Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Jurnalistii si tipografii din Romania condamna abuzurile regimului comunist de la ChisinauPDF Print E-mail
Bucuresti,Romania / Romanian Global News
Accesari :469
Sunday, 08 August 2004

Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din Romania (FSJTR) a acuzat autoritatile din Republica Moldova de abuz si actiuni de violenta fara precedent indreptate impotriva jurnalistilor de la "Teleradio-Moldova" si a cerut conducerii Union Network International (centrala sindicala cu peste 15 milioane de membrii in 150 de tari) si Federatiei Internationale a Jurnalistilor sa analizeze aceasta situatie de criza si sa identifice solutiile necesare in vederea demararii de urgenta a pichetarilor in fata tuturor reprezentantelor diplomatice sau ambasadelor pe care Republica Moldova le are deschise in strainatate.

 Intr-un comunicat difuzat de FSJTR se arata ca singura "vina" a celor peste 100 jurnalisti-protestatari de la Chisinau este ca "au curajul sa traga un semnal de alarma fata de cenzura comunista si sa solicite demisia conducerii procomuniste a televiziunii si radioului de stat". "Violenta actiunilor de intimidare ale politistilor moldoveni, care au ajuns sa loveasca cu bastoanele jurnalistii, demonstreaza faptul ca autoritatilor basarabene le este frica de presa libera si de vocile care vor sa spuna adevarul", se arara in declaratia FSJTR.

Comitetul director al FSJTR a decis deplasarea conducerii Federatiei in perioada imediat urmatoare in centrele de criza identificate la Chisinau si Tiraspol pentru realizarea unor anchete proprii.

 
Astazi 8 august are loc un miting de protest impotriva ilegalitatilor regimului VoroninPDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia / Romanian Global News
Accesari :448
Sunday, 08 August 2004

Comitetul pentru apararea demnitatii umane si profesionale (CADUP) a anuntat vineri, 6 august, ca protestele vor continua si ca duminica, 8 august, incepand cu ora 11.00, va avea loc un nou miting de protest impotriva ilegalitatilor si faradelegilor de la Compania "Teleradio-Moldova", iinformeaza un comunicat de presa al CADUP.

Cu prilejul implinirii a 10 zile de la declansarea protestelor non-stop din fata Casei Radio, CADUP a condamnat atacul de duminica, 1 august, al fortelor de ordine asupra protestatarilor pasnici, in cadrul manifestatiei autorizate de Primaria Chisinau. "Politia a lovit fara mila in barbati, batrani, femei si copii, doi dintre acestia riscand a fi linsasi de fortele de

politie iesite de sub control si care nu reactionau la nici un strigat de disperare al manifestantilor", se arata comunicatul CADUP.

Mai mult, potrivit membrilor Comitetului, politia a jefuit protestatarii. "Un politist a smuls telefonul mobil al jurnalistei Corinei Fusu si,

fiind surprins cateva minute mai tarziu de deputatul PPCD Vlad Cubreacov, a aruncat jos telefonul si a fugit, iar protestatarul Alexandru Melnic a fost

jefuit, fiindu-i luat telefonul mobil si sustrasi bani".

CADUP reaminteste ca, desi au fost facute numeroase sesizari la Comisia de lichidare, la Consiliul de Observatori, la Comisia parlamentara pentru mass-media, la Guvern, la Procuratura Generala, la MAI, "pana in prezent nici una din autoritatile sesizate nu au dialogat cu protestatarii".

Totodata, Comitetul mentioneaza ca in perioada 27 iulie - 6 august, autoritatile nu numai ca nu au acceptat nici un dialog cu protestatarii, dar

au desfasurat o campanie de dezinformare a opiniei publice in ceea ce priveste situatia de la Compania "Teleradio-Moldova".

CADUP a solicitat dreptul la replica in legatura cu faptul ca institutiile mass media NIT, Moldova 1, Radio Moldova si "Moldpres" au difuzat o serie de stiri care nu corespund adevarului. "Nu corespunde adevarului informatia, precum ca stirile de la ora 19 00 din 27 iulie curent nu au fost difuzate din vina protestatarilor, or protestatarii nici nu se aflau pe teritoriul televiziunii, ci in Casa Radio, situata la aproximativ 500 metri de sediul televiziunii nationale, iar stirile nu au fost difuzate din ordinul administratiei Companiei de Stat "Telradio Moldova".

De asemenea, CADUP a infirmat stirea ca PPCD si liderul acestei formatiuni politice de opozitie, Iurie Rosca, ar fi preluat controlul asupra manifestatiilor de protest. "Nici PPCD si nici un alt partid politic, precum si nici o alta entitate, nu a preluat controlul si nici nu exercita influenta asupra CADUP si asupra manifestatiilor de protest. Protestele jurnalistilor sunt sustinute in egala masura de organizatii internationale, de societatea civila, de partide politice, de uniuni de creatie, de lideri de opinie si de simpli cetateni", se arata in comunicatul CADUP.

Comitetul a dezmintit informatia precum ca politia ar fi fost provocata de catre protestatari, care ar fi aruncat cu o sticla in politisti. "Dimpotriva, fortele de ordine au aparut brusc, ne-anuntat, din trei directii si fara nici o

somatie au tabarat asupra protestatarilor pasnici. Aceste fapte sunt probate de inregistrari video si audio".

CADUP a infirmat stirea ca numarul protestatarilor ar fi mai mic de

zece, precizand ca "numarul protestatarilor nu a fost niciodata mai mic de zece persoane, iar dupa mitingul de duminica, 1 august, numarul protestatarilor este in continua crestere".

Comitetul a declarat ca informatia, potrivit careia "jurnalistii protestatari ar fi extremisti", este "o calomnie si ofensa adusa jurnalistilor care lupta pentru respectarea legii, a Constitutiei si a statului de drept".

 
Guvernul roman acorda despagubiri romanilor basarabeni si bucovineniPDF Print E-mail
Bucuresti,Romania / Romanian Global News
Accesari :505
Sunday, 08 August 2004

Guvernul roman a aprobat joi normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii pentru cetatenii romani ale caror bunuri au ramas sechestrate sau retinute in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a aplicarii Tratatului de Pace din 10 februarie 1947.

Actul normativ prevede ca persoanele indreptatite sa beneficieze de masurile reparatorii sunt cetateni romani, deposedati din cauza parasirii fortate a Basarabiei, Bucovinei de Nord si a Tinutului Herta sau mostenitorii legali ai acestora, rude de pana la gradul al patrulea inclusiv.

 
Voronin a pierdut razboiul politic, considera Petru BogatuPDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia / Romanian Global News
Accesari :492
Sunday, 08 August 2004

"Voronin a plecat din tara nu in preajma unui virtual razboi armat, ci in urma unui real razboi politic pierdut.

El a fost obligat, astfel, si de rusi, si de occidentali sa se retraga cu coada intre picioare pentru a-si linge ranile in strainatate", sustine comentatorul Petru Bogatu, in opinia caruia, oricat de inconstient sau slab de inger ar fi Voronin, "el nu avea cum sa plece in strainatate de buna voie si nesilit de nimeni".

 

Bogatu avanseaza trei ipoteze privind plecarea lui Voronin la Karlovy Vary: s-a dus din tara sub presiunea SUA si a aliatilor lor, s-a retras la cererea Moscovei sau pierzand lamentabil confruntarea cu Smirnov, a plecat peste hotare pentru a urmari de departe cum regimul sau bate in retragere.

Mentionand ca primele doua ipoteze sunt extrem de discutabile, publicistul considera ca a treia versiune ar fi cea mai plauzibila. "Smirnov a castigat batalia cu Voronin, dovedind prin demonstratia de forta din ultimele saptamani ca Transnistria nu vrea si nici nu poate fi inghitita de Republica Moldova. Razboiul pe care a dorit sa-l dezlantuie Voronin s-a incheiat pentru el inainte de a incepe", scrie Petru Bogatu in editia de vineri a ziarului "Flux".

 
Muzica bisericeasca romaneasca in ItaliaPDF Print E-mail
Italia / Romanian Global News
Accesari :504
Sunday, 08 August 2004

Grupul coral ACORD, din Episcopia Ortodoxa a Caransebesului a incheiat zilele trecute un itinerar prin mai multe orase din Italia.

Programul, demarat la 22 iulie, a cuprins vizite in mai multe parohii si comunitati ortodoxe romanesti din Verona, Torino, Padova, Venetia, Ravenna, Roma, Vatican, etc. Corul Acord, compus din sapte preoti, l-a avut drept indrumator si ghid pe preotul Visarion Joanta, care a petrecut mai multi ani la studii in Padova si in alte centre universitare italiene. La Ancona, in localitatea Fano, de pe tarmul marii Adriatice, grupul coral a fost gazduit de o parohie romano-catolica, ce are stabilite legaturi de mai multa vreme, cu parohii ortodoxe din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe a Caransebesului. La biserica Sf. Parascheva din Torino, unde au fost primiti de pr. Gheorghe Vasilescu, la sfanta liturghie au participat cateva sute de romani, ramasi sa asculte apoi, concertul oferit de catre oaspeti. Corul romanesc de muzica bisericeasca a fost bine primit si de catre unele parohii romano-catolice, de manastiri ca cea de la Grottaferrata, din Roma, sau de la manastirea benedicitina de la Parglia (Padova). Vizita in Italia a cuprins si intalniri cu inalte fete bisericesti romano-catolice, buni cunoscatori ai realitatilor ortodoxe romanesti. Repertoriul grupului coral Acord, a fost alcatuit din piese corale romanesti bizantine, muzica bisericeasca si laica, dar si muzica populara romaneasca

 
Mesajul Consiliului Mondial RomanPDF Print E-mail
Atlanta, SUA / Romanian Global News
Accesari :653
Sunday, 08 August 2004

Mesajul Consiliului Mondial Roman adresat autoritatilor romane si participantilor la simpozionului "Romanii de pretutindeni" de la Mangalia

SOCIETATEA ROMANEASCA GLOBALA

  1. CONSIDERATII GENERALE

Exodul masiv si instrainarea unei mari parti a populatiei prin modificarile teritoriale impuse Romaniei si prin globalizare au condus la o mutatie fundamentala, de la concentrarea zonala la globalizarea natiunii romane. In aceste conditii putem vorbi de un nou concept, acela ca Romania nu mai este un simplu teritoriu administrativ, ci este un complex national alcatuit din teritoriul national pe care s-a format si dezvoltat poporul roman, populatia aferenta, precum si natiunea romana raspandita in afara acestui teritoriu.

 

Migratiile acestui secol al unor intregi grupuri bine conturate etnic si deschiderea cailor de informare fara frontiere, au creat premizele accelerarii procesului globalizarii, afectand pozitiv dezvoltarea economica a marilor puteri absorbante ale potentialului uman din tarile intarziate economic. Parte din valorile create de efortul comun al acestor grupuri in cadrul unor sisteme politice si economice propice dezvoltarii, pot fi redistribuite spre origini, cu prioritate spre tarile acelor grupuri care si-au conservat identitatea nationala. Un rol important in mentinerea acestei identitati il constituie intelepciunea regimurilor din tarile originare de a mentine legaturi statornice si de a sprijini comunitatile raspandite global (Israel, Ungaria, Polonia).

In Romania, guvernele post-comuniste au instaurat o relatie de tip metropola-colonie cu romanii de peste hotare, care inevitabil are un efect de instrainare, mai ales la generatiile tinere.

Fara integrarea sociala, culturala si politica a milioanelor de compatrioti de peste hotare, autoritatile romane rateaza utilizarea pentru natiune a acestui potential uman, economic, financiar, politic si diplomatic. Iar pentru integrare este nevoie in primul rand, de crearea cadrului legislativ si concomitent al celui organizatoric cu institutiile aferente.

  1. POTENTIALUL DIASPOREI

Conform unor statistici, mai mult sau mai putin exacte in lipsa unor instrumente corecte de evaluare, in afara granitelor traiesc in jur de 12 milioane de romani, adica 35% din populatia globala romaneasca.

Din aceasta populatie, generatia activa a emigratiei continua sa-si pastreze trainice legaturile spirituale cu tara si incearca sa mentina sentimentul identitatii nationale la cei nascuti pe alte meleaguri, pregatindu-i astfel sa devina extensia Romaniei peste hotare.

Aceste noi generatii educate si integrate complet in viata tarilor lor pot deveni elementele de suport ale Romaniei daca li se creeaza posibilitatea de a deveni participanti activi la viata publica a tarii. Este un suport cu atat mai pretios cu cat vine de la oameni complet integrati si influenti in tarile lor. Acestia constituie un rezervor de investitii si cunostinte, sursa a cresterii influentei romanesti pe plan international.

Crearea unui cadru legislativ si organizatoric apt sa-i integreze vietii publice romanesti si implicit sa-i tina conectati permanent cu mediul national romanesc pe cei nascuti si formati in alte medii nationale si culturale, va contracara tendinta naturala de atrofiere si pierdere a identitatii romanesti, si va contribui la utilizarea resursele lor umane, economico-financiare si politico-diplomatice.

  1. RELATIILE DIASPORA-AUTORITATI

Actuala politica a Bucurestiului, atat la nivel guvernamental cat si la nivel de partide politice, se caracterizeaza prin indiferenta si refuz al dialogului. Pe scurt putem sublinia:

 • Refuzarea contactelor si dialogului cu diaspora, cu exceptia perioadelor pre-electorale.

 • Ignorarea propunerilor si initiativelor venite din diaspora.

 • Mentinerea discriminarii cetatenilor romani pe baza de domiciliu

 • Lipsa de interes pentru mentinerea identitatii nationale a membrilor comunitatilor romanesti, altele decat cele din apropierea granitelor.

NOTA: Trebuie remarcat ca pericolul instrainarii creste proportional cu departarea fata de tara.

 • Lipsa unei conceptii moderne de lobby, acesta fiind limitat doar la un lobby bazat pe relatii personale temporare, in loc sa se realizeze un lobby permanent prin cresterea ponderii si influentei masei compacte a comunitatilor.

 • Lipsa unei strategii globale privind obtinerea statutului de grup etnic pentru romanii din diverse tari.

  1. PROPUNERI LEGISLATIVO-ORGANIZATORICE

   1. CADRUL LEGISLATIV

 1. Eliminarea din Art.16 (3) din Constitutie, a restrictiei participarii la viata publica a romanilor cu domiciliul in strainatate.

 2. Modificarea Legii Electorale 68/1992, pentru a permite reprezentarea parlamentara a diasporei:

 • Crearea Circumscriptiei Electorale 43 Diaspora, cuprinzand romanii din afara granitelor.

 • Numarul de senatori si deputati se va stabili proportional cu numarul cetatenilor romani (conform Actului de Identitate). Se va stabili distribuirea de mandate pe circumscriptie si norma de reprezentare.

 1. Se va modifica Art. 20 din Legea Electorala 68/1992, pentru a permite infiintarea centrelor de votare si pe langa Centrele Culturale si locasurile de cult.

 2. Eliberarea unui Act de Identitate Unic pentru toti cetatenii romani, indiferent de domiciliu. Prin aceasta propunere care dateaza din septembrie 2000, se va elimina discriminarea, se va crea instrumentul de evaluare corecta a numarului romanilor existenti in intreaga lume si va constitui baza pentru distribuirea buletinelor de vot, eliminandu-se actualele formule putin riguroase. Si alte tari au acte de identitate unice si la purtator pentru cetatenii lor.

 3. Eliberarea unui singur tip de pasaport indiferent de locul domiciliului.

   1. CADRUL ORGANIZATORIC

    1. CENTRELE ROMANESTI

 1. Justificare

  Influenta culturii si spiritualitatii romanesti este esentiala pentru pastrarea identitatii nationale la populatia de origine sau descendenta romaneasca, iar in acest sens experienta ne arata ca rolul principal trebuie sa-l joace Centrele Romanesti. In aceste locasuri sociale si culturale, viata comunitatilor se poate desfasura fara implicari confesionale, neutralitatea confesionala eliberand membrii comunitatilor de prejudecati.

  Centrele Romanesti pot deveni vitrinele de prezentare a valorilor nationale si implicit devin puternice centre de lobby pentru Romania.

 2. Organizare

In cadrul Centrelor Romanesti isi pot gasi locul Centrul Cultural, sediile organizatiilor comunitare, birourile Ministerului Romanilor de Pretutindeni, consulatele generale si onorifice, sedii ale firmelor romanesti, mici complexe comerciale romanesti si poate un element esential il vor constitui sectii universitare de predare a culturii umaniste romanesti.

Administrarea si conducerea acestor complexe trebuie sa apartina exclusiv comunitatilor, ca o conditie sine-qua-non pentru ferirea lor de influente si presiuni politice cu evidente urmari de dezbinare.

Pentru protejarea de elementele poluante ale subculturii, va fi necesar sprijinul permanent al statului roman pentru promovarea unei arte autentice nationale.

    1. MINISTERUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI

 1. Justificare

  In conditiile cresterii dramatice a populatiei romanesti de peste hotare, Ministerul de Externe avand ca rol reprezentarea intereselor Romaniei in relatiile internationale, este astazi depasit de problemele diasporei. Prin degrevarea de atributii anexe legate de relatiile cu romanii din afara, intreaga capacitate a Ministerului de Externe va putea fi concentrata pe obiectivul principal al integrarii euro-atlantice si pentru stabilirea unei strategii necesare aplanarii actualelor relatii incordate cu vecinii imediati.

 2. Atributii

 • Pastrarea identitatii nationale, a spiritualitatii si culturii romanesti.

 • Monitorizarea situatiei romanilor din teritoriile limitrofe Romaniei.

 • Asigurarea legaturilor normale intre romanii de peste hotare si autoritatile romane.

 • Rezolvarea efectiva a problemelor romanilor de peste hotare prin departamente specializate.

 • Eliberarea de documente oficiale

 1. Organizare

  Datorita conjuncturii politico-istorice, exista doua modalitati diferite de abordare a societatii romanesti de peste hotare: pentru romanii din tarile limitrofe Romaniei si pentru cei din asa zisa diaspora. Exista numeroase departamente, in cadrul ministerelor, presedintiei, parlamentului, cabinetului primului ministru care ar trebui sa gireze problemele compatriotilor de peste hotare.

  Ministerul Romanilor de Pretutindeni poate ingloba aceste departamente ineficiente si poate prelua activitatile nespecifice muncii diplomatice desfasurate de consulatele Ministerului de Externe. Numirea in conducerea acestui minister a unor persoane fara coloratura politica si/sau personalitati ale romanilor de peste hotare care sa intruneasca asentimentul majoritatii fortelor politice romanesti, va asigura stabilitatea, autoritatea si increderea diasporei in noul organism guvernamental.

 2. Costuri

Desi aparent infiintarea unui nou organism guvernamental implica costuri suplimentare, din cele ce urmeaza se va observa ca de fapt cheltuielile Ministerului de Externe se vor reduce dramatic in timp ce relatiile cu diaspora se imbunatatesc contribuind la crearea unui lobby eficient.

 • Problema spinoasa a chiriilor costisitoare pentru diverse misiuni romanesti peste hotare se poate rezolva prin plasarea acestor agentii in incintele Centrelor Romanesti.

 • Spatiul sau cladirile pentru realizarea acestor centre se poate obtine prin schimburi de proprietati intre state. Avantajul este dublu, deoarece afara de existenta proprietatilor romanesti peste hotare, spatiile obtinute in Romania de diverse alte state, vor contribui la intersul pentru valorificarea superioara a acestora, practic la investitii straine in Romania.

 • Serviciile pentru romanii de peste hotare pot fi asigurate de cetatenii romani locuind in strainatate (vezi Ambasada Americana care prefera sa plateasca localnici, din considerente de economie). In acest fel se reduc cheltuielile de ordinul miilor de dolari/luna pentru functionari cu rang diplomatic, trimisi din tara (salariu, diurna, sporuri pentru membrii familiei, chirie in locuinte cu regim special diplomatic, transport international ).

  1. MONITORIZAREA DISCRIMINARII ROMANILOR

   Pe masura ce se profileaza tendinta spre o societate deschisa, globala se accentueaza si reactiile xenofobe atat impotriva imigrantilor cat si asupra unor grupuri etnice nationale. Putem vedea o recrudescenta a actiunilor antiromanesti in tarile limitrofe Romaniei, dar si in alte tari Europene pe masura ce se apropie momentul integrarii in UE.

   Tocmai de aceea, rolul societatii civile este de a veghea si actiona prin mijloace legale impotriva discriminarilor la care este supusa populatia romaneasca de peste hotare.

   Ca un instrument al societatii civile, capabil sa realizeze aceasta protectie este utila crearea unui Comitet de Monitorizare si Actiune Impotriva Discriminarii Romanilor alcatuit din personalitati din domeniul juridic, istoric, specialisti in drept international, actvisti pe taramul civic.

   Comitetul va demasca documentele si declaratiile cu caracter denigrator, actiunilor intreprinse de persoane, asociatii, organizatii sau organisme guvernamentale si/sau internationale avand ca obiect discriminarea persoanelor de origine sau descendenta romana.

   Formele de actiune vor cuprinde scrisori adresate ONU si altor organisme internationale pentru respectarea drepturilor omului, liste publice de asociatii, organizatii si organisme guvernamentale sau internationale care promoveaza actiuni discriminatorii (vezi actiunile antiromanesti din Ucraina si a autoritatilor comuniste de la Chisinau), boicotarea acestora, procese si alte actiuni legale.

  2. ZIUA IDENTITATII NATIONALE

Considerand ca romanii de pe celalalt mal al Prutului si-au regasit identitatea nationala, proclamand Unirea cu tara la 27 Martie 1918, prin acest act epocal dand semnalul Reintregirii, am propus ca ziua de 27 Martie sa devina sarbatoare ntionala si sa fie sarbatorita ca Ziua IDENTITATII Nationale,

Este de neinteles reticenta autoritatilor fata de restituirea momentelor capitale ale Istoriei romanilor, prin deloc patriotica justificarea ca o atitudine nationala ar putea supara diferite cancelarii europene. Aceste ezitari dau curaj autoritatilor de la Chisinau pentru a-si intensifica politica agresiva anti-romaneasca.

 
Romani de pretutindeni, la MangaliaPDF Print E-mail
Mangalia, Romania / Romanian Global News
Accesari :631
Sunday, 08 August 2004

Simpozionul international "Romanii de pretutindeni" aflat anul acesta la a doua editie a debutat ieri cu o scurta prezentare a realizarilor din ultimul an a Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, in timpul careia premierul roman si-a facut aparitia, asteptata de altfel, iar discutiile reale cu participantii au inceput odata cu finalizarea de catre domnia sa a prezentarii realizarilor ultimului an, mai precis de la ultima intalnire de anul trecut cu romanii de pretutindeni veniti la actiunea guvernamentala de la Mangalia si pana la editia din acest an.

In cuvantul sau, premierul a evidentiat necesitatea adoptarii viitoarei legi pentru sprijinirea romanilor de pretutindeni aducand in atentia participantilor faptul ca varianta pe care Titus Corlatean, seful DRP o va prezenta participantilor, este si forma in care ea va ajunge cat de curand, mai exact la 1 septembrie a.c., in discutia Parlamentului roman. Aceasta lege a primit deja certificatul de euroconformitate, in varianta actuala, de la Comisia de la Venetia si din partea OSCE si premierul a tinut sa evidentieze faptul ca opozitia a dorit sa prezinte o lege concurentiala in pofida consultarilor cu puterea actuala. De asemenea dl. Adrian Nastase a insistat pe introducerea, pentru alegerile viitoare, a votului electronic in acele comunitati romanesti care vor solicita respectiva procedura si mai ales in acele comunitati aflate la mari distante de consulatele romanesti: "este o mare diferenta intre numarul de romani declarat in SUA, de exemplu, si cei 5000 de romani care voteaza de fiecare data". Referitor la amplasarea consulatelor romanesti dar si la problemele existente, premierul a audiat interventia reprezentantului romanilor din Serbia, Dimitrie Craciunovici care a subliniat necesitatea deschiderii unui consulat romanesc la Bor sau la Zajecear pentru a facilita obtinerea vizelor dar si pentru rezolvarea altor servicii consulare, necesare celor aproximativ 400 000 de romani din Valea Timocului. Reprezentantii romanilor din Spania, Franta, Italia, Ucraina si Germania, dar nu numai, au evidentiat fie faptul ca in cadrul consulatelor serviciile oferite lasa de dorit, fie ca taxele percepute duc la eludarea unor situatii de normalitate si anume renuntarea la casatorie intre cetateni romani si promovarea concubinajului, nesanatos si din puct de vedere social si uman, asa cum a subliniat PS Iosif, arhiepiscopul Mitropoliei din Vestul si Sudul Europei. S-a cerut de asemenea, chiar daca doar din partea catorva participanti, o diplomatie mai combativa cand vine vorba de apararea drepturilor romanilor. In incheierea primei parti si dupa plecare premierului Adrian Nastase, organizatorii au dat citire mesajului presedintelui Ion Iliescu.

Dupa amiaza zilei a dat prilejul participantilor sa audieze o scurta prezentare a viitoarei legi pentru sprijinirea romanilor de pretutindeni, prezentare ce a dat prilejul la dezbateri pe alocuri ingaduitoare pentru scaparile pe care aceasta le-ar contine, pe alocuri presarata cu dispute aprinse. Astfel reprezentantul Consiliului Mondial Roman din Atlanta, SUA, a fost singurul care a comentat public faptul ca nu au fost consultate mai multe asociatii romanesti din Occident, moment ce a starnit nemultumirea domnului Dinu Savoiu din Franta care a remarcat intr-o alocutiune extrem de precipitata faptul ca respectiva asociatie nu ii reprezinta pe romanii din Europa care asteapta demult aceasta lege si o saluta pe cea aparuta chiar si asa, neconsultata, pentru ca este o lege necesara si perfectibila ca orice lege din Romania sau din Occident. Astfel s-a creat un scurt moment de discordie intre participanti, unii incercand sa se situeze pe o latura iar majoritatea sa se situeze in pozitia de acceptabilitate a imperfectiunilor prezentate, cu o oarecare teama de a nu deranja organizatorii. De altfel TVR international a avut un moment de glorie pentru imaginea sa, intrucat majoritatea participantilor au recunoscut utilitatea acestui post de televiziune public, au apostrofat faptul ca acesta a fost exclus de pe retelele de cablu din Romania si au cerut chiar premierului sa intervina pentru recunoasterea lui ca post de televiziune de interes national.

In finalul zilei TVRi a premiat pe cei mai fideli colaboratori sau persoane care au ajutat real la extinderea retelei de distributie a emisiunilor ori care s-au remarcat prin activitatea lor. Ziaristei Cristina Lincu din Spania, pentru cele mai bune materiale trimise in calitate de corespondenta si domnului Stefan Milovici din SUA, pentru aportul la transmisia in direct a emisiunii "Ziua Romaniei pe Brodway" le-a fost decernata diploma de excelenta. Au mai fost premiati dl. Theodor Ban din Olanda, pentru capacitatea de mobilizare a disporei pentru promovarea imaginii Romaniei in lume, dnei. Liliana Saxone Horodi si dlui. Mirel Horodi, pentru talent si pasiune pentru sustinerea TVRi in Israel si in fine, dlui. Doru Novacovici din Franta, pentru apararea drepturilor romanilor de pretutindeni.

In finalul primei zile de lucrari, cativa participanti au fost prezenti la intalnirea cu Mircea Martin si cu Horia Roman Patapievici care au conferentiat pe tema "Romania si Europa. Identitati si diferente".

Ziua de 8 august va debuta cu sectiunea de lucru "Romania Simply surprising" in organizarea Autoritatii Nationale pentru Turism, urmata de sectiunea organizata de Ministerul Culturii si Cultelor si Institutul Cultural Roman pe tema "Politici de promovare a culturii romanesti in strainatate". Cea de-a doua zi se va incheia cu "Seara romanilor" o editie speciala in organizarea TVRinternational, care va prilejui invitatilor intalnirea cu cele cateva vedete ale postului, emisiune ce va fi transmisa in direct pentru romanii din toate colturile lumii si cei din Romania care mai receptioneaza programele TVRi, transmite corespondentul Romanian Global News din Mangalia.

 
Dragostea din Tei in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :454
Sunday, 08 August 2004

Trupa de pop Haiducii va sustine duminica, 8 august, un super concert la the Docks, in Toronto. Din repertoriul trupei nu va lipsi bine-cunoscuta melodie Dragostea din tei".

Concertul are loc in cadrul evenimentului "Summer Rush 2004", organizat de postul de radio din Toronto Z103.5 si intruneste artisti care au ajuns in topurile muzicale canadiene din aceasta vara. Haiducii au fost number one in Top Z103.5.

 
Procesiune la Manastirea ortodoxa din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :911
Sunday, 08 August 2004

La Manastirea ortodoxa a Tuturor Sfintilor din Canada va fi expusa, duminica, 8 august, icoana facatoare de minuni a lui Theotokos, Bucuria Canadei, precum si alte icoane si relicve sfinte.

Cu aceeasi ocazie va fi organizata si o procesiune, care va fi tinuta in jurul manastirii. De asemenea, organizatorii vor servi o masa cu bucate special pregatite pentru toti credinciosii prezenti. Traditia manastirii spune ca toti credinciosii trebuie sa aduca flori pentru a le scutura peste icoana sfanta.

 
Centrul Cultural Informativ al Romanilor de la BrestovatPDF Print E-mail
Bor, Serbia si Muntenegru / Romanian Global News
Accesari :685
Sunday, 08 August 2004

Centrul Cultural-Informativ al Romanilor este o asociatie apolitica, neguvernamentala non-profit, a cetatenilor de pe teritoriul comunei Bor.

Obiectivele asociatiei, conform articolului 2 al statutului asociatiei sunt culegerea si prelucrarea literaturii stiintifice, culturale, didactice si istorice, la fel ca si publicarea si prezentarea mostenirii romane in forma scrisa, dar si pe suport video, audio si alte alte mijloace moderne de comunicare. Statutul Centrului Cultural mai prevede, ca una dintre directiile principale de actiune ale organizatiei, pastrarea traditiei si culturii romanilor, imbunatatirea conditiilor de trai ale acestora, ca si reducerea problemelor sociale. In calitatea sa de organizatie reprezentativa a romanilor din Bor, Centrul organizeaza, fie singur, fie in asociere cu alte organizatii, conferinte de specialitate, consfatuiri, seminarii, precum si alte forme de educatie stiintifica in acest domeniu, incurajeaza scolarizarea si educatia romanilor, si continuarea emanciparii si integrarii lor in toate sferele vietii culturale si publice. Centrul Cultural Informativ al Romanilor de la Brestovat isi propune colaborarea cu toate ascociatiile romane din Serbia si de peste hotare, in vederea atingerii principalelor sale obiective. Sediul organizatiei este la Brestovat, iar adresa de contact este vkic@ptt.yu.

 
Romanii din Batania in excursie in RomaniaPDF Print E-mail
Batania, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :382
Sunday, 08 August 2004

Autoguvernarea Romaneasca din Batania, Clubul romanesc si Biserica Ortodoxa Romana din acest oras organizeaza in perioada 1014 august o excursie in Romania, in zona Sovata, Tusnad, Corund.

La excursie vor lua parte membrii clubului romanesc din Batania, care vor vizita si manastirile ortodoxe de pe traseul pe care-l vor parcurge.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions