Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Militari romani, din nou in bataia focului in IrakPDF Print E-mail
Nassiriah, Irak/Romanian Global News
Accesari :455
Friday, 06 August 2004
Militarii romani care se afla in Irak au avut parte din nou de atacuri indreptate asupra lor de bande de rebeli.

Conform relatarilor de la fata locului ale militarilor romani, pe cat se pare, o patrula romaneasca  a fost atacata, joi noaptea, cu focuri de pistol mitraliera si aruncatoare de grenade AG7. In urma incidentului, din fericire, nu s-au inregistrat morti sau raniti. Potrivit purtatorului de cuvant al MApN, locotenent-colonel Gelaledin Nezir, ambuscada s-a produs pe comunicatia An Nassiriah - Suq Ash Shuyuk, unde o patrula italiana a fost atacata de rebelii irakieni. Italienii au cerut sprijinul militarilor romani pentru a asigura securitatea soselei respective. O patrula romaneasca de 60 de militari imbarcati pe opt TAB si transportoare de cercetare s-a deplasat la locul incidentului si a fost atacata la randul sau. Infanteristii romani au tras cateva cartuse de iluminare, dupa care au ripostat cu focuri in directia din care s-a tras, iar atacatorii au disparut. Patrula si-a continuat misiunea si s-a intors dimineata in formula completa si nevatamata in tabara. Politia militara romaneasca a actionat, tot joi noaptea, in orasul Nassiriah impreuna cu carabinierii italieni, misiunea fiind indeplinita cu succes.

 
O noua rectificare bugetara in valoare de 11.000 de miliardePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :492
Friday, 06 August 2004
Executivul a decis realizarea unei noi rectificari bugetare pe o suma semnificativa. Este vorba despre  peste 11.000 de miliarde de lei.

Rectificarea va fi operata la inceputul lunii septembrie. In acelasi timp, premierul Adrian Nastase a anuntat la videoconferinta cu prefectii ca pensiile vor fi si ele majorate de la 1 septembrie, desi initial acestea urmau sa creasca abia din 2005. Guvernantii sunt optimisti si in ceea ce priveste cresterea economica din acest an. Astfel, si in urma discutiilor cu FMI, guvernantii asteapta o crestere economica reala de cel putin 6,5 la suta, nivelul cel mai inalt de crestere in ultimii 15-20 de ani. Totodata, dupa calculele facute la Palatul Victoria,  aproape 20.000 de miliarde de lei venituri suplimentare vor mai veni anul acesta la bugetul consolidat al statului. "Am alocat deja 7.000 de miliarde de lei la rectificarea din iulie, pe baza reducerii cheltuielilor, urmatoarea rectificare o vom aproba in sedinta de Guvern la inceputul lunii septembrie si ea va include peste 11.000 miliarde lei. Diferenta pana la aproape 20.000 de miliarde va fi alocata rezervelor, pentru ca nu putem sa ne asumam riscul de a cheltui tot ce am produs in plus in acest an", a afirmat Nastase. El a aratat ca aceasta rectificare va permite dezvoltarea unor programe sociale. N-au fost uitate nici Consiliile Judetene care vor beneficia de un plus bugetar de aproximativ 6.000 de miliarde de lei, din care 4.600 prin cresterea colectarilor la nivel local si 1.200 prin alocatii bugetare.

 
BNR da semnale ca are inflatia sub controlPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :526
Friday, 06 August 2004
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, recent, scaderea cu 0,75 puncte procentuale a ratei dobanzii de interventie, la 19,25% pe an.

Aceasta masura  a fost luata, conform specialistilor,  pentru a reflecta continuarea procesului de reducere a inflatiei. "Banca Nationala a Romaniei va mentine conduita prudenta a politicii monetare in vederea asigurarii si in perspectiva echilibrelor macroeconomice", se arata intr-un comunicat al BNR. Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara. BNR a redus, la 12 iulie, dobanda de interventie cu 0,75 puncte, dupa o scadere cu 0,5 puncte in luna iunie. La inceputul acestei saptamani, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat ca se asteapta la o noua modificare in jos a dobanzii. Consiliul de administratie al BNR a mai hotarat sa majoreze la 30% rata rezervelor minime obligatorii aferente depozitelor in valuta, in scopul stimularii intermedierii financiare in moneda nationala, precum si al gestionarii adecvate a riscurilor la nivelul sistemului institutiilor de credit.

 

 
Soferii de TIR hotarati sa blocheze intrarile in CapitalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :438
Friday, 06 August 2004
Soferii  de TIR-uri sunt extrem de nemultumiti de ultimele interdictii impuse de Primaria Municipiului Bucuresti.In consecinta ei vor sa blocheze intrarile in Capitala in cazul in care municipalitatea Bucurestilor nu va revizui hotararea prin care este restrictionata circulatia vehiculelor grele pe arterele orasului. Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor soferilor din Romania, Victor Stana, a amenintat ca decizia privind blocarea intrarilor in Bucuresti va fi luata la jumatatea lunii august, in cadrul Congresului National al federatiei. "Vom purta discutii cu reprezentantii Primariei, discutii prin care sa stabilim de comun acord prevederi care sa nu afecteze locurile de munca ale angajatilor companiilor de transport. Nu vrem sa speriem lumea pentru ca nu suntem mineri, dar daca nu ajungem la o solutie de compromis vom bloca intrarile in oras", a declarat  Stan. Chiar daca vor bloca iesirile din Capitala, protestatarii vor permite, potrivit lui Stan, accesul in oras soferilor care vin de la distante mari spre Bucuresti.
 
CNA se ia de piept cu Discovery, National Geografic si Animal PlanetPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :432
Friday, 06 August 2004
Consiliul National al Audiovizualului, a convocat  astazi reprezentatii din Romania ai programelor Discovery, Animal Planet si National Geographic, pentru a le inmana o notificare

in care este reclamata nerespectarea prevederilor Directivei, Televiziunea Fara Frontiere, a Legii audiovizualului nr. 504/2002, precum si a conditiilor de licentiere a celor trei programe de catre OFCOM, autoritatea de reglementare din Marea Britanie. Aceeasi notificare a fost transmisa de C.N.A. si la Londra, atat conducerii celor trei programe, cat si OFCOM-ului, care le-a acordat licenta. Ca urmare a unei monitorizari, realizate de C.N.A., pentru cele trei programe sus mentionate, in perioada 20-22 07. 2004, s-a constatat difuzarea de publicitate si anunturi promotionale, la intervale mai mici de 20 de minute, contrar prevederilor comunitare din domeniul audiovizualului. De asemenea, C.N.A. a solicitat echipei manageriale de la Londra un punct de vedere in legatura cu politica de practica concurentiala a celor trei posturi pe piata romaneasca a audiovizualului, in conditiile in care posturile autorizate sa retransmita programe, obtin venituri atat din plata abonamentului cat si din publicitate.

 

 
Tiraspolul se pregateste de lupta, in timp ce Voronin sta la soarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :499
Friday, 06 August 2004
Administratia transnistreana a anuntat mobilizarea in legatura cu pericolul de agresiune din partea Republicii Moldova, transmit agentiile Itar-Tass si Lenta PMR.

Toti militarii din armata transnistreana, la fel ca si angajatii serviciilor speciale si ai trupelor de interne din regiune au fost chemati in regim de urgenta din concediu. In unitatile militare a fost declarata deja stare de alerta, iar posturile de frontiera au fost suplimentate, dupa cum au dezvaluit surse din Ministerul Apararii al autoproclamatei republici transnistrene. In acelasi timp Transnistria se pregateste sa mobilizeze cateva mii de recuti in zilele urmatoare. Presa transnistreana prezinta informatii privind dislocarea tehnicii blindate in regiunea orasului Vadul lui Voda, precum si amplasarea detasamentelor cu destinatie speciala ale MAI de la Chisinau, Fulger si Scut, de-a lungul frontierei cu regiunea transnistreana. Ministrul moldovean al Apararii, Victor Gaiciuc, a declarat presei ca aceste informatii constituie o dezinformare care poate fi usor dezmintita de catre observatorii militari, reprezentantii fortelor de pacificare ai Rusiei, Ucrainei si ai OSCE. De asemenea, intr-o declaratie a Ministerului de Interne de la Chisinau se arata ca toate subdiviziunile ministerului au fost avertizate despre necesitatea evitarii aplicarii oricaror actiuni de raspuns la orice actiuni provocatoare din partea serviciilor de drept ale Tiraspolului. In acelsi timp Chisinaul a confirmat iformatiile privitoare la fortificarea subdiviziunilor tranistrene in zona de securitate, ca si cele referitoare la actiunile demonstrative de aparare in cazul unei asa-zise agresiuni din partea Chisinaului, calificand aceste actiuni drept o isterie fara precedent si panica a conducerii transnistrene. Totodata consilierul presedintelui Voronin pe probleme interne, Mark Tkaciuk a calificat drept mincinoase si provocatoare informatiile din presa potrivit carora presedintele moldovean ar fi fugit din tara pentru a evita raspunderea pentru agresiunea militara a structurilor moldovene de forta, adaugand ca Voronin, aflat in concediu in Cehia de la 2 august, urmareste foarte atent situatia zilnic organizeaza sedinte si primeste rapoarte privind evolutia evenimentelor din Republica Moldova.

 

 
Igor Smirnov cere sprijinul Rusiei si Ucrainei pentru crearea unui stat independentPDF Print E-mail
Tiraspol, Transnistria/Romanian Global News
Accesari :507
Friday, 06 August 2004
In cadrul intrevederii cu liderii organizatiilor obstesti din regiune, seful administratiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, a anuntat ca Transnistria va merge pe calea construirii unui stat independent si suveran, declarand ca orice negocieri cu Chisinaul sunt de acum incolo fara perspectiva, informeaza agentia Lenta PMR.

Smirnov a chemat Rusia sa-si suplimenteze fortele pacificatoare in zona si a spus ca Ucraina, care va fi privita de Tiraspol drept un partener strategic, trebuie, la randul ei, sa-si defineasca clar interesele sale in regiunea transnistreana. El a calificat actiunile Chisinaului drept agresive, dorindu-se un razboi in Transnistria. In legatura cu aceasta, Smirnov a dat ordin tuturor organelor de forta din Transnistria sa fie gata pentru a respinge o posibila agresiune. Smirnov a confirmat faptul ca pe parcursul ultimei saptamani a purtat convorbiri telefonice cu presedintele rus, Putin, si cu cel ucrainean, Kucima. In rezultat s-a convenit ca Ucraina va permite trecerea marfurilor transnistrene fara documente de insotire eliberate de Chisinau. De asemenea, Smirnov a anuntat ca intreprinderile din regiune vor fi vandute investitorilor rusi si ucraineni, mentionand ca, in conditiile blocadei economice si a nerecunoasterii republicii transnistrene, investitorii straini constituie o garantie solida a functionarii intreprinderilor.  

 
Vicepremierul moldovean refuza sa discute cu protestatarii de la Teleradio-MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :487
Friday, 06 August 2004
{mosimage}Vicepremierul Valentin Cristea, presedintele Comisiei de Lichidare a Companiei de stat Teleradio Moldova, nu a gasit de cuviinta sa vina pana la strada Miorita 1, dupa cum spun jurnalistii protestatari de la Teleradio-Moldova, care l-au asteptat pe acesta joi, 5 august, in fata Casei Radio.

{mosimage}Noul administrator al Companiei, Valeriu Makarevici, a promis sa organizeze o intalnire cu Cristea. Vicepremierul a promis sambata, 31 iulie, ca se va intalni cu noi, promitandu-ne ca se va stradui sa dezamorseze situatia. Totodata, Macarevici i-a spus unui jurnalist ca nu va organiza aceasta intalnire pana cand cei 19 suspendati din functie prin ordinul lui Ilie Telescu nu vor da explicatii, in scris, de ce au participat la proteste. O parte din jurnalisti au scris deja explicatii, iar noi, ceilalti, nu vom scrie nici un fel de explicatii, fiindca consideram acest ordin al lui Telescu ilegal si nu ne simtim vinovati, a declarat jurnalistul Corina Fusu. Ea a reamintit ca se pregatesc toate documentele si un film pentru ambasadele straine la Chisinau. La 8 august ne vom intalni iarasi cu societatea civila si cu reprezentantii partidelor politice in cadrul unui miting in fata Casei Radio. Desfasurarea unei caravane prin sate si orase depinde de sprijinul financiar, pe care va dori sa ni-l ofere societatea. Vom vedea cat de solidara va fi societatea cu noi la intalnirea de duminica si, pornind de la aceasta situatie concreta, vom intreprinde si alte actiuni, a conchis Fusu. Reamintim ca incepand cu 28 iulie jurnalistii de la Teleradio-Moldova au intreprins actiuni de protest in fata sediului postului impotriva modului in care s-a realizat procesul de selectie a personalului in cadrul transformarii Companiei Teleradio-Moldova in Institutie Publica Nationala a Audiovizualului. Mitingul de duminica, 1 august, autorizat de Primaria Chisinaului a fost intrerupt in mod brutal de catre fortele de politie care au agresat participantii la demonstratii. Consilierii comunisti refuza sa se prezinte la o sedinta, mai mult decat stringenta, dupa cum spun reprezentantii PPCD, a Consiliului Municipal Chisinau, in care sa fie analizate actiunile politiei municipale. Consilierii PPCD au aratat ca   eschivarea de la examinarea situatiei critice create in fata Casei Radio duce la degradarea periculoasa a climatului politic din capitala, incurajand abuzurile si nelegiuirile comise in mod iresponsabil de catre angajatii Comisariatului de politie al capitalei si ai altor subdiviziuni ale MAI, iar consecintele pot fi dintre cele mai dramatice.

 
Romanii din Voivodina isi disputa Cupa "Libertatii"PDF Print E-mail
Alibunar, Voievodina/Romanian Global News
Accesari :421
Friday, 06 August 2004
La Alibunar in perioada 2 14 august se desfasoara a 46- a editie a turneului de mini fotbal din cadrul traditionalelor jocuri sportive satesti organizate de revista Libertatea, Cupa Libertatii, transmite corespondentul RGN din Voievodina.

Editia prezenta a Cupei Libertatea a fost inaugurata la inceputul acestei saptamani pe terenul dotat cu nocturna din incinta centrului sportiv din Alibunar de catre directorul Casei de Presa si Editurii Libertatea. La festivitate au participat oficialitati, precum Ion Cizmas, presedinte al Comunitatii Romanilor din Serbia, Nicolae Gaita, prim-vicepresedinte al CRS, Milan Curuvija, presedinte al comunei (termen echivalent cu plasa sau raion) Alibunar, si alte personalitati distincte. In sunetele fanfarei Doina din Ratisor, in fata spectatorilor au defilat baieti si fete care au purtat inscriptiile a 23 de echipe participante la acest turneu. Turneul din acest an a debutat cu meciul intre fotbalistii Alibunarului, si actualii campioni, fotbalistii din Ovcea, care si-au adjudecat victoria cu scorul categoric de 8:1. Ultima zi a intrecreilor fotbalistice de la Alibunar va fi 14 august, cand se vor juca partidele din semifinale si finala. In seara de sambata, 7 august, pe langa programul propriu zis, publicul spectator va avea ocazia in premiera sa asiste la un meci pur amical, intitulat "meciul prieteniei", in care se vor intalni echipa Comunitatii Romanilor din Serbia si formatia Ambasadei si Consulatului Romaniei la Belgrad. Cupa Libertatii, este unica manifestare sportiva la acest nivel care se organizeaza pe aceste meleaguri, iar dupa toate probabilitatile aceasta tinde sa devina si internationala. Vom face totul ca atunci cand vom marca 5 decenii de activitate continua sa adunam toti romanii de pe mapamond la marele turneu de mini fotbal pe care il vom organiza la Varset a declarat pentru RGN redactorul sportiv al CPE Libertatea, Nicolae Moisa.

 
Rusia pandeste un nou conflict intre Chisinau si TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :558
Friday, 06 August 2004
Conflictul regional de la Nistru devine unul international, Smirnov reusind sa transforme ostilitatile dintre Republica Moldova si Transnistria intr-o disputa deschisa intre Federatia Rusa si Ucraina, pe de o parte, SUA, UE si Romania, pe de alta

considera comentatorul de la Chisinau Petru Bogatu, in opinia caruia represaliile impotriva scolilor romanesti au fost doar un pretext pentru a tensiona situatia de asa maniera ca Rusia si Ucraina sa se posteze fatis de partea Transnistriei si, totodata, sa condamne Chisinaul. Potrivit lui Bogatu, obiectivul final al separatistilor este, totusi, altul - regimul secesionist vrea sa puna Rusia si Ucraina in fata dilemei: ori un nou razboi la Nistru, ori cele doua tari slave recunosc oficial autoproclamata republica. Acest scenariu este elaborat, neindoios, nu la Tiraspol, ci la Moscova. Pe zi ce trece devine tot mai evident faptul ca rusii sunt tentati sa confere regiunii separatiste legitimitate internationala. Ei cauta acum doar o justificare a acestei posibile lovituri diplomatice. Primejdia unui nou conflict armat ar putea fi motivul pe care il va invoca Moscova pentru a indreptati o eventuala recunoastere oficiala a Transnistriei, scrie Bogatu in editia de joi a ziarului Flux. El porneste de la supozitia ca Tiraspolul incearca sa convinga SUA si UE ca Republica Moldova e o tara slaba si inconsistenta care nu este capabila sa inghita si sa digere Transnistria in liniste si pace, asa cum isi propune Occidentul atunci cand insista asupra reunificarii celor doua maluri. Se sugereaza astfel ca pe teritoriul dintre Prut si Nistru nu exista un stat adevarat. Practic, regiunea separatista forteaza pe aceasta cale SUA si UE sa accepte planul Belkovski. Nu intamplator, acesta din urma s-a oplosit de la o vreme la Tiraspol, unde a preluat conducerea unui departament special in cadrul ministerului securitatii al autoproclamatei republici nistrene. Noua structura, condusa de politologul moscovit si omul de incredere al presedintelui Putin, elaboreaza si pune in aplicare, dupa toate probabilitatile, proiecte menite sa asigure pana la urma recunoasterea internationala a Transnistriei si, in acelasi timp, desfiintarea Republicii Moldova ca stat. Diversiunea impotriva scolilor romanesti e o facatura, se pare, a lui Stanislav Belkovski. Bogatu admite ca zilele urmatoare vor arata daca planurile Kremlinului si Tiraspolului vor putea fi dejucate. In situatia in care Rusia si Ucraina s-au inregimentat pe fata in tabara transnistriana, balanta poate fi inclinata in favoarea Chisinaului doar de SUA, UE si Romania. Acestea pot opri dezmatul separatistilor pe trei cai. Prima ar fi o operatiune militara internationala in Transnistria. Cea de-a doua ar fi o presiune diplomatica puternica exercitata asupra Moscovei si Kievului. Cea de-a treia ar fi un targ. Primele doua variante sunt riscante si vor putea fi realizate, credem noi, doar in cazul esuarii celei de-a treia. Tocmeala despre care va vorbim ar fi indepartarea de la putere a presedintelui Voronin si a echipei sale. Acest fapt ar fi in masura sa potoleasca spiritele pe ambele maluri si sa dea satisfactie, in egala masura, si Estului, si Vestului. Se vede cu ochiul liber ca presedintele comunist la ora actuala e cel mai mare obstacol in calea reglementarii transnistriene. Poate tocmai de aceea a fost silit sa plece in concediu in toiul unei crize politice de proportii?, conchide Petru Bogatu.

 

 

 
Kievul, Chisinaul si Tiraspolul gasesc o solutie de compromis privind deblocarea circulatieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :532
Friday, 06 August 2004
Presedintele Ucrainei, Leonid Kucima, premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev, si seful administratiei transnistrene, Igor Smirnov, au ajuns joi, 5 august, in cadrul unor convorbiri telefonice, la o intelegere privind  deblocarea circulatiei transportului pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, transmite agentia Ukrainski Novini.

Leonid Kucima a mentionat, intr-un comunicat al Presedintiei, ca Ucraina, in calitate de mediator in procesul de negocieri, este interesata intr-o reglementare pasnica cat mai urgenta a conflictului transnistrean.

 
Chisinaul considera ca reglementarea situatiei scolilor romanesti este cheia incetarii crizeiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :462
Friday, 06 August 2004
Republica Moldova a chemat Federatia Rusa, Ucraina si OSCE, in calitate de mediatori in reglementarea transnistreana, sa influenteze partea transnistreana in vederea reluarii functionarii in regim normal a scolilor moldovenesti din Transnistria, declara Ministerul moldovean al Afacerilor Externe.MAE de la Chisinau considera ca elaborarea unei pozitii consolidate a Federatiei Ruse, Ucrainei si OSCE, precum si a intregii comunitati internationale, ar putea deveni un imbold considerabil in deblocarea situatiei create si revenirea la masa de tratative. MAE moldovean si-a reafirmat pozitia privind necesitatea reglementarii situatiei create in jurul scolilor moldovenesti din Transnistria in baza prevederilor protocolului propus de mediatori si semnat de catre autoritatile de la Chisinau. Potrivit MAE moldovean, semnarea acestui document de catre Tiraspol ar putea servi drept baza pentru reluarea negocierilor pe marginea reglementarii definitive. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a precizat ca, deocamdata, situatia privind sistarea activitatii scolilor moldovenesti demonstreaza elocvent tendintele administratiei transnistrene de tensionare a relatiilor intre Chisinau si Tiraspol, ceea ce, indiscutabil, nu contribuie la dezvoltarea dialogului.
 
Vacanta pe litoralul romanesc pentru romanii din UngariaPDF Print E-mail
Batania, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :454
Friday, 06 August 2004
Patruzeci de elevi de la scolile generale romanesti din Batania si Cenadul Unguresc vor pleca sambata, 7 august, intr-o vacanţa de vara pe litoralul Marii Negre.

Directoarea scolii din Batania, doamna Iulia Olteanu ne-a informat ca scolarii romani vor petrece zece zile, in perioada de 717 august, in statiunea Eforie Sud. Aceasta vacanta a elevilor romani din Ungaria se realizeaza pe baza contractului de colaborare dintre cele doua ministere ale invaţamantului din Romania si Ungaria.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions