Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Profesorii romani cer Rusiei sa intervina pentru redeschiderea scolilor romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :487
Tuesday, 03 August 2004
Membrii sindicatelor din invatamantul romanesc au cerut, astazi in timpul unui pichet de doua ore in fata Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, interventia autoritatilor acestui stat pentru redeschiderea scolilor cu predare in limba materna din Transnistria.

Protestatarii au trimis o scrisoare ambasadorului Federatiei Ruse Alexandr Tolkaci, semnata de membrii Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater", FSLI, FEN si FSI Spiru Haret. Acestia si-au reafirmat, "in numele celor peste 350.000 de dascali din Romania", solidaritatea cu profesorii si elevii din scolile cu predare in limba romana din "autoproclamata republica transnistreana". "Drepturile comunitatii romanesti sunt grav incalcate", a declarat, in timpul protestului, presedintele FSI Spiru Haret, Marius Nistor. "Este inadmisibil ca in acest secol sa se practice o politica stalinista de catre niste autoritati care pretind, chipurile, ca nu exista nici o minoritate romaneasca in Transnistria" - a continuat acesta. Totodata, sindicalistii au precizat, in scrisoarea inaintata, ca actiunile intreprinse de autoritatile transnistrene reprezinta o incalcare a drepturilor omului si ale drepturilor copilului. Astfel, in conformitate cu Conventia pentru Drepturile Copilului, "accesul la educatie este recunoscut si garantat", indiferent de originea nationala sau sociala.

 
Militarii bistriteni din Irak atacati in plin la prima misiune independentaPDF Print E-mail
Irak/Romanian Global News
Accesari :431
Tuesday, 03 August 2004
O patrula de militari romani din Batalionul 812 Bistrita a fost atacata, ieri dimineata, in Irak, cu focuri de mortiere, in timpul unei misiuni pe drumul intre An Nassiriah si Suq Ash Shuyuk.

Purtatorul de cuvant al MApN, lt. col. Gelaledin Nezir, relateaza ca cei 50 de militari imbarcati in patru transportoare auto blindate (TAB 71) au fost atacati de persoane necunoscute cu focuri de mortiere, dar nu au putut riposta cu deschiderea focului catre atacatori, intrucat se aflau intr-o zona populata. In aceste conditii exista riscul crearii unui front de razboi ad-hoc care ar fi putut face victime masive printre civili. Din fericire nu s-au inregistrat morti sau raniti. Militarii romani au cerut sprijinul aerian din partea Brigazii italiene si si-au continuat drumul. Un elicopter a survolat zona, dar atacatorii nu au fost gasiti. Pe cat se pare, bistritenii au avut destul ghinion intrucat aceasta era prima lor misiune independenta  in Irak dupa sosirea lor in urma cu circa doua saptamani in aceasta tara.

 
Balanta comerciala, una calda una recePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :503
Tuesday, 03 August 2004
Institutul National de Statistica a anuntat recent ca exporturile Romaniei au atins, in luna iunie, 1,635 miliarde euro.

Aceasta este cea mai mare valoare lunara inregistrata dupa 1990. Pe de alta parte insa balanta comerciala de plati nu este una care sa-i faca pe specialisti sa exulte de fericire. Asta pentru ca  deficitul comercial a crescut cu 632,4 milioane euro, pana la un nivel de 2,96 miliarde de euro. Ritmul de crestere a exporturilor a fost de 28,9% in comparatie cu luna iunie a anului trecut, insa importurile au avansat cu 29,6%, pana la 2,267 miliarde de euro. Primele sase luni au confirmat tendinta de adancire a dezechilibrului balantei comerciale. Exporturile au avansat in perioada ianuarie-iunie, cu 20,2% fata de intervalul corespunzator al anului precedent, la 9,01 miliarde de euro, in timp ce majorarea importurilor a fost de 22%, la 11,97 miliarde euro. Articolele de imbracaminte si materialele textile au ramas cea mai importanta componenta a exporturilor, cu 22,5% din total.

 
Specialistii romani, britanici si francezi refac Drumul sariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :462
Tuesday, 03 August 2004
Impreuna cu cercetatori din Franta si Marea Britanie, specialistii Muzeului Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe,  s-au gandit sa refaca "Drumul sarii.

Acest drum este vechi de peste 9.000 de ani. Valeriu Cavruc, directorul muzeului, spune ca cercetarea a inceput deja pentru scoaterea la lumina a vestigiilor arheologice, geologice, etnografice, istorice si documentare de-a lungul "Drumului sarii". Cercetarile au inceput in judetul Harghita si vor continua in alte zone bogate in sare din Romania. Initiativa proiectului apartine Universitatii Durham din Marea Britanie, reprezentata de presedintele Asociatiei Europene a Arheologilor, Anthony Harding, care considera ca Romania este una din cele mai bogate tari in zacaminte de sare.

 
ANRC extinde si diversifica retelele de telefonie fixa din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :389
Tuesday, 03 August 2004

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a acordat licenta de utilizare a resurselor de numerotatie companiei S.C. Atlantic Telecom S.R.L. si a extins resursele de numerotatie acordate companiilor S.C. Romania Data Systems S.A., S.C. Magic Telecom S.R.L.

S.C. Atlantic Telecom S.R.L. a primit dreptul de a utiliza 410.000 de numere pentru furnizarea de servicii de telefonie fixa la nivel national. Companiei i-au mai fost acordate 4000 de numere pentru servicii de acces la retele de date si Internet si servicii furnizate prin intermediul numerelor verzi, cartelelor virtuale si cartelelor preplatite. Totodata, compania va utiliza indicativele 1048 pentru selectarea transportatorilor cu ton intermediar si 1648 pentru selectarea transportatorilor fara ton intermediar. De asemenea Companiile S.C. Romania Data Systems S.A. si S.C. Magic Telecom S.R.L. au primit fiecare, suplimentar fata de resursele de numerotatie acordate anterior, cate un bloc de 1000 de numere pentru furnizarea serviciilor de voce prin intermediul cartelelor. Pana in acest moment, 53 de companii autorizate sa furnizeze servicii de telefonie au obtinut din partea ANRC licente de numerotatie. Resursele de numerotatie alocate pana in prezent reprezinta aproximativ 40 de milioane de numere de apel.

 
Uniunea Jurnalistilor de la Chisinau protesteazaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :437
Tuesday, 03 August 2004
Uniunea Jurnalistilor din Chisinau cere Procuraturii Generale a Republicii Moldova sa se autosesizeze si sa deschida o ancheta impotriva persoanelor responsabile din Ministerul de Interne si Serviciul de Informatie si Securitate sau din conducerea Republicii Moldova care au dat ordin sa fie atacate manifestatiile pasnice ale protestatarilor n data de 28 iulie, 31 iulie si 1 august, se arata intr-un comunicat al Uniunii Jurnalistilor.

De asemenea in comunicat se mai cere verificarea conditiilor in care a aparut somatia ca in Casa Radio se afla o bomba, anunt ce a dus la evacuarea protestatarilor din cladire, dar si la intreruperea pentru 13 ore a emisiei postului de radio Teleradio-Moldova cu doua zile inainte de proteste. Jurnalistii cer in acelasi timp si Consiliului Coordonator al Audiovizualului sa elucideze circumstantele anularii jurnalelor de stiri de la orele 19.00 si 23.00 ale canalului national de televiziune Moldova 1 si sa dea explicatii pentru acesta masura. Presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, jurnalistii protestatari i-au adresat mesajul de a cere autoritatilor sa respecte procedura legala de transformare a Companiei de Stat Teleradio-Moldova in Institutie Publica Nationala a Audiovizualului, cu respectarea drepturilor umane si profesionale. De asemenea i se mai cere sefului statului in calitatea sa de garant al Constitutiei sa isi ceara scuze in mod public de la jurnalistii protestatari de la Compania Teleradio-Moldova si de la participantii la manifestatia pasnica de duminica, 1 august 2004, pentru incompetenta, neprofesionalismul, brutalitatea si lipsa de respect pentru cetateni cu care fortele de ordine au gasit de cuviinta sa actioneze. In consecinta, Uniunea Jurnalistilor cere atat Consiliului Europei, OSCE, cat si tuturor organizatiilor internationale sa se implice mai mult in rezolvarea problemelor din Moldova, In perspectiva edificarii unui stat democratic autentic, unde toti sunt egali in fata legii

Reamintim ca la finele lunii trecute jurnalistii angajati ai Companiei de Stat Teleradio-Moldova au demarat o serie de proteste fata de modul abuziv in care este realizata transformarea companiei in Institutie Publica Nationala a Audiovizualului, fara  a se tine sema de drepturile profesionale. Au fost, astfel concediati mai bine de 80% dintre angajatii societatii, care, dupa cum mentioneaza Uniunea Jurnalistilor, aveau o mare experienta. Printre cei concediati se afla si membrii Comitetului Anti-Cenzura, infiintat ca reactie la abuzurile puterii asupra institutiei in anii 2001-2003.

 
Album Monografic NicapetrePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :578
Tuesday, 03 August 2004
La Toronto, in cadrul cenaclului Observatorul s-a lansat de curand Albumul Monografic Nicapetre.Artistul Nicapetre a absolvit Academia de Arte din Bucuresti, ajungand mai apoi profesor la scoala elementara sau la liceu, in timp ce incerca sa isi castige existenta si ca desenator de ocazie pe la diverse reviste.  A incercat sa obtina venituri si din sculptura, desi era foarte greu sa traiasca din asta, in afara ocaziilor in care lucra cate putin pe la vreun monument realizat de mari maestri ai sculpturii ca Jalea, Irimescu sau Naum Corcescu.  Manat de viata grea din Romania, romanul a emigrat in Canada, unde s-a lovit de o intrebare: :"OK, artist, artist dar din ce traiesti?! Iti place sa cioplesti lemnul? Fa-te dulgher, fii baiat cuminte, avem de lucru pentru tine, castigi bine, vei fi fericit! All right?. Desi maestrul povesteste intr-un interviu acordat publicatiei romanesti din Toronto, Observatorul, ca publicitatea tiparita l-a enervat la inceput si ca nici nu avea timp sa expuna, a cautat mai intai sa se perfectioneze, sa se depasesca. Abia mai tarziu a realizat ca este cazul sa arate tiparit intr-un album de lux ceea ce a realizat. Cum o sa mearga prietenul meu tocmai la muntele Fuji sa-mi vada marmura "Adam si Eva" cioplita in Grecia, transportata peste mari pina in Japonia si instalata la 2000 de metrii deasupra nivelului marii, printre nori, la Muzeul Hakone, ori cum sa ajunga brailenii mei la Kirkfield Ontario sa ma iubeasca si mai mult vazind sculptura "Pastae" cioplita in lemn masiv de pin si ridicata in curtea Domnului Paul Scott? Acestea sunt doar cateva dintre motivele care l-au determinat pe maestrul Nica sa tipareasca acset album, vanitatea fiind si ea printre acestea, dupa cum el insusi a marturisit pentru Observatorul. Sustinerea pentru realizarea albumului monografic, imprimat la tipografia Monitorului Oficial din Bucuresti, a venit din partea directorului Muzeului Brailei, Ionel Candea.
 
CMR cere Romaniei mai multa implicare in criza din Republica MoldovaPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :505
Tuesday, 03 August 2004

Consiliul Mondial Roman din Atlanta, Georgia, SUA cere, printr-o scrisoare deschisa, adresata Presedintelui Romaniei, Presedintelui Republicii Moldova, Guvernului Romaniei, Guvernului Republicii Moldova, Ministerului de Externe roman si moldovean si altor structuri de stat romane si moldovene, o concertare a eforturilor diplomatice capabile sa dezamorseze situatia de pe Nistru si restabilirea controlului guvernului central de la Chisinau "asupra intregului teritoriu al recunoscutei pe plan international Republici Moldova".

Punem la dispozitia cititorilor Romanian Global News continutul scrisorii deschise primite la redactie

 

Consiliul Mondial Roman

2 August 2004

 

Catre:
           
Presedintele Romaniei,

            Presedintele Republicii Moldova,

            Parlamentul Romaniei,

            Parlamentul Republicii Moldova,

            Guvernul Romaniei,

            Guvernul Republicii Moldova,

            Ministerul de Externe al Romaniei,

            Ministerul de Externe al Republicii Moldova,

 

 

Actualele evenimente din Republica Moldova depasesc granitele restranse ale statului prin implicatiile negative pe plan regional si international.

Instabilitatea politica care continua de peste 14 ani fara rezolvare si mai ales fara o implicare decisiva a comunitatii internationale, atinge in aceste zile apogeul prin actiuni de epurare etnica sau de vendeta politica. Instabilitatea pe plan extern se combina cu cea pe plan intern creind in Europa, la granita NATO o stare conflictuala cu repercursiuni grave la nivel continental.

Alimentarea artificiala a unui conflict intern politico-social de anvergura, in procesul de transformare al companiei de stat TeleRadio-Moldova in companie publica, prin eliminarea jurnalistilor independenti si atacul fortelor de politie impotriva acestora, nu face decat sa accentueze efectul fortelor centrifuge din societatea Republicii Moldova cu rezultate incalculabile care pot conduce la crearea haosului si dezmembrarii.

In momentul in care Transnistria se gaseste in stare de conflict deschis cu Chisinaul si situatia pe Nistru este exploziva, nu poate fi inteleasa atitudinea inflexibila si actiunile represive impotriva jurnalistilor incomozi pentru Putere.

Credem ca in aceste momente de criza nationala este nevoie de concentrare pe activitatile diplomatice capabile sa dezamorseze situatia de pe Nistru si sa restabileasca control guvernului central de la Chisinau asupra intregului teritoriu al recunoscutei pe plan international, Republica Moldova. In acest sens amintim ideea pe care am avansat-o a "tandemului diplomatic" Bucuresti-Chisinau, capabil sa asigure autoritate pe plan international unor actiuni comune in vederea rezolvarii situatiei zonale.

In conditiile in care la masurile indreptatite ale Administratiei de la Chisinau de a bloca economic intreprinderile din Transnistria care nu se supun legilor statului, autoritatile de la Tiraspol ameninta cu blocarea transportului feroviar, al gazelor si electricitatii in vederea strangularii economice a Chisinaului sub privirile impasibile ale unor "forte de mentinere a pacii" si a ineficientei comunitatii internationale, reiteram propunerile Consiliului Mondial Roman:

- implicarea Statelor Unite, UE si ONU si inlocuirea imediata a trupelor rusesti actuale cu trupe internationale aflate sub control ONU. In acest sens, facem apel ca Romania in calitate de membru al Consiliului de Securitate sa ridice in cadrul Consiliului problema situatiei explozive din Moldova, care poate avea repercursiuni asupra stabilitatii regionale. Consiliul Mondial Roman a trimis deja o scrisoare presedintelui George Bush pentru a solicita implicarea americana.

- ajutorarea imediata si neconditionata din partea Romaniei cu resurse energetice a Republicii Moldova si stabilirea unei strategii economice comune pentru a elibera Chisinaul de dependenta economica absoluta fata de Rusia. In aceasta directie, Romania sa ceara ajutorul si implicarea UE.

- transformarea companiei de stat Teleradio-Moldova in companie publica in deplina transparenta si cu respectarea recomandarilor Consiliului Europei printr-un proces complet depolitizat. Guvernul de la Chisinau sa demonstreze retinere si sa se inscrie pe linia democratiei europene.

Cerem institutiilor amintite sa ia in considerare apelul societatii civile pentru a depasi situatia actuala si pentru a cladi relatii stabile si normale in aceasta parte a Europei.

Semneaza,
Presedintele Consiliului Mondial Roman, Mircea Popescu

 
Continua greva de la trustul de presa "Libertatea"PDF Print E-mail
Virset, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :554
Tuesday, 03 August 2004
Grevistii nu accepta hotararea Adunarii Provinciei Voivodinei prin care drepturile de fondator asupra Casei de Presa si Editura Libertatea sunt trecute sub jurisdictia Consiliilor Nationale si deci a nerecunoscutului Consiliu National al Romanilor, transmite corespondentul Romanian Global News. 

Hotararea Voivodinei a provocat multe nedumeriri chiar si pe cea a biroului OSCE din Belgrad. Casa de Presa si Editura Libertatea din Panciova, finantata din bugetul statului sarb, urmeaza sa implineasca sase decenii de existenta anul viitor.

Reamintim ca pe data de 9 iulie, Consiliul National al Romanilor a pus in vedere membrilor trustului de presa hotararea de a demite din functie pe membrii Comitetului de conducere, directorul si redactorul sef al CPE Libertatea. La cateva zile dupa acest anunt, angajatii CPE Libertatea intrau in greva de avertisment. La 29 iulie in Parlamentul Provinciei Voivodoina, la propunerea Partidului Democrat si al Uniunii Maghiarilor din Voivodina, si prin majoritate de voturi, se adopta o lege prin care toate drepturile de fondator, de care dispunea Adunarea Voivodinei, asupra caselor de presa si editurilor minoritatilor, sa treaca sub jurisdictia consiliilor nationale ale minoritatilor respective. La adoptarea acestei legi s-au ignorat recomandarile OSCE, ale Ministerului pentru Drepturile Omului si ale Minoritatilor si ale Ministerului pentru Cultura (responsabil si pentru mass-media). Astfel, drepturile de fondator asupra CPE Libertatea au fost trecute asupra Consiliul National al Romanilor. Redactia Libertatea a inaintat Tribunalului Constitutional al Serbiei, procesul pentru verificarea constitutionalitatii actului de transfer al drepturilor fondatoare asupra consiliilor nationale. Acestei initiative i s-au alaturat si angajati din casele de presa si editura slovaca Hlas ljudu si ruteana Ruske Slovo. Dupa lipsa unui raspuns din partea Tribunalului Constitutional, aceste redactii au intrat in greva. Consiliile Nationale din Serbia Muntenegru sunt o constructie relativ  noua, fondata la recomandarile reprezentantilor europeni, in principal din cauza dezbinarilor care existau intre minoritatile din Serbia si existenta a unui numar foarte mare de organizatii pe criterii etnice. Romanii la randul lor, foarte dezbinati si ei, si-au format propriul Consiliu National. In acest Consiliu insa nu au intrat reprezentantii romanilor din sudul Dunarii (Valea Timocului - cu o populatie estimata la 400 de mii de vorbitori de limba romana, numiti si valahi), nici cea mai mare parte a reprezentantilor organizatiilor romanesti din Banatul sarbesc. Din cauza aceasta la 3 iulie a fost depusa initiativa de convocare a unei noi Adunari Electorale pentru alegerea unui nou Consiliu National al Romanilor, ceea ce ar desfiinta actualul Consiliu, care oricum nu se bucura de reprezentativitate.  Insa, fara sa astepte ca legea sa intre in vigoare si Tribunalul Constitutional sa isi dea sentinta, pe 23 iunie CNR face publica hotararea prin care destituie intreaga conducere a CPE Libertatea. Pe 26 iulie reprezentantii Consiliului National al Romanilor fac o vizita la Panciova si incearca sa preia sediul editurii. Apar altercatii intre angajati CPE si reprezentantii CNR care sunt impiedicati sa intre in sediu. Ministrul de Cultura, responsabil si pentru mass-media se alatura grevistilor si le sustine cauza subliniind faptul ca nu s-a tinut cont in promulgarea respectivei legi de recomandarile organismelor europene si ale Republicii Serbia, situatie ce a dus la asemenea conflicte in randul minoritatilor insasi. Partile s-au aseazat deja la masa negocierilor insa acestea vor continua si saptamana viitoare in scopul gasirii unui compromis.

 
Bricul Mircea a ajuns la HalifaxPDF Print E-mail
Halifax, Nova Scotia/Romanian Global News
Accesari :429
Tuesday, 03 August 2004
In perioada 29 iulie-2 august nava scoala romanesca s-a aflat la Halifax, pe perioada Congresului Mondial al Acadienilor.

Aceasta este cea de-a patra vizita a corabiilor cu panze, si este intitulata A salute to lAcadie. Alaturi de alte 40 de corabii cu panze din diferite colturi ale lumii, bricul Mircea, vedeta marinei romanesti, s-a aflat in portul Halifax din Noua Scotie. In prima seara a sederii in Halifax, la bordul navei scoala Mircea a fost oferita o receptie, la care au fost invitati reprezentanti ai comunitatii romanesti din zona, alaturi de autoritatile locale, dar si de mebrii echipajului bricului Mircea. Construirea navei scoala a fost finalizata in anul 1939 la santierul naval Blohm und Woss din Hamburg, an in care ambarcatiunea a si intrat in serviciul Marinei Militare Romane. A fost modernizata in 1966, iar ultima oara in perioada 1994-2002 si a devenit nava pe care toate promotiile de ofiteri si maistri de marina si-au efectuat stagiile de instructie practica.

 
Fotbalistul roman Christian Teodor nu va evolua in partida cu SarawakPDF Print E-mail
Penang, Malaezia /Romanian Global News
Accesari :566
Tuesday, 03 August 2004
Romanul Christian Teodor nu va juca in partida de marti, 3 august, cu Sarawak, dupa cum indica toate aparentele.

Fundasul roman de la Penang se resimte in urma unor probleme de respiratie survenite in timpul partidei castigate cu 3-0 in fata lui Selangor Public Bank, martea trecuta.  Nici la ultimul meci, desfasurat sambata cu Sabah, romanul nu a reusit sa reziste pana la finalul celor 90 de minute de joc. Exista deocamdata un semn de intrebare cu privire la Christian, pentru ca a avut probleme respiratorii in ultimele partide. Nu are rost sa riscam in privinta lui, a declarat tehnicianul echipei Penang. Romanul nu va fi singura absenta marcanta din echipa lui Yunus, in afara de acesta de pe teren urmand sa lipseasca si atacantii Barreto si Nagaraja. Antrenorul Panterelor de la Penang este inca optimist, in declaratia sa de luni, 2 august acesta aratand ca mai este inca o zi la mijloc si ca celor doi atacanti li se vor efectua teste pentru a li se verifica starea generala. Pe de alta parte si echipa adversa, Sarawak, va avea absente notabile in teren, dar tehnicianul lui Penang a aratat ca nu conteaza cine joaca sau nu pentru Sarawak. Tot vor avea o echipa capabila sa ne striveasca sperantele de a ramane in Super Liga.

 
Altercatiile cu politia de la Teleradio-Moldova au facut sase victimePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :516
Tuesday, 03 August 2004
Sase persoane din cele peste 300, adunate sa protesteze pasnic impotriva refuzului conducerii Companiei Teleradio-Moldova de a da curs revendicarilor jurnalistilor protestatari de la cele doua subdiviziuni ale companiei, au fost internate in spital in urma altercatiilor cu fortele de ordine

din utlimele zile, cand un grup de jurnalisti, angajati ai Companiei Teleradio-Moldova au incercat sa instaleze un cort in fata Casei Radio, transmite corespondentul Romanian Global News. Seful Sectiei de internari din cadrul Spitalului de Urgenta, Lina Turic, a precizat ca Vitalie Leahevici, in varsta de 30 ani, a fost internat cu diagnosticul comotie cerebrala. Doua femei in varsta de 50 si, respectiv, de 55 ani, au fost internate cu fractura degetului de la mana si, respectiv, cu comotie cerebrala. O tanara de 19 ani la fel cu comotie cerebrala si un barbat in varsta de 49 de ani, Ion Popov, cu acelasi diagnostic. De asemenea, a fost internat un politist, Alexandru Melnic, in varsta de 34 ani, cu diagnosticul fractura de cot si lovitura de cap. In prezent, 3 persoane din cele 6 internate au fost deja externate, a spus Turic.

 
Artistii romani la manifestarea Zilele lui Petar Radojlovic din SerbiaPDF Print E-mail
Krupanj ,Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :500
Tuesday, 03 August 2004
In perioada 2-9 august artistii din Romania sunt invitati sa participe la manifestarea culturala  Artele vechi si popoarele balcanice organizata cu ocazia Zilelor capitanului Petar Radojlovic in localitatea Krupanj din nord-vestul Serbiei, transmite corespondentul Romanian Global News.

Evenimentul cultural contine si 3 piese de teatru precum si  concerte de muzica rock si etno.  Pe langa artistii romani, la acest eveniment vor lua parte si alti artisti din Serbia-Muntenegru si Bulgaria. Cei 30 de participanti isi vor etala calitatile de pictori, iconografi, sculptori in ceramica si lemn. Manifestarea culturala, dedicata eroului sarb din a doua jumatate a  secolului al XIX-lea, este organizata de organizatia nonguvernamentala Mackov Kamen, cu sprijinul financiar al Agentiei Americane de Dezvoltare Internationala (USAID), Ministerului Culturii si Mediilor si al Primariei orasului Krupanj.

 
Chisianul si Tiraspolul chemate de Rusia la masa tratativelorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :527
Tuesday, 03 August 2004

In legatura cu agravarea relatiilor Chisinau-Tiraspol, care a degenerat intr-o confruntare economica directa, Rusia a propus astazi, 3 august, partilor implicate in conflict sa se intalneasca la Moscova, urgent, in prezenta mediatorilor in procesul de reglementare a problemei transnistrene, informeaza site-ul MAE rus.

Solicitat sa comenteze situatia creata, ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia Valeri Loscinin a declarat presei de la Moscova ca situatia ar putea iesi de sub control, fapt ce ar putea cauza daune ireversibile procesului de negocieri in problema transnistreana si ar condamna populatia de pe ambele maluri ale Nistrului la suferinte inutile. In aceste conditii, conducerea politica a Republicii Moldova si a Transnistriei trebuie sa manifeste maturitate politica si sa se abtina de la aplicarea sanctiunilor reciproce, a spus el.

Rusia, in calitate de tara-garant a reglementarii transnistrene, cheama reprezentantii partilor sa convoace o reuniune in regim de urgenta cu participarea mediatorilor pentru a elabora solutii pentru iesirea din impas. O asemenea intalnire ar putea avea loc la Moscova sau in alt loc convenabil partilor pana la sfarsitul saptamanii curente, a mai declarat Loscinin, citat si de AP FLUX.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions