Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Incep lucrarile simpozionului internatioanl Romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Mangalia, Romania/ Romanian Global News
Accesari :471
Saturday, 07 August 2004

In organizarea Televiziunii Romane si anume a postului Romania International, a Primariei Municipiului Mangalia si a Asociatiei Pro Familia, incep de astazi 7 august, lucrarile celei de-a doua editii a Simpozionului International Romanii de pretutindeni, transmite corespondentul Romanian Global News din Mangalia.

Incadrat in programul TVRi de promovare a turismului romanesc acest simpozion a debutat anul trecut sub sloganul Hai acasa!, program initiat impreuna cu Ministerul Turismului. Editia din acest an este organizata in colaborare cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni al Guvernului Romaniei, Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Culturii si Cultelor, fiind invitati reprezentanti ai unor asociatii romanesti din Occident si din jurul Romaniei cu care aceste ministere colaboreaza.

Programul manifestarilor de azi include si o sectiune de lucru pe viitoarea Lege privind sprijinirea romanilor din afara granitelor elaborata de DRP si MAE, o conferinta pe tema Romania si Europa. Identitati si diferente si o seara romaneasca oferita de gazda evenimentului, Primaria Municipiului Mangalia.

Vom reveni cu amanunte.

 
Opozitia democratica de la Chisinau cere extradarea lui SmirnovPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :489
Saturday, 07 August 2004

Patru deputati din Opozitia parlamentara, Vlad Cubreacov, Valentin Chilat, Valeriu Cosarciuc si Iurie Bolboceanu, au inaintat vineri, 6 august, o interpelare prin care solicita procurorului general Valeriu Balaban intentarea unor dosare penale impotriva cetateanului  rus Igor Smirnov si a altor persoane vinovate de comiterea mai multor infractiuni si darea lor in cautare prin intermediul "Interpol".

Deputatii respectivi au constatat ca, in pofida multiplelor declaratii publice si oficiale ale autoritatilor privind situatia din stanga Nistrului, organele procuraturii s-au eschivat de la onorarea obligatiilor legale, consfintite in Constitutie, Codul de procedura penala si Legea despre Procuratura. Autorii interpelarii considera ca "actiunile asa-zisei administratii din stanga Nistrului cad sub incidenta Codului penal". "Astfel, prin inchiderea scolilor cu predare in limba romana a fost savarsita infractiunea prevazuta de art. 176 din Codul penal (incalcarea egalitatii in drepturi a cetatenilor); prin instalarea blocurilor de beton pe calea ferata - infractiunea prevazuta de art. 271 din Codul penal (blocarea intentionata a arterelor de transport); prin organizarea asa-ziselor forte armate in stanga Nistrului - infractiunea prevazuta de art. 282 din Codul penal (organizarea unei formatiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea); prin organizarea unei administratii neconstitutionale - infractiunea prevazuta de art. 339 din Codul penal (uzurparea puterii de stat). In pofida faptului ca ultimele doua infractiuni au fost savarsite cu mai multi ani in urma, acestea nu cunosc termene de prescriptie, deoarece au un caracter continuu, iar persoanele vinovate de comiterea lor sunt pasibile a fi trase la raspundere penala si in prezent", se arata in interpelarea deputatilor din Opozitia parlamentara. 

"Avand in vedere faptul ca locul aflarii criminalilor este cunoscut (teritoriile ocupate ale Republicii Moldova din estul tarii), ele aflandu-se sub controlul direct al Federatiei Ruse (vezi Hotararea CEDO in dosarul Ilascu si altii impotriva Federatiei Ruse si a Republicii Moldova), consideram ca organele procuraturii ar trebui sa intreprinda urmatoarele masuri:

- in cazul in care persoanele respective sunt cetateni ai Republicii Moldova, este necesar sa se ceara de la Federatia Rusa extradarea lor catre autoritatile constitutionale ale Republicii Moldova, pentru a fi trase la raspundere penala. Extradarea urmeaza a fi ceruta fie in baza Conventiei CSI privind asistenta juridica si raporturile juridice in materie civila familiala si penala, fie in baza Tratatului dintre Republica Moldova si Federatia Rusa cu privire la asistenta juridica si raporturile juridice in materie civila, familiala si penala, fie in baza Conventiei europene cu privire la extradare;

- in cazul in care persoanele respective sunt cetateni ai Federatiei Ruse, este necesar ca procedura penala sa fie transmisa autoritatilor Federatiei Ruse pentru anchetarea crimelor comise si tragerea lor la raspundere penala. Transmiterea procedurii urmeaza a fi efectuata fie in baza Conventiei CSI privind asistenta juridica si raporturile juridice in materie civila, familiala si penala, fie in baza Tratatului dintre Republica Moldova si Federatia Rusa cu privire la asistenta juridica si raporturile juridice in materie civila, familiala si penala".

Deputatii Cubreacov, Chilat, Cosarciuc si Bolboceanu cer, in termenul prescris legal, un raspuns oficial si public.

 
Un cort simbol din tricoloruri in fata la Teleradio MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :458
Saturday, 07 August 2004

"Jurnalistii care au sustinut concursul de angajare, dar nu vor depune cereri de concediere si de angajare pana luni, 9 august, vor ramane fara functiile detinute, pentru ca acestea vor fi expuse din nou la concurs", a declarat vineri unul din jurnalistii-protestatari de la Compania "Teleradio-Moldova" Corina Fusu.

Solicitat sa comenteze aceasta stare de lucruri, directorul postului national de radio Sergiu Batog a spus ca afirmatiile jurnalistilor nu corespuns adevarului, refuzand sa ofere detalii. Pe de alta parte, presedintele Companiei "Teleradio-Moldova" Ilie Telescu intentioneaza sa emita un ordin, prin care cei 19 jurnalisti suspendati temporar din functii sa fie concediati.

Potrivit juristului Comitetului Helsinki, Dorin Chirtoaca, "conducerea Companiei "Teleradio-Moldova" a desfasurat in mod precipitat toate procesele pentru care erau necesare cateva luni. "A infiintat foarte repede Compania publica, a obtinut licenta, a semnat contracte cu angajatii. Faptul ca angajatii Companiei sunt obligati sa depuna cereri de concediere contravine Codului Muncii, care prevede un preaviz de concediere", a spus el. Vineri, jurnalistii-protestatari au reusit sa instaleze in fata Casei Radio un cort-simbol din doua tricoloruri. Acest lucru a fost posibil dupa "negocieri indelungate" cu politistii, care deocamdata nu intervin in forta pentru a sechestra cortul.
 
Un emisar special al Rusiei vine la Chisinau si TiraspolPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :470
Saturday, 07 August 2004

"Reprezentantul Rusiei Igor Savolski urmeaza sa viziteze Tiraspolul si Chisinaul pentru a contribui la solutionarea civilizata a problemei scolilor, la deblocarea procesului de negocieri si la anularea sanctiunilor reciproce", a declarat vineri presei moscovite responsabilul din cadrul MAE rus Boris Malahov.    

 Potrivit lui, sunt preconizate si intalniri cu reprezentantii Ucrainei si ai OSCE.

Malahov a spus ca "inca de la inceputul noii confruntari, cu elemente de blocada economica, dintre Chisinau si Tiraspol, MAE rus a recomandat cu insistenta abtinerea de la actiuni pripite si rezolvarea litigiilor la masa de negocieri".

De asemenea, el a amintit ca recent, Rusia a propus desfasurarea unei intrevederi, in regim de urgenta, intre reprezentantii Chisinaului si ai Tiraspolului in prezenta mediatorilor in vederea elaborarii unei solutii de iesire din impas.

 
Kievul dezminte ajutorul acordat regiunii transnistrenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :477
Saturday, 07 August 2004

Ministrul adjunct de Externe Sergiu Stati a avut joi, 5 august, o intrevedere cu ambasadorul Ucrainei in Republica Moldova Petro Cialai, subiectul discutiilor fiind problema Transnistriei si caile de solutionare ale acesteia.

Surse confidentiale din cadrul Guvernului de la Chisinau au precizat ca in cadrul acestei intrevederi, Cialai a dezmintit informatia raspandita de agentia "Olvia-pres", din Tiraspol, potrivit careia "in pofida sanctiunilor economice aplicate de Chisinau fata de agentii transnistreni, autoritatile ucrainene au mers in intampinare si au permis trecerea marfurilor si transporturilor din Transnistria pe teritoriul Ucrainei fara nici o limita".

Cialai a calificat aceasta informatie drept "falsa", declarand ca "Kievul nu a dat nici o dispozitie in acest sens".

 
Festival romanesc la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :486
Saturday, 07 August 2004

Sambata, 7 august, va avea loc la Londra unul dintre cele mai semnificative evenimente pentru comunitatea romaneasca din Marea Britanie.

Festivalul romanesc din cadrul The Coin Street Festival, se va desfasura in colaborare cu Centrul Cultural Roman si Fundatia Ratiu si se va intinde in Bernie Spain Gardens, pe malul sudic al Tamisei. In fiecare an Coin Street Festival gazduieste evenimente de celebrare a implicarii si importantei contributiei diverselor comunitati care traiesc in Marea Britanie. Din partea Romaniei vor sustine concerte la editia din acest an, Nightlosers, Ovidiu Lipan Tandarica si Fanfara Zece Prajini, dar si Dana Codorean Berciu, impreuna cu Mukka Band. Celebra formatie romana de blues, Nightlosers, se va afla pentru prima oara la Londra, unde va sustine un conecert live, in cadrul festivalului care va incepe de la orele 14.00 si va dura pana la 18.00. Muzica plina de suprize si de sunete originale a celor de la Nightlosers, un amestec de blues, folk si jazz, se va impleti in cadrul aceluiasi spectacol cu reprezentatiile originale ale tobosarului roman Ovidiu Lipan Tandarica, cu acordurile Fanfarei Zece Prajini, si cu suportul vocal macedonean. Seara romaneasca de la Coin Street Festival va fi marcata si de concertul sustinut de Dana Codorean Berciu, alatuiri de Mukka Band, o alaturare de nume, dar si de talent devenita deja o traditie pentru serile romanesti de la Londra.

 
Muzica bisericeasca romaneasca in ItaliaPDF Print E-mail
Italia / Romanian Global News
Accesari :1008
Saturday, 07 August 2004

Grupul coral ACORD, din Episcopia Ortodoxa a Caransebesului a incheiat zilele trecute un itinerar prin mai multe orase din Italia.

Programul, demarat la 22 iulie, a cuprins vizite in mai multe parohii si comunitati ortodoxe romanesti din Verona, Torino, Padova, Venetia, Ravenna, Roma, Vatican, etc. Corul Acord, compus din sapte preoti, l-a avut drept indrumator si ghid pe preotul Visarion Joanta, care a petrecut mai multi ani la studii in Padova si in alte centre universitare italiene. La Ancona, in localitatea Fano, de pe tarmul marii Adriatice, grupul coral a fost gazduit de o parohie romano-catolica, ce are stabilite legaturi de mai multa vreme, cu parohii ortodoxe din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe a Caransebesului. La biserica Sf. Parascheva din Torino, unde au fost primiti de pr. Gheorghe Vasilescu, la sfanta liturghie au participat cateva sute de romani, ramasi sa asculte apoi, concertul oferit de catre oaspeti. Corul romanesc de muzica bisericeasca a fost bine primit si de catre unele parohii romano-catolice, de manastiri ca cea de la Grottaferrata, din Roma, sau de la manastirea benedicitina de la Parglia (Padova). Vizita in Italia a cuprins si intalniri cu inalte fete bisericesti romano-catolice, buni cunoscatori ai realitatilor ortodoxe romanesti. Repertoriul grupului coral Acord, a fost alcatuit din piese corale romanesti bizantine, muzica bisericeasca si laica, dar si muzica populara romaneasca

 
Comunitatea Romanilor din Serbia si MuntenegruPDF Print E-mail
Serbia si Muntenegru / Romanian Global News
Accesari :640
Saturday, 07 August 2004

Scopul principal al Comunitatii Romanilor din Serbia Muntenegru, al carei presedinte este Ion Cizmas, este afirmarea si consolidarea identitatii nationale, precum si promovarea valorilor spirituale romanesti prin intensificarea actiunilor cultural-stiintifice si realizarea de contacte cu personalitati, asociatii sau organizatii de profil din patria mama.

De asemenea, incercarea de a solutiona problemele cu care se confrunta romanii din Serbia si Muntenegru, prin dialoguri deschise cu autoritatile locale sau centrale este o alta directie importanta pe care se concentreaza activitatea Comunitatii. In fiecare intalnire cu reprezentantii autoritatilor, sunt reiterate principiile si valorile culturale pentru care militeaza romanii din Voivodina, in calitate de cetateni loiali ai statului in care traiesc. Probleme spinoase legate de dificultatile intampinate de catre romanii din Voivodina, de pilda in procesul de invatamant (inchiderea unora dintre scolile in limba romana pentru clasele V-VIII, la fel ca si lipsa inspectorilor scolari), sau in asigurarea mijloacelor necesare organizarii unor actiuni cu caracter cultural-artistic, sunt subiecte abordate permanent de catre Comunitatea Romanilor din Serbia si Muntenegru. Comunitatea a fost infiintata la 24 noiembrie 1990, avand drept membri fondatori majoritatea intelectualilor si militantilor in plan cultural dintre romanii din Voivodina. Treptat reprezentantii intelectualitatii care a pus bazele Comunitatii au fost siliti, din varii motive, ce tin fie de presiunile autoritatilor, fie de rivalitatile si orgoliile personale sau interesele de grup, sa se indeparteze de organizatia-mama. Cu toate acestea ei au continuat sa desfasoare o activitate in sprijinul acelorasi idei si principii promovate anterior, actionand paralel cu reprezentantii Comunitatii Romanilor din Serbia si Muntenegru. Comunitatea editeaza, cu sprijinul statului roman, publicatia "Cuvant Romanesc", cu suplimente in mai multe localitati cu populatie romaneasca. Totodata si tot in sprijinul unitatii dintre romanii din comunitate, se organizeaza in fiecare an Festivalul fanfarelor din Banat, Festivalul "Colindele Neamului", Festivalul Copiilor, dar si multe alte manifestari cultural-artistice, comemorative si religioase. Sediul Comunitatii este la Varset, iar adresele de contact sunt criyu@hemo.net si gaspar@hemo.net.

 
Mircea Baniciu in concert pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :491
Saturday, 07 August 2004

Cunoscutul cantaret roman de folk, Mircea Baniciu, va sustine sambata, 7 august un amplu concert la restaurantul romanesc din Londra, Britannia.

Concertul se va desfasura cu incepere de la orele 19.30, iar pretul unui bilet va fi de 15 lire sterline de persoana. Admiterea in incinta restaurantului in care se va desfasura concertul va fi permisa numai in baza unei rezervari prealabile. Restaurantul Britannia se afla pe strada Sebastopol nr.2, in Edmonton, Londra

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions