Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Jonathan Scheele evalueaza impactul finantarii Uniunii Europene in judetele Gorj si Caras SeverinPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :481
Monday, 26 July 2004
Judetele Gorj si Caras Severin reprezinta urmatoarele obiective in seria vizitelor regionale pentru Jonathan Scheele.

Astazi, seful Delegatiei Comisiei Europene se intalneste cu autoritatile locale din cele doua judete pentru a discuta prioritatile acestora in contextul integrarii europene si va evalua pe teren o serie de proiecte care au beneficiat de finantare de la Uniunea Europeana. Vizitand judetele Gorj si Caras Severin, sunt aproape de a incheia ciclul complet al vizitelor regionale in fiecare dintre judetele Romaniei. Astept cu nerabdare sa vad unele dintre proiectele de succes care au primit finantare europeana in aceste judete, insa voi acorda o egala atentie problemelor intampinate in accesarea si administrarea programelor de pre-aderare ale UE. Sper ca concluziile pe care le voi trage pe teren imi vor intari optimismul privind pregatirile Romaniei pentru calitatea de Stat Membru al Uniunii Europene, a declarat Jonathan Scheele. Pe parcursul vizitei, seful Delegatiei Comisiei Europene a putut urmari proiecte finantate prin Phare in domeniile protectiei copilului, asistentei pentru IMM-uri si dezvoltarii resurselor umane. Ambasadorul UE va vizita de asemenea mai multe proiecte finantate prin SAPARD, pentru imbunatatirea prelucrarii si marketing-ului produselor agricole si dezvoltarea infrastructurii rurale.

 
Semnarea Tratatului politic romano-rusPDF Print E-mail
Rusia/ Romanian Global News
Accesari :489
Monday, 26 July 2004
Premierul Adrian Nastase va fi prezent, maine, 27 iulie in Federatia Rusa, in cadrul unei vizite oficiale care are in program sI o primire la Kremlin, de catre presedintele Vladimir Putin.

De asemenea Adrian Nastase va avea convorbiri si cu prim-ministrul Mihail Fradkov. Scopul vizitei, este reprezentat de schimbul instrumentelor de ratificare a Tratatului politic de baza intre Romania si Federatia Rusa. Odata cu aceasta ultima etapa din cadrul demersurilor de ratificare va fi practic parafata intrarea in vigoare a acestui document. Din programul vizitei oficiale transmis presei de Departamentul Purtatorului de Cuvant al Primului Ministru, mai face parte si depunerea unei coroane de flori de catre delegatia romana la Mormantul Soldatului Necunoscut, de la Moscova. Din delegatia guvernamentala a Romaniei in Federatia Rusa vor face parte ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, si ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana.

 
Autonomia Transilvaniei, moneda de schimb a politicienilor maghiariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :500
Monday, 26 July 2004
In legatura cu afirmatiile lui Syilagyi Zsolt si a ale lui Janos Martonyi privind autonomia Transilvaniei si politica fata de minoritati a Romaniei, dl. Vasile Puscas, Ministru Delegat, Negociator Sef cu UE, printr-un comunicat oficial al MAE, a declarat

ca  Afirmatiile celor doi politicieni nu corespund spiritului Uniunii Europene si dovedesc un nationalism care nu urmareste decat obtinerea unor avantaje politice. Uniunea Europeana nu promoveaza scindarea statelor nationale, ci coeziunea tuturor Statelor Membre, punerea in comun a unor prerogative ale statului national pentru progresul Uniunii. De asemenea, politica de dezvoltare regionala nu are valente politice sau nationaliste, ci urmareste maximizarea resurselor locale, prin sprijin  comunitar. Cei doi politicieni uita ca Romania este considerata un model in ceea ce priveste drepturile acordate minoritatilor nationale, atat din punct de vedere al educatiei, al utilizarii limbii materne in administratie si justitie, al reprezentarii in administratia publica sau in Parlament. De exemplu, in Ungaria, o tara componenta a Uniunii Europene, minoritatile nu sunt reprezentate in Parlamentul national. In Romania, minoritatea maghiara a fost cooptata in guvern, beneficiind de functiile aferente, este reprezentata la nivel decizional in administratia publica locala si are aceleasi drepturi ca si populatia romana, in functie de ponderea pe care o reprezinta intr-o anumita regiune. Se poate vorbi in Romania mai degraba de o discriminare pozitiva a minoritatilor, iar asertiunile d-lui Zsolt privind o intoleranta fata de maghiari sunt simple populisme menite sa castige capital electoral. Ii recomandam domnului Zsolt ca, daca doreste intr-adevar binele minoritatii maghiare, sa munceasca pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, pentru implementarea acquis-ului comunitar, inclusiv in regiunile locuite de maghiari. Integrarea europeana nu se realizeaza cu discursuri nationaliste si populiste, ci cu foarte multa munca la noi acasa, cu realizarea de proiecte care sa atraga fondurile comunitare, care sa duca la dezvoltarea economica a intregii Romanii a mai precizat Puscas.

 
Legea destinata donatorilor de sange va fi modificataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :542
Monday, 26 July 2004
Ministrul Sanatatii Ovidiu Branzan este decis sa modifice Legea sangelui, intrucat se doreste o stimulare mai sustinuta a celor care accepta donarea ca un gest umanitar.

Pentru a da un exemplu in acest sens ministrul a donat sange, astazi, 26 iulie, el insusI, la Centrul de Hematologie Bucuresti. "Am mai donat de doua ori in viata, odata cand eram student si a doua cand tatal meu, medic si el, avea nevoie de sange", a declarat ministrul. El a mai spus ca, atat sangele romanesc cat si donarea si conservarea produselor sunt securizate conform standardelor occidentale.   Ministerului ar dori sa majoreze, la 300.000 de lei bonurile valorice si sa extinda reteaua unitatilor care elibereaza alimente donatorilor.  Odata cu Branzan au mai donat sange secretarul de stat George Pavelescu si doi directori din Ministerul Sanatatii.

 
Festivalul Peninsula la startPDF Print E-mail
Targu Mures, Romania/ Romanian Global News
Accesari :496
Monday, 26 July 2004
Festivalul "Felsziget" (Peninsula - n.r.), este gata sa inceapa. Ultimele pregatiri au fost facute astfel ca trupe din Romania si Ungaria, in principal sa-i incante pe romanii de orice etnie.

Asa cum este deja cunoscut festivalul se va desfasura la Targu Mures intre 28 iulie si 1 august. Pe langa concertele propriu-zise insa, organizatorii au pregatit si o serie de alte evenimente anexa la program. Astfel organizatorii au anuntat initierea unui concurs foto digital pentru amatori, tema concursului fiind Festivalul. Conform unui comunicat de presa, marele premiu va consta intr-un bilet pe toata durata Festivalului Sziget din Budapesta, care este cel mai mare festival din Europa Centrala si de Est. Fotografiile trebuie sa redea atmosfera Festivalului intr-o maniera artistica. Fiecare persoana poate concura cu cel mult trei poze acestea putand fi depuse pana la finele lunii.

 

 
Bilaterala in domeniul militar Ungaria-RomaniaPDF Print E-mail
Ungaria/ Romanian Global News
Accesari :508
Monday, 26 July 2004
In zilele de 27 si 28 iulie a.c., o delegatie militara condusa de general dr. Mihail Popescu, seful Statului Major General, efectueaza o vizita oficiala in Ungaria, la invitatia generalului
Zoltan Szenes, seful Statului Major General al Armatei Ungare.

Discutiile dintre cei doi oficiali se vor axa pe analiza stadiului colaborarii militare dintre cele doua armate si pe gasirea unor modalitati de extindere a relatiilor militare bilaterale se arata intr-un comunicat de presa al MApN. In cadrul intalnirii vor fi facute si informari reciproce asupra modului in care Romania si Ungaria s-au integrat in structurile Aliantei Nord-Atlantice si a participarii celor doua armate la operatiile internationale. In acelasi context, cei doi sefi de state majore vor discuta despre stadiul procesului de reforma si modernizare a organismelor militare din cele doua tari, precum si despre participarea la lupta impotriva terorismului international.

 
Romanii sunt bine dotati cu medicamente impotriva raceliiPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :504
Monday, 26 July 2004
Conform unui studiu al companiei de cercetare a pietei Daedalus Consulting, peste 85 la suta dintre romani au in case medicamente impotriva racelii, gripei, respectiv pentru combaterea durerilor de cap.

Nu este mai putin adevarat ca 90 la suta dintre cei chestionati sunt intelectuali. Nici la tara insa, romanii nu se limiteaza doar la leacurile babesti. Persoanele din mediul rural se doteaza cu medicamente pentru afectiunile amintite in proportie de 84 la suta. In ceea ce priveste completarea trusei medicale cu medicamente pentru indigestii si alte afectiuni ale stomacului, intelectualii sunt dotati in proportie de 62 la suta in timp ce oamenii din mediul rural numai in proportie de 45,3 la suta. Gama de siropuri cu efect medical insa, nu are acces in mare parte, decat in randul persoanelor cu venituri de peste 150 de dolari de membru al unei familii In familiile din Bucuresti, ponderea medicamentelor impotriva indigestiilor si afectiunilor stomacului, precum si a celor impotriva durerilor de gat, depaseste media nationala.

 
Pericol de inundatii pe tot cuprinsul tariiPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :543
Monday, 26 July 2004
Nici in acest an Romania nu scapa de alternanta secetei cu inundatiile. Potrivit datelor furnizate de specialisti, ploile care vor cadea in intervalul 26-30 iulie, mai ales sub forma de aversa

, ar putea duce la depasirea cotelor de aparare pe unele rauri mici din zonele de deal si de munte din mai multe regiuni ale tarii. Avertizarea transmisa de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor arata ca in perioada imediat urmatoare vor fi afectate bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes, Crisuri, Mures, Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Desnatui, Jiu, Olt, Vedea, Arges, Ialomita, Siret, Prut, precum si cele din Dobrogea.

 
Rezolutia Universitatii de Vara Izvorul MuresuluiPDF Print E-mail
Izvorul Muresului, Romania/ Romanian Global News
Accesari :1187
Monday, 26 July 2004

Patriarhiei Ortodoxe Romane

Arhiepiscopiei Romano Catolice

Presedintelui Romaniei

Parlamentului Romaniei

Primului Ministru al Romaniei

Guvernului Romaniei (ministerelor de resort)

Presedintilor partidelor politice: PSD, PNL, PD, PRM, PUR

 

REZOLUTIA UNIVERSITATII DE VARA IZVORU MURESULUI

19-25 IULIE 2004

 

La incheierea lucrarilor Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, editia a VII-a, cei aproximativ 130 de participanti subscriu urmatoarei rezolutii:

In urma dezbaterilor desfasurate pe parcursul editiei de anul acesta, conferentiarii si cursantii au constatat urmatoarele:

         Comunitatile autohtone romanesti din jurul frontierelor Romaniei si din Balcani sunt supuse unui proces agresiv de asimilare, unele dintre acestea nebeneficiind de drepturile impuse de standardele europene pentru minoritatilor nationale.

         Romanii din judetele Covasna si Harghita sunt expusi sistematic unui proces continuu si sustinut de deznationalizare, datorita politicii autoritatilor locale, neschimbate de 14 ani de zile.

         Romanii de confesiune romano-catolica din Bacau, Iasi si Neamt sunt supusi unui proces de maghiarizare prin care numeroase familii de romani sunt determinate prin mijloace diverse sa-si schimbe identitatea. Acest lucru se face cu complicitatea unor politicieni care impun autoritatilor locale deschiderea de clase cu predare in limba maghiara cu toate ca 98 % dintre romano-catolicii din aceste judete se declara romani.

Ca urmare, organizatorii Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului inainteaza autoritatilor publice centrale si locale, partidelor politice, societatii civile, precum si mass-media urmatorul pachet de propuneri:

 

  1. Pentru romanii de pretutindeni:

-          implicarea financiara mai sustinuta a statului roman in finantarea activitatilor de lobby propuse de diaspora romana; (Guvern, Presedintie, MIE, ASG)

-          crearea si institutionalizarea unei structuri (Consiliu Consultativ) format din reprezentanti activi ai asociatiilor romanesti din jurul frontierelor, Balcani si occident; (Guvern)

-          instituirea unui regim de acordare a vizelor pentru Romania, cu scutire de orice taxa, pentru cetatenii de etnie romana din statele invecinate, care se deplaseaza la manifestari culturale, artistice, simpozioane, discutii, manifestari sportive, si la studii (precum si a parintilor acestora); (Guvern, MAE, Min. Adm. si Internelor)

-          consultarea si includerea reprezentantilor minoritatilor nationale romanesti din vecinatatea Romaniei in cadrul negocierilor bilaterale pe teme de interes major; (Guvern)

-          identificarea mecanismelor necesare prin care sa fie aplicat principiul reciprocitatii in materie de respectarea drepturilor minoritatilor nationale de pe teritoriul statelor vecine Romaniei; (Guvern, DRP, MAE)

-          marirea numarului de burse acordate tinerilor etnici romani din tarile vecine si a cuantumului acestora; (MEC)

-          antrenarea studentilor de etnie romana, bursieri ai statului roman, in derularea unor proiecte comune care sa faciliteze o cat mai buna relationare  a acestora cu comunitatile romanesti ai caror membri sunt; (MEC)

-          facilitarea acordarii cetateniei romane, prin simplificarea procedurilor si a timpului de obtinere a ei, acelora care dovedesc implicarea in activitatile de promovare a identitatii nationale, in comunitatile sau pentru comunitatile din care provin; propunem amendarea legii cu un articol in acest sens, conform legislatiilor tuturor statelor vecine Romaniei; (Justitie, Administratie, Presedintie, Parlament, Guvern)

-          stabilirea de parteneriate cu institute de monitorizare europene prin care sa se urmareasca respectarea drepturilor comunitatilor romanesti din vecinatatea Romaniei; (international)

-          intensificarea eforturilor diplomatice de sustinere a recunoasterii romanilor din statele vecine ca minoritati nationale, conform principiilor de reciprocitate; constituirea de comisii mixte formate si din reprezentatii societatii academice si civile care sa sustina respectivele demersuri;

-          parteneriat intre Biserica si societatea civila in vederea dezvoltarii de proiecte concrete in favoarea romanilor de pretutindeni; (Patriarhie)

-          rezolvarea proiectelor depuse pentru finantare la DRP si care inca nu sunt solutionate;

-          sustinerea presei de limba romana, in special a celei din comunitatile romanesti din jurul frontierelor;

-          accelerarea proiectului de infiintare a Caselor Limbii si Culturii Romane la Cernauti, Vidin si Zaicear, Skopje, Jula si Tirana;

-          emiterea unor timbre filatelice, in parteneriat cu Posta Romana, cu porturile populare ale romanilor din jurul frontierelor, iar un procent colectat, sa fie distribuit catre proiectele comunitatilor romanesti derulate prin Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni; (Posta Romana)

-          participantii la aceasta editie sustin demersurile diplomatice ale statului roman pentru impiedicarea distrugerii sistemului ecologic din Delta Dunarii prin proiectul ucrainean de construire a Canalului Bistroe. In acest sens, participantii au semnat campania de protest initiata de ziarul Ziua, precum si campania initiata de Consiliul Mondial Roman privind scolile romanesti din Transnistria inchise abuziv de regimul Smirnov;

-          deschiderea de consulate romanesti, cu precadere in zonele locuite de romani, pentru facilitarea serviciilor consulare (Bor,  Varset, Reni, Ismail, Cahul, Vidin si Bitola);

-          depolitizarea relatiei cu romanii din Diaspora si din jurul frontierelor. Problematica expusa de participanti nu tine de rezolvarea cu strictete numai de clasa politica actuala, ci tine de o strategie de lunga durata ce poate viza si alte formatiuni politice, deci prin urmare, punerea mai presus de politic a problemelor romanilor de pretutindeni.

-          crearea unei structuri unice in cadrul Guvernului care sa gestioneze relatia cu romanii de pretutindeni. Lipsa de comunicare intre structurile ministerelor se simte si din afara frontierelor.

-          Deplasarea cat mai frecventa a oamenilor politici din Romania in calitate neoficiala, la diferite manifestari culturale ale comunitatilor romanesti din jur;

-          sustinerea unor cercetari interdisciplinare in cadrul comunitatilor romanesti din jur si din Balcani;

-          infiintarea de catre televiziunea nationala publica a unor subredactii in Cernauti, Vidin, Varset, Chisinau si Zajecear; introducerea in grila de programe a unor emisiuni al caror subiect il constituie romanii din jurul tarii si Balcani;

-          sustinerea si infiintarea unor posturi de radio si televiziune in cadrul comunitatilor romanesti si aromanesti semnificative ca numar (Cernauti, Vidin, Bor, Bitola, Tirana);

-          adoptarea, in regim de urgenta,  a Legii romanilor de pretutindeni si stipularea in lege a departamentelor, inclusiv a unui departament pentru tineret condus de tineri.

{mospagebreak} 

  1. Pentru romanii din Covasna si Harghita

-          consolidarea statutului limbii romane ca limba de stat pe teritoriul Romaniei;

-          reluarea infiintarii Universitatii romanesti din Toplita, cu sectii de romana, istorie si geografie, ca unica forma de invatamant superior din judetul Harghita;

-          crearea unei file de buget, din bugetul de stat, pentru sprijinirea societatii civile si a presei din cele doua judete;

-          asigurarea reprezentarii la nivel de administratie locala a comunitatii romanesti fara a i se conditiona aceasta de cunoasterea limbii maghiare in judetele Harghita si Covasna;

-          elaborarea unei strategii unitare si coerente pentru romanii din Covasna si Harghita, comunitate numeric inferioara, care sa vizeze pastrarea identitatii lor nationale si promovarea drepturilor ce le revin in propria lor tara;

-          derularea unor programe de cercetare sociologica prin care sa se monitorizeze mass-media maghiara din sudul Transilvaniei, precum si specificul relatiilor romano-maghiare;

-          sustinerea proiectelor culturale ale institutiilor culturale ale romanilor din judetele Harghita si Covasna (muzeu, teatru, ansambluri folclorice etc);

-          stoparea si impiedicarea tendintelor de obtinere a autonomiei pe criterii etnice, acestea fiind manifestari contrare standardelor europene;

-          crearea unui program de investitii romanesti in judetele Harghita si Covasna.

 

c. Pentru romano-catolicii din judetele Bacau, Iasi si Neamt

-          stimularea investitiilor economice in satele locuite de romano-catolicii din judetele Bacau, Iasi si Neamt;

-          elaborarea unei strategii prin care sa fie derulate proiecte in beneficiul romano-catolicilor din Bacau, Iasi si Neamt, in vederea stoparii maghiarizarii acestora de catre asociatii ungare;

-          Finantarea Asociatiei Romano-Catolicilor din Moldova Dumitru Martinas, a publicatiilor si a activitatilor acesteia, ca unica forma de contracarare a pericolului deznationalizarii romano-catolicilor din aceste judete;

-          monitorizarea modului in care se deruleaza activitatile asociatiilor maghiare pe teritoriul satelor locuite de romano-catolici din Bacau, Iasi si Neamt.

 

Participantii au luat act de lipsa reflectarii problematicilor  romanilor din Harghita si Covasna, precum si de dezinteresul manifestat de catre televiziunea publica nationala fata problemele dezbatute in cadrul lucrarilor Universitatii de Vara Izvoru Muresului  si cer demiterea responsabililor din TVR, care se fac vinovati de acest lucru.

Semneaza:

Din afara frontierelor:

Reprezentanti ai asociatiilor comunitatilor romanesti din : Basarabia, Ucraina, Ungaria, Serbia-Muntenegru, Bulgaria, Olanda, SUA, Germania, Italia, Australia;

Din Romania:

Centrul European de Studii Covasna-Harghita,

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni,

Asociatia Romano-Catolicilor Dumitru Martinas

Asociatia Romanilor din Odorheiul Secuiesc

Asociatia Comunitara a Romanilor din Miercurea Ciuc

 

 
Protest al Placeromfest din MontrealPDF Print E-mail
Canada/ Romanian Global News
Accesari :590
Monday, 26 July 2004

PLACEROMFEST COMITETUL DE INITIATIVA SI ORGANIZARE AL COMUNITATII ROMANE DIN MONTREAL PRIVIND EVENIMENTELE CULTURALE OCAZIONATE DE INAUGURAREA PIETII ROMANIEI LA MONTREAL

 

Excelentei sale Presedintelui Romaniei Ion Iliescu

 

Excelenta,

Noi, membrii ai Comitetului PLACEROMFEST, compus din reprezentanti ai diferitelor asociatii romanesti din Montreal, Canada, precum si din personalitati independente, va rugam cu insistenta sa interveniti pentru a revoca decizia de a ntrerupe mandatul Dnei Consul general la Montreal, Dna Dr Magda Botez.

De anul trecut, de cand a fost numita, Dna Dr Botez a luat contact cu toate asociatile romanesti din Montreal, cu personalitatile de origina romana cele mai cunoscute de aici, n lumea universitara, culturala, artistica, mas-media si economica, precum si cu nenumarati alti emigranti romani.Toti au fost impresionati de stilul ei personal si dorinta Dnei Consul de a prezenta Romania ntro lumina favorabila, ndreptandu-se treptat dar sigur catre lumea occidentala.  Unul din primele ei gesturi concrete a fost s ncerce sa uneasca diversele grupuri de romani n jurul unor proiecte comune, ca de exemplu organizarea festivitatilor ocazionate de inaugurarea Pietii Romaniei la Montreal.  Alt gest important si apreciat, a fost contactul luat cu preotii comunitatii romane si reprezentanti ai organizatiilor evreiesti de origina romana din Montreal.  Stim, pe de alta parte, ca Dna Consul pregatea, pentru anul viitor, un program de activitati culturale conferinte, concerte, aducere de trupe artistice din tara, etc. -, adresat nu numai romanilor de aici ci si ntregii populatii montrealeze, pentru a face Romania mai bine cunoscuta.  Contactele pe care le-a stabilit la Montreal, atat cu autoritatile locale cat si cu celelalte consulate straine, pot fi considerate ca excelente, rezultat n buna parte obtinut atat personalitatii Domniei sale cat si experientei pe care a obtinut-o traind n Statele Unite si putand astfel comunica ntrun limbaj comun, credibil pe acest continent. Daca intervenim atat de puternic n favoarea Dnei Consul Magda Botez este si pentru rolul pe care l-a jucat n organizarea inaugurarii Pietii Romaniei la Montreal si desvelirii statuii lui Mihail Eminescu care va avea loc n septembrie viitor, un eveniment deosebit de important in viata comunitatii romane si pentru cresterea prestigiului Romaniei in lume. Implicarea doamnei Consul General in organizarea acestui eveniment a avut deja efecte pozitive, peste asteptari, si a dus la o sinergie de forte care, pentru prima data in istoria comunitatii, au acceptat sa colaboreze. Binecuvintarea locului unde urmeaza sa se amenajeze Piata Romaniei, a avut loc pe ziua de 17 Iulie. Acest eveniment, la care au participat pentru prima data in istoria comunitatii sapte preoti romani, n plus de reprezentantul special al cardinalului Jean-Claude Turcotte al Montrealului (candidat important la functia de Papa), a atras  interesul  mass-mediei  canadiene.  Personalitati de seama ale comunitatii romane si personalitati montrealeze au fost de fata, precum si peste 200 de canadieni de origine romana  si  de alte origini. Rechemarea Consului General al Romaniei la Montreal, exact cand se intrevede ca evenimentul pentru care ne pregatim intens va avea un succes fara precedent este, dupa noi, un grav act nediplomatic. Membrii comitetului, reprezentanti ai organizatiilor principale de romani din Canada, se simt direct afectati. Perceptia este ca in Romania nu se doreste ca romanii de aici sa fie uniti, asa cum nu doresc aceasta unire colaboratorii care desinformeaza pe cei care iau decizii in Romania. Noi dorim sa se termine cu aceste practici nvechite si sa ne unim spre binele Romaniei si al romanismului pe care l reprezentam in lume. Un alt aspect : n ultimii trei ani, s-au schimbat la Montreal trei consuli; acest fapt denota o totala neseriozitate si pune multe semne de intrebare canadienilor, neobisnuiti cu aceste balcanisme. Reprezentantii Primariei din Montreal, inclusiv primarul, Dl Grald Tremblay, care a avut cuvinte de lauda la adresa comunitatii romanesti (declarand, pe ziua de 8 Iunie 2004 ca aceasta comunitate, gratie unitatii sale, constuie un simbol al aportului ei la dezvoltarea orasului Montreal) vor fi derutati si socati. Este deci posibil ca sa pierdem o buna parte din suportul pe care l-am obtinut cu greutate, n mare parte cu aportul si eforturile Doamnei consul Dr Botez.  Desi comitetul va face tot posibilul ca programul de activitti la care este angajat s nu fie afectat n niciun fel, el nu poate garanta ca inaugurarea Pietii Romaniei, la care veti participa, se va desfasura la naltimea evenimentului.

n concluzie, decizia Ministerului Afacerilor Externe de a ntrerupe Mandatul Dnei Dr Botez risca s submineze munca depusa pana n prezent de Comitet in colaborare cu Dna Dr Botez si sa distruga  puntea  ce s-a creat intre comunitate si reprezentantii Romaniei in Canada. Noi speram ca nu aceasta  ruptura  se urmareste in Romania, ca nu se va da satisfactie celor care manipuleaza din umbra, si va rugam din nou sa revocati aceasta decizie.

Cu deosebita stima,

Comitetul PLACEROMFEST :

Alexandru Cetateanu, presedintele Asociatiei scriitorilor de limba romana din Canada

Marc-Marinescu Constantin, conceptor si director artistic,

Monica Matte, M.C., M.Ss., LL.D.

Wladimir Paskievici, Ph. D., profesor emerit, cole Polytechnique din Montreal

Romel Scorteanu, vice-presedintele Federatiei asociatilor romanesti din Canada

 

Acest text este trimis prin e-mail de catre Dl Dr W. Paskievici (wladimir.paskievici@polymtl.ca) si va fi trimis deasemeni prin posta, mpreuna cu semnaturile membrilor comitetului.

 
Romanii din Muntenegru o noua aparitie editoriala despre romanii valahiPDF Print E-mail
Novi Sad, Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :567
Monday, 26 July 2004
Societatea Romana de Etnografie si Folclor din Voivodina, impreuna cu Muzeul Banatului Montan din Resita-Romania a scos pe piata volumul de studii istorico-lingvistice Valahii din Muntenegru. Cartea este rezultatul unei indelungi colaborari intre istoricii muntenegreni, Djuro Batricevic si Cvetko Pavlovoc, si publicistul Costa Rosu.

Lucrarea reprezinta o culegere de date despre valahii din Peninsula Balcanica, subiect ce nu ofera din pacate suficiente surse de informare. Volumul se ocupa de valahii din Muntenegru care, din perspectiva istoriografiei din tara vecina, constituie ramasite ale populatiei autohtone romanizate din Peninsula Balcanica, si care s-au mentinut si dupa venirea slavilor, fiind ulterior slavizate, dupa cum se arata intr-un mesaj de la Bilijana. Cartea vorbeste despre inceputurile populatiei valahe pe teritoriul Muntenegrului, despre obiceiurile si indeletnicirile acestora, despre figurile cele mai proeminente din sanul comunitatii (conducatorul valahilor Radu Valahul). Rolul esential pe care Biserica valaha l-a jucat in istoria spirituala a valahilor este si el evidentiat de autorii acestui volum, biserica fiind evocata inca din perioada de prim  locas de rugaciune, pana mai tarziu, in secolul XV, cand este ridicata la rang de Mitropolie a Zetei. Se releva apoi rolul civilizator al valahilor din Podlacenska polje, sub conducerea voievodului Ivan Boroje, al carui testament spiritual este considerat actul de intemeiere a orasului Cetinje, dezvoltandu-se ca o asezare ce va deveni mai tarziu capitala voievodala a Muntenegrului. Profesorul Cvetka Pavlovic ncearca sa lamureasca unele probleme controversate din istoria valahilor cetinjeni printr-un demers de natura lingvistica, prin cercetarea etimologica a unor toponime muntenegrene, considerate a fi de sorginte romana, subsumata tentativei stiintifice de reconstituire, fie si sumara, a limbii vorbite de valahi. Cartea nu trateaza in cuprinsul sau doar problema valahilor din Cetinje, autorii sai facand in acelasi timp referire la triburile valahe din Kuci, la fel ca si la morlaci (valahii de pe Litoralul Adriatic).

 
Trei familii de romani din Italia si Israel au castigat concursul 7 zile in RomaniaPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :539
Monday, 26 July 2004
Prefectura judetului Brasov in colaborare cu TVRi a oferit la finele saptamanii trecute un sejur in Brasov pentru trei familii de romani aflate in strainatate.

Castigatorii concursului 7 zile in Romania, stabiliti prin tragere la sorti in cadrul emisiunii 90 minute pentru sufletul tau, au vizitat Manastirea de la Sambata de Sus, Castelul Bran, Cetatea Rasnov, iar in orasul de la poalele Tampei au fost primiti la Prima Scoala Romaneasca, Biserica Sfantul Nicolae, Bastionul Tesatorilor, Biserica Neagra si la Cetate. Familiile castigatoare din Italia si din Israel au fost invitate, de asemenea, la Festivalul International Cerbul de Aur si asa cum ne-au marturisit in Piata Sfatului am petrecut seri minunate, alaturi de oameni minunati. Prefectul Otilian Neagoe, initiatorul acestui proiect, a declarat ca doreste sa extinda astfel de programe si cu alte ocazii, fiind un mijloc excelent de promovare a judetului Brasov peste hotare si de imbunatatire a circulatiei turistice din aceasta zona.

 
Ziua si RWW au demarat lupta pentru salvarea Deltei DunariiPDF Print E-mail
Worldwide/Romanian Global News
Accesari :525
Monday, 26 July 2004
Platforma de intalnire pe Internet a romanilor de pretutindeni, RomaniansWorldwide, a initiat impreuna cu cotidianul bucurestean Ziua o ampla actiune de protest impotriva proiectului ucrainean privind construirea canalului Bastroe, in zona pitoreasca a Deltei Dunarii.

Membrii Romanians Worldwide cer sprijinul comunitatilor romanesti de pretutindeni pentru a li se alatura in acest demers ce doreste salvarea unui miracol al naturii: Delta Dunarii. Se asteapta, in acest sens, semnaturile tuturor celor interesati de prezervarea patrimoniului national, fiind vorba atat de persoane fizice, cat si de asociatii. Importanti mebri ai Diasporei romane, precum Theodor Ban din Olanda sau membrii Aliantei Romanilor din Canada, si-au asociat numele si semnaturile cu aceasta initiativa. Initiativa romanilor de pretutindeni este sprijinita si din tara, de cotidianul Ziua, care prin editorialul Romania si Ucraina cu moartea la Gurile Dunarii, aparut vineri, 23 iulie si semnat Victor Roncea da semnalul inceperii campaniei impotriva unui proces de industrializare fortata a rezervatiei naturale Delta Dunarii. Dupa cum afirmam in apelul nostru public, autoritatile ucrainene au decis sa construiasca un canal navigabil chiar prin mijlocul Rezervatiei Naturale Delta Dunarii, zona care face parte din patrimoniul UNESCO. Statele Unite, Uniunea Europeana si Romania, alaturi de prestigioase organizatii internationale de protectie a mediului, cum ar fi World Wild Fund, au criticat in van operatiunea nociva a Ucrainei pe bratul Bastroe. Proiectul a intampinat opozitia puternica a societatii civile din Ucraina, organizatiile de mediu din aceasta tara fiind primele care au protestat fata de constructia canalului. Unde sunt organizatiile romanesti, se intreaba firesc cel care semneaza editorialul din Ziua. In cuprinsul editorialului este amintita si pozitia Fondului Mondial pentru Natura, asociatie ce atrage si ea atentia in privinta distrugerii cu buna stiinta a existentei si habitatului a peste 280 de specii rare de pasari. Cotidianul Ziua critica dur reactia tardiva a autoritatilor romanesti in aceasta problema, citand in acelasi timp si declaratiile unei organizatii ecologiste din Slovenia care avertizeaza ca tinta Ucrainei este distrugerea statutului conferit de UNESCO Deltei. Toate aceste semnale trase atat din tara, cat si din afara granitelor se vor un semnal de alarma pentru societatea civila romaneasca, ce mai are inca timp sa intervina. Campania mediatica lansata de ZIUA si Asociatia Civic Media propune celor preocupati de soarta Romaniei sa actioneze coerent si convergent pentru salvarea Deltei Dunarii in fata acestei amenintari. Suntem convinsi ca eforturile conjugate ale societatii civile responsabile din Romania si Ucraina pot avea sorti de izbanda se mai arata in editorialul lui Victor Roncea.

 
Romania prezenta la Festivalul de Vara al Culturilor din GermaniaPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/ Romanian Global News
Accesari :486
Monday, 26 July 2004
Doua standuri romanesti au reprezentat cu mare succes traditia si cultura romaneasca la cea de a sasea editie a Festivalului Culturilor din Stuttgart, care a avut loc in saptamana 13 18 iulie.

Primul stand a fost organizat de Agero-Stuttgart si a fost amenajat ca mini-expozitie de turism, carte romaneasca si pictura naiva a unor copii din Romania, precum si ca sediu al tombolei organizate de Messerschmidt Reisen, monitorizata de Lucian Glass. Al doilea stand, al Musikverein-ului Freiweg (Erich & Iulian S.) a asigurat traditionala gastronomie cu mititei, gratare, Riesling si Tamiioasa. Au evoluat pe scena Florin Zaheu (Agero) si Mara&Max (Asociatia Germano-Romana din Karlsruhe), cu un val muzical alcatuit, printre altele, si din celebrele Trandafir de la Moldova, Pe linga plopii fara sot si Dragostea din tei. Piata centrala din Stuttgari a rasunat de hore romanesti dansate intru-un ritm acerb de romanii care traiesc in Germania. S-au alaturat lor o multime de turisti veniti din toate colturile lumii. Festivalul de Vara al Culturilor, un maraton al muzicii fara granite, a fost organizat de Forumul Culturilor, in colaborare cu municipalitatea orasului Stuttgart, Ministerul Culturii, radio-televiziunea germana SWR International si nenumarati sponsori locali si s-a bucurat anul acesta de prezenta a peste 60.000 de vizitatori si participarea a 60 de asociatii internationale si interculturale.

 
Muzica clasica romaneasca aplaudata in ItaliaPDF Print E-mail
Erba, Italia/ Romanian Global News
Accesari :512
Monday, 26 July 2004
Zilele acestea, cvartetul romanesc Stradivarius a cantat in deschiderea Festivalului de muzica clasica al Academiei Europene, anunta actualitatea-romaneasca.ro.

Prestigiosul eveniment a fost organizat la Castelul Pomerio din Erba (Italia). Cvartetul de romani a sustinut un program de Mozart, Schubert si Dvorak. Grupul este alcatuit din violonistele Mariana Sirbu si Cristina Dancila, mama si fiica, si violoncelistul Mihai Dancila. Celor trei muzicieni romani, li se adauga italianul Massimo Paris, la viola. De aproape un deceniu, cvartetul a sustinut turnee de succes atat in Europa, cat si in Asia, inregistrand mai multe discuri. De curand, cei patru muzicieni au cantat la Palatul Regal din Madrid, unde au avut placeraea de a canta la faimoasele instrumente Stradivarius din colectia regala.

 
Picatura lunara de cultura romaneasca la British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/ Romanian Global News
Accesari :485
Monday, 26 July 2004
Asa cum ne-a obisnuit in fiecare luna, Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia organizeaza si in luna iulie Picatura de cultura, anunta portalul thebans.com.

Evenimentul va avea loc luni, 26 iulie, seara, la restaurantul "Balkan House" din Burnaby. Aceasta manifestare culturala este organizata lunar si este dedicata diferitelor personalitati ale culturii romane. Printre cei care mai promoveaza acest eveniment este si Revista culturala Observatorul din Toronto.

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions