Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iulie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Legislatia privind transportul de valori va fi modificataPDF Print E-mail
Romania/ romanian Global News
Accesari :534
Tuesday, 13 July 2004
Ministrul Administratiei si Internelor Marian Saniuta a a anuntat astazi, ca, la cererea sa, specialistii Politiei lucreaza la un proiect de modificare a legislatiei privind transportul de valori.

Ministrul a cerut politistilor sa inaspreasca verificarile la firmele care se ocupa cu transportul de valori si a precizat ca aceasta activitate va fi reevaluata in perioada imediat urmatoare. Aceste masuri vor fi luate ca urmare a cazului intitulat jaful secolului  care a  adus, in opinia ministrului, la cunostinta populatiei profesionalismul politistilor dar si slabiciuni ale sistemului. Pe viitor, se cere o mai mare atentie la transportul valorilor mari, de la un anumit plafon", a spus ministrul. Marian Saniuta a mai spus ca politistii care au participat la prinderea lui Petru Nica si a complicilor sai vor primi "recompense pecuniare si de alta natura"

 
Francezii interesati de Distrigaz Sud si Distrigaz NordPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :502
Tuesday, 13 July 2004
Cotidianul francez Le Figaro a anuntat recent intentia companiei Gaz de France de a depune, miercuri, 14 iulie, oferte angajante pentru preluarea societatilor de distributie a gazelor  Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.

Participarea la privatizarea firmelor romanesti de distributie face parte din strategia GdF de a-si extinde operatiunile desfasurate la nivel international. De altfel la inceputul lunii trecute, directorul diviziei pentru operatiuni internationale a grupului francez, Jean Abiteboul, a anuntat intentia Gaz de France de a depune oferte angajante. Distrigaz Sud si Distrigaz Nord au fost scoase la privatizare in luna decembrie a anului trecut, metoda aleasa fiind vanzarea directa a 30% din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia urmand sa creasca pana la 51% printr-o majorare de capital.

 
BCR a avut o crestere de 38 % la operatiile de factoringPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :515
Tuesday, 13 July 2004

n prima jumatate a anului, BCR a ajuns la un volum al operatiunilor de factoring de aproape 50 milioane de dolari ( 40 de milioane de euro).

Estimarile arata, astfel ca Banca, are o  crestere cu 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit unui comunicat al BCR remis presei, la finele anului trecut, BCR detinea aproximativ o treime din piata factoringului din Romnia. BCR propune companiilor un pachet de servicii integrate care include finantarea, administrarea si gestiunea creantelor, iar in unele situatii preia riscul de neincasare determinat de insolvabilitatea debitorilor.

Factoring-ul se realizeaza prin vanzarea creantelor (facturilor neincasate), acumulate de o companie, catre o entitate, adesea o filiala a unei banci, cu un anumit discount. Aceasta institutie incepe demersurile pentru recuperarea sumelor datorate, obtinand un profit atunci cand reuseste sa stranga o suma mai mare decat pretul pe care l-a platit pentru creante. Aceasta forma de finantare are la baza un contract incheiat intre o firma furnizoare de marfuri sau un prestator de servicii si o societate bancara sau o institutie financiara specializata care ii achita furnizorului, in avans, o mare parte din suma pe care aceasta o are de primit de la beneficiarii marfurilor sau serviciilor furnizate.

 
Wesley Snipes nu vrea sa imparta cu nimeni RomaniaPDF Print E-mail
Romania/ Romanian Global News
Accesari :607
Tuesday, 13 July 2004

nainte de a parasi Romania celebrul actor american, Wesley Snipes, si-a propus sa viziteze castelul lui Dracula, unul dintre putinele marci ale tarii noastre cunoscute de americani. "Majoritatea americanilor nu stiu exact unde se afla Romania si au o idee foarte vaga despre aceasta tara. O data ajuns aici am facut cunostinta cu oameni extraordinari si cu un loc minunat. Ciudat este ca, dupa ce descoperi Romania, nu vrei sa o imparti cu nimeni", a marturisit Wesley Snipes. El sustine ca trebuie sa faca o deplasare de documentare in zona pentru a interpreta mai credibil rolul vamiprului care I-a fost atribuit in filmul Blade. El a venit recent in Romania pentru a interpreta rolul principal in filmul 7 Seconds care se realizeaza in tara noastra. Altfel, Snipes, a marturisit ca nu are habar despre cine a fost, dincolo de legenda, contele Dracula, si nici unde a trait el. Asemeni majoritatii actorilor de peste ocean care au venit in Romania, si Snipes s- aratat, in cadrul unei conferinte de presa, incantat de mancarurile traditionale romanesti si de frumusetea femeilor romance. Actorul american s-a declarat de asemenea extrem de multumit de faptul ca nu a fost hartuit pe strada nici de paparazzi nici de posibili fani ai sai, toata lumea comportandu-se civilizat cu el: Fanii au fost civilizati, nu am fost hartuit. Am fost recunoscut, pentru ca nu am foarte multi frati pe-aici", a spus Snipes.

"Majoritatea americanilor nu stiu exact unde se afla Romania si au o idee foarte vaga despre aceasta tara. O data ajuns aici am facut cunostinta cu oameni extraordinari si cu un loc minunat. Ciudat este ca, dupa ce descoperi Romania, nu vrei sa o imparti cu nimeni", a marturisit Wesley Snipes. El sustine ca trebuie sa faca o deplasare de documentare in zona pentru a interpreta mai credibil rolul vamiprului care I-a fost atribuit in filmul Blade. El a venit recent in Romania pentru a interpreta rolul principal in filmul 7 Seconds care se realizeaza in tara noastra. Altfel, Snipes, a marturisit ca nu are habar despre cine a fost, dincolo de legenda, contele Dracula, si nici unde a trait el. Asemeni majoritatii actorilor de peste ocean care au venit in Romania, si Snipes s- aratat, in cadrul unei conferinte de presa, incantat de mancarurile traditionale romanesti si de frumusetea femeilor romance. Actorul american s-a declarat de asemenea extrem de multumit de faptul ca nu a fost hartuit pe strada nici de paparazzi nici de posibili fani ai sai, toata lumea comportandu-se civilizat cu el: Fanii au fost civilizati, nu am fost hartuit. Am fost recunoscut, pentru ca nu am foarte multi frati pe-aici", a spus Snipes.
 
Transelectrica a ajutat la solutionarea crizei din sistemul energetic grecescPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :530
Tuesday, 13 July 2004
Ministerul Economiei si Comertului, prin CN Transelectrica, a decis astazi sa dea o mana de ajutor sistemul electroenergetic din Grecia care s-a confruntat cu o avarie grava ce a afectat centrul si sudul tarii, inclusiv Atena.Avaria de sistem s-a produs datorita cresterii  consumului de electricitate pe fondul temperaturilor ridicate din aceaste zile. Un consum de cca. 5000 MW, reprezentand mai bine de jumatate din consumul Greciei, a ramas nealimentat si numeroase grupuri generatoare s-au oprit datorita actionarii protectiilor proprii. In consecinta, echilibrul productie-consum al Greciei s-a modificat, astfel ca, de la un import de aproximativ 700 MW, Grecia a exportat peste 1100 MW. Sistemul electroenergetic romanesc, coordonat de Operatorul de Transport si de Sistem - Transelectrica, a contribuit, rapid prin actionarea
automatizarilor de sistem si ale grupurilor generatoare, la preluarea a peste 900 MW din dezechilibrul aparut, ceea ce a reprezentat cca. 45% din excedentul Greciei. Prin actiunile dispuse de Dispecerul Energetic Central din Compania Transelectrica, coordonate cu actiuni similare ale operatorilor de sistem din celelalte tari din zona frecventa a revenit la valoarea de normala in cca, 14 minute, dupa cum se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului.
 
Reprezentanti ai Parlamentului European, la Rosia MontanaPDF Print E-mail
Rosia Montana, Romania/ Romanian Global News
Accesari :490
Tuesday, 13 July 2004

La finele saptamanii trecute a sosit la Alba Iulia o delegatie oficiala a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pe probleme de cultura si educatie, pentru a efectua o vizita in zona Muntilor Apuseni.

Conform programului dinainte stabilit, vizita raportorului general pe probleme de patrimoniu cultural al Comisiei pentru cultura, stiinta si educatie a forului european, Edward O'Hara, si a sefului secretariatului aceleiasi Comisii, Christopher Grayson, are drept tinta precisa eventuala realizare a investitiei Rosia Montana Gold Corporation si implicatiile ei. Dupa o scurta intrevedere cu conducerile institutiilor judetene, cei doi oficiali insotiti de reprezentanti ai autoritatilor de la Bucuresti s-au deplasat spre Rosia Montana unde au avut o discutie cu conducerea SC Rosia Montana Gold Corporation, cu autoritatile locale, dupa care au vizitat fostele galerii romane si alte situri arheologice din zona.
 
Simpozion dedicat Romaniei la Universitatea Preston din IslamabadPDF Print E-mail
Islamabad, Pakistan/ Romanian Global News
Accesari :468
Tuesday, 13 July 2004
Luni, 13 iulie, la Universitatea Preston din Islamabad, a fost organizat un simpozion dedicat Romaniei.

Cu acest prilej, ambasadorul roman, dr. Emil Ghitulescu, a realizat o ampla prezentare a Romaniei care a cuprins date esentiale despre istoria si conexiunile cultural-stiintifice ale Romaniei, relatiile romano-pakistaneze, Romania si Pakistanul in contextul international. Asistenta, peste 250 de studenti si profesori, unii dintre acestia absolventi ai diverselor institute de invatamant superior din Romania, l-au asaltat pe oficialul roman cu intrebari privind perioada de tranzitie care a urmat dupa evenimentele din decembrie 1989, situatia politica si economica din Romania anului 2004, consolidarea democratiei in Romania si Pakistan, cooperarea in domeniul invatamantului dintre cele doua tari (posibilitatea incheierii unui Memorandum de Intelegere intre Universitatea Spiru Haret din Bucuresti si Universitatea Preston din Islamabad), organizarea unui ciclu de conferinte despre Romania, la Universitatea Preston, asemanarile dintre mesajele poetice ale lui Mihai Eminescu si Muhammad Allama Iqbal, rolul intelectualitatii in construirea unor societati civile puternice in cele doua tari, colaborarea in domeniul tehnologiei informatiei, perspectivele aderarii Romaniei la UE, proiecte majore in diversificarea relatiilor romano-pakistaneze. La finalul evenimentului, conducerea Universitatii Preston i-a oferit d-lui Emil Ghitulescu o placuta simbolica, iar oficialul roman a donat carti despre Romania si din cartile sale dedicate studiului comparativ intre Eminescu si Iqbal.

 
Trupele ruse vor pleca din Basarabia numai sub presiunea SUA si NATOPDF Print E-mail
Basarabia Romanian Global News
Accesari :507
Tuesday, 13 July 2004
Trupele rusesti continua sa ocupe o parte a teritoriului Republicii Moldova, atat sub drapelul Federatiei Ruse, cat si sub drapelul armatei transnistrene, formata prin transferuri de militari si armament din armata Rusiei in armata Transnistriei, a declarat luni pentru radio Europa Libera, comentatorul international Vladimir Socor.

Potrivit lui, incepand din anul 2002, Moscova spune intr-una ca nu are nici o obligatie de a-si retrage trupele, ca patrimoniul militar - arsenale, munitii - poate fi evacuat sau lichidat daca liderii de la Tiraspol sunt de acord cu aceasta si ca trupe rusesti oricum trebuie sa ramana pe teritoriul Republicii Moldova in viitor, pentru a garanta - chipurile - reglementarea politica a problemei transnistrene. Moscova a reusit sa forteze OSCE practic sa renunte la acordurile de la Istanbul din 1999, iar in anul 2000 Misiunea OSCE din Chisinau a acceptat negocieri cu Rusia, pe baza ideii ca militarii rusi din Transnistria ar fi, chipurile, localnici. In opinia lui Socor, acesti localnici sunt militarii rusi proveniti de pe intinsurile Rusiei sau din alte foste republici sovietice, adusi cu serviciul in Transnistria, asigurati cu masa si apartament, unii dintre ei fiind transferati in armata Transnistriei si, astfel, devenind peste noapte localnici in Republica Moldova. Privind spre orizontul Istanbul 2007, conferinta de bilant a OSCE, ar fi nerealist sa credem ca Rusia isi va retrage trupele din Georgia si Republica Moldova, de bunavoie sau din respect pentru OSCE, a remarcat el. Socor sustine ca Republica Moldova trebuie sa foloseasca argumente valabile, puternice pentru a obtine retragerea trupelor rusesti, acestea trebuie sa se bazeze pe dreptul international si suveranitatea nationala. Diplomatia Republicii Moldova trebuie sa foloseasca orice ocazie pentru a aduce aceste argumente in forurile internationale, inclusiv la ONU, dar mai ales la Washington, la Bruxelles si in alte capitale occidentale. Numai Statele Unite ale Americii si NATO pot determina Rusia sa-si retraga trupele, a conchis  Socor.

 
Romanii din Basarabia si Romania iau medaliile campionatului de sah al CanadeiPDF Print E-mail
Ontario,Canada/Romanian Global News
Accesari :493
Tuesday, 13 July 2004
Doua eleve de origine romana au reusit sa devina campioane ale Canadei la campionatele nationale de sah, care s-au desfasurat zilele trecute in orasul Kapuskasing din nordul proviciei Ontario.

Cornelia Dinca a repurtat un succes deosebit la categoria fete sub 16 ani, reusind sa devina campioana pentru al doilea an consecutiv, iar micuta Alexandra Botez a devenit campioana Canadei la categoria fete sub 10 ani. Concursul s-a desfasurat pe durata a sapte runde, iar intre cei 100 de participanti s-au aflat patru copii din Romania si unul din Basarabia. In afara de performantele fetelor, si Stefan Trandafir a reusit ca intr-o grupa puternica sa se claseze in locurile 3-5, la baietii sub 12 ani iar Mihai Zubac a incheiat concursul pe locul sapte la baietii sub 10 ani, grupa sa fiind castigata de copilul din Chisinau, Arthur Calugar. Copiii romani si cel din Chisinau s-au calificat in acest fel pentru lotul national ce va reprezenta Canada la campionatele mondiale de sah, care urmeaza sa se desfasoare in Grecia, in luna noiembrie, ne informeaza din Canada, Andrei Botez. 

 
Iurie Rosca cere lui Diacov si Braghis sa nu mai joace la doua capetePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :510
Tuesday, 13 July 2004
 
Fotbalistul roman Tararache la FC ZurichPDF Print E-mail
Zurich, ElvetiaRomanian Global News
Accesari :907
Tuesday, 13 July 2004
Fotbalistul roman, Mihai Tararache a semnat zilele trecute un contract pe un an cu formatia elvetiana, FC Zurich.

La numai o saptamana distanta de reinceperea Campionatului Super League, transferul lui Tararache de la Grasshopers, si semnarea inca unui contract cu fundasul argentinian Diego Capria pentru trei sezoane, au reprezentat doua transferuri foarte importante pentru FC Zurich. La varsta de 27 de ani, Mihai Tararache are deja in palmaresul sau 157 de meciuri de la venirea sa in campionatul elvetian, in urma cu sase ani. Desi contractul romanului este semnat doar pentru un an, acesta dispune de o clauza adiacenta pentru un sezon suplimentar. Tararache nu este singurul roman care joaca pentru formatia elvetiana, el urmand sa se alature unui alt fotbalist roman de la Zurich, Iulian Filipescu.

 
Inca o seara de film romanesc la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie /Romanian Global News
Accesari :503
Tuesday, 13 July 2004
Marti, 13 iulie, Centrul Cultural Roman din Lodra organizeaza o noua seara de film romanesc pe taram britanic. Incepand cu orele 19.00, la The Other Cinema din Londra, urmeaza sa se desfasoare Romanian Film Club, manifestare in cadrul careia va fi vizionata pelicula romaneasca Razboi in bucatarie (War in the Kitchen), un film din 1998 in regia lui Marius Barna. Din distributia filmului fac parte Gheorghe Dinica, Imola Kezdi si Ovidiu Niculescu. In timpul evenimentelor din 1990 de la Targu Mures, un tanar militar roman dezerteaza din timpul unei misiuni. El ajunge intr-o localitate maghiara, unde locuieste un inspector ungur impreuna cu frumoasa sa fiica. Tanarul incearca sa se ascunda intr-un depozit, dar este gasit de fata, de care se si indragosteste. Tensiunea care se va crea intre tanarul militar si tatal celei cu care traieste o frumoasa poveste de dragoste, se va sfarsi in mod dramatic. Evenimentul Romanian Film Club din Londra este organizat de catre Centrul Cultural Roman din Londra, cu sprijinul Centrului National de Film din Bucuresti, Fundatiei Ratiu si Ambasadei Romane de la Londra.
 
Imagini din Transilvania in expozitie la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/ Romanian Global News
Accesari :503
Tuesday, 13 July 2004
Saptamana trecuta, in cadrul programului Teatrului Cetatii din Giula, la Galeria Salii de Camera din Giula s-a deschis o expozitie de fotografii cu titlul "Imagini din Transilvania"

din lucrarile artistului Korniss Pter, informeaza sapatmanalul Foaia, al romanilor din Ungaria. Fotograful s-a nascut la Cluj-Napoca, iar din 1949 traieste in Budapesta, lucrand pentru mai multe reviste din tara. Fotografiile lui au aparut in mai multe publicatii internationale, ca National Geographic World, Time sau Avenue. Expozitia de fotografii a lui Korniss Pter poate fi vizionata pana in data de 14 august.

 
Cursuri de cultura si civilizatie romaneasca pentru romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Baia Mare, Romania/ Romanian Global News
Accesari :489
Tuesday, 13 July 2004
In perioada 10 iulie - 2 august, Institutul Cultural Roman organizeaza la Baia Mare cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca. 

La fel ca si in anii trecuti, programul din acest an se adreseaza in special studentilor si specialistilor straini din domeniul umanist (cercetatori, profesori, ziaristi, functionari in administratie si diplomatie), precum si tuturor celor interesati de studiul limbii romane si de cunoasterea artei, literaturii, folclorului si traditiilor romanesti. La cursurile din acest an, romanii din Ungaria vor fi reprezentati de studentele Eva si Agneta Petrujan din Micherechi, studente la Catedra de romana a Universitatii din Seghedin, informeaza saptamanalul de limba romana Foaia din Ungaria.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions