Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Misiunea Sociala Diaconia a Mitropoliei BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :621
Sunday, 18 July 2004

Patruzeci de ani de comunism au lasat o populatie saracita sub toate aspectele. Dupa 15 ani de libertate religioasa Biserica incearca sa-si recapete locul, pe care l-a avut acum o jumatate de secol, inclusiv prin revenirea la traditionala ei activitate sociala.

La initiativa Inalt Prea Sfintitului Petru, Arhiepiscop al Chisinaului, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, in anul 2001 a fost infiintata Asociatia Diaconia" care din 2002, dupa inregistrarea Mitropoliei Basarabiei, a inceput a activa oficial cu denumirea de Misiunea Sociala Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei.

Misiunea Diaconia" incearca prin activitatea sa sa usureze, in masura posibilitatilor, suferintele saracilor, familiilor numeroase, orfanilor, bolnavilor, batranilor, somerilor, persoanelor cu nevoi speciale. In acelasi timp noile realitati ale societatii moderne ca traficul de fiinte umane, adoptiile, drepturile persoanelor cu probleme de sanatate mintala in contextul drepturilor omului, voluntariatul nu raman in afara ariei de activitate a Diaconiei, care in colaborare cu organizatiile specializate, desfasoara pentru clerici training-uri si mese rotunde, in cadrul carora sunt abordate problemele respective.

Deoarece Mitropolia intentioneaza sa-si extinda activitatea, "Diaconiei" i s-a incredintat in prezent pregatirea echipelor si programelor sociale, incat pe viitor in fiecare parohie din cadrul Mitropoliei Basarabiei sa existe misiune sociala. Diaconia" urmareste dezvoltarea ajutorului crestin-ortodox in mediile in care conditiile de viata sunt precare, iar veniturile oamenilor sunt cu mult sub limita minimului de existenta. Actualmente, in scopul impulsionarii activitatii ca urmare a celor peste 50 de solicitari, au fost inregistrate 35 de diaconii parohiale si teritoriale. Ulterior printr-un studiu de ansamblu vor fi evaluate necesitatile si posibilitatile locale care vor fi baza elaborarii programelor de activitate in parohii.

Misiunea sociala Diaconia" in prezent desfasoara mai multe activitati.

Cu sprijinul comunitatii locale, care a oferit imobilul necesar si o parte din produsele alimentare Diaconia" a deschis o cantina sociala in comuna Rosu, r-nul Cahul unde iau masa 15 batrani si 15 copii, de cinci ori pe saptamana, iar persoanelor imobilizate li se aduce mancarea acasa cu ajutorul voluntarilor. In cadrul aceluiasi centru social a fost deschis un atelier de croitorie unde sunt instruite 10 tinere din familii vulnerabile care ulterior vor fi angajate in campul muncii.

De asemenea aici sunt desfasurate activitati extrascolare ca dans popular, pictura, teatru de papusi.

De ce nu?" este un proiect implementat pe intreg teritoriul Republicii Moldova. El urmareste sustinerea somerilor, oferindu-le posibilitatea sa se angajeze. Ei pot invata o meserie noua, rezolvandu-si, astfel, pe viitor singuri problemele cu care se confrunta prin acordarea unei burse de munca. Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca pe intreg teritoriu Republicii Moldova.

Proiectul de ingrijiri la domiciliu "HOMECARE" este desfasurat in comuna Cania, r-nul Cantemir (sudul Republicii Moldova). Proiectul este implementat de Centrul Social "Sf. Vasile cel Mare" din localitate. El ofera: asistenta moral-spirituala, ingrijire medicala si sfaturi utile, asistenta medicala specializata la domiciliu, educatie pentru sanatate a bolnavului si familiei, inchirierea gratuita a mijloacelor de ingrijire medicala, medicamente, ajutor in gospodarie, sprijin material in cazul unor probleme medicale si sociale. In acest proiect 40 de batrani sunt in permanenta asistati de o echipa multidisciplinara compusa din 2 asistente medicale, un asistent social, un medic si 15 voluntari (elevi ai scolii din localitate). In cadrul aceluiasi proiect, cu sprijinul Consiliului Mondial al Bisericilor va functiona o spalatorie si baie sociala. Din septembrie 2004 isi va incepe activitatea centul diurn Sf. Hristofor" pentru copiii strazii din orasul Cahul.

Misiunea Sociala "Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei intentioneaza sa realizeze in viitor mai multe proiecte: program de interventie pentru persoanele ce se confrunta cu problemele alcoolismului, asistenta copiilor din familiile cu tuberculoza, programe generatoare de fonduri (pentru subventionarea programelor sociale), dezvoltarea altor activitati sociale pe baza voluntariatului in parohii.

Pentru informatii despre cum sa intrati in contact cu aceasta asociatie, va rugam sa trimiteti un mail pe adresa redatiei: redactia@rgnpress, si va vom raspunde in timpul cel mai scurt cu putinta.

 
Aparitie editoriala de exceptie - "Atlasul Etnografic Roman - Habitatul"PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :826
Sunday, 18 July 2004

Institutul de Etnografie si Folclor al Academiei Romane "Constantin Brailoiu" a editat de curand Atlasul Etnogarafic Roman, volumul I - Habitatul, lucrare coordonata de dr. Ion Ghinoiu, secretar stiintific al Institutului. Pentru aparitia acestei monumentale lucrari au colaborat Editura Academiei si Regia Autonoma Monitorul Oficial.

Ideea unei asemenea lucrari a existat inca din perioada interbelica. Meritul de a fi pusa in practica ii revine lui Romulus Vuia, elaborarea atlasului intinzandu-se pe o perioada de aproximativ 30 de ani. La realizarea acestuia participa numerosi specialisti, cercetatori ai Institutului, sprijiniti de o Comisie Nationala a Atlasului, alcatuita din mari personalitati stiintifice: Alexandru Rosetti, H.H.Stahl, Vintila Mihailescu, Victor Tufescu, Romulus Vulcanescu, Gheorghe Focsa, Cornel Irimie. Culegerea materialului de teren s-a efectuat pe baza unui numar important de chestionare vizand diferite aspecte ale vietii: asezari, gospodarie, locuinta, agricultura, cresterea animalelor, pomicultura si gradinarit, cultivarea plantelor textile, vanatoare, mijloace de transport, cresterea viermilor de matase si a albinelor, alimentatie, mestesuguri si instalatii tehnice, obiceiuri la nastere, la nunta, la moarte, obiceiuri legate de ocupatii, obiceiuri calendaristice, arta si port popular etc. Ultima forma a chestionarului a urmarit sa surprinda prezenta fenomenelor etnografice la doua momente conventionale ale secolului al XX-lea: anul 1900 si perioada efectuarii cercetarii de teren (1972 - 1982). Cercetarea etnografica a fost efectuata intr-un numar de 536 de localitati, sate reprezentative pentru toate domeniile culturii populare, importante pentru istoria si cultura locala, regionala si nationala. Este de remarcat faptul ca cercetarea a cuprins si 60 de sate cu minoritati nationale: bulgari, cehi, croati, germani, maghiari, secui, sarbi, slovaci, tatari, turci, ucrainieni, numarul celor intervievati fiind de 18.000 de subiecti, cu profesiuni si varste diferite. Atlasul Etnografic Roman este un proiect national la care au participat pana acum cateva generatii de cercetatori, fiind prin bogatia si ineditul materialului cartografiat un valoros document care atesta vechimea si identitatea culturala a poporului roman.

 
Publicatia guvernului comunist de la Chisinau reia metodele KGB-iste de blamare a opozitieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :501
Sunday, 18 July 2004

In editia sa de vineri, oficiosul guvernamental Moldova Suverana" a publicat un articol numit Moldova - garda de fier se intoarce", preluat de la o revista britanica, Searchlight Magazine", in care autorul anonim atrage atentia cititorilor asupra adevaratelor intentii ale crestin-democratilor de la Chisinau".

Esenta materialului respectiv se reduce la ideea ca liderii PPCD si simpatizantii acestui partid sunt (...) descendenti ai unui regim fascist". In timp ce PPCD a lasat mai moale propaganda sa xenofoba, exista temeri ca ar putea aparea un nou grup nationalist de dreapta (...) In 2003, la Washington, un oficial din guvernul american l-a numit deschis pe presedintele PPCD Iurie Rosca o persoana ingrozitoare". Alte persoane oficiale au repetat declaratia ca cei din PPCD sunt extremisti".

Solicitat sa comenteze articolul respectiv, deputatul PPCD, Vlad Cubreacov, care de altfel este si el vizat in publicatia citata, a declarat pentru AP FLUX ca in opinia lui, autorul acestui articol este consilierul prezidential Mark Tcaciuc. Materialul a fost amplasat in publicatia britanica, la care face trimitere Moldova Suverana", prin intermediul vechilor prieteni ai lui Mark Tcaciuc, din anii 1991-1993, cand acesta era bursier al unei fundatii engleze si isi facea stagiunea la St. Petersburg. Nu este primul articol semnat cu pseudonim in Moldova Suverana", desi cunoastem ca este vorba ori de Mark Tcaciuc, ori de alti consilieri prezidentiali, intre care si fostul purtator de cuvant Valeriu Renita. Faptul ca un asemenea material murdar, denigrator si halucinant a aparut in oficiosul guvernamental releva teama patologica a regimului comunist in fata Opozitiei crestin-democrate", a declarat Cubreacov.

 
Societatea civila din Basarabia condamna actiunile regimului de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :475
Sunday, 18 July 2004

Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) isi exprima ingrijorarea fata de actiunile de joi ale autoritatilor separatiste care au inchis scoala nr.20 cu predare in limba romana din Tiraspol.

Potrivit unei declaratii de presa a LADOM, actiunile regimului secesionist de la Tiraspol contravin totalmente normelor juridice si bunului simt. Prin sechestrarea bunurilor materiale si a arhivei scolii nr. 20 din Tiraspol se urmareste lichidarea acestei institutii de invatamant, una din putinele scoli din aceasta regiune cu predare a limbii de stat in grafia latina. Aceste actiuni poarta un caracter violent de neglijare si incalcare a drepturilor grupului majoritar al populatiei din regiunea transnistreana".

LADOM condamna astfel de actiuni si cheama societatea civila nationala si internationala sa ia atitudine fata de incalcarea drepturilor omului in regiunea transnistreana. De asemenea, Liga solicita autoritatilor Republicii Moldova sa intreprinda in regim de urgenta toate masurile legale si diplomatice pentru a asigura drepturile cetatenilor sai din partea stanga a Nistrului.

La 15 iulie, militia transnistreana a sechestrat bunurile materiale si intreaga arhiva a scolii nr. 20 din Tiraspol, aflata in subordinea Ministerului Educatiei de la Chisinau. Militia nu a prezentat nici un fel de explicatii directiei scolii si a interzis accesul in apropierea institutiei a profesorilor si a parintilor care au venit la fata locului.

 
MAE din Chisinau reclama epurarile etnice si asimilarea fortata practicata de regimul transnistreanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :482
Sunday, 18 July 2004

Ministerul de Externe de la Chisinau a inaintat vineri conducatorilor misiunilor diplomatice ai Federatiei Ruse si Ucrainei, precum si ai Misiunii OSCE in Moldova apelul catre Ministerul rus de Externe, Ministerul de Externe al Ucrainei si Presedintia in exercitiu a OSCE, in legatura cu actiunile destabilizatoare ale administratiei regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al MAE, Rusiei si Ucrainei li se solicita, in calitate de state mediatoare, sa faca uz de influenta lor in regiunea transnistreana pentru a stopa actiunile destabilizatoare ale regimului neconstitutional Smirnov. La fel, Presedintiei in exercitiu a OSCE i se solicita intreprinderea in regim de urgenta a unor actiuni concertate pentru a determina administratia de la Tiraspol sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, precum si intelegerile convenite anterior privind functionarea scolilor moldovenesti in regiunea transnistreana a Republicii Moldova".

MAE este profund ingrijorat de actiunile administratiei regiunii transnistrene de lichidare a scolilor cu predare in limba moldoveneasca in baza grafiei latine, inclusiv a scolii-internat pentru copii orfani din or. Bender, si condamna folosirea organelor de forta pentru a ingradi accesul miilor de copii la studii in limba aleasa de ei insisi si parintii lor. Actiunile autoritatilor separatiste sunt orientate spre destabilizarea situatiei din regiune. MAE califica actiunile regimului neconstitutional de la Tiraspol drept o incalcare flagranta a drepturilor omului si o tentativa grosolana de asimilare fortata a populatiei moldovenesti din regiune. Aceste actiuni, precedate de crearea recenta a unor posturi vamale ilegale in zona de securitate, sunt de natura sa conduca la confruntari dramatice si la blocarea procesului de negocieri vizand solutionarea problemei transnistrene. MAE atentioneaza asupra faptului ca Tiraspolul a intreprins aceste actiuni in timp ce mediatorii si partea moldoveneasca depun eforturi pentru atingerea unui progres considerabil in solutionarea diferendului transnistrean, iar Chisinaul oficial s-a alaturat propunerilor si recomandarilor mediatorilor ca baza pentru atingerea unei solutii politice durabile a problemei transnistrene. Este evident ca regimul secesionist de la Tiraspol nu este interesat in atingerea unei solutionarii definitive a diferendului transnistrean".

MAE isi exprima ingrijorarea nu doar fata de incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in regiunea transnistreana, dar si de caracterul agresiv al regimului de la Tiraspol care ameninta pacea si stabilitatea in regiune. In acest context se inscrie declaratia liderului separatist Igor Smirnov din 2 iunie 2004 privind acordarea sprijinului militar regimurilor separatiste din Osetia de Sud".

Seria de actiuni provocatoare intreprinse in ultima perioada de catre regimul Smirnov fata de populatia din regiune, indica asupra demararii unui proces de epurare etnica si asimilare fortata cu consecinte imprevizibile pentru stabilitatea si securitatea in Europa de Sud Est".

 
Tulnicele motilor rasuna in CanadaPDF Print E-mail
Flamborough, Canada / Romanian Global News
Accesari :532
Sunday, 18 July 2004

Intre 18 25 iulie, va avea loc saptamana "Campul Romanesc", organizata, ca in fiecare an, la Centrul Cultural Roman din Flamborough, Ontario, anunta site-ul romanilor canadieni thebans. Uniunea Muntii Apuseni" va fi reprezentata la acest eveniment romanesc de catre trupa de tulnicarese.

Cu aceasta ocazie, va fi lansat CD-ul multimedia "Cantece de tulnic din Tara Motilor". Maria Ana Gligor ii va incanta pe romanii din Canada care se vor simti mai aproape de casa si de cei dragi.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions