Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Militia transnistreana ii hartuieste pe parintii copiilor de la RabnitaPDF Print E-mail
Rabnita, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :374
Thursday, 12 August 2004
Desi pe de-o parte lasa de inteles ca sunt dispusi sa faca pasi inapoi in privinta gravelor incalcari ale drepturilor omului pe care le-au aplicat pana acum vorbitorilor de limba romana, autoritatile transnistrene isi continua in realitate agresiunea asupra acestora.

Astfel, astazi militia transnistreana a cerut declansarea urmaririi penale impotriva parintilor si profesorilor de la liceul moldovenesc din Rabnita care s-au opus inchiderii institutiei de catre administratia de la Tiraspol. Directorul scolii, Eugenia Halus,  a precizat ca au fost deschise dosare penale pe numele mai multor profesori si a unor parinti ai elevilor liceului, care sunt acuzati de distrugerea mobilierului institutiei. Directorul mai spune ca dintre persoanele impotriva carora s-a declansat urmarirea penala fac parte si cei sase parinti pe care o instanta transnistreana i-a condamnat, in urma cu doua saptamani, la perioade de detentie de trei pana la sapte zile. Pentru a-i intimida permanent, parintii sunt vizitati de mai multe ori pe zi de militienii care incearca sa-i aresteze. "Au fost nevoiti sa paraseasca orasul, pentru ca erau in permanenta hartuiti de administratia transnistreana. Acesti parinti au mari probleme la locurile de munca, fiind amenintati cu concedierea in cazul in care nu-si transfera copiii la scoli aflate in subordinea Tiraspolului", a marturisit Eugenia Halus.

 

 
Premierul canadian are o romanca in familiePDF Print E-mail
Toronto, Canada
Accesari :483
Thursday, 12 August 2004

(Corespondenta din Toronto, pentru Evenimentul Zilei)

 

Recenta casatorie a lui David Martin, fiul cel mic al premierului Canadei, liberalul Paul Martin, este motiv de mandrie si bucurie si pentru comunitatea romana din Tara Artarului.

Motivul: Laurence Duguay, frumoasa aleasa a inimii lui David Martin, este fiica lui Gilles Duguay - fost ambasador al Canadei in Romania, sotia acestuia, Cristina, fiind originara din Brasov, dupa cum ne-au spus membri marcanti ai comunitatii romane din Canada. Laurence este de profesie avocat, fiind de curand selectionata pentru un stagiu la Curtea Suprema din Canada. David Martin (30 de ani) este investitor bancar si copartener (alaturi de fratii sai) la Canada Steamship Lines. Dupa ceremonia religioasa a urmat o receptie privata (la care au participat aproximativ 200 de invitati, dar extrem de putini membri ai guvernului) oferita la ferma familiei Martin. Raphael Duguay, fratele miresei (21 de ani, membru al Canadian Forces), a marturisit, citat de presa canadiana, ca sora lui a avut emotii in noaptea dinaintea nuntii. La sfirsitul ceremoniei religioase, proaspata familie Martin a plecat in traditionala masina alba, in acest caz o limuzina Chrysler Royal din 1950. Premierul Canadei a declarat ca a fost o zi minunata pentru familia noastra. Acum, Sheila (sotia sa - n.r.) are, in sfirsit, fiica pe care si-a dorit-o dintotdeauna, a adaugat premierul, de data aceasta in postura de socru-mare.

(Evenimetul Zilei, editia de joi, 12 august 2004)

 
SUA sprijina Romania pentru incadrarea in munca a persoanelor cu dizabilitatiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :357
Thursday, 12 August 2004
Departamentul american al Muncii va sprijini programul Guvernului roman de incadrare in munca a persoanelor cu dizabilitati, prin acordarea de asistenta tehnica in acest sens.

Secretarul de stat Ioan Cindrea, presedintele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca spune ca  finantatorul si coordonatorul proiectului de acordare a asistentei tehnice in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati este Biroul de Afaceri Internationale in domeniul muncii (ILAB), din cadrul Departamentului Muncii al SUA.  Practic, in acest moment ILAB a alocat deja proiectului 415.000 de dolari.  Cindrea a facut acest anunt dupa ce a semnat, impreuna cu Thomas Delare, consilier si adjunctul sefului de Misiune al ambasadei SUA la Bucuresti, Scrisoarea de intelegere privind acordarea unei asistente tehnice.

 
AVAS lanseaza la privatizare UPRUC SERV FagarasPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :521
Thursday, 12 August 2004
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului scoate la vanzare joi, 12 august, prin licitatie cu strigare, un numar de 284.632 actiuni, reprezentand 67,46% din capitalul social al S.C. UPRUC SERV S.A. Fagaras.

Aceasta este ultima societate desprinsa din UPRUC Fagaras pentru care AVAS demareaza procedurile de privatizare, pentru alte patru acestea fiind deja incheiate, o alta aflandu-se in perioada de depunere a ofertelor.  S.C. UPRUC SERV S.A. a rezultat prin divizarea imperfecta, in anul 2000, a S.C. UPRUC S.A. Fagaras. In urma divizarii au rezultat sapte societati. Potentialii cumparatori vor putea depune documentele de participare pentru UPRUC SERV pana in data de 30.08.2004 ora 11:00, iar licitatia cu strigare va avea loc la sediul AVAS la data de 31 august ora 12:00. Restul actiunilor societatii sunt detinute de S.I.F. (31,54%) si actionarii rezultati in urma Programului de Privatizare in Masa (1%).

 
Cazul Bastroe dezbatut de consiliul consultativ pentru aderarea la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :442
Thursday, 12 August 2004
Coerenta mecanismului institutional-administrativ de aplicare a politicii de mediu, pus in miscare la nivel central si local de catre factorii cu responsabilitati in domeniu, s-a aflat in centrul dezbaterilor care au avut loc recent, intre reprezentantii Delegatiei Nationale de Negocieri si membrii Consiliului consultativ pentru negocierea aderarii la Uniunea Europeana.

Reuniunea face parte din seria de consultari initiate, prin intermediul acestui for, de catre Delegatia Nationala de Negocieri, in scopul implicarii unui segment cat mai larg al categoriilor interesate in procesul de pregatire a negocierilor de aderare a Romaniei la UE. Temele abordate au atins subiecte aflate, in aceasta perioada, pe masa de lucru a echipei de negocieri si au inclus chestiuni legate de parteneriatul public-privat, ca sursa de dezvoltare a proiectelor de promovare a politicii privind protectia mediului; impactul includerii cheltuielilor de mediu in costul de productie si felul in care trebuie utilizate pentru infiintarea unui sistem selectiv de colectare a ambalajelor si deseurilor de ambalaje; evaluarea relatiei dintre structurile de monitorizare a implementarii (Garda de Mediu) si cele de elaborare a politicilor/luare a deciziilor (ministere), ca modalitate de utilizare a feed-back-ului in stabilirea prioritatilor in acest domeniu; felul in care ar trebui organizat sistemul de recuperare si reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (ex. aparatura electrocasnica) si modalitatile de stimulare si educare a populatiei pentru a contribui la reciclarea deseurilor. Tot in cadrul acestei reuniuni s-a adus in discutie si chestiunea canalului Bastroe, a efectelor pe care le va avea asupra echilibrului ecologic din Delta Dunarii si a modalitatilor de sensibilizare a opiniei internationale, inclusiv la nivelul UE, pentru solutionarea acestei probleme. In cadrul discutiilor, ministrul Vasile Puscas a spus: Protectia mediului inconjurator reprezinta o tema fundamentala in procesul de pregatire a aderarii la Uniunea Europeana. Politica de mediu este unul dintre capitolele dificile de negociere si care, tocmai de aceea, a atras atentia factorilor interesati, dar si a intregii populatii, atat prin costurile pe care le presupune reforma sistemului de protectie a mediului din Romania pentru bugetele centrale, locale sau ale agentilor economici, cat si prin implicatiile foarte importante ale aplicarii sau neaplicarii standardelor de mediu la nivelul intregii societati.

 
La Atena va fi dezvelit bustul din bronz al poetului Mihai EminescuPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :450
Thursday, 12 August 2004
Dupa o perioada de odihna la Scrovistea, presedintele Iliescu incepe lucrul in varianta soft, mai concret cu o vizita in Grecia, fix in perioada deschiderii Jocurilor Olimpice.

Astfel, in perioada 13-15 august 2004,  Ion Iliescu, se va afla la Atena. Cu prilejul prezentei sale la Atena, Ion Iliescu, va participa la ceremonia donarii bustului de bronz al poetului Mihail Eminescu si la vernisajul expozitiei de desene Europa vazuta prin ochii copiilor, la libraria de carte romaneasca Mihai Eminescu din Atena se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale. De asemenea, presedintele Iliescu se va intalni cu membrii comunitatii romane din Atena si va participa la vernisajul expozitiei de pictura Kavafiana a artistului Gheorghe Anghel. Duminica, 15 august, seful statului roman va vizita Casa Olimpica a Romaniei si se va intalni cu sportivi romani si cu personalitati din lumea sportului.

 
IGCTI a primit atributii de control privind combaterea pirateriei informaticePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :366
Thursday, 12 August 2004
Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, institutie aflata in subordinea MCTI, a primit recent atributii de control in ceea ce priveste combaterea pirateriei informatice, prevazute in noua lege privind dreptul de autor si drepturile conexe.

"Trebuie sa punem in miscare mecanismele necesare astfel incat legislatia privind proprietatea intelectuala si combaterea pirateriei software sa fie respectata. S-a convenit ca intre cele doua institutii, IGCTI si ORDA, sa fie incheiat un protocol de colaborare. IGCTI are experienta necesara efectuarii de controale pe domeniul IT&C, si, mai mult, are 4 directii teritoriale si 25 de centre locale, ceea ce inseamna ca poate actiona la nivelul intregii tari. In primele 7 luni ale acestui an, IGCTI a efectuat peste 3000 de controale in domeniul audiovizual, al radiocomunicatiilor si al pietei de echipamente radio si terminale de telecomunicatii, aplicand amenzi de peste 600 de milioane de lei." a declarat Adriana Ticau, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in cadrul intalnirii cu reprezentati ai IGCTI si ai Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor care a avut loc recent. Conform Legii 285 din 23 iunie 2004, pentru modificarea si completarea legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, IGCTI este abilitat sa constate o serie de infractiuni, in conditiile prevazute de art. 214 din Codul de procedura penala. Printre acestea amintim sanctiunea cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei pentru inchirierea de marfuri sau dispozitive pirat de control al accesului, precum si oferirea spre vanzare sau inchiriere a acestora prin anunturi publice sau mijloace electronice de comunicare; Tot la acest capitol mai exista sanctiunea cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu o amenda de de la 25.000.000 lei la 400.000.000 lei pentru punerea la dispozitia publicului, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a produselor purtatoare de drepturi de autor, de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date. Si lista poate continua cu alte sanctiuni la fel de usturatoare.

 
Ajutor pentru copiii romani de la internatul din TighinaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :363
Thursday, 12 August 2004
Actiunea de ajutorare a copiilor orfani de la scoala-internat din Tighina, demarata de Jurnalul National si sustinuta si de Romanian Global News, asteapta donatiile tuturor celor care sunt sensibilizati de conditiile in care autoproclamatele autoritati transnistrene ii obliga sa traiasca pe copiii din Tighina.

Conducerea internatului din localitatea basarabeana, controlata acum de auto-intitulata republica Transnistria, mai are la dipozitie 3 zile pana la 15 august, data la care scoala trebuie inregistrata la Tiraspol. Daca termenul va fi depasit, autoritatile separatiste vor inchide scoala internat, in care invata 320 de elevi, dintre care 150 sunt orfani. Intre timp, situatia din Tighina se inrautateste cu fiecare zi, conditiile in care traiesc copiii fiind tot mai grele. Ei sufera din cauza lipsei apei, iar in curand si putina mancare ce le-a mai ramas in magazie se va termina. Miercuri, 11 august, administratia de la Tiraspol a transmis militiilor transnistrene sa nu mai permita intrarea cu mancare si apa, nici macar a camioaneler OSCE, instituind stare exceptionala in Tighina si dand, in acelasi timp, un ordin de restrictionare a circulatiei in oras. Scoala-internat din Tighina este, in ultimele zile, tot mai izolata de restul lumii, tot mai izolata de ajutor din partea organizatiilor internationale, din partea romanilor de pretutindeni care vor sa ii ajute...Celor care doresc sa le intinda o mana copiilor din Tighina le stau la dispozitie conturile deschise la BCR - World Trade Center:

Contul in lei: 2511.2-4998.1/ROL

Contul in euro: 2511.2-4998.2/EUR

Contul in dolari: 2511.2-4998.3/USD

 
Peste 260 de romani devin cetateni spanioli in urma atentatelor de la 11 martiePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :446
Thursday, 12 August 2004
Un numar de 269 de romani au reusit sa obtina permise de rezidenta in Spania, dovedind ca sunt victime directe ale atentatelor din 11 martie, de la Madrid, sau rude ale acestora.

Din totalul de 2.278 de dosare depuse de catre cetatenii straini in care solicitau regularizarea problemelor legate de cetatenie, cel mai mare numar de cereri au fost cele venite din partea ecuadorienilor (787), urmati de romani (679), columbieni (336), si pe ultimele locuri de bolivieni si bulgari, dupa cum indica date prezentate de politie. Din totalul de 2.278 de straini care vor sa devina cetateni ai Spaniei, 1.478 sunt victime directe ale atacurilor cu bomba din 11  martie, restul de 800 fiind rude ale acestora. Intr-un raport pe nationalitati, dupa romani, care au obtinut cel mai mare numar de permise de rezidenta, urmatorii straini care vor avea dreptul la cetatenie in tara iberica sunt ecuatorienii (192), urmati de columbieni (73), bolivieni si bulgari. Numarul de cereri inregistrate s-a diminuat destul de mult, la cinci luni dupa atentatele cu bomba de la 11 martie, ajungandu-se ca in prezent sa se inregistreze intre trei si patru cereri zilnic, arata aceleasi susrse din politie. Reamintim ca in dimineata de 11 martie a.c., zece rucsacuri incarcate cu TNT (trinitrotoluen), un explozibil foarte puternic, au explodat in patru trenuri din Madrid, in patru statii diferite: Atocha (3 bombe), El Pozo del To Raimundo (2 bombe), Santa Eugenia (1 bomba) si o a patra in calea Tllez spre Atocha (4 bombe). Atentatele de la Madrid au produs un numar de cel putin 199 de morti si 1467 de raniti, fiind al doilea mare atac indreptat impotriva Europei pe timp de pace. Numarul total de cetateni straini care si-au normalizat situatia in Spania, dupa ce au dovedit ca sunt victime directe ale atentatelor de la 11 Martie sau rude ale acestora este de 696. Dintre acestea, 371 sunt victime directe, iar restul de 325 sunt rude ale acestora.

 
Se pun bazele unui nou Consiliu National al Romanilor din SerbiaPDF Print E-mail
Varset (Voivodina), Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :876
Thursday, 12 August 2004
Ministerul pentru Drepturile Omului si ale Minoritarilor din Belgrad a anuntat ca pe data de 4 septembrie, la Varset va avea loc Adunarea Extraordinara pentru constituirea unui nou Consiliu National al Romanilor din Serbia.

Consiliul National este o institutie care reprezinta minoritatea nationala si interesele ei in domeniul culturii, educatiei, utilizarii oficiale a limbii si informarii. Trebuie mentionat ca la ora actuala exista un Consiliu National al Romanilor, insa el nu este reprezentativ. Acest consiliu nu include o buna parte a romanilor din organizatiile romanesti din Voivodina si nu include pe nimeni dintre organizatiile romanilor, numiti vlahi, din sudul Dunarii, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina. Pe data de 3 iunie din partea organizatiilor romanesti din Banat si din Sudul Dunarii a fost depusa initiativa pentru convocarea Adunarii Extraordinare Electorale. La inceput, initiativa a tot fost amanata, iar intr-un final romanilor li s-au propus lunile octombrie si noiembrie. Adunarea Voivodinei aduce o hotarare prin care drepturile de fondator ale Caselor de Presa si Edituri ale minoritatilor trec sub consiliile nationale a minoritatilor respective. Astfel si dreptul de fondator al CPE "Libertatea" revine Consiliului National. Consiliul National nu asteapta ca legea sa intre in vigoare si ia hotararea sa schimbe intreaga conducere a Casei de Presa. Angajatii, indiganti de hotararea Consiliului, intra in greva. Pe 26 iunie se incearca preluarea "Libertatii" cu forta de catre Consiliul National, s-a iscat un scandal, si Guvernul republican se pune de partea "Libertatii". La cateva zile dupa intamplarile din cadrul CPE "Libertatea", se stia ca va fi o Adunare Extraordinara. Organizatiile romanesti din Serbia au negociat cateva zile locul unde se va desfasura Adunarea respectiva. Romanii vroiau la Cladova (Timoc), Ministerul nu a acceptat si a insistat asupra Varsetului. La fel ca orice tur de scrutin in Serbia, si alegerile dintre romani sunt hotaratoare. Se alege intre mentinerea Consiliului National in mainile unor clanuri romanesti banatene si includerea romanilor numiti valahi in Consiliul National. Se alege intre recunoasterea in propriul sat si recunoasterea de catre tara mama. Se alege intre romanii din partidele poporului majoritar si organizatiile si partidele romanesti. Se alege intre ceea ce au fost romanii si ceea ce vor sa devina.

 
Integrarea Basarabiei in UE este singura sansa de democratizare, sustine publicatia franceza "Le FigPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :449
Thursday, 12 August 2004
"Republica Moldova este cea mai saraca tara in Europa, dar Rusia, care pana in prezent dicteaza in aceasta regiune, mizeaza pe ea in politica sa interna, utilizand-o ca o posibilitate de a efectua presiuni in cadrul tratativelor cu comunitatea internationala", scrie miercuri influenta publicatie franceza "Le Figaro".

Potrivit comentatorilor francezi, Igor Smirnov, care a fost trimis de Moscova la Tiraspol si care a devenit presedinte al unei autoproclamate republici pe malul Nistrului, se mai afla si astazi la putere si nici nu vrea sa se desparta de ea, pentru ca "in Transnistria poti pune pe roate o afacere buna pe baza armamentului armatei a 14-a, ruse, care stationeaza acolo ilegal". "Traficurile de armament ii aduc lui Smirnov mai mult de un miliard USD pe an, dar mai exista si un alt trafic ilegal in zona - de tutun si alcool. Aceste afaceri, alaturi de prostitutie si spalarea banilor, i-au facut "nume" Transnistriei, nerecunoscuta pana in prezent de nimeni, nici chiar de Rusia", subliniaza "Le Figaro". Pornind de la supozitia ca Uniunea Europeana "tine cont de ceea ce se intampla in Republica Moldova", "Le Figaro" scrie ca "alaturi de Ucraina si Bielorusia, Republica Moldova s-a pomenit de la 1 mai curent la hotarul Uniunii Europene extinse si, in pofida faptului ca presedintele acestei tari, Vladimir Voronin, priveste spre Rusia, tara sa se indreapta spre Occident". "Din cauza Transnistriei, Moldova a devenit un laborator al noii strategii europene, dar nu exista o alta posibilitate de acordare a unui ajutor Moldovei in democratizare, decat sa-i fie acordata perspectiva de integrare in UE", conchide "Le Figaro".

 
Ministrul Vasile Puscas intalneste grupul de lobby Romanians WorldwidePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :397
Thursday, 12 August 2004
Romanians Worldwide Group a pus la dispozitia Negociatorului Sef cu UE un material documentar cu privire la impactul pe care il va avea constructia Canalului Bastroe asupra Deltei Dunarii.

In cadrul unei intalniri cu Ministrul Delegat, Negociator Sef cu UE, dl. Vasile Puscas, desfasurate miercuri, 11 august, la sediul Ministerului Integrarii Europene, reprezentantii RWW Group au prezentat un proiect de actiuni initiat de aceasta asociatie a romanilor care traiesc in strainatate. Acestea se refera la organizarea unui seminar international care sa explice impactul lucrarilor la canalul Bastroe asupra Deltei Dunarii, la organizarea unor activitati de lobby pe langa institutiile europene, care sa sublinieze importanta unor reglementari internationale care sa previna actiuni cu impact negativ asupra mediului inconjurator. Nu in ultimul rand, propunerea grupului Romanians Worldwide are in vedere actiuni pentru refacerea si consolidarea zonelor afectate de constructii in Delta. In cadrul intalnirii, Ministrul Delegat, Negociator Sef cu Uniunea Europeana, a aratat ca aceasta initiativa este complementara eforturilor intreprinse de guvernul roman pentru protectia mediului din aria Deltei Dunarii: Faptul ca romanii care traiesc peste granite se alatura demersurilor guvernului, ale Uniunii Europene, dar si al atator organizatii ecologiste internationale, printr-un apel care a avut o rezonanta deosebita, nu poate decat sa ne bucure. Aceasta initiativa a Romanians Worldwide Group va sprijini foarte mult actiunile de salvare a Deltei Dunarii si vor ajuta, speram, la propunerea unei solutii care sa opreasca agresiunea impotriva acestei rezervatii a biosferei unica in lume. Prin negocierile de aderare la Uniunea Europeana la capitolul 22 - Mediu, Romania a adoptat legislatia care se refera la protectia naturii, avand un cadru legal armonizat cu cel european. Intalnirea a avut loc dupa ce subiectul canalului Bastroe a fost discutat tot miercuri, 11 august si in cadrul Consiliului Consultativ pentru negocierea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, la care au participat si reprezentantii RWW Group.

 
Rusia insista pe un statut special al TransnistrieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :472
Thursday, 12 August 2004
Dupa ce a avut luni, la Chisinau, o intrevedere tete-a-tete cu ministrul de Externe, Andrei Stratan, marti, 10 august, ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului de Externe al Federatiei Ruse, Igor Savolski a plecat la Tiraspol, unde s-a intalnit cu liderul autoproclamatei republici nistrene Igor Smirnov.

Savolski a declarat, marti seara, presei de la Chisinau ca "misiunea sa in Republica Moldova a constat in acordarea unui ajutor in detensionarea relatiilor dintre Chisinau si Tiraspol". "Am avut drept scop gasirea unor  solutii pentru problema scolilor romanesti din Transnistria si de a convinge partile sa revina la procesul de negocieri in format pentagonal, evident, pentru a solutiona problemele existente", a precizat el. Referindu-se la actiunile autoritatilor de la Tiraspol indreptate impotriva scolilor cu predare in limba romana, Savolski a declarat ca la Tiraspol a expus pozitia Moscovei, potrivit careia "problema scolilor trebuie sa fie hotarata in favoarea copiilor care invata in aceste scoli si parintilor acestora". "Copiii trebuie sa-si faca studiile in limba pe care o aleg ei si parintii lor, pentru ca acest lucru corespunde intocmai respectarii drepturilor omului", a spus Savolski. In contextul relatiilor de ultima ora create intre Chisinau si Tiraspol, diplomatul rus a subliniat ca desi mai exista inca multe reprosuri intre parti si "desi Chisinaul s-a aratat dispus sa sisteze procesul de negocieri in format pentagonal pana cand Tiraspolul nu-i va satisface conditiile, negocierile nu s-au oprit totalmente". "Este foarte greu de spus cand va fi reluat procesul de negocieri, dar Rusia opteaza pentru recunoasterea suveranitatii si integritatii Republicii Moldova si oferirea unui statut special regiunii transnistrene in cadrul acestui stat. Nu am discutat la Tiraspol posibilitatea modificarii formatului procesului de negocieri. La fel, nu exista indoieli ca operatiunea pacificatoare actuala este necesara si fara alternativa. Toti sunt de acord cu faptul ca este necesara construirea unui stat comun cu acordarea unui statut special Transnistriei, dar cand incepem a fixa detaliile, observam ca toate lucrurile merg spre ceea ce s-a intamplat cu memorandumul Kozak", a conchis Savolski.

 
ONU ingrijorat de situatia copiilor din estul BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :354
Thursday, 12 August 2004
Agentiile ONU in Republica Moldova si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu situatia tensionata in jurul scolilor romanesti din Transnistria, condamnand decizia autoritatilor autoproclamatei republici nistrene, in urma careia multi copii au fost lipsiti de dreptul la studii in limba materna.

Intr-o declaratie difuzata miercuri presei, semnata de coordonatorul rezident al ONU in Moldova, Giovanna Barberis, se arata ca "agentiile ONU sunt ingrijorate de siguranta si sanatatea copiilor de la orfelinatul din Tighina, care sunt in pericol". "Copiii trebuie sa-si continue studiile in baza grafiei latine, sa-si exercite dreptul la educatie in limba materna si sa frecventeze scoala in corespundere cu Conventia ONU cu privire la drepturile copilului (art. 29 si 30). Facem apel la ambele parti sa solutioneze imediat  acest conflict astfel, incat copiii sa nu piarda nici o zi de scoala". Agentiile ONU in Moldova insista asupra reluarii imediate a livrarilor de apa si electricitate la orfelinatul din Tighina pentru a evita deteriorarea sanatatii copiilor si a conditiilor sanitare care ar putea provoca o eventuala epidemie. Mai mult, agentiile ONU pledeaza pentru evacuarea militiei transnistrene de pe teritoriul orfelinatului pana la solutionarea pasnica a problemei in cadrul negocierilor. "Toate partile sunt incurajate sa intreprinda masuri urgente pentru a relua dialogul si asigura respectarea drepturilor tuturor copiilor. Copiii nu trebuie folositi in confruntarile politice", se arata in declaratia agentiilor ONU in Moldova.

 

 
Facand jocul Ucrainei, separatistii transnistreni vor trupe ucrainene in BasarabiaPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :527
Thursday, 12 August 2004
Pretinsul ministru de externe al Transnistriei, Valeri Litkai, a relansat cererea catre Ucraina de a trimite trupe pacificatoare in regiune, informeaza  agentia "Olvia-Press".

In cadrul unei intalniri cu presa ucraineana, Litkai s-a aratat nedumerit de faptul ca "desi, potrivit unui acord semnat la Odesa in 1998, Ucraina are dreptul sa-si desfasoare in Transnistria un contingent de trupe pacificatoare egal ca numar cu cel rusesc, pana in prezent nu a facut acest lucru". "De ce in Irakul indepartat exista pacificatori ucraineni, iar in Transnistria vecina, unde in urma actiunilor Chisinaului situatia ar putea degenera intr-un mod nefavorabil pentru Kiev, acestia nu sunt. Noi nu cerem un contingent la fel de mare ca cel ucrainean in Irak, insa prezenta cel putin a unui pluton de pacificatori ucraineni este absolut necesara". Potrivit lui Litkai, nu este neaparat ca acesta sa stationeze pe teritoriul transnistrean - plutonul poate fi dislocat la frontiera cu o conditie, - sa poata reactiona rapid in situatii de criza. "Pentru a preveni o confruntare serioasa dintre Chisinau si Tiraspol, Kievul este in drept sa aplice sanctiuni economice fata de Republica Moldova. Singura amenintare a Kievului ar fi suficienta pentru stoparea politicii agresive a Chisinaului", a spus el. "Ministrul" sustine ca dificultatile in relatiile moldo-transnistrene vor dura inca mult timp si ca nu exista o solutionare rapida a acestora. "Tiraspolul nu exclude posibilitatea unei presiuni militare ale Moldovei impotriva Transnistriei. Chisinaul poate recurge la varianta georgiana - autoritatile de la Chisinau ar putea agresa Transnistria chiar in toamna acestui an".

 
Slujba de cinstire a memoriei parintelui Teodor RocsinPDF Print E-mail
Otlaca-Pusta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :911
Thursday, 12 August 2004
Biserica ortodoxa romana din Otlaca-Pusta a fost, zilele trecute, gazda slujbei parastasului regretatului parinte Teodor Rocsin, informeaza corespondentul RGN in Ungaria.

Parintele Rocsin a fost pastorul sufletelor ortodocsilor din Otlaca-Pusta timp de mai bine de 45 de ani, pana anul trecut, la 6 august, in sfanta sarbatoare de Schimbare la Fata, cand a trecut la cele vesnice. La slujba de comemorare au participat rudele parintelui, dar si un numar foarte mare de enoriasi, alaturi de un sobor de preoti romani, care au onorat cu prezenta acest parastas. Numarul sfintelor fete bisericesti sosite in satul bichisean a depasit cu mult numarul estimat, o supriza fiind chiar prezenta Prea Sfintitului Episcop Sofronie, care si-a intrerupt concediul ca sa ajunga la parastasul parintelui Rocsin, a carui memorie a tinut neaparat sa o cinsteasca. Alaturi de Parintele Episcop s-au mai aflat parintele vicar Pavel Ardelean, parintele ieromonah Paisie, loctiitor de paroh, parintele Teodor Marc, parintele ieromonah Calinic si parintele Nicolae. Slujba parastasului s-a terminat cu sfintirea monumentului funerar, pe care familia l-a facut deasupra mormantului parintelui Teodor Rocsin, care, asemanator celorlalti slujitori ai acestei parohii, isi doarme somnul de veci in cimitirul din vecinatatea bisericii.

 
Tabara pentru tineri organizata de Biserica Romana Baptista Emanuel din CanadaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :927
Thursday, 12 August 2004
Biserica Romana Baptista Emanuel din Canada organizeaza o tabara pentru adolescenti si tineri in perioada 13 - 15 august, la Chilliwack Lake, anunta site-ul Centrului Comunitar Roman din British Columbia.

Organizatorii vor asigura gratuit transportul si cazarea. Parcul provincial Chilliwack Lake se afla la 150 km de Vancouver, in partea superioara a vaii raului  Chilliwack. Parcul este caracterizat de un lac asezat intr-o vale, inconjurat de o padure batrana de foioase si vegetatie subalpina si alpina. Apa lacului este ideala pentru barci cu motor, caiac-canoe, inot si pescuit. La 40 de kilometri de lac se regaseste un loc ideal pentru drumetii intr-un peisaj salbatic deosebit de frumos. Parcul mai are amenajat un loc pentru picnic, si un teren de joaca.

 
Un transilvanean la Fringe Festival in New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :564
Thursday, 12 August 2004
In perioada 13 29 august la New York se va desfasura Festivalul International Fringe.

In cadrul festivalului sunt invitate peste 200 de companii din toata lumea, care vor sustine reprezentatii timp de 16 zile in peste 20 de locuri de intalnire, ceea ce inseamna mai mult de 1300 de spectacole. Evenimentul a implicat 500 de voluntari, 4500 de artisti si se asteapta sa aiba o audienta de 5000 de persoane. In cadrul festivalului, va fi prezentata si piesa lui Silvian Centiu, A Transyilanian in Sillicon Valley, o expunere cu nuante umoristice a conditiilor grele de trai, in Romania. Piesa incepe prin a prezenta greutatile vietii in perioada regimului comunist in Romania. Autorul piesei, si in acelasi timp actorul principal, povesteste pentru unul dintre site-urile romanilor din Statele Unite ca s-a temut ca nu vor fi multi aceia care sa aleaga sa vina la spectacol, pentru a vedea si mai multe necazuri. Solutia intr-o astfel de piesa, este de a introduce aceste greutati prin glume, strategie a romanilor ce are menirea de a-i tine cu mintea intreaga (icluzand bancurile cu Bula)  marturiseste Silvian Centiu. Centiu mai crede ca una dintre cele mai dificile sarcini ale piesei era trecerea de la gluma la tragedie, si apoi iarasi la gluma. Piesa dramaturgului roman povesteste trecerea de la societatea comunista romaneasca la societatea capitalista americana.

Silvian Centiu lucreaza in prezent pentru Oracle Corporation. El este nascut si crescut in Transilvania, si a ajuns pe taram american ca un tanar cu foarte multe cunostinte despre computere. pentru ca nu stia nici un cuvant in engleza, s-a prezentat la o firma care angaja distibuitori de pizza, dar a fost respins. Asta l-a motivat sa invete limba engleza, iar mai tarziu si-a gasit de lucru ca programator la diverse corporatii, pana a ajuns la Oracle, a doua mare companie de soft din lume. 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions