Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
August 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Un roman intre ultimii trei favoriti in lumea sahului internationalPDF Print E-mail
Vilagarcia, Spania/Romanian Global News
Accesari :596
Sunday, 01 August 2004
Daniel Moldovan a intrat pe ultima suta de metri a turneului de sah de la Albarino, cu doua runde inainte de final. Trio-ul care se afla in fruntea clasamentului turneului este format din romanul Daniel Moldovan, bulgarul Vladimir Petkov si cubanezul Maikel Gongora cei trei aflandu-se la o jumatate de punct avans fata de grupul urmator, format din sase sahisti. Ultimul  rezultat obtinut de romanul Daniel Moldovan in runda a saptea, ultima jucata in cadrul Turneului International de Sah, a fost 0,5 - 0,5 cu bulgarul Petkov. In aceeasi runda a saptea au mai evoluat si alti romani, printre care Ciprian Nanu, Marius Manolache si Ioan Cosma. Daniel Moldovan a obtinut pana in prezent 5,5 puncte, el fiind urmat indeaproape de celalat roman Marius Manolache, cu 5 puncte si de Ciprian Nanu si Ioan Cosma cu 4,5 puncte.  Desi Secretarul General al Federatiei Romane de Sah, maestra internationala Margareta Juncu declara ca Federatia nu a fost informata in legatura cu plecarea celor patru romani la Albarino, si ca turneul nu este oficial, ci doar unul de pregatire, rezultatelor romanilor deplasati in prezent in Spania reprezinta inca o realizare pentru sahul romanesc.
 
Un roman cucereste varful K2PDF Print E-mail
India/Romanian Global News
Accesari :602
Sunday, 01 August 2004
Alpinistul roman, Horia Colibasanu, in varsta de 27 de ani, impreuna cu spaniolul, Inaki Ochoa, au reusit sa atinga, in dimineata zilei de miercuri, 28 iulie 2004, culmile varfului K2, din masivul Himalaya.

Colibasanu face parte din Clubul Sportiv Alternative Timisoara, in cadrul caruia a participat la expeditiile "Caucaz 1998, 2002", "Tian Shan 1999", "Alpi 2003" pe virfurile Gumaci (3843), Elbrus (5642), Khan Tengri (7010), Matterhorn (4462), si detine a treia categorie la alpinism, acordata de Federatia Romana de Alpinism si Escalada. Escaladarea varfului, la o inaltime de 8 611 metri este o premiera in alpinismul romanesc. In istoria luptei pentru cucerirea varfului K2, primii victoriosi au fost italienii Achille Compagnoni si Lino Lacedelli. Anul acesta vremea a fost favorabila si un numar record de alpinisti au ajuns in varf, fata de anul trecut, cand nici un sportiv nu a reusit acest lucru. Asta nu inseamna ca performanta lui Colibasanu nu este remarcabila, a mentionat Secretarul General al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, Sanda Badralexe.

 
Asociatiile romanesti din Spania isi discuta problemelePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :625
Sunday, 01 August 2004
Zilele trecute la Alcala de Henares, Madrid, in Spania s-a desfasurat cel de-al treilea congres al Federatiei Asociatiilor Romanesti din Spania FEDROM, sponsorizat de Caja Espana.

La intalnirea organizata intr-una din salile primariei din Alcal de Henares au participat 5 asociatii romanesti: Asociatia romano-spaniola Romania (Madrid), Asociatia Culturala de Ajutorare si Integrare a Poporului Roman din Alcal de Henares, Asociatia Rrom Madrid, Asociatia Imigrantilor Tarilor din Europa de Est (Castelln), Asociatia de Romani din Coslada si San Fernando. Congresul desfasurat in Spania a avut in vedere in primul rand rezolvarea problemelor administrative de inscriere a FEDROM la Ministerul de Interne spaniol, prezentarea activitatii FEDROM pana in prezent si alegerea comitetului director. Discutiile de la congres au fost insa mult mai ample, ele abordand teme precum convalidarea permiselor romanesti in Spania, echivalarea studiilor superioare romanesti, inclusiv problemele tinerilor de obtinere a apostilei de la Haga, imposibilitatea elevilor romani incadrati in sistemul de invatamant spaniol si ai caror parinti nu au acte de a se inscrie la bacalaureat, lipsa de informare a romanilor inainte de a pleca din Romania. in urma Congresului s-a stabilit ca FEDROM sa adreseze o scrisoare primului ministru, scrisoare in care sa se prezinte toate aceste probleme. In incheierea Congresulul Federatiei Asociatiilor Romanesti in Spania s-a ales un comitet director si s-a desemnat reprezentantul FEDROM in Forul Imigratiei in persoana presedintelui ales al Federatiei.

 
"In Republica Moldova institutiile democratice sunt suprimate" declara Iurie RoscaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :485
Sunday, 01 August 2004
Evident, conducerea comunista este in deruta. Curajul si principialitatea jurnalistilor de la posturile nationale de radio si TV, care au declansat actiunile de protest non-stop contra cenzurii si a epurarii de cadre, a determinat suprimarea mai multor cicluri de emisiuni de autor ale ziaristilor indezirabili.

Asa cum eu, alaturi de ceilalti colegi de grup parlamentar, am manifestat solidaritatea cu protestatariii care isi apara drepturile lor profesionale si demniatea umana, comunistii n-a putut admite aparitia mea pe post, intrucat as fi spus pentru intreaga tara despre abuzurile celor care doresc sa manipuleze opinia publica penru a-si mentine in mod abuziv puterea. Actiunile comunistilor vadesc esenta totalitara a regimului Voronin si arata o data in plus faptul ca in Republica Moldova institutiile democratice sunt suprimate, iar libertatea de exprimare este calcata in picoare in mod grosolan. Numai solidaritatea societatii civile, a radioascultatorilor si a telespectatorilor cu jurnalistii car protesteaza mai multe zile si nopti contra dictaturii si terorii comuniste, numai reactia prompta si hatarata a organismelor internationale pot readuce tara noastra in albia deomcraitiei ", a declarat Iurie Rosca.

 
Misiunea OSCE de la Chisinau considera lipsita de transparenta selectia angajatilor la Teleradio-MolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :487
Sunday, 01 August 2004

Misiunea OSCE in Moldova considera ca procedura de selectare a angajatilor la Compania "Teleradio-Moldova" nu este transparenta in anumite domenii de baza, iar Comisia de concurs nu a fost capabila sa justifice rezultatele si sa explice deciziile luate candidatilor care nu au fost selectati.

Intr-o declaratie difuzata vineri de Misiunea OSCE se arata ca situatia creata la Compania "Teleradio-Moldova", precum si masurile luate impotriva celor 19 angajati de la "Teleradio-Moldova" risca sa deterioreze imaginea noii Companii publice. "Din acest motiv, Misiunea apeleaza la persoanele implicate in acest proces, in special la Consiliul de Observatori sa depuna eforturi active pentru gasirea unor solutii reciproc acceptabile la aceasta problema".

Potrivit sursei citate, anul acesta Misiunea OSCE si Reprezentatul Special al Consiliului Europei a recomandat ca procedura de selectare sa fie transparenta si ne-discriminatorie, iar candidatii care nu vor fi selectati sa beneficieze de dreptul de a cere revizuirea deciziilor de refuz, luate in baza cerintelor pentru postul respectiv.

Misiunea OSCE si-a exprimat speranta ca masurile luate impotriva celor 19 protestatari vor fi revocate, ceea ce ar reprezenta primul pas spre imbunatatirea situatiei tensionate.

De asemenea, Misiunea OSCE in Moldova si-a anuntat disponibilitatea de a acorda asistenta necesara in acest proces de orice maniera adecvata, in particular, prin acordarea expertizei bazate pe experienta internationala similara.

 
Tiraspolul riposteaza la masurile luate de ChisinauPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :511
Sunday, 01 August 2004

Seful administratiei separatiste de la Tiraspol Igor Smirnov a prezidat vineri, 30 iulie, o sedinta a consiliului de securitate al Transnistriei, in cadrul careia au fost propuse "masurile de raspuns" la adresa Chisinaului in urma anuntarii sanctiunilor economice pentru Transnistria, informeaza  agentia "Olvia-Press".

Agentia tiraspoleana nu mentioneaza care sunt masurile adoptate de administratia transnistreana. Potrivit unei informatii neoficiale plasate pe una dintre publicatiile electronice din Tiraspol, organizatiile obstesti din Transnistria, in special cele de femei, ale "aparatorilor Transnistriei", si reprezentantii Armatei kazacesti la Marea Neagra si-au anuntat deja intentia de a bloca, incepand cu saptamana viitoare, calea ferata spre Chisinau. "Aceasta va destabiliza complet economia Republicii Moldova, iar impreuna cu deconectarile energiei electrice si a conductei de gaz natural, va provoca prabusirea acestui stat", se arata in comentariul agentiei "Lenta PMR".

 
Utilizand ca pretext problema scolilor, Ucraina solicita statut special pentru TransnistriaPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/ Romanian Global News
Accesari :534
Sunday, 01 August 2004

"Ucraina este profund ingrijorata in legatura cu agravarea situatiei in Transnistria, catalizatorul careia au constituit actiunile administratiei de la Tiraspol, indreptate spre sistarea activitatii scolilor din Transnistria", se arata in declaratia Serviciului de presa al Ministerului ucrainean de Externe, informeaza  agentia "Novosti-Ucraina".

In document se mai arata ca "Ucraina este convinsa ca astfel de actiuni contravin standardelor europene privind asigurarea drepturilor si libertatilor omului si dauneaza perspectivelor de reglementare definitiva a problemei transnsitrene". "Consideram inacceptabila politizarea chestiunii ce tine de copii, in special de copii-orfani. Ucraina, in calitate de mediator in procesul de negocieri, cheama administratia tiraspoleana sa intreprinda masuri de restabilire a functionarii scolilor cu predare in limba moldoveneasca", se arata in declaratia MAE de la Kiev.

Kievul si-a exprimat disponibilitatea "de a contribui la maximum in solutionarea problemei transnistrene, cu conditia respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale ale Republicii Moldova, precum si acordarea Transnistriei un statut special, care i-ar asigura un nivel inalt de a autoadministrare si de aparare corespunzatoare a drepturilor omului in regiune".

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions