Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Eveniment cultural de mare importanta intr-un sat romanesc timoceanPDF Print E-mail
Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :573
Wednesday, 14 July 2004

In localitatea Luka (Luchia), comuna Bor, se desfasoara cea de-a doua editie a Fesivalului de Creatie Populara din zona Timocului, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Data de 14 iulie, a treia zi de Sf. Petru, reprezinta "Ziua Satului Luchia", eveniment cu vechime in traditia localitatii romanesti, la care participa toti localnicii. Festivitatea incepe la ora 12 cu sunetul buciumului (instrument traditional folosit in aceasta zona pentru a anunta un eveniment important), urmat de parada portului popular. Defilarea se opreste la biserica satului pentru ca toti invitatii sa participe la ritualul impartirii colacului traditional din partea preotului, chemat de la oras special pentru aceasta sarbatoare. In biserica din sat, biserica facuta de sateni, nu slujeste nici un preot in limba romana. Pe scena Casei de Cultura din Luchia, vor evolua formatii de muzica populara din toata regiunea Serbiei de Est: Boljetin (Bolietin) comuna Majdanpek (Maidanpec), Sikole (Sicoli) Negotin, Sipikovo si Veliki Izvor (Izvorul Mare) Zajecar (Zaiecear), Podgorac (Podgort) si Bogovina Boljevac (Bolievat), Kalicina (Calicina) Knjazevac (Cneajevat), Petrovac (Petrovat) Petrovac na Mlavi (Petrovat pe Mlava), Gornjane (Gorniana) Bor, precum si un ansamblu folcloric din banatul sarbesc, Doina Uzdin din localitatea Uzdin, Voivodina. Dupa programul artistic, care incepe la ora 18 cu deschiderea oficiala din partea Primarului Comunei Bor, Dragan Velickovic, va avea loc concursul pentru "cea mai frumoasa ciobanita" si concursul pentru "cel mai autentic port popular". Totul se termina cu marea hora in centrul satului. Incepand cu anul acesta, sarbatoarea a intrat si in agenda evenimentelor culturale a Centrului Cultural din Bor, care a sustinut financiar, impreuna cu Primaria orasului Bor, manifestarea cultural artistica, organizata de Primaria satului Luchia (Luka) si Societatea Cultural-Artistica Luchia (KUD "Luka").

 
Proiectele de modernizare a Bucurestiului au fost votate in cele din urmaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania /Romanian Global News
Accesari :543
Wednesday, 14 July 2004
Planurile pentru parcarea subterana de la Gara de Nord, la fel ca si reabilitarea strazilor, si modernizarea tramvaielor vor putea fi in cele din urma derulate de catre Primaria Bucurestiului.

Cele trei proiecte finantate de Banca Europeana pentru Investitii au fost aprobate in sedinta de marti, 13 iulie, a Consiliului General al Municipalitatii Bucuresti. Dupa trei ani de dispute si inca o sedinta plina de neprevazut, cele trei proiecte au intrat in linie dreapta. Traian Basescu, primarul general al Capitalei, a cerul sprijinul Consiliului, deoarece, conform prevederilor legii 215/2001, pentru proiectele de investitii finantate prin credite externe este nevoie de votul a doua treimi din legislativ (37 de voturi), procent pe care Alianta DA nu il detine. Argumentand ca bucurestenii au fost cei care au dorit ca aceste proiecte sa fie demarate, chiar doi dintre consilierii veniti din partea PSD au votat in favoarea parcarii de la Gara de Nord. Eu cred ca trebuie sa le respectam aceasta dorinta, a declarat Stelian Barna, consilier PSD, criticat intr-o interventie ulterioara de catre colegul sau de partid, Victor Stan, care a afirmat ca impresiile colegilor sai sunt personale si nu exprima dorinta grupului PSD. Proiectul privind realizarea parcarii subterane din zona Garii de Nord a fost votat intr-o prima faza, cu majoritatea necesara de 37 de voturi pentru, si numai 17 impotriva. Votarea a facut subiectul unei dispute ulterioare intre primarul Bucurestiului Traian Basescu si prefectul Ovidiu Grecea, acesta din urma contestand maniera in care s-a desfasurat votarea si solicitand amanarea discutiilor referitoare la proiectele finanate de BEI. Deranjat de interventia lui Grecea, primarul Basescu l-a acuzat pe Grecea de incalcarea flagranta a legii, in deciziile luate la nivel de administratie. Votarea a fost reluata, si in ciuda tuturor interventiilor consilierilor PSD, proiectul a obtinut 37 de voturi, care ii asigura continuitatea. La indelungi controverse a fost supus si planul de modernizare a tramvaielor, care dupa ce a fost votat de trei ori, a primit in cele din urma aprobarea Consiliului. Proiectul pentru reabilitarea drumurilor a primit majoritatea de voturi in urma unui vot deschis, aprobat in egala masura si de consilierii PSD. Au mai fost votate, in cadrul aceleiasi sedinte, o initiativa privitoare la reorganizarea Administratiei Lacurilor si Parcurilor si una referitoare la masuri de protectie a mediului, in special obligarea soferilor de camioane de pe santiere sa isi spele masinile inainte de a intra in trafic. Circulatia pe timp de vara a vehiculelor de mare tonaj a fost si ea reglementata. Este in continuare in discutii la CGMB, proiectul referitor la construirea pasajului rutier de la Gara Basarab, finantat si el tot de BEI.

 
Inalta Curte de Casatie si Justitie are noi membriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :483
Wednesday, 14 July 2004
Miercuri, 14 iulie, la Palatul Cotroceni,  are loc ceremonia de investire a noului presedinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), dl Nicolae Popa.

In fata presedintelui Romaniei, dl Ion Iliescu, noul presedinte al ICCJ  va depune juramantul de investire. De asemenea, vor mai depune juramantul si doi dintre sefii de sectii ai instantei supreme, Anton Pandrea, ca sef al Sectiei penale a ICCJ, si Constantin Furtuna, ca sef al Sectiei de contencios administrativ. Cu acelasi prilej, vor mai fi numiti pe viata 14 judecatori la instanta suprema, printre care Gheorghe Voicescu, Theodor Mrejeru , Liviu Giurgiu, Florica Robescu, Georgeta Teodorescu, Nicolae Ionescu, Cornelia Silvia Marica si Gabriela Stecoza.

 
Cooperarea bilaterala Romania-Ucraina are multe de rezolvatPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :519
Wednesday, 14 July 2004
In legatura cu problema delimitarii platoului continental si a apelor maritime, premierul Adrian Nastase a declarat ca se vor purta negocieri bilaterale intre autoritatile romane si ucraineiene, incepand cu luna septembrie.

Premierul roman considera ca este necesar ca negocierile sa se incheie cu o nota pozitiva, mai ales ca interesul de a realiza documentul respectiv implica ambele parti. Un argument puternic in realizarea acestui scop comun este Tratatul de Colaborare incheiat in 1997 in Ucraina, tratat ce prevedea solutionarea problemei intr-un interval de doi ani. O alta problema bilaterala care se afla in lucru intre Romania si Ucraina este aceea a mult-disputatului canal Bastroe care partea ucraineana doreste sa-l construiasca in Delta Dunarii. Problema cooperarii dunarene si a canalului Bastroe a fost discutata miercuri, 14 iulie, intr-o intalnire dintre delegatia Ministerului de Externe ucrainean si Directorul General al Directiei pentru Mediu din Comisia Europeana, Catherine Day. D-na Day a accentuat importanta efectelor pe care constructia canalului le-ar putea avea asupra mediului inconjurator, dar si ca, in acelasi timp, Comisia Europeana nu se pronunta impotriva acestei actiuni. La cererea oficialului european de a i se prezenta detalii referitoare la constructia canalului, ca si documente ce urmeaza a fi analizate, presedintele Leonid Kucima a avut o atitudine favorabila in ce priveste organizarea unei vizite din partea Comisiei Europene.

 

 
Fondurile oferite de SUA pentru combaterea coruptiei in sistemul sanitar au fost retrasePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :470
Wednesday, 14 July 2004
Conform solicitarii premierului Adrian Nastase, ministrul sanatatii Ovidiu Branzan va trebui sa clarifice urgent situatia fondurilor oferite de Ambasada SUA la Bucuresti pentru combaterea coruptiei in sistemul sanitar.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Michael Guest s-a oferit, in primavara acestui an, sa sprijine lupta impotriva coruptiei din sistemul sanitar cu suma de 300.000 de dolari. In zilele urmatoare se va stabili daca problemele respective au aparut la nivelul secretarilor de stat, sau au fost determinate de alte persoane, pentru a trage la raspundere persoanele implicate. "Vreau sa asigur ca si in acest caz, ca si in altele, doresc sa pun la punct toate lucrurile, sa le clarific in asa fel incat sa nu existe nici un fel de ambiguitate in legatura cu ceea ce este de facut in continuare si, mai ales, sa nu mai lasam ca astfel de lucruri sa se intample. Atunci cand exista o oportunitate de a folosi niste bani pentru anumite proiecte importante pentru noi, trebuie sa ii utilizam intr-un mod inteligent. Trebuie sa ne fie invatatura de minte si cred ca si alti colegi se vor uita cu mai multa atentie la astfel de lucruri ", a precizat premierul. Conform declaratiilor ministrului sananatii, cei vinovati de proata gestionare a relatiei cu ambasadorul SUA Michael Guest sunt secretarului de stat Iulian Popescu, respectiv demiterea consilierului diplomatic Ioan Sbarna. Branzan a solicitat premierului inlocuirea celor doi din functiile detinute in cadrul ministerului. Conducerea Ministerului Sanatatii au decis ca ar fi mai utila utilizarea fondurilor americane in modernizarea unor spitale de psihiatrie. In acest caz si conform conduitei diplomatice, ar fi trebuit solicitata o pozitie si acceptu de a utiliza aceste fonduri in alt scop decat cel initial. Avand in vedere ca pana la data limita stabilita de Guest, 24 mai, nu a primit in acest sens din partea autoritatilor romane nici un proiect pentru cheltuirea fondurilor respective, diplomatul american a anuntat public ca si-a retras oferta. Conform declaratiilor ambasadorului Michael Guest, Guvernul Statelor Unite a fost nevoit sa retraga 400.000 dolari alocati pentru lupta impotriva coruptiei din sistemul de distributie a medicamentelor si alte domenii de asistenta sanitara, pentru ca ministerul nu a reusit sa raspunda nici unei propuneri de parteneriat, timp de noua luni.

 

 
Festival romanesc in Statele UnitePDF Print E-mail
Boulder, SUA/Romanian Global News
Accesari :486
Wednesday, 14 July 2004
Doua formatii romanesti de dans popular au sustinut un spectacol deosebit, week-end-ul trecut, pentru publicul roman si american din Boulder, Statele Unite.

Evenimentul organizat in fata tribunalului din Pearl Street Mall a adus pe scena ansamblul de dans folcloric Hora Romaneasca, alaturi de Storm Mountain Folk Dancers. Spectacolul a ocazionat si o prezenta delicioasa  a bucatariei romanesti, prin celebrele stuffed cabbage rolls (sarmale) si vegetarian stew (ghiveci), dar si prin prajituri delicioase. Scopul acestui eveniment a fost de colectare de fonduri. Sumele stranse astfel, au fost trimise in Romania pentru persoanele cu probleme financiare sau de sanatate. Festivalul Romanesc a fost finantat, in parte, de Comisia de Relatii Umane, din orasul Boulder.

 
Aparitie editoriala - "Aromanii, in imagini pana la jumatatea sec. XX"PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :2228
Wednesday, 14 July 2004
Albumul AROMANII, in imagini pana la jumatatea secolului XX, al istoricului Corneliu Beda aparut de curand la Bucuresti reprezinta o importanta opera pentru cunoasterea cadrului istorico-geografic si lingvistic, a localitatilor si locuintelor aromanilor.

Lucrarea cuprinde de asemenea date despre invatamantul si religia aromanilor, o colectie de lucrari despre acestia, o culegere de texte literare in aromana si o bogata lista bibliografica cu peste  130 de titluri. Autorul, colectionar pasionat, a studiat si a acumulat bogate cunostinte despre aromani, fascinat de aceasta ramura sudica a poporului roman, vitregita de soarta, traind imprastiata in mai multe state balcanice si neavand o patrie a lor si nici drepturi egale cu populatia majoritara a statelor in care traiau. Corneliu Beda a colectionat de-a lungul timpului fotografii, carti postale ilustrate si harti, pe care le-a prezentat publicului mai intai sub forma unei expozitii, cate o luna, in anii 2001-2002, la Muzeul Municipiului Bucuresti si la muzeele din Alexandria si Rosiorii de Vede, judetul Teleorman, si  la Simpozionul vlahilor de la Constanta. Desi a solicitat sponsorizare pentru aparitia acestei lucrari unor oameni de afaceri aromani, neprimind nici un ajutor din partea acestora, Coneliu Beda a decis sa editeze cartea pe propia sa cheltuiala.

 

 
Un roman face bani din lenjerie Made in Romania in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/ Romanian Global News
Accesari :593
Wednesday, 14 July 2004
Cu cateva zile in urma, la Toronto, un roman intreprinzator a deschis primul magazin Prelude Lingerie care comercializeaza lenjerie intima, costume de baie.

Majoritatea produselor sunt importate din Romania, de la firma producatoare clujana Jolidon. Magazinul este deschis pe Avenue Road 1899, la Toronto.

 
Infrangere zdrobitoare a echipei Azurii, a romanilor din Noua ZeelandaPDF Print E-mail
Noua Zeelanda/ Romanian Global News
Accesari :485
Wednesday, 14 July 2004
Etapa a XI-a a fotbalului neo-zeelandez pentru amatori, desfasurata zilele trecute, a adus pentru echipa romanilor Azurii o infrangere zdrobitoare din partea echipei Mediterraneo. Lucru greu de crezut chiar de membrii echipei, care nu s-au impacat cu faptul ca ocupa, in antepenultima etapa din acest campionat, doar locul trei.

Site-ul romanilor din Noua Zeelanda, descrie trairile celor prezenti la nefericitul eveniment: ...sa imi limpezesc trairile si emotiile, pentru a va putea oferi o descriere de calitate a modului in care ne-am batut joc de noi insine si de minunatii nostri fani, duminica, 11 iulie 2004, la noi acasa, in noroiosul Ferrier Park. Stiam ca jocul va fi dificil, si tocmai de aceea, in calitate de lider al diviziei secunde cu pretentii de promovare in prima divizie, echipa a decis inaintea meciului ca vom da totul pentru victorie. Ce am uitat sa specificam la inceputul meciului a fost ... pentru victoria cui! ... Am suferit crunt, la fel ca bravii nostri spectatori, care n-au incetat sa ne incurajeze pe toata durata partidei, dar care n-au avut inspiratia sa ne scoata din teren si sa intre ei sa joace in locul nostru, miscare ce ne-ar fi adus cu siguranta victoria. Din primul pana in ultimul minut am oferit celor prezenti un spectacol de neuitat: cum sa te complici cand esti nepresat de nimeni si atacantii asteapta demarcati o lansare in adancime; cat de tare si de departe sa dai in minge ca sa scapi de ea; cum sa te pozitionezi in poarta ca sa fii sigur ca nu ai nici o sansa sa respingi mingea sutata de adversar de la 40 de metri distanta (in minutul 15 din prima repriza, singurul gol al meciului); unde anume sa te ascunzi ca sa fii sigur ca nici un coechipier nu va reusi sa iti paseze; sub ce unghi sa sutezi la poarta adversa astfel incat sa nu existe nici un risc de a inscrie vreun gol, ce mai, toata gama de trucuri pe care fotbalistii de mare valoare le folosesc ca sa piarda un meci. Lucru pe care l-am reusit cu succes, cei de la Mediterraneo fiind foarte multumiti la finalul partidei cu victoria intr-un meci in care ei nu au jucat nimic, pentru ca nu a fost nevoie: am jucat noi si pentru ei! Insa, speranta moare ultima, asa ca sunt inca sanse pentru ca in urmatoarele doua etape Azurii sa recupereze din handicap si sa delecteze publicul cu victorii. Urmatoarele etape vor avea loc la 18 iulie 2004, la Warren Park, pe terenul nr.1, impotriva celor de la Lincoln A, respectiv la 8 august

2004, cu Brighton Rovers B.

 
Filmul romanesc, prezenta de succes la Los AngelesPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/ Romanian Global News
Accesari :952
Wednesday, 14 July 2004
Consulatul General al Romaniei din Los Angeles a organizat, la inceputul acestei luni, prima vizionare a peliculei Azucena, ingerul de abanos, in prezenta regizorului roman Mircea Muresan.

Filmul este o productie 2004 a Artfilm Prod Bucuresti si ii are in distributie pe Olimpia Olari, Alin Panc, Nicoleta Luciu, Serban Ionescu, Cesonia Postelnicu, Diana Munteanu, Florian Ghimpu, Alex Bindea si Val Teodosiu. In prezenta unui numeros public, regizorul si scenaristul filmului, Mircea Muresan, a prezentat noua sa creatie care va rula in cinematografele romanesti incepand cu luna octombrie 2004. Pelicula, al carui subiect trateaza o tema de actualitate in spatiul est-european: traficul de carne vie si migratia ilegala, a fost cu interes primita de catre spectatori, in majoritate membri ai comunitatii romanesti care traiesc in Los Angeles. Printre invitati s-au numarat si actori, regizori, producatori si reprezentanti ai industriei filmului de la Hollywood. Regizorul Mircea Muresan este originar din Rasinari, Sibiu, din bunici si stramosi oieri, care in secolele trecute au bantuit cu turmele in transhumanta pana prin Caucaz. Urmeaza cursurile liceului teoretic "Gheoghe Lazar" la Sibiu. Pasionat mai intai de sport, de box, intr-o zi descopera teatrul. Turneele teatrelor bucurestene sunt frecvente in primii ani dupa razboi. Impresionat profound de grandiosul spectacol al Teatrului National, trilogia lui Eugene O'Neill "Din jale se intrupeaza Electra", se decide, fara stirea parintilor, care il voiau farmacist, sa se inscrie la Conservatorul "Timotei Popovici", sectia arta dramatica, la clasa profesorului Nicolae Baila, fost actor la Viena, si a viitorului mare om de teatru Radu Stanca. Participa la cursuri, paralel cu ultimele trei clase de liceu. Astfel, dupa bacalaureat, este angajat "elev de ansamblu" la Teatrul Municipal local. Un an mai tarziu, la infiintarea Teatrului de Stat, este angajat actor. Joaca roluri principale in "Burghezul Gentilom", in "Inspectorul de politie", in "Oameni pe un sloi de ghiata"... Absolva I.A.C. in 1955, intr-o clasa ce va avea de spus multe in filmul romanesc, alaturi de Iulian Mihu, Manole Marcus, Mircea Dragan, Mihai Iacob. Se afirma in 1965 cu "RASCOALA", ecranizare dupa Liviu Rebreanu. Filmul este admis in sectiunea oficiala a Festivalului International de la Cannes si primeste premiul "OPERA PRIMA", intr-o competitie dura, cot la cot cu cei mai mari regizori ai lumii. Este atras de marea literatura si ecranizeaza "BALTAGUL", dupa Mihail Sadoveanu, intr-o coproductie cu Italia. Revine la Rebreanu si realizeaza filmele "BLESTEMUL PAMANTULUI" si "BLESTEMUL IUBIRII" dup romanul ION. Mai inscrie in palmares o serie de filme la care colaboreaza si la scenariu cu Teodor Mazilu: "BARIERA", cu Marin Preda: "PORTILE ALBASTRE ALE ORASULUI", cu Corneliu Leu: "ASEDIUL", cu Radu Tudoran: "MARIA SI MAREA" si serialul de televiziune "TOATE PANZELE SUS", de numeroase ori reluat de Televiziunea Romana, spre bucuria copiilor dar si al tuturor telespectatorilor. Scrie si scenarii originale pe care le regizeaza: "INTOARCERE LA DRAGOSTEA DINTII". Din bogata filmografie mai remarcam, co-regia la serialul tv. "LUMINI SI UMBRE", "HOREA", epopea rascoalei ardelenilor la 1784. A dorit sa demonstreze si simtul umorului in comedii, mai ales dupa 1990, cand a inceput sa gandeasca mai "comercial": "MISS LITORAL", "A DOUA CADERE A CONSTANTINOPOLELUI" - record absolut de spectatori in acea perioada, "SEXY HAREM ADA KALEH".Filmele lui Mircea Muresan au colindat marile festivaluri ale lumii, de la Cairo la New Delhi, de la Salonic la Venetia, cu "BALTAGUL" la Tokyo, cu filmul  "HOREA"  selectionat la sectiunea "cele mai bune 30 de filme ale lumii". Au primit diplome si distinctii, s-au bucurat de cronici elogioase in mari publicatii ale lumii, de la "Les lettres francaises" la "Variety". Mircea Muresan a scris numeroase studii asupra artei cinematografice, cronici, critici.  A parcurs toate gradele didactice pana la profesor universitar, incepand din anul 1963.Este decorat cu Ordinul Meritul Cultural si cu Ordinul Serviciul Credincios in grad de Cavaler. Noul sau film "AZUCENA, INGERUL DE ABANOS" abordand o tematica de mare actualitate, respectiv migratia vesnica a popoarelor, infatiseaza o stranie poveste de iubire.

 
Continua seria de concerte cu Dana Codorean-Berciu, la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :461
Wednesday, 14 July 2004
Inca un concert din seria celor sustinute de artista de origine romanca Dana Codorean-Berciu, alaturi de trupa Mukka Band se va desfasura joi, 15 iulie la Londra.

Evenimentul va fi gazduit de Darbucka World Music Bar, iar spectacolul va contine muzica romanesca intr-o interpretare inedita  a trupei de percutionisti. Doina romanesca reinventata de Dana Codorean-Berciu si de cei de la Mukka Band va trezi dorul de casa al romanilor aflati in Marea Britanie si care aleg sa fie prezenti la concertul de joi seara. Seara va incepe la orele 21.30 si se va desfasura pana la 23.00, iar biletul de intrare va costa 5 lire sterline.

 
Autoliv Suedia va deschide o noua fabrica la BrasovPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia /Romanian Global News
Accesari :588
Wednesday, 14 July 2004
Autoliv, liderul mondial in sisteme de securitate pentru automobile, va deschide o noua fabrica de lucru pentru centuri de siguranta, la Brasov. Noua fabrica, ce va fi deschisa in Romania, va aduce o crestere a capacitatii de webbing a companiei suedeze Autoliv de 20% din capacitatea sa curenta in Europa.

Aceasta actiune va face ca Autoliv sa-si poata mari cota europeana de piata pentru webbing cu centuri de siguranta pana la peste 40%. Fabrica va avea 40 de angajati, iar cheltuielile pentru investitie sunt estimate la un total de 7 milioane de euro. Noul punct de lucru din Brasov va fi construit in apropiere de fabrica de asamblare pe care Autoliv o mai detine in Romania. In prezent, webbing-ul pentru Autoliv este realizat la o fabrica din Boxtel, Olanda, care deserveste si alte companii de asamblare a sistemelor de siguranta. Se asteapta ca noua fabrica sa isi inceapa productia comerciala in decursul unui an. Autoliv Inc. dezvolta si produce, in prezent, sisteme de siguranta de automobile pentru toti marii producatori de automobile din lume. Autoliv are peste 80 de puncte de lucru, angajand peste 37000 de angajati in 30 de tari producatoare de vehicule. Compania are centre tehnice in noua tari.

 
Regimul de la Tiraspol ar trebui obligat sa se conformeze deciziei CEDOPDF Print E-mail
Viena, Austria /Romanian Global News
Accesari :475
Wednesday, 14 July 2004
Decizia CEDO in cazul grupului Ilascu este un mare succes. Evident, o asemenea decizie nu elibereaza in mod automat pe cei care au dat in judecata guvernul

, dar obliga Comitetul de Ministri al Consiliului Europei sa adopte masuri pentru ca decizia sa fie executata, a declarat pentru radio Europa Libera directorul executiv al Federatiei internationale Helsinki pentru Drepturile Omului, cu sediul la Viena, Brigitte Dufour. Potrivit declaratiei acesteia, faptul ca autoritatile din Transnistria refuza sa-i elibereze pe Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa demonstreaza cat de complexa este problema. Noi trebuie sa facem totul pentru ca cele doua state care au fost condamnate (Rusia si Republica Moldova) sa-si respecte obligatiile si ca cei doi, Ivantoc si Petrov-Popa sa fie pusi in libertate. Daca cei din Transnistria nu o fac, asta inseamna ca nici Rusia si nici Moldova nu iau masurile necesare pentru a obliga transnistrenii sa respecte decizia CEDO, a mai spus Dufour.

 
Un roman voluntar in Spania pentru Prietenii TerreiPDF Print E-mail
Madrid, Spania /Romanian Global News
Accesari :546
Wednesday, 14 July 2004
Romanul Cristian Minghel, alaturi de alti trei tineri europeni sunt de acum noii mebrii voluntari ai Asociatiei Prietenii Terrei, prin intermediul Centrului Iris pentru Mediu.

Tanarul roman, unguroaica Edina Szlanyinka, frantuzoaica Eleonor Lecastreyres si portughezul Nelson Leandro Gomes Lemos, cei patru voluntari, vor incepe un program care ii va mentine timp de un an in Ourense, realizand proiecte de informare si educatie ambientala care se vor desfasura in centrul Prietenii Terrei. Proiectul a fost aprobat recent de catre Comisia Europeana in cadrul Programului Tineret al UE si are o sustinere economica de 24.000 de euro. Proiectul este inclus in Serviciul de Voluntariat European care intentioneaza sa incurajeze mobilitatea tinerilor europeni din diferite tari, realizarea de schimburi interculturale pentru cunoasterea, in acest fel, a diferitelor realitati culturale si sociale ale celorlalte tari participante la initiative legate de imbunatatiri sociale si ambientale. Asociatia Prietenii Terrei are in acest moment inca doi voluntari din Regatul Unit, Anna Clark si Swyn Spencer, care participa in cadrul aceluiasi proiect din Programul Tineret al UE.

 
Seful Armatei Romaniei in vizita la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia /Romanian Global News
Accesari :516
Wednesday, 14 July 2004
Astazi, 14 si maine, 15 iulie, seful Statului Major General al Armatei Romaniei, Mihail Popescu, se va afla intr-o vizita oficiala la Chisinau.

Potrivit sefului Sectiei operatii de mentinere a pacii si colaborare militara a Marelui Stat Major al Armatei Nationale, Lilian Salaru, vizita se inscrie in programul de colaborare bilaterala intre ministerele apararii din cele doua state pentru anul curent. Programul vizitei lui Popescu la Chisinau prevede intrevederi cu vicepremierul Vasile Iovv, cu ministrul Apararii, Victor Gaiciuc, cu ministrul de Externe, Andrei Stratan, cu presedintele Comisiei parlamentare pentru securitatea nationala, Iurie Stoicov, si cu omologul sau moldovean, Ion Coropcean. Mihail Popescu va vizita unele unitati militare ale Armatei Nationale, unde se va familiariza cu viata cotidiana si metodele de instruire a militarilor moldoveni.

 
In problema conflictului transnistrean Romania duce o politica echilibrata si constructivaPDF Print E-mail
Berlin,Germania / Romanian Global News
Accesari :546
Wednesday, 14 July 2004
Uniunea Europeana isi va deschide in curand un birou de legaturi in Republica Moldova, prin aceasta initiativa Bruxelles-ul dorind sa deschida acesteia o perspectiva de integrare europeana, sustin comentatorii de la postul de radio Deutsche Welle, care au abordat acest subiect impreuna cu mai multi politicieni germani.

Potrivit raportorului Bundestag-ului pentru Republica Moldova si fosta membra a guvernului Kohl, Claudia Nolte, Moldova este o tara aflata in fata unor probleme foarte grave, nu numai ca este statul cel mai sarac din Europa, dar este si deosebit de impovarat de conflictul transnistrean. In plus, asistam la ingradirea, pe zi ce trece, a libertatii mass-media, a libertatilor cetatenesti, ceea ce incetineste, poate chiar si stopeaza, procesul de formare a societatii civile, iar guvernul comunist nu este strain de cum evolueaza lucrurile, a precizat ea. Fostul ambasador al Germaniei in Republica Moldova, Michael Zickerick, a recunoscut ca drumul Moldovei spre UE este lung si anevoios. Responsabilii de la Chisinau trebuie, desigur, sa urmareasca o directie politica ferma, care  a lipsit cu desavarsire in trecut. Chiar si astazi ai inca sentimentul ca acesti oameni nu cunosc prea bine drumul pe care vor sa apuce, ei nu se pot hotari intre aprofundarea integrarii in CSI si aderarea la UE, intrebandu-se chiar daca nu cumva ar fi posibila integrarea simultana in ambele structuri, a adaugat Zickerick. Referindu-se la rolul Rusiei in solutionarea problemei transnistrene, Claudia Nolte a declarat ca Rusia foloseste si astazi acest conflict pentru a-si mentine influenta in zona. Ea urmareste interese proprii care o impiedica sa-si retraga armata si depozitele de armament. Dintre toate statele implicate, doar Romania duce o politica echilibrata si constructiva, data fiind perspectiva integrarii europene. Responsabilii de la Bucuresti se uita inainte, facand abstractie de trecut, a conchis Nolte.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions