Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Sistemul sanitar de stat si victimele calamitatilor - protejate de ExecutivPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :530
Friday, 16 July 2004
Persoanele surdo-mute, la fel ca si unitatile sanitare de stat vor fi exceptate de la plata abonamentului pentru serviciul public de radiodifuziune, a anuntat la videoconferinta cu prefectii si autoritatile administratiei publice locale de vineri, 16 iulie, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului (SGG), Eugen Bejenariu.

Ministrul a mentionat ca aceasta decizie face parte dintr-o serie de masuri ce urmaresc ameliorarea situatiei financiare din sistemul sanitar public, care trece acum printr-o perioada mai dificila. Ministrul Bejenariu a mai precizat ca in cadrul aceleiasi videoconferinte s-au mai luat patru masuri referitoare la imbunatatirea legislatiei privitoare la inlaturarea efectelor unor calamitati naturale, si anume: declararea starii de calamitate naturala in agricultura si stabilirea nivelului maxim al despagubirilor, acordarea unui ajutor gratuit producatorilor agricoli, dar si persoanelor fizice afectate de fenomenele meteo din anul in curs, ultimele doua hotarari privind acordarea unui ajutor umanitar ce consta in materiale de constructie pentru familiile afectate de inundatiile din ultima perioada.

 
Ajutor de la Guvern pentru gospodariile distruse de aversePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :516
Friday, 16 July 2004
Guvernul roman a hotarat sa acorde ajutoare in valoare de 6,4 miliarde de lei pentru persoanele care si-au pierdut gospodariile si culturile agricole in urma averselor de ploaie cazute in ultima saptamana si care au provocat mari pierderi in 10 judete.

Sumele alocate de la bugetul de stat pentru sprijinirea familiilor afectate de inundatii vor fi astfel impartite: pentru familiile din judetul Alba pana la 140 milioane lei, Arges 360 milioane lei., Bihor 25 milioane lei, Cluj 195 milioane lei, Mures 2,2 miliarde lei, Neamt 1,1 miliarde lei, Salaj 300 milioane lei, Satu Mare 430 milioane lei, Suceava 850 milioane lei, Valcea 820 milioane lei. Reamintim ca in perioada 8-12 iulie peste o mie de gospodarii din judetele din Transilvania, Muntenia si Moldova au fost distruse de aversele de ploaie, insotite de grindina si furtuni care au cazut in majoritatea tarii. Caderile masive de apa au provocat mari pierderi culturilor agricole in judetul Mures, estimate la cel putin 100 miliarde lei. Ploile au distrus in jur de 4000 hectare de teren agricol si au afectat sute de case. Zonele cel mai puternic afectate  sunt: Acatari, Balauseri, Hodosa, si Fantanele. Conform raportului Comisiei locale, in Sambraias culturile agricole au fost afectate in proportie de 90%, iar 400 de case au geamurile si tiglele sparte.

 
77 de miliarde de lei din privatizari, pentru statul romanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :478
Friday, 16 July 2004
Statul roman a incasat prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului suma de 77 miliarde de lei din privatizari efectuate in perioada 1 ianuarie-31 iunie 2003, suma ce depaseste cu 19 miliarde incasarile totale ale anului 2003.37 de pachete minoritare de actiuni, pe care AVAS le detinea la diverse societati comerciale, reprezentand actiuni cu valori cuprinse intre 0,0002% si 48,244% au fost scoase de autoritate pe piata de capital. Cele mai multe dintre societati (15) au fost privatizate prin raspuns la oferta publica, 12 prin vanzare la ordin printre care societatea LAFARGE S.A (Agregate Betoane) sau SINTOFARM, 9 prin licitatie electronica si doar una singura prin sistemul de negociere cu drept de preferinta. Valoarea la care s-a ridicat totalul de bani proveniti din vanzarea societatilor tranzactionate pe piata de capital a fost de 45 de miliarde de lei pentru societatile privatizate prin raspunsul primit la ofertele publice si prin negociere cu drept de preferinta, 28 de miliarde de lei pentru tranzactiile prin licitatie electronica, respectiv 4 miliarde de lei pentru societatile privatizate prin vanzare la ordin. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va scoate de acum pe piata de capital preponderent pachete minoritare de actiuni, ceea ce va conduce la o privatizare transparenta, care se va realiza intr-un timp mai scurt decat in cazul metodelor de privatizare obisnuite. Privatizarea prin vanzare la ordin se foloseste pentru pachetele de actiuni sub 5%, iar tranzactia se realizeaza in ziua ce urmeaza semnarii contractului, iar in cazul licitatiei electronice, pretul care se stabileste pentru plata actiunilor societatii tranzactionate trebuie platit in termen de cinci zile de la data incheierii tranzactiei. 
 
Nastase se intalneste cu presedintii Consiliilor JudetenePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :483
Friday, 16 July 2004
Modul in care sunt acordate si gestionate fonduri din cadrul programelor de strategii sectoriale de dezvoltare a a Romaniei, cum ai fi SAPARD si ISPA , urmeaza sa fie discutate intr-o intalnire a premierului Adrian Nastase cu presedintii consiliilor judetene.

Adrian Nastase  a declarat in sedinta de Guvern de joi, 15 iulie ca, in maxim zece zile, intentioneaza sa aiba o intalnire cu presedintii consiliilor judetene, a anuntat vineri, 16 iulie, ministrul pentru coordonarea secretariatului general al Guvernului, Eugen Bejinariu. In ceea ce priveste instrumentarea fondurilor SAPARD, organele abilitate sa verifice situatia curenta au depistat 139 de cazuri de conflicte de interese, pentru care s-au luat masuri de reluare  a procedurii de achizitie publica, iar pentru sapte dintre societatile care au beneficiat de fonduri a fost necesara restituirea sumelor primite, dupa cum a aratat ministrul delegat pentru Administratie Publica, Gheorghe Emacu. Acesta a mai adaugat ca pe viitor , aceste fonduri vor trebui acordate cu maxima responsabilitate. Obiectivele principale vizate de masurile de dezvoltare si imbunatatire a infrastructurii rurale din cadrul Programului SAPARD, sunt asigurarea unui acces mai usor la reteaua de drumuri publice si la calea ferata, imbunatatirea conditiilor igienico-sanitare pentru locuitorii din zonele rurale, dar si realizarea de obiective turistice si economice noi. Astfel, la capitolul Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, estimarile prezentate de ministrul Emacu dau ca sigura construirea a peste 1.600 de km de drum rural, peste 4.000 de km de conducte pentru alimentarea cu apa potabila si peste 750 de kilometri de conducte de canalizare. Emacu a mai arat ca pana in prezent au fost selectate 1.256 de proiecte in valoare de 988 milioane de euro, din totalul de 1.354 de proiecte totalizand 1,1 miliarde de euro.

 
Guvernul face ordine la cadourile de valoare primite de functionarii publiciPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :534
Friday, 16 July 2004
Dupa multe dispute privind cadourile primite de demnitari si de alti angajati functionari publici in cadrul unor intalniri oficiale, cu valoare insemnata, iata ca Guvernul decide sa faca ordine. Eugen Bejenariu, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al  Guvernului (SGG), a precizat vineri, 16 iulie, ca Hotararea Guvernului pentru aprobarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii nr.251/2004, privind unele masuri referitoare la bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul unor actiuni de protocol in exercitarea mandatului sau a functiei, un document de importanta deosebita, se afla pe agenda executivului. Legea nr.251/2004 stabileste unele obligatii pentru demnitari, magistrati si asimilatii acestora, persoane cu functii de conducere si de control, functionari publici, precum si alte persoane care au obligatia legala de a-si declara averea. Eugen Bejenariu a mentionat ca toate aceste persoane au obligatia, prin lege, de a declara si prezenta conducatorului institutiei, in termen de 30 de zile de la primire, bunurile pe care le-au primit cu titlu gratuit, in cadrul unor activitati de protocol, in exercitarea mandatului sau a functiei. In cazul in care bunurile primite de demnitarul sau functionarul respectiv depasesc valoarea de 200 euro, pot fi pastrate de acesta, doar cu plata diferentei de valoare. Ministrul pentru coordonarea SGG a declarat ca Regulamentul de aplicare a Legii nr.251/2004 prevede sarcinile ce revin conducatorilor autoritatilor si institutiilor publice, masurile ce urmeaza a fi luate pentru depozitarea, evaluarea si inventarierea bunurilor declarate, procedurile de valorificare a bunurilor a caror valoare depaseste 200 euro si nu sunt  rascumparate de persoana care le-a primit, precum si destinatia sumelor incasate.
 
Incep lucrarile Universitatii de vara de la Izvoru MuresuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :986
Friday, 16 July 2004

Luni, 19 iulie, vor incepe la Izvorul Muresului, in judetul Harghita, lucrarile celei de-a saptea editii a Universitatii de Vara, cu tema Comunitati romanesti de pretutindeni si integrarea europeana, desfasurata sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei. Universitatea este programata sa-si inchida portile la data de 25 iulie. Prezentam mai jos programul detaliat al dezbaterilor si cuvantarilor din cadrul Universitatii.

Luni, 19 iulie 2004,

ora 8:30 9:00 Manastirea cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Izvoru Mureşului

Cuvant de binecuvantare al PS Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei

 

Ora 10:00 - 12:00 Complexul Naţional Sportiv Izvoru Mureşului

Deschiderea cursurilor  Universitaţii deVara Izvoru Mureşului; Cuvant de deschidere al organizatorilor, prezentarea invitatilor.

TEMA: Comunitaţile romaneşti de pretutindeni in programele partidelor politice din Romania (1)

Moderator: Eugen Popescu, Director in Departamentul pentru romanii de pretutindeni.

Invitati: Valer Dorneanu - PSD, Theodor Stolojan - PNL, Paul Pacurariu - PNL,   Mihai Ungheanu - PRM, Mircea Chelaru - PUNR, Vasile Blaga - PD  

 

Ora 12:30 - 14:00

TEMA: Comunitaţile romaneşti de pretutindeni in programele partidelor politice din Romania (2)

Ora 16:00 Continuarea dezbaterilor şi discuţii libere

 

Marţi, 20 iulie 2004,

Ora 9:00 - 13:00 Participare la Hramul Manastirii Sf. Ilie Topliţa

 

Ora 17:00

TEMA: Implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in sprijinirea romanilor de pretutindeni

Moderator: Protosinghel Antim David, Mare Ecleziar al Catedralei Patriarhale.

Invitati: PS Ioan Selejan, par. Prof. Ilie Moldovan - Sibiu, Igor Belei - Misiunea sociala "Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei

 

Miercuri, 21 iulie 2004,

Ora 9:00 - 13:30 Complexul Naţional Sportiv Izvoru Mureşului

TEMA: Aportul comunitaţilor romaneşti din occident şi din vecinatate la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana

Moderator: Gheorghe Olteanu, Comunitatea Romanilor din RHIN-MAIN, Germania

Invitati: Lia Roberts - SUA-Romania, Norica Nicolai - PNL, Eugen Cojocaru - Germania, Tudor Iovanescu - Australia, Stelian Gomboş - Grecia, Florentina Ilie - Olanda-Romania, Vasile Taraţeanu - Ucraina

 

Ora 16:00  Excursie documentara in judeţul Harghita

 

Joi, 22 iulie 2004,

Ora 9:00 - 11:00 Manastirea "Adormirea Maicii Domnului" - Izvoru Mureşului TEMA: Comemorare Ştefan cel Mare şi Sfant - 500 de ani de la trecerea la cele veşnice

Moderator: PS Ioan Salajan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, dr. Mircea Dogaru, istoric

Invitati: prof.univ.dr. Corneliu Mihail Lungu, director general al Arhivelor Naţionale, Marin Elisabeta, director Arhivele Braşov, Vilica Munteanu, director Arhivele Bacau, Ioan Mureşan, director Arhivele Bistriţa Nasaud.

         Prezentarea lucrarilor editate de Arhivele Naţionale: "Ştefan cel Mare - 500" şi "Ctitoriile lui Ştefan cel Mare"

 
Ora 16:00  Complexul Naţional Sportiv Izvoru Mureşului
TEMA: Comunitaţile romaneşti din vecinatate şi Balcani, intre deznaţionalizare şi integrare europeana

Moderator: Daniela-Mioara Şoroş, vicepreşedinte Fundaţia Naţionala pentru Romanii de Pretutindeni, Bucureşti

Invitati: dl. Hristu Candroveanu, preşedintele Societaţii de Cultura Macedo-Romane, dr. Predrag Balasevici - Timoc-Serbia, dr. Serafim Hristov - Vidin-Bulgaria, Taşev Tikov - Peştera-Bulgaria, prof. Liuba Stavinschi - Chişinau-Basarabia, Marcel Bajka Voivodina-Serbia, Victoria Costinean - Cernauti-Ucraina,

         Lansare de carte: Colecţia Romanii uitaţi lucrarea dr. Tihomir R. Georgevici - "Printre romanii noştri" - note de calatorie

Ora 20:00 Seara romaneasca. Folclor romanesc din regiunea Cernauţi, comuna Voşlobeni şi oraşul Topliţa. Mancare tradiţionala romaneasca din judeţul Harghita.

 

Vineri, 23 iulie 2004,

Ora 9:00 - 12:00 Complexul Naţional Sportiv Izvoru Mureşului

TEMA: Instrumente europene pentru pastrarea identitaţii romanilor din judeţele Covasna - Harghita şi romano-catolicilor din Moldova

Moderator: drd. Ioan Roman, vicepreşedinte ASTRA, Cristian Pantelimon, Universitatea Bucureşti

Invitati: Mircea Duşa, prefectul judeţului Harghita, Horia Grama, prefectul judeţului Covasna, Adrian Caşunean-Vlad, deputat PSD de Covasna, Cristian Jura, Secretar de Stat, Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului, prof. univ. dr. Ilie Badescu, Universitatea Bucureşti, Calin Cotoi, Universitatea Bucureşti, Codrina Şandru, lector drd. Universitatea Braşov, dr.Valeriu Cavruc, Muzeul Carpaţii Rasariteni, Angela Barsan, Asociaţia Comunitara Romaneasca din Miercurea Ciuc, Doru Furnea, Asociaţia Comunitara a Romanilor din Odorhei, av. Ioan Solomon, Liga Cultural Creştina "Andrei Şaguna", ing. Gheorghe Bejan, dr. Anton Coşa, Asociaţia Romano-Catolicilor "Dumitru Martinaş" - Bacau, reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi

 

Ora 12:30 - 13:30 Complexul Naţional Sportiv Izvoru Mureşului

TEMA: Arhivele din judeţele Covasna şi Harghita, surse de cercetare şi documentare a culturii şi spiritualitaţii romaneşti din arcul intracarpatic

Moderator: dr. Ioan Lacatuşu, Arhivele Naţionale

Invitati: dr. Liviu Boar, director Arhivele Mureş, prof. Ana Dobreanu, director Arhivele Harghita, prof. Cristian Crişan, consilier Arhivele Covasna

 

Ora 17:00 Complexul Naţional Sportiv Izvoru Mureşului

         Prezentarea Editurii "Tritonic"

Prezinta: dna. Mireille Radoi, director general

         Prezentarea Editurii "Romania Pur şi Simplu" cu participarea domnilor Cristian Ghica şi Dorin Parvu

Prezinta: Ioan Lacatuşu, consilier editorial

Lansarea volumelor:

"Lecturi identitare. Romani din Ungaria" de Rodica Raliade şi Mihaela Nubert-Cheţan

"Romanii din Ucraina. Asimilaţi sau protejaţi ca minoritari?" de Natalia Talmacec

"Chestiunea Transilvaniei vs. <<Problema transilvana>>" de Zeno Millea

"Tendinţe de enclavizare a unui spaţiu romanesc. Covasna-Harghita" de Ioan Lacatuşu

 

Sambata, 24 iulie 2004,

Ora 9:00 - 10:00 Complexul Naţional Sportiv Izvoru Mureşului

TEMA: Activitatea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni

Invitat: Titus Corlatean, Secretar de Stat

Ora 10:00 - 14:00

TEMA: Cultura romaneasca şi cultura europeana

Moderator: lector univ. drd. Codrina Şandru,

Invitati: prof. univ. Mihail Diaconescu, Ion Ghinoiu, cercetator Institutul de Etnografie şi Folclor al Academiei Romane, drd. Stelian Gomboş, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Tesalonic, Constantin Mustaţa, scriitor - Radio Cluj-Napoca,

Prezentarea lucrarilor "Atlasul Etnografic Roman" editat de Academia Romana şi realizat de colectivul Institutului de Etnografie şi Folclor "Constantin Brailoiu" din Bucureşti si "Meglenoromanii - Destin istoric si cultural", autor drd. Emil Tarcomnicu.

Ora 17:00 Complexul Naţional Sportiv Izvoru Mureşului

TEMA: "Etnologia romaneasca in slujba educaţiei tinerei generaţii".

Prezinta preot prof. Ilie Moldovan, Centrul de Etnologie Romaneasca de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu

 

Duminica, 25 iulie 2004,

Inchiderea cursurilor Universitaţii, cuvantul organizatorilor şi mulţumirile catre sponsori şi invitati; evaluarea ediţiei; inmanarea diplomelor de participare pentru cursanţi. Plecarea invitatilor.

 

Alte activitaţi:

  • Expoziţie de icoane pe sticla
  • Stand de carte, cu vanzare
  • Activitaţi distractive
  • Excursie documentara
  • Momente folclorice
  • Lansari de carte
  • Dezbateri libere

 

 
Apelul Fundatiei Nationale pentru Romanii de PretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania /Romanian Global News
Accesari :492
Friday, 16 July 2004
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni a luat cunostinta cu ingrijorare de actele de agresiune ale autoritatilor de la Tiraspol impotriva scolilor cu predare in limba romana, elevilor si parintilor acestora.

Facem apel la Departamentul de Stat al SUA la Consiliul Europei, Uniunea Europeana, la guvernele Rusiei si Romaniei pentru a interveni ferm si a acorda asistenta necesara continuarii invatamantului in limba romana in partea de est a Basarabiei. Reamintim faptul ca in regiunea transnistreana un procent de 40% din populatie este reprezentat de etnici romani. Guvernul roman, in special, are obligatia de a interveni intr-o maniera mai ferma pe canale diplomatice, pentru rezolvarea acestei situatii. De asemenea, in caz de necesitate, Guvernul roman trebuie sa ia in considerare suplimentarea in regim de urgenta a numarului de burse pentru Basarabia, care sa cuprinda un numar suficient de elevi si studenti din regiunea transnistreana. Consideram de asemenea ca societatea civila din Romania trebuie sa monitorizeze mai atent situatia critica a romanilor din partea de est a Prutului si sa propuna proiecte eficiente, cu evaluari si finalitati precise care sa nu risipeasca resurse ci sa construiasca institutii si mijloace ce servesc cu adevarat identitatea si interesele romanilor din Basarabia. Facem apel la toate organizatiile romanesti din lume sa ia atitudine in aceasta problema deosebit de grava si sa trimita scrisori ministerelor de externe ale tarilor unde isi desfasoara activitatea, in care sa informeze asupra situatiei de la Tiraspol. Reamintim faptul ca joi 15.07.2004 autoritatile separatiste transnistrene au sechestrat  bunurile materiale si arhivele unei scoli cu predare in limba romana din Tiraspol. Militienii transnistreni erau insotiti de reprezentanti ai Ministerului Securitatii din stanga Nistrului. Profesorilor si parintilor copiilor, care au venit la scoala pentru a impiedica actiunile autoritatilor, li s-a interzis accesul in zona scolii. Sovietul Suprem de la Tiraspol a decis ca incepand de la 1 iulie sa intrerupa activitatea scolilor cu predare in limba romana din Transnistria, motivand ca acestea functioneaza ca institutii de invatamant private, cu predare in limba straina.

 
Romanii din Italia, solicitati din nou pentru o cauza nobilaPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :626
Friday, 16 July 2004
Dupa ce romanii din Italia s-au mobilizat exemplar, ajutand de mai multe ori copii cu probleme de sanatate foarte grave, un nou caz disperat are nevoie de ajutorul lor. Gheorghita Gheorghe, un roman din Suceava, cere sprijinul romanilor din Italia pentru fiul sau in varsta de zece ani, diagnosticat cu cancer osos-osteosarcom de catre medicii din Suceava si Iasi. Acesta este apelul disperat al unui parinte care isi vede copilul in varsta de 10 ani imobilizat in pat de o boala necrutatoare care se poate finaliza cu amputarea unui picior sau care ii poate deveni fatala este mesajul pe care l-a transmis romanul din comuna Vicovul de Sus, judetul Suceava, catre romanii din Italia si in care le cere acestora sa faca inca un gest caritabil ajutandu-l si pe copilulu sau, asa cum i-au ajutat si pe altiii anterior. Tratamentul pentru micul Gheorghita Vasile, in varsta de numai 10 ani, nu se poate efectua in tara, fiind astfel necesar transportul in Italia pentru a fi operat la o clinica din Bologna, singura care detine o banca de oase pentru inlocuirea osului afectat. Durerile copilului la piciorul drept au aparut in urma cu trei luni, pana atunci starea sa de sanatate fiind perfecta. In urma consultului, medicii de la spitalul judetean din Suceava si mai apoi de la spitalul Sfanta Maria din Iasi au pus diagnosticul dureros de osteosarcom fibroplastic formatiune tumorala neomogena la femurul drept.  Osteosarcomul este forma cea mai grava de cancer, dupa cum arata specialistii in medicina, iar interventia chirurgicala necesara pentru salvarea vietii copilului familiei Gheorghita este de 30.000 de euro, suma pe care parintii sai nu au de unde sa o plateasca. Primaria din Comuna Vicovu de Sus a pus, in acest sens, la dispozitia celor care ii pot ajuta pe Vasilica si pe familia sa sa isi reia viata normala, un numar de telefon mobil (0744/292192), o adresa de email (primariavicovudesus@ARtelecom.net), dar si posibilitatea de confirmare a cazului prezentat de Gheorghita Gheorghe la  numerele de telefon ale primariei sau ale spitalului din Iasi, unde a fost efectuata biopsia copilului. Pentru salvarea micutului ce risca sa isi piarda un picior, sau poate chiar viata, de la varsta de zece ani, au fost deschise doua conturi, unul in euro, 4829515, si unul in lei, 4829510, ambele la Reiffeisen Bank Radauti, unde se pot trimite donatii. 
 
Rusia va respecta decizia CEDO in privinta detinutilor politici de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :538
Friday, 16 July 2004
Republica Moldova nu va cere excluderea Federatiei Ruse din formatul pentagonal de negocieri in calitatea sa de mediator si garant in reglementarea conflictului transnistrean, a declarat joi, 15 iulie, ministrul de Externe Andrei Stratan, intr-o conferinta de presa organizata cu prilejul vizitei sale la Moscova.

Solicitat sa comenteze decizia CEDO in cazul grupului Ilascu, el a reiterat pozitia oficiala a Chisinaului, potrivit careia decizia inca este examinata de catre organele abilitate si ea urmeaza a fi expusa public mai tarziu. Reamintim ca in decizia CEDO sunt prezentate probe care dovedesc implicarea directa a armatei ruse in razboiul de pe Nistru, fapt pentru care reprezentantii societatii civile cer excluderea Rusiei din formatul de  negocieri. Stratan sustine ca aceasta chestiune nu a fost discutata la Moscova. Ministerul de Externe al Federatiei  Ruse si-a formulat opinia oficiala imediat dupa publicarea deciziei, iar la sfarsitul saptamanii trecute Duma de Stat a adoptat un document in aceasta problema. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a reiterat pozitia Moscovei precum ca va respecta prevederile deciziei CEDO, prin care Rusia este  obligata sa achite detinutilor politici cate 120 mii euro, iar lui Ilie Ilascu - 180 mii euro. Stratan a revenit miercuri de la Moscova, unde a avut intrevederi cu Serghei Lavrov si cu alti responsabili din conducerea Rusiei. Potrivit lui Stratan, in cadrul discutiilor au fost abordate probleme ce tin de colaborarea bilaterala in domeniul economic si politic, achitarea datoriilor pentru gazele naturale, privatizarea mai multor intreprinderi din Transnistria etc. 

 
IT-ul romanesc in atentia investitorilor britaniciPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :500
Friday, 16 July 2004
Un grup al oamenilor de afaceri britanici, condus de Printul Michael de Kent a declarat joi, 15 iulie, intr-o intrevedere cu Ministrul  Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Adriana Ticau, ca sunt interesati de piata romanesca de IT. Delegatia britanica s-a aratat interesata mai ales de sectorul de investitii in domeniul IT, precum si de legislatia si facilitatile oferite investitorilor straini, se arata intr-un comunicat de la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
In acest moment pe piata romanesca sunt peste 7500 de companii de software, a declarat Adriana Ticau, ea opinand ca
"sustinerea industriei de tehnologia informatiei reprezinta un punct
important pentru trecerea la societatea informationala. In cursul aceleiasi intalniri, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a tinut sa ii incurajeze pe investorii britanici sa stabilesca contacte cu autoritatile locale, ea subliniind totodata avantajele pe care le ofera angajarea specialistilor romani in IT si parcurile de software, se mai arata in comunicatul de la minister.
 
Doi sahisti junoiri romani participa la Campionatul National din CanadaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/ Romanian Global News
Accesari :482
Friday, 16 July 2004
Centrul Cultural Roman din British Columbia este reprezentat de doi copii la concursul national de sah al Canadei. Cei doi sahisti au decis sa participe la finala nationala de sah care va avea loc in zilele de 17 si 18 iulie la Kapukasing, Ontario.

Tinerii jucatori sunt Alexandra Botez (la categoria sub 10 ani) castigatoarea locului trei la Campionatul Romaniei din acest an si Stefan Trandafir (la categoria sub 14 ani) cel mai important reprezentant care a avut rezultate remarcabile in perioada 2003 2004.

 
Jazz Club se intruneste la Casa Romana din CaliforniaPDF Print E-mail
California, SUA/ Romanian Global News
Accesari :501
Friday, 16 July 2004
Vineri, 16 iulie, Casa Romana din California organizeaza in cadrul Clubului de Jazz o intalnire care are ca subiect Art Tatum in anii 50.

Directorul si organizatorul programului este John Gherga, un pasionat al jazz-ului.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions