Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Ajutoare pentru copiii din Transnistria in Piata Universitatii din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :396
Sunday, 15 August 2004
Ziarul ZIUA, Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, Romanian Global News si Asociatia Civic Media vor instala la inceputul saptamanii viitoare, beneficiind de sprijinul Primariei Capitalei, un cort in Piata Universitatii pentru colectarea ajutoarelor destinate copiilor orfelinatului din Tighina asediati de militienii lui Smirnov si pentru copii de peste Nistru.

Ajutoarele vor fi transportate in Transnistria cu ajutorul Crucii Rosii si al OSCE. Organizatiile amintite mai sus s-au raliat initiativei lansate de cotidianul Jurnalul National pentru ajutarea orfanilor din Tighina, in acest scop fiind deschise urmatoarele conturi la BCR - sucursala World Trade Center, Bucuresti: pentru depuneri in lei - 2511.2-4998.1/ROL; pentru depuneri in euro - 2511.2-4998.2/EUR; pentru depuneri in dolari - 2511.2-4998.3/USD. De asemenea, Autoritatea Nationala pentru Tineret, a lansat un apel adresat tuturor celor interesati de soarta copiilor romani din Transnistria care le pot oferi acestora ajutoare materiale si in bani, ajutoare ce vor ajunge la copii saptamana viitoare. Ajutoarele pot fi anuntate la numerele de telefon 211 5062, 211 1886 si 0744 231274. (preluat din ziarul ZIUA)

 
Consiliul Mondial Roman in ajutorul copiilor din TransnistriaPDF Print E-mail
Atlanta, SUA / Romanian Global News
Accesari :476
Sunday, 15 August 2004

Consiliul Mondial Roman se raliaza initiativei lansate de Jurnalul National si se alatura Ziarului Ziua, Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, Romanian Global News si Asociatiei Civic Media, organizatii care vor colecta ajutoare pentru copiii din Transnistria supusi unei politici de adevarata epurare etnica.

Gabriel Bostan, Directorul Filialei CMR-California si Nicu Popa, presedintele Consiliului Romano-American, organizatie membra a Consiliului Mondial Roman, anunta fiecare, donatii in valoare de cate 250$, in total 500$ reprezentand participarea la aceasta manifestare a solidaritatii romanesti. In plus, anuntam initierea unei liste de colectare de semnaturi prin Internet, pe o petitie destinata sensibilizarii opiniei publice internationale asupra actiunilor de epurare etnica intreprinse de autointitulata administratie din Transnistria. Petitia va fi trimisa principalelor organizatii internationale. O scrisoare in acest sens a fost deja expediata pe adresa Casei Albe, presedintelui George Bush. Lista se afla la adresa:

http://www.petitiononline.com/nistru/petition.html

 si indemnam pe fiecare roman sa-si manifeste sprijinul semnand si popularizand actiunea, in diverse forumuri, in paginile ziarelor, in cadrul organizatiilor societatii civile, ale partidelor, in randul prietenilor si cunoscutilor din tarile in care locuiesc. De asemeni, va rugam sa sprijiniti actiunea de solidaritate initiata de Jurnalul National, sa treceti prin Piata Universitatii, pe la cortul inaltat in acest scop, si sa faceti o mica donatie din putinul pe care-l are fiecare pentru copii nefericiti din Transnistria care au o singura vina: SUNT SI VOR SA RAMANA ROMANI, se arata in comunicatul CMR primit la redactie..

 
Nimic concret la intalnirea lui Tarlev cu directorii scolilor romanesti din TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :454
Sunday, 15 August 2004
Vineri, 13 august, premierul moldovean Vasile Tarlev a avut o intrevedere cu directorii scolilor romanesti din Transnistria, in cadrul careia a fost examinata situatia creata in jurul acestor institutii de invatamant.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Guvernului, directorii scolilor l-au informat pe Tarlev despre actiunile ilegale ale administratiei de la Tiraspol, afirmand ca intentioneaza sa apeleze la CEDO pentru a le fi aparate drepturile si libertatile constitutionale. Tarlev a declarat ca nu poate ramane indiferent fata de situatia creata in jurul scolilor din raioanele de Est ale Republicii Moldova si intreprinde toate masurile necesare in scopul aplanarii acesteia. Directorul scolii internat din Tighina, Maria Ungureanu, a declarat ca Tarlev i-a incurajat, promitandu-le ca se va implica in solutionarea problemei scolilor romanesti din stanga Nistrului. Intrebata daca Tarlev a specificat metodele prin care va interveni in aplanarea situatiei, Ungureanu a raspuns ca el nu le-a concretizat. La randul sau, directorul scolii nr. 20 din Tiraspol, Ion Iovcev, a declarat ca nu stie ce masuri va lua Guvernul pentru a-i ajuta, dar la intalnirea pe care a avut-o cu Tarlev, acesta a spus ca scolile romanesti din Transnistria nu vor fi lasate in voia sortii si ca se va face tot posibilul ca pana la 1 septembrie acestea sa-si reia activitatea in regim normal. Directorul Liceului teoretic din Rabnita, Eugenia Halus, a spus ca este incurajata de fiecare data cand vine la Chisinau, dar se dezamageste cand ajunge in stanga Nistrului si vede ca situatia este aceeasi, si autoritatile transnistrene isi continua politica impotriva scolilor romanesti. Tarlev ne-a dat asigurari ca vom fi sustinuti, dar nu ne-a explicat cum va face acest lucru, a spus ea. Avocatul parintilor si copiilor care isi fac studiile in scolile romanesti din stanga Nistrului Veaceslav Turcan sustine ca este gata sa trimita o plangere la CEDO, deoarece considera ca este necesar de a aplica procedura penala fata de Smirnov si echipa sa. Acesti oameni trebuie sa fie anuntati in cautare prin Intrepol pentru a fi trasi la raspundere penala pentru infractiunile pe care le-au comis, a spus Turcan.

Tot vineri, directorii scolilor au avut o intalnire cu ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, in cadrul careia acesta le-a explicat ca in prezent problema scolilor romanesti din stanga Nistrului este singura chestiune pe ordinea de zi si de aceea, pana nu va fi aplanat acest conflict, nu vor avea loc negocieri pentru solutionarea altor probleme. Guvernul va face totul posibil pentru ca pana la 1 septembrie copiii sa poata merge la scoala. Credem ca eforturile pe care le intreprinde nu doar Chisinaul, dar si mediatorii si Uniunea Europeana, vor permite sa rezolvam aceasta problema doar daca Tiraspolul nu va crea in continuare obstacole. Problema respectiva nu poate fi rezolvata prin compromisuri sau cedari din partea Chisinaului. Tiraspolul incearca sa puna conditiile sale, dar acestea sunt inacceptabile. Problema scolilor nu este negociabila, a conchis Sova.

 
Reprezentantul guvernului a ofensat CE si OSCE, sustin protestatarii din fata Casei RadioPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :479
Sunday, 15 August 2004

Membrii Comitetului pentru Apararea Drepturilor Umane si Profesionale (CADUP) sustin ca presedintele Companiei Teleradio-Moldova, Ilie Telescu, a ofensat Consiliul Europei si OSCE prin declaratia sa din cadrul unei emisiuni radiofonice, afirmand ca in cadrul intrevederilor pe care le-a avut cu reprezentantii OSCE si CE nu s-au facut referinte la nici o incalcare, informeaza un comunicat de presa al CADUP.

Telescu afirma ca pur si simplu s-a discutat, s-a facut schimb de opinii. Mai mult, el a spus ca reprezentantii OSCE si CE au participat la sedintele Comisiei de concurs. Potrivit CADUP, Telescu a facut abstractie de faptul ca intrevederile cu reprezentantii OSCE si CE, la care se referea, au avut loc inaintea declansarii protestelor non-stop din fata Casei Radio, impotriva modului fraudulos si arbitrar in care are loc transformarea Companiei Teleradio-Moldova. El nu a amintit de declaratiile Misiunii OSCE in Moldova, din 30 iulie si 2 august, in care, printre altele, se spune ca procedura de selectare nu este transparenta in anumite domenii de baza, iar Comisia de concurs nu a fost capabila sa justifice rezultatele si sa explice deciziile luate candidatilor care nu au fost selectati. Aceasta situatie precum si masurile luate impotriva celor 19 angajati de la Teleradio-Moldova risca sa deterioreze imaginea noii Companii publice.

Jurnalistii-protestatari sustin ca prin afirmatiile sale, Telescu a speculat imaginea OSCE si CE in favoarea sa. El vrea sa acrediteze ideea ca OSCE si CE nu ar avea nimic de spus fata de comportamentul si actiunile administratiei Companiei Teleradio-Moldova, in special prin prisma ultimelor evenimente. Este regretabil faptul ca, pretinzandu-se Companie publica, Teleradio-Moldova nu a difuzat pe posturile sale nici una din declaratiile respective si, mai ales, declaratia reprezentantului special al Secretarului General al Consiliului Europei, Vladimir Phlipov, in legatura cu atacurile politiei, care a spus ca in secolul XXI, in Europa nu se procedeaza in acest fel si ca actiunile politiei intreprinse impotriva protestatarilor provoaca foarte mare ingrijorare, mai ales, din punctul de vedere al orientarii europene si al aspiratiilor Republicii Moldova
 
Guvernul comunist de la Chisinau isi scoleste trupele la rusiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :481
Sunday, 15 August 2004

O delegatie a Departamentului trupelor de carabinieri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova urmeaza sa plece luni, 16 august, la Moscova, unde vor face schimb de experienta in domeniul pastrarii ordinii publice si pregatirea subdiviziunilor speciale.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al MAI, delegatia moldoveana va fi condusa de comandantul trupelor de carabinieri al MAI, Valentin Gritco. Este planificata o intrevedere cu comandantul suprem ad-interim al trupelor de interne al MAI din Federatia Rusa, Nicolai Rogojkin. Discutiile se vor axa pe actiunile reciproce pentru pregatirea si desfasurarea operatiunilor antitero, se arata in comunicat.

 
Comunitatea Romanilor din Serbia si MuntenegruPDF Print E-mail
Serbia si Muntenegru / Romanian Global News
Accesari :405
Sunday, 15 August 2004
Scopul principal al Comunitatii Romanilor din Serbia Muntenegru, al carei presedinte este Ion Cizmas, este afirmarea si consolidarea identitatii nationale, precum si promovarea valorilor spirituale romanesti prin intensificarea actiunilor cultural-stiintifice si realizarea de contacte cu personalitati, asociatii sau organizatii de profil din patria mama.

De asemenea, incercarea de a solutiona problemele cu care se confrunta romanii din Serbia si Muntenegru, prin dialoguri deschise cu autoritatile locale sau centrale este o alta directie importanta pe care se concentreaza activitatea Comunitatii. In fiecare intalnire cu reprezentantii autoritatilor centrale sau locale, sunt reiterate principiile si valorile culturale pentru care militeaza romanii din Voivodina. Probleme spinoase legate de dificultatile intampinate de catre romanii din Voivodina, de pilda in procesul de invatamant (inchiderea unora dintre scolile in limba romana pentru clasele V-VIII, la fel ca si lipsa inspectorilor scolari), sau in asigurarea mijloacelor necesare organizarii unor actiuni cu caracter cultural-artistic, sunt subiecte abordate permanent de catre Comunitatea Romanilor din Serbia si Muntenegru. Comunitatea a fost infiintata la 24 noiembrie 1990, avand drept membri fondatori majoritatea intelectualilor si militantilor in plan cultural dintre romanii din Voivodina. Comunitatea editeaza, cu sprijinul statului roman, publicatia Cuvant Romanesc, cu suplimente in mai multe localitati cu populatie romaneasca. Totodata si tot in sprijinul unitatii dintre romanii din comunitate, se organizeaza in fiecare an Festivalul fanfarelor din Banat, Festivalul Colindele Neamului, Festivalul Copiilor, dar si multe alte manifestari cultural-artistice, comemorative si religioase. CRS a fost singura organizatie a romanilor din Voivodina care a sprijinit romanii din Timoc, militand activ pentru recunoasterea lor ca romani. Este de asemenea organizatia romaneasca care nu a facut compromisuri in timpul regimului Milosevici, demersurile sale avand un vadit caracter anticomunist. Verticalitatea sa au facut ca CRS sa fie atacata de diverse grupuri de interese sarbe dar si romanesti pentru care nu interesul romanilor din Serbia conta ci castigurile materiale.  Sediul Comunitatii este la Varset, iar adresele de contact sunt criyu@hemo.net si gaspar@hemo.net.

 
Sarbatoare crestina romaneasca in ElvetiaPDF Print E-mail
Baden, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :880
Sunday, 15 August 2004
Biserica ortodoxa romana din Baden, va aniversa luna aceasta 25 de ani de existenta. Cu acest prilej, duminica, 15 august, va avea loc, cu incepere de la orele 12:30, o serbare pe terasa acoperita a Pontonierfahr-Verein, din Baden.

Dupa cum se arata pe site-ul romanilor din Elvetia, evenimentul este organizat de catre Comunitatea Romanilor Crestini din Elvetia si de catre parohia romana din Baden.

 
Coregrafie romaneasca la AtenaPDF Print E-mail
Atena, Grecia / Romanian Global News
Accesari :504
Sunday, 15 August 2004
Grupul Inter Art de coregrafie si muzica romaneasca va fi prezent la Atena in perioada Jocurilor Olimpice, cand va sustine o serie de reprezentatii atat la Casa Olimpica a Romaniei din Ekali, cat si in piata Technopolis din Pireu.  La acest sfasit de saptamana, dumnica, 15 august, Inter Art va fi piesa de rezistenta intr-un spectacol care se va desfasura cu incepere de la orele  21:00 in piata Technopolis. Grupul Inter Art, a carui coregrafie este realizata de Liliana Iorgulescu, prezinta spectacole in care notele arhaice ale ritualurilor se imbina cu notele contemporane. Au reiesit din aceasta combinatie originala, spectacole precum cel de folclor vechi romanesc Sarea pamantului, sau seria Interferente Armanesti, Interferente Africane. In ultima perioada, Inter Art a intreprins turnee in Statele Unite ale Americii, in Italia, Elvetia sau Franta, si s-au remarcat in mod deosebit la Gala Dansului Modern si Saptamana Internationala de muzica noua, desfasurat in mai 2004, in colaborare cu Institutul Francez Bucuresti. Spectacolele Inter Art alterneaza piese instrumentale cu momente de coregrafie, folosindu-se si de efecte electronice si de proiectii video. Din echipa de dans fac parte Liliana Iorgulescu, Andreea Duta, Ioana Macarie, Violeta Dumitrascu, Ramona Barbulescu si Vlad Ichim, acompaniati la pian si percutie de Mihaela Vosganian si cu participarea extraordinara a rapsodului Grigore Lese.
 
Romania are reprezentanti si la Olimpiada Artelor Vizuale, Atena 2004PDF Print E-mail
Atena, Grecia / Romanian Global News
Accesari :496
Sunday, 15 August 2004
Pictorita romanca Lidia Stares va expune si ea in cadrul Olimpiadei artelor vizuale, gazduita de galeria ARTIADE din Atena.

Galeria mentionata  a selectat pentru evenimentul ce se desfasoara in paralel cu Jocurile Olimpice de la Atena, editia 2004, lucrarea Timp a artistei romance, un triptic pe panza. Tabloul romancei, alaturi de toate celelate lucrari expuse la Atena, in galeria ARTIADE poate fi admirat pana la 25 septembrie. Expozitia a avut vernisajul joi, 12 august. Dupa succesul inregistrat de ARTIADE la editia Atlanta 1996, cu ocazia celei de-a o suta aniversari a Jocurilor Olimpice, ARTIADE Oplimpiada Artelor Vizuale se va desfasura acum in Grecia, la Atena, in perioada 12 august - 29 septembrie, in paralel cu Jocurile Olimpice. Sase sute de artisti, reprezentand tarile care participa la Olimpiada, isi vor expune lucrarile, ARTIADE se vrea o intalnire a natiunilor, folosind arta ca mijloc de comunicare. In afara de Lidia Stares, Romania va mai fi reprezentata in Grecia, la Artiade, de Nada Stojici, la sectiunea Installations si de Linda Saskia Menczel, la categoria Objects.

 
Istoricul participarii romanesti la Jocurile Olimpice modernePDF Print E-mail
Atena, Grecia / Romanian Global News
Accesari :445
Sunday, 15 August 2004

Prima participare romaneasca, oficiala, la Jocurile Olimpice a avut loc in anul 1924. Atunci, la cea de a 7-a editie desfasurata la Paris, delegatia romana a numarat 51 de sportivi, numai barbati, care au concurat la 4 sporturi: rugby, tenis, fotbal si tir, castigand si prima medalie (bronz) pentru sportul romanesc olimpic, prin echipa de rugby. De atunci delegatia olimpica romana a fost prezenta la toate editiile cu exceptia JO din 1932 si 1948.

Un numar de peste 2000 de sportivi romani au participat la cele 16 editii de vara si cele 17 de iarna ale JO la aproape 1200 de probe olimpice aducand un numar de 265 de medalii in palmaresul Comitetului Olimpic Roman (COR), de la prima participare si pana la editia australiana din 2000, dintre care 74 de medalii de aur, 83 de argint si 108 de bronz, acest lucru situand Romania pe un loc deloc de neglijat: al 12-lea dintre cele 200 de tari participante.

COR a fost infiintat in 1914 si a fost recunoscut in acelasi an de catre Comitetul International Olimpic, Romania devenind a 16-a tara din lume cu un membru, prin alegerea in 1899 a Printului George Gh. Bibescu in acest inalt for olimpic. De atunci COR este o prezenta activa in miscarea olimpica internationala si depune o activitate intensa pentru amplificarea relatiilor cu alte comitete olimpice ale altor state si cu comitetele de organizare ale Jocurilor Olimpice.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions