Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Militia transnistreana a preluat cu forta controlul asupra liceului romanescPDF Print E-mail
Tiraspol/Romanian Global News
Accesari :423
Thursday, 29 July 2004
Militieni transnistreni au preluat cu forta controlul asupra liceului romanesc din Rabnita, Transnistria, si au arestat opt barbati, printre care profesori si parinti, care s-au baricadat, in dimineata zilei de 29 iulie, in biroul directorului, pentru a-i impiedica pe militieni sa sigileze institutia, informeaza corespondentul RGN Press din Basarabia.

Pret de cateva ore un grup de 16 parinti, profesori si elevi ai liceului de la Rabnita au tinut blocata usa de la biroul directorului, pentru a nu-i lasa pe militienii, care au luat dimineata liceul cu asalt, sa intre in incapere. Militienii transnistreni au patruns in liceu prin ferestrele din spate ale cladirii, dupa ce au spart lacatul de la de la poarta din curtea liceului, apoi au spart usa biroului directorului, arestand pe loc toti barbatii, lasand elevii si femeile sa plece.Autoritatile de la Chisinau au precizat ca un grup de oficiali moldoveni, printre care ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, s-a deplasat la Rabnita pentru a incerca eliberarea din arest a celor opt barbati. La 26 iulie, functionari de la directia de invatamant din Rabnita, insotiti de militieni, au incercat sa sigileze liceul romanesc din oras. Cadrele didactice, elevii si parintii, s-au opus acestei tentative si nu au permis nici unui oficial transnistrean sa patrunda in curtea institutiei. Profesorii, parintii si elevii liceului au continuat sa supravegheze institutia, zi si noapte, pentru a nu permite inchiderea ei de catre autoritatile transnistrene.

 

 
INS sustine ca in iunie salariul mediu brut a fost de peste 8.000.000 leiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :491
Thursday, 29 July 2004
Institutul National de Statistica a dat astazi publicitatii  rezultatele unei cercetari care releva castigul salarial mediu brut al romanilor pentru luna precedenta.  Astfel, conform INS, castigul salarial mediu brut in luna iunie 2004 a fost de 8035915 lei. Castigul salarial mediu net a fost de 5828978 lei, mai mare cu 0,5% fata de luna precedenta spun cercetatorii de la INS. De altfel INS a sI intocmit o lista cu motivele pentru care s- inregistrat aceasta crestere de la o luna la alta, desigur greu de simtit in mod real in buzunarul romanului. Cresterea castigului salarial mediu net a  fost determinata spune INS de: plata primelor si orelor suplimentare in activitatile: silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, fabricarea produselor din tutun, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, industria de masini si echipamente, industria de masini si aparate electrice, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, hoteluri si restaurante, posta si telecomunicatii, cercetare dezvoltare si informatica, administratie publica, invatamant; realizarea unui coeficient de acord mai mare si un volum sporit al vanzarilor in activitatile: agricultura, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, tabacirea si finisarea pieilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din minerale nemetalice, constructii; negocierea de salarii in activitatile: prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice. Pe de alta parte exista si activitati unde s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net datorate: -   acordarii in luna precedenta a: primelor in activitatile: metalurgie, intermedieri financiare, asigurari, sanatate; primelor din profitul net in activitatile: edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, transporturi terestre; reducerii volumului de activitate si nerealizari ale productiei din lipsa de comenzi in ramura miniera si in industria constructiilor metalice si a produselor din metal.
 
Corespondenta MApN din AfganistanPDF Print E-mail
Kabul, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :392
Thursday, 29 July 2004
Maistrul militar Varga Ion, ofiterul de relatii publice al plutonului roman de politie militara din Afganistan, a transmis recent catre MapN o corespondenta privind situatia militarilor romani in zona.

Iata ce scrie Varga Ion: Miercuri 27 iulie 2004, militarii romani din cadrul brigazii multinationale KABUL au participat, in Camp Warehouse, la ceremonia de schimbare a comenzii brigazii. Generalul de brigada Walter Spindler (Germania) va detine pentru sase luni comanda brigazii, preluata de la generalul de brigada Jocelyn Lacroix (Canada). La ceremonial a participat generalul locotenent Rick Hillier (Canada)- comandantul ISAF, alaturi de oficiali ai partenerilor de securitate si membri ai Ministerului de Interne si Ministerului Apararii afgane, precum si ambasadori ai natiunilor participante cu forte in cadrul ISAF. Fostul comandant, generalul Lacroix a afirmat ca Brigada Multinationala KABUL este un exemplu al determinarii NATO si comunitatii internationale de a crea un mediu stabil si sigur in capitala afgana. Prin prezenta in zona Kabulului si prin asistenta acordata Agentiei de Securitate Afgana, brigada faciliteaza crearea unei baze prin care democratia sa se consolideze si sa se raspandeasca in intreaga tara. Cei 3.000 de soldati ai brigazii sunt importanti pentru stabilirea si mentinerea libertatii, democratiei si prosperitatii in Afganistan. Brigada multinationala KABUL actioneaza in cadrul Fortei Internationale de Asistenta si Securitate (ISAF) si are in compunere militari din 28 de tari.

 
Asiguratorii se pregatesc sufleteste pentru integrarea in UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :532
Thursday, 29 July 2004
Pregatirea sectorului asigurarilor pentru aderarea la UE trebuie facuta treptat, inca de pe acum, pentru ca piata romaneasca sa fie gata in 2007 pentru concurenta de pe piata interna a Uniunii Europene.

Aceasta este una dintre concluziile discutiilor din cadrul Consiliului Consultativ pentru Negocierea Aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, care a analizat, astazi, 29 iulie 2004, la sediul MIE, aspectele privind evolutia domeniului asigurarilor in contextul aderarii Romaniei la UE. In cadrul reuniunii, conduse de  ministrul Vasile Puscas, la care au participat reprezentanti ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, ai asiguratorilor, ai ONG-urilor etc., au fost discutate aspecte privind: concurenta pe piata asigurarilor in contextul liberei circulatii a serviciilor financiare; posibilitatea ca societatile romanesti sa intre pe piata Uniunii Europene; gradul de cunoastere a legislatiei comunitare de catre societatile de asigurare din Romania. La final Vasile Puscas a declarat: In cadrul negocierilor si a pregatirii pentru aderare, dorim sa asiguram predictibilitatea regulilor pe piata asigurarilor si sa oferim o perioada de timp suficienta pentru implementarea corecta si eficienta a regulilor comunitare, pana la data aderarii. De aceea, adoptarea legislatiei primare care transpune acquis-ul va fi finalizata pana la sfarsitul anului 2004, iar legislatia secundara (regulamentele emise de CSA pentru aplicarea legislatiei secundare) va fi adoptata pana la sfarsitul semestrului I 2005, chiar daca unele prevederi vor intra in vigoare mai tarziu. Trebuie sa precizez ca, in negocierile pentru capitolul 3 Libera circulatie a serviciilor, nici unul dintre noile state membre nu beneficiaza de perioade de tranzitie la asigurari. La randul sau Gheorghe Cizmaru, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, este de parere ca  nu trebuie sa ne temem de concurenta de pe piata interna a UE, dar ca societatile romanesti trebuie sa se pregateasca de pe acum pentru aceasta concurenta. Daca un asigurat doreste sa isi faca o polita la o societate din Uniunea Europeana, este dreptul lui sa o faca. Daca societatile romanesti vor oferi servicii bune, vor reusi sa isi fidelizeze clientii si este in interesul lor sa o faca. Doar astfel putem dezvolta piata. Ceea ce pot face societatile de asigurari este sa se pregateasca eficient pentru momentul aderarii, a mai spus Cizmaru. Reprezentantii asiguratorilor au aratat ca ar trebui luate masuri pentru dezvoltarea unei culturi a asigurarilor in Romania. Ei au aratat ca ar fi utila realizarea coordonarii domeniului asigurarilor cu politicile sociale, ale muncii, sanatatii si, bineinteles, ale celor fiscale. Asiguratorii au mai aratat ca CSA trebuie sa ii informeze mai bine in ceea ce priveste acquis-ul comunitar in sector, pentru a se putea pregati cat mai bine.

 
Ministrii s-au intrecut in cereri pentru rectificarea bugetaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :434
Thursday, 29 July 2004
Ministrii au inceput sa sara calul cand e vorba despre portofoliul lor, respectiv de bugetele pe care le pastoresc.

Cel putin aceasta a fost ideea sugerata recent de Adrian Nastase ca a afirmat ca solicitarile ministerelor pentru alocarea unor fonduri bugetare suplimentare la rectificarea bugetara din luna iulie, au depasit de zece ori nivelul resurselor disponibile. Dupa ce a studiat toate cererile Adrian Nastase a constatat cu stupoare ca ministerele au solicitat sume suplimentare in valoare de peste 78.000 miliarde lei, in conditiile in care resursele disponibile sunt la aproximativ 7.000 miliarde lei. Premierul a reamintit ca in august guvernul va recurge la o noua rectificare bugetara.

 
Din 2005, capacitatea de depozitare a deseurilor periculoase creste la 110.000/anPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :457
Thursday, 29 July 2004
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a informat recent ca incepand cu anul 2005, pentru depozitarea deseurilor periculoase se va realiza o capacitate de depozitare de circa 110.000 t/an, depozite ce vor fi de tip a (depozite de deseuri periculoase), in conformitate cu cerintele Uniunii Europene.

Totodata, se estimeaza ca aceste depozite vor asigura necesarul de capacitate de depozitare pentru deseurile periculoase neincinerabile si care indeplinesc conditiile de acceptare. Astfel, prognoza de generare a deseurilor de productie arata o scadere a acestora cu circa 3% pe an, preconizandu-se ca indicele de scadere al cantitatilor de deseuri periculoase generate sa fie mai mare, pe masura ce vor fi implementate tehnologii curate si se vor aplica principiile prevenirii, reducerii si controlului integrat al poluarii se arata in comunicatul Ministerului Mediului. In acest moment, agentii economici care detin depozite pentru deseuri periculoase depoziteaza pe acelasi amplasament, in amestec, atat deseuri periculoase, cat si deseuri nepericuloase. Prin operatiile de tratare si denocivizare, o parte din deseurile periculoase generate se vor transforma in deseuri cu caracter nepericulos, care vor putea fi depozitate pe depozite conforme clasa b (deseuri nepericuloase).

 
Ajutor umanitar pentru o tanara jurnalista romancaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :445
Thursday, 29 July 2004
Adriana Istodor, jurnalist al cotidianului Evenimentul Zilei, are nevoie de ajutorul urgent al tuturor. Adriana  a fost diagnosticata cu leucemie granulocitara cronica, iar operatia de transplant de maduva, de care are neaparata nevoie, poate fi efectuata numai in strainatate, unde o astfel de inteventie se ridica la suma de 180.000 de euro (200.000 de dolari).

Adriana Istodor are numai 28 de ani, iar de 8 ani lucreaza ca reporter de presa scrisa, materialele ei aparand in toata aceasta perioada in publicatii ca Romania Libera, Cotidianul, Dilema, sau Tineretul Liber. Colegii Adrianei fac un apel la toti cei care pot sa o ajute in vreun fel. In prezent colega noastra, Adriana Istodor, urmeaza un tratament, la clinica Fundeni, care ii mentine starea sanatatii sub control. Medicii care ii monitorizeaza permanent starea, in frunte cu dna Madalina Vasilica, medic la clinica de hematologie Fundeni avertizeaza ca boala evolueaza foarte rapid si ca medicamentele nu o pot ajuta la nesfarsit. Operatia de transplant de maduva de care Adriana are nevoie poate fi realizata numai la clinica St. Luis din Franta. Cei care doresc  sa o ajute pe Adriana sa stranga suma de care are nevoie pentru costisitoarea operatie, dar care i-ar putea reda speranta de viata, sunt rugati sa isi trimita donatiile in conturile in lei si valuta deschise la BCR, sucursala Lujerului. Contul in lei este 459000665001, iar cel in euro 2511.2 - 4828.2. Multumim tuturor!

 

 
Consiliul Europei preocupat de inchiderea scolilor romanesti din TransnistriaPDF Print E-mail
Strassbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :453
Thursday, 29 July 2004
Ministrul norvegian de externe, presedintele Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, Jan Petersen, s-a declarat preocupat fata de inchiderea scolilor moldovenesti cu predare in grafie latina din Transnistria prin recenta decizie a autoritatilor transnistrene de a inchide trei scoli auxiliare cu predare in limba moldoveneasca cu grafie latina, informeaza  un comunicat de presa al Consiliului Europei.

Petersen a chemat autoritatile transnistrene sa permita tuturor scolilor din Transnistria, inclusiv celor cu predare in grafie latina, sa functioneze normal. "Aceste actiuni vin in contradictie directa cu standardele europene in domeniul drepturilor omului si minoritatilor nationale si vor continua sa aiba un impact negativ asupra mersului procesului de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol", a declarat Petersen. El a chemat partile implicate sa identifice solutii constructive in cadrul formatului existent de negocieri.

 
Copii romani in vacanta la familii din SpaniaPDF Print E-mail
Gipuzkoa, Spania/Romanian Global News
Accesari :374
Thursday, 29 July 2004
Trei copii romani, alaturi de elevi din alte tari isi vor petrece vacanta de vara in familii spaniole. Ana maria, Octavia si Constantin, copii ce provin din familii sarace din Romania vor cunoaste aici un altfel de viata si se vor distra la maxim. In fiecare vara zeci de copii de diferite nationalitati vin in Gipuzkoa sa isi petreaca vacantele in cadrul familiilor de aici.

Din primul moment in care au sosit la Gipuzkoa, la inceputul lunii, copii nu au facut altceva decat sa invete, sa se joace si sa manance. Desi au plecat de la ei din tara cu teama, fara sa stie unde vin, sau macar de ce o fac, dupa cateva zile au ajuns sa se bucure de una dintre cele mai frumoase veri din viata lor. Conditiile in care traiesc acesti copii sunt dezastruoase afirma organizatorii acestei initiative, citati de publicatia spaniola Diariovasco. Copiii traiesc cu familiile lor in baraci, fara apa curenta sau lumina. Alimentarea lor este proasta, de aceea pe timpul verii familiile adoptive incearca sa le ofere tot ce este mai bun. Oamenii care ii gazduiesc pe copii pe perioada veriii se ocupa si sa ii duca la doctor, la stomatolog si la oftalmolog. Constantin si Ana Maria, copiii care se afla in casa lui Rosi s-au adaptat imediat la regulile si obiceiurile din familia acesteia. Pentru Constantin aceasta este a treia vara in care vine in Gipuzkoa, in timp ce pentru Ana Maria si Octavia este pentru prima data in viata cand trec prin acesta experienta. Familiile adoptive pe timp de vara sunt foarte multumiti de copii si spun ca acestora le este dor de familiile lor de acasa, dar in acelasi timp stiu ca atunci cand vor pleca le va lipsi viata pe care au dus-o aici si familia care i-a gazduit.

 
Inchiderea scolilor romanesti o conspiratie Voronin - SmirnovPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :435
Thursday, 29 July 2004
Actualele suferinte ale scolilor romanesti din Transnistria par sa fie generate de o conspiratie tacita a lui Vladimir Voronin si Igor Smirnov, sustine comentatorul de la Chisinau, Petru Bogatu, care desi nu afirma ca cei doi ar fi pus la cale un plan comun, mentioneaza ca tensionarea situatiei din Transnistria e pe placul lui Smirnov, dar si al lui Voronin in egala masura.

"Tiraspolul pare sa ia in serios initiativa lui Belkovski, iar Smirnov isi doreste tot mai mult independenta deplina a Transnistriei. In situatia cand Putin spune pe sleau acum ca tara sa va lupta cu NATO si UE pentru a se mentine pe pozitii dominante in CSI, Smirnov profita de actuala conjunctura politica pentru a deteriora situatia de asa maniera incat Kremlinul sa se vada obligat sa recunoasca oficial independenta autoproclamatei republici, scrie Bogatu in editia de miercuri a ziarului Flux. El considera ca amenintarile Chisinaului cu abandonarea formatului pentagonal al negocierilor, considerat de Moscova un fel de vaca sacra, constituie un truc electoral. Aidoma lui Putin in 2000, care si-a facut imagine in urma destabilizarii deliberate a situatiei din Cecenia, Voronin isi doreste si el un conflict zgomotos care ar determina SUA, Rusia, Romania, Ucraina si UE sa semneze, totusi, pactul de stabilitate si securitate pentru Moldova. Altfel spus, liderul comunist spera sa ajunga presedinte pe coama unui cumplit razboi politic cu Tiraspolul, pe care l-ar conduce si l-ar castiga el de unul singur. Tocmai de aceea nu vrea ca Parlamentul sa se implice in disputa pe tema scolilor din stanga Nistrului, scrie Petru Bogatu.

 
Statutul de strain - atuu pentru un actor roman in SUAPDF Print E-mail
Richmond, SUA /Romanian Global News
Accesari :492
Thursday, 29 July 2004
Rolul lui Shylock din piesa shakespeariana Negutatorul din Venetia pusa in scena la Richmond in America este jucat cu mare succes de actorul de origine romana Dan Istrate.

Personajul interpretat de tanarul actor roman este un strain evreu camatar - intr-o tara adoptiva, exact situatia reala a lui Dan Istrate. Din acest motiv, Istrate pe langa talentul actoricesc are si experienta reala a unui strain intr-o tara adoptiva, scrie publicatia Actualitatea-romaneasca. Cu patru ani in urma a ajuns in SUA, printr-un schimb de studenti la teatru, si de atunci s-a stabilit aici. Pot sa ma identific cu Shylock. El este privit ca un strain. Eu am un document pe care scrie strain. Pot sa inteleg sentimentul apartenentei la o alta lume. La fel ca Shylock, incerc sa fiu un supravietuitor. Vad asemanarile dintre frustrarea lui Shylock si cea pe care o simte orice outsider, dar tocmai acest lucru face ca rolul sa mi se para interesant. El inseamna o provocare pentru mine, pentru ca presupune sa trec foarte repede de la zero grade la 300 de grade, de la cald la rece, spune Istrate.

 
Consulatul Romaniei la Bonn rezolva actele de stare civilaPDF Print E-mail
Bonn, Germania/Romanian Global News
Accesari :438
Thursday, 29 July 2004
Cetatenii romani stabiliti in Germania pot solicita inscrierea in registrele de stare civila romane a certificatelor eliberate de autoritatile germane.

Prevederile legale sunt cuprinse in articolul 42, alineatul 2 din Legea nr. 94/2004 pentru modificarea si completarea Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civila. Cererile de transcriere in registrele de stare civila din Romania se depun personal la una din misiunile diplomatice ale tarii noastre in R. F. Germania, in cazul in care inregistrarea actului a fost facuta deja la autoritatile germane. De asemenea, documentele necesare transcrierii certificatului de nastere, de casatorie, deces sau pentru alte documente de acest tip le puteti gasi vizitand site-ul consulatului Romaniei la Bonn. Legalizarea copiilor dupa actele de stare civila pentru care se solicita inscrierea in registrele de stare civila romane, precum si efectuarea si legalizarea traducerilor acestora sunt realizate la misiunea diplomatica. Pentru alte detalii, puteti vizita pagina de web a Consulatului Romaniei la Bonn la adresa www.konsulat-rumaenien-bonn.de.

 
Avocati americani doneaza computere pentru copiii romaniPDF Print E-mail
New Jersey, SUA/Romanian Global News
Accesari :466
Thursday, 29 July 2004
Elevii romani vor primi 20 de computere de la o firma de avocatura din Jersey.

Bedell Cristin a donat aparatura electronica ramurii din Jersey a Ecce Homo Trust, o fundatie caritabila care se ocupa de intrajutorarea celor mai saraci copii din familiile din Romania. O echipa de voluntari se va ocupa de trimiterea computerelor in luna septembrie, cand va calatori in Romania intr-o misiune de ajutorare.

 
UNICEF acuza folosirea copiilor in disputele politice din TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :421
Thursday, 29 July 2004
Reprezentanta UNICEF in Moldova a lansat miercuri, 28 iulie, un apel catre toate partile implicate in problema scolilor romanesti din Transnistria prin care cheama "sa nu fie folositi copiii in rezolvarea disputelor politice, dar sa se negocieze cat mai urgent o solutie pasnica de depasire a situatiei, care ar asigura respectarea deplina a drepturilor copiilor".

De asemenea, UNICEF cheama partile sa-si onoreze angajamentele anterioare si sa permita scolilor sa functioneze in regim normal. Reprezentanta UNICEF in Moldova isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu actiunile intreprinse impotriva scolilor cu predare in baza grafiei latine din Tiraspol, Tighina si Rabnita si tentativele de inchidere cu forta a acestor institutii. Potrivit reprezentantului UNICEF in Moldova, Giovanna Barberis, "actiunile intreprinse de autoritatile regiunii transnistrene, prin care se incearca inchiderea scolilor cu predare in baza grafiei latine, violeaza drepturile fundamentale ale copiilor". Conform Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, la care Republica Moldova este parte, fiecare copil are dreptul la educatie in limba materna. 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions