Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Clipul oficial al Jo 2004 realizat in totalitate in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :610
Tuesday, 20 July 2004
Videoclipul piesei oficiale a Jocurilor Olimpice de la Atena se va filma in Romania, incepand de joi, 22 iulie.

Melodia oficiala se va numi Olympic Dream, iar imaginile vor fi luate din Bucuresti, din locatii inca neprecizate. Printre numele care vor lucra la realizarea ambiantei aceste piese ce va fi simbolul Olimpiadei 2004, se afla pianistul croat Maksim Mrvica si cantaretul sarb Iva Cojic, a declarat Bogdan Enache, reprezentantul diviziei romane a casei de discuri EMI Classics and Jazz. Enache a mai adaugat ca decizia de a filma in Romania a apartinut in totalitate casei de productie EMI, dar nu a dat nici un motiv pentru asta, si nici alte detalii despre videoclip. Olympic Dream, piesa oficiala a JO 2004 de la Atena este inclusa pe albumul Harmony, unul dintre cele trei discuri pe care casa EMI le-a lansat in avanpremiera Olimpiadei.

 
Romanii din Spania vor suna mai des acasaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :501
Tuesday, 20 July 2004
Incepand de astazi, romanii care se afla in Spania, fie cu un contract de munca, fie ca rezidenti, sau ca turisti, vor beneficia de tarife mai avantajoase pentru apelurile catre Romania.

Compania de telefonie mobila spaniola Telefonica Moviles a lansat de curand o noua oferta de servicii pentru imigranti, care permite reducerea preturilor apelurilor spre strainatate cu pana la 70%, a anuntat compania de telefonie. Numarul International Activ permite reducerea tarifelor internationale pentru apelurile efectuate de pe un telefon mobil cu cartela prepay din Spania (indiferent de ora sau zi) catre un numar de telefon fix sau mobil din mai multe tari din Europa, Magreb, Asia sau America Latina, incluse in acest serviciu. Tot in beneficiul imigrantilor, Telefonica Moviles a lansat si serviciul Alertas Mi Tierra, ce permite clientilor sai sa primeasca un mesaj saptamanal cu cele mai importante informatii din sapte tari: Romania, Columbia, Ecuador, Argentina, Maroc, China si Bulgaria. Cei care au avut aceasta initiativa au subliniat de asemenea ca Telefonica Moviles a introdus limba romana, impreuna cu cea araba la Centrul sau de Relatii cu Clientii.

 
Un roman vrea sa-si expuna icoanele la LondraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :516
Tuesday, 20 July 2004
Un tanar roman de numai 22 de ani, pe nume Emanuel Rus, intentioneaza sa realizeze la Londra o expozitie de icoane si alte lucrari, toare realizate pe panza, in ulei.

Nascut la Cluj-Napoca, tanarul a absolvit Liceul de Arte din oras, iar mai tarziu, in 2004 a incheiat cursurile Universitatii de Arte Vizuale Ion Andreescu din Cluj-Napoca. Emanuel Rus are, din 1997 si pana in prezent, peste 100 de icoane pe lemn in colectii  particulare din Romania, Ungaria, Franta, Germania, Elvetia, Marea Britanie, Italia si SUA, precum si lucrari expuse la Galeria 149 Via dei Coronari, de la Roma, in Italia. Din anul 1998 si pana in prezent, Emanuel Rus a mai fost prezent la diverse expozitii in tara, printre care expozitia de icoane Muzeul Lemnului de la Sighetu Marmatiei, Expozitia de pictura de la Sala Radio, din anul 2000, sau expozitia de icoane de la Sighisoara din 2003 Casa cu Cerb. Ultimul eveniment cultural in cadrul caruia tanarul pictor roman si-a expus lucrarile este Expozitia de Pictura Expo Transilvania desfasurata in luna iunie a anului curent la Cluj-Napoca. Icoanele sale pot fi admirate si pe pagina de web www.arxiconis.go.ro, iar personal poate fi contactat pe adresa de e-mail infinityart@go.ro.

 

 
Sprijin pentru invatamantul in limba romana la TiraspolPDF Print E-mail
Tiraspol/Romanian Global News
Accesari :510
Tuesday, 20 July 2004
Administratia Scolilor cu Predare in Limba Romana din Tiraspol a format in regim de urgenta un Comitet pentru apararea drepturilor copiilor la studii, ca urmare a masurilor abuzive luate de autoritatile de la Tiraspol, de a inchide scolile cu predare in limba romana

informeaza corespondentul Romanian Global News, citand declaratiile presedintelui Comitetului, Maria Roibu. Reamintim ca autoritatile de la Tiraspol au declarat ca vor inchide toate scolile cu predare in limba romana luni, 19 iulie. In prezent, aproximativ 5000 de copii invata limba romana in 8 scoli moldovenesti (3 scoli in Bender, si cate una in Tiraspol, Grigoriopol, Rabnita, Dubasari si Corjova). Numarul atat de mare de copii carora li se va refuza sansa de a invata in limba lor materna i-a determinat pe membrii nou-infiintatului Comitet sa isi afirme hotararea de a apela la toate organizatiile internationale pentru apararea drepturilor copilului. Marti, 20 iulie, este programata desfasrarea unei intalniri intre mebrii Comitetului si reprezentanti ai ambasadelor Ucrainei si Rusiei. 

 
Aquila romaneasca domina inaltimile baschetului neo-zeelandezPDF Print E-mail
Noua Zeelanda/ Romanian Global News
Accesari :508
Tuesday, 20 July 2004
Liga mixta de baschet amator din Noua Zeelanda a debutat luni, 19 iulie. Echipa romanilor, Aquilla, va debuta din nou impotriva vesnicei rivale Carnage. La finalul editiei trecute, Aquilla a ocupat locul patru in clasamant, dupa o etapa de debut foarte reusita. Echipa de baschet Aquila a fost infiintata la inceputul sezonului 2003. De atunci echipa a evoluat intr-o serie de competitii, cel mai bun rezultat fiind clasarea pe locul 3 in RAPTORS Social Mixed Conference - editia 2003. Componenta echipei este in proportie de 95% romaneasca, si de-a lungul lunilor scurse de la infiintare mai mult de 15 jucatori au evoluat cu succes pentru - de acum celebra AQUILA.
 
Cinemateca romana in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/ Romanian Global News
Accesari :475
Tuesday, 20 July 2004
Alianta Romanilor Canadieni ARC, in cadrul programului de cinemateca, prezinta la Restaurantul Transilvania din Toronto, vineri 23 iulie, un program de filme romanesti

, informeaza pagina thebans.com. Programul cuprinde momente umoristice cu regretatul Toma Caragiu si filmul Un om in loden (1978), in regia lui Nicolae Margineanu, in rolurile principale: Victor Rebengiuc,

Razvan Vasilescu.

 
Actori de revista viziteaza AustraliaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/ Romanian Global News
Accesari :535
Tuesday, 20 July 2004
Asociatia Romanilor din Australia ARA - organizeaza in luna iulie un turneu al renumitilor actori de revista Stela Popescu si alexandru Arsinel. ARA a fost infiintata in iunie 1951, ca urmare a adunarilor spontane care aveau loc in Hyde Park Sydney.

In acelasi an a debutat publicarea revistei Buletinul de informatii ARA. De asemenea, in 1958, prin efortul colectiv al membrilor asociatiei ia fiinta prima biserica ortodoxa romana Buna Vestire la Sydney. Tot pe langa asociatie, in 1982 este infiintata prima scoala romaneasca de pe aceste meleaguri.

 

 
Ucraina continua sa refuze dialogul privind canalul BastroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :501
Tuesday, 20 July 2004
Ministerul de Externe roman deplange refuzul constant al autoritatilor ucrainene de a gasi o solutie privind canalul Bastroe. In repetate randuri, MAE roman a solicitat Kievului organizarea unei vizite la fata locului si incercarea de a gasi o solutie comuna constructiva privind canalul.

Autoritatile romane au transmis instructiuni Ambasadei Romaniei la Kiev pentru intreprinderea de demersuri pe langa Administratia Regionala de Stat Odessa, in vederea organizarii unei intalniri a reprezentantilor romani cu oficiali ai Administratiei Regionale amintite, in scopul efectuarii unei vizite in teren pe Canalul Bastroe, in perioada 12-16 iulie. In pofida unor demersuri constante din partea Ambasadei Romaniei, partea ucraineana a respins propunerea romana, sub pretextul programului de lucru incarcat al oficialilor ucraineni, sugerand o eventuala intalnire in acest scop cu ocazia consultarilor bilaterale, la nivel de ministri ai mediului, ce ar urma sa aiba loc "intr-un viitor apropiat". Partea romana si-a exprimat in permanenta ingrijorarea cu privire la importanta consecintelor pe care o astfel de constructie le-ar avea asupra ecosistemului Deltei Dunarii. Dupa indelungi incercari, autoritatile romane isi mentin speranta ca Ucraina va fi de acord in final cu vizita unei delegatii comune la Bastroe si incercarea de a solutiona pe cai amiabile problema.

 

 
Un nou proiect de turism va schimba malul Dunarii la CalarasiPDF Print E-mail
Calarasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :539
Tuesday, 20 July 2004
In dreptul localitatii Calarasi, pe malul Dunarii, va lua fiinta o zona turistica, dotata cu tot ce presupune o astfel de asezare (hoteluri, restaurante, locuri de agrement si chiar un port), ce va purta numele de Danubius Park.

Vedeta proiectului in valoare de 20 milioane de euro este clona unui sat de la inceputul secolului XX care va fi destinat cazarii turistilor. Seful de proiect pentru studiul de fezabilitate de la General Concept, Dorin Mitisor, a precizat ca proiectul are menirea de a exploata potentialul turistic al zonei si a prognozat faptul ca zona amenajata corespunzator va atrage un numar mare de turisti. Costurile infrastructurii, sunt impartite intre fondurile Phare ( 4,5 milioane euro) si fondurile Consiliului Judetean si Guvern (500 mii euro). Cea de-a doua parte a proiectului va fi realizata prin atragerea investitorilor, in vederea construirii structurilor de cazare si agrement. Aspectul interesant al proiectului este faptul ca activitatea parcului nu va fi limitata la sezon, el urmand a fi structurat pe doua sectoare diferite, care vor asigura servicii specifice, atat pe timpul verii, cat si in anotimpul rece. Primul sector va cuprinde un hotel, restaurante, terase, cazinouri si un mic port pentru ambarcatiuni mici, iar cel de al doilea sector va reprezenta un sat traditional, specific inceputului de secol XX, cu hanuri, case, o esplanada cu ateliere de mestesugari si chiar grajduri. Licitatia pentru executarea lucrarii, va avea loc in toamna acestui an.

 

 
Sfantul Ilie protectorul Fortelor Aeriene RomanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :542
Tuesday, 20 July 2004
20 iulie marcheaza atat Ziua Aviatiei Romane, cat si sarbatoarea ortodoxa a sfantului Ilie, patronul fortelor aeriene. Cu acest prilej, autoritatile romane organizeaza in aceasta zi o serie de manifestari. Astfel, vor avea loc un ceremonial militar si religios la Monumentul Eroilor Aerului, urmate de o parada aeriana. Pe intreg parcursul zilei, la S.C. ROMAERO S.A este deschisa o  expozitie de tehnica aeronautica Dupa anul 1990 au aparut doua tendinte privind sarbatorirea Zilei Aviatiei romane: una care sustinea continuarea sarbatoririi Aripilor Romanesti la 17 iunie si o alta ce propunea, invocand traditia, identificarea Zilei Aviatiei cu ziua Patronului spiritual al aviatorilor romani, Sfantul Ilie - 20 iulie. In acest an, pentru prima oara s-a ajuns la un consens in randul tuturor aviatorilor romani - Ziua Aviatiei se sarbatoreste la 20 iulie. Dupa succesul deosebit obtinut de inginerul Aurel Vlaicu prin zborul din 17 iunie 1910, zbor care situa Romania pe un onorabil loc 3 (dupa Franta si Italia) in randul natiunilor lumii in ceea ce privea proiectarea si constructia unui avion original, la timpul respectiv, comandantul Aeronauticii Militare, maiorul Ioan Macri, precum si numerosi oameni de cultura, au propus ca Ziua Aviatiei sa fie sarbatorita la aceasta data, insa Aurel Vlaicu, o persoana deosebit de modesta, a refuzat. In august 1916, Romania a intrat in razboi alaturi de puterile Antantei. In lipsa unor avioane performante, inarmate corespunzator, pilotii si observatorii romani, au facut dovada curajului si spiritului de sacrificiu, infruntand fortele aeriene ale Germaniei si Austro-Ungariei. Dupa realizarea Romaniei Mari la 1 Decembrie 1918, comandantul Aeronauticii Militare, colonelul Gheorghe Rujinschi, a propus sarbatorirea Zilei Aviatiei la 24 aprilie, data nasterii regelui Ferdinand I. Nici aceasta initiativa nu s-a materializat, intrucat monarhul nu a fost de acord. La 6 iunie 1930, regele Carol al II-lea a devenit conducatorul tarii, instituind printr-un Decret regal sarbatorirea Sfintilor Petru si Pavel ca

patroni spirituali ai Aviatiei Romane. Dupa o perioada de timp, tot ca urmare a initiativei suveranului, incepand cu 1932, s-a sarbatorit Ziua Aviatiei avand in vedere doua momente importante, la care regele Carol al II-lea tinea foarte mult. Primul moment era legat de sprijinul primit din partea aviatorilor la revenirea sa in tara in clandestinitate, la 6 iunie 1930. Incepand cu 1931, regele Carol al II-lea s-a aflat in fiecare an in mijlocul aviatorilor decorati cu ordinul "Virtutea Aeronautica", ordin infiintat ca urmare a initiativei sale. Momentul era considerat ca o adevarata sarbatoare, organizandu-se, cu aceasta ocazie demonstratii aeriene si alte genuri de manifestari. Al doilea moment este legat de un nou decret regal semnat de Carol al II-lea prin care patronul spiritual al aviatorilor era identificat cu sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul. In cel de-al doilea razboi mondial, aeronautica romana militara si civila s-au pus in slujba intereselor nationale.Dupa cel de-al doilea razboi mondial, datorita noii conjuncturi militare sarbatorirea Zilei Aviatiei romane a fost identificata cu Ziua Aviatiei URSS. Dupa aprilie 1964, Consiliul de ministri al Guvernului Romaniei a emis o hotarare privind sarbatorirea Zilei Aviatiei la 17 iunie, sarbatoare legata de primul zbor al inginerului Aurel Vlaicu.

 
O noua carte despre opresiunea comunistaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :564
Tuesday, 20 July 2004
Editura Polirom  va scoate pe piata Oaza de libertate - documentarul organizat in 200 de pagini de catre Mihaela Sitariu, cercetator in cadrul fundatiei A Treia Europa din Timisoara.

Subiectul tratat in volum este revolta studentilor timisoreni de la 30 octombrie 1956 si cuprinde atat evenimentele tulburatoare ale acelor zile, cat si marturiile multora dintre ei, preluate de la Directia Judeteana Timis a Arhivelor Nationale si de la Arhiva Tribunalului Militar Timis.Evenimentele descrise in carte marturisesc duritatea interventiei autoritatilor. Multe destine au fost schimbate prin arestarile si deportarile operate de regimul comunist in noaptea de 30 octombrie. La Timisoara s-a instituit un comandament militar. Miscarea studentilor s-a produs pe fondul revolutiei maghiare, din 23 octombrie 1956, revolutie ce a emanat flacara nevoii de schimbare. Centrul universitar din Timisoara reprezenta un pericol pentru regim; tocmai de aceea aparuse in plan desfiintarea lui. Din interesul Mihaelei Sitaru pentru istoria si destinul cultural al Timisoarei a mai aparut o alta carte: "Rezistenta anticomunista. Timisoara, 1956" (Editura Sophia, Bucuresti, 1998). Autoarea  a mai colaborat si la volumele colective coordonate de Smaranda Vultur: "Lumi in destine. Memoria generatiilor de inceput de secol din Banat" (Editura Nemira, 2000), "Scene de viata. Memorie si diversitate culturala. Timisoara 1900-1945" (album bilingv, editat de Centrul Cultural Francez din Timisoara, Editura Polirom, 2001), "Memoria salvata. Evreii din Banat, ieri si azi" (Editura Polirom, 2002).

 
Universitatea de vara Izvoru Muresului / COMUNICAT DE PRESAPDF Print E-mail
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni / Centrul European de Studii Covasna-Harghita
Accesari :540
Tuesday, 20 July 2004

Debutul lucrarilor celei de a VII-a editii a Universitatii de vara Izvoru Muresului a fost marcat de tema "Comunitati romanesti de pretutindeni in preocuparea partidelor politice din Romania". Desi au fost invitate mai multe partide politice din Romania, nu au dat curs invitatiei organizatorilor decat Partidul Social Democrat prin persoana domnului Valer Dorneanu si Partidul National Liberal prin doi reprezentanti: dl. Theodor Stolojan si dna. Mona Musca.

Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat un mesaj participantilor si organizatorilor in care subliniaza faptul ca realizarea acestui deziderat are darul sa sensibilizeze societatea civila, pe romanii de pretutindeni, factorii de decizie din tara si strainatate spre a depune eforturi in realizarea acestei uniuni, care se inscrie in idealul biblic de a fi "o turma si un pastor". "Biserica Ortodoxa este alaturi de toti cei ce, cu inima curata, isi indreapta gandul catre patria mama si catre fiii ei de pretutindeni, in dorinta sincera ca toti sa se simta uniti in marea familie romaneasca si crestina", a mai spus Prea Fericitul Teoctist.

In mesajul sau, premierului Adrian Nastase a felicitat organizatorii pentru capacitatea de a continua acest proiect an de an, oferind posibilitatea romanilor de a se intalni si dezbate probleme de interes general pentru statul roman. "Romania are ca interes strategic o comunicare dinamica, sustinuta si eficienta cu romanii de pretutindeni, atat cei din vecinatate si Balcani, cat si cei originari din Romania. Proiectul de lege privind sprijinul acordat romanilor din afara granitelor va fi promovat spre adoptare in prima lectura la Guvern, in perioada urmatoare. In strict acord cu standardele europene si internationale, acest proiect prevede acordarea unor facilitati educationale si culturale care vizeaza pastrarea si afirmarea identitatii etnice, lingvistice si religioase a romanilor din afara granitelor". Romanii de pretutindeni si in special cei din diaspora pot sa se implice de o maniera coerenta intr-un lobby care sa fie la fel de util integrarii europene ca si cel pentru aderarea la NATO, unde comunitatile romanesti din occident s-au evidentiat in mod deosebit.

Dupa ce si-au expus punctele de vedere, fie din platformele de program ale partidelor pe care le reprezentau, fie pareri pesonale, cei trei lideri politici, secondati de Prea Sfintiile lor Calinic, Episcopul Argesului si Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, au raspuns intrebarilor participantilor.

Dintre concluziile evidentiate la sfarsitul discutiilor, putem enumera urmatoarele: necesitatea reprezentarii oficiale a romanilor de pretutindeni intr-o structura nationala, nevoia de a depolitiza relatia cu acestia, nevoia de a elabora o strategie consecventa in ceea ce priveste abordarea la nivelul tuturor forurilor a problemelor acestora, interrelationarea cu societatea civila si asociatiile non guvernametale din toate comunitatile romanesti, consultarea comunitatilor romanesti in legatura cu initativele legislative care li se adreseaza, un management eficient al acordarii burselor pentru etnicii romani.

Participantii au observat ca nici una din recomandarile formulate la editiile anterioare nu se regaseste in programele partidelor politice. De asemenea, s-a mentionat ca multe dintre proiectele guvernamentale initiate in anii anteriori au fost ulterior abandonate fara explicatie: programul de tabere, Universitatea Multiculturala de la Cernauti etc.

Universitatea de vara Izvoru Muresului

Editia a VII-a, 19-25 iulie 2004

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni

Centrul European de Studii Covasna-Harghita

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions