Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Seara de sport pentru romanii londoneziPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :556
Saturday, 17 July 2004

Sambata, 17 iulie, romanii din Londra se intalnesc la Space Leisure Centre pentru o noua seara de sport. Intrarea este libera, iar evenimentul face parte din seria de intalniri saptamanale din programul Incepe cu dreptul cu Moneygram si Sportsmatch".

Romanii din comunitatea londoneza au sansa sa practice activitati sportive de intretinere, intrecandu-se in competitii de fotbal, baschet, tenis de masa si sah. Dansurile sportive reprezinta si ele o alternativa pentru petrecerea timpului liber. Intrecerile sportive se desfasoara si cu participarea antrenorilor profesionisti. Evenimentul face parte din eforturile Centrului Cultural Roman din Londra de a-i aduce impreuna pe toti romanii din Londra care doresc sa pastreze legatura atat intre ei, cat si cu modul de viata romanesc.

 
Perioada picnicurilor romanesti in lumePDF Print E-mail
British Columbia, Canada / Romanian Global News
Accesari :524
Saturday, 17 July 2004

Biserica Sfantul Gheorghe din British Columbia organizeaza duminica 18 iulie un picnic cu produse traditionale romanesti in Queens Park, New Westminster (3 rd Avenue cu 1st Street), informeaza site-ul Comunitatii Romanilor din British Columbia.

Evenimentul va incepe imediat dupa sfanta Liturghie, in jurul pranzului.

 
Privatizarile din Transnistria nu vor fi garantate de ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :498
Saturday, 17 July 2004

Parlamentul a aprobat vineri amendamentul la Legea privatizarii care va permite Chisinaului sa-si decline raspunderea pentru garantarea dreptului de proprietate asupra obiectelor privatizate de catre autoritatile transnistrene.

Amendamentul prevede ca statul nu garanteaza dreptul de proprietate asupra obiectivelor amplasate in localitatile din stanga Nistrului si in municipiul Tighina, privatizate fara coordonarea cu Guvernul Republicii Moldova in modul stabilit".

Pe parcursul anului 2003, autoritatile transnistrene au privatizat 14 intreprinderi mari situate in partea dreapta a Nistrului, iar pentru anul curent este prevazuta privatizarea a inca 75 obiective, proprietate a statului.

 
Ministerul de Interne de la Chisinau complice al autoritatilor de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :519
Saturday, 17 July 2004

Comitetul Helsinki Moldova a difuzat vineri presei o analiza a Acordului cu privire la principiile de cooperare intre Ministerul de Interne al Republicii Moldova si conducerea organelor afacerilor interne din Transnistria", incheiat la 26 ianuarie 1999. Documentul prevede, intre altele, predarea, de catre Parti a persoanelor care se afla pe teritoriul lor si care urmeaza a fi trase la raspundere penala sau a li se aplica sentinta judecatoreasca".

Potrivit Comitetului Helsinki, cetatenii Republicii Moldova nu se afla in siguranta, pentru ca in orice moment pot fi cercetati penal de catre organele neconstitutionale transnistrene pentru motive invocate de acestea". Expertii Comitetului Helsinki sustin ca documentul respectiv nu este unul constitutional, deoarece acordurile pot fi semnate intre doua sau mai multe state recunoscute pe plan international". El este ilegal si incalca grav drepturile si libertatile persoanei, in special dreptul la libertatea si securitatea persoanei, dreptul la o judecata echitabila. Acest acord stirbeste statalitatea Republicii Moldova, care nu trebuia sa semneze pe picior de egalitate un document cu un stat nerecunoscut".

Prin predarea cetatenilor Republicii Moldova organelor constituite de regimul separatist din Transnistria, Chisinaul nu poate verifica eficient respectarea modului de aplicare a normelor procesuale penale. Comitetul Helsinki considera ca legislatia din Transnistria nu are o expertiza internationala cu privire la concordanta ei cu standardele internationale de drepturile omului, iar Republica Moldova nu asigura extinderea legilor adoptate de Parlament si a tratatelor internationale de drepturile omului la care este parte si in teritoriul asa numitei republici nistrene".

Expertii Comitetului Helsinki cer Ministerului de Interne sa denunte acordul, sa retraga toate documentele aflate in procedura de efectuare a actiunilor de urmarire penala, initiate la solicitarea Transnistriei, sa recheme toate dosarele respective in vederea realizarii actiunilor procedurale necesare, precum si inaintarea dosarelor in instantele de judecata in dreapta Nistrului in vederea asigurarii respectarii eficiente a drepturilor persoanei.

 
Regimul flexibil de vize dintre Romania si Serbia - MuntenegruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :502
Saturday, 17 July 2004

Zilele trecute, la Bucuresti, a avut loc Conferinta Dunareana, organizata de MAE in cadrul careia s-a desfasurat si intrevederea bilaterala dintre Mircea Geoana, ministrul afacerilor externe al Romaniei si ministrul afacerilor externe al Serbiei si Muntenegru, Vuk Draskovic. Cu aceasta ocazie s-au semnat doua documente importante privind problema vizelor dintre Romania si Serbia si Muntenegru.

Prin documentele semnate, posesorii de pasapoarte diplomatice si de serviciu sunt scutiti in continuare de vize, iar pentru posesorii de pasapoarte simple s-a introdus o serie de facilitati si flexibilitati atat pentru cei care sunt cei mai indreptatiti sa calatoreasca in interes de afaceri cat si cei care intretin relatii intre cele doua tari, a declarat Mircea Geoana.

Pentru a respecta recomandarile Uniunii Europene in vederea limitarii actiunilor teroriste, Romania a fost obligata sa introduca vize pentru cetatenii sarbi. Decizia, intrata in vigoare de la 1 iulie, a provocat nemultumiri a reprezentantilor minoritatii romane din Serbia. Noul regim de vize afecteaza negativ relatiile romanilor din Serbia cu patria-mama. Schimbul cultural dintre aceste doua tari e de mare importanta mai ales pentru romanii timocenii care de aproape 200 de ani rezista unui proces dur de asimilare. Reamintim ca aceasta comunitate de romani din Serbia de Nord-Est, in numar de aproximativ 400.000, nu beneficiaza de nici un drept pentru pastrarea identitatii nationale. Organizatiile romanesti din aceasta zona lupta pentru recunoasterea lor ca minoritate nationala si introducerea limbii romane in scoli si biserici din localitatile cu populatie romaneasca. Ei spera ca Guvernul din Bucuresti sa gaseasca o solutie care sa nu-i desparta de tara mama. Introducerea regimului de vize pune in pericol cultura si traditiile romanilor de peste Dunare, poate chiar si existenta lor ca etnie, sustin lideri organizatiilor romanesti din Timoc.

Dupa intalnirea cu omologul sarb, Vuk Draskovic, Mircea Geoana a mai adaugat: "In urmatoarea perioada vom da instructiuni ambasadorilor nostri de la Bruxelles pentru a merge din nou impreuna la Comisia Europeana pentru a obtine flexibilitati suplimentare fata de acordul actual, in special legat de micul trafic de frontiera si pentru alte categorii de cetateni."

 
Inchiderea scolilor romanesti din Transnistria ingrijoreaza si reprezentantii OSCEPDF Print E-mail
OSCE, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :505
Saturday, 17 July 2004

Inchiderea fortata a scolii moldovenesti din Tiraspol nu este altceva decat purificare lingvistica", a declarat inaltul comisar pentru Minoritati Nationale al OSCE Rolf Ekeus, comentand actiunile de joi ale autoritatilor separatiste care au inchis o scoala cu predare in limba romana din Tiraspol si alta la Tighina.

Potrivit unui comunicat de presa al Misiunii OSCE in Moldova, Ekeus a spus ca este profund dezamagit de aceasta actiune ilegala si inumana. Este inca un semn al desconsiderarii pe care o au autoritatile transnistrene fata de drepturile de baza ale omului si standardele de educatie. Aceasta indiferenta este daunatoare pentru mii de copii, care sunt folositi drept pioni intr-un joc politic. Dorinta clara a parintilor acestor copii este ca ei sa invete in grafie latina. Acest fapt trebuie sa fie respectat de catre autoritatile transnistrene".

Seful Misiunii OSCE in Moldova William Hill sustine ca OSCE a facut pasi mari in intampinarea ingrijorarilor transnistrene, insa acordul a fost torpilat la fiece pas de aceleasi autoritati". Inchiderea fortata a scolii din Tiraspol este scandaloasa si iresponsabila. Aceasta nu este intocmai o conduita a unui partener de incredere in negocieri", a spus Hill.

Joi, militia autoritatilor separatiste au inconjurat scoala nr. 20 din Tiraspol si au evacuat fortat mobila si echipamentul din scoala. Parintii si profesorii au incercat sa blocheze camioanele care transportau materialele, insa au fost indepartati de catre militie. Faptul ca scoala din Tiraspol a ramas inconjurata de politie iar accesul parintilor si profesorilor a fost blocat, poate fi calificat drept o masura inacceptabila si fara precedent. Este ultima intr-o campanie a autoritatilor locale, desemnata sa forteze inchiderea in regiune a tuturor scolilor romane cu predare in grafie latina", se arata in comunicatul citat.

Intr-o campanie de intimidare a elevilor si a parintilor, presa locala anunta ca toate scolile vor fi inchise. Pe parcursul unor intalniri cu parinti, directori si profesori, OSCE a aflat despre un mod anumit de hartuire din partea autoritatilor locale, care amintesc eforturile de asimilare fortata din alte zone de conflict. Estimativ, 40 la suta din populatia regiunii are limba romana drept limba materna. Aproximativ cinci mii de elevi invatau limba in grafie latina pe parcursul a zece ani. Cu toate acestea, autoritatile transnistrene pretind ca moldoveneasca este o limba oficiala a regiunii numai in grafie chirilica, asa cum a fost in fosta Uniunea Sovietica. OSCE indeamna autoritatile transnistrene sa implementeze acordul semnat in 2003 pentru functionarea ne-impiedicata a scolilor, pana cand au loc discutii pe marginea unui acord mai larg asupra statutului lor", se mai arata in comunicatul .

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions