Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
La Atena s-a dat startul celei de a 28 editii a Jocurilor Olimpice de varaPDF Print E-mail
Atena, Grecia / Romanian Global News
Accesari :659
Saturday, 14 August 2004
Ceremonia grandioasa pe care au putut-o vedea miliarde de telespectatori din intreaga lume, a dat startul celei de a 28 editii a Jocurilor Olimpice moderne de vara.

Grecia, locul de inceput al acestor intreceri sportive, a oferit intregii lumi un spectacol impresionant, deosebit de emotionant si plin de simboluri. A fost de departe cea mai reusita ceremonie de deschidere a JO din ultimele 3 editii, cel putin, iar efortul pe care Grecia l-a facut pentru gazduirea acestei editii este de remarcat. Nu mai putin de 45 000 de voluntari vor ajuta ca transmisiile media sa se desfasoare corespunzator. Printre acestia se vor afla si cativa romani traitori in Grecia.

Delegatia Romaniei, desi nu foarte numeroasa la aceasta editie, va incepe inca de astazi sa se afirme prin cei doi reprezentanti ai lotului de natatie, Beatrice Caslaru si Dragos Coman care vor plonja in cursa de 400m mixt, respectiv 400m liber, cu reale sanse de calificare in finale dar si urcare pe podiumul olimpic. Tot astazi vor intra in cursa sportivii romani aflati in loturile de caiac, judo, gimnastica, tir, tenis de masa si scrima. De la fiecare lot se asteapta cate o medalie olimpica cel putin.

Componenta loturilor olimpice care vor reprezenta culorile romanesti:

Atletism: Adina Anton, Bogdan Tarus lungime, Mihaela Botezan 10.000m, Norica Campean, Daniela Carlan, Ana Maria Groza mars, Maria Cioncan, Alina Cucerzan, Elena Iagar 1500m, Lidia Simon, Ctin. Dita-Tomescu, Nuta Olaru maraton, Adelina Gavrila, Marian Oprea, Mariana Solomon triplusalt, Nicoleta Grasu disc, Ghe. Guset greutate, Monica Iagar, Oana Pantelimon, Stefan Vasilache inaltime, Liliana Popescu 800m, Ionela Tarla Manolache 400m garduri si stafeta de 4x400m, Felicia Tilea Moldovan sulita, Carmen Zamfir 100m garduri, Angela Morosanu, Alina Rapanu, Otilia Ruicu Esanu, si Marius Rus la stafeta de 4x400m.

Box: Viorel Simion, Ionut Gheorghe si Marian Simion.

Canotaj: Angela Alupei, Constanta Burcica dublu vasle, Georgeta Andrunache, Viorica Susanu doi fara carmaci, Camelia Mihalcea, Simona Strambeschi dublu vasle, Doina Ignat, Elisabeta Lipa (care a fost pentru a doua oara consecutiv port drapelul Romaniei la JO), Liliana Gafencu, Ioana Papuc, Aurica Barascu, Viorica Susanu, Rodica Florea, Elena Georgescu (carmaci) 8 plus 1, Florin Corbeanu, Daniela Mastacan, Ovidiu Cornea, Gheorghita Munteanu patru rame.

Gimnastica: Catalina Ponor, Monica Rosu, Oana Ban, Floarea Leonida, Silvia Stroescu, Andreea Munteanu, Dana Sofronie, alexandra Eremia, Marian Dragulescu, Marius Urzica, Dan Potra, Razvan Selariu, Ioan Suciu, alin Jivan, Daniel Popescu.

Haltere: Marioara Munteanu, Adrian Jigau, Florin Velicu, Stanel Stoica, Sebastian Dogariu, Claudiu Heghedus, Valeriu Calancea.

Judo: Alina Dumitru, Ioana Aluas Dinea, Claudiu Bastea, Gabriel Munteanu.

Kaiac-canoe: Florin Popescu, Silviu Simiocencu, Florin Mironcic, Mitica Pricop, Andrei Cuculici, Marian Baban, Vasile Curuzan, Alexandru Ceausu, Stefan Vasile, Florica Vulpes, Lidia Talpa.

Natatie: Camelia Potec, Simona Paduraru, Beatrice Caslaru, Larisa Lacusta, Dragos Coman, Razvan Florea, Ioan Gherghel.

Sarituri in apa: Ramona Ciobanu

Scrima: Laura Badea, Roxana Scarlat floreta, Catalina Gheorghitoaia, Mihai Covaliuc sabie, Ana Maria Branza, Alexandru Nysztor spada.

Tenis de masa: Otilia Badescu, Mihaela Steff, Adriana Nastase Zamfir, Adrian Crisan.

Tir: Sorin Babii pistol liber, pistol cu aer comprimat si Iulian Raicea pistol viteza si pistol cu aer comprimat.

Romanian Global News le doreste tuturor sportivilor romani succes in competitie si ii asigura ca va fi cu sufletul alaturi de ei indiferent de rezultate!

 
Directorii scolilor romanesti din Transnistria au venit la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :514
Saturday, 14 August 2004
Vineri, mai multi directori de scoli romanesti din Transnistria au venit la Chisinau pentru a se intalni cu premierul Vasile Tarlev. Directorul Liceului teoretic Alexandru cel Bun din Tighina Maria Roibu a precizat ca a fost anuntata, si invitata la intalnire, la ora 15:00, la Guvern, de catre ministrul Educatiei Valentin Beniuc.

Au mai fost invitati directorul scolii nr. 20 din Tiraspol Ion Iovcev, directorul scolii internat din Tighina, Maria Ungureanu si directorul Liceului teoretic Evrica din Rabnita, Eugenia Kalus. Despre ceilalti nu stiu daca au fost sau nu invitati, a spus ea.

Directorul scolii generale de alternativa nr. 1 din Grigoriopol, cu sediul in satul Dorotcaia, Eleonora Cercavschi, a declarat la randul sau ca stie despre o intalnire cu Tarlev, dar ea nu a fost invitata. Noi am fost inca cu doi ani in urma in situatia in care s-au pomenit astazi scolile din Tighina si Rabnita, dar atunci nu ni s-a atras atentia. Astazi scoala noastra nu se afla intr-o situatie mai buna si regret ca nu ne iau in seama si ca nu am fost invitati si noi la aceasta intalnire cu Tarlev, a spus Cercavschi.

Intrebat cine a organizat intalnirea directorilor de scoli din Transnistria cu Tarlev, ministrul Beniuc a raspuns ca aceasta a fost organizata de catre cineva de la Cancelaria de Stat, dar personal nu stie de cine este vorba.

Directorul Directiei dezvoltare sociala din cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului, Valentina Haheu si consilierul cu probleme sociale al premierului Tarlev, Iurie Bucinschi, au declarat ca nu cunosc cine a organizat intrevederea lui Tarlev cu directorii din scolile romanesti din stanga Nistrului. Responsabilul din cadrul Serviciului de presa al Guvernului, Armena Lopei, a declarat ca intalnirea respectiva nu este inclusa in programul premierului Tarlev pentru ziua de vineri, 13 august.

 
Kievul se baga in seama in problema scolilor romanesti din TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :457
Saturday, 14 August 2004

Joi, 12 august, ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Alexandr Motik, a avut la Chisinau o intrevedere cu ministrul Reintegrarii Vasili Sova, iar la Tiraspol - cu liderul separatistilor transnistreni, Igor Smirnov.

Solicitat sa ofere detalii, Sova a declarat ca discutia s-a axat pe caile de solutionare a principalei probleme - cea a scolilor romanesti din Transnistria. I-am expus diplomatului ucrainean pozitia Chisinaului, potrivit careia, nu vom examina alte probleme ce tin de conflictul transnistrean pana cand nu va fi solutionata problema scolilor, prin readucerea situatiei la starea de la inceputul lunii iulie curent si prin crearea conditiilor necesare pentru ca elevii sa poata merge la scoala de la 1 septembrie. L-am informat pe Motic ca respectam decizia de a nu participa la negocierile in format pentagonal pana cand nu va la rezolvata problema respectiva, a precizat Sova. Potrivit lui, la Tiraspol, Motac s-a informat asupra propunerilor partii transnistrene privind modul in care trebuie sa-si desfasoare activitatea scolile romanesti din Transnistria. Desi nu mi-au fost transmise in mod oficial, deocamdata, detaliile acestor propuneri, pot spune ca aceste propuneri nu sunt pozitive, a conchis Sova.

Televiziunea din Tiraspol sustine ca Igor Smirnov a accentuat in cadrul intalnirii cu Motic ca scolile romanesti din Transnistria pot exista doar in conformitate cu legislatia transnistreana
 
Actualitatea Romaneasca a premiat Diaspora la MangaliaPDF Print E-mail
Mangalia, Romania / Romanian Global News
Accesari :555
Saturday, 14 August 2004
Sfarsitul saptamanii trecute a ocazionat intalnirea a peste 100 de romani din afara granitelor tarii, la simpozionul Romanii de pretutindeni desfasurat la Mangalia.

Evenimentul a beneficiat de organizarea TVR International, a Primariei Mangalia si a Asociatiei ProFamilia. Simpozionul de la Mangalia a fost marcat de lansarea unei editii speciale a publicatiei Actualitatea Romaneasca in care au fost prezentate profilurile unui numar de asociatii romanesti din Diaspora. Romanii de pretutindeni au fost vedetele unui show de televiziune care s-a difuzat la nivel international, gratie TVR International si emisiunii Seara romanilor. Intalnirea de la Mangalia a ocazionat si acordarea premiilor pentru cititorii fideli ai Actualitatii Romanesti, ziarul romanilor de pretutindeni, concurs organizat in editiile de Spania, Italia, Marea Britanie si Irlanda, Grecia si Cipru, Germania. Grecul Panos Kimoundris, care a studiat in Romania, iar acum este unul dintre castigatorii premiati de Actualitatea Romaneasca, a marturisit ca ziraul amintit este primul pe care il citeste in fiecare zi de joi a saptamanii. Marele premiu al concursului Citeste si castiga, initiat de trustul de presa Actualitatea Romaneasca a constat intr-o calatorie dus-intors si o minivacanta in statiunea Cap Aurora. Cei premiati anul acesta au fost Stoica Rodica si Cojocariu Claudia din Italia, Nicoleta Seciu din Irlanda, Mihaela Seghedin din Germania, Vlasceanu Valentin din Marea Britanie si Panos Kimoundris din Grecia. Alti patru castigatori ai marelui premiu nu s-au putut deplasa la Mangalia, din motive personale (Harat Mioara Monica din Grecia, Duma Cristina din Germania, Ranetti Leica Oana si Ana Maria Brasoveanu din Spania). In cadrul aceluiasi show de televiziune, Seara romanilor, transmis de TVRI, Actualitatea Romaneasca a acordat cinci premii si pentru cei care au dovedit ca fac ceva pentru romanii de pretutindeni. Astfel au fost premiati Compania Tarom, pentru promovarea Romaniei in Strainatate, Asociatia Culturala pentru Ajutorarea si Integrarea Romanilor din Spania (Premiul pentru Apararea Drepturilor Romanilor), Asociatia Romanian Land din Italia (Premiul pentru Cea Mai Activa Asociatie Romaneasca din Strainatate). De asemenea au mai primit premii doua emisiuni de la TVRInternational: Destinatia Romania, care a primit premiul pentru Promovarea Turismului Romanesc in Strainatate si emisiunea Job International, premiul pentru Apararea Drepturilor Muncitorilor Romani din Strainatate. Fiecare premiu a fost in valoare de 1.000 de dolari. Tot cu ocazia simpozionului de la Mangalia si in deschiderea festivalului Callatis 2004, a fost organizat si celebrul concurs Miss Diaspora, eveniment la care din nou Actualitatea Romaneasca s-a aflat printre partenerii media. Toate cele 17 participante i-au incantat pe cei prezenti la Mangalia, dar numai una a castigat titlul de Miss Diapora: moldoveanca Olesea Detiuc. Actualitatea a oferit si ea premiul presei de limba romana in strainatate, concurentei din Germania, Julia Anca Altenkruger, dansatoare in echipa cantaretului turc Tarkan.

 
Cenaclul Observatorul la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :445
Saturday, 14 August 2004
O noua manifestare a Cenaclului Observatorul se va desfasura sambata, 14 august, in Canada, la Toronto. In programul evenimentului, conceput pentru romanii canadieni, se afla discutii pe marginea aniversarilor, istoriei si evenimentelor care s-au petrecut in luna august, dar si prezentrea cartilor lansate de colaboratorii Cenaclului.

Volumele care vor intra in discutiile acestei editii a manifestarilor culturale ale Cenaclului Observatorul vor fi Viata pe fuga a Mirelei Roznoveanu, Epigrame si carene scrise noaptea printre gene de Ovidiu Creanga, Generatia Unirii de Iurie Colesnic, Uraganul de Fier de Lucian Bureriu si Poezii de Mara Vieru. Prezentarea cartilor va fi urmata de un program artistic.

 
100 de ani de ortodoxie romaneasca in Statele UnitePDF Print E-mail
Cleveland, SUA / Romanian Global News
Accesari :918
Saturday, 14 August 2004
La acest sfarsit de saptamana, in zilele de 14 si 15 august, romanii din parohia Ortodoxa Romana Sfanta Maria din Cleveland, Ohio vor serba jubileul centenar al acestei biserici.

Evenimentul marcheaza in acelasi timp si implinirea a o suta de ani de ortodoxie romanesca pe taram american. Clerul si credinciosii parohiei Sfanta Maria, ctitorie in stil maramuresean sunt asteptati la doua zile de sarbatoare crestineasca  a romanilor de dincolo de ocean. Sfintele slujbe din zilele de 14 si 15 august vor fi concelebrate de Inalt Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Nathaniel Popp al Episcopiei Ortodoxe Romane din America (cu sediul la Vatra Romaneasca), alaturi de alti inalti ierarhi ortodocsi de pe continetul american, dintre care ii amintim pe Prea Fericitul Arhiepiscop si Mitropolit Herman, Primatul Bisericii Ortodoxe Autocefale Americane, IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America de Nord (Patriarhia Romana), Prea Sfintia Sa Demetrios Couchel de la Arhiepiscopia Greaca Ortodoxa din America, Prea Sfintia Sa Nikon, Episcopul Diocezei Ortodoxe de Boston si al Episcopiei Albaneze, Prea Sfintia Sa Irineu, Episcop Vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane din America. Sambata seara, incepand de la orele 17:00, Ierarhii si soborul preotilor de la parohiile romanesti din imprejurimi precum si de la celelate 32 de biserici ortodoxe din Cleveland vor inalta rugaciuni pentru ctitori si vor participa la Vecernia praznicului Adormirii Maicii Domnului. Slujba religioasa, va fi urmata de o receptie festiva si un program artistic si spiritual, la care vor lua parte corul George Enescu, corul Synaxis al teologilor Romani-Americani, grupul de copii ai bisericii si pianista Mary Ellen Dobrea. Orchestra Trafic, condusa de maestrul Gheorghe Trimbitas, va completa bucuria serii. Duminica 15 August, dupa Sfanta Liturghie Arhiereasca si Te-Deum se va face o procesiune in jurul Catedralei, urmata de dezvelirea unei placi comemorative realizata de sculptorul Dorel Stroie. Tot acum se va dezveli si statuia generalulul roman-american George Pomutz, erou al Razboiului Civil. Un banchet festiv gazduit de sala Donau Schwaben din zona, va incheia ziua, avandu-i ca invitati si pe ambasadorul Romaniei Sorin Ducaru, dar si reprezentanti ai tuturor organizatiilor nationale romano-americane. Participantii vor primi volumul istoric al parohiei, intitulat "100 de ani de Ortodoxie Romano-Americana" tiparit de Pr. Remus Grama (care pastoreste de 15 ani Catedrala) in colaborare postuma cu Pr. Vasile Hategan. Biserica Sfanta Maria este cea mai veche dintre toate parohiile din zona, fiind fondata de emigrantii proveniti preponderent din Transilivania, Bucovina si Banat, la 15 august 1904.

 
ARC organizeaza un picnic de Sfanta MariaPDF Print E-mail
Val David, Canada / Romanian Global News
Accesari :442
Saturday, 14 August 2004
De Sfanta Maria, la 14 august, Asociatia Romana din Canada (ARC) organizeaza un picnic in stil romanesc la Val David.

Nu vor lipsi specialitatile bucatariei romanesti: mici, carnaciori si prajituri. Printre invitatii speciali va fi si trupa rock Nashpa Sound din Toronto, pe langa multe alte surprize. ARC a fost infiintata in octombrie 1952 de un grup de romani nou-veniti in Canada. Acestia au pus bazele primei asociatii romanesti de tip laic, cultural din Canada. In anul 1953, asociatia obtine statutul de incorporare "non-profit" de catre membrii fondatori: Gheorghe Loghiade, Gheorghe Stanciu, Petre Sultana, Miron Georgescu, Nichita Tomescu, Florin Marghescu, Ion Taranu, Alexandru Fonta si Pop Mihai.

 
Renumiti cantareti romani pe scena din MicherechiPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :561
Saturday, 14 August 2004
Cea de-a doua editie a Festivalului Castravetilor din Micherechi va avea loc in zilele de 14-15 august. La festival vor evolua mai multe ansambluri de dansuri populare si moderne precum si trupe de muzica usoara, informeaza corespondentul RGN in Ungaria.

In cadrul programului folcloric vor avea loc si concursuri culinare cu premii. Deschise de Echipa de pastrare a traditiilor Gheorghe Nistor, manifestarile folclorice se vor bucura de aportul ansamblurilor romanesti din Giula si Szarvas, dar si al unor interpreti din Romania. Duminica dupa-masa vor evolua pe scena renumiti cantareti de muzica populara din Romania. Folclorul romanesc va fi reprezentat de aceasta data de solistii Dinu Iancu Salajanu, Mariana Anghel si Cornel Borza, acompaniati de formatia Porolissum din Zalau.

 
Centrul Cultural Informativ al Romanilor de la BrestovatPDF Print E-mail
Bor, Serbia - Muntenegru / Romanian Global News
Accesari :425
Saturday, 14 August 2004
Centrul Cultural-Informativ al Romanilor este o asociatie apolitica, neguvernamentala non-profit, a cetatenilor de pe teritoriul comunei Bor.

Obiectivele asociatiei, conform articolului 2 al statutului asociatiei sunt culegerea si prelucrarea literaturii stiintifice, culturale, didactice si istorice, la fel ca si publicarea si prezentarea mostenirii romane in forma scrisa, dar si pe suport video, audio si  alte mijloace moderne de comunicare. Statutul Centrului Cultural mai prevede, ca una dintre directiile principale de actiune ale organizatiei, pastrarea traditiei si culturii romanilor, imbunatatirea conditiilor de trai ale acestora, ca si reducerea problemelor sociale. In calitatea sa de organizatie reprezentativa a romanilor din Bor, Centrul organizeaza, fie singur, fie in asociere cu alte organizatii, conferinte de specialitate, consfatuiri, seminarii, precum si alte forme de educatie stiintifica in acest domeniu, incurajeaza scolarizarea si educatia romanilor, si continuarea emanciparii si integrarii lor in toate sferele vietii culturale si publice. Centrul Cultural Informativ al Romanilor de la Brestovat isi propune colaborarea cu toate ascociatiile romane din Serbia si de peste hotare, in vederea atingerii principalelor sale obiective. Sediul organizatiei este la Brestovat iar presedintele ei este Boian Barbutici. El este printre primii romani din Timoc care a refuzat nume sarbesc pentru copilul sau. Acesta se numeste Ion si nu Ionovici cum a insistat preotul sarb sa-l numeasca. Adresa de contact a Centrului este vkic@ptt.yu.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions