Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Grupul Lafarge infloreste pe piata romaneascaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :536
Thursday, 22 July 2004
Cifra de afaceri inregistrata de compania Lafarge pe piata romaneasca este cu aproximativ 28 de procente mai mare decat cea a semestrului corespondent din anul trecut.

Un raport semestrial al Grupului Lafarge arata cresteri considerabile ale cifrei de afaceri, atat in Europa Centrala, in Franta, cat si in America de Nord, in Bazinul Mediteranean, in Africa si Asia, in ceea ce priveste producerea si comercializarea cimentului si a gipsului. Asfel, sectorul producator de ciment i-a adus Grupului Lafarge un castig de 3,275 miliarde de euro, aceasta insemnand o crestere de 11,7% per total. O cifra chiar mai mare vine din partea Europei Centrale, ce include tarile (in planul de contractari al Grupului): Polonia, Rusia, Serbia si Romania, ea ajungand la 31% crestere. Betoanele au inregistrat, deasemenea, cresteri, acestea cifrandu-se la 2,097 miliarde euro (8,1). Productia si vanzarea gipsului inregistreaza inca un ascendent: 676 milioane euro (13,7%). In aceeasi linie vin si materialele pentru acoperisuri: 711 milioane euro, 6 procente crestere. Raportul are ca data de comparatie 30 iunie 2003. Facand un total, cifra completa este de 6,794 miliarde euro. Directorul executiv al Grupului Lafarge, Bernard Kasriel a mentionat ca aceste cresteri nu sunt independente de conditiile climaterice mai bune din prima parte a anului, si ca cifrele de mai sus anunta o crestere constanta a profiturilor celui mai mare producator de ciment din lume. Pe piata din Romania, Lafarge este prezent prin Lafarge Romcim, Lafarge Agregate si Lafarge Arcom Gips, deruland proiecte inca din anul 1997.

 
Fondul Monetar International isi trimite emisarii la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :520
Thursday, 22 July 2004
O delegatie din partea FMI este asteptata sa soseasca la Bucuresti in cursul saptamanii viitoare. Proiectul de buget pentru anul 2005, alaturi de reforma Sanatatii si de cea din domeniul pensiilor vor fi principalele puncte de pe agenda de discutii a intalnirilor ce vor avea loc saptamana viitoare intre echipa FMI si reprezentantii autoritatilor de la Bucuresti.

In cursul vizitei efectuate zilele trecute de premierul roman, Adrian Nastase si de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, in capitala Statelor Unite ale Americii au avut loc intrevederi cu directorul general al FMI, Rodrigo Rato Y Figaredo si cu directorul exevutiv al Fondului, Michael Kremer, in care s-au discutat proiectele economice ale Guvernului. Primul ministru roman, Adrian Nastase a aratat, in finalul intalnirii cu liderii FMI, ca autoritatile de la Bucuresti doresc continuarea reformei, dar pastrand surse de finantare si pentru problemele de natura sociala si ca spera sa gaseasca impreuna cu reprezentantii FMI solutiile optime de a rezolva problemele economice sau sociale fara a afecta stabilitatea macroeconomica. Discutiile initiate la Washington intre mebrii celor doua delegatii, se vor afla si ele in atentia echipei FMI care se va deplasa la Bucuresti saptamana viitoare.

 
BRD acorda sprijin pentru IMM-uriPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :559
Thursday, 22 July 2004
In perioada urmatoare, BRD - Groupe Societe Generale va pune la bataie, prin programul InvestPlus, un plafon total de garantare de 22 de milioane de euro pentru firmele mici si mijlocii, in lei si valuta, cu termen de rambursare al imprumutului intre 3 si 6 ani, cu posibilitate de prelungire in unele cazuri pana la 10 ani.

Imprumuturile vor trebui garantate numai cu 70% din principalul si dobanda aferente primului an de rambursare, pe baza unui acord de garantare semnat cu Fondul European de Investitii (FEI). Firmele imprumutate trebuie sa aiba mai putin de 100 de angajati si o cifra de afaceri de maximum 40 de milioane de euro si active totale sub 27 de milioane de euro. De asemenea, firma in cauza nu poate fi detinuta intr-o proportie egala sau mai mare de 25% din capital sau drepturi de vot de catre o alta societate sau de un grup de societati.

 
Batrana Dacie a incetat sa mai fie clonataPDF Print E-mail
Pitesti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :513
Thursday, 22 July 2004
Miercuri, 21 iulie, la fabrica din Pitesti, iesea ultima masina din gama Dacia. Istoricul autoturism a fost produs timp de aproape 35 de ani, in 2,3 milioane de exemplare si a oferit aproximativ 30.000 de locuri de munca numai la Pitesti.

In stoc se afla la aceasta ora 2.000 de autoturisme dar cererile se apropie de 5.000 si, pana in momentul inceperii vanzarilor, a mai ramas doar o luna. Piesele de schimb vor mai fi produse, conform legii, inca 8 ani de acum incolo. Liniile de fabricatie si montaj general vor fi inlocuite cu altele noi destinate asamblarii modelului Logan. Istoria batranei Dacii este legata tot de Grupul Renault care in 1966 a semnat cu statul roman contractul prin care s-a cumparat licenta, mai intai pentru Dacia 1100 (R8), iar din 1969 pentru Dacia 1300 (R12). Dupa o perioada lunga in care au fost fabricate mai multe modele, este timpul ca noua formula, Dacia Logan, sa aduca intr-adevar un model competitiv si pentru pietele occidentale. Noua formula va fi gata de cumparare din luna septembrie a acestui an. In paralel cu Logan, la Pitesti se va fabrica in continuare Solenza.

 
Copiii cu handicap tratati special la adoptiile internationalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :551
Thursday, 22 July 2004
Copiii romani cu diverse handicapuri vor putea face abstractie de la legea privind interzicerea adoptiilor peste granitele tarii, catre alte persoane decat rudele de gradul doi. Aflat recent intr-o vizita la Washinton, premierul roman, Adrian Nastase a promis unui grup de parinti americani ca statul roman va trata in mod diferit aceste cazuri. Premierul considera ca aceste cazuri cu totul exceptionale justifica o astfel de viziune si ca a refuza unui copil cu afectiuni un tratament care ii poate reda viata normala este o crima", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului Despina Neagoe. La sosirea in capitala Statelor Unite, premierul Nastase a fost asteptat de un grup de 50 de parinti si copii care protestau impotriva deciziei autoritatilor romane de interzicere a adoptiilor internationale. Raspunzand problemelor ridicate de acestia privind adoptia copiilor bolnavi, Adrian Nastase a declarat ca se poata ajunge la o solutie de compromis, acolo unde decizia este justificata de necesitatea unui tratament medical pentru copilul bolnav. Premierul a aratat ca, in acest sens, pot fi initiate proiecte de lege pentru fiecare caz de copil orfan cu diverse tipuri de handicap. Reamintim ca in cursul lunii trecute autoritatile de la Bucuresti au adoptat un nou proiect de lege care interzice adoptiile internationale catre alte persoane decat bunicii copilului. Aceasta initiativa a venit ca raspuns la cerintele Uniunii Europene catre statul roman de a stopa acest tip de adoptii. Proiectul de lege a fost aspru criticat atat de catre autoritatile de la Washington, cat si de catre opinia publica internationala, atragand un numar mare de proteste din partea familiilor care doreau sa adopte copii din tara noastra, sau care demarasera deja procedurile de adoptie.
 
Stefan cel Mare si Sfant comemorat la Izvorul MuresuluiPDF Print E-mail
Izvorul Muresului, Romania/Romanian Global News
Accesari :569
Thursday, 22 July 2004
La Manastirea Izvorul Muresului, in cadrul lucrarilor Universtatii de Vara, a avut loc joi, 22 iulie, comemorarea domnitorului Stefan cel Mare si Sfant, de la a carei trecere in vesnicie s-au implinit anul acesta 500 de ani.

In cuvantul sau de deschidere, PS Ioan Salajan a evidentiat rolul domnitorului ca aparator de nadejde al portilor de est ale Europei. Daca Stefan nu era de veghe, Europa nu ar mai fi fost ce este astazi. Din pacate valorile aparate de Stefan cel Mare nu mai sunt cele aparate in zilele noastre. Lumea apara moneda, energia atomica, dar numai pe Dumnezeu nu. Stefan l-a aparat in primul rand pe Dumnezeu, Maica Domnului si pamantul romanesc. Cati conducatori de tara se mai duc astazi la capii bisericii pentru a se ruga pentru binele neamului, asa cum a facut marele Stefan? Cu prilejul evenimentului au mai luat cuvantul reprezentanti ai Arhivelor Nationale din Bucuresti, Brasov, Bacau, Bistrita-Nasaud care, prin documentele prezentate, au evidentiat activitatea impresionanta a domnitorului. De asemenea, au fost prezentate lucrari editate de Arhiva Nationala, "Stefan cel Mare - 500" si "Ctitoriile lui Stefan cel Mare". La finalul evenimentului, curtea manastirii, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a rasunat de glasurile a 100 de preoti din parohiile Harghita si Covasna, care au preferat in locul discursurilor, cantecele dedicate marelui domnitor. Corespondenta de la trimisul RGN Press.

 
Libertatea presei dezbatuta de tinerii romani de pretutindeniPDF Print E-mail
Eforie Sud, Romania /Romanian Global News
Accesari :591
Thursday, 22 July 2004
Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni (LTRP) cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti a initiat proiectul Stiri sa Stii: introducere in Mass media democratica (News to know: introducing democratic media).

La 22 iulie 2004, in cadrul Taberei Internationale Eforie Sud, are loc o conferinta de presa privind desfasurarea proiectului, la care vor participa coordonatorii proiectului, care vor prezenta scopul si programul desfasurarii actiunilor privind promovarea valorilor jurnalismului in randul elevilor. LTRP si-a propus sa transmita elevilor care sunt prezenti in tabara, mesajul despre ce inseamna presa intr-o societate democratica, sa prezinte publicatiile nationale, regionale si locale, sa defineasca conceptul de libertate a presei, sa-i informeze despre drepturile la libera exprimare, libertatea de opinie etc., precum si sa creeze un  liant informational intre elevi, scoli si mass-media. Prima etapa, s-a desfasurat in perioada aprilie-iunie anul curent, in scolile din mediul rural din judetele Tulcea si Galati, unde au participat aproximativ 4000 de elevi. Cea de a doua editie se desfasoara in Tabara Internationala Eforie Sud, unde elevii, alaturi de jurnalisti de marca din Romania, vor dezbate urmatoarele teme Istoria presei romanesti, Presa sub dictatura, Avantaje si dezavantaje ale profesiei de jurnalist, Libertatea presei оn SUA vs. Romania, Intersectarea presei cu cinematografia, Educatia prin presa, Cum se concepe o stire. Tot atunci, elevii vor primi si materiale continand informatii generale despre mass-media, despre ziarele romanesti si internationale, despre cum se poate face o revista scolara, drepturile fundamentale ale omului etc.

 
Nicolae Iorga in dezbaterile romanilor din PortugaliaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :575
Thursday, 22 July 2004
Publicatia de limba romana pe taram portughez, Diaspora organizeaza

vineri, 23 iulie, o dezbatere libera pe tema editiei dedicate in totalitate lui Nicolae Iorga. Intalnirea va fi gazduita de cafeneaua gradinii Institutului Goethe din Lisabona, cu incepere de la orele 20,00. Sunt invitati la discutii toti cei interesati de subiect, membrii ai diasporei romanesti din Lisabona.

 
Inchiderea scolilor romanesti un scenariu electoralPDF Print E-mail
Tiraspol/Romanian Global News
Accesari :530
Thursday, 22 July 2004
"Functionarea scolilor romanesti in Transnistria este posibila doar in conformitate cu prevederile constitutiei noastre.

Asta inseamna ca ele trebuie sa fie inregistrate si acreditate in conformitate cu legile Transnistriei", a declarat marti, la Tiraspol, Igor Smirnov in cadrul unei intrevederi cu ambasadorul rus cu misiuni speciale Valeri Nesteruskin. Smirnov a insistat asupra pastrarii formatului pentagonal in negocieri, asupra prezentei fortelor pacificatoare rusesti si asupra necesitatii organizarii referendumurilor separate privind "formarea unui stat comun cu Moldova", pentru ca "in conformitate cu normele internationale, poporul transnistrean sa poata sa se exprime asupra viitorului sau". Nesteruskin a declarat ca discutia nu a fost una usoara, dar ca mecanismul actual de negocieri functioneaza in continuare, iar partile vor incerca sa gaseasca solutii satisfacatoare atat pentru Tiraspol cat si pentru Chisinau.  Referindu-se la inchiderea scolilor romanesti din Transnistria, politologul rus Stanislav Belkovski a dectarat cotidianului bucurestean Ziua ,ca este vorba de un un scenariu electoral. "Desi nu aprob astfel de masuri, trebuie sa intelegem ca o crestere a tensiunilor in relatiile Chisinau-Tiraspol se datoreaza alegerilor din Republica Moldova care vor avea loc in curand. Problema limbii va fi exploatata atat de catre presedintele Voronin, cat si de opozitia din Republica Moldova, insa la scurt timp dupa alegeri, aceasta problema va disparea total", a declarat Belkovski. In ceea ce priveste conflictul transnistrean in general, politologul rus a opinat ca singura solutie de rezolvare rapida este o interventie militara din partea NATO, iar daca aceasta solutie nu va fi luata in calcul, procesul de pace va dura aproximativ cinci ani.

 
Caldura, tenis si multa apa in comunitatea romanilor din British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :613
Thursday, 22 July 2004
La sfarsitul saptamanii trecute, Centrul Romanilor din British Columbia au organizat un turneu de tenis de camp care a avut o participare numeroasa si a fost un succes, relateaza site-ul romanilor din British Columbia. Cele trei categorii ale competitiei (simplu barbati, simplu femei si dublu) au adus in teren 24 de jucatori si jucatoare. Primele doua tururi s-au disputat sambata, pe o vreme caniculara. Tot sambata s-au disputat si o parte din intalnirile de dublu, competitie la care s-au inscris cinci cupluri. Duminica s-au desfasurat jocurile semifinale si finala masculina, precum si ultimele jocuri de la intrecerea feminina si cea de dublu unde, dat fiind numarul mai redus de participanti s-a jucat in sistem turneu. Finala masculina, disputata intre Gheorghe Telman si Vasile Tarnu i-a adus castig de cauza cum era dealtfel de asteptat lui Gigi Telman, un jucator care si-a confirmat valoarea la fiecare meci, necrutandu-si nici un adversar. La feminin doua jucatoare Anca Jelescu si Deliana Matei - s-au impus categoric in fata celorlalte participante, confruntandu-se in meciul final pentru ocuparea locului I. Consecventa si experienta Delianei Matei si-a spus cuvantul in fata mai tinerei dar foarte talentatei sale adversare, Anca Jelescu. La dublu, favoritii si-au spus cuvantul. Gheorghe Telman si Doru Zamfirescu s-au impus in fata tinerilor. Radu Gavrilovits si Catalin Durbalau, tineri care pe toata durata competitiei au dat un recital de voie buna si spirit de echipa, cum rar se poate vedea. Premiile speciale, din partea sponsorului turneului Eastern European Television reprezentata de domnul Dan Pantea au constat din doua cupe foarte frumoase oferite castigatorilor competitiilor de simplu feminin si masculin, precum si cate un CEC de $50 de dolari oferit fiecaruia dintre castigatorii celor trei categorii ale competitiei.
 
Noi discutii despre conflictul transnistreanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :495
Thursday, 22 July 2004
Actiunile indreptate impotriva populatiei majoritare romanesti din Transnistria, rusificate si moldovenizate fortat de catre autoritatile filo-ruse de la Tiraspol, se inscriu intr-o serie de acte concertate, evoluand intr-un evident crescendo, ce tintesc structurile europene si euro-atlantice, sustine Asociatia "Civic Media" din Romania.

Intr-o declaratie publicata miercuri in cotidianul bucurestean "Ziua", reprezentantii asociatiei mentioneaza ca "prin actiunile de ultima ora, separatistii de la Tiraspol transmit catre Bucuresti, Bruxelles si Washington mesajul ca detin puterea Moscovei". Declaratia mai subliniaza ca Federatia Rusa stapaneste de facto regiunea Transnistria si ca ea este cea care are in mana soarta detinutilor romani de la Tiraspol, dar si a romanilor liberi de acolo. Consideram ca Uniunea Europeana si Statele Unite sunt subiectii unor provocari fatise ale Federatiei Ruse in acest spatiu", arata semnatarii declaratiei, care avertizeaza asupra unui posibil nou conflict militar, ce ar avea consecinte nefaste pentru zona respectiva si pentru planurile de perspectiva ale NATO.  "UE si SUA au ocazia sa constate cum actioneaza Rusia "pe teren" si sa raspunda pe masura", conchide declaratia Asociatiei "Civic Media". Exprimandu-si parearea vis-a-vis de evenimentele din regiunea separatista Transnistria, Comisarul european Javier Solana este convins ca solutionarea durabila a conflictelor existente pe continentul european depinde de colaborarea intensa si efectiva intre Uniunea Europeana si Rusia". Acesta este si cazul problemelor din Republica Moldova, unde UE si Rusia ar putea avea un cuvant de spus in solutionarea problemelor existente si obtinerea stabilitatii". In opinia lui Solana, solutionarea conflictului transnistrean este in interesul nu doar al populatiei Republicii Moldova, ci si al intregii regiuni, de aceea, se cere o colaborare intre UE si Rusia pentru ca acestea sa gaseasca modalitatile de iesire din impas. In contextual presiunilor continue, Tiraspolul isi vede linistit de treaba. Administratia transnistreana intentioneaza ca de la anul sa infiinteze reprezentante diplomatice la Moscova si Kiev. Actul normativ, ar avea ca rol stabilirea statutului diplomatului in Transnistria  si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2005.

 
Cursuri de limbi straine pentru imigrantiPDF Print E-mail
Toledo, Spania/Romanian Global News
Accesari :504
Thursday, 22 July 2004
Autoritatile spaniole vor pune in miscare un nou proiect pentru imigranti: Scoala de Limbi Straine, Proiectul este programat sa inceapa in luna octombrie a acestui an.

Inscrierile pentru limbile franceza si germana au inceput deja, dupa cum informeaza Ministerul Invatamantului. Scoala va functiona cu grupuri de 10 pana la 15 elevi, care va trebui sa aiba un nivel de cunoastere al libii respective comun, aceeasi varsta, dar si aceeasi diponibilitate orara. Exista si posibilitatea invatarii limbii franceze sau engleze specializate pe comert, pentru companiile ce doresc formarea angajatilor lor, in paralel cu formarea pe export.  Autoritatile spaniole au declarat ca oferta de limbi straine s-ar putea mari, daca exista cerere sufucienta din partea elevilor.

 
Copiii romani in Saptamana Interculturala spaniolaPDF Print E-mail
Madridejos, Spania/Romanian Global News
Accesari :525
Thursday, 22 July 2004
La Madridejos, in Spania, se va celebra zilele acestea o Saptamana Interculturala, in cadrul careia vor fi prezenti  si copii romani, spanioli si marocani.

Obiectivul acestei initiative este acela de a transmite copiilor, si culturile altor continente. Copiii care vor asista la aceste evenimente, care se vor desfasura cu incepere de vineri, 23 iulie, trebuie sa cunoasca obiceiurile si traditiile fiecarui continent.

 
Voronin ameninta autoritatile transnistrene cu blocaje economicePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :525
Thursday, 22 July 2004
Daca pana la 1 august 2004, in regiunea estica a Moldovei nu se va relua circulatia libera a marfurilor si cetatenilor, si nu se va normaliza situatia in zona de securitate, Chisinaul va aplica sanctiuni Tiraspolului, anunta presedintele Vladimir Voronin

intr-un comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei, sanctiuni ce vor consta in sistarea eliberarii certificatelor de provenienta a marfurilor din regiunea transnistreana, inclusiv pentru cele produse de Uzina Metalurgica Moldoveneasca. La acestea se adauga si suspendarea perfectarii procedurilor vamale pentru marfurile producatorilor sau comerciantilor din zona. Voronin a dezaprobat  - referindu-se la actiunea de inchidere a scolilor cu predare in limba romana - lipsa de control asupra administratiei transnistrene, actiunile pur nationaliste ce au loc in mijlocul Europei, incalcarea fara drept de apel a drepturilor cetatenilor, intr-o Europa democratica.  Voronin a solicitat sprijinul comunitatii internationale in vederea opririi imediate a oprimarii pe care o resimt romanii in zona transnistreana.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions