Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
SOS Danube Delta un tur ecologist de protestPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :453
Wednesday, 11 August 2004
Zece mebri ai Asociatiei ECO-Europa, condusi de presedintele asociatiei, Dragos Stan si-au anuntat dorinta de a realiza in perioada 1 septembrie-30 octombrie un maraton ciclistic de sensibilizare a opiniei publice in problema construirii Canalului Bastroe in Delta Dunarii.Demersul tinerilor se alatura initiativei lansate de societatea civila si mass-media din Romania pentru sensibilizare a opiniei publice si a factorilor de decizie la nivel international asupra impactului negativ semnificativ asupra mediului pe care il are constructia de catre autoritatile ucrainiene a canalului navigabil Dunare-Marea Neagra pe Bratul Bastroe din Delta Dunarii, se arata in comunicatul asociatiei ECO-Europa. Organizatorii acestui cross isi propun sa plece din Romania, si strabatand pe biciclete toate tarile riverane Dunarii, sa ajunga pana in Germania. Pe drum se vor efectua popasuri informative prin toate marile localitati, in cursul carora membrii ECO-Europa vor imnana autoritatilor publice, societatii civile si mass-media locale note de informare si solicitari de sprijin in stoparea acestui dezastru ecologic. Grupul intentioneaza sa completeze si o lista de semnaturi pe care sa le inainteze liderilor UE. Mentionam ca pentru acest demers s-a informat si solicitat oficial sprijinul Presedintiei Romaniei, cabinetul Primului- ministru, ambasadelor tarilor pe teritoriul carora se va desfasura actiunea, Delegatiei Comisiei Europene in Romania, ambasadei Ucrainei in Romania, mass-media, si la numeroase organizatii ecologiste internationale, se arata in finalul comunicatului. Initiatorii acestui demers, asteapta sprijin pentru actiunea lor din partea tuturor celor interesati sa li se alature. Dragos Stan presedintele ECO-Europa a solicitat, totodata, si sprijinul  romanilor din diaspora (din tarile care se vor afla pe traseul turului ciclist) pentru suport informativ (materiale documentare) si a cerut si altor tineri sa li se alature la acest cross.
 
Gerhard Schroeder vine la Bucuresti cu o delegatie de oameni de afaceriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :470
Wednesday, 11 August 2004
In perioada 12-13 august 2004, Cancelarul Republicii Federale Germania, Gerhard Schroeder, va efectua o vizita oficiala la Bucuresti, la invitatia omologului roman, Adrian Nastase.

Cancelarul federal va fi primit si de catre presedinte. Cancelarul Gerhard Schroeder va fi insotit de o numeroasa delegatie de oameni de afaceri germani, reprezentanti ai unor companii cu pondere in economia germana, vizita urmand sa confirme si sa sporeasca participarea investitorilor germani la dezvoltarea economiei romanesti. Forumul economic romano-german va reprezenta un eveniment foarte important in cadrul vizitei si se va bucura de prezenta celor doi sefi de guvern. Cu acest prilej vor fi semnate importante contracte in domeniul energetic si al infrastructurii. Primul-Ministru roman si Cancelarul federal vor discuta, totodata, despre sprijinul german acordat Romaniei in procesul de integrare europeana, in special in domeniul Justitie Afaceri Interne, din perspectiva faptului ca Romania va deveni frontiera externa a UE, precum si despre modul in care Germania va sprijini continuarea reformelor in Romania, in perspectiva aderarii a Romaniei la Uniunea Europeana se arata intr-un comunicat al guvernului. Cei doi sefi de guvern vor avea un schimb de opinii privind principalele teme de actualitate: rolul organizatiilor internationale si al cooperarii regionale in intarirea solidaritatii si responsabilitatii fata de noile riscuri de securitate - inclusiv din perspectivastatutului tarii noastre, de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU. In cadrul discutiilor, va fi acordata atentie problemelor regionale din Sud-Estul Europei si celor legate de stabilitatea in vecinatatea Uniunii Europene. Vor fi abordate si problemele de mediu generate prin lucrarile incepute pe canalul Bastroe, din Delta Dunarii. Pe agenda de discutii se mai afla proiecte de cooperare in domeniul cultural si educational precum si proiecte comune pentru a pune in valoare statutul de "Capitala culturala Europeana a anului 2007", obtinut recent de Municipiul Sibiu - oras emblematic pentru minoritatea germana din Romania. Cancelarul german va fi insotit si de o delegatie parlamentara, care va purta discutii cu ministrii coordonatori ai domeniilor aflate in proces de reforma in Romania, in perspectiva incheierii negocierilor de aderare la UE si cu reprezentanti ai grupului parlamentar de prietenie romano-german.

 

 
Un nou tip de credit fara avans si girant la BCRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :488
Wednesday, 11 August 2004
Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat recent un nou  tip de credit, destinat  persoanelor fizice, inclusiv celor care au profesii liberale, care au beneficiat de un credit ipotecar si acum vor sa se imprumute din nou pentru noi operatiuni asupra investitiei imobiliare pe care au efectuat-o deja.

Plafonul maxim se ridica la 20.000 euro sau echivalentul in lei sau dolari. Beneficiarul creditului poate utiliza cum doreste suma de bani imprumutata de la banca, fara a fi nevoie de facturi sau alte acte justificative care sa dovedeasca modul in care au fost cheltuiti banii, se arata intr-un comunicat al BCR. Creditul se acorda pe o perioada de pana la 10 ani si are o dobanda variabila de 9,5% pentru creditele denominate in valuta si de 23% in cazul celor in lei. Pentru acest tip de imprumut, banca nu solicita avans sau girant. Creditul este garantat cu ipoteca asupra imobilului imprumutatului.

 
Rata inflatiei in iulie, nu confirma prognozele guvernantilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :449
Wednesday, 11 August 2004
Institutul National de Statistica, a anuntat recent ca preturile au crescut cu 12,1% fata de luna iulie a anului trecut, cu 0,1 puncte peste nivelul inregistrat in iunie raportat la perioada corespondenta din 2003.

Practic preturile de consum al populatiei au crescut cu 1,3% in luna iulie, alimentate de majorarile la marfuri nealimentare, in special la energie si gaze naturale. Asa se face ca datele oferite de INS au depasit cu mult cifrele numite dorinta prezentate de ministrul Finantelor la inceputul lunii august. Nu este mai putin adevarat ca, dupa datele INS, aceasta crestere vine dupa un sir de performante consemnate in lunile martie si mai, cand preturile au urcat cu doar 0,5%, respectiv 0,3%, nivel atins doar o singura data in ultimii 14 ani. Inflatia ridicata din luna iulie a fost alimentata in cea mai mare parte de sectorul marfurilor nealimentare, care au urcat cu 2,1%. Tarifele la energie electrica si gaze naturale au majorat cheltuielile populatiei cu 7,8%, respectiv cu 5%. Persoanele care au mers cu trenul au platit cu 2,8% mai mult fata de luna iunie, iar pentru transportul rutier au platit cu 1,3%.

 
Floarea soarelui a sporit puternic nivelul exporturilor romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :520
Wednesday, 11 August 2004
Ministerul Agriculturii a informat recent ca incepand cu luna septembrie 2003 pana la 30 iunie 2004, Romania a exportat 70.000 tone de ulei de floarea soarelui, 149.000 tone sroturi si 408.000 tone seminte de floarea soarelui, in valoare totala de 127 milioane euro.

Pe primele 6 luni ale anului curent aceste produse detin primul loc in topul marfurilor agroalimentare exportate si reprezinta 28,3% din totalul exportului, fiind urmate de exportul de animale vii, cu 26,3%. Preturile medii obtinute la export sunt de 523 euro/to la ulei, 207 euro/to la seminte si 103 euro/to la sroturi. Exporturile au fost orientate preponderent catre tarile membre ale Uniunii Europene - 59%, dar s-au efectuat exporturi si in Turcia, Federatia Rusa, Algeria, Egipt, Serbia si Muntenegru, Israel, Bosnia si Hertegovina. Avand in vedere productia prognozata pentru recolta anului 2004, cat si faptul ca floarea soarelui a devenit o cultura pentru care interesul producatorilor a crescut in ultimul timp si care ofera bune oportunitati la export, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale s-a preocupat pentru crearea de conditii cat mai favorabile dezvoltarii exportului de produse procesate din seminte de oleaginoase se arata intr-un comunicat al ministerului.

 
Copiii orfani de la internatul din Tighina au nevoie de ajutorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :395
Wednesday, 11 August 2004
Cotidianul Jurnalul National a lansat in editia sa de miercuri, 11 august, o campanie de ajutorare a copiilor de la scoala-internat din Tighina.

Sub deviza Ajutati romanii orfani din Tighina, Jurnalul National, sprijinit in initiativa sa si de Romanian Global News, isi propune sa iasa in intampinarea problemelor copiilor orfani de la scoala romaneasca aflata pe teritoriul auto-intitulatei Republici Transnistria. Internatul din Tighina mai poate oferi gazduire micutilor orfani doar cinci zile, termen impus de autoritatile autoproclamatei Republici Transnistria pana la inchiderea scolii. Cand aceste cinci zile se vor fi scurs, se pare ca micutii vor ramane in strada. Scoala-internat din Tighina face parte din putinele scoli cu predare in limba romana de pe teritoriul asa-zisei republici transnistrene, pe care autoritatile de la Tiraspol au decis sa le inchida incepand de la 1 august. La scoala din Tighina invata mai bine de 320 de copii, care si traiesc in internatul de aici, in conditii mizerabile, fara apa si fara curent electric, fara haine si chiar fara mancare uneori, aceasta fiind furnizata cu mare greutate prin intermediul OSCE. In acest moment in curtea scolii-internat se afla instalate trupe ale militiei transnistrene, care au ordinul de a nu lasa pe nimeni sa se apropie de scoala, cu exceptia reprezentantilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. Tragand un semnal de alarma ca cei din Tighina sunt niste copii uitati de Dumnezeu pe pamantul lui Smirnov, Jurnalul National cere ajutorul tuturor pentru sprijinirea acestor copii nefericiti. Romanian Global News, agentia de presa pentru romanii de pretutindeni, ia la randul sau pozitie fata de soarta nedreapta impusa de autoritatile de la Tiraspol copiilor care nu aveau decat vina de a invata in limba romana, si se alatura curajosului demers initiat de Jurnalul National. Asteptam orice mana de ajutor intinsa acestor copii. Vom reveni si noi cu detalii legate de modul in care se vor putea face donatii, sub forma de bani, haine sau alimente.

 
Guvernul comunist pune piedici pana si OSCE-uluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :481
Wednesday, 11 August 2004
Purtatorul de cuvant al Misiunii OSCE in Moldova, Claus Neukirch, urma sa aiba o intrevedere cu noul administrator al  Companiei "Teleradio-Moldova", Valeriu Macarevici, marti, 10 august, la ora 15.00, insa la ora fixata, paza de la Casa Radio i-a interzis oficialului european sa intre in cladire.

Solicitat sa comenteze acest caz, Claus Neukirch a declarat ca Macarevici l-a informat ca poate obtine o intrevedere cu el "doar in cazul in care poate obtine acreditare de la Ministerul Afacerilor Externe". "Aceasta este o chestiune de principiu, care tine de functionarea Misiunii OSCE in Moldova. Acest lucru nu ma priveste personal, ci pe Misiunea OSCE", a conchis Neukirch. El a refuzat sa ofere detalii, desi a lasat sa se inteleaga ca "deocamdata mai are nevoie de informatii" si ca trebuie sa-l consulte pe seful Misiunii OSCE in aceasta privinta. La ora trimiterii stirii, nimeni din cadrul MAE nu era disponibil sa comenteze intr-un fel "cererea lui Macarevici". Acesta din urma era, la fel: inabordabil.

 
Smirnov neaga existenta unei probleme a scolilor romanestiPDF Print E-mail
Tiraspol, Transnistria/Romanian Global News
Accesari :452
Wednesday, 11 August 2004
Liderul autoproclamatei Republici Transnistria crede ca tara sa nu are nici o problema legata de scoli, dupa cum a aratat el la finele unei intalniri purtate marti, 10 august, cu trimisul special al Ministerului rus de Externe la Tiraspol, Igor Savolski.

Conform lui Smirnov, recenta criza dintre cele doua state este explicata printr-o actiune pur politica a conducerii moldovene, aflata in stransa legatura cu apropiatele alegeri parlamentare. Legea invatamantului din Transnistria spune ca, scolile care au o acreditare si licenta de functionare sunt libere sa functioneze, in orice limba, a spus liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Referindu-se la sanctiunile economice impuse de Moldova Transnistriei incepand de la 1 august, Smirnov a spusa ca nu crede ca Moldova va duce la indeplinire aceste actiuni. Liderul transnitrean a mai adaugat ca problemele legate de activitatea economica ar trebui garantate de catre Rusia si Ucraina.  Marti, 10 august, o adresa comuna din partea ministerelor de externe si al educatiei din Republica separatista Transnistria, arata ca doua din sase scoli cu predare in limba romana au fost inregistrate. Tot in cursul zilei de marti, Igor Smirnov a mai avut intrevederi si cu directorul general al secretariatului Consiliului Uniunii Europene, pentru relatii externe, Robert Cooper. Partile au discutat cauzele care au condus la adancirea crizei dintre Chisinau si Tiraspol. In particular, Smirnov i-a inmanat lui Cooper adresa ai carei autori considera ca este indicat ca persoanele aflate la conducerea celor patru scoli romanesti, care nu sunt inregistrate, sa studieze dosarele scolilor lor. Statutul unei institutii de invatamant trebuie sa ateste ca activitatea educationala a institutiei respective este exercitata in concordanta cu legislatia Transnistriei, se arata in document. De asemenea statutul nu trebuie sa cuprinda clauze impotriva integritatii teritoriale, independentei si suveranitatii republicii. Suntem pregatiti sa dicutam termenii de functionare pentru sase scoli romanesti de pe teritoriul nostru cu conducerea statului in a carui limba se face predarea, anume cu Romania se conchide in adresa conducerii de la Tiraspol.

 
Sahistii romani nu mai sunt pe podiumul turneelor internationalePDF Print E-mail
Boiro, Spania/Romanian Global News
Accesari :487
Wednesday, 11 August 2004
Cel de-al treilea turneu international de sah disputat la finele saptamanii trecute  la Boiro a reunit 64 de jucatori din cinci tari.

Evenimentul a fost organizat de Clubul Xaque Mato si de departamentul de sport al Consiliului din Boiro. Romanul Ioan Cosma, care pleca printre favoritii acestei competitii, nu a reusit sa ocupe decat locul al saselea. Castigatorul turneului Holden Hernandez a reusit sa obtina victoria in acest turneu dupa ce a castigat sase dintre cele sapte partide disputate. El a fost urmat pe tabelele de final de iugoslavul Slovodan Kovacevic, in pozitia a doua, iar pe locul trei Suleinis Pina, reprezentand Cuba. Castigatorul premiului cel mare a obtinut 500 de euro de la organizatori, in timp de restul de partcipanti, au castigat in ordine sumele de 300, 180, 150, 120, 100, 80, 60, respectiv 40 de euro.

 
Romanii din Germania petrec Zilele Culturii in RomaniaPDF Print E-mail
Codlea, Romania/Romanian Global News
Accesari :488
Wednesday, 11 August 2004
Romanii stabilitii in Germania se afla zilele acestea intr-o excursie in tara natala, desfasurata in perioada 5-15 august.

Vizita romanilor din Germania pe plaiurile mioritice a avut ca centru gravitational  Zilele Culturii, manifestare desfasurata la Codlea, intre 6 si 9 august. Organizatorii au pus la dispozitie un autocar de 54 de locuri, cu cele mai bune conditii de calatorie, ce va ramane pe toata durata excursiei la dispozitia participantilor, in asa fel incat deplasarea sa nu fie o problema, chiar si pentru cei mai varstnici. Plecarea catre Romania a fost pe 5 august de la Donauworth, cu stationare peste noapte la Budapesta, iar pe 6 august a avut loc sosirea, la festivitatea de deschidere a Zilelor Culturii. Toti participantii au rezervate cazarea si micul dejun. Nu au fost uitati nici cei care au venit cu masinile personale, acestora asigurandu-li-se si parcarea. Se vor face scurte iesiri catre Sibiu, Sighisoara, Medias si Brasov. Excursia se incheie pe 15 august, odata cu intoarcerea in Germania. O intreprindere asemanatoare a mai avut loc in 2002, in organizarea preotul orasului,  Klaus Martin Untch, o initiativa de care toti participantii isi amintesc cu placere.

 
Documentarul evenimentelor de la Teleradio-Moldova au ajuns la ambasadele OccidentuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :398
Wednesday, 11 August 2004
Marti, 10 august, reprezentantii jurnalistilor-protestatari de la "Teleradio-Moldova" au fost la ambasadele straine acreditate la Chisinau, inmanand diplomatilor cate un film al evenimentelor de la companie  incepand cu 27 iulie curent.

Telejurnalistul Corina Fusu si radiojurnalistul Valentina Ursu sustin ca au fost la Ambasada Frantei, la Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, la Ambasada Germaniei, la Ambasada Ungariei, la Ambasada Poloniei si la Ambasada SUA, discutand cu ambasadorii Frantei (Edmond Pamboukjian), cu cel al Marii Britanii (Bernard Whiteside) si cu cel al SUA (Heather M. Hodges), ceilalti fiind in vacanta. Potrivit Corinei Fusu, "toti ambasadorii au o atitudine pozitiva si de simpatie fata de protestele jurnalistilor de la "Teleradio-Moldova". "Am discutat marti si cu presedintele Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei, Josette Durrieu, care ne-a rugat sa transmitem documentele de care dispunem la Strasbourg. Cred ca ne vom intalni si cu ceilalti ambasadori straini in Republica Moldova", a conchis Corina Fusu.

 

 
Autoliv Suedia isi dubleaza productia in RomaniaPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :563
Wednesday, 11 August 2004
Liderul mondial in sisteme de siguranta pentru automobile, Autoliv Inc. a decis sa-si dubleze capacitatea de productie pentru punctul sau de productie a centurilor de siguranta din Romania.

Autoliv Romania a avut prima data sediul la Brasov, in ideea initiala de a servi clientilor locali, precum Dacia/Renault sau Daewoo. In prezent, Autoliv, Romania are 240 de angajati si distribuie centuri de siguranta atat producatorilor de masini din Romania, cat si din Europa de Vest. Extinderea fabricii de productie va fi de 9.500 de metri patrati, cu o investitie totala de cel putin 5 milioane de dolari. Aceasta investitie este un pas important din cadrul strategiei Autoliv de a muta productia catre statele cu costuri mici la mana de lucru.   Autoliv Inc. fabrica sisteme de siguranta pentru automobile pentru toti marii constructori de automobile din lume, ca BMW, Mercedes, General Motors, Daimler Chrysler Volkswagen, Ford, Porsche, Toyota, , Peugeot, Suzuki, Dacia Renault, etc. Autoliv are in subordinea sa 80 de fabrici cu peste 37.000 de angajati in 30 de tari. autoliv produce airbag-uri, volane, si electronice.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions