Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Canalul Bastroe - o problema deschisaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :518
Wednesday, 21 July 2004
Discutiile romano ucraniene cu privire la construirea canalului Bastroe nu au avut un final concret, intrucat nici la data discutiilor partea ucraineana nu a prezentat raportul tehnic in privinta constructiilor, si nici raportul privitor la impactul pe care o asemenea initiativa o poate avea asupra mediului, arata un comunicat emis miercuri, 21 iulie, de Ministerul Afacerilor Externe.

Cu toate ca partea ucraineana a fost solicitata pe 20 iulie in repetate randuri pentru a transmite raportul mentionat, acesta nu a parvenit comisiei romane, asa cum ar fi fost conform prevederilor legale in vigoare din dreptul international. Delegatia romana a reamintit ca problema canalului Bastroe priveste in egala masura cele doua parti implicate, dar si toate organizatiile internationale. Conform declaratiei din 19 iulie, a adjunctului ministrului ucrainean al afacerilor externe, Oleksandr Motik, Romania ar fi singurul stat care a criticat punerea in aplicare a proiectului Bastroe. In replica, delegatia romana a mentionat in cadrul Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea ca statele dunarene, ca si Comisia Europeana si Statele Unite ale Americii, Germania, Austria au exprimat pozitii similare ferme. Comisia romana a mai amintit ca obiectul disputei este reprezentat de protectia ecologica a Deltei Dunarii, parte integranta a patrmoniului natural al umanitatii. In final partile romana si ucraineana au cazut de acord ca Romaniei sa-i fie inaintat un raport complet privind expertiza ecologica a proiectului si date tehnice detaliate referitoare la proiect, cu precizarea ca pana la prezentarea raportului, lucrarile la canal sa inceteze. Ministerului Afacerilor Externe a subliniat faptul ca, in colaborare cu Comisia Europeana si organizatiile internationale marcante pentru protectia mediului inconjurator va urmari ca Ucraina sa se alinieze obligatiilor ce-i revin conform dreptului international.

 
Posibilitatea ca Nastase sa fie candidatul PSD la presedintie este de 95%PDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :484
Wednesday, 21 July 2004
Aflat in vizita oficiala la sediul Natiunilor Unite de la New York, premierul Adrian Nastase a precizat presei ca in proportie de 95% va candida la alegerile prezidentiale din toamna acestui an, daca si congresul extraordinar al PSD de luna viitoare va fi de acord.

Este o strategie noua abordata de premier, pentru prima oara utilizand procentele in anuntarea unei decizii. Discutabil este insusi procentul, care lasa sa planeze o mica incertitudine asupra posibilitatii de a fi ales drept candidat al PSD, insa, in majoritate, totul pare sa fie hotarat. Marja de 5% se refera oare la anumite disfunctiuni ale PSD din ultima vreme care ar putea genera, intr-un timp scurt, de o luna, schimbarea deciziei privind candidatul la prezidentiale? Sau Nastase si-a lasat o marja de eroare in cazul unui refuz pentru o retragere onorabila? Greu de spus. Va fi foarte interesant sa aflam ce vraji mai face PSD-ul dupa puternica lovitura primita la locale. Dar vom trai si vom vedea! Referitor la sedinta la care a participat la ONU, premierul Nastase a detaliat continutul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, pe care a prezidat-o ieri, mentioneaza BBC. El a spus ca Bucurestiul, care detine luna aceasta presedentia Consiliului, promoveaza implicarea mai intensa a organizatiilor regionale in prevenirea conflictelor si stabilizarea zonelor de conflict. El a citat implicarea africana in Republica Democrata Congo si a sugerat ca implicarea regionala e binevenita si in Sudan, unde mii de persoane au fost ucise, mutilate sau deplasate de militiile arabe cu sprijinul prezumtiv al autoritatilor de la Khartum. Sosirea premierului roman la New York, a fost precedata de un raport in care Amnesty International denunta folosirea violurilor ca unealta de razboi in Sudan. El a recurs la anumite tertipuri lingvistice atunci cand a respins sugestia ca Romania ar fi gresit sprijinind politica americana in Irak, costisitoare in vieti si bani. " Nu cred - a spus premierul - ca se poate construi o casa incepand cu etajul trei. Trebuie sa faci intai fundatiile. Se poate sa coste mai mult decat etajele superioare. Dar e inevitabil. Irakul, a continuat domnul Nastase, era, in mod clar, un fel de cutie neagra a terorismului. Cetatenii romani sprijina politica noastra in Irak si cred ca atat Romania, cat si comunitatea internationala, trebuie sa reziste si sa continue construirea democratiei in Irak". Este exact ceea ce doreste sa auda presedintele Bush, care-l va primi in cursul serii pe premierul roman. Nastase a mai adaugat ca administratia americana a fost vadit nemultumita de retragerea, trupelor filipineze din Irak si ar primi un soc si mai mare, daca o tara ca Romania, cu un contingent mult mai numeros, si-ar rechema si ea soldatii. Romania, insa, dupa cum a subliniat Nastase, nu a suferit, pana acum pierderi in Irak. El nu a raspuns daca o astfel de eventualitate ar putea influenta pozitia guvernului sau.

 
Concertul Lizei Minelli creaza probleme in UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :490
Wednesday, 21 July 2004
Organizatorii concertului Lizei Minelli, care trebuia sa se desfasoare la Budapesta la 10 iulie, sunt anchetati de organele de politie maghiare.

Publicatia maghiara The Budapest Sun scrie ca organizatorii evenimentului stiau de decizia Lizei Minelli de a nu mai concerta la Budapesta din cauza numarului mic de bilete vandute, dar au refuzat sa transmita acesta stire celor care cumparasera deja bilete pentru spectacol. Nemultumiti, la aflarea in cele din urma a vestii ca in locul Lizei Minelli in capitala ungara va concerta Bonnie Tyler, 73 de persoane si-au cerut inapoi banii dati de bilet, inaintand plangeri la politie. Organizatorii concertului au precizat ca vor restitui banii persoanelor care nu au intrat cu biletul cumparat, la spectacolul sustinut de Bonnie Tyler. In ceea ce priveste alte sanctiuni pentru cei care s-au ocupat de eveniment, acestea nu intra in discutie, atata timp cat ei vor putea demonstra existenta unui contract cu Liza Minelli, neonorat de acesta. Ministerul de Externe, institutie indicata de organizatori ca patron al evenimentului, dezminte orice implicare in acesta problema.

 
Inchiderea scolilor romanesti din Transnistria dezaprobata ferm de OSCEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :485
Wednesday, 21 July 2004
Actiunile autoritatilor transnistrene impotriva scolilor moldovenesti nu pot fi justificate si constituie "o incalcare a increderii in procesul negocierilor ce se desfasoara", a declarat presei seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill.

Referindu-se la decizia autoritatilor auto-proclamatei Republici Transnistria de a inchide scolile cu predare in limba romana din regiune, oficialul international a chemat autoritatile de la Tiraspol sa revoce actiunile intreprinse impotriva scolilor din Tiraspol, Bender sau in alta parte si sa nu mai intreprinda actiuni impotriva scolilor, profesorilor si parintilor. Hill a incheiat prin a-si exprima ingrijorarea in legatura cu posibilele consecinte  destabilizatante,  in cazul in care aceste actiuni continua.

Autoritatile ruse cer insa solutionarea chestiunii scolilor cu predare in limba romana din Transnistria prin negocieri directe intre Chisinau si Tiraspol, Rusia fiind implicata in calitate de mediator unic, fara Consiliul Europei, Uniunea Europeana si OSCE, se arata intr-o declaratie a insarcinatului cu afaceri al Federatiei Ruse in Republica Moldova, Iurii Mordvintev. Potrivit unor surse confidentiale, Mordvintev a lansat ideea ca autoritatile de la Chisinau ar trebui sa modifice, in regim de urgenta,  legislatia cu privire la invatamant si "sa excluda din aceasta orice referire la limba romana, la Istoria Romanilor etc". Mai mult, Mordvintev a sugerat ca "Chisinaul trebuie sa incheie un acord cu Tiraspolul in domeniul invatamantului, in care sa se prevada ca scolile cu predare in limba romana sa fie declarate moldovenesti si sa fie gestionate impreuna cu ministerul invatamantului de la Tiraspol". In acelasi timp intr-un comentariu al Departamentului Informatii si Presa al Ministerului de Externe rus se arata ca Rusia este ingrijorata de situatia care s-a creat si ca ea cere autoritatilor de la Tiraspol sa se abtina de la anumite actiuni administrative referitor la aceste scoli pana la elaborarea, de catre partile aflate in conflict, a unor standarde comune. Rusia mai solicita si gasirea unei solutii de compromis intre Chisinau si Tiraspol, astfel ca noul an scolar sa poata incepe in toate scolile, inclusiv in cele cu predare in baza serigrafiei latine. Potrivit unei declaratii a MAE rus, principala cauza a incidentului produs la scoala nr.20 din Tiraspol este nereglementarea conflictului transnistrean, iar "lipsa unui consens politic intre Tiraspol si Chisinau in  privinta viitorului statului comun continua sa aiba un impact negativ asupra conditiilor de viata ale populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv se manifesta in dificultatile practice ale relatiilor dintre administratia scolilor respective si autoritatile locale".

Opozitia social-liberala basarabeana acuza la randul sau Rusia, ca ocupant militar al Transnistriei, pentru situatia care s-a creat. Presedintele PSL cere autoritatilor de la Chisinau sa ia o pozitie mai ferma in ceea ce priveste situatia scolilor romanesti din Transnistria si solicita in acelasi timp opozitiei organizarea unui miting de solidaritate cu romanii din Transnistria, sau chiar pichetarea unor misiuni diplomatice, in primul rand a ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau.

Reamintim ca la 15 iulie, militia transnistreana a sechestrat bunurile materiale si intreaga arhiva a scolii nr. 20 din Tiraspol, singura scoala cu predare in limba romana din regiune, aflata in subordinea Ministerului Educatiei de la Chisinau. Militia nu a prezentat nici un fel de explicatii directiei scolii si a interzis accesul in apropierea institutiei a profesorilor si a parintilor care au venit la fata locului. Decizia autoritatilor separatiste transnistrene a nemultumit atat opinia publica basarabeana, care a declansat ample actiuni de protest impotriva acestor masuri, dar in acelasi timp si-a atras si dezaprobarea populatiei rusofone din Transnistria. Dupa cum arata presedintele Partidului Reformei de la Chisinau, Mihai Ghimpu, populatia din Tiraspol, Tighina, dar si din multe sate din stanga Nistrului, majoritatea vorbitori de limba rusa condamna actiunile regimului separatist referitoare la inchiderea scolilor cu predare in limba romana. Ghimpu a tinut sa sublinieze astfel ca acesta atitudine demonstreaza ca in Republica Moldova nu exista un conflict interetnic.

 
Razboiul mediatic de la Chisinau risca sa ajunga in instantaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :552
Wednesday, 21 July 2004
In urma cu o saptamana, presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, i-a solicitat procurorului general Valeriu Balaban, sa adopte masuri urgente fata de liderii Partidului Popular Crestin si Democrat de la Chisinau.

Surse neoficiale au precizat ca actiunea lui Voronin este o reactie la articolele si documentele publicate vineri, 16 iulie, in ziarul "Flux", in care au fost dezvaluite afacerile lui Oleg Voronin, fiul presedintelui, in special afacerile acestuia din Romania. Voronin a precizat ca este convins ca materialele din "Flux" au putut sa apara "doar cu suportul securitatii romanesti". Reamintim ca ultimul numar al saptamanalului "Flux" precizeaza ca Oleg Voronin detine, inca din 1993, jumatate din actiunile firmei SC "Kaolin Impex" SRL din Vaslui. Se presupune ca Oleg Voronin a intermediat tranzactii cu zahar de pe piata ex-sovietica.

 
Romanii de pretutindeni se aliaza intru sustinerea invatamantului romanescPDF Print E-mail
Izvoru Muresului, Romania/Romanian Global News
Accesari :526
Wednesday, 21 July 2004
Cele mai importante asociatii ale romanilor de pretutindeni s-au solidarizat in problema inchiderii scolilor cu predare in limba romana din Transnistria.

Cea de-a doua zi a lucrarilor Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului a ocazionat lansarea pozitiei comune a acestor organizatii fata de agresiunile la care sunt supusi romanii din regiunea transnistreana.

 Intreaga societate romaneasca asista stupefiata la incalcarile brutale ale drepturilor omului din Transnistria. Dupa refuzul de a aplica hotararea CEDO privind eliberarea imediata a detinutilor politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, autoritatile locale de la Tiraspol trec la o noua provocare impotriva populatiei romanesti amenintand-o cu deznationalizarea prin inchiderea fortata a scolilor in limba romana si interzicerea grafiei latine. Aceste masuri de forta fara precedent in lumea civilizata a secolului pe care-l traim, continua politica sovina, de cultivare a urii etnice anti-romanesti pe care autoritatile transnistrene o duc de 14 ani de zile sub protectia trupelor de ocupatie ruse. Lipsa de decizie a comunitatii internationale, in mod special a OSCE, care sub presiunile politice ale Moscovei a dat dovada de o slabiciune nepermisa, a deschis drumul autoritatilor transnistrene spre instaurarea unui regim ilegal separatist care mentine o zona de instabilitate in aceasta parte a Europei. De aceea, Biroul Director al Consiliului Mondial Roman, celelalte organizatii semnatare si romanii din intreaga lume care ni se alatura, cer in mod hotarat, comunitatii internationale, ONU, UE si NATO sa dea dovada de fermitate si sa treaca la masuri urgente de aducere sub control, inclusiv umanitar, situatia din regiunea secesionista a Transnistriei, se arata in declaratie. Obiectivele pe care le vizeaza declaratia sunt  incetarea opresiunii la care este supusa populatia de origine romana; eliberarea imediata din detentie a detinutilor politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, in conformitate cu decizia CEDO din 8 Iulie 2004; retragerea imediata si neconditionata a tupelor de ocupatie ruse de pe teritoriul Republicii Moldova; instaurarea imediata si neconditionata a suveranitatii guvernului Republicii Moldova asupra regiunii separatiste Transnistria prin instituirea unei protectii internationale sub umbrela ONU; instalarea in regiune pentru o perioada limitata de timp a trupelor ONU (castile albastre), ca un garant al pacii si mentinerii ordinii.

Semnatarii acestei declaratii comune cer Romaniei ca, in calitate de presedinte al Consiliului de Securitate ONU, sa depuna o rezolutie pe aceasta tema, dupa o intensa consultare diplomatica. Facem apel catre  toate organizatiile societatii civile si catre toate fortele politice romanesti sa se alature acestui demers pentru a actiona impreuna in directia apararii drepturilor conationalilor nostri la o viata demna si pentru instaurarea unui climat de pace si stabilitate in estul Europei, in imediata vecinatate a Romaniei se mai arata in finalul declaratiei semnate de:

- Consiliul Mondial Roman - Mircea Popescu
- Consiliul Romano-American, California - Neculai Popa

- Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni Daniela Soros
- Liga Tinerilor de Pretutindeni - Eugen Tomac
- Romanian American Cultural Center "Athenaeum", Atlanta - Smaranda-Cazan Livescu

- Centrul European de Studii Covasna Harghita- Ioan Lacatusu
- American Romanian Sister Cities Council, USA - Lucian Livescu
- Youth for a Better World, USA
- American Romanian Trade and Business Bureau, Georgia, USA

 
Apicultura il face pe un preot roman din Texas sa se simta ca acasaPDF Print E-mail
Texas, SUA/Romanian Global News
Accesari :549
Wednesday, 21 July 2004
Preotul Dumitru Paun slujeste in limba romana la Biserica Ortodoxa Sfanta Maria din Colleyville, Texas.

In timpul liber, Dumitru Paun este un iubitor al albinelor care, spune el, ii alina dorul de casa. In spatele bisericii preotul a realizat impreuna cu fiul sau 70 de stupi de albine. Cu patru luni in urma, preotul si fiul sau, Mihai, au achizitionat 70 de roiuri tinere, pe care le-au adus din Florida. Stupii mai tineri sunt tinuti in continuare in curtea din spatele bisericii, in timp ce altii sunt dusi la fermele cunostintelor, pentru a avea acces la flori de camp. Paun sustine ca apicultura ii mai alina dorul de Romania, unde, in urma cu 25 de ani, a invatat secretele cresterii albinelor de la alte doua fete bisericesti.

 
Centrul Ratiu de Studii Democratice Internationale si-a deschis portilePDF Print E-mail
Turda, Romania/Romanian Global News
Accesari :623
Wednesday, 21 July 2004
Zilele trecute, la Turda, a fost Inaugurat Centrul Ratiu de Studii Democratice Internationale (CRSDI).

Nascut din viziunea deputatului si vice-presedinte al Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, Ion Ratiu, Centrul de Studii Democratice a luat nastere la 17 iulie 2004, la 4 ani si jumatate de la disparitia acestuia. La conducerea CRSDI  se afla presedintele Nicolae Ratiu, profesorul Andrei Marga, presedintele Consiliului Academic UBB, si un grup de coordonare format din distinse cadre universitare din UBB, condus de prietenul de o viata al lui Ion Ratiu, profesorul Victor Marian, alaturi de fiul acestuia, Indrei Ratiu.  In perioada urmatoare, membrii grupului de coordonare se vor intalni pentru a stabili obiectivele si programele specifice pentru anul viitor.  Se estimeaza ca atat Conferinta Ion Ratiu pentru democratie cat si Centrul Ratiu de Studii Democratice Internationale vor atrage imediat un considerabil interes international. Un numar limitat de organizatii publice si private, nationale si internationale, vor avea ocazia de a deveni partenere cu Fundatia Familiei Ratiu pentru a sprijini aceste doua initiative. In vederea sprijinului initiativelor Centrului Ratiu de studii democratice internationale, un anumit numar de organizatii publice si private, nationale si internationale vor putea colabora cu Fundatia Familiei Ratiu. Grupul de coordonare a proiectului este format din Prof. Dr. Doru Radosav - directorul Centrului,  Prof. Victor Marian - coordonatorul Grupului, Prof.Dr. Teodor Nicoara - directorul Departamentului Cercetare, Conf. Dr. Alexandru Ozunu - directorul Departmentului Educatie si Indrei Ratiu - reprezentantul Fundatiei Familiei Ratiu, principala initiatoare si finantatoare a proiectului. Gazdele acestui eveniment au fost Tudor Stefanie, primarul municipiului Turda si Maria Ozunu, directorul Grupului Scolar de Arte si Meserii Dr. Ioan Ratiu. Marele absent al evenimentului a fost Nicolae Bocsan, Rectorul Universitatii Babes-Bolyai (UBB), care a trebuit sa participe la concursul pentru ocuparea posturilor didactice din invatamantul preuniversitar. Prezenta lui s-a facut simtita, totusi, prin felicitarile transmise organizatorilor (cadre didactice de la UBB, membrilor consiliului local si Primariei Turda, grupului scolar GSAMIR si Fundatiei Familei Ratiu). La eveniment au mai participat  Prof. Ileana Orlich, de la Universitatea Statului Arizona (ASU), Lt. Univ. Virgiliu Tarau, Prof. Florin Stan, Prof. Aurel Terec, cercetator Paula Ivan si studenti de la scoala de vara de la Universitatea Statului Arizona si de la Universitatea Babes-Bolyai, printre care 6 bursieri Ratiu.

 
Partidul Reformei de la Chisinau acuza Rusia in problema transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :471
Wednesday, 21 July 2004
Presedintele Partidului Reformei din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, precizeaza faptul ca "este de notorietate ca prezenta armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova anuleaza sansele acesteia de integrare in Uniunea Europeana"

iar "Hotararea CEDO ofera un prilej unic Republicii Moldova de a solicita sprijinul si implicarea directa a UE pentru a obliga Federatia Rusa sa-si retraga armata si arsenalul de pe teritoriul Republicii Moldova". Refuzul sau conditionarea retragerii trupelor militare de catre Federatia Rusa reprezinta o incalcare flagranta a suveranitatii si independentei Republicii Moldova. Acesta adauga faptul ca argumentele aduse prin Hotararea CEDO vin sa sprijine si sa confirme la nivel international faptul ca Federatia Rusa a fost parte in conflictul de pe Nistru din 1992, ceea ce demonstreaza ca Rusia nu poate fi mediator si garant in procesul de solutionare a problemei transnistrene. Din acest motiv, Ghimpu solicita excluderea Federatiei Ruse din formatul pentagonal de negocieri.

 
A doua zi a lucrarilor Universitatii de Vara Izvorul MuresuluiPDF Print E-mail
Izvorul Muresului, Romania/Romanian Global News
Accesari :937
Wednesday, 21 July 2004
A doua zi a Universitatii de Vara Izvoru Muresului a debutat cu participarea la Sfanta Liturghie Arhiereasca oficiata cu ocazia hramului Manastirii Sfantul  Ilie din Toplita si la marcarea implinirii a 10 ani de la hirotonia ca episcop al Covasnei si Harghitei a P.S. Ioan Selejan.

Cu acest prilej a fost evidentiata importanta deosebita a infiintarii noii eparhii pentru stoparea procesului de deznationalizare a romanilor din arcul intracarpatic. S-a  subliniat activitatea de exceptie a P.S. Ioan Selejan pe taram spiritual, cultural, comunitar, economic si social. Tema dupa-amiezii, Implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in sprijinirea romanilor de pretutindeni, a adus in fata participantilor invitati de exceptie: parintele protosinghel Antim David, parintele profesor Ilie Moldovan, Ion Varta si Igor Belei, ca reprezentanti ai Mitropoliei Basarabiei, Vasile Tarateanu din Cernauti etc. Dezbaterile au pornit de la ideea ca implicarea B.O.R. in comunitatile romanesti din vecinatate va fi posibila doar in masura in care romanii din tarile respective vor fi recunoscuti ca minoritati nationale. Parintele Antim David a spus: trebuie sa recunoastem ca B.O.R. nu poatre face prea multe lucruri pentru romanii din jur, in primul rand pentru ca ar fi acuzata de imixtiuni in treburile interne ale bisericilor surori. Unde este un episcop al bisericii statului respectiv nu poate exista si un al doilea, daca biserica pe teritoriul respectiv nu este de acord. Parintele profesor Ilie Moldovan, referindu-se la credinciosii romani de peste hotare, a adaugat ca in limba lor rustica a existat radacina unei civilizatii, a unor valori ale noastre, ale tuturor. Destinul nostru se inaspreste intru pastrarea identitatii; noi avem nevoie de dumneavoastra pentru ca avem de luptat cu fratii nostrii ortodocsi, atatea zile cat ne ingaduie Dumnezeu sa le traim. Pana atunci trebuie actionat doar in sensul textelor canonice, care dau un drept de jurisdictie asupra bisericilor din comunitatile romanesti. De asemenea, s-a evidentiat faptul ca pastrarea identitatii nationale in mediile ortodoxe invecinate tine de spiritualitatea proprie a fiecarui individ. Nu putem sa construim biserici, daca nu mai avem suflete sa se roage in ele, a spus parintele profesor Ilie Moldovan. Tot sfintia sa a subliniat faptul ca romanii din tarile vecine sunt exemple de consecventa in pastrarea valorilor identitare. Din discutiile cu participantii a reiesit paradoxul ca, desi aflati intr-un spatiu predominant ortodox, romanii din vecinatate si Balcani intampina dificultati chiar din partea bisericilor surori. Reprezentantii Mitropoliei Basarabiei au prezentat situatia actuala a acesteia si anumite programe sociale pe care le promoveaza si le sustine. De asemenea, s-a subliniat faptul ca Mitropolia Basarabiei nu este recunoscuta de Patriarhia Moscovei, situatie care genereaza razboiul diplomatic in care s-au remarcat calitatile de mediator ale P.F. Patriarh Teoctist. Un eveniment remarcat de participanti si in special de invitatii din jurul frontierelor Romaniei, a fost emisiunea TVR 1, Romanii de langa noi. Tema Inchiderea scolilor romanesti din Transnistria a fost dezbatuta in direct de studenti, tineri etnici romani din Republica Moldova si Ucraina. Evenimentul dobandeste o cu atat mai mare amploare, cu  cat este pentru prima oara cand TVR aloca un timp atat de mare, la o ora de maxima audienta, unei probleme pe cat de actuale, pe atat de incendiara. In pofida tuturor greutatilor, comunitatilor romanesti le ramane solutia mai putin conformista, de a actiona pe cont propriu, prin construirea de biserici, intrucat cu siguranta, in momentul in care acestia isi vor construi o biserica, se va gasi o umbrela care sa o protejeze. S-a subliniat necesitatea unei comunicari permanente intre societatea civila si biserica pentru a avea acces in timp util la informatiile legate de problemele cu care se confrunta comunitatile romanesti. Credibilitatea B.O.R. ar trebui mai bine utilizata in relatia cu statul roman pentru stimularea acestuia in rezolvarea eficienta a tuturor  problemelor credinciosilor romani din tara si de pretutindeni.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions