Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Tiraspolul face un pas inapoi in fata predarii in limba romanaPDF Print E-mail
Tiraspol, Transnistria/RomanianGlobal News
Accesari :452
Tuesday, 10 August 2004
"Predarea in limba romana sau predarea anumitor materii in romana nu reprezinta un obstacol in calea procesului educational se arata intr-un comunicat al asa-zisului Minister al Educatiei de la Tiraspol.

In document se mai arata ca important este ca scolile sa respecte standardele obligatorii impuse de stat si sa respecte programele educationale de stat". "In acelasi timp, elevii trebuie sa aiba oportunitatea de a primi o educatie de calitate, bazata pe respectarea istoriei si culturii tuturor oamenilor din Transnistria", precizeaza auoritatile de la Tiraspol. "Nu putem permite o situatie in care copiii nostri sa fie crescuti cu ideea ca unele popoare, natiuni si persoane sunt superioare. Acest lucru ar putea duce mai tarziu la declansarea urii etnice si sociale", sustin intr-un mod cu totul eronat autoritatile transnistrene. Ministerul Educatiei nu renunta la ideea ca scolile inca neinregistate trebuie sa se conformeze legislatiei transnistrene si sa indeplineasca anumite conditii, obtinand "inregistrarea din partea autoritatilor locale, precum si licenta pentru activitati educative, in conformitate cu standardele educationale de stat din Transnistria". "Apoi, aceste scoli trebuie sa treaca si prin alte proceduri obligatorii, inclusiv atestarea si acreditarea", mai spun transnistrenii. Pe de alta parte este evident un prim pas inapoi facut de Ministerul Educatiei care si-a exprimat disponibilitatea de a acorda rapid inregistrarea, licenta si acreditarea pentru scolile cu predare in limba romana, astfel incat activitatea acestora sa poata fi reluata la inceputul noului an scolar.

 
Uniunea Europeana investeste in consolidarea societatii civile din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :403
Tuesday, 10 August 2004
Delegatia Comisiei Europene in Romania si Guvernul Romaniei au lansat astazi sase noi Cereri de Oferta de proiecte in valoare de peste 5 milioane EURO, in cadrul Fondului pentru Consolidarea Societatii Civile din Romania finantat prin Programul Phare al UNIUNII EUROPENE.

Fondul, cu un buget total de 6 milioane EURO, urmareste cresterea capacitatii si credibilitatii sectorului ONG, pentru o mai buna satisfacere a nevoilor si intereselor comunitatii. Anne de Ligne, insarcinatul cu Afaceri al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a declarat cu aceasta ocazie: Societatea civila din Romania are un rol important in pregatirea tarii pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2007 si dincolo de aceasta data. Ea reprezinta elementul-cheie de legatura intre guvern si cetatenii Romaniei, atat pentru promovarea principiilor democratiei, drepturilor omului si statului de drept, cat si pentru aplicarea lor in viata de zi cu zi. Este de asemenea cel mai bine pozitionata pentru a explica cetatenilor Romaniei beneficiile si costurile aderarii si pentru a mobiliza sprijinul public necesar pentru succesul acestui proces. Tocmai de aceea Uniunea Europeana continua sa sprijine consolidarea societatii civile din Romania, chiar daca, in cele din urma, societatea civila va trebui sa se autosustina prin resursele atrase din societatea in cadrul careia functioneaza. Cele sase Cereri de Oferta de proiecte isi propun cresterea credibilitatii si intarirea capacitatii institutionale si operationale a ONG-urilor; dezvoltarea si extinderea retelei Birourilor de consiliere pentru Cetateni (BCC); promovarea rolului ONG-urilor in adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar in domeniile muncii si dialogului social, protectiei consumatorului, mediului si dezvoltarii socio-economice; cresterea rolului ONG-urilor in mentinerea si sustinerea democratiei, statului de drept, drepturilor omului si protectiei minoritatilor, independentei justitiei si luptei impotriva coruptiei, si cresterea capacitatii ONG-urilor de a raspunde nevoilor persoanelor si grupurilor marginalizate si de a promova interesele acestora.

 
Consultari cu Comisia Europeana pe tema protectiei datelor personalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :399
Tuesday, 10 August 2004
O delegatie romana a discutat recent cu expertii Comisiei Europene stadiul aplicarii legislatiei europene in domeniul protectiei datelor personale.

Delegatia romana, compusa din experti ai Delegatiei Nationale de Negociere a Aderarii Romaniei la UE, a prezentat un proiect de act normativ prin care se propune infiintarea unei autoritati distincte, responsabila cu activitatea de protectie a datelor personale, conform practicii din statele membre ale Uniunii Europene. Aplicarea legislatiei comunitare privind protectia datelor cu caracter personal reprezinta un angajament al Romaniei din cadrul capitolului de negociere 3 Libera circulatie a serviciilor. Pentru asigurarea unei aplicari adecvate a acquis-ului comunitar in acest domeniu, a fost adoptat un plan de actiune pentru protectia datelor personale (2004-2005), care se axeaza pe trei directii principale. Prima directie este intarirea capacitatii administrative a autoritatii de supraveghere (dotare cu personal, pregatirea de specialitate a personalului, logistica si capacitate de evaluare a activitatii). O alta prioritate a Planului de actiune este imbunatatirea nivelului de constientizare a obligatiilor operatorilor de date personale (comunicarea si colaborarea cu operatorii de date personale, cresterea numarului de notificari si operatori, inclusiv inregistrarea tuturor institutiilor publice ca operatori de date personale, organizarea de seminarii etc.). Un alt element important il reprezinta imbunatatirea nivelului de constientizare a drepturilor persoanelor vizate (actiuni de comunicare cu publicul, publicarea pe Internet a deciziilor autoritatii de supraveghere etc.). Conform legislatiei in vigoare, activitatea de monitorizare si control al prelucrarilor de date cu caracter personal revine, in prezent, institutiei Avocatului Poporului. Infiintarea unei Autoritati Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal ca institutie independenta, prin modificarea si completarea legii 677/2001, privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestora, va asigura, spun autoritatile romane, o implementare eficienta si adecvata a legislatiei, in conformitate cu practicile existente la nivelul Uniunii Europene.

 
Locuitorii orasului Sfantu Gheorghe vor sa intre in Guiness BookPDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :399
Tuesday, 10 August 2004
Caietul de oaspeti al maratonului aerobic care se desfasoara la Sfantu Gheorghe a ajuns la 5.000 de semnatari. Acesta va fi prezentat, la incheierea maratonului care are ca scop stabilirea unui record mondial, reprezentantilor Guiness World Record. Kelemen Ida, care este conducatoarea echipei de aerobic, s-a aratat relativ nemultumita de faptul ca locul in care dorm membrii echipei sale a fost inundat. Maratonul aerobic a inceput deja de cateva zile iar cei zece tineri sunt hotarati sa danseze prin rotatie, non-stop, timp de 720 de ore, respectiv o luna de zile. Organizarea maratonului a costat 250 de milioane de lei, din care au fost cumparati peste 200 de litri de apa, alimente, echipament sportiv si 360 de casete video, intrucat maratonul trebuie filmat non-stop.
 
Prahovenii au lansat rachete antigrindinaPDF Print E-mail
Prahova, Romania/Romanian Global News
Accesari :392
Tuesday, 10 August 2004
Unitatea Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a detectat recent in aria sa de supraveghere aparitia de celule generatoare de grindina.

Astfel, datorita accentuarii conditiilor de formare a grindinei, la finele saptamanii trecute s-au tras 8 rachete antigrindina la cele doua statii din judetul Prahova, Mehedinta si Ceptura. In urma acestor lansari, acumularile periculoase de grindina au fost dispersate si pe aria protejata nu s-au inregistrat caderi de grindina sau alte pagube colaterale. Specialistii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si cei ai Administratiei Nationale de Meteorologie Bucuresti apreciaza ca in urma operatiunilor de combatere desfasurate au fost evitate pagube care s-ar fi putut produce, in valoare de peste 20 miliarde lei.

 
Dosarul Flota trimis de PNA in instantaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :698
Tuesday, 10 August 2004
Parchetul National Anticoruptie a trimis, astazi, in judecata, 80 de persoane, in dosarul "Flota", printre care se numara si Traian Basescu, Radu Sarbu si Pavel Teodoru.

Printre acuzatiile ce li se aduc de catre procurori se numara abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals, bancruta frauduloasa, spalare de bani, inselaciune, delapidare. Prezentam comunicatul Parchetului National Anticoruptie: "Procurorii Parchetului National Anticoruptie au finalizat urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata a 80 de inculpati, acuzati de prejudicierea statului roman cu peste 11.000 de miliarde lei, ca urmare a instrainarii unui numar de 16 nave apartinand flotei maritime romanesti. Dosarul a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime mineralier de mare capacitate, ca rezultat al infractiunilor savarsite de cei care au initiat si derulat in mod fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada aprilie 1991 - august 2000. Urmarirea penala in dosarul cauzei s-a efectuat de o echipa complexa alcatuita din procurori, ofiteri de politie judiciara si specialisti si a vizat 136 de inculpati, invinuiti si faptuitori, identificati pana in prezent. Din probele administrate in cauza rezulta: Cei 80 de inculpati au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual, uz de fals, bancruta frauduloasa, spalare de bani, diminuarea nejustificata a valorii de vanzare a unor active din capitalul de stat (fapte prevazute expres in Legea 78/2000), inselaciune, si delapidare. Pentru un numar de 51 de persoane s-a dispus disjungerea cercetarilor. Din materialul probator, inclusiv rapoartele Curtii de Conturi, constatarile financiare ale organelor Ministerului Finantelor, rapoartele specialistilor si expertizele tehnice judiciare, s-a stabilit un prejudiciu total de 324.514.683,80 de dolari, echivalentul a 11.027.008.955.524 de lei, ca rezultat al infractiunilor pentru care au fost trimisi in judecata. Anchetatorii au solicitat instantei ca recuperarea pagubelor, de la inculpati sa se faca in solidar, individualizandu-se totodata cuantumul acestora pe fiecare in parte. Intre inculpatii trimisi in judecata, sub aspectul savarsirii unor fapte penale in legatura directa cu modul defectuos in care si-au exercitat, cu stiinta, atributiile de serviciu sunt fostii ministri ai Transporturilor Basescu Traian, Teodoru Paul si Novac Aurel, fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat, Radu Ovidiu Sarbu (cu rang de ministru), fostii secretari de stat Marinescu Calin Dragomir, Marinescu Gheorghe Adrian si Oancea Viorel, directori generali, inalti functionari de stat, membri ai Consiliului de Administratie si ai Comitetului director, conducatori ai altor institutii si structuri care au activat in Adunarea Generala a Actionarilor de la CNM Petromin SA Constanta. Acestia, impreuna cu persoanele cu functii de conducere si decizie din structurile Companiei - majoritatea si in calitate de reprezentanti ai acestui actionar si, implicit, ai statului roman, in societati constituite ca offshore in Bahamas si Liberia, pe seama societatilor proprietare de unica nava cu denumirea fiecareia dintre cele 16 nave mineralier au cauzat prejudiciul de peste unsprezece mii miliarde lei, prin vanzarea ilegala a navelor in strainatate, precum si prin inregistrarea unor mari pierderi financiare in derularea activitatii societatilor pe care le reprezentau. Pierderile au fost cauzate, la randul lor, prin cedarea in totalitate a managementului navelor si exploatarii comerciale a acestora, dar si a gestionarii unor mari credite externe practic a intregii afaceri firmei private Torvald Klaveness Group, Oslo, asociatul extern al CNM Petromin SA. Anchetatorii au retinut ca intreaga afacere a fost de la bun inceput, in prima parte a anului 1991, negociata de inculpatul Basescu Traian impreuna cu inculpatul Marinescu Calin Dragomir, fiind apoi condusa de catre Basescu Traian prin asumarea ilegala a functiei de director/presedinte al Board of Directors, al societatii mixte Petroklav Inc. Bahamas, concomitent cu indeplinirea functiei de ministru al Transporturilor. Din materialul probator administrat in cauza rezulta ca Basescu Traian, secretar de stat si, la scurt timp, ministru al Transporturilor, nu avea abilitarea legala si nici un mandat expres, aprobat de Guvernul Romaniei, pentru angajarea autoritatii statului roman la realizarea asocierii cu partener privat in strainatate si cu atat mai putin, pentru semnarea de documente, pe baza carora a negociat si in continuare s-a auto-aprobat conducator al societatii mixte. In plus, s-a constatat ca Basescu Traian si-a preconstituit conditiile de a actiona, in sensul aratat, prin aceea ca fiind investit de ministrul in functie ca in calitate de subsecretar sa numeasca componenta CIS - CNM Petromin SA, a recurs si la realizarea actului privind atributiile acestuia, prin adaugarea nelegala a atributiei de a aproba asocierile externe, care revenea in realitate doar Guvernului Romaniei. Conform Decretului 52/1975, in vigoare, asocierea unui agent economic intern cu o firma privata din strainatate, era aprobata doar prin Hotarare de Guvern, ce includea, implicit, si avizul Ministerului Finantelor in conditiile statuate de Banca Nationala cu privire la regimul investitiilor de capital ale Romaniei in strainatate, si nicidecum angajarea unuia din proprii sai ministri in relatii comerciale cu un agent privat extern si cu atat mai putin erijarea sa in director/presedinte al societatii mixte, calitate pe care inculpatul Basescu Traian a indeplinit-o simultan cu functia de ministru al Transporturilor. Inculpatul Marinescu Calin Dragomir, ajuns imediat dupa perfectarea afacerii cu Torvald Klaveness Oslo, (in luna iunie 1991) secretar de stat, sef al Departamentului Transporturi Navale in Ministerul Transporturilor si concomitent, membru CIS si presedinte al CA - CNM Petromin SA si-a incalcat competentele conferite prin lege si atributiile de serviciu. Acesta a conlucrat cu Basescu Traian la emiterea ilegala a Ordinelor Ministrului Transporturilor prin care a schimbat regimul de arborare a pavilionului roman si radierea din Registrul matricol roman a celor 16 nave maritime facilitand, punerea acestora sub controlul Christiania Bank Oslo, drept garantii corporale, prin ipotecare directa si colaterala, in scopul pierderii acestora prin vanzare directa din Liberia si fara incasarea vreunui venit de catre CNM Petromin SA Constanta. Ambii inculpati, uzand de autoritatea functiilor indeplinite in acea perioada si profitand de modul in care erau percepute in perioada imediat urmatoare evenimentelor din decembrie 1989, au atras cu usurinta participarea celorlalti inculpati (atat functionari ai CNM Petromin SA cat si personal al autoritatilor constituite in Inspectoratul de Stat al Navigatiei Civile si Capitania Portului Constanta) la participarea in conducerile societatilor constituite in Liberia, in interesul exclusiv al partenerului extern, si la comiterea a numeroase incalcari ale dispozitiilor legale si atributiilor de serviciu, in legatura cu arborarea pavilionului si regimul inmatricularii navelor, excluzand astfel orice control al statului roman asupra acestora. Tot pe seama disfunctiilor si aparentelor create, in realitate, prin incalcari ale normelor legale interne si internationale privind navigatia civila si proprietatea specifica a navelor maritime, sub aspectul dispozitiei, au actionat, cu stiinta, succesiv, si ceilalti inculpati cu functii ministeriale si inalti functionari ai Fondului Proprietatii de Stat, actionar majoritar, in numele statului roman, la CNM Petromin SA. Din probele administrate in cauza rezulta ca inculpatul Basescu Traian, in calitate de director/presedinte al Board of Directors al Petroklav Inc. Bahamas, avand drept de dispozitie si operare in contul bancar al societatii mixte, a permis alimentarea nejustificata a acestuia, cu suma de 500.000 USD, la doua luni dupa incetarea oricaror activitati, din creditul Petromin Overseas Inc. Liberia, cu care nu s-a aflat in nici o relatie comerciala. Suma a fost evidentiata in banca firmei Petroklav Inc. Bahamas, City Bank Londra, ca un transfer intern, cu titlu de plata a unei prime de asigurare, catre P&I, pentru nava Bacesti, prima de asigurare care in realitate era datorata de o cu totul alta firma BOROM Shipping Ltd. Londra. Anchetatorii au stabilit, prin rechizitoriu, si mecanismul insidios al constituirii supraetajate a sistemului societatilor din Liberia, de asa maniera incat managementul navelor, exploatarea comerciala a acestora si evidentierea rezultatelor financiare, inclusiv a derularii creditelor externe, sa ramana doar la discretia partenerului norvegian. Acesta a avut, astfel posibilitatea, in conditiile absolvirii de orice raspundere, prin clauzele contractuale, sa evidentieze fara control orice cheltuieli cu regim de reparare si retehnologizare a navelor, in acord formal cu destinatia creditelor uriase contractate si platibile exclusiv de holding-ul Petromin Overseas Inc. Liberia, in sarcina actionarului 100 la suta CNM Petromin SA. Concomitent, in evidentele patrimoniale ale CNM Petromin SA s-a intretinut cu intentie o adevarata stare de haos, incat navele disparute prin vanzare intre persoane juridice straine, fara incasarea vreunui pret, figurau nereal in capitalul social ca active existente, de la infiintarea companiei de navigatie maritima prin HG nr.19/1991, iar obiectul de activitate, respectiv exploatarea maritima a navelor petrolier si mineralier nu mai putea fi indeplinit de o perioada lunga de timp. Dosarul cauzei contine 192 de volume, avand 48.769 file. Rechizitoriul are, la randul sau, 461 de pagini. Alaturi de anchetatori, au participat numerosi specialisti si experti contabili. Expertiza solicitata de reprezentantii CNM Petromin SA Constanta a costat 320 milioane lei. De precizat ca acest dosar s-a constituit prin sesizarea din oficiu a membrilor Comisiei mixte de Control constituite prin Ordinul nr. 1/27.01.1997 al sefului Departamentului de Control al Guvernului de la acea data. La data de 17 septembrie 2002, cauza a fost declinata spre competenta solutionare Parchetului National Anticoruptie, care a efectuat acte de urmarire penala timp de doi ani. Dosarul a fost trimis petru solutionare la inalta Curte de Casatie si Justitie".

 
Emisari ai UE se implica in criza transnistreana PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :510
Tuesday, 10 August 2004
O delegatie formata din diplomati ai Uniunii Europene a sosit luni, 9 august, la Chisinau la cererea inaltului reprezentant al Uniunii Europene pe probleme de politica externa si securitate, Javier Solana.

Potrivit BBC, misiunea UE va incerca sa convinga ambele parti sa reia negocierile privind criza din Transnistria, care a degenerat in sanctiuni reciproce. Diplomatii europeni vor avea intalniri cu premierul Vasile Tarlev si cu ministrul de Externe Andrei Stratan. De asemenea, vor avea discutii cu emisarul special al Rusiei la Chisinau, Igor Savolski. Diplomatii Uniunii Europene intentioneaza sa viziteze si Ucraina, unde vor discuta criza transnistreana si posibilele modalitati de reluare a negocierilor sub egida OSCE.

 
Nota de protest a Consiliului Mondial RomanPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :496
Tuesday, 10 August 2004
 In organizarea Televiziunii Romane, a postului Romania International, a Primariei Municipiului Mangalia si a Asociatiei Pro Familia, au avut loc la Mangalia, lucrarile celei de-a doua editii a Simpozionului International Romanii de pretutindeni.

Incadrat in programul TVRI de promovare a turismului romanesc acest simpozion a debutat anul trecut sub sloganul Hai acasa!, program initiat impreuna cu Ministerul Turismului, in colaborare cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni al Guvernului Romaniei, Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Culturii si Cultelor. La aceasta manifestare, in spiritul actiunilor noastre de solidaritate si unitate intre romani, a participat si o delegatie a CMR. In conformitate cu mandatul primit, si cu Rezolutia Conferintei a IV-a anuale a CMR, Lucian Livescu a predat Primului Ministru al Romaniei, domnul Adrian Nastase, materialul "Societatea Romanesca Mondiala", cu rugamintea ca propunerile cuprinse, sa fie luate in considerare ca amendamente la proiectul guvernului de modificare a Legii 150 privind romanii de pretutindeni. In timpul dezbaterilor, Lucian Livescu si-a exprimat nedumerirea ca proiectul respectiv este considerat un document in stare finala gata sa fie trimis Parlamentului Romaniei, fara sa fie amendat de cei direct interesati, adica de romanii de peste hotare. Odata in plus, se observa ca manifestarile organizate sub patronajul institutiilor statului au ca scop principal aprobarea politicii guvernului. Este regretabila atitudinea unor participanti, care pentru pozitia independenta si verticala prezentata de delegatul nostru, au insultat CMR, organizatie a romanilor americani, negandu-i caracterul reprezentativ si avansand ideea ca romanii din Europa sunt mai indreptatiti sa decida decat organizatiile americane. In acest fel deviza simpozionului "Hai acasa!", a
fost transformata intr-o manifestare ostila de tipul "Yankees Go Home!". Suntem consternati de atitudinea ingaduitoare, a reprezentantilor unor inalte institutii ale statului roman care au patronat acest simpozion, fata de manifestarea de ostilitate la adresa unei organizatii inregistrate in Statele Unite. Ne pare rau sa constatam ca ne aflam in fata unei atitudini profund gresite de incurajare oficiala a separarii diasporei romane din Europa de diaspora romana din Statele Unite si nu intelegem caror cercuri serveste o asemenea politica de dezbinare. Luand nota de pozitia neprietenoasa la adresa organizatiei noastre, Biroul Director al CMR a decis retragerea oficiala a delegatiei Consiliului Mondial Roman, reprezentantii sai ramanand doar in calitate de observatori
independenti. Consiliul Mondial Roman protesteaza impotriva atitudinii discriminatorii aplicate delegatiei CMR si pretinde scuzele de rigoare oficiale ale organizatorilor pentru modul in care a fost tratata organizatia noastra, doar pentru considerentul ca este o organizatie a romanilor americani care a avut curajul sa exprime clar puncte de vedere diferite de linia oficiala. Le aducem aminte atat detractorilor cat si organizatorilor care au pretins ca nu au auzit sau nu-si mai aduc aminte cine este si cu ce se ocupa Consiliul Mondial Roman, ca insasi Televiziunea Romana Internationala a facut si prezentat un film despre CMR in 2003. Parerile, propunerile, initiativele membrilor nostri au fost auzite in decursul anilor pe aproape toate posturile de radio si televiziune, iar actiunile organizatiei sunt subliniate in presa romaneasca. Consiliul Mondial Roman este organizatia care la prima sa Conferinta anuala pe pamantul Romaniei a reusit sa adune la Vatra Dornei peste 500 de participanti, de la elevi de 9 ani pina la septuagenari, romani din  tara, de la Tg. Mures, Oradea, Putna, Piatra Neamt, Targoviste, Bucuresti, Iasi, Chisinau, din Ukraina, Kazahstan, Italia, Germania, Canada, USA, Anglia si este organizatia care a primit cu aceasta ocazie, mesaje de recunoastere si de apreciere pentru activitatile depuse,  din partea Ministrului de Externe, a Sefului Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, de la organizatii din Canada, Franta, Spania, Basarabia, etc. Suntem cei care la Tiganca, atunci cand am vazut ca osemintele ostasilor romani sunt calcate in picioare, iar osuarul transformat in ferma de porci, am sesizat autoritatile de resort, iar astazi am demarat o campanie pentru ingradirea si amenajarea acelui loc, ca el sa devina potential locas de inchinaciune,  pelerinaj si aducere aminte. Suntem cei care am protestat impotriva scoaterii limbii si istoriei romane din scolile din Basarabia si acum pentru sustinerea romanilor din Transnistria, inclusiv la Administratia
americana. Suntem cei care am facut un lobby credibil pentru intrarea Romaniei in NATO. Sintem cei care incercam sa adunam romanii de pretutindeni si nu sa ii instigam unii impotriva celorlalti. Si o facem nu pentru interese proprii meschine ci ca vizionari pentru o Romanie in care sa incapa toti membrii societatii ei dintre granite sau din afara lor.


Biroul Director al Consiliului Mondial Roman,
    Mircea Popescu
    Smaranda Cazan-Livescu
    Neculai Popa
    Daniela Soros
    Eugen Tomac
    Gabriel Bostan

 
Nicoleta Matei a castigat la Alma-Ata festivalul Vocea AsieiPDF Print E-mail
Alma-Ata, Kazahstan/Romanian Global News
Accesari :427
Tuesday, 10 August 2004
Cunoscuta interpreta romanca de muzica usoara, Nicoleta Matei a castigat Marele Premiu al Festivalului International de muzica usoara Asia Dausy (Vocea Asiei), din Kazahstan, de la Alma-Ata.

Festivalul, desfasurat in perioada 6-9 august, s-a aflat anul acesta la cea de-a 15-a editie, care a strans laolalta interpreti din Romania, Bulgaria, Cehia, Georgia, Azerbaidjan, Polonia, Rusia, China, Malaezia, Indonezia, Filipine, Sri Lanka, dar si reprezentanti ai tarii gazda, Kazahstan-ul, informeaza Ambasada Romaniei la Alma-Ata.  Reprezentanta Romaniei, Nicoleta Matei, a fost sustinuta in toate cele trei seri de concurs de catre public, bucurandu-se de o apreciere larga atat din partea acestuia, cat si din partea juriului. Marele Premiu castigat de Nicoleta Matei, cunoscuta in tara si cu numele de Nico, este in valoare de 10.000 de dolari. Succesul lui Nico nu este unul singular pentru tara nostra in cadrul acestui festival, Romania aducand acasa si in anii anteriori trofee ale Festivalului International de muzica usoara Asia Dausy. Astfel, Monica Anghel si-a adjudecat marele Premiu la editia din 2000, iar in anul 2003, Luminita Anghel a castigat locul I.

 

 
MAE rus l-a trimis pe Igor Savolski la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :453
Tuesday, 10 August 2004
Reprezentantul cu misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, Igor Savolski, se afla zilele acestea intr-o vizita la Chisinau.

Oficialul rus urmeaza sa "acorde asistenta in vederea solutionarii problemei scolilor si deblocarii procesului de negocieri in format pentalateral privind reglementarea problemei transnistrene". Potrivit surselor din cadrul MAE de la Chisinau, Savolski a sosit duminica, 8 august, iar in cursul zilei de luni, 9 august, a avut deja o intrevedere cu ministrul de Externe, Andrei Stratan. Savolski urmeaza sa aiba intrevederi cu reprezentantii Ucrainei, ai Misiunii OSCE, precum si ai administratiei transnistrene. Este remarcabil faptul ca Savolski a participat recent la elaborarea textului tratatului de baza dintre Federatia Rusa si Georgia, precum si la negocierile privind acest tratat.

 
Gerhard Schroeder soseste in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Tuesday, 10 August 2004
Cancelarul german, Gerhard Schroeder, se va afla incepand de joi, 12 august, in prima sa vizita in Romania, care se va prelungi pentru doua zile.

Oficialul german se va folosi de ocazia pe care i-o ofera vizita oficiala in tara nostra pentru a vizita si mormantul tatalui sau, aflat in comuna Ceanu Mare. Oficialul german a aflat abia in urma cu trei ani ca locul de odihna vesnica al parintelui sau este in satul transilvanean, in urma unor cercetari lansate la initiativa surorii sale, Gunhild. Fritz Schroeder, pe atunci un caporal in varsta de 32 de ani, a fost impuscat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, aflat intr-o misiune in Romania. Mormantul sau se afla in cimitirul ortodox din satul Ceanu Mare, la poalele Carpatilor, unde numele de Fritz Schroeder se afla si el pe o lista, alaturi de alte noua nume. Istoricul roman Nicolae Bodea spune ca cimitirul din Ceanu Mare a fost ingrijit pentru ca romanii au onorat intotdeauna memoria soldatilor care au murit pe campurile de lupta, fie ei romani, germani sau unguri. Oficialii germani au declarat ca spera sa evite un circ media in ziua de joi la Ceanu Mare, loc care deja s-a umplut de jurnalisti. Surse din Cancelaria lui Schroeder citate de presa internationala declara ca oficialul german spera sa aiba parte de o rememorare in liniste, neobservata. Cancelarul trebuia initial sa viziteze mormantul tatalui sau in septembrie 2001, dar atentatele teroriste de la 11 septembrie din Statele Unite ale Americii l-au fortat sa isi amane planurile.

 
Rusia profita de situatia din Transnistria, considera analistul politic international Vladimir SocorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :516
Tuesday, 10 August 2004
"Asaltul asupra scolilor demonstreaza ca autoritatile straine de la Tiraspol asupresc populatia bastinasa fara nici o jena, in timp ce Rusia, Ucraina, OSCE, Consiliul Europei si alti factori implicati nu vor sau nu pot sa opreasca faradelegile"

sustine analistul politic international Vladimir Socor intr-un comentariu difuzat la finele saptamanii trecute de postul de radio "Europa Libera". Socor a opinat ca Rusia nu numai ca nu-i pune la punct pe subalternii ei din Tiraspol, dar profita de tensionarea situatiei ca sa preseze Chisinaul sa revina la negocierile zadarnice de la egal la egal cu Tiraspolul. Partea rusa  spune ca nu are mandatul necesar pentru a impiedica asaltul scolilor, iar Ucraina, in general, repeta ce spune Rusia. Mecanismul medierii si al garantiilor, Rusia-Ucraina-OSCE, se dovedeste a nu media nimic altceva decat inghetarea conflictului si a nu garanta altceva decat convingerea Tiraspolului ca poate sa-si permita aproape orice, fara a fi deranjat", sustine Socor, mentionand ca OSCE, ca organizatie umanitara si pentru promovarea drepturilor omului, inca mai poate indeplini un rol folositor insa ca organizatie de securitate se dovedeste tot mai neputincioasa. In context, Socor reaminteste ca, incercand sa scoata Republica Moldova din capcana in care e prinsa, presedintele Voronin a propus negocieri pe baze cu totul noi pentru solutionarea conflictului. "Voronin a anuntat ca autoritatile de la Chisinau nu vor mai negocia cu regimul de la Tiraspol, etichetandu-l regim criminal si totalitar, ca Republica Moldova isi intrerupe participarea in negocierile pentagonale si ca Republica Moldova cere convocarea  unei conferinte diplomatice care sa includa SUA si Uniunea Europeana. Aceasta initiativa a presedintelui moldovean trebuie sustinuta atat de oficialitatile statului, cat si de societate. Dar seful statului a pus trei conditii, nu una singura. Si de ce doreste Ministerul de Externe negocieri iarasi la egalitate cu acelasiTiraspol "criminal si totalitar"? Si in acelasi mecanism care pur si simplu a capitulat?", se intreaba Vladimir Socor. Analistul s-a aratat surprins si de faptul ca partea moldoveana din Comisia Unificata de Control (CUC) a semnat impreuna cu partea rusa si cea transnistreana o declaratie comuna, laudand slugarnic activitatea CUC si operatiunea de pacificare, cu ocazia implinirii a 12 ani de la inceperea ei. "In realitate, CUC si "pacificatorii" rusi incuviinteaza zilnic toate faradelegile din Transnistria, deoarece partea rusa si cea transnistreana mereu fac front comun impotriva partii moldovene", afirma Socor. Potrivit acestuia, trezeste nedumerire si atitudinea liderilor blocului "Moldova Democrata", Dumitru Braghis si Serafim Urechean, care considera ca Voronin e prea dur cu Smirnov si ca "ei ar sti mai bine cum sa se inteleaga cu Smirnov". "Atunci cand politicieni din Chisinau umbla la Ambasada Rusiei cu asemenea sugestii, se raspandeste impresia ca dansii mizeaza pe simpatiile Rusiei in alegeri si dupa. Cochetarile lor cu Tiraspolul ar putea fi un pret oferit Moscovei ca sa mizeze pe dansii", sustine Socor. In concluzie, el afirma ca negocierile asupra proiectului de federalizare a Republicii Moldova trebuie sa inceteze. "Fara vreun gest demonstrativ, proiectul trebuie lasat sa moara si sa fie ingropat incetisor, impreuna cu Comisia anti-constitutionala. Iata conditii minime absolut necesare pentru negocieri, pentru salvarea Republica Moldova", conchide Vladimir Socor.

 
Mutu ramane la Chelsea dupa indelungi discutiiPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :489
Tuesday, 10 August 2004
Atacantul roman al lui FC Chelsea, Adrian Mutu, este hotarat sa impresioneze prin jocul pe care il va face in acest sezon pentru clubul londonez.Anuntul sau vine in urma discutiilor cu patronul clubului, miliardarul rus Roman Abramovich si cu executivul Peter Kenyon, purtate dupa victoria amicala in fata lui Real Zaragoza. Atacantul roman in varsta de 25 de ani trebuia sa fie imprumutat pentru un sezon la echipa de Serie A, Juventus Torino, dar acum se pare ca va ramane in Premier League, la Chelsea. Atat am de spus. Raman la Chelsea, sunt fericit aici si imi voi dovedi capacitatea a declarat Mutu pentru London Evening Standard.  Mutu a mai aratat ca nu a vrut niciodata sa paraseasca gruparea londoneza: Nu m-am razgandit si n-am spus niciodata ca vreau sa merg la Juventus. N-am vrut niciodata sa plec de la Chelsea si sunt fericit aici. Fostul atacant al Parmei a avut o evolutie foarte buna la inceputul primului sau sezon la Chelsea, marcand sase goluri in primele cinci meciuri din sezonul trecut. Ulterior, starea sa s-a inrautatit si a reusit sa mai inscrie doar de doua ori pentru echipa lui Ambramovich. Mutu este hotarat ca pe viitor sa faca parte integranta din planurile noului tehnician al lui Chelsea, Jose Mourinho. Imi voi arata devotamentul sezonul acesta. Ma puteti judeca dupa ceea ce fac pe teren si imi voi rasplati fanii cu multe goluri. Sunt un adevarat albastru si imi voi arata daruirea pe teren, a promis Mutu presei britanice.
 
Ganea nu va mai evolua pentru Wolverhampton cel putin sase luniPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :481
Tuesday, 10 August 2004
Ionel (Vio) Ganea va sta pe bara in urmatoarele sase luni, dupa ce analizele medicale au aratat ca necesita o interventie chirurgicala la genunchi.

Atacantul roman care evolueaza in prezent pentru echipa britanica Wolverhampton s-a ales cu rana la un ligament al genunchiului in urma unei ciocniri dure cu fundasul lui Celtic Glasgow, John Kennedy, intr-o partida amicala desfasurata in luna martie. Fundasul scotian este si el ranit grav, tot la genunchi, dar rana cauzata de Ganea il va scoate pe acesta din viata competitionala pentru mai bine de un  an. In ceea ce il priveste pe Ganea se pare ca va fi in cele din urma nevoie de o interventie chirurgicala, care sa ii repare ligamentul afectat. Suntem gata sa analizam toate optiunile inainte sa ne decidem asupra operatiei, a declarat managerul Dave Jones pe site-ul clubului britanic.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions