Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Rusii suparati ca si romanii au clonat Kalashnikov-ulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :565
Tuesday, 27 July 2004
Rusia acuza Statele Unite ale Americii ca au trimis in Irak si Afganistan copii dupa celebrele pistoale-mitraliera Kalashnikov, cunoscute general ca AK-47, scrie cotidianul american The New York Times.

Oficiali de la  Rosoboronexport si Izsmash, fabrica ce detine licenta de fabricare pentru AK-47, au aratat ca transferurile coordonate de Statele Unite includ clone dupa Kalashnikov produse in fabrici din Romania, Bulgaria, sau Ungaria, tari care au continuat sa le fabrice, chiar dupa protestele repetate ale Rusiei. Inventatorul marcii, Mihail Kalashnikov, a declarat ca armele pe care le trimit oficialitatile de la Washington in Irak sau in Afganistan, prevalandu-se de lupta impotriva terorismului, provin din alte tari, si nu din Rusia, singura tara care detine patentul pentru fabricarea mitralierelor Kalashnikov. Autoritatile de la Kremlin cer ca armele sa fie cumparat direct de la sursa, adica din Rusia, si acuza Statele Unite ca, in acest mod, incurajeaza violarea dreptului la proprietate intelectuala, aducand prejuducii numelui de Kalashnikov, dar si daune Rusiei la capitolele venit sau locuri de munca.  Dorim sa informam pe toata lumea ca multe tari, inclusiv Statele Unite, au incalcat din pacate norme recunoscute a declarat Igor Sevastyanov, directorul unei divizii a Rosoboronexport, compania rusa exportatoare de armament, citat de New York Times. In replica la acuzatiile aduse de Kremlin si de inventatorul AK-47, Mihail Kalashnikov, Washingtonul recunoaste ca a trimis in Afganistan si Irak mitraliere Kalashnikov, ce nu proveneau din Rusia, acestea fiind achizitionate fie de pe piata internationala de armament, fie din donatii din partea altor state ca dovada a cooperarii in procesul de reconstructie a regiunilor afectate de conflict. Americanii au mai aratat ca au cunostinta de acuzatiile aduse de Rusia, care ridica probleme de provenienta, inca ramase nerezolvate. Am luat cunostinta ca sunt probleme importante legate de productie, de dreptul la proprietate intelectuala si de conditiile de export al acestor arme, si ca este important sa imbunatatim controlul in aceste domenii a declarat un oficial al Departamentului de Stat, citat de New York Times.

 
Festivalul National al Traditiilor Populare incepe la SibiuPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/ Romanian Global News
Accesari :461
Tuesday, 27 July 2004
Incepand de marti, 27 iulie, si pana la 1 august, la Sibiu, va avea loc Festivalul National al Traditiilor Populare.

La festivitatea de deschidere a prestigiosului eveniment, din Piata Mare a orasului de pe malul Cibinului, va participa ministrul integrarii europene, Alexandru Farcas. Festivalul se afla la cea de a parta editie si reuneste 350 de participanti care vor acoperi urmatoarele sectiuni tematice: Arte religioase, Literatura populara, Arte muzicale, Arte coregrafice, Arte plastice traditionale, Arte mecanice si Arta culinara. Organizatorii sunt Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu, sub autoritatea Ministerului Culturii si Cultelor. Invitatii speciali ai acestei editii sunt judetele Bacau, Braila, Hunedoara (din Romania) si Cantemir (din Republica Moldova).

 
Green Peace a declansat razboiul impotriva proiectului de la Rosia MontanaPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :511
Tuesday, 27 July 2004
Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii de Organizatia Green Peace, membrii acestei recunoscute si eficiente organizatii au au inceput o campanie ampla de stringere de semnaturi impotriva proiectului minier de la Rosia Montana din judetul Alba. Campania se va desfasura pina in 3 august, sub forma unui tur informativ in sapte dintre cele mai importante orase ale tarii. In timpul turului informativ "Salvati Rosia Montana", voluntarii acestei organizatii vor informa populatia despre proiectul minier si despre impactul lui si vor stringe semnaturi de protest. Coordonatorului proiectului, Ana Maria Bogdan, a anuntat ca o petitie cu semnaturile strinse va fi trimisa, zilnic, premierului Adrian Nastase. In acest razboi s-a format chiar o coalitie, organizatiei Greenpeace, alaturandu-i-se alte ONG-uri din Romania. Investitia de la rosia Montana este controversata, in contextual in care, pentru inceperea propriu-zisa a exploatarii populatia din zona va fi stramutata, iar extractia aurului se va face prin procedeul de cianurare. 
 
Dramaturgul roman Matei Visniec debuteaza in SUAPDF Print E-mail
New Jersey, Statele Unite/Romanian Global News
Accesari :519
Tuesday, 27 July 2004
Prolificul dramaturg roman, Matei Visniec a debutat, in cele din urma, si in Statele Unite, cu piesa Old Clown Wanted. Inspirandu-se din piesa din 1970 a lui Federico Fellini Clovnii, Visniec a schitat o sarada despre un trio de clovni batrani care ajung la o casa de bilete in urma unui anunt. Directorul de distributie, asemeni eroului lui Samuel Beckett, Godot, este un om pe care nu il intereseaza spectacolul. Ames Adamson este Niccolo, clovnul batran si deziluzionat care deplange faptul ca circul nu mai este ceea ce era odata. Nimeni nu se mai amuza la tumbe, acum, spune el trist. Intr-o incercare disperata de a dovedi ca are dreptate, Niccolo efectueaza un numar amplu de pantomima reprezentand un barbat care urca o scara, fura un pepene si este urmarit si mai apoi batut de o multime furioasa. Fiind in imposibilitatea de a-si convinge colegii neincrezatori ca parodia este ceva comic, el isi repeta numarul de cateva ori. Filippo, al doilea clovn, intr-o incercare de a triumfa in fata partenerilor sai, inventeza o cutie magica din care ies o multime de baloane colorate. Cel de-al treilea clovn, Peppino, spune ca intotdeauna i-a facut pe oameni sa rada, si pentru a demonstra asta simuleaza un atac de cord, care ii sperie pe partenerii sai. Piesa Old Clown Wanted a fost pusa in scena in Franta, Germania, Danemarca, Austria, Polonia, Finlanda, Italia, Turcia, Brazilia, Romania si Moldova, ajungand acum si in Statele Unite. Dramaturgul de origine romana, Matei Visniec, traieste in prezent la Paris, lucrand pentru Radio France Internationale. A inceput sa scrie teatru in 1977, dupa ce in prealabil facuse studii de istorie si filozofie. Dupa caderea regimului comunist in Romania, Visniec a fost unul dintre  cei mai jucati autori de teatru din tara noastra, cu mai mult de 30 de piese puse in scena la Bucuresti si in alte orase. Afirmarea sa internationala ca dramaturg a inceput in anul 1992, cu piesa Horses at the windows jucata in Franta si cu Old Clown Wanted.
 
Romanii canadieni cer semnarea unui acord de securitate sociala intre Romania si CanadaPDF Print E-mail
Canada/Romanian Global News
Accesari :521
Tuesday, 27 July 2004
Florin Rapan, presedintele Aliantei Romanilor Canadieni, a transmis ministrului pentru dezvoltare sociala din Canada, Ken Dryden, o scrisoare datata 26 iulie a.c. prin care explica necesitatea si perspectivele unui Acord de Securitate Sociala intre Canada si Romania.Este o problema intens discutata in cadrul comunitatii romanilor, mai ales ca in ultima perioada Canada a semnat o serie de acorduri bilaterale similare cu alte tari din Europa de Est. Scrisoarea mai precizeaza ca, incepand cu aprilie 2004, Romania a devenit partener al Canadei in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.  De asemenea, decizia Romaniei de a se integra in UE in 2007, a facut ca firmele canadiene sa-si stabileasca o puternica prezenta in Romania pentru a-si dezvolta afacerile aici. Avand in vedere faptul ca numarul cetatenilor canadieni care lucreaza in Romania si a celor romani in Canada a crescut in ultima perioada, un astfel de acord de recunoastere reciproca a vechimii si dreptului la pensie in fiecare tara este absolut necesar. Comunitatea romanilor din Canada a contribuit in ultimul secol la dezvoltarea societatii canadiene si ar dori sa beneficieze de astfel de acorduri la fel ca si canadienii de alte etnii. Scrisoarea a mai fost semnata de presedintii altor asociatii si companii ale romanilor din Canada, ca Asociatia Romanilor din Canada, Camera de Comert Romano-Canadiana, Simalex Intl Ltd, TheBans Consulting Group Inc., Romanian TV NOI ROMANII (OMNI 1), BMO Nesbitt Burns, Observatorul Magazine (Romanian).

 
Libertatea romanilor din Serbia in grevaPDF Print E-mail
Pancevo, Serbia /Romanian Global News
Accesari :530
Tuesday, 27 July 2004
Angajatii Casei de Presa si Editura "Libertatea din Pancevo, care publica un saptamanal in limba romana, s-au declarat nemultumiti de hotararile Consiliului National al minoritatii romane din Serbia privind schimbarea directorului acestui trust de presa si au anuntat greva generala.

Un alt motiv important invocat de ei este ca acest Consiliu National nu reprezinta minoritatea romaneasca din Serbia si nici nu il considera legitim, deoarece Consiliul s-a constituit dupa legea veche a statului Iugoslav care nu mai corespunde realitatii, din punctul acestora de vedere. Legea din 29 iunie a.c. prevede ca toate drepturile de autor ale trusturilor de presa care apartin minoritatilor din Serbia sa fie proprietatea Consiliului National al respectivei minoritati. Membrii Consiliului de conducere al trustului Libertatea au adoptat urmatoarele hotarari, care vor fi valabile pana la pronuntarea Hotararii Tribunalului Constitutional al Serbiei. Astfel, Consiliul de Administratie al Casei de Presa si Editura "Libertatea" nu accepta hotararile Consiliului National al minoritatii romane cu privire la C.P.E. "Libertatea". De asemenea, Consiliul de Administratie sustine toate hotararile Sindicatului C.P.E."Libertatea". Intrucat C.P.E. "Libertatea" intra in greva, se propune ca saptamanalul "Libertatea" sa apara in 16 pagini, alb-negru si sa se respecte cadrul juridic prevazut prin Legea grevei.

 
Vizite in tara pentru cetatenii romani din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :562
Tuesday, 27 July 2004
Cetatenii romani din Italia care au inaintat o cerere de reinnoire a permisului de sedere in acesta tara, vor putea sa se intoarca intr-o scurta vizita in Romania, chiar inainte de iesirea noului permis.

Intr-o circulara emisa de Ministerul de Interne italian se stabileste ca in perioada 1 iulie-30 septembrie, cetatenii straini care au inaintat o cerere de reinnoire a permisului de sedere in Italia, vor putea sa parasesca temporar teritoriul tarii. Aceste persoane vor avea asupra lor pasaportul sau un document echivalent, copia permisului de sedere expirat, o adeverinta care sa ateste inaintarea unei cereri de reinnoire a permisului de sedere. Politia de frontierea va lipi pe acesta adeverinta un timbru care sa ii permita cetateanului strain sa reintre in Italia. Conform circularei ministeriale posibilitatea de iesire din tara va putea fi exercitata de catre cei interesati numai printr-o calatorie directa in/din tara de destinatie, fara a se tranzita alta tara apartinand spatiului Schengen. Prin consecinta, este permisa intoarcerea in tara numai pe calea aerului sau pe apa mijloace care permit accesul direct in tara de destinatie, fara tranzitarea altor tari din Schengen. Cetatenii romani se pot intorce in tara de origine numai prin zbor direct, fara sa tranziteze Austria, Slovenia, Croatia sau Ungaria. Conform circularei, reintrarea in Italia se va face pe la acelasi punct de frontiera prin care s-a iesit din tara, pentru a fi valid timbrul aplicat de politia de frontiera la plecare.

 
Fabrica romana de tevi, Silcotub, a fost cumparata de TenarisPDF Print E-mail
Luxemburg/Romanian Global News
Accesari :557
Tuesday, 27 July 2004
Compania internationala Tenaris, a anuntat ca in urma unor negocieri a achizitionat Tubman International Ltd., compania care detine 84,86% din compania romana S.C. Silcotub S.A.

Tenaris a platit, conform acordului, 42 de milioane de dolari. Silcotub este liderul de piata in Romania pentru productia de tevi de mic diametru, si are o capacitate anuala de productie de 180.000 de tone de teava. Silcotub este cotata la Bursa de Schimb Bucuresti, in timp ce alte doua divizii ale sale sunt in lista de companii a Bursei Electronice RASDAQ.  Tenaris este una dintre companiile cele mai importante la nivel global pentru producerea de tevi de otel. Compania isi are sediul central la Luxenburg si mai multe puncte de productie in Argentina, Brazilia, Canada, Italia, Japonia, Mexic, Venezuela, precum si o retea de centre pentru clienti prezenta in peste 20 de tari in intreaga lume.

 
Iurie Rosca in vizita la Partidul Conservator din Marea BritaniePDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia/Romanian Global News
Accesari :494
Tuesday, 27 July 2004
Presedintele PPCD, Iurie Rosca s-a aflat, zilele trecute, intr-o vizita in Marea Britanie la invitatia organizatiei de tineret a Partidului Conservator si a organizatiei studentesti paneuropene care reuneste tineretul studios de centru-dreapta de pe continent, European Democratic Sudents

pentru a conferentia  la o universitate de vara a acestei federatii de organizatii, care include si Noua Generatie din Republica Moldova. Vizita s-a constituit intr-un bun prilej pentru extinderea raporturilor de cooperare intre Partidul Conservator din aceasta tara si Partidul Popular Crestin Democrat. In discutiile purtate cu Michael Howard, presedintele Partidului Conservator, si Michael Ancram, vicepresedinte al aceluiasi partid, Iurie Rosca a tinut sa multumeasca partenerilor britanici pentru sprijinul constant acordat in cadrul Parlamentului European si al altor organisme internationale in elaborarea si adoptarea unor pozitii si documente vizand situatia politica si cea a drepturilor omului din tara noastra. Aceasta cooperare a devenit deosebit de productiva datorita tuturor partidelor componente ale Partidului Popular European, care s-a plasat din nou in fruntea preferintelor electoratului, in urma recentelor alegeri in Uniunea Europeana, dupa istorica extindere de la cincisprezece la douazeci si cinci de state-membre. Iurie Rosca a  accentuat in mod deosebit necesitatea unei sustineri energice a optiunii europene a Republicii Moldova, chiar daca pentru moment la putere se afla comunistii, care au distrus institutiile democratice, au compromis reforma economica si violeaza grav drepturile omului.  Liderii conservatori au subliniat ca vor acorda si de acum incolo tot sprijinul politic crestin-democratilor, incusiv in perspectiva alegerilor parlamentare care trebuie sa produca o schimbare a raportului de forte politice in favoarea democratilor. La Londra  liderul crestin-democrat s-a mai intalnit cu parlamentari din alte partide politice. Piter Leslie Pike, deputat laburist, presedinte al grupului de prietenie al Parlamentului britanic cu Romania, care cunoaste in profunzime situatia din regiunea noastra, a cerut colegului sau de la Chisinau detalii privind evolutiile politice de ultima ora si a promis ca va urmari cu maxima atentie modul in care se exercita actul guvernarii in Republica Moldova si masura in care acesta corespunde standardelor europene. Problema diferendului transnistrean si a prezentei militare ruse, ca si cea a scolilor romanesti din regiunea de est a tarii au aratat ingrijorarea deputatului laburist, care a mentionat ca oficialitatile britanice raman ferme in ceea ce priveste necesitatea retragerii neconditionate a armatei ruse si a restabilirii unitatii teritoriale a tarii. A urmat discutia  cu Malcom Bruce, deputat din partea Partidului Liberal-Democrat si membru al delegatiei nationale la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Cei doi deputati au cazut de acord asupra faptului ca Republica Moldova ramane a doua tara, dupa Republica Belarus, in materie de restrangere abuziva a libertatilor democratice, fapt care a atras numeroase critici din partea forului de la Strasbourg. Deputatul englez a sustinut ca in tara sa exista o solidaritate fireasca din partea tuturor fortelor politice cu democratii din Republica Moldova, care depun eforturi in conditii deosebit de dificile pentru afirmarea drepturilor si libertatilor cetatenesti. In urma intrevedrii avute cu Iurie Rosca, Malcom Bruce a adresat o interpelare ministrului de stat pentru afaceri europene din cadrul Ministerului de Externe, Denis MacShane, in care ii atrage atentia asupra faptului ca in Moldova, dominata de comunisti, autoritatile controleaza mass-media si neglijeaza rolul partidelor de opozitie. In interpelare se acceptueaza ca opozitia de la Chisinau dezaproba rolul negativ al Rusiei nu doar in ceea ce priveste prezenta ei militara, dar si in resurectia tendintelor comuniste. Deputatul britanic i-a solicitat demnitarului din cadrul ministerului de externe ca guvernul britanic, alaturi de celelalte guverne vestice, sa incurajeze autoritatile de la Chisinau, in vederea desfasurarii unor alegeri libere si corecte anul viitor. Aceleasi subiecte au fost abordate si in cadrul dialogului purtat cu Andew Key, director in cadrul directiei Europa a Ministerului de Externe britanic. Iurie Rosca a avut prilejul sa se reintalneasca cu Michael Elmer, secretar international al Aliantei Crestin-Populare, care este un vechi sustinator al  PPCD, cei doi convenind asupra realizarii unor proiecte comune de formare a tinerilor politicieni in spiritul valorilor Democratiei Crestine. Intrevederea cu dna Philippa Broom, director al Fundatiei Westminster, s-a axat pe discutarea unor activitati  de pregatire a tinerilor din Noua Generatie in cadrul programelor de instruire  a acestei fundatii pentru tarile din spatiul ex-comunist. Situatia economica si caile de realizare a unei tranzitii reusite dupa plecarea comunistilor de la putere a fost abordata in convorbirea cu dl James Oates, specialist principal la Institutul  EQUEST, care s-a aratat interesat sa ofere tot sprijinul pentru realizarea reformei in Republica Moldova. Intalnirea cu celebrul disident rus stabilit la Cambrige, Vladimir Bukovski, a fost un bun prilej de a revedea un prieten sincer si activ al democratilor din fostul spatiu comunist, care se bucura de un prestigiu intrernational deosebit. Dialogul dintre Iurie Rosca si Vladimir Bukovski urmeaza sa apara in saptamanalul Flux .

 
Moscova amendeaza Chisinaul in problema scolilor din regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :498
Tuesday, 27 July 2004
Ministerul rus de Externe considera ca decizia Chisinaului de a-si sista participarea la procesul de negocieri in problema transnistreana confera o dimensiune politica problemei umanitare create in jurul scolilor din Transnistria.

Intr-un comentariu al Departamentului pentru informatii si mass media al Ministerului rus de Externe se arata ca "mediatorii din partea Rusiei, Ucrainei si a OSCE si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu noua turnura negativa in dialogul Chisinau-Tiraspol" si ca "ei au chemat partile sa manifeste o atitudine echilibrata pentru nu a permite destabilizarea situatiei, de pe urma careia sufera populatia atat din stanga, cat si din dreapta Nistrului". Moscova considera ca solutia acestei probleme trebuie identificata in cadrul unor negocieri si in situatia creata este foarte important ca partile sa manifeste o intelepciune la nivel de stat pentru a nu permite ca situatia sa iasa de sub controlul politic. "Retinerea reciproca va contribui la revenirea asupra acestei probleme in cadrul procesului de negocieri, inclusiv la utilizarea compromisurilor la care partile au ajuns anterior in problema scolilor moldovenesti cu predare in grafia latina. In prezenta vointei politice a Chisinaului si Tiraspolului, actualul format pentagonal dispune de un potential suficient pentru a elabora acorduri reciproc avantajoase, care vor trebui sa formeze o baza solida pentru o reglementare definitiva a problemei transnistrene".

 
Lansare de carte romaneasca la BorPDF Print E-mail
Bor, Serbia/Romanian Global News
Accesari :494
Tuesday, 27 July 2004
Sambata, 24 iulie, a avut loc, la Bor (regiunea Timocului, Serbia), lansarea cartii "Printre romanii nostri", lucrare a etnologului sarb Tihomir Georgevici.Lucrarea, scrisa la inceputul secolului trecut, cuprinde o descriere atenta a situatiei romanilor din Serbia de rasarit, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc. Editia din 2004, lansata sambata la Bor, a fost realizata de Asociatia pentru Cultura Vlahilor-Romanilor din Nord-Estul Serbiei "Ariadnae Filum", cu sprijinul Guvernului Romaniei - Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Cartea a fost prezentata de Zavisa Jurj, presedintele Asociatiei "Ariadnae Filum", si Dragomir Draghici, presedintele Forumului Cultural Roman. Guvernul Romaniei a fost reprezentat de Cristian Urse (Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni). Din partea Partidului Democrat al Romanilor din Serbia a participat dr. Pedrag Balasevici, presedintele partidului. Evenimentul a avut loc in spatiul pus la dispozitie de Muzeul din Bor si s-a bucurat de participarea a peste 60 de persoane. Au fost prezenti jurnalisti, reprezentanti ai mai multor organizatii romanesti din Serbia de rasarit s.a. Lansarea cartii a fost mediatizata in mai multe reprize de către televiziunile regionale.
 
Microsoft Image Cup castigata de romaniPDF Print E-mail
Sao Paolo, Brazilia /Romanian Global News
Accesari :507
Tuesday, 27 July 2004
Microsoft Image Cup care a avut loc la Sao Paolo, Brazilia a fost castigata de echipa Midia de la Universitatea Al.I.Cuza din Iasi, la sectiunea scurt metraj, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Nostrum Capitulus este numele filmuletului realizat de echipa ieseana care a fost in intregime realizata pe calculator. Marele premiu, in valoare de 8.000 de dolari, i-a impulsionat pe cei trei tineri sa se gandeasca pe viitor la afaceri in domeniul audio-vizual. La concurs au participat 10.000 de studenti din 90 de tari pe care i-a departajat un juriu din profesionisti ai filmului de la Hollywood.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions