Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Simpozionul Romanii de pretutindeni la finalPDF Print E-mail
Mangalia, Romania/Romanian Global News
Accesari :984
Monday, 09 August 2004
Timp de trei zile s-a desfasurat la Mangalia editia a doua a Simpozionului International Romanii de pretutindeni, initiat de postul public de televiziune TVR International si organizat cu sprijinul Primariei Municipiului Mangalia si Asociatia Pro Familia, sub inaltul patronaj al premierului roman.

Intrucat nu am reusit sa aflam din comunicatul de presa al organizatorilor cine a fost finantatorul acestei manifestari, presupunem ca este vorba de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Cancelariei Primului Ministru si intr-o buna masura de Primaria Municipiului Mangalia care au meritul continuitatii acestei actiuni, chiar daca este doar la inceput de drum, transmite corespondentul Romanian Global News din Mangalia. Participantii au avut ocazia, pe perioada celor 5 sesiuni de lucru, sa intre in dialog cu factorii responsabili de problemele pe care le-au adus in discutie, din cadrul MAE roman, a Ministerului Culturii si Cultelor si ai Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului. Ca urmare a complexitatii subiectelor abordate, participantii au remarcat faptul ca nu a fost suficient timp pentru dezbateri si propuneri concrete. Astfel s-a evidentiat faptul ca romanii de pretutindeni reprezinta un subiect extrem de sensibil, extrem de diversificat pe problematici, remarcandu-se ca noua lege pentru sprijinirea acestora nu reprezinta nici pe departe rodul unor consultari complexe si de durata cu reprezentantii tuturor asociatiilor romanesti din lume. Lucrarile s-au incheiat printr-o conferinta de presa la care insa au participat deopotriva si delegatii asociatiilor romanesti din cele 20 de tari participante. Intrucat legea pentru sprijinirea romanilor de pretutindeni a fost prezentata ca si formula finala care va fi supusa discutiei Parlamentului roman in sedinta din 1 septembrie a.c., s-au ridicat intrebari cu privire la elaborarea acesteia si a faptului ca nu s-au avut in vedere consultari mai ample cu asociatiile romanesti din diaspora si din jurul Romaniei, dar nici cu societatea civila din Romania. La intrebarea redactorului Romanian Global News adresata subsecretarului de stat din cadrul DRP, Nicolae Vulpasin, (diplomat iesit la pensie din cadrul MAE) referitoare la acest act normativ, extrem de util si asteptat de romanii din lume, acesta a fost evident depasit de subiect, reusind sa creeze ambiguitate atat in randul participantilor cat si al presei, enumerand cateva din asociatiile care ar fi fost consultate preliminar si faptul ca acestea ar avea o oarecare cota de reprezentativitate. Raspunsul sau evaziv si neconcludent demonstreaza pe langa o necunoastere a domeniului si o anume mentalitate centralista care nu se mai potriveste noilor realitati romanesti.  Legat de acest aspect, redactorul magazinului romanilor de pretutindeni - Actualitatea Romaneasca a vrut sa afle in ce masura participantii la acest simpozion sunt reprezentativi pentru tarile din care provin, intrebare ramasa de asemenea fara raspuns. Participantii au semnat un manifest impotriva incalcarii drepturilor omului si ale copilului din asa zisa zona transnistreana, manifestandu-si solidaritatea cu romanii care reprezinta 40% din populatia regiunii separatiste. 

 
Premierul Tarlev interpelat pe tema agresarii jurnalistilor basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :477
Monday, 09 August 2004

Deputatul PPCD, Stefan Secareanu, membru al Comisiei parlamentare  pentru Drepturile Omului si Minoritatile Nationale, a adresat recent primului ministru moldovean Vasile Tarlev si procurorului general Valeriu Balaban, o interpelare pe marginea actului de agresiune comis de catre fortele de ordine in noaptea de 6 spre 7 august 2004 asupra protestatarilor din fata Casei Radio.

Prezentam integral acest document:

Prin prezenta, potrivit cu prevederile Legii privind statutul deputatului in Parlament si ale Regulamentului Parlamentului, solicit examinarea, in regim de urgenta, a atacului asupra protestatarilor din fata Casei Radio, savarsit, in jurul orei 01.20, in noaptea de 6 spre 7 august 2004, de cateva sute de politisti si carabinieri, care au devastat complet locul unde se desfasoara non-stop actiunile de protest autorizate de Primaria municipuilui Chisinau. in calitatea mea de deputat, cer: identificarea si tragerea la raspundere, potrivit cu legislatia in vigoare a Republicii Moldova, a tuturor persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova si din cadrul altor institutii ale statului care au pus la cale, au ordonat si au executat actul de agresiune si vandalism expus mai sus, incalcand cu brutalitate drepturile constitutionale ale cetatenilor Republicii Moldova si sfidand legile statului si atributiile care le revin potrivit cu acestea; identificarea  in totalitate a bunurilor protestatarilor furate, insusite sau distruse de catre reprezentantii fortelor de ordine, restituirea acestora si stabilirea exacta a marimii prejudiciului material adus cetatenilor Republicii Moldova care protestau in fata Casei Radio in timpul si la locul unde a fost savarsita agresiunea si tragerea la raspundere a persoanelor care se fac vinovate de cauzarea acestui prejudiciu; informarea, in regim de urgenta, a subsemnatului asupra deciziilor adoptate si actiunilor intreprinse de dumneavoastra pe marginea prezentei. La prezenta anexez inregistrarea video a actului de agresiune expus si numarul din 9 august al ziarului Flux care publica o informatie ampla cu amanunte si marturii ale martorilor acestui caz iesit din comun.

 

 
Inundatiile din ultimele 24 de ore au afectat opt judetePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :874
Monday, 09 August 2004
Inundatiile produse in ultimele 24 de ore, ca urmare a ploilor abundente au provocat pagube in opt judete.

Conform Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, in judetul Botosani, ca urmare a revarsarii Prutului si a ploilor torentiale, au fost inundate 12 hectare de terenuri agricole apartinand localitatilor Suharau, Hudesti, Darabani si Paltinis. De asemenea in Buzau, precipitatiile si revarsarea, de la finele saptamanii trecute, a paraului Barasca, au provocat inundarea a 28 de case si anexe gospodaresti, precum si a sase podete din localitatea Cislau. La Gorj, ploile, scurgerile de pe versanti si revarsarea paraului Cioiana au afectat 25 de anexe gospodaresti, 5,5 hectare de terenuri agricole si o punte din localitatile Ticleni si Hurezani. Nici in judetul Iasi situatia nu este mai buna. Astfel, ca urmare a precipitatiilor abundente ( 40 l/mp la Vanatori), din perioada 5-7 august, a scurgerilor de pe versanti si a revarsarii paraului Trestioara, au fost afectate 70 de hectare de teren agricol, patru case, 15 anexe gospodaresti, doua fantani. La Neamt, revarsarea paraurilor Potoci si Pangaracior au produs inundatii in orasul Bicaz si comuna Pangarati, respectiv 1,5 hectare de terenuri agricole, trei case, o anexa gospodareasca, un pod si aproape zece kilometri de drumuri comunale. Mai multe animale au murit inecate. In judetul Prahova, au fost afectate cinci diguri (pe o lungime de 150 de metri ), opt drumuri comunale ( pe 3,5 kilometri) si 13 punti, din localitatile Cerasu, Drajnuta si Valea Lespezii. In zonele amintite ca si in toate cele opt judete afectate a inceput evaluarea pagubelor si au fost luate masuri de evacuare a apei din gospodarii, refacere a podetelor sI de decolmatare a albiilor. Reprezentantii Comisiei locale de aparare impotriva dezastrelor din localitatea ieseana Ciurea au decis evacuarea locatarilor din doua case afectate. De asemenea, Grupul de pompieri militari din Gradistea-Valcea au intervenit in satul Turcesti pentru scoaterea apei din beciuri si fantani.

 
ANOFM ofera sapatamana aceasta peste 20.000 de locuri de muncaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :580
Monday, 09 August 2004
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) ofera, prin agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca si a municipiului Bucuresti, 22.215 locuri de munca vacante, in saptamana 9-15 august 2004.

Dintre acestea, 742 locuri de munca sunt destinate absolventilor institutiilor de invatamant. Situatia locurilor de munca vacante, disponibile in fiecare judet, este urmatoarea: Alba 198 locuri de munca, Arad 312, Arges 398, Bacau 290, Bihor 344, Bistrita-Nasaud 473, Botosani 180, Brasov 576, Braila 384, municipiul Bucuresti 2.262, Buzau 427, Caras-Severin 541, Calarasi 1.497, Cluj 2.642, Constanta 744, Covasna 125, Dambovita 239, Dolj 478, Galati 188, Giurgiu 214, Gorj 286, Harghita 393, Hunedoara 801, Ialomita 601, Iasi 421, Ilfov 461, Maramures 131, Mehedinti 146, Mures 819, Neamt 212, Olt 114, Prahova 269, Satu Mare 112, Salaj 536, Sibiu 1.054, Suceava 78, Teleorman 286, Timis 206, Tulcea 352, Vaslui 152, Valcea 2166 si Vrancea 107 locuri de munca vacante. La nivel national, pentru persoanele cu studii superioare, sunt oferite 932 locuri de munca. Cea mai bogata oferta este pentru ingineri, respectiv 328 locuri de munca (inginer mecanic 34, inginer constructii civile 74, proiectant inginer constructii 14, inginer electronist, transporturi, telecomunicatii 15, inginer instalatii pentru constructii 15, inginer de sistem in informatica 21 locuri de munca etc.), consilier in management 40, consilier economic 24, inspector de specialitate in administratia publica 16, programator 14, consilier in economie generala 21, consilier juridic 20, contabil sef 7, farmacist 6, translator 8 locuri de munca etc. Pentru studii medii si profesionale, ANOFM ofera 21.283 locuri de munca. Principalele ocupatii pentru care sunt oferite locuri de munca sunt: muncitori calificati in industria textila 5.151 locuri de munca (confectioner-asamblor articole din textile 1.877, operator confectioner industrial imbracaminte 1.377, croitor confectioner imbracaminte 828, confectioner tricotaje dupa comanda 164, croitor 277 locuri de munca etc.), zidar rosar-tencuitor 562, agent de paza 366, ambalator manual 133, vanzator 467, dulgher 392, tamplar universal 420 locuri de munca. De asemenea mai sunt oferite locuri de munca si pentru numeroase alte ocupatii, precum agent de asigurare 245, agent comercial 150, bucatar 113, contabil 77, agent de aisgurare, casier 71, barman 132, patiser 121 locuri de munca etc 

 

 
Eximbank a redus dobanzile pentru creditele acordate in lei exportatorilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :478
Monday, 09 August 2004
Rata imprumuturilor cu scadenta mai mica de doi ani pentru creditele in lei acordate exportatorilor a fost stabilita recent de Eximbank la 17,88%, fata de 18,99% in luna iulie.

Potrivit unui comunicat al bancii, pentru creditele cu scadenta mai mare de doi ani, rata dobanzii de baza este de 15,90%. Toate aceste dobanzi beneficiaza de bonificatii in proportie de 50 60%. De asemenea, a fost redusa si rata dobanzii de baza pentru creditele de investitii acordate in lei cu scadenta mai mica de doi ani, de la 19,99% la 18,88%. Imprumuturile cu o perioada de rambursare mai mare de doi ani au o dobanda de 17,9%. Pentru creditele de export, importuri de completare si finantari pe baza de creante comerciale acordate in dolari, rata dobanzii de baza este de 3,53%, iar pentru credite de investitii in capacitati de productie pentru export, acordate in dolari, de 4,03%. Rata dobanzii de baza la creditele de export pe termen scurt si finantari pe baza de creante comerciale acordate in euro este de 3,7%, in timp ce imprumuturile pentru investitii acordate in aceasta deviza au o dobanda de 3,97%.

 

 
Sistemul cadastral si cel al cartii funciare reunite sub o singura umbrela administrativaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :501
Monday, 09 August 2004
Recent a fost infiintata Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Este vorba de o noua structura guvernamentala care aduce impreuna sistemul cadastral cu cel al cartii funciare intr-o singura administratie. Conform unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor, noua structura guvernamentala functioneaza efectiv incepand de azi si  urmareste asigurarea unei operativitati maxime in identificarea si inregistrarea proprietatii, cu efort si cheltuieli minime din partea cetateanului. ANCPI se afla in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, fiind reprezentata in teritoriu prin oficiile de cadastru si publicitate imobiliara si Centrul National de Geodezie, Cartografie, Fotogrametrie si Teledetectie. Personalul existent va putea opta intre calitatea avuta anterior reorganizarii si cea de personal contractual, angajarea sa in cadrul ANCPI facandu-se dupa sustinerea unui test profesional. Salarizarea se va stabili pe criterii profesionale, existand chiar posibilitatea stimularii reale pentru cei care dovedesc eficienta in exercitarea atributiilor. Potrivit comunicatului, se vor lua masuri astfel incat cetatenii sa nu fie afectati de schimbarile din perioada de tranzitie. Astfel, mecanismul de transmitere a bunurilor materiale si a arhivelor birourilor de carte funciara, de la judecatorii la oficiile de cadastru si publicitate imobiliara se va derula fara intreruperea activitatii.

 
Smirnov nu vrea conflicte cu Republica MoldovaPDF Print E-mail
Tiraspol, Transnistria/Romanian Global News
Accesari :477
Monday, 09 August 2004
Presedintele autoproclamatei republici Transnistria, Igor Smirnov, a declarat ca in cazul unor eventuale conflicte cu Chisinaul, tara sa nu va fi  agresorul, desi liderul de la Tiraspol a tinut sa sublinieze ca cetatenii transnistreni sunt pregatiti sa raspunde unui atac lansat de puterea de la Chisinau.

Situatia in Transnistria a devenit tensionata odata cu decizita autoritatilor de la Tiraspol de a inchide scolile cu predare in limba romana din Transnistria. Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a aratat ca situatia scolilor cu grafie in limba latina a reprezentat un pretext pentru presedintele moldovean, Vladimir Voronin, de a impune sanctiuni, referindu-se la sanctiunile economice pe care Basarabia a decis sa le impuna Transnistriei. In replica la atitudinea Chisinaului, Tiraspolul a sistat furnizarea de energie electrica si de gaze catre Republica Moldova, si in acelasi timp a blocat caile ferate dintre cele doua tari, adancind astfel conflictul. Oficialii de la Tiraspol declara ca relatiile dintre Republica Separatista Transnistreana si autoritatile de la Chisinau, sunt atata de tensionate, incat in orice moment ar putea izbucni un conflict in zona. 

 
Basarabenii ii sprijina pe jurnalistii de la TeleradioPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romania Global News
Accesari :464
Monday, 09 August 2004
Jurnalistii care au pichetat ieri sediul postului Teleradio-Moldova au primit dumnica, 8 august, si sprijinul populatiei in demersul lor.

500 de oameni, printre care tineri, pensionari, politicieni, artisti si fosti combatanti ai razboiului din Transnistria s-au alaturat protestelor jurnalistilor demisi de la postul de televiziune moldovean. Incepand de acum doua saptamani, ziaristii moldoveni protesteaza fata de modul in care s-a efectuat procesul de transformare a Teleradio-Moldova in Institutie Publica Nationala a Audiovizualului. Grevistii sustin ca modul in care s-a realizat selectia personalului care urma sa ramana in echipa teleradio, a fost unul defectuos si lipsit de transparenta, care a dus la concedierea unora dintre cei mai pregatiti si experimentati jurnalisti ai companiei.  Dupa primele doua zile de proteste,  fortele de politie de la Chisinau au intervenit in forta in randul jurnalistilor care protestau pasnic in fata Teleradio Moldova, lovindu-i violent pe acestia si pe ceilalti partcipanti la manifestatie. Cei care partcipa acum, in continuare la demonstratiile din fata Casei Radio, cer autoritatilor de la Chisinau, dar mai ales presedintelui Voronin, sa se implice mai mult pentru a asigura libertatea presei in Basarabia. Protestul jurnalistilor si al locuitorilor din zona care li s-au alaturat, este strict supravegheat de fortele de ordine, aceleasi care i-au batut pe manifestanti cu cateva zile in urma.

 
La granita cu Transnistria, satele basarabene inca stau in intunericPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :470
Monday, 09 August 2004
Mai multe localitati aflate la granita dintre Republica Moldova si autoproclamata Republica Transnistria sufera in continuare in urma lipsei energiei electrice.

Autoritatile de la Tiraspol au oprit, incepand de saptamana  trecuta, alimentarea cu energie electrica si cu gaz a Basarabiei, ca urmare a adancirii conflictului dintre cele doua republici. Desi la Chisinau si la Tiraspol se vorbeste deja despre dezamorsarea conflictului, care mersese chiar pana la mobilizarea efectivelor armate dincolo de granita cu  Transnistria, peste 20.000 de oameni din satele moldovenesti continua sa nu aiba lumina, fiind nevoiti sa isi petreaca serile la lumina lumanarii. Decizia autoritatilor transnistrene de a sista alimentarea cu lumina a Basarabiei a produs grave pierderi economice mai multor fabrici, printre care si principalului producator de conserve de legume din zona, fabrica fiind nevoita sa arunce toata materia prima, care nu mai putea fi pastrata din cauza frigiderelor.  Si magazinele alimentare aui fost nevoite sa distruga toate produsele din carne pentru a evita apariţia unor toxinfecţii alimentare. Oamenii din regiunea de granita pot, cel putin, sa se bucure ca mai au paine, gratie armatei, care a trimis in zona un generator de energie de mare putere, care mentine astfel in stare de functionare brutaria din zona. Nu exista deocamdata vreun semn ca situatia s-ar putea remedia si ca oamenii se vor putea intoarce din nou la viata lor normala si la preocuparile lor zilnice.

 
S-a stins din viata Romeo Stana, editorul revistei Foaie din SUAPDF Print E-mail
Statele Unite/Romanian Global News
Accesari :426
Monday, 09 August 2004
La finele acestei saptamani a avut loc inmormantarea lui Romeo Stana, editorul revistei Foaie din SUA. Omul de presa care a fost Romeo Stana a incetat din viata miercuri, 5 august, in urma unui stop cardiac. Prietenii si colegii din Statele Unite si-au exprimat regretul ca, odata cu stingerea din viata a lui Romeo Stana, va disparea de la tribuna presei independente din America si o publicatie curajoasa, demna de un respect aparte. Prin intermediul revistei Foaie, publicatie cultural-politica, Romeo Stana a sustinut activ cultura romaneasca, lansand si sustinand oameni de cultura, jurnalisti si scriitori, nu numai din SUA ci si de pretutindeni.
 
Faimosul paparazzo roman la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :416
Monday, 09 August 2004
Celebrul film romanesc Celebrul paparazzo, in regia lui Nicolae Margineanu, va putea fi vizionat si de catre romanii de la Londra, marti, 10 august, la The Other Cinema.

Filmul a fost realizat in 1999 si ii are in distributie pe: Marcel Iures, in rolul principal, alaturi de Maria Ploaie, Gheorghe Dinica, Alexandru Repan, etc. Gary, un ziarist de scandal extrem de ambitios, trebuie sa faca fotografii compromitatoare al unui politician al opozitiei, suspectat ca intretine relatii intime cu o minora. Reporterul nostru se muta intr-un pod care ii partine lui Miss, o prostituata de peste 45 de ani, de unde poate urmari camera de hotel a deputatului. Timp de o luna, Gary este solutia problemelor prostituatei Miss, el platindu-i toate cheltuielile. Odata ce isi indeplineste misiunea, Gary pleaca, iar Miss se sinucide. Mai tarziu, faimosul paparazzo este arestat. Din filmografia aceluiasi autor mai amintim productiile Binecuvantata fii inchisoare, Priveste inainte cu manie, Undeva in Est, toate fiind realizate in perioada de dupa decembrie 1989, dar si celebrele filme antedecembriste Padureanca, Stefan Luchian sau Un bulgare de huma. Prezentarea filmului la Londra este realizata cu participarea Centrului Cultural Roman din Londra. 

 
Un sit-com romanesc despre integrarea in UE pentru tarani face furoriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :558
Monday, 09 August 2004
Un sitcom romanesc filmat intr-un bar de la tara a devenit faimos peste noapte un fel de Cheers rural invatandu-i pe fermieri despre codurile de bare, despre cum sa hacuiasca porciii cat mai uman si cum sa creasca animalele intr-un mod cat mai apropiat de Uniunea Europeana.In filmul The Winding Road to Europe, satenii merg in fiecare zi la pub-ul pura fictiune - La Europa, unde spun povesti despre cum le va schimba viata apropiata intrarea Romaniei  in UE. Intreaga presa internationala a preluat povestea despre sit-comul romanesc de la Associated Press, tratand-o ca pe un subiect de maxima importanta. Show-ul a obtinut o audienta foarte mare, deosebit de interesata de schimbarile pe care le are in fata. Personajele nostre rad de ele, spune Gabriel Girgiu, managerul de proiect al show-ului. Ei admit ca sunt needucati. Articolul semnat Alisson Mutler pentru Associated Press, vorbeste despre alaturarea Romaniei la Uniunea Europeana in cursul anului 2007, pecum si despre sondajele care arata ca mai bine de doi oameni din trei intrebati, declara ca sprijina intrarea Romaniei in UE. Singura problema, se mai arata in articol, este ca foarte putini dintre romani au adevarata reprezentare a ceea ce inseamna pregatirile pe care o natiune de 22 de milioane de oameni trebuie sa le faca pentru intrarea in structurile europene. Modul de prezentare al sit-com-ului este in episoade de 12-15 minute, realizate de catre biroul roman de integrare in Uniunea Europeana. Fiecare episod a costat 16,800 de dolari. Personajele show-ului au la baza ceea ce se considera a fi arhetipurile clasice ale Romaniei din mediul rural: scepticul, tineretul care jinduieste sa se mute la oras, prototipul mamei, antreprenorul, dar si betivul resemnat. Sit-com-ul, produs de postul public de televizune, se difuzeaza duminica dupa-amiaza, la ora la care de obicei taranii romani se aseaza in fata televizoarelor pentru a-si face siesta. Articolul Associated Press citeaza declaratia unui preot ortodox dintr-un sat transilvanean, care spune ca oamenii vorbesc tot timpul despre integrarea in Uniunea Europeana, dupa ce pleaca de la biserica. Foarte multi oameni din sat urmaresc filmul.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions