Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Medicii de familie pot concesiona spatiile in care lucreazaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :520
Friday, 23 July 2004
Medicii de familie vor avea posibilitatea sa concesioneze spatiul in care-si desfasoara activitatea, incepand cu luna septembrie, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Contractul cadru, emis printr-un Ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Administratiei si Internelor, contine conditiile ce privesc atat pe concesionar cat si pe concedent. Conditia cea mai importanta din cadrul contractului este ca medicul care a concesionat spatiul sa nu desfasoare alta activitate decat cea prevazuta in contract. Reteaua de medicina primara trebuie sa devina cea mai importanta veriga a sistemului sanitar. De aceea trebuie sprijinita atat financiar, cat si la nivelul resurselor umane si al pregatirii acestora a declarat ministrul sanatatii, Ovidiu Branzan, in sedinta de Colegiu a MS, el adaugand ca aceasta va insemna si o  crestere a responsabilitatilor medicului de familie. Modelul contractului cadru de concesionare a spatiului in care medicii de familie isi desfasoara activitatea prevede ca suma pe care medicii de familie vor trebui sa o plateasca nu va fi mai mare de 1 euro/mp/an, iar concesiunea nu va fi mai mica de 15 ani, ea putand fi stabilita prin acord intre partile semnatare ale contractului. Incepand cu 22 iulie 2004, consiliile judetene si locale au la dispozitie 90 de zile pentru trece spatiile din proprietatea publica a autoritatii locale in proprietatea privata a autoritatii locale, dupa care medicii pot semna contractele de concesionare.

 
Dispute locale privind fondurile de la buget alocate pentru culturaPDF Print E-mail
Targu Mures, Romania/ Romanian Global News
Accesari :485
Friday, 23 July 2004
UDMR-ul din Targu Mures protesteaza fata de repartitia bugetului pentru cultura pe care a realizat-o primarul Dorin Florea. Dane Karoly, consilier local UDMR, a lansat o declaratie cu titlul SOS Cultura prin care atrage atentia ca primarul Florea a alocat numai jumatate din suma prevazuta in buget pentru cultura municipiului.

In mod normal, spune Karoly, finantarea institutiilor de cultura se realizeaza prin concurs de proiecte, dar primarul este presedintele comisiei, iar anul trecut peste jumatate din suma prevazuta in buget pentru sprijinirea culturii in municipiu nu ar fi fost alocata. Desi recomendarea comisie speciale a fost de a se cheltui toata suma si cererile diferitelor institutii si asociatii de cultura au depasit cu mult bugetul, sumele alocate au reprezentat doar jumatate din buget. De asemenea, mai adauga Karoly, institutiile culturale de renume, cum ar fi Teatrul National, Filarmonica etc., au primit sume mult mai mici, in timp ce fundatii total necunoscute au primitfonduri substantiale. Este oarea aceasta disputa o alta modalitate a UDMR-ului de a tulbura apele, sau este cazul deschiderii unei anchete in acest sens pentru a clarifica problema bugetului nealocat sau alocat deficitar. Autoritatile in cauza ar trebui sa se autosesizeze in acest sens.

 
Premiile pentru mass media ale agentiilor ONU in RomaniaPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :521
Friday, 23 July 2004
Sistemul ONU in Romania si Centrul pentru Jurnalism Independent organizeaza la 24 octombrie Premiile pentru mass media ale agentiilor ONU in Romania, prin care se doreste recompensarea celor mai bune productii din domeniul presei scrise/ presa on-line si audio-vizual, care aduc in atentia opiniei publice subiecte de interes din sfera economica, sociala si politica.

Evenimentul va marca cea de-a 59-a aniversare a Natiunilor Unite. Vor fi acordate patru premii pentru urmatoarele sectiuni: presa scrisa/ radio/ televiziune/ on-line. Castigatorul fiecarei sectiuni va primi un calculator. Conditiile de participare sunt experienta in presa de minimum trei ani si  articolul / reportajul trebuie sa fi fost publicat/ difuzat in perioada 1 septembrie 2003 31 august 2004. Temele de concurs anuntate de organizatori sunt din domeniul social (sanatatea femeii si a copilului, drepturile copilului, drepturile refugiatilor, egalitatea sanselor, violenta in familie), economic dezvoltare durabila (reducerea saraciei, mediu) si politic (relatii internationale, buna guvernare). Organizatia Natiunilor Unite promoveaza mentinerea pacii si a securitatii in lume, dezvoltarea economica si sociala si apararea drepturilor fundamentale ale omului. Centrul pentru Jurnalism Independent promoveaza profesionalismul in presa si libertatea de exprimare ca drept fundamental al omului.

 
Calatorii de epoca pentru turistii romani si strainiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :511
Friday, 23 July 2004
Plimbari cu trenurile de epoca pe traseele Romaniei acesta este oferta pe care Societatea Feroviara de Turism a lansat-o vineri, 23 iulie, pentru cei interesati de acest tip de calatorii.

Ministrul roman al Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Miron Mitrea a aratat ca oferta se adreseaza tour-operatorilor din tara, dar si din strainatate, care apreciaza patina timpului, iar costurile pentru inchirierea unui astfel de tren merg de la 10 pana la 30 de euro pe km. Trei trenuri Calugareni, Moldovita si Trenul Regal trase de locomotive cu abur, au fost modernizate si aduse in cadrul acestui program, ele putand circula la ora actuala pe orice ruta feroviara din Romania. Turistii germani au deja ocazia sa se gandeasca la acesta oferta, inclusa in cel mai important catalog pentru turismul feroviar din Germania. Trenul Regal a fost mijlocul de transport feroviar al regelui Carol al II-lea, fiind format din cinci vagoane-salon si un vagon de dormit. Celelalte doua trenuri, Calugareni si Moldovita, au circulat si ele in trecut pe caile ferate romane, punand in prezent la dispozitia interesatilor de calatorii de epoca 119 de locuri in vagoanele lor de clasele I, II si III.

 
Grupul austriac OMV a preluat Petrom-ul romanesc cu tot cu datoriiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Golabl News
Accesari :566
Friday, 23 July 2004
Grupul austriac OMV a preluat 33,34% din actiunile Petrom, in valoare de 669.000 de milioane de euro.

Suma pentru majorarea de capital pana la 51% urmeaza sa se stabileasca intre 723 de milioane si 860 de milioane de euro, in functie de numarul de actiuni subscrise de actionarii minoritari ai Petrom. OMV va mosteni si datoriile externe ale Petrom, care se ridica la suma de 292 de milioane de euro. Contractul de privatizare a Petrom a fost semnat vineri, 23 iulie, la Palatul Victoria, de catre şeful Oficiului Participatiilor Statului şi Privatizarii in Industrie, Constantin Nedelcu, presedintele OMV, Wofgang Ruttenstorfer, si vicepresedintele Gerhard Rois. Presedintele OMV a spus ca Petrom trebuie sa devina una dintre cele mai puternice companii petroliere din Europa de Sud-Est. Reprezentantii OMV spera ca pe viitor sa eficientizeze activitatea Petrom si sa o transforme intr-o companie competitiva, care sa poata face fata concurentei, fara sa elimine in acest sens posibilitatea unor schimbari. "Vor fi si dificultati, pentru ca este nevoie sa se produca anumite schimbari si schimbarile nu sunt intotdeauna usoare", a spus Ruttenstorfer, adaugand ca Bucurestiul va deveni al doilea sediu important al OMV. Premierul Romaniei, Adrian Nastase, a tinut sa sublinieze ca privatizarea companiei nationale de petrol va atrage dupa sine o scadere a numarului de cazuri de coruptie atata la nivel local, cat si la nivel central. Ca societate de stat, Petrom a creat foarte multe tentatii la nivel central si local pentru anumite forme de coruptie. In ultimii ani, s-a observat un razboi de gherila, care a creat numeroase conflicte si probleme de imagine pentru Guvern si economia romaneasca", a spus Nastase referndu-se inca o data la ideea conform careia controlul Petrom inseamna controlul asupra economiei romanesti, si de aici controlul politic.

 
Romanii de langa noi lupta pentru supravietuire etnicaPDF Print E-mail
Izvoru Muresului, Romania/Romanian Global News
Accesari :547
Friday, 23 July 2004
Lupta de supravietuire a comunitatilor romanesti din statele aflate in jurul Romaniei a reiesit odata cu dezbaterea temei Comunitati romanesti din vecinatate si Balcani, intre deznationalizare si integrare europeana din cadrul lucrarilor Universitatii de Vara Izvoru Muresului, organizata de Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Centrul European de Studii Covasna-Harghita.

Participantii din toate comunitatile romanesti din jurul granitelor au dezbatut cu interes pe marginea solutiilor la problemele expuse si s-a constatat o mai mare nevoie de comunicare intre asociatiile romanesti, societatea civila din Romania si mass media, pentru ca cetatenii romani din tara sa fie mai constienti de ceea ce se intampla cu fratii lor de dincolo de frontiere. Oameni politici au fost invitati sa participe dar nu au reusit sa dea curs invitatiei. Din luarile de cuvant ale invitatilor si din interventiile participantilor a reiesit ca rezolvarea problemei deznationalizarii romanilor din jurul frontierelor tine nu numai de puterea lor de a-si pastra individual identitatea, ci si de implicarea mai evidenta a statului roman, societatii civile si mass mediei, in sprijinirea si mediatizarea problemelor cu care acestia se confrunta. In incheierea dezbaterilor, care s-au dovedit extrem de constructive in creionarea unor proiecte viitoare si a rezolutiei finale, s-a ajuns la concluzia ca aceasta ar trebui inmanata factorilor de decizie de la Bucuresti, de catre o delegatie formata din cativa reprezentanti ai asociatiilor participante, pentru a avea siguranta ca punctele exprimate si solutiile gasite vor avea ecoul cuvenit. Au fost de asemenea lansate doua lucrari din colectia Romani uitati a Asociatiei Ariadnae Filum din Timocul sarbesc (Serbia-Muntenegru), Printre romanii nostri de dr. Tihomir Georgevici, editata cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni si Chestiunea Timoceana, o reeditare a lui N.A.Constantinescu.

 

 
SUA, UE si Romania ar trebui sa negocieze impreuna problema transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :450
Friday, 23 July 2004
Grupul parlamentar al PPCD si-a reafirmat joi, 22 iulie, pozitia privind schimbarea actualului format de negocieri in problema transnistreana, deputatul Stefan Secareanu declarand: "crestin-democratii se pronunta in continuare pentru modificarea participantilor formatului de negocieri astfel incat Uniunea Europeana si SUA sa aiba o participare directa alaturi de cei doi vecini, Romania si Ucraina".  El a facut publica declaratia PPCD in cadrul sedintei de joi a Legislativului moldovean, in legatura cu blocarea de catre autoritatile de la Tiraspol a scolilor romanesti, afirmand ca grupul parlamentar al PPCD isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu degradarea brusca a situatiei politice in zona ocupata din estul Republicii Moldova. "Aceste actiuni sunt un atac al regimului separatist al lui Smirnov impotriva scolilor romanesti din regiune si o continuare a politicii agresive si metodice promovate de Federatia Rusa fata de Republica Moldova, iar politica de epurare etnica si de rusificare fortata este o sfidare a normelor de drept international si o violare brutala a drepturilor fundamentale ale omului. Aceasta actiune de genocid cultural este orientata spre tensionarea premeditata a situatiei din zona ocupata pentru a justifica prezenta militara rusa si pretext pentru rolul de pacificator al Rusiei, ea vine si ca o reactie la recenta hotarare a CEDO in cazul detinutilor de la Tiraspol, prin care a fost demonstrata agresiunea militara a Rusiei impotriva Republicii Moldova in anul  1992", a declarat Secareanu. Crestin-democratii cer presedintelui Voronin si Ministerului de Externe sa ia o atitudine transanta fata de situatia creata si sa solicite Rusiei, prin intermediul ONU, OSCE si Consiliului Europei, ca Rusia sa puna capat politicii sale ostile fata de Republica Moldova si sa-si respecte angajamentele internationale si bilaterale. "Autoritatile statului trebuie sa solicite comunitatii internationale sprijin pentru apararea intereselor noastre nationale si incetarea violentelor comise de gruparea criminala de la Tiraspol impotriva cetatenilor Republicii Moldova si impotriva copiilor care doresc sa invete in limba materna", sustin deputatii PPCD. In debutul sedintei de joi, acestia au cerut presedintelui Parlamentului sa includa in ordinea de zi audierea ministrului Reintegrarii, Vasile Sova, sau a altui reprezentant al Guvernului, insa propunerea a fost respinsa. Comunistii nu au sustinut si propunerea de a include in ordinea de zi a unei declaratii comune a Parlamentului privind problema scolilor din Transnistria. In acelasi timp, seful deputatilor comunisti Victor Stepaniuc s-a aratat ingrijorat de "procesul de demoldovenizare din Transnistria".
 
Campul Romanesc din Canada la finalPDF Print E-mail
Ontario, Canada/ Romanian Global News
Accesari :484
Friday, 23 July 2004
Pentru o saptamana, la Centrul Cultural Roman din Flamborough, Ontario a avut loc sarbatoarea Campul Romanesc.

Duminica, 25 iulie, sarbatoarea se va incheia. La eveniment au fost invitata, printre altii, si trupa de tulnicari din tara Motilor care i-au incantat pe romanii din Canada cu dulcele cantec romanesc. Artistii atat de priceputi in arta tulnicului fac parte din Uniunea Muntii Apuseni, care este o organizatie obsteasca, a carui scop este elaborarea, initierea si realizarea unor actiuni care sa conduca la dezvoltarea economica, sociala si culturala, la imbunatatirea conditiilor de viata si la ocrotirea naturii in intreaga regiune a muntilor Apuseni. Prima Adunare Generala a Uniunii Muntii Apuseni, in 1990, a elaborat planul de dezvoltare regionala a Muntilor Apuseni, avnd ca obiective principale dezvoltarea mestesugurilor care sa valorifice potentialul economic si turistic al regiunii (mobilier, artizanat, turism rural), dezvoltarea agro-zootehniei de munte si implementarea principiilor ecologice care sa permita producerea in Apuseni de produse alimentare cu marca "BIO".

 
Crestin-democratii de la Chisinau cer condamnarea unui deputat comunistPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :482
Friday, 23 July 2004
Deputatul Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), Stefan Secareanu, a cerut procurorului general Valeriu Balaban sa intreprinda actiuni pentru tragerea la raspundere a sefului deputatilor comunisti Victor Stepaniuc pentru "leziunile corporale provocate lui Secareanu in rezultatul incidentului desfasurat dupa sedinta Legislativului din 8 iulie curent".

Deputatul PPCD Vlad Cubreacov a cerut la randul sau, ministrului Educatiei, Valentin Beniuc, sa intreprinda masuri pentru "deschiderea la Taraclia, incepand cu 1 septembrie 2004, a unui liceu cu predare in limba romana".  Potrivit lui Cubreacov, in prezent, in acest raion, unde populatia titulara constituie 40 la suta din totalul locuitorilor, doar 49 la suta din copiii de varsta scolara au posibilitate sa studieze in institutii de invatamant cu predarea in limba romana. La randul sau, deputatul PPCD Valentin Chilat a cerut directorului SIS, Ion Ursu, explicatii privind "interogarea si persecutarea, de catre securitatea din raionul Ocnita, a mai  multor locuitori din satul sau de bastina, Barnova". Chilat sustine ca "angajatii SIS au santajat mai multi consateni pentru a afla informatii despre activitatea si viata lui personala". 

 
Corul bizantin in concert la HamiltonPDF Print E-mail
Hamilton, Canada/ Romanian Global News
Accesari :517
Friday, 23 July 2004
In acelasi decor cald de la Campul Romanesc din Hamilton, renumitul cor bisericesc Agni Parthene va sustine, sambata 24 iulie, un concert prilejuit de Saptamana Campului Romanesc

organizata in fiecare an. Programul concertului va cuprinde imnuri bizantine in limbile romana si greaca veche, in aranjamente psaltice apartinind unora dintre marii imnografi ortodocsi incepind din secolele V-VI pina astazi.

 
Doi romani din New York dau in judecata ArgentinaPDF Print E-mail
New York, Statele Unite/Romanian Global News
Accesari :562
Friday, 23 July 2004
Proprietarii casei in care functioneaza Ambasada Argentinei la Bucuresti pretind cincizeci de mii de dolari, sustinand ca Argentina nu le-a mai platit chiria pentru spatiul in care isi desfasoara activitatea misiunea sa diplomatica in Romania.

Casa, aflata pana la finele celui de-al doilea razboi mondial, in proprietatea celebrului, pe atunci, om de afaceri, Max Ausnit, a trecut in proprietatea statului roman, cand industriasul si-a pierdut toate proprietatile, inclusiv casa de pe Aleea Alexandru, in care functioneaza acum Ambasada argentiniana. In perioada comunista Ausnit s-a refugiat la New York. Unicii sai mostenitori, Steven si Robert Ausnit sunt cei care astazi dau in judecata Argentina la New York, unde cei doi locuiesc. Steven si Robert, amandoi cetateni americani si-au recuperat proprietatea de pe Aleea Alexandru, printr-o lege care retrocedeaza proprietarilor toate imobilele confiscate in urma razboiului. Ambasada Argentinei ocupa imobilul respectiv inca din 2002, in baza semnarii unui contract cu RAAPPS (regia care administreaza Patrimoniul Protocolului de Stat) pentru o chirie de 14.048 de dolari pe luna. Cu cateva zile inainte ca proprietatea sa le fie inapoiata proprietarilor de drept, RAAPPS redusese chiria la 9.000 de dolari, masura care i-a nemultumit pe mostenitorii lui Ausnit. Acestia au cerut in consecinta o chirie de 60.000 de dolari in schimbul spatiului pe care il ocupa Ambasada, suma pe care autoritatile argentiniene nu au mai platit-o de atunci, se arata in plangerea inaintata de familia Ausnit. Plangerea mai arata ca Steven si Robert Ausnit au incercat sa negocieze cu reprezentanti argentinieni la New York, dar nu au primit nici un raspuns din partea acestora. Acesta este motivul pentru care au ajuns la tribunal cu cauza lor. Firma de avocatura care se ocupa de procesul intentat Argentinei este Herzfeld&Rubin, compania ale carei baze au fost puse de refugiatii romani din New York.

 
Nadia Comaneci promoveaza spiritul olimpic in lumePDF Print E-mail
Seul, Coreea de Sud/Romanian Global News
Accesari :544
Friday, 23 July 2004
Gimnasta romanca Nadia Comaneci se va afla zilele acestea intr-o vizita de promovare a Jocurilor Olimpice Atena 2004, in Coreea de Sud.

Legendara medaliata cu aur de cinci ori la Jocurile Olimpice, dupa cum o numeste presa coreeana, a ajuns in Coreea de Sud joi, 22 iulie, pentru a incuraja echipa nationala de gimnastica a acestei tari, in cadrul unui turneu de promovare a Olimpiadei. Prima gimnasta care a reusit nota perfecta, sportiva romanca va afectua in Coreea de Sud o vizita de trei zile, in timpul careia sambata, 24 iulie, se va afla la Taereung National Training Center, aflat in centrul Seulului. 

 
Bulgaria cere solutionarea problemei scolilor din TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :512
Friday, 23 July 2004
Ministrul adjunct de Externe al Bulgariei, reprezentantul Presedintiei in exercitiu a OSCE, Petko Draganov, a declarat presei de la Chisinau, ca "nu crede ca partea moldoveneasca s-a retras de la negocieri, o data ce discutiile pe marginea acestui subiect nu s-au incheiat".

Potrivit lui Draganov, negocierile continua si ele se vor intensifica. Mai mult, in opinia lui, "OSCE lucreaza si va continua sa lucreze pentru a gasi o solutie viabila la situatia existenta". Remarcand dorinta clar exprimata a parintilor copiilor care invata in scolile romanesti cu predare in grafia latina din regiunea transnistreana, ca acestia sa studieze limba materna in grafie latina si subliniind ca "alegerea limbii de studiu este un drept de baza", Draganov a chemat autoritatile transnistrene sa sisteze actiunile implementate impotriva scolilor in Tiraspol, Tighina si Rabnita si sa redreseze situatia existenta la inceputul lunii curente. "Chem ambele parti sa utilizeze procesul de negocieri asupra acestei probleme si sa ajunga la un acord care ar permite scolilor moldovenesti cu predare in grafie latina din regiunea transnistreana sa functioneze in mod normal. Indemn ambele parti sa se abtina de la masuri unilaterale si sa solutioneze cat mai rapid toate neintelegerile in cadrul procesului stabilit de negocieri. Ambele parti trebuie sa demonstreze toleranta si sa dubleze eforturile de identificare a unei solutii", a spus el. Solicitat sa comenteze propunerea formatiunilor politice din Republica Moldova de a exclude Rusia din formatul de negocieri, Draganov a declarat ca "nu a primit nici o propunere oficiala in acest sens". Intrebat ce crede despre declaratia tarilor membre ale CSI privind incapacitatea OSCE de a solutiona mai multe crize regionale, Draganov a raspuns: "OSCE este o organizatie viabila, pur si simplu oamenii nu sunt multumiti de ceea ce au. Sper ca OSCE va putea solutiona problemele existente".

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions