Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Mai multe vesti despre romanii canadieniPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :473
Wednesday, 04 August 2004
Asociatia Romanilor Canadieni a lansat un nou flux de stiri despre si pentru romanii din Canada. ARC Media este, dupa cum se arata in comunicatul remis de ARC (Asociatia Romanilor Canadieni), prima organizatie de stiri comunitare romanesti din Canada. ARC mai mentioneaza ca noul sau flux de stiri este un proiect al carui scop este de a  disemina informatii despre romanii canadieni, evenimente comunitare, si informatii ce pot afecta viata romanilor din Canada si de pretutindeni. Coordonator ARC Media este Isabela Zaporojan.
 
Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti lanseaza un concurs de micro-proiectePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :473
Wednesday, 04 August 2004
Delegatia Comisiei Europene in Romania a lansat recent concursul de micro-proiecte Comunicare si informare la nivel sub-regional.

Scopul acestui proiect este incurajarea membrilor Retelei Multiplicatorilor de Informatie Europeana sa se organizeze in sub-retele regionale si sa promoveze proiecte de informare si comunicare cat mai bine adaptate specificului zonei si grupurilor tinta vizate. Astfel, proiectele trebuie sa fie realizate de catre multiplicatorii de informatie europeana dintr-unul sau mai multe judete si sa demonstreze valoarea adaugata a actiunii la nivel de sub-retea. Tipurile de proiecte eligibile sunt activitati de informare si comunicare la nivel sub-regional. Actiunile proiectului trebuie sa se deruleze in Romania. Totodata, propunerile de proiecte completate  trebuie trimise, intr-un singur exemplar, prin posta sau depuse personal la adresa: Centrul de Informare al Comisiei Europene Calea Victoriei, nr. 88, 010085 Bucuresti. Data limita de depunere a propunerilor este 1 octombrie 2004 la ora 16:00. Acest concurs este dotat cu urmatoarele premii:  (Premiul I: 2 calculatoare Pentium IV si 2 imprimante multifunctionale, Premiul II: 2 calculatoare Intel Celeron si 2 imprimante Cannon inkjet A4 si Premiul III: 2 calculatoare Duron si 1 imprimanta Cannon inkjet A4). Trebuie mentionat ca aceste echipamente provin din proiecte Phare Europa anterioare si s-au intors la Autoritatea Contractanta dupa inchiderea finantarii.

 
Directorul Registrului Comertului va fi destituitPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :510
Wednesday, 04 August 2004
Premierul Adrian Nastase a solicitat ministrului justitiei, Cristian Diaconescu, destituirea doamnei Alina Anca Balaciu din functia de director general al Oficiului National al Registrului Comertului, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Conform comunicatului de presa premierul sustine ca acest demers ar trebui facut de ministrul Cristian Diaconescu urmare a gravelor deficiente constatate in organizarea si desfasurarea activitatii acestei institutii. Aspectele negative semnalate in activitatea Oficiului National al Registrului Comertului justifica pe deplin, spune Adrian Nastase, nemultumirile exprimate de catre agentii economici si institutiile care s-au adresat acestuia, deficiente grevate si de lipsa colaborarii cu autoritatile publice.

 
Mai multe ONG-uri demareaza campania Nu da spaga !PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :448
Wednesday, 04 August 2004
Fundatia CONCEPT, Transparency International Romania, Asociatia Editorilor de Presa Online, Asociatia de Comunicatii prin Cablu, Oops Media si Teatrul pentru Copii si Tineret Ariel Targu Mures  lanseaza joi, 5 august 2004, campania NU DA SPAGA!.

Lansarea va avea loc la sala Holul Aulei a Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti, str. Boteanu nr.1, sector 1 intrarea din Calea Victoriei, langa Centrul de Informare al Comisiei Europene in Romania. La acest eveniment a fost invitata  Anne de Ligne, Sefa Departamentului Phare Justitie si Afaceri Interne, Sectorul Social si Societate Civila in cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania. De asemenea, vor raspunde intrebarilor jurnalistilor: Radu Mateescu - Presedinte Executiv, Fundatia CONCEPT Oana Zabava - Director Executiv, Transparency International Romania, Serban Alexandrescu - Creative Director in cadrul campaniei. Campania este finantata de Uniunea Europeana prin programul Phare Societate Civila 2001 - Componenta 3: Educatie Civica. Mass-Media Independenta.

 
MEC negociaza acorduri de comert liber cu tari din zona Marii MediteranePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :478
Wednesday, 04 August 2004
In contextul preluarii graduale a politicii comerciale a UE, Romania a demarat o serie de negocieri pentru incheierea de acorduri de comert liber cu tari din zona bazinului Marii Mediteraneene, dupa cum se arata intr-un comunicat al Ministerul Economiei si Comertului.

Negocierile vizeaza, printre altele, crearea unui cadru juridic bilateral cu tarile din zona, care sa permita dezvoltarea relatiilor comerciale prin imbunatatirea accesului pe piete pentru produsele industriale si agricole de interes. In acest sens, la finele lunii iulie, a avut loc la Rabat o prima runda de negocieri cu autoritatile marocane vizand incheierea unui acord de comert liber. Cu acest prilej, s-a efectuat un schimb de informatii privind situatia generala si sectoriala a celor doua economii, cu un accent distinct pe contributia principalelor ramuri economice la formarea Produsului Intern Brut si a comertului exterior, principalele produse de export si import, rata inflatiei etc, precum si evolutia schimburilor comerciale bilaterale, care s-au situat in anul 2003 la un nivel de 49,5 milioane US$. Aria de cuprindere a acordului va include pe langa aspectele privind concesiile comerciale reciproce in domeniul produselor industriale si agricole si regulile de origine a marfurilor, masuri de aparare comerciale, drepturi de propritate intelectuale, achizitii publice, concurenta etc. Calendarul convenit pentru incheirea acordului prevede finalizarea negocierilor in cursul anului 2004, cu o noua runda organizata la Bucuresti in perioada octombrie/noiembrie 2004.

 
ANOFM a subventionat incadrarea in munca a peste 48.000 de persoanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :419
Wednesday, 04 August 2004
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a subventionat, in perioada 2002-2004, posturile pentru peste 48.000 de persoane care depasesc varsta de 45 de ani si sunt unice intretinatoare de familie, se arata intr-un comunicat remis presei miercuri, 4 august.

Potrivit comunicatului  ANOFM, din martie 2002 pana in luna iunie 2004, au fost incadrate in munca 48.869 de persoane peste 45 de ani, unice intretinatoare de familie. Masura a fost subventionata din bugetul asigurarilor pentru somaj. Astfel,17.490 de persoane au fost incadrate in anul 2002 si 20.752 de persoane, in anul 2003. Pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an, 10.627 de oameni au primit locuri de munca subventionate de ANOFM.

 
Partenera lui Arnold din Terminator 3 vine la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :442
Wednesday, 04 August 2004
Actrita Kristanna Loken, care a jucat alaturi de Arnold Schwarzenegger in "Terminator 3: Suprematia robotilor", vine in Romania.

Ea va interpreta un rol in "BloodRayne", care se turneaza in parte in Romania. Loken are 24 de ani si a obtinut rolul unei eroine vampir, care trebuie sa lupte  impotriva tatalui sau pentru a-l alunga pe acesta de pe pozitia de conducator al vampirilor. Avand o latura umana mai puternica decat cea vampireasca, eroina incearca sa-si invinga tatal pentru a salva, dupa modelul tipic american, omenirea. "BloodRayne" este transpunerea pe ecran a unui joc video destul de cunoscut in lumea calculatoristilor. "Kristanna Loken este alegerea perfecta pentru film. E puternica, inalta, atletica, sexy, exact ca personajul", declara regizorul Uwe Boll citat de un site destinat aparitiilor cinematografice. Filmul urmeaza a fi lansat anul viitor. De asemenea jocul video a determinat si lansarea unor benzi desenate tot in viitorul apropiat.

 
MAE roman vrea sa trimita la studii in strainatate copiii romani din TransnistriaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :525
Wednesday, 04 August 2004
MAE roman, in colaborare cu intreg executivul roman lucreaza in prezent la o serie de actiuni desfasurate pe mai multe sectoare, pentru a raspunde problemei presante din Transnistria, a  aratat seful diplomatiei romane intr-o conferinta de presa desfasurata luni, 2 august.

Mircea Geoana a mai aratat presei ca institutia pe care o conduce a facut demersuri pe langa principalele organizatii internationale, ONU, UNICEF, Inaltul Comisariat pentru Drepturile Omului si pentru Drepturile Copilului si ca va incerca pe viitor sa gaseasca solutii punctuale pentru copiii romani din Transnistria. Referindu-se la o oferta a MAE roman pentru elevii care invatau la scolile cu grafie latina din Transnistria, Mircea Geoana si-a exprimat convingerea ca acesti copii trebuie sa mearga la scoala in conditiile dorite de parintii lor, declarand ca ministerul roman va incerca sa propuna in curand o oferta pentru desfasurarea unui program scolar in conformitate cu asteptarile copiilor si parintilor acestora. Ministrul roman de Externe a spus ca nu exista deocamdata o solutie definitiva, dar a adaugat ca nu elimina din calcul posibilitatea ca acesti copii sa mearga sa studieze in alte tari, inclusiv in Romania, pentru o perioada. Este o treaba culturala si lingvistica, este, practic, un inceput de epurare lingvistica si culturala, ceea ce a starnit emotia si interesul comunitatii internationale asupra acestui subiect, a declarat Geoana, acesta subliniind ca este cazul sa se ajunga la niste formule politice, chiar si de presiune pentru ajutoarea elevilor romani din Transnistria.

 
Maria Olaru pleaca in cautarea visului americanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :475
Wednesday, 04 August 2004
Campioana olimpica a JO de acum patru ani de la Sidney, Maria Olaru va pleca definitiv in Statele Unite ale Americii.

Dupa o vacanta petrecuta anul trecut in State si dupa ce in vara aceasta gimnasta romanca si-a terminat facultatea ea este libera sa plece acum peste ocean. Toate sursele indica o viitoare colaborare intre Maria Olaru si Radu Teodorescu, antrenorul de fitness de origine romana, care s-a impus in randul vedetelor de la Hollywood ca un guru al fitness-ului. Se pare ca Maria va lucra la sala de fitness a lui Teodorescu, ea urmand sa stabileasca in viitorul apropiat toate detaliile cu acesta, mai ales ca fosta gimnasta romanca are nevoie de un contract de munca pentru a putea obtine viza pentru State. Radu Teodorescu, cel alaturi de care va lucra Maria, se afla in statele Unite de mai multi ani, perioada in care s-a ocupat de forma fizica a unui mare numar de vedete hollywoodiene, printre care modelul Cindy Crawford, frumoasa mulatra Vanessa Williams sau Jodie Foster. 

 
La Seghedin s-a furat drapelul romanescPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :413
Wednesday, 04 August 2004
Tricolorul romanesc de pe frontispiciul Consulatului General al Romaniei de la Seghedin a fost furat zilele trecute, hotii avand grija sa indoaie si suportul pe care se afla fixat acesta.

Consulul general al Romaniei, Constantin Aron, a declarat corespondentilor RGN Press in zona, ca ceea ce s-a intamplat la Seghedin este mai mult decat un furt, deoarece drapelul a fost sfartecat in bucati, unele dintre acestea fiind gasite la fata locului. Conducerea Consulatului General al Romaniei de la Seghedin si-a exprimat regretul ca astfel de acte se mai produc intr-o tara europeana. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Poliţie Csongrd a declarat ca dupa primele cercetari s-a putut stabili doar momentul exact al comiterii faptei, adica in zorii zilei de duminica. Autoritaţile cerceteaza in continuare cazul.

 
Conducerea liceului romanesc din Tighina cere ajutorPDF Print E-mail
Tiraspol, Transnistria/Romanian Global News
Accesari :437
Wednesday, 04 August 2004
Administratia autoproclamatei republici transnistrene refuza inregistrarea liceului de limba romana de la Tighina.

Liceul Alexandru cel Bun din Tighina (Bender), prin directorul sau, Nina Ghereg, a dat publicitatii declaratia conform careia autoritatile de la Tiraspol au respins in mod repetat cererile de inregistrare a acestei institutii, invocand de fiecare data motive diferite. Administratia de la Tiraspol conditioneaza inregistrarea scolilor cu predare in limba romana de acceptarea programelor transnistrene. Nu putem accepta aceste conditii, pentru ca programele transnistrene sunt vechi de 40 de ani. Manualele dateaza din perioada sovietica, iar elevii nu invata limbi straine, informatica sau alte lucruri foarte importante in prezent, a remarcat directoarea liceului Alexandru cel Bun din Tighina. Parintii, profesorii si elevii de la liceul din Tighina asteapta ca politia transnistreana sa se napusteasca asupra institutiei, asa cum au facut si cu scoala cu predare in limba romana din Rabnita, dupa ce Moldova a impus la 1 august Tiraspolului o serie de restrictii economice.  Faptul ca  au trecut 17 zile de cand autoritatile transnistrene au trecut la punerea in practica a deciziei de a inchide scolile cu predare in limba romana si nimeni nu ia nici o masura prin care sa ne protejeze, ne alarmeaza cel mai mult. Ne simtim abandonati, fara ajutor, pentru ca tot ceea ce primim sunt declaratii, a mai adaugat conducerea liceului din Tighina, unde copiii si parintii, impreuna cu profesorii pazesc pentru a treia saptamana la rand portile liceului, pentru ca autoritatile transistrene sa nu il inchida.

 
Statul roman ofera anul acesta doar 1150 de burse pentru tinerii din BasarabiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :484
Wednesday, 04 August 2004
Pentru anul de studiu 2004 2005, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) din Romania va oferi tinerilor din R. Moldova un numar de 1150 de burse de studii in institutiile de invatamant superior, desi cererea pentru locuri la studii in Romania este mult mai mare.

Fiecare candidat sau un membru al familiei acestuia va depune, in perioada 17-27 august 2004, dosarul la unul din centrele de inscriere - Universitatea Dunarea de Jos din Galati si Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. De asemenea, dosarul poate fi trimis si prin posta. Potrivit unui comunicat al MEC, absolventii unor licee din RM sau din Romania, cu diploma de bacalaureat, indiferent de promotie, care nu au mai urmat studii universitare de lunga durata sau de scurta durata, la zi, pe locuri subventionate de la buget, pot accede la cele 477 de burse disponibile pentru ei. Candidatiicetateni ai R. Moldova, cu domiciliul stabil in raioanele de est, absolventi de licee in limba romana situate in stanga Nistrului, cu diploma de bacalaureat, indiferent de promotie, pot beneficia, daca este cazul, de un an pregatitor, inainte de inceperea studiilor universitare de lunga sau scurta durata. Detalii privind componenta dosarului de inscriere si date privind inmatricularea, finantarea cheltuielilor de scolarizare, acordarea burselor de studii si a altor facilitati oferite tinerilor cetateni ai Republicii Moldova admisi la studii in institutii de invatamant superior din Romania, pot fi obtinute de la centrele de inscriere sau consultand site-ul MEC, la adresa www.edu.ro. Universitatea va face selectia conform metodologiei proprii si va comunica rezultatul MEC. Rezultatele admiterii la studii a candidatilor vor fi comunicate de institutiile de invatamant superior pe site-urile proprii si Ministerului Afacerilor Externe, care le va transmite Ambasadei Romaniei din Chisinau, pana la data de 22 septembrie - pentru studii universitare, respectiv 5 octombrie - pentru studii postuniversitare.

 
Gerhard Schroeder asteptat la Ceanu Mare in vizita la mormantul tatalui sauPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :444
Wednesday, 04 August 2004
Cancelarul german, Gerhard Schroeder planuieste o vizita  in Romania saptamana viitoare, pentru a vizita mormantul tatatului sau, anunta publicatia germana Bild.

Schroeder nu si-a vazut niciodata tatal, un soldat german ucis in Romania in 1944. Mormantul a fost descoperit pe teritoriul tarii noastre in anul 2001, de catre sora cancelarului german, cu ajutorul Crucii Rosii. Gerhard Schroeder si-a propus sa viziteze locul unde este ingropat tatal sau chiar in luna septembrie a lui 2001, dar atentatele teroriste din Statele Unite de la 11 septembrie l-au facut sa isi amane planurile. Fritz Schroeder, tatal oficialului german este ingropat in cimitirul din satul Ceanu Mare din Transilvania. Cancelarul este asteptat sa viziteze tara noastra, dar si Bulgaria in perioada 12-13 august. Guvernul german a refuzat sa comenteze anuntul lui Schroeder ca va vizita locul de odihna vesnica al tatalui sau. 

 
Intalnire mondială la AleteaPDF Print E-mail
Aletea, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :439
Wednesday, 04 August 2004
Oraselul Aletea se pregateste pentru cea de-a VII-a editie a intalnirii mondiale a aletenilor, care traiesc rasfirati in diferitele tari ale lumii.

In cadrul programului celor patru zile ale intalnirii, din perioada 5-8 august, vor figura festivitati comemorative, vernisaje de expozitii, prezentari gastronomice, concursuri de gatit, spectacole folclorice, bal svabesc, concerte si multe altele. Organizatorii informeaza pe toti cei interesati ca in zilele de 7-8 august va fi deschisa temporar trecerea de frontiera dintre Aletea si Otlaca, Romania.

 
Teleradio-Moldova o provocare a regimului Voronin?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :511
Wednesday, 04 August 2004
In opinia presedintelui Comitetului Helsinki, Stefan Uratu, actiunile de la Compania Teleradio-Moldova au fost organizate pentru a distrage atentia opiniei publice de la situatia din Transnistria.

Ceea ce se intampla la Teleradio-Moldova nu este normal, atat prin activitatea Comisiei de concurs, cat si prin modul de selectare a cadrelor, a declarat marti, in cadrul unei mese rotunde organizate de catre jurnalistii-protestatari de la Compania Teleradio-Moldova, cu participarea  reprezentantilor partidelor politice si organizatiilor non-guvernamentale. In opinia sa, comportamentul de duminica, 2 august, al fortelor de ordine este unul provocator si neconform standardelor europene. Am impresia ca cineva a organizat aceste actiuni pentru a distrage atentia de la evenimentele din Transnistria si de la situatia scolilor romanesti de acolo, a precizat Uratu.Valeriu Saharneanu, presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova este de parere ca Teleradio-Moldova este in criza din anul 1994, o criza care s-a aprofundat de-a lungul anilor si, in acest sens, se poate afirma ca institutia publica nu va fi creata fara interventia prompta a jurnalistilor, pentru ca nimeni altul, ci numai ei, pot participa la formarea unei institutii publice autentice. Putem avea legi oricat de multe, dar atata timp cat oamenii vor ramane robi, indeplinind ordine ce vin in contradictie cu acestea, Republica Moldova nu va fi un stat de drept, a conchis Saharneanu. In opinia lui Ion Musuc, presedintele PSD moldovean, comunistii condusi de Voronin, dorind cu orice pret mentinerea controlului asupra principalei surse de informare pentru majoritatea cetatenilor din Republica Moldova, folosesc procesul de transformare a Companiei de Stat Teleradio-Moldova in Institutie Publica Nationala a Audiovizualului pentru epurari politice si inlaturarea jurnalistilor cu o pozitie civica. Farsa cu bomba din Casa Radio demonstreaza ca PCRM este gata, pentru a se mentine la putere, de orice provocare. Ne exprimam solidarizarea cu jurnalistii protestatari si consideram ca, in baza standardelor democratice, a procesului de transformare a Companiei de Stat Teleradio-Moldova in Institutie Publica Nationala a Audiovizualului, Republica Moldova va fi condamnata la extremism politic si izolare internationala, a conchis Musuc. Jurnalistul Mircea Surdu a declarat ca situatia creata ar fi fost mult mai rapid solutionata si cu mult mai putine sacrificii, daca protestatarii ar fi fost sustinuti de mai multe partide si de mai multi deputati. In acest sens, el a multumit, din partea tuturor colegilor, deputatilor crestin-democrati. Daca nu ar fi fost Iurie Rosca si Vlad Cubreacov printre noi, atunci cand am fost scosi fortat din Casa Radio, politistii ne-ar fi tratat si mai rau".

 

 
Comunistii moldoveni nu sunt in stare sa faca fata situatiilor de crizaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :439
Wednesday, 04 August 2004
Reprezentantii Partidului Social Democrat si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu agravarea situatiei in regiunea de est a Republicii Moldova, provocata de atacul administratiei de la Tiraspol asupra scolilor cu predare in limba romana, considerand ca aceste actiuni inumane constituie o provocare politica evidenta, transmite corespondentul RGN.Presedintele Consiliului national al PSD Oazu Nantoi sustine ca aceste actiuni au drept scop crearea a cat mai multe obstacole in calea reintregirii Republicii Moldova. Aceste actiuni mai constituie o dovada ca Partidul Comunistilor nu dispune de un program coerent si realist de solutionare a conflictului transnistrean. Vladimir Voronin uita ca in zona de conflict locuieste nu doar clanul Smirnov, dar si aproximativ 650 mii locuitori, majoritatea carora trebuie si poate fi transformata in partasi constienti si activi ai procesului de reintregire a Moldovei, a declarat Nantoi in cadrul unei conferinte de presa. Potrivit lui, social-democratii spera ca interventia dura a comunitatii internationale va rezolva problema scolilor cu predare in baza programelor elaborate de Ministerul Educatiei. La randul sau, presedintele PSD, Ion Musuc, a declarat ca in Republica Moldova, manipularea si dezinformarea opiniei publice devin un scop suprem, indeosebi in campaniile electorale. Nici unul dintre predecesorii actualei guvernari nu a acceptat sa transforme Compania Teleradio-Moldova intr-o institutie publica, in schimb au fost favorizate servilismul fata de putere, care a devenit o norma nescrisa pentru o parte din jurnalisti, a accentuat el.
 
Tiraspolul a blocat calea ferata spre ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :489
Wednesday, 04 August 2004

Autoritatile separatiste trasnistrene au blocat in totalitate circuitul pe calea ferata spre Chisinau in noaptea de luni spre marti, 3 august. Potrivit agentiei de presa transnistrene Lenta PMR, in regiunea orasului Tighina, pe calea ferata au fost plasate blocuri de beton. Aceste masuri sunt considerate drept raspuns Chisinaului din partea Tiraspolului, transmite corespondentul RGN la Chisinau.

In prezent, sute de vagoane cu marfa din Transnistria stationeaza, deoarece autoritatile de la Chisinau nu elibereaza certificate de provenienta marfurilor si a altor documente insotitoare pentru agentii economici din Transnistria. Potrivit agentiei transnistrene de presa, la cererea Chisinaului, Ucraina a blocat peste 50 de vagoane cu metal uzat. In legatura cu situatia creata, conducerea uzinei metalurgice de la Rabnita a cerut lui Smirnov sa blocheze caile ferate si de transport auto, blocarea incarcaturilor destinate Republicii Moldova, precum si sistarea livrarii energiei electrice si a gazelor naturale in partea dreapta a Nistrului.

Reprezentantul Chisinaului in Comisia Unificata de Control, Ion Leahu a declarat presei ca luni, 2 august, in jurul orelor 24.00, administratia transnistreana a instalat in regiunea orasului Tighina trei posturi inarmate de militie si blocuri de beton, paralizand astfel circulatia trenurilor spre Chisinau. Astfel, posturile si blocurile de beton au fost plasate in centrul orasului Tighina, la Gara, la statia feroviara Tighina-2 si pe linia de cale ferata Tighina-Causeni. Consiliul militar al fortelor pacificatoare, convocat la orele 1.30, a obligat autoritatile de la Tiraspol sa-si retraga in decurs de o ora posturile de militie si sa restabileasca circulatia normala a transportului feroviar. Insa dupa expirarea termenului de o ora, decizia consiliului militar nu a fost indeplinita.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions