiunea de solidaritate initiata de Jurnalul National, sa treceti prin Piata Universitatii, pe la cortul inaltat in acest scop, si sa faceti o mica donatie din putinul pe care-l are fiecare, pentru copii nefericiti din Transnistria care au o singura vina: SUNT SI VOR SA RAMANA ROMANI, se arata in comunicatul CMR primit la redactie.

 
Ajutoare pentru copiii din Transnistria in Piata Universitatii din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :392
Monday, 16 August 2004
Ziarul ZIUA, Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, Romanian Global News si Asociatia Civic Media vor instala la inceputul saptamanii viitoare, beneficiind de sprijinul Primariei Capitalei, un cort in Piata Universitatii, pentru colectarea ajutoarelor destinate copiilor orfelinatului din Tighina asediati de militienii lui Smirnov si pentru copiii de peste Nistru.

Ajutoarele vor fi transportate in Transnistria cu ajutorul Crucii Rosii si al OSCE. Organizatiile amintite mai sus s-au raliat initiativei lansate de cotidianul Jurnalul National pentru ajutarea orfanilor din Tighina, in acest scop fiind deschise urmatoarele conturi la BCR - sucursala World Trade Center, Bucuresti: pentru depuneri in lei - 2511.2-4998.1/ROL; pentru depuneri in euro - 2511.2-4998.2/EUR; pentru depuneri in dolari - 2511.2-4998.3/USD. De asemenea, Autoritatea Nationala pentru Tineret, a lansat un apel adresat tuturor celor interesati de soarta copiilor romani din Transnistria care le pot oferi acestora ajutoare materiale si in bani, ajutoare ce vor ajunge la copii saptamana viitoare. Ajutoarele pot fi anuntate la numerele de telefon 211 5062, 211 1886 si 0744 231274. (preluat din ziarul ZIUA)

 
Emisiuni romanesti in Canada in prime-timePDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanians Global News
Accesari :416
Monday, 16 August 2004
Emisiunea Rompost TV se va difuza incepand cu 31 august, de la orele 3.00 p.m si reluata in cursul zilei de sambata de la orele 5.00 p.m, ceea ce inseamna exact pe tronsonul orar de maxima audienta.

Rompost TV, gazduit de Channel M, este un show de televiziune ce prezinta stiri, calatorii, biografii, arta si cultura, precum si materiale de tip how-to. Reportajele prezentate in cadrul emisiunii sunt adecvate tuturor categoriilor de varsta si sferelor de interes. Emisiunea este structurata pe sase sectiuni. Prima parte, cea de stiri, include reportaje si analize, starea vremii si videoclipuri. Sectiunea a doua, Calator in Vancouver, prezinta telespectatorilor cele mai populare locuri din Vancouver si Lower Mainland. Romanii care vor sa se distreze amintindu-si de umorul romanesc, au ocazia sa o faca in cadrul segmentului Smile with us (Zambeste cu noi), in care sunt redate clipuri amuzante din cadrul comunitatii romanesti, ca si scene din faza de productie a Rompost TV. In cadrul sectiunii de know-how, telespectatorii beneficiaza de ultimele ponturi in ceea ce priveste imbunatatirile in jurul casei, elemente de tehnica, alimentatie sanatoasa pentru un ten sanatos, sfaturi cosmetice etc. Tot aici romanii pot afla informatii esentiale despre sistemul de guvernare canadian, la fel ca si informatii legate de scoli sau servicii militare. Bucataria romaneasca este si ea o parte integranta a show-ului Rompost TV, in care sunt prezentate retetele preferate ale romanior, alaturi de sfaturi pentru prepararea lor. Interviul saptamanii cuprinde la fiecare editie interviuri cu importante personalitati din lumea afacerilor, arta, sport si media, reprezentand o ocazie de celebrare a  succeselor comunitatii romanesti din Canada. Rompost TV are in momentul de fata o audienta de 15.000 de telespectatori si un succes foarte mare in randul acestora.

 

 
Guvernul comunist de la Chisinau isi scoleste trupele la rusiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :390
Monday, 16 August 2004
O delegatie a Departamentului Trupelor de Carabinieri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova urmeaza sa plece luni, 16 august, la Moscova, unde vor face schimb de experienta in domeniul pastrarii ordinii publice si pregatirea subdiviziunilor speciale.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al MAI, delegatia moldoveana va fi condusa de comandantul trupelor de carabinieri al MAI, Valentin Gritco. Este planificata o intrevedere cu comandantul suprem ad-interim al trupelor de interne al MAI din Federatia Rusa, Nicolai Rogojkin. Discutiile se vor axa pe actiunile reciproce pentru pregatirea si desfasurarea operatiunilor antitero, se arata in comunicat.

 
Festivalul International de Film, Sfantu GheorghePDF Print E-mail
Sf. Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :454
Monday, 16 August 2004
Localitea Sf. Gheorghe din Delta Dunarii, va gazdui in perioada 17-22 august 2004 prima editie a Festivalului International de Film Independent "Anonimul".

In cadrul acestui eveniment vor concura, la cele trei sectiuni, lung-metraj, documentar si scurt-metraj, 9 tari de pe malurile  Dunarii. La acest festival sunt premiate productii cinematografice realizate in Europa Centrala si de Est, chiar si unele filme cenzurate pe motiv ca raspandesc un puternic mesaj politic. In acest an, Festivalul va aduce un omagiu regizorului Liviu Ciulei, care a castigat cu Padurea Spanzuratilor Premiul pentru Regie la Cannes in 1965. Alaturi de filmele care se vor afla anul acesta in competitie, vor fi prezentate in premiera in Romania cateva dintre filmele premiate in 2004 cu Oscar sau la festivalurile Ursul de Aur de la Berlin, si la Palme dOr. Festivalul International de Film Independent Anonimul reprezinta atat o sansa mare acordata cinematografiei romanesti de a concura la sectiunile de concurs cu productii din intreaga lume, dar si o ocazie pentru filmul romanesc de a fi cunoscut de profesionostii cinematografiei internationale. Printre invitatii de la Sf. Gheorghe se vor afla directorii celor mai importante festivaluri de film (Cannes, Berlin, Karlovy Vary etc), precum si ziaristi ai celor mai prestigioase publicatii de specialitate internationale.

 
Cultura si simtire romaneasca in cenaclul ObservatorulPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :515
Monday, 16 August 2004
Incinta unei tipografii, locul de nastere al Observatorului. Carti, reviste nou lansate, elemente autohtone romanesti, rasete, plansete, toate adunate intr-un singur loc.

Aceasta a fost atmosfera ce a guvernat, la finele acestei saptamani, cenaclul Observatorul al romanilor din Canada. Intr-o sala uriasa in care in mijlocul unei mese tronau cele doua steaguri, al Romaniei si al Canadei, infipte intr-o paine uriasa, alaturi de steagul olimpic, s-au discutat probleme de cultura romaneasca in Toronto, s-au prezentat noile aparitii editoriale, s-au prezentat membrii cenaclului, dar si invitatii. Este evident ca s-a format o solidaritate, tinand mai mult de structura unei familii in care ne simtim, decat a unei simple prietenii ntre noi, povestesc participantii la cenaclu. Au fost prezentate in aceasta editie a cenaclului din Toronto cartea lui Iurie Colesniuc din Chsinau, Generatia Unirii, volum ce trateaza aspecte ale istoriei Moldovei. O problema stringenta a romanilor de pretutindeni, care este situatia scolilor cu predare in limba romana din Transnistria, a fost si ea abordata la acest sfarsit de saptamana de romanii canadieni, la fel ca si problema jurnalistilor de la Teleradio Moldova, dar si grava amenintare pe care o reprezinta Canalul ucrainean Bastroe pentru Delta Dunarii. A mai fost prezentata lucrarea Uraganul de fier, a lui Lucian Bureriu, un timisorean ai carui copii se afla in Toronto. Lucian Bureriu este proprietarul unei librarii in orasul roman de pe malurile Begai, unde sunt arborate in vitrina steagurile Canadei si Statelor Unite, si care a devenit in ultima vreme un loc de adunare al parintilor de copii timisoreni stabiliti in Canada. Participantii la cenaclu, membrii vechi, nou-venitii, dar si invitatii, au urat La Multi Ani sarbatoritilor, celor care poarta numele Sfintei Maria, si s-au asezat mai apoi in jurul unei mese pline cu bucate traditionale romanesti, vin, bere si apa minerala din Romania. Cei care au fost martori la sedintele cenaclului spun ca aceasta a fost o buna ocazie pentru romanii canadieni sa isi intareasca legaturile.

 
Americanii devin mai indulgenti cu europeniiPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :369
Monday, 16 August 2004
Guvernul de la Washington a anuntat la finele saptamanii trecute ca va inceta aplicarea de tratamente mai dure unor vizitatori straini doar pentru ca au stat pe teritoriul Statelor Unite mai mult decat le permitea viza, la vizitele anterioare, arata Washington Post.

Un oficial de la Departamentul de Securitate Interna a declarat ca strainii carora li s-a permis sa intre in Statele Unite pe baza pasaportului nu vor fi inchisi, perchezitionati, sau nu li se va interzice intrarea din nou in tara, daca se dovedeste ca au stat cu cateva zile mai mult la o vizita anterioara. In trecut aceste persoane erau tratate ca niste criminali, declara angajati de la Protectia Granitei. De la atentatele de la 11 septembrie 2001 si pana in prezent, cetatenii straini care au stat mai mult decat li se permitea, nu au mai avut dreptul sa revina pe teritoriul tarii, iar daca un zbor inapoi catre tara lor nu era disponibil imediat, acestia erau luati in custodie.  Noua politica aduce autoritatile de la Washington in situatia de dinainte de 11 septembrie, in timp ce inspectorilor de pe marile aeroporturi, ca si din alte puncte de intrare in tara le va reveni responsabilitatea de a decide daca respectivul vizitator care si-a depasit perioada de sedere legala pe teritoriul Statelor Unite prezinta vreun risc pentru securitatea statului. In cazul in care nu exista nici un risc, se va permite reintrarea in tara pentru o perioada de 90 de zile.

 
O romanca de succes in SpaniaPDF Print E-mail
O Barco, Spania/Romanian Global News
Accesari :444
Monday, 16 August 2004
Dupa sapte ani de munca intr-un magazin de bijuterii din Romania, s-a hotarat sa plece in Spania sa traiasca o noua viata.

Face parte din noul val de emigranti. Aceia care se adapteaza rapid la noul stil de viata al tarii care ii gazduieste, care participa la traditiile tarii respective, pentru a prinde radacini acolo si pentru a trai acolo. Aceasta este povestea pe care presa spaniola o publica despre o tanara romanca ce a decis sa ia viata de la capat in Galicia. Candale Mariota, acesta este numele tinerei ce provine din Bistrita Nasaud, o localitate cu 89.000 de romani, dupa cum arata La Voz de Galicia. Inainte sa se decida sa vina in Spania pentru a cunoaste noi orizonturi, a muncit timp de sapte ani intr-un magazin de bijuterii. Si-a echivalat bacalaureatul in Spania si a facut trei ani de administratie, invatand economie, contabilitate si marketing. Mama sa, Maria Puitau, mai fusese si inaintea fiicei sale in Spania, iar acum tanara femeie venea cu un geamantan de iluzii sa vada daca se poate adapta si ea la viata si traditiile de aici. Si iata ca s-a adaptat perfect, cunoscandu-l aici in O Barco pe cel care avea sa-i devina mai tarziu sot, Jose Antonio Martinez Uberuaga, cunoscut de oameni ca Toto. S-au casatorit in 2003, iar acum au un baietel, Nagy Patric, care se simte perfect in Galicia, care pentru el inseamna numai orasul in care traieste. Mariota conduce acum in O Barco un bar central, a carui clientela este din  ce in ce mai mare de cand ea a preluat fraiele afacerii. Este o adevarata afacere de familie, sotul Mariotei fiind cel care se ocupa de relatiile publice, iar mama tinerei romance este cea care ii serveste pe clienti. In luna aprilie, Mariota a implinit doi ani de cand se afla in Spania, la O Barco.  Mi-au placut oamenii, zona, traditiile. Clima este la fel ca in Romania, caldura este la fel ca in tara, iar felul de a fi al romanilor este foarte asemanator cu al celor de aici, povesteste Mariota care pare sa se simta in Spania ca in a doua sa tara. Desi Spania este tara in care ea si-a gasit implinirea familiala si profesionala, Romania este in continuare casa ei de suflet, iar aceasta este inca o poveste a unui roman care a cunoscut succesul dincolo de granitele tarii, dar continua sa raporteze totul acolo la valorile din tara, fara sa uite de unde a plecat.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions